2010. - Skopje – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo
Skopje fest

2010. – Skopje

8. MAKEDONSKI IZBOR ZA PJESMU EUROVIZIJE: SKOPJE FEST ‘10
Skopje, 18., 19., 20. 02. 2010.
Mjesto održavanja: Univerzalna sala, Skopje
Voditelji: Aleksandra Jovanovska i Sanja Arsovska
Broj sudionika: 28
Žiri: televoting + žiri

I 2010. godine makedonska televizija MRTV odlučila je predstavnika za Eurosong birati putem Skopje festa. Jednako kao i prošlo izdanje izbora, i ovo se održalo kroz tri večeri – dvije polufinalne i finalnu večer. Početkom siječnja 2010. MRTV je i objavila da će se natjecanje odvijati 18., 19. i 20. veljače. Mjesto održavanja ostaje nepromijenjeno pa je i ove godine Univerzalna sala u Skopju ugostila makedonski nacionalni izbor za pjesmu Eurovizije. Ono što se ipak, u odnosu na prošlo izdanje, mijenja jesu voditelji. Naime, ove je godine voditeljska palica bila u rukama dviju voditeljica – Aleksandre Jovanovske i Sanje Arsovske.

Natječaj za sudjelovanje na ovom izdanju Skopje festa bio je otvoren od 10. studenog do 20 prosinca, a u tom je vremenskom intervalu na adresu sjevernomakedonske televizije pristiglo 126 prijava. Od pristiglih prijava, stručni žiri izabrao je 28 pjesama koje će dobiti priliku za sudjelovanje na natjecanju. Taj žiri činili su: Meri Popova, Ljupčo Mirkovski, Gordana Andraševska, Aleksandra Jovanovska, Radica Mitić, Ariton Krliu i Zoran Mirčevski. Imena izabranih izvođača te njihovih pjesama bila su otkrivena krajem prosinca i početkom siječnja. Budući da je izabrano 28 pjesama, logično je zaključiti da je u svakom polufinalu nastupilo po 14 pjesama.

Prvo polufinale

Prva polufinalna večer ovog izdanja Skopje festa održala se, kao što je već i rečeno, 18. veljače, a u njoj je nastupilo prvih 14 izabranih izvođača i pjesama. Kombinirani glasovi žirija i gledatelja u omjeru 50:50 odlučili su kojih osam pjesama dobiva ulaznicu za finale. U ovoj večeri članovi žirija bili su: Miki CrnokrakKiril Zarlinov, Kiril Lozanče, Vasko Todorov, Gorazd Čapovski i Gjorgji Cuckovcki. Tijekom revijalnog dijela večeri, u kojem je trajalo glasovanje gledatelja i žirija, nastupili su predstavnici Sjeverne Makedonije na Dječjem Eurosongu 2007. Rosica Kulakova i Dimitar Stojmenovski te predstavnica ove zemlje na Dječjem Eurosongu 2009. Sara Markoska.

Završetak revijalnog dijela večeri označio je početak otkrivanja imena novopečenih finalista Skopje festa. U tablici u nastavku donosimo vam detaljne rezultate glasovanja, a posebno su označeni oni izvođači i pjesme koji su prošli u finale.

# – redni broj nastupa

# Izvođač Pjesma Bodovi Mjesto
1. Duo Slide Mrazam 5 9.
2. Suzana Spasovska & Darko Nešovski Bog go ima sekoј ključ 18 2.
3. Kerber Čorbadžiјa 0 12.
4. Treta Dimenzija Bolest zaraza 7 7.
5. Tumbao Salsa Band Poludena vo nokjta studena 6 8.
6. Bravo Band Taa ima se 12 5.
7. Vlatko Ilievski Srekja 22 1.
8. Gorjan Stojanovski Najmila 5 9.
9. Aleksandar Belov Ostani 15 3.
10. Gjoko Taneski feat. Billy Zver & Pejčin Jas ja imam silata 15 3.
11. Daniel Stojmanovski Akcija reakcija 0 12.
12. Darko Ilievski Lagi 8 6.
13. Nataša Malinkova Sever i jug 3 11.
14. Igor Mitrović Malečka 0 12.

Drugo polufinale

Dan nakon prvog polufinala, održalo se i drugo polufinale ovog izdanja Skopje festa. Jednako kao i večer prije, nastupilo je 14 natjecatelja, a samo osmero njih prošlo je u finale. Odluku o tome tko odlazi u finale donijeli su glasovi gledatelja i žirija kojeg su činili isti članovi kao i večer ranije. Nakon što se predstavilo svih 14 izvođača i pjesama, krenuo je revijalni dio večeri kojeg je upotpunio nastup grupe Synthesis.

Po završetku nastupa spomenute grupe, krenulo je objavljivanje glasova gledatelja i žirija, a mi vam rezultate glasovanja donosimo u tablici u nastavku. Posebno su označeni oni izvođači i pjesme koji su osigurali prolazak u finale.

# – redni broj nastupa

# Izvođač Pjesma Bodovi Mjesto
1. Pampersi Sni 0 13.
2. Vodolija Solza 4 8.
3. Nade Talevska Srekjen kraj 14 4.
4. Teodora Trajkovska Ljubovna pesna 2 10.
5. Bojan Aleksovski Beli konji 2 10.
6. Dimitar Andonovski Kameno srce 3 9.
7. Angela Zdravkova Zaboravaš 10 7.
8. Viktorija Apostolova Zaboravi na se 13 5.
9. Vlatko Lozanoski Letam kon tebe 20 1.
10. Jova Radevska Se ušte čekame 1 12.
11. Esma’s Band Džipsi dens 19 2.
12. Maja Vukičević Fama 16 3.
13. Kristijan Jovanov Nikoj na ovoj svet 12 6.
14. Parketi Ti si kisi fenomen 0 13.

Finale

Veliko finale Skopje festa održalo se u nedjelju 20. veljače. Šesnaest natjecatelja ponovno se predstavilo makedonskim gledateljima te stručnom žiriju, no mjesta za put na Eurosong u Oslo bilo je za samo jednog od njih. Ponovno je odluka večeri bila u rukama gledatelja i žirija čiji su se glasovi kombinirali u omjeru 50:50. Treba napomenuti da se stručni žiri ove finalne večeri razlikovao od onog iz polufinalnih večeri. Članovi žirija u finalu ovog izdanja Skopje festa bili su: Naum Peterski, Darko Gelev-Brejk, Avni Qahili, Sašo Gigov-Kiš, Saša Nikolovski-Gjumar i Aleksandar Džambazov.

Nakon natjecateljskog dijela večeri, uslijedio je njezin revijalni dio kojeg su upotpunili nastupi poznatih eurovizijskih imena. Tako je na pozornicu stala Karolina Gočeva, predstavnica Sjeverne Makedonije na Eurosongu 2002. i 2007., Juliana Pasha, predstavnica Albanije na Eurosongu 2010. te predstavnik Bosne i Hercegovine na Eurosongu 2010. Vukašin Brajić. Završetak nastupa navedenih pjevača označio je početak raspleta ovog izdanja Skopje festa, odnosno objavljivanje pobjednika natjecanja.

A pobjedu odnose…

Na kraju objavljivanja glasova žirija i publike postalo je jasno da jednak broj bodova imaju Vlatko Ilievski te Gjoko Taneski i Billy Zver & Pejčin. No, pobjedu ipak odnosi pjesma Jas ja imam silata koju su izveli Gjoko Taneski te Billy Zver & Pejčin zbog toga što su dobili više bodova od strane žirija. Top 3 ovog izdanja Skopje festa zatvorila je Maja Vukičević koja se predstavila s pjesmom Fama.

# – redni broj nastupa

# Izvođač Pjesma Bodovi Mjesto
1. Vodolija Solza 0 14.
2. Treta Dimenzija Bolest zaraza 2 11.
3. Tumbao Salsa Band Poludena vo nokjta studena 1 12.
4. Darko Ilievski Lagi 0 14.
5. Angela Zdravkova Zaboravaš 6 8.
6. Kristijan Jovanov Nikoj na ovoj svet 1 13.
7. Bravo Band Taa ima se 9 6.
8. Viktorija Apostolova Zaboravi na se 0 14.
9. Nade Talevska Srekjen kraj 11 5.
10. Aleksandar Belov Ostani 8 7.
11. Gjoko Taneski feat. Billy Zver & Pejčin Jas ja imam silata 22 1.
12. Maja Vukičević Fama 14 3.
13. Suzana Spasovska & Darko Nešovski Bog go ima sekoј ključ 5 9.
14. Esma’s Band Džipsi dens 3 10.
15. Vlatko Lozanoski Letam kon tebe 12 4.
16. Vlatko Ilievski Srekja 22 2.

Predstavnici Sjeverne Makedonije nastupili su u prvom polufinalu Eurosonga 2010. Nažalost, nisu se uspjeli plasirati u finale. Sa 37 osvojenih bodova zauzeli su 15. mjesto.

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
PODIJELI ČLANAK