Poznata pravila glasovanja na “Dori 2019.”

Podijeli na Facebook Twitter
HRT

Danas ujutro Hrvatska radiotelevizija objavila je pravila o glasovanju na Dori 2019. Službeni pravilnik stupio je na snagu danom donošenja, te ga je potpisao glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić.

Kao što smo u više navrata pisali, pobjednik Dore 2019. bit će određen glasovima publike i stručnog žirija u omjeru 50%-50%. U slučaju izjednačenja, veću prednost imat će glasovi publike.

Glasovanje žirija

Žiri će ocjenjivati izvođače na bazi generalne probe u petak 15. veljače. Svaki žiri sastojat će se od tri člana žirija: jednog radnika HRT-a (glazbeni urednik HR-a ili novinari koji se bave glazbom), glazbenika i osobe iz javnog života ili glazbenog stručnjaka. Sveukupno bit će deset žirija, koji će se nalaziti u Zagrebu, dopisništvu u Vukovaru i osam HRT-ovih regionalnih centara:

 • Čakovec i Varaždin
 • Rijeka
 • Pula
 • Osijek
 • Zadar
 • Knin i Šibenik
 • Split
 • Dubrovnik

Svaki član ocjenjivačkog suda rangirat će pjesme od prvog do 16. mjesta (s tim da na prvo mjesto stavlja, prema svom sudu, najbolju pjesmu, a na 16. najlošiju) te svoje rezultate, nakon održane generalne probe koju je odgledao u cijelosti, unosi u aplikaciju za obradu glasova. Pristup aplikaciji svaki pojedini ocjenjivački sud ostvarit će putem jedinstvenog korisničkog imena i lozinke. O korektnosti glasova brigu će voditi javni bilježnikosoba zadužena za tehničku podršku (urednik glasovanja). U slučaju da dvije ili više pjesama budu jednako rangirane od pojedinog ocjenjivačkog suda, redoslijed će se utvrditi ručnim glasovanjem na način da članovi ocjenjivačkih sudova podizanjem ruke odlučuju o tome koja pjesma dobiva veći broj bodova.

Nakon što se rezultati pojedinih članova ocjenjivačkih sudova zbroje, rezultati se zbrajaju i deset najbolje rangiranih pjesama dobit će ukupne bodove ocjenjivačkih sudova. Bodovi ocjenjivačkih sudova mogu biti: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10 i 12 s time da 12 (dvanaest) bodova dobiva najviše rangirana pjesma, a 1 (jedan) bod deseta rangirana pjesma.

Kada svi žiriji glasuju i zbroje se svi njihovi glasovi, ona pjesma koja ima najveći zbroj bodova prema žiriju dobiva 12 bodova, pa 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 i 1.

Glasovanje publike

Publika će za svog favorita moći glasovati putem:

 • telefonskih poziva – gledatelji zovu jedan od telefonskih brojeva iz numeracije 061 300 3xx (pjesma br. 10 – 061 300 310, pjesma br. 12 – 061 300 312), koji su tijekom emisije prikazani na ekranu (0,94 kn putem fiksne mreže, 2,46 kn putem mobilne mreže)
 • SMS-poruka – gledatelji šalju SMS poruku sadržaja „Doraxx“ (gdje xx predstavlja pripadajući broj pjesme npr. Dora01, Dora02, …, Dora16) na SMS broj 666555; koji se tijekom emisije prikazuje na ekranu (3,72 kn po poruci)

Glasovanje publike trajat će 15 minuta, pri čemu će barem dvaput biti prikazani inserti pjesama (tzv. recap).

Bodove od publike dobit će samo deset pjesama, i to 12 bodova za najbolje rangiranu pjesmu prema televotingu, potom 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 i 1 za desetoplasiranu pjesmu na televotingu.

Redoslijed nastupa

 1. Bojan Jambrošić i Danijela Pintarić – Vrijeme predaje 
 2. Jelena Bosančić – Tell Me 
 3. Kim Verson – Nisam to što žele
 4. Jure Brkljača – Ne postojim kad nisi tu
 5. Beta Sudar – Don’t Give Up 
 6. Lea Mijatović – Tebi pripadam
 7. Gelato Sisters – Back To That Swing
 8. Luka Nižetić – Brutalero
 9. Elis Lovrić – All I Really Want
 10. Domenica – Indigo 
 11. Roko – The Dream
 12. Ema Gagro – Redemption
 13. Lidija Bačić Lille – Tek je počelo 
 14. Lorena Bućan – Tower of Babylon
 15. Bernarda Bruno – I Believe In True Love 
 16. Manntra – In The Shadows 

Komentara 65

 1. I ja sam šokiran da ste promenili članak bez da ste naznačili da je updateovan ili da se postavili novu vest. Pa ja sam tek sad na drugom sajtu video da je vraćen stari način glasanja i dođem ovde da proverim jel sam dobro pročitao, kad ono sasvim drugačiji članak od prvobitnog. Promenili ste vest bez ikakvog objašnjenja.
  Oooooohhh, jaaaako neprofesionalno i baš razočaravajuće.
  Promenili ste vest i kao “puj pike na važi”.
  A najgore što ispod i dalje stoje komentari ljudi na probitnu vest :((
  Nisam to očekivao od vas, zaista.

 2. HRT ne želi dopustiti da Tower of Babilon ne ode u Tel Aviv i zato se moralo intervenirati da se kojim slučajem ne ponovi francuski slučaj. Huljićeva prijava znači i pobjeda, on da i pošalje tri minute šutnje HRT bi ga favorizirao.

 3. Ne kužim, jel to glasanje odnosno način glasanja košta više pa se štedi novac koji će biti utrošen na nastup u Izraelu?

 4. Ma ne možemo mi imati švedski način glasovanja jer mi nismo Švedska.. ajmo se jednostavno vratit u osnovnu fazu, brojanju do 12 i svi fosili sretni.. krasno HRT.. baš krasno
  uključivanje moda za namješt.., pardon, za stručne kalkulacije… 3,2,1 – sad!!!

 5. Meni je totalno bezveze da ne kažem suludo da 10 članova žirija čita svoje bodove od 1 -8 do i 12 da bi sve to na kraju bilo pretvoreno u jedan set od 1-8, 10 i 12! aaaa užas. Moderna Dora, moš mislit. hahaha

 6. bgmi ovo je bez veze, taman se ponadali nekom upgrade-u dore a ono kifla. ne znam što izvode sad s tim isječcima pjesama, žele li se iskupiti ili što?

 7. Eto objavili su na stranicama HRT-a ovaj balkanski sistem, dakle ko da se ništa nije dogodilo. Jučer sam bia euforičan, al nakon ovoga danas mi je sasvim svejedno. Može pobijedit najgora pjesma, hahaha

 8. Dragi naši posjetitelji, samo mali podsjetnik da je eurosong.hr stranica obožavatelja Eurosonga te da ne sudjeluje u odlukama vezanima uz Doru. Kao i uvijek ćemo vas obavijestiti s najnovijim informacijama s HRT-a čim ih bude. Hvala što nas čitate i podržavate. ❤

 9. HRT se pravi lud kao da ništa nije bilo jučer… Nadam se da promjene način glasanja jer ovaj je užasan!

 10. @eurovisionaddict Tako je! Najviše me šokira što ekipa sa ove web stranice doslovno zataškava sve. Uvezani su sa HRT-om a glume da su s Marsa pali. Uopće nebo cijene čitatelje. Tužno.

 11. Zašto nam ovako mažu oči? Zašto nisu napravili novi članak sa naslovom da je promijenjen način glasovanja, ovako smo ja i još neki ostali zbunjeni. Razočarana sam.

 12. @lorren ovaj članak je bio objavljen jučer oko 11 sati, ali sinoć u 2 je bio skinut i vratio se ujutro oko 8
  Jučer je glasački sistem bio drugačiji u članku nego danas

 13. Ovakvu lakrdiju*, mislim da je tako i na Eurosongu napravljeno. Stavili Austriju i Švedsku ispred Izraela na žiriju, a ostatak priče vam je poznat. Ove dvije prošle nisko po televotingu, a Izrael to iskoristio. Nije Austrija dobila žiri baš sa nekom prednošću. Tako je kad je Izrael stavio karte na stol, sve napravili da pobjede.

 14. Moderna Dora, a nacin glasanja iz srednjeg vijeka. 😂😂 Nadam se da nas citaju i da ce razmislit.
  580 bodova zirija i 580 bodova publike, ako vec ne prema % dobivenih glasova sta je po meni skroz ok onda fiksni bodovi, (10,20,25…itd). Sve samo ne 2 seta po 12

 15. Mijenjanje jučerašnjeg načina na današnji može samo naštetiti publici. Ne može npr. Bernarda pobjedit ako joj žiri da 4 boda, a publika 12. Ovo je najbolji način za onoga tko je prvi vrhu nakon glasanja žirija, ili među prva 3. Mogu oni stavit Elis na prvo, Huljića na drugo i Betu na treće kad svejedno znamo tko će od ta tri dobit više bodova po publici. Tako da kad budete gledali glasove žirija uzmite to sve sa zadrškom. Ni Televisa ni Turci takav zaplet ne mogu osmislit.

 16. Ak je Huljić platio da ode Tower Of Babylon ili Jacques da ode Dream neću se bunit (siguran sam da su vrhusnke pjesme). Ostalo cu sve dignut u zrak 😛 😀

 17. Sa službene stranice Dore nestala pravila o glasovanju. Ajd eurosong.hr ekipa tražite odgovore na ovu situaciju. Od vas se to i očekuje! Sve je bilo ok, a sada je počelo smrditi samo tako… #dno

 18. Ček malo… Jel ovo neka zajebancija? Kako oni očekuju da ih se shvati ozbiljno!? @buba Kako je uopće došlo do ove situacije? Jučer jedna priča, danas druga… Nije valjda da je teško izračunavati postotne vrijednosti od 580? XD

 19. Vau!
  Nakon odličnog sustava, eto nagle promjene!
  Uopće nije sumnjivo!
  I kako sad ne pomisliti da nije namješteno i da se pobjednik već zna???

 20. Dakle što reći??!! Pohvale stizale na sve strane za način glasanja i onda preko noći se donese odluka i to ona najgora moguća.

  Ili se nekome namišta ili oni koji rade na glasanju nisu došli dalje 8.razreda osnovne pa nim je kompliciran švedski model. Zato nikad i nećemo bit ko Švedska ni jedna druga razvijenija zemlja u EU. Jadnooooo

 21. Eh to se radi kad izgubiš nogometnu repku pa pare izlaze iz džepova zbog čega se bacaš na oživljavanje Dore i modernizaciju nje same (izuzev Fodora, no ne može svugdje frcati od modernog 😛 )..
  ovo je pravi korak prema naprijed i bit će pravi gušt pratiti glasanje.. jezio sam se primisli da ću se voditi onim starim – 1 bod za najlošiju, 16 za najbolju pjesmu, kako od žirija tako i od publike.. e taj sistem je bio prava meka za namještaljke.. ovako će biti više-manje uravnoteženije.. sad smo prava Švedska Balkana.. uff, zaletih se.. sad smo prava Švedska 1966. Balkana 😉

 22. E može ovaj sistem funkcionirati u Švedskoj, al’ na Balkanu malo teže jer ti tu dođe Lidija Baćić sa milion fanova i dobije 50 % glasova (sad lupam!) i džaba jadnoj Versonici 200 bodova od žirija kad ju ova prešiša.

  Mislim podržavam promjene, ali ovo plus ovi regionalni žiriji (tud će svako za svojega glasati sigurno) nije ok i dobro. Treba vratiti ono 1 do 16 pa najpoštenije je.

  Evo neka mi netko objasni ako sam u krivu.

 23. Ako ovo nije dokaz da nas ceka najbolji show ikada onda nije nista. Konacno hrvatska opet ima najbolji nacionalni izbor u regiji! Konacno smo i to docekali!

 24. ++++++++++

  Dali ima neko jednu kartu za Doru da mu ne treba i hoće da proda, fali mi još jedna karta

  Molim neka mi se javi u inbox da se dogovorimo, hvala

  ++++++++++

 25. @nina2310 ako se to dogodi treba se nešto napraviti kao i što je litva učinila i diskvalificirala jednu likušu jer joj je tata išao okolo i djelio igračke za glasove

 26. Nekako mi se čini bi se neki mogli organizirati i na taj način kupovati glasove. Zar nije s ovim sistemom Bilal dobio 150 bodova od publike, a drugoplasirani samo 60? Velika je to razlika

 27. FANTASTIČNO!

  Velika ocekivanja imam od ove Dore i glasat cu koliko god treba da pobijedi pjesma s najvise ESC potencijala

 28. @dobric to je dobro pitanje, ja sam mislio uzet bon od 50 kn pa rokat glasove cijelo vrijeme. Mogli bi oni to ograničit na 20, iako mislim da bi HRT više love namlatio da nema ograničenja.

 29. I napokon smo dobili moderniziranu doru, a ne onaj bućkuriš iz 2011.
  “Mali eurosong”.
  Zbog ovoga zaista želim da ove godine zaista blistamo na pozornici jer će onda ovo postati uobičajena stvar.
  Bravo, IDEMO HRVATSKA!!!

 30. Koliko se puta moze poslati SMS ili pozvati za odredjenu pesmu s istog broja u tih 15 minuta?
  Je li ogranicno na npr. maksimalno 1, 5, 20 ili moze koliko hoces?
  To je isto bitna stavka.

 31. @precious i ja se nadam da u petak više saznajemo. Bio bi red! Mislim da javljanje iz press centra ovisi o ekipi s eurosong.hr. Moći će nas izvještavati o detaljima s nastupa, ali će vjv morati staviti mute na stram za vrijeme trajanja pojedine probe. Tako je i na ESC.

 32. Btw u petak, Ursula Tolj gostuje u “Kod nas doma” pa možda saznamo neke info (dio mene se nada kako će najaviti isječke s proba za nas koje to zanima XD)

 33. Pa bit će isječci s proba, a rekli su da će biti još iznenađenja tako da je vrlo moguće da puste po 30ak sec studio verzije svake pjesme. To su službene informacije sa HRT-a i ne treba se dovoditi u pitanje. Kako vrijeme prolazi, to mi je smislenija odluka da ne puštaju pjesme prije Dore!

 34. Kad bi bilo gusto na vrhu nakon glasanja žirija to bi bilo fantastično.
  @hirscher1 nadam se da će onda Eurosong.hr po uzoru na ESCunited raditi emitiranje uživo te probe iz press centra. Osim toga baš bi me zanimali i fake rezultati 😀

 35. Iskreno se nadam da ćemo ove godine poslati vrhunsku pjesmu. Hrvatska je zaslužila dobar plasman nakon godina i godina flopova 😊

 36. Zadovoljavajuće je što će glasanje biti kao i na Melodifestivalenu. Cijene poziva su iznenađujuće niske što zaslužuje pohvalu. Nadam se da će pobjedit zbilja najbolja pjesma, po mogućnosti nek pobjedi jednoglasno. Nadam se da žiri neće gurat nekoga jer bi to publika teško ispravila ako dođe do toga da se glasovi publike i žirija bitno razlikuju. Zanimljiva stvar će biti hoće li npr. Zadar dat 12 Brkljači, Čakovec Jambrošiću, Osijek Beti, Rijeka Emi, Pula Manntri itd. Nije sve tako crno, bar sistem glasanja djeluje pozitivno. I cijene poziva 🙂

 37. Odlično, mislim da je tako i najbolje. Bravo, ova Dora me iz dana u dan sve više iznenađuje.

 38. E ovo nisam očekiva, ali sam upravo želia ovakav način glasanja! Well done, bit će napeto gledat glasanje svakako. :P:P I neka najbolja pjesma pobjedi!

Odgovori