Poznati detalji oko izbora nacionalnog žirija – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Poznati detalji oko izbora nacionalnog žirija

  4 min za čitanje   Napiši prvi komentar

EBU je objavio detalje o načinu izbora članova nacionalnih žirija koje će se primjeniti na ovogodišnjem Eurosongu. Nacionalni žiri će se sastojati od pet članova i svi će, na neki način, morati biti povezani s glazbenom industrijom. Svaki član žirija će izabrati svojih deset najdražih pjesama, a nakon toga će se njegovi glasovi zbrajati s glasovima ostalih članova i na taj način ćemo dobiti konačne glasova nacionalnog žirija. Glasovi nacionalnog žirija u svakoj zemlji će se spajati s glasovima dobivenim putem televotinga iz iste zemlje primjenjujući sistem glasanja 50%-50%.

Ova značajna promjena u načinu glasanja donesena je nakon razgovora s nacionalnim televizijama i fanovima, kako bi omogućila prevedniji i ujednačeni konačni rezultat. EBU je ovakav sistem glasanja, koji uključuje nacionalne žirije, prvi put primjenio na Eurosongu 1997. godine. Pogledajmo i pobliže pravila EBU-a o izboru nacionalnih žirija:

– Svaka od 42 zemlje sudionice Eurosonga će imati peteročlani žiri uključujući i predsjednika žirija. Svatko od njih mora biti povezan s glazbenom industrijom. Oni će ocjenjivati nastupe izvođača nakon druge generalne probe.

– Kao i do sada gledatelji će biti u mogućnosti glasovati putem telefona ili SMS poruka. Oni će imati 15 minuta vremena da glasuju za svog favorita, ali tek nakon što sve pjesme budu izvedene.

– Rezultati televotinga i žirija vrijedit će po 50% kod konačnih rezultata. Konačni rezultati će se priopćiti uživo uključenjem iz svake zemlje tijekom finala.

– Glasovanje nacionalnih žirija će biti praćeno od strane posebnog promatrača u svakoj zemlji.

– Žiri bi trebao biti sastavljen od članova različitih godina, spola i obrazovanja.

– Svi članovi žirija moraju biti građani zemlje koju predstavljaju.

– Nijedan član žirija ne smije, na bilo koji način, biti povezan s nekim nastupom na Eurosongu. U suprotnom, njegovi glasovi se neće ubrajati.

– Imena članova žirija će biti predstavljena prije ili tijekom finala od strane nacionalnih televizija.

– Svaka nacionalna televizija će poslati pismo EBU-u, u skladu s pravilima glasanja, sa izjavama i potpisom svakog člana žirija da će glasovati samostalno.

– Svaki član žirija će izabrati deset najdražih pjesama i dati bodove po načinu glasanja koji se primjenjuje na Eurosongu (1-8, 10, 12). Zatim će se glasovi svakog člana zbrajati s glasovima ostalih članova te ćemo dobiti konačan rezultat glasanja nacionalnih žirija. Pjesma koja je osvojila najviše glasova će dobiti 12 bodova, drugoplasirana 10 itd.

– Ukoliko dvije ili više pjesama imaju isti broj glasova, u bilo kojem od gore navedenih slučajeva, članovi žirija će se izjasniti podizanjem ruke pri čemu ne smije biti sudržanih.

– Rezultati glasanja nacionalnog žirija će, po prvi put, biti dostupni na službenoj stranici Eurosonga www.eurovision.tv

Glasovi žirija će biti spojeni s glasovima publike i vrijedit će sistem 50%-50%. Partner EBU-a “Digame” će iskopirati glasove žirija (1-8,10,12) i glasove televotinga (1-8,10,12) i tako za svaku zemlju posebno. Glasovi će se onda zbrajati te će pjesma s najviše glasova dobiti 12 bodova, drugoplasirana 10 itd. Ukoliko dvije pjesme imaju isti broj bodova, presudit će glas publike.

Kao i prijašnjih godina, prilikom čitanja glasova, glasovi od 1-7 će se automatsko pojaviti na ekranu, dok će prezenter iz svake zemlje pročitati tko je dobio 8, 10 i 12 bodova.

Rud Birmen, predsjednik referentne grupe, obrazložio je razloge uvođenja novog sistema glasanja: “Mi čvrsto vjerujemo u televoting kao način koji opisuje raspoloženje milijun ljudi diljem Europe. Nakon javne debate o susjedskom glasanju kao i o glasovima dijaspora, odlučili smo dati priliku i nacionalnom žiriju da se izjasni u finalu ovogodišnjeg Eurosonga u Moskvi.

Ovu izjavu je podržao i izvršni producent Eurosonga Svante Stockselius, koji je pri tom rekao: “Ništa nije demokratičnije od glasova publike. Ali, žiri će imati priliku poslušati pjesme po nekoliko puta dok ne donese konačnu odluku. Prošle godine u Beogradu smo primjetili veliku razliku u glasanju publike i tzv. back-up (rezervnog) žirija, stoga vjerujemo kako će ova kombinacija napraviti show mnogo interesantnijim.”

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
0
PODIJELI ČLANAK

Još nema komentara. Neka tvoj komentar bude prvi?

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?