Pregled povijesti domaćina Eurosonga – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Pregled povijesti domaćina Eurosonga

  3 min za čitanje   2 komentara

Dok polako svi odbrojavamo dane do početka Eurosonga, odlučio sam vas sve uvesti u svijet statistike i povijesti domaćina Eurosonga. Tko, kada i gdje je bio domaćin, saznajte u nastavku teksta.

Uvodna statistika

Kada sam već spomenuo statistiku, evo za početak nekoliko podataka o tome koliko je prošlo vremena od zadnjeg Eurosonga. ©eurosong.hr

 • Dvije godine
 • 24 mjeseca
 • 104 tjedna i tri dana
 • 731 dan ©eurosong.hr
 • 17 544 sati
 • 1 052 640 minuta
 • 63 158 400 sekundi

Pa krenimo s osnovnim podacima. Kao što većina obožavatelja ovoga natjecanja zna, najveći broj, odnosno sedam pobjeda na Eurosongu ima Irska. Na drugome mjestu se nalazi Švedska sa šest pobjeda. Na trećem mjestu s po pet pobjeda se nalaze Francuska, Luksemburg, Ujedinjeno Kraljevstvo i Nizozemska. S četiri pobjede slijedi Izrael, a po tri pobjede imaju Norveška i Danska. Dvije pobjede na natjecanju imaju Španjolska, Švicarska, Italija, Njemačka, Austrija i Ukrajina. Po jednu pobjedu imaju Monako, Belgija, Jugoslavija, Estonija, Latvija, Turska, Grčka, Finska, Srbija, Rusija, Azerbajdžan i Portugal.

Do sada su na engleskom jeziku (većinskim dijelom) otpjevane 33 pobjedničke pjesme, zatim slijedi 14 pjesama na francuskom jeziku. Potom smo imali priliku čuti tri pobjedničke pjesme na hebrejskom i nizozemskom jeziku. Po dvije pobjedničke pjesme su otpjevane na talijanskom, njemačkom, španjolskom, švedskom i norveškom jeziku. Jedna pobjednička pjesma je otpjevana na danskom, hrvatskom, srpskom i portugalskom. Dvije pjesme su djelomice otpjevane na ukrajinskom, te jeziku krimskih Tatara, odnosno po jedna na svakom od ova dva jezika. ©eurosong.hr

Najviše pobjeda = najviše domaćinstava

Slijedom okolnosti Ujedinjeno Kraljevstvo je bilo domaćin najviše puta u povijesti ovoga natjecanja i to osam puta. Kako i zašto? Jednostavno! Pobjeda kroz povijest nije značila i automatsko domaćinstvo, jer je, kao što sam ranije pisao, to pravilo tek kasnije uvedeno. Također, neke države su zbog nemogućnosti ili financijskih razloga odbili biti domaćini pa je Ujedinjeno Kraljevstvo redovito pomagalo u takvim situacijama. Na drugome mjestu se nalazi Irska sa sedam domaćinstava. Na trećem mjestu je Švedska sa šest, zatim slijedi Nizozemska s pet, te Luksemburg s četiri. Tri domaćinstva imaju Francuska, Norveška, Njemačka, Danska i Izrael. Dva domaćinstva imaju Švicarska, Italija, Austrija i Ukrajina. Po jednom su domaćini bili Španjolska, Belgija, Jugoslavija, Estonija, Latvija, Turska, Grčka, Finska, Srbija, Rusija, Azerbajdžan i Portugal.

Gradovi i dvorane upisane u povijest

Do ove godine su ukupno 42 grada bila domaćin Eurosonga. Najviše puta u povijesti ovoga natjecanja je Dublin imao čast biti domaćin, čak šest. Na drugome mjestu s po četiri domaćinstva slijede Luksembourg i London. Tri domaćinstva imaju Kopenhagen i Stockholm, dok dva domaćinstva imaju Den Haag, Malmö, Cannes, Oslo, Jeruzalem, Beč i Kijev. Ukupno 31 grad je bio domaćin barem jednom.

Dvorana s najviše domaćinstava je dublinski Point Theatre, koji je tri puta bio domaćin. Dublinski RDS Pavillon, stokholmski Ericsson Globe, haški i jeruzalemski kongresni centri, festivalska palača u Cannesu, te Villa Louvigny i Grand Théâtre u Luksembourgu su bili domaćini dva puta.

Rasprava2

 1. Mata Hari — 2. svibnja 2021. u 13:20

  Zanimljiv tekst 🙂

 2. Blink — 2. svibnja 2021. u 08:21

  Neko dan baš jedan naš na sajta iz Irske piše da je RTE bankrotirao od organizacija ESC-a devedesetih. Ne znam kako se nisu digli na noge ali mislim da nikome neće uspjeti da tako kao oni pobijede tri godine za redom ,1992 ,1993,1994 pa godine pauze i opet 1996 .Ove godine valjda opet ide nepisano pravilo, pobjeđuje zemlja koja nikada nije pobijedila (Malta)ili zemlja koja jako dugo nije pobijedila Francuska, Švicarska,Italija

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje!