Preminula Lys Assia

Podijeli na Facebook Twitter
eurovision.tv

Tužna vijest stigla je iz Švicarske. U dobi od 94 godine u bolnici u Zürichu preminula je prva pobjednica Eurosonga, švicarska pjevačica Lys Assia. Za nju se može reći da je prva dama Eurosonga u pravom smislu riječi.

Rođena u Rupperswilu 3. ožujka 1924., Lys se prvo počela baviti plesom, a nakon 1940. godine počela je sa svojom pjevačkom karijerom. Osim što je nastupala pred Elizabetom II., egipatskim kraljem FarukomEvom Peron, njezinu karijeru je najviše obilježio Eurosong. Davne 1956. u Luganu, pred domaćom publikom, Lys je izvela dvije pjesme – Das alte KarussellRefrain, a potonja je postala poznata kao pobjednička pjesma prvog održanog Eurosonga. Na Eurosongu se za Švicarsku pojavila još dvaput (1957. i 1958.), a posljednji put kad je natjecala u nacionalnom izboru za Eurosong, bilo je za Eurosong 2013., kada nije ušla u finale.

Iako u poznim godinama života, nije propuštala priliku posjetiti natjecanje koje joj je obilježilo život. Godine 2009. izjavila je da “joj pjevanje daje sreću u životu”.

Komentara 10

  1. Nadam se da će portugalci napraviti počasni medli za vrijeme pauze za glasanje u finalu, i za nju i za France Gall. Jedna velika ličnost koja je do kraja života disala punim plućima.

  2. Strašno, Bože kako se neke stvari poklope… 24.03.2016. preminuo Johan Cruyff, 24.03.2018. preminula Lys Assia, dvije osobe koje će ostati zlatnim slovima upisane u povijest nogometa i Eurosonga! 🙁 🙁 🙁

  3. Zbilja tuzna vijest. Bas mi je zao. Vec sam navikao gledati je svugdje gdje se mogla pojaviti vezano uz esc… 😕

Odgovori