Preminula pobjednica Eurosonga 1965. France Gall

Podijeli na Facebook Twitter
youtube.com

Tužna vijest stigla je iz Francuske danas prijepodne. Nakon višetjedne borbe s infekcijom u Hôpi­tal améri­cain de Neuilly sur Scène, u 70. godini života preminula je France Gall, francuska pjevačica koja je davne 1965. godine Luksemburgu donijela drugu eurovizijsku pobjedu s pjesmom Poupée De Cire, Poupée De Son.

Pjevačica se protekle dvije godine sa zdravljem, a sve je kulminiralo u prosincu kada se nije pojavila na komemoraciji za Johnnyja Hallydayja. Dana 19. prosinca hospitalizirana je zbog respiratornih problema, nakon čega je dobila infekciju od koje je preminula.

France Gall je rođena 9. listopada 1947. godine u obitelji Roberta Galla, tekstopisca koji je pisao neke popularne pjesme za Edith Piaf i Charlesa Aznavoura. Sa šesnaest godina počela je snimati pjesme koje je kasnije slala glazbenom producentu Denisu Bourgeoisu, koji ju je nagovorio da potpiše za njegovu diskografsku kuću. Upravo će Bourgeois biti taj koji će prići Sergeu Gainsbourgu i zamoliti ga da napiše nekoliko pjesama za France. Ova kombinacija 1965. pokazat će se dobitnom, kada je France odabrana za luksemburšku predstavnicu na desetom izdanju Eurosonga u Napulju. U povijesti je ostala poznata kao prva pjesma brzog ritma koja je pobijedila na ovom festivalu, što je kasnije utjecalo na to da su zemlje počele slati brže pjesme, a France je s nenavršenih 18 godina u to doba bila druga najmlađa pobjednica natjecanja. Ipak, samoj France natjecanje je ostalo u gorkom sjećanju zbog vrijeđanja u korist Britanke Kathy Kirby, pokušaja sabotaže od strane orkestra (sama pjesma je u nešto sporijem ritmu od onog što se izvelo na Eurosongu), kao i prozivanja od strane francuskih medija što nije predstavljala Francusku s tom pjesmom, već Luksemburg.

Njezina glazbena karijera trajala je sve do 1997. godine, a Poupée De Cire, Poupée De Son se 2005. našla među 14 najvećih eurovizijskih hitova povodom obilježavanja 50. obljetnice Eurosonga.

Komentara 6

  1. Jao vratim se s putovanja i zateknem ovu tužnu vijest 🙁 Počivala u miru, Poupée De Cire, Poupée De Son je jedan svevremenski klasik, kojeg se uvijek rado prisjetim i kad samo vidimo što je sve prolazila, stvarno joj trebamo svi dati jedan ogroman respekt za to!
    R.I.P. France Gall

  2. Pjesma koja me u jednu ruku-straši, a u drugu daje mi veliku dozu orginalnosti i neku zanimljvost i pažnju. Mislim da ovakvih pjesama Eurosong nije čuo. Počivala u miru.

  3. Počivala u miru!
    Nisam znao da je sve to doživjela poslije natjecanja, zaista mi je žao, ali ipak će ostati upamćena po lijepom! (:

  4. Nevjerojatno mi je zao. Jedan od eurovizijskih klasika koji ce vjerujem ostati zauvijek u sjecanju. Pocivaj u miru, eurovizijska divo!

Odgovori