Preminuo je Oliver Dragojević

Podijeli na Facebook Twitter
Facebook/OliverDragojevicOfficial

Jedan od najznačajnijih hrvatskih glazbenika današnjice Oliver Dragojević napustio nas je zauvijek jutros u pet sati u splitskoj bolnici u 71. godini. Dragojeviću je prije godinu dana dijagnosticiran rak pluća, piše Slobodna Dalmacija.

Iza sebe ostavio je brojne hitove poput Nocturno, Vjeruj u ljubav, Cesarica, Trag u beskraju, Nije htjela, U ljubav vjere nemam, Stine, Kad mi dođeš ti i mnoge druge.

Oliver na Jugoviziji

Oliver Dragojević nekoliko puta je pokušao sudjelovati na Izboru za najbolju pjesmu Europe i to dva puta kao predstavnik Jugoslavije, sudjelujući na Jugoviziji. Prvi put se na nacionalnom izboru za predstavnika Jugoslavije pojavio 1988. godine kada se ovo natjecanje održalo u Ljubljani.  Pjevao je Dženi, a natjecanje je završio na drugom mjestu.

U Zadru 1990. godine Oliver je ponovno pokušao predstavljati Jugoslaviju, ovaj put na domaćem terenu jer se te godine Eurosong održavao u Zagrebu, i to u duetu s Zoricom Kondžom. Pjevali su Sreća je tamo gdje si ti i osvojili treće mjesto.

Sudjelovanje na Dori

Od samostalnosti Hrvatske i njenog pojavljivanja na Eurosongu pod tim imenom, Oliver je tri puta sudjelovao na hrvatskom nacionalnom izboru za Eurosong, dobro poznatoj Dori. Prvi put 1994. godine u Opatiji pjevao je pjesmu Ar’ja, a kraj natjecanja dočekao je na četvrtom mjestu, koje je zbog jednakog broja bodova podijelio upravo s malo prije spomenutom Zoricom Kondžom.

Godinu dana poslije u istom gradu pjevao je skladbu Boginja, bio je drugi, a u Dublin te godine za Hrvatsku su išli Magazin & Lidija s pjesmom Nostalgija.

Posljednje sudjelovanje Olivera Dragojevića na hrvatskom izboru za Pjesmu Eurovizije bilo je 1997. godine kada je pjevao Lučiju i natjecanje završio na osmom mjestu.

Kako bilo, Oliver je svojom glazbom zasigurno ostavio neizbrisiv trag na glazbenom nebu Hrvatske i cijele regije, i njegove pjesme slušat će se i pjevati sve dok na ovom svijetu bude ljudi koji vole dobre i kvalitetne stvari.

Vječna mu slava!

Komentara 5

  1. Cijeli dan sam tužna zbog ove vijesti. Tako mi ga je žao što nije nikada otišao na eurosong 🙁 volim njegove pjesme zahvaljujući majci koja ga uvijek sluša… Počivao u miru ♥

Odgovori