Prisjetimo se eurovizijskih skandala i kontroverzi – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Prisjetimo se eurovizijskih skandala i kontroverzi

  8 min za čitanje   12 komentara

Osim po glazbi i zanimljivim nastupima, Eurosong je događaj koji se često povezuje s mnogim skandalima i kontroverzama. Tako ni Eurosong 2021. nije prošao bez skandala za kojeg se pobrinula Bjelorusija, koja je diskvalificirana s natjecanja. Inspirirani ovim događajem, u ovoj smo se objavi odlučili prisjetiti nekih od najpoznatijih skandala i kontroverzi u dosadašnjnoj eurovizijskoj povijesti. Pa, krenimo redom.

Politika i Eurosong

Već i vrapci na grani znaju kako se politika često miješa u Eurosong i razlog je izbijanja mnogih skandala i kontroverzi u eurovizijskoj povijesti – kako u onoj bližoj, tako i u onoj daljoj.

Zasad posljednji održan Eurosong, onaj u Tel Avivu, nije ostao imun na političke skandale. Te 2019. godine za skandal su se pobrinuli islandski predstavnici, grupa Hatari. Nakon što je objavljeno kako su osvojili 186 bodova od publike, članovi grupe pred kamerama su prikazali zastavu Palestine i poslali vrlo jasnu političku poruku. Zbog ovog postupka svojih predstavnika, islandska televizija RÚV kažnjena je s 5000 eura kazne. Na istom je Eurosongu sličan skandal izazvalo i dvoje Madoninih plesača koji su na leđima svojih kostima imali prikazane zastave Izraela i Palestine.

YouTube video

Izrael je bio i razlog kontroverznog prijenosa Eurosonga održanog 1978. godine. Te su godine arapske televizije bojkotirale sudjelovanje Izraela pa su prilikom nastupa ove zemlje puštale reklame. Međutim, to je postajalo sve teže i apsurdnije jer je Izrael na kraju i pobijedio. No, Jordan je svoj naum izvršio do kraja i prekinuo prijenos prilikom proglašenja pobjednika te gledatelje izvijestio kako je, umjesto Izraela, pobijedila Belgija.

Politika se uplela i u Eurosong 2009. godine i prouzročila jedan veliki skandal. Te je godine Gruziju trebala predstavljati grupa Stephane i 3G s pjesmom We Don’t Wanna Put In. No, pjesma je previše aludirala na slanje političke poruke prema ruskom predsjedniku Putinu, koji je tada ratovao s Gruzijom. EBU je zatražio mijenjanje teksta pjesme ili slanje nove, no Gruzija je to odbila i odlučila povući se s natjecanja.

YouTube video

Jedan od najpoznatijih eurovizijskih skandala dogodio se 2017. godine kada je Rusiju trebala predstavljati Julia Samoylova s pjesmom Flame Is Burning. Međutim, uoči Eurosonga ispostavilo se da je pjevačica 2015. godine, već nakon ruske okupacije, posjetila Krim, što je bilo protivno ukrajinskom zakonu. Zbog toga je ukrajinska služba sigurnosti pjevačici zabranila ulazak u svoju zemlju i time ju automatski diskvalificirala s natjecanja.

YouTube video

Odnos Ukrajine i Rusije bio je razlog još jednog skandala. Pobijedivši na Vidbiru 2019. s pjesmom Siren Song, Ukrajinu je u Tel Avivu trebala predstavljati MARUV, no vlastima te zemlje zasmetalo je što je pjevačica ranije nastupila u Rusiji. Kako bi ipak dobila pravo sudjelovanja na Eurosongu, MARUV je morala potpisati ugovor koji nalaže kako mora odustati od nastupa u Rusiji do kraja Eurosonga. Pjevačica je odbila potpisati ugovor te je odustala od nastupa na eurovizijskoj pozornici.

YouTube video

Kontroverzni izvođači

Tijekom povijesti na Eurosongu su se pojavili i mnogi kontroverzni izvođači i izvođačice, a neki od njih uspjeli su odnijeti pobjedu. Jedna od njih bila je belgijska predstavnica iz 1986. Sandra Kim koja se natjecala iako je imala samo 13 godina. Pjevačica se predstavljala kao da ima 15 godina, a njezin je nastup oduševio Europu koja ju je nagradila pobjedom.

Dvanaest godina nakon Sandre, pobjedu na Eurosongu odnijela je Dana International koja je privukla pažnju zbog toga što je transrodna osoba. Dana je rođena kao muškarac, a njezinom sudjelovanju na Eurosongu oštro su se protivili ortodoksni Židovi koji ipak nisu uspjeli spriječiti odlazak pjevačice na Eurosong.

Eurosong održan u Kopenhagenu 2014. godine donio nam je još jednu kontroverznu izvođačicu, koja je ujedno i pobijedila. Radi se o Conchiti Wurst koja je, osim s pjesmom Rise Like A Phoenix, pažnju privukla svojim izgledom – dugom kosom i bradom.

YouTube video

Mućke i problemi s glasovanjem

Eurosong su u povijesti potresali i skandali povezani s glasovanjem, a već spomenuti telaviviski Eurosong bio je poprište i ovakvog skandala. Naime, uoči finala, EBU je raspustio bjeloruski žiri jer su njegovi članovi otkrili kako su glasovali u prvom polufinalu. Kako bi se nadomjestili glasovi ovog žirija, izračunat je prosjek bodova koje su dodijelili žiriji iz istog jakosnog šešira kao i Bjelorusija. Ti su se bodovi zatim dodijelili izvođačima. No, ovdje nije kraj skandalu. Nekoliko dana nakon velikog finala, jedan je tviteraš shvatio kako je EBU počinio pogrešku i, umjesto zemljama s najboljim prosjekom, konstruirane glasove bjeloruskog žirija dao zemljama s najgorim prosjekom. Nakon ispravka ove pogreške, prvo mjesto kod žirija, umjesto Švedske, osvojila je Sjeverna Makedonija.

YouTube video

Veliki skandal s glasovanjem dogodio se i tijekom finala Eurosonga 2015. o čemu je javnost obaviještena tek nakon završetka prijenosa. Te su večeri iz Crne Gore i Sjeverne Makedonije bili prezentirani samo glasovi publike, umjesto uobičajene kombinacije glasova publike i žirija, zato što su utvrđene prevelike razlike između glasova žirija u polufinalu i finalu.

Svojevrsno kontroverzno glasovanje dogodilo se i na prvom izdanju Eurosonga na kojem Luksemburg nije organizirao svoj žiri već je prepustio Švicarcima da glasuju u njegovo ime. Zanimljivo je kako je kasnije pobijedila upravo Švicarska. Budući da je glasovanje bilo tajno, mnogi smatraju kako ključ švicarske pobjede leži upravo u ovom „duplom“ glasovanju tamošnjeg žirija.

Skandalozni upadi na pozornicu

Na Eurosongu možemo očekivati zaista svašta, a tijekom godina vidjeli smo i upade na pozornicu različitih gledatelja. Vjerojatno jedan od najpoznatijih upada dogodio se u Oslu 2010. godine. Te je godine Španjolsku predstavljao Daniel Diges, a tijekom njegova nastupa na pozornicu je upao nepozvan gost. Radilo se o Jimmyju Jumpu, poznatom po upadima na razna događanja, koji je skočio na pozornicu i pridružio se Danielu i njegovim plesačima. Osiguranje je Jimmyja ubrzo ispratilo s pozornice, a zbog ovog incidenta španjolski je predstavnik još jednom izveo svoju pjesmu.

YouTube video

Sedam godina nakon Osla, upad na pozornicu dogodio se i u Kijevu. U šou programu finala Eurosonga 2017. Jamala je izvodila svoj singl I believe in U, a tijekom nastupa, na pozornicu se popeo jedan od gledatelja ogrnut australskom zastavom. Na pozornici je uspio izvesti svoj performans nakon čega ga je osiguranje udaljilo iz dvorane. Iako se mislilo da se radi o osobi iz Australije, ispostavilo se kako je na pozornicu upao poznati Ukrajinac Vitalii Sediuk.

https://www.youtube.com/watch?v=ZeiDoulI_-s

I iduće izdanje Eurosonga, ono održano 2018. u Lisabonu, nije moglo proći bez upada na pozornicu. U velikom je finalu pod brojem 9 nastupala SuRie, predstavnica Ujedinjenog Kraljevstva. Usred njezina nastupa, na pozornicu je upao jedan od gledatelja i pjevačici oteo mikrofon. Zatim je uzvikivao kako su britanski mediji „nacisti“ te zahtijevao slobodu. Tek nakon ovog uzvika, tromo ga je osiguranje odvelo s pozornice. SuRie je hrabro otpjevala pjesmu do kraja, a bilo joj je ponuđeno da ju ponovno izvede na što nije pristala.

Ovaj događaj potresao je i srpske predstavnike Sanju Ilić i grupu Balkanika, koji su nastupali kao deseti. Oni su se prilikom upada nalazili u hodniku i pripremali za svoj nastup, a osiguranje je ispred njih dovelo gledatelja i, kako je tada otkrio Sanja Ilić, počelo ga bjesomučno tući. Srpski predstavnici bili su u šoku, no ubrzo su se sabrali i uspješno odradili svoj nastup.

YouTube video

Nezaboravni i kontroverzni poljupci

Za kraj ovog kraćeg prisjećanja ostavili smo one lijepe trenutke s eurovizijske pozornice – poljupce koji su izazvali mnogo rasprava.

Na drugom izdanju Eurosonga, Dansku je predstavljao duo kojeg su činili Birthe Wilke i Gustav Winkler. Duo se na kraju izvedbe pjesme Skibet skal sejle i nat poljubio, a taj je poljubac trajao jedanaest sekundi.  No, poljubac je trebao trajati kraće, ali član produkcije zaboravio je kako mora signalizirati danskom duu kada da se prestane ljubiti. Iako iz današnje perspektive ovaj poljubac ne bi bio kontroverzan, prije 64 godine ipak se smatrao kontroverzom.

YouTube video

Još jedan kontroverzan eurovizijski poljubac dogodio se 2013. godine. Te je godine Finsku predstavljala Krista Siegfrids s pjesmom Marry Me. Pjevačica je nastupila u vjenčanici i na kraju nastupa poljubila djeverušu, ujedno i jednu od pratećih vokala. Bio je to prvi gay poljubac na eurovizijskoj sceni, a Krista je na ovaj način protestirala protiv odluke Finske o zabrani gay brakova. Koliko je ovaj poljubac kontroverzan govori i činjenica kako je turska televizija TRT zbog njega odbila emitirati prijenos druge polufinalne emisije iz Malmöa.

YouTube video

Bio je ovo kratak pregled nekih od najvećih i najpoznatijih eurovizijskih skandala i kontroverzi, a nadamo se da će ih u budućnosti biti sve manje te da će u glavnom fokusu Eurosonga biti kvalitetna i raznovrsna glazba koju donose izvođači iz cijele Europe i Australije.

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
21
PODIJELI ČLANAK

Rasprava12

 1. Lazergirl — 18. travnja 2021. u 11:29

  Eurosong ne bi bio Eurosong bez skandala i kontroverzi.Tako ni ovaj Eurosong nije prošao bez skandala.Nadam se da na samom Eurosongu u Rotterdamu neće biti šokantnih scena.Jedino me živcira što se politika mješa u Eurosong,ali toga je bilo i nažalost biti će u budućnosti.

 2. Yakoov — 16. travnja 2021. u 22:48

  Da je Maruv na kraju nastupala za Ukrajinu mislim da bi ovogoišnji Eurosong bio u Ukrajini.

 3. Teashop — 16. travnja 2021. u 14:53

  HATARI, po meni pobjednici 2019. ??

 4. RandomForest — 16. travnja 2021. u 14:21

  xxx

 5. Lujka s ukusom — 15. travnja 2021. u 08:12

  tamara i maruv ???
  nikad ih neću preboljeti
  ROBBED

 6. quicksilver — 14. travnja 2021. u 13:47

  Još Maruv nism prežalio….kakav bi to bio boom na scenu da je išla za ukrajinu te godine.

 7. Arctic Monkey — 14. travnja 2021. u 12:53

  I sad jedan tekst iste duzine posvecen samo ovogodisnjim skandalima. ?

 8. eurovisiofanatico — 14. travnja 2021. u 12:06

  Žao mi je Maruv jer stvarno volim tu pjesmu, sramotno je to da Tamara nije dobila svojih 5 minuta slave, a Hatari su baš napravili šou izazvavši reakciju svih, volim njihovu pjesmu, ali takvo ponašanje je neprihvatljivo.

 9. loreeneuphoria — 14. travnja 2021. u 12:03

  Od svih skandala,najviše mi je žao Maruv.

 10. Niko bitan — 14. travnja 2021. u 12:02

  Moram da zahvalim Jamali, da nije rekla to sto je rekla, ne bih imao ovaj masterpiece od profilne slike. <3

  Mada, i dalje me je zao Maruv… :'(

 11. Piceza — 14. travnja 2021. u 11:30

  SVA LJUBAV ZA SURIE!

  Zaboravili ste awkward poljubac onog divljaka Alexa i jadne Ilince iz Rumunjske ?

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?