Promjene u “Sanremu 2017”

Podijeli na Facebook Twitter

Talijanska televizija RAI objavila je pravila za naredno izdanje Festival di Sanremo, koji će se održati od 7. do 11./12. veljače 2017. Kako je ovo festival koji barem svake dvije godine mora nešto promijeniti u svom programu, tako su nas dočekale i neke promjene.

Prva promjena tiče se rasporeda u danima. Naime, večer obrada pjesama više neće biti u četvrtak, nego će biti u petak, a njih će pjevati samo dvanaest natjecatelja. Razlog zašto možete pogledati u rasporedu, koji će uslijediti nešto kasnije. Druga promjena tiče se samih pjesama. Naime, za glavnu kategoriju (tzv. Campioni) pjesma ne smije trajati duže od 3:30 minuta, dok je za kategoriju nadolazećih izvođača (Nuove Proposte) limit 3:00 minute.

Kako je RAI zamislila, pogledajte ispod:

  • Prva večer (7. veljače) – Pvih 20 pjesama iz kategorije Campioni moći će se čuti po prvi put, a ocjenjivat će ih televoting i press-žiri u omjeru 50%-50%. Neće biti eliminacija, ali će se ove ocjene gledati iduća dva dana.
  • Druga večer (8. veljače) – Prvih deset izvođača iz kategorije Campioni ponovno će izvesti svoje pjesme i ocjenjivat će ih televoting i press-žiri u omjeru 50%-50%. Na kraju večeri voditelj i umjetnički ravnatelj Sanrema Carlo Conti objavit će prvih šestero finalista, dok će preostalih četvero čekati svoju priliku u petak. Na početku večeri, prvo polufinale odradit će prvih četvero natjecatelja iz kategorije Nuove Proposte, a u finale kvalificirat će ih se dvoje.
  • Treća večer (9. veljače) – Drugih deset izvođača iz kategorije Campioni ponovno će izvesti svoje pjesme i ocjenjivat će ih televoting i press-žiri u omjeru 50%-50%. Na kraju večeri Conti će objavit drugih šestero finalista, dok će preostalih četvero čekati svoju priliku u petak. Na početku večeri, drugo polufinale odradit će preostalih četvero natjecatelja iz kategorije Nuove Proposte, a u finale kvalificirat će ih se dvoje.
  • Četvrta večer (10. veljače) – Održat će se finale kategorije Nuove Proposte, a pobjednika će izabrati televoting publike, press-žiri i demoskopski žiri u omjeru 40%-30%-30%. Dvanaestero izravnih finalista kategorije Campioni pjevat će obrade poznatih pjesama, a preostalih osam natjecatelja pokušat će izboriti finale kroz “drugu šansu”. Imena još troje finalista bit će poznata sutradan, a njih će izabrati televoting publike, press-žiri i demoskopski žiri u omjeru 40%-30%-30%.
  • Peta večer (11. veljače) – Na početku će biti objavljena imena troje finalista iz “druge šanse”, zahvaljujući čemu ćemo imati 15 finalista. Skoro pred kraj večeri, kombinacijom televotinga publike, press-žirija i demoskopskog žirija u omjeru 40%-30%-30%, bit će objavljena imena troje superfinalista, koji ćeponovno izvesti svoje pjesme. Na kraju kombinacija televotinga publike, press-žirija i demoskopskog žirija odlučit će pobjednika Sanrema 2017.

Onog tko pobijedi na Sanremu, RAI će prvog priupitati za predstavljanje Italije na Eurosongu. Ukoliko pobjednik Sanrema odbije ići na Eurosong, organizacijski odbor će prema svojim kriterijima odabrati drugog natjecatelja iz kategorije Campioni. Podsjetimo, takva se situacija dogodila ove godine, kada je Francesca Michielin predstavljala Italiju, jer je grupa Stadio, pobjednici Sanrema 2016., to odbila.

Natjecatelji Sanrema 2017 bit će objavljeni krajem prosinca u emisiji L’Arena. Prijave vrše talijanske diskografske kompanije, zaljučno do 21. prosinca 2016.

Italija 2017. – forum

Komentara 1

Odgovori