Promjene u konceptu Melodifestivalena 2013. – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Promjene u konceptu Melodifestivalena 2013.

  2 min za čitanje   Napiši prvi komentar

Ukoliko ove godine namjeravate pratiti švedski nacionalni predizbor za Eurosong, u 5. tjednu ćete naići na neke preinake u šou u kojem će se birati posljednje dvije pjesme finalistice, odnosno 2nd chance showu. Naime, umjesto da poredak određuju polufinala u kojem su pjesme izvedene, ove će to godine raditi Christer Björkman, izvršni producent Melodifestivalena. Poredak će biti predstavljen nakon 4. polufinala u Malmöu.

Poredak nije toliki problem koliki je sam sustav glasanja. Naime, prethodnih godina, a i prošle, se u 2nd chanceu događalo da je zbog podjele na dvoboje jedna pjesma koja se nije plasirala u finale dobila više glasova od neke druge koja je s manjim brojem glasova ipak prošla u finale. Primjerice, prošle je godine drugi krug dvoboja izgledao ovako (s pridruženim brojem glasova):

2nd chance u Nyköpingu

1. dvoboj:
Top Cats – 98 782 glasa – FINALE
Timoteij – 54 788 glasova

2. dvoboj:
Thorsten Flinck & Revolutionsorkestern – 196 014 glasova – FINALE
Sean Banan – 111 443 glasa

Ovo se pokušava izbjeći prepravljanjem sustava 2nd chancea, o čemu se već neko vrijeme govori, a sada je i donesena konačna odluka. 2nd chance će sada izgledati isto kao i prethodna 4 polufinala – od izvedbi, pa do postupnog odbacivanja pjesama s najmanjim brojem telefonskih i/ili SMS glasova. To znači da će prvo otpasti tri pjesme s najmanjim brojem glasova, a preostalih 5 ponovno izvodi svoje pjesme pri čemu im se pribrajaju glasovi iz prethodne runde. Još jedna pjesma potom napušta natjecanje nakon čega će se otvoriti novi krug glasanja u kojem će se odrediti dvije najbolje pjesme od preostale četiri.
– Ovo radimo jer želimo da se četiri najpopularnije pjesme bore za posljednja dva mjesta u finalu, kaže Christer Björkman.

Nadamo se da Sean Banan ove godine neće ponovno zapeti u 2nd chanceu i morati se oslanjati na novi sustav glasanja kojem je sam, doduše neizravno, pridonio.

Još nema komentara. Neka tvoj komentar bude prvi?

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?