Razmišljamo naglas: Eurosong 2008. - 1. dio – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Razmišljamo naglas: Eurosong 2008. – 1. dio

  13 min za čitanje   Napiši prvi komentar

Napomena: Glavni urednik Ivan Horvat zbog drugih dužnosti vezanih uz stranicu nije uspio prokomentirati pjesme te ih je samo ocijenio.

ALBANIJA

Ivan Horvat
Ocjena: 7/10

Mario Ključević
Zanimljiva pjesma. Za razliku od bivših godina ova mi je njihova pjesma jako lijepa i moram priznati da sam se iznenadio. No, ne vidim ju blizu pobjede niti prvih 5. Zanimljivi kontrasti u pjesmi. Iako uvijek očekujem iz Albanije drugačije pjesme ova me dosta iznenadila.
Ocjena: 8/10

Ajdin Mehić
Sasvim solidna pjesma Albanije na ovogodišnjem Eurosongu. Jako mi se sviđa uvodni dio s gitarama. Olta ima jedan običan i krajnje efektan nastup. Rad s kamerama se treba uraditi što je bolje moguće i sve će izgledati dobro.
Ocjena: 6/10

Maja Cerjak
Napravili su dobar posao što se tiče prenošenja emocija, čak i ljudima koji ne razumiju ni jedne riječi albanskog jezika. Pjesma je melodična, i ima pravilno doziranu energičnost. Vjerujem da će biti među prvih pet.
Ocjena: 9/10

Marin Pelaić
Mlada Olta će po svoj prilici, zbog političkih razloga, biti izviždana u Areni. Srećom, kako znamo, za pjesme glasa cijela Europa i ona ni trebala osigurati Olti nastup i u subotu. Najbolja stvar koju su Albanci ikad poslali na Eurosong. Sjajno otpjevano.
Ocjena: 8/10

ANDORA

Ivan Horvat
Ocjena: 5/10

Mario Ključević
Slatka, tipična eurovizijska pop, dance stvar. Spot je dobar ali mi nikako ne paše za ovu pjesmu. Više za Ivana Mikulića i njegova krila. Mogućnost prolaska dalje; 70%. Iako je pjesma u redu, smatram da je daljnji nastavak i kopija bivših sličnih pjesama na Eurosongu. Tipično za zapadne zemlje. Ništa posebno… Nikakva originalnost za što bih rekao da je to pjesma iz Andore.
Ocjena: 6/10

Ajdin Mehić
Gisela ima slušljivu pjesmu. E sad, što se tiče prognoziranja plasmana Andore s ovakvom pjesmom, mislim da je to zaista teško. Pjesme ovakvog tipa mogu ostati neprimijećene, ali s druge strane završiti jako visoko. Sve je stvar ždrijeba i koreografije. Gisela se dokazala kao osoba koja jako dobro pjeva uživo. Vidjet ćemo kako će to sve izgledati u Beogradu.
Ocjena: 6/10

Maja Cerjak
Milijun puta viđeno na Eurosongu. Taj žanr može sa sigurnošću jamčiti neku srednju poziciju (to bi u pitanju Hrvatske bilo super), ali ako Andora želi nešto više, bojim se da će morati čekati do sljedeće godine.
Ocjena: 6/10

Marin Pelaić
Humpa-cumpa pjesmuljak kakvih smo se naslušali kroz povijest ovog natjecanja. Casanova ovo nije zaslužio.
Ocjena: 3/10

ARMENIJA

Ivan Horvat
Ocjena: 9/10

Mario Ključević
Zanimljiva pjesma, kompilacija istočnjačkih dodataka u pop stvari. Iako su mnogi oduševljeni ovom pjesmom ja nisam. Spot mi se ne sviđa, tekst je dosadan… Armenci misle proći na stil Shakisa Rouvasa i Helene Paparizou. Rekao bih da su lošija kopija. No, to prolazi na Eurosongu stoga smatram da imaju 80% šanse za proći pored drugih pjesama. Originalnost nikakva.
Ocjena: 8/10

Ajdin Mehić
Sirusho je jedna od mojih favoritkinja ove godine. Pjesma je JAKO dobra i sviđa mi se dio kada se “prelama” pjesma, negdje u 35. sekundi. Armeniju definitivno vidim u TOP10 u finalu, a ako bude sreće Sirusho ulazi u TOP 5. Naravno, tome će pomoći dijaspora, koje Armenija ima jako puno.
Ocjena: 10/10

Maja Cerjak
Užasno podsjeća na Elenu Paparizou. A svi znamo da je Elena pobijedila.
Ocjena: 10/10

Marin Pelaić
Pjesma kakvih posljednjih godina na Eurosongu nije nedostajalo i koje su mahom dobro prolazile. „Qele Qele“ nije oličenje originalnosti, ali ima sve što treba da je se uvrsti u uži krug favorita.
Ocjena: 10/10

AZERBAJDŽAN

Ivan Horvat
Ocjena: 2/10

Mario Ključević
Nimalo mi se ne sviđa ova pjesma. Spot zanimljiv no i takvi su već prodefilirali glazbenom scenom Europe i svijeta. Rekao bih da se ova pjesma pokušava “furati” na Lorde. Uglavnom, glazba je dobra no ne sviđa mi se ostatak.
Ocjena: 5/10

Ajdin Mehić
Pjesma “Day After Day” je jako zanimljiva, posebno vrištanje na početku. Vjerujem da će se gledateljima širom Europe svidjeti. Elnur i Samir su osobe koje znaju uraditi originalan i jako zanimljiv scenski nastup. Uopće ne sumnjam da će imati jedan od zapaženijih nastupa u Beogradu. Jako sam zadovoljan videospotom za pjesmu “Day After Day”.
Ocjena: 6/10

Maja Cerjak
Osrednja pjesma koja ni po čemu nije posebna. Mene osobno se nije ni najmanje dojmila. Žao mi je.
Ocjena: 4/10

Marin Pelaić
Baš me zanima kako će na pozornicu prenijet ovaj početak spota gdje izgleda kao da netko ustaje iz mrtvih dok istodobno anđeo ima orgazam. Stvar je interesantna prvih 30 sekundi, onda postaje monotona. Toliko monotona da zadnjih 30 sekundi ni ne odslušate.
Ocjena: 5/10

BELGIJA

Ivan Horvat
Ocjena: 5/10

Mario Ključević
Katastrofa! Ne mogu vjerovati da Belgija nakon Kate Ryan (prije) se odlučila za ovo. Nigdje originalnosti. Prije bih rekao da je ovo neka njemačka pjesma sa sela za malu djecu. Ne vidim ih uopće u finalu. Toliko dosadna pjesma. Belgija je jedna u nizu zemalja koje su počele slati sve moguće ekstremitete kako bi uzeli koji glas.
Ocjena: 2/10

Ajdin Mehić
Zaista nemam neko posebno mišljenje o ovoj pjesmi. Nema ništa u sebi po čemu bih ju zapamtio. Jedino po čemu je “prepoznatljiva” je taj imaginaran jezik. Isti “recept” je Belgija imala u 2003. godini, ali nema šanse da ova pjesma ponovi takav uspjeh.
Ocjena: 4/10

Maja Cerjak
Bez sumnje nešto na što nismo navikli. Nadam se da se ni nećemo trebati navikavati jer ovo je gore od svih hrvatskih predstavnika zadnjih 5 godina zajedno.
Ocjena: 3/10

Marin Pelaić
Što je ovo, špica emisije o poljoprivredi na lokalnoj televiziji u Međimurju? Do te mjere loše i neslušljivo da postane komično. Nije dugo trebalo za ovu godinu dam svog prvog „keca“.
Ocjena: 1/10

BJELORUSIJA

Ivan Horvat
Ocjena: 4/10

Mario Ključević
Dosadnjikava pjesma, zanimljiv video, prolazak možda… Kao da je netko sastavljao pjesmu jer mora. Nemam više što za dodati. Originalnost nigdje. Čak i naziv pjesme kao naziv ukrajinske pjesme 2003. Ocjena: 6/10

Ajdin Mehić
Ovo je jako blijeda kopija Kolduna. Bjelorusija me razočarala ove godine. Jedino čemu se mogu nadati su 10 ili 12 poena od Ukrajine u polufinalu Eurosonga.
Ocjena: 4/10

Maja Cerjak
Otprilike isti komentar kao i za Andoru. Ništa novo, ali dobro će kotirati kod mlađe (ženske) publike.
Ocjena: 6/10

Marin Pelaić
Priprema li ukrajinsko Državno odvjetništvo kakvu tužbu? Bjeloruski pjevač ima ime kao predstavnica Ukrajine iz 2004., ime pjesme je kao ono ukrajinske iz 2003. godine… Uglavnom, pjesma maksimalno izlizanog refrena koja u cjelini i nije tako loša. Teško da će ponoviti uspjeh „Work Your Magic“, ali neće ni na dno.
Ocjena: 7/10

BOSNA I HERCEGOVINA

Ivan Horvat
Ocjena: 8/10

Mario Ključević
Iako sam mislio da je Belgija najdosadnija pjesma ova definitivno je još gora. Teksta grozan, glazba u redu, nastup koma.. Nimalo mi se ne sviđa pjesma. Dok slušam ovu pjesmu rekao bih da je Nocturne pjesma s više riječi nego ova. Nastup bezveze. Ali originalnost zajamčena. Očekivao sam mnogo više od BIH.
Ocjena: 1/10

Ajdin Mehić
Bio sam jako nezadovoljan kada je BHRT interno izabrao Laku kao predstavnika Bosne i Hercegovine. Poslije slušanja pjesme “Pokušaj” moj stav je nekako “ublažen”. Laka zna napraviti show na sceni i to će mu dakako pomoći pri ulasku u finale. 24 boda na startu od Slovenije i Crne Gore u polufinalu Eurosonga.
Ocjena: 7/10

Maja Cerjak
Bez uvrede našim bosanskim posjetiteljima i kolegama, ja mislim da ovo neće postići neki veći rezultat. Ali s druge strane, ovakve pjesme uvijek iznenade, a i znamo da Laka ima zanimljiv nastup.
Ocjena: 4/10

Marin Pelaić
Na ovu me pjesmu upozorio prijatelj rekavši da je u isto vrijeme i dobra i loše. I uistinu je tako; na ovu mi se pjesmu stvori nekakva „mišanca“ osjećaja, 100 stvari mi je u glavi u istom trenutku. Jednako nakon prvog i sto prvog slušanja… Ubijte me, al’ mi se sviđa.
Ocjena: 8/10

BUGARSKA

Ivan Horvat
Ocjena: 4/10

Mario Ključević
Pjesma je u redu, ništa posebno. Jedino što mi se sviđa u ovoj pjesmi je dio gdje je samo glazba tj. gdje DJ radi svoj posao. Spot ništa posebno. Tekst bezveze.
Ocjena: 6/10

Ajdin Mehić
Bugari nas naprosto iznenađuju. Prvo, Elitsa prošle godine sa sjajnom pjesmom “Voda”, a sada ova pjesma. Vidi se da Bugari vole eksperimentirati. No, dobro. Izgleda da im to ide od ruke. Spektakularan nastup DJ Balthazara i Deep Zone na nacionalnom finalu Bugarske. Očekujem još bolji nastup u Beogradu.
Ocjena: 8/10

Maja Cerjak
Pjesma je tipičan ljetni hit, bez sumnje će naći svoje mjesto u mnogim diskotekama. No pošto pjesma nije od onih koje bi na prvu mogle zainteresirati gledatelje/slušatelje Eurosonga, presudan će biti scenski nastup.
Ocjena: 7/10

Marin Pelaić
Bugarska je uz Armeniju zemlja koja je valjda unijela najviše svježine na Eurosong. Jedva čekam vidjeti ovaj nastup.
Ocjena: 9/10

CIPAR

Ivan Horvat
Ocjena: 5/10

Mario Ključević
Manjak inspiracije, još jedna u nizu pjesama koje će se utopiti jedna u drugu. Jedino ih može spasiti poboljšani nastup jer ovo što sam vidio je pjesma i nastup za lokalno veselje.
Ocjena: 4/10

Ajdin Mehić
“Femme Fatale” mi uopće nije dobra pjesma. Jeste ona zanimljiva, tj. ima poprilično zanimljiv nastup, ali hoće li to biti dovoljno da Cipar konačno uđe u finale? Jedna bitna činjenica je ta da Cipar ove godine neće dobiti 12 bodova od Grčke u polufinalu i to me tako raduje (Grčka sudjeluje u prvom polufinalu).
Ocjena: 4/10

Maja Cerjak
Također će biti presudan scenski nastup, a ova pjesma ima mnogo potencijala za osmisliti dobar. Elementi folklora su uvijek veliki plus.
Ocjena: 6/10

Marin Pelaić
Ovo je toliko loše da im ni Grčka ne bi dala 12-icu da su u istom polufinalu.
Ocjena: 2/10

CRNA GORA

Ivan Horvat
Ocjena: 4/10

Mario Ključević
Ovaj pjevač me podsjeća na pokojnog Toše Proeskog glasom. Pjesma u redu, tekst jedan od boljih iz ove skupine država. No, ništa posebno za Eurosong. Nastup? Definitivno promijeniti.
Ocjena: 3/10

Ajdin Mehić
Crna Gora ima zaista veliku čast, a to je da otvori ovogodišnji Eurosong. Oni koji su to činili proteklih godina u polufinalu (Armenija i Bugarska) kvalificirali su se u finale. Hoće li biti isti slučaj s Crnom Gorom? Stefan će dobiti 20-ak bodova u polufinalu od Slovenije i Bosne i Hercegovine. No, hoće li to biti dovoljno?
Ocjena: 5/10

Maja Cerjak
Njegov način pjevanja na trenutke podsjeća na pokojnog Tošu, no to i nije toliko bitno. Momak dobro pjeva, ali pjesma je premonotona za jedan festival u kojem se na kraju krajeva nagrađuje originalnost.
Ocjena: 6/10

Marin Pelaić
Spot: more, planine, tvrđava sa zastavom, ljepotica – to bi još neko vrijeme mogli gledat u crnogorskim spotovima. Ali bolje i to nego derutni tramvaj kao kod nas.
Pjesma: Hahahahaha, vi „Ono“ zovete pjesmom?!
Ocjena: 1/10

ČEŠKA

Ivan Horvat
Ocjena: 4/10

Mario Ključević
Eurosong naravno ne može proći a da ne bude i ovakva pjesma – dosadna pop stvar iz tamo negdje 1994 godine, “nalijepljena” turskim prizvucima. Uopće ne prognoziram prolazak. Iako moram priznati da je ovo puno bolje nego njihove prijašnje pjesme no ipak ne dovoljno dobro. Originalnost – što je to za ovu pjesmu?
Ocjena: 4/10

Ajdin Mehić
Ono što me jako dojmilo je Terezin nastup na nacionalnom finalu. Tereza lijepo izgleda i ima zaista lijep glas. Pjesma je baš slušljiva i može se svidjeti publici Europe. Uzmimo u obzir da prije Tereze u polufinalu Eurosonga nastupaju Litva, Albanija i Švicarska (balade).
Ocjena: 7/10

Maja Cerjak
Veseli pjesmuljak s porukom “have some fun”. Nije loše, ali nije ni ništa posebno. Vidjet ćemo kako će publika reagirati.
Ocjena: 7/10

Marin Pelaić
Ajde nek’ su i Česi nešto naučili od lani, premda meni „Mala dama“ nije bila baš toliko loša. Spot potpuno promašen. Koga briga zna li ona spravit Bečki odrezak?!
Ocjena: 4/10

DANSKA

Ivan Horvat
Ocjena: 2/10

Mario Ključević
Puno bolje nego Drama Queen. Tekst u redu, glazba u redu, dodajmo sjeverne zemlje i Danska možda i prođe dalje. Spot mi se sviđa i malo me zabrinjava što je sličan našem. No, naša je pjesma bolja.
Ocjena: 6/10

Ajdin Mehić
Pjesma me podsjeća na onu iz 2005. godine “Talking To You”, s kojom je Danska osvojila 10. mjesto. Nemam neko konkretno mišljenje o ovoj pjesmi. Gotovo da sam i zaboravio za Dansku na ovogodišnjem Eurosongu. S Danskom u polufinalu su Island, Švedska, Latvija, Litva..Ne vidim baš “velike” probleme za Dansku u kvalificiranju u finale, obzirom da će dobiti toliko bodova od komšija. No, vidjet ćemo. Jedino što bih pohvalio je videospot.
Ocjena: 4/10

Maja Cerjak
Ovu pjesmu mogu smjestit među one koje bi mogle završit na nekoj TV reklami (npr. nekog mobilnog operatera). Zaista ne mogu predvidjeti poziciju koju bi pjesma mogla zauzeti.
Ocjena: 6/10

Marin Pelaić
Definitivno „baca“ na 2005. i Jakoba Sveistrupa. A meni je Jakob bio bezvezan. A ovaj mi je još bezvezniji. Lijepo da je s nama u polufinalu.
Ocjena: 3/10

ESTONIJA

Ivan Horvat
Ocjena: 1/10

Mario Ključević
Pjesma mi nije ništa posebno no iz mulja dosadnih pjesama ove godine, ova se nadzire za prolazak. Pamtljiva i vesela pjesma. Kostimografija – originalna. Rekao bih da se pokušavaju na Lorde “furati”. Nastup puno bolji nego ostale pjesme.
Ocjena: 7/10

Ajdin Mehić
Što se događa s Estonijom? Pokušavam, ali i dalje ne mogu shvatiti zašto su izabrali ovu pjesmu. Mizeran i odvratan nastup, pokušaj da se napravi šala… Verka je za njih bila “kraljica”. Odlučno i razumno kažem kako je ovo najgora pjesma ove godine na Eurosongu. Dalje ne vrijedi da komentiram.
Ocjena: 1/10

Maja Cerjak
Besmislena pjesma koju nisam imala živaca preslušat dva puta. Estonija je za mene definitivno najveće razočaranje ove godine.
Ocjena: 3/10

Marin Pelaić
Nije komičan niti dio kad tip valjda pokušava “zbariti” klavir. Horor.
Ocjena: 1/10

FINSKA

Ivan Horvat
Ocjena: 1/10

Mario Ključević
Nakon prošlogodišnjeg debakla Finci se okreću prokušanom izboru – Lordima br.2. Meni osobno se pjesma ne sviđa, niti nastup. No, nakon pop sladunjavih pjesmica ovo će probuditi publiku u beogradskoj areni.
Ocjena: 6/10

Ajdin Mehić
Definitivno mislim da je ova pjesma i sama grupa i scenski nastup kopija Lordija. Vrištanje na sceni, “zastrašujući” nastup… Ne bi me zaista čudilo kada bi Finska ove godine bila na vrhu u finalu. Sve je moguće, a s obzirom da su momci iz ove grupe obećali spektakularan nastup pun vatrometa i pirotehnike, očekujem njihov prolazak u finale. Estonija, Norveška i Rusija će dati bodove Finskoj u polufinalu, ne?
Ocjena: 4/10

Maja Cerjak
Tko bi očekivao da će nakon pobjede Lordija baš toliko navaljivati s tim stilom. One godine to je bilo zanimljivo, bojim se da će se ovog puta razočarati
Ocjena: 4/10

Marin Pelaić
Yeah, oni su heavymetalci i oni su opasni. Jakih mi heavymetalaca koji idu na Eurosong. Finska se vraća dobrim starim navikama – posljednjim mjestima. Čestitam!
Ocjena: 1/10

Trenutna ljestvica

1. Armenija ……………….47
2. Albanija……………….. 38
3. Bugarska………………. 34
4. Bosna i Hercegovina…28
5. Bjelorusija…………….. 27
6. Češka…………………. 26
7. Andora………………… 26
8. Azerbajdžan………….. 22
9. Danska………………… 21
10. Cipar……………………21
11. Crna Gora……………..19
12. Finska………………….16
13. Belgija………………….15
14. Estonija………………..13

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
0
PODIJELI ČLANAK

Još nema komentara. Neka tvoj komentar bude prvi?

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?