Razmišljamo naglas: Eurosong 2008. - 2. dio – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Razmišljamo naglas: Eurosong 2008. – 2. dio

  14 min za čitanje   Napiši prvi komentar

Napomene: Glavni urednik Ivan Horvat zbog drugih dužnosti vezanih uz stranicu nije uspio prokomentirati pjesme te ih je samo ocijenio. Svaki sudionik ovog komentiranja pjesama daje svoje osobno mišljenje o pjesmu, ocjenu i predviđanja.

FRANCUSKA

Ivan Horvat
Ocjena: 5/10

Mario Ključević
Odmah sam se šokirao dok još nije niti krenula pjesma – naravno njegovim izgledom. Iako pokušava glumiti Isusa (bar tako svi kažu, a i mene podsjeća) ne stoji mu to. Odmah na šišanje! (ovo definitivno ne ide u originalnost). Što se tiče pjesme – nimalo mi se ne sviđa. Kad se samo sjetim kako je Francuska prije nekoliko godina slala predobre stvari i bila primjer kvalitetne pjesme na Eurosongu, ipak sada je i ona potpala pod utjecaj svakojakog trasha i čudnovatnosti na Eurosongu.
Ocjena: 4/10

Ajdin Mehić
Teško je predvidjeti plasman pjesmi ovakvog tipa. Da budem iskren, ne mogu zamisliti nastup uz ovu pjesmu. To mi jedino daje nadu kako će nastup biti malo “posebniji” od ostalih u finalu, te da će Sebastijan, odnosno sama Francuska, konačno izaći s dna ESC FINAL liste te doći negdje do 12. ili 13. mjesta.
Ocjena: 8/10

Maja Cerjak
Ne vjerujem da će Europa biti nešto posebno impresionirana Francuskom ove godine. Prema mom mišljenju, ovo je jedna od najdosadnijih pjesama ovogodišnjeg Eurosonga.
Ocjena: 3/10

Marin Pelaić
Ovo će uživo vjerojatno zvučati pomalo dosadno, ali dok gledate spot onda i nije toliko loše. Zapravo, nije uopće loše.
Ocjena: 6/10

GRČKA

Ivan Horvat
Ocjena: 7/10

Mario Ključević
Dok još nije ni održano grčko natjecanje za Eurosong razmišljao sam što će Grčka poslati. Naravno, zaključio sam da će poslati nešto slično Sakisu ili Heleni – pop pjesmica na engleskom s grčkim instrumentima. Jedino što bih ovdje pohvalio je što s tim istim instrumentima predstavlja Grčku što je i bit Eurosonga. Pjesma skroz dosadna, sjena Helena i Sakisa. Dobro će proći samo zato što ima dosta lošijih pjesama te što će sve južne mediteranske zemlje, te zemlje koje graniče s Grčkom glasati za nju. Naravno, tu je i neizostavni Cipar!
Ocjena: 7/10

Ajdin Mehić
Kalomira je jedan od mojih favorita ove godine. Pjesma “Secret Combination” je jako slušljiva i Kalomira zna uraditi sjajan scenski nastup. Pjesma će definitivno biti jedan veliki ljetni hit. Što se tiče orginalosti, mislim da je gotovo ni nema. Ali tko uopće gleda je li nešto originalno ili nije kada glasa na Eurosongu? Mislim da to uopće nije bitno te da Grčka ove godine ide u TOP 3.
Ocjena: 10/10

Maja Cerjak
Moderni zvuk u spoju s elementima narodnih glazbala. Pjesma zvuči kao da je upravo skinuta s američke top liste; suvremeno, zanimljivo i s puno potencijala za dobar nastup.
Ocjena: 9/10

Marin Pelaić
Momčad koja pobjeđuje se ne mijenja; sukladno tome Grčka ne mijenja recept po kojem stvaraju pjesme kojima na Eurosongu ostvaruju značajne rezultate. Atraktivan izvođač+lako pamtljiv refren+zarazna melodija s elementima grčke glazbe+engleski jezik=formula za uspjeh. Barem kada je o Grcima riječ.
Ocjena: 9/10

GRUZIJA

Ivan Horvat
Ocjena: 4/10

Mario Ključević
Dosadna laganica koja refrenom podsjeća na t.AT.u. Uglavnom, možda prođe za koji bod. Ničim se ne ističe! Još jedna od pjesama na Eurosongu.
Ocjena: 3/10

Ajdin Mehić
Pjesma “Peace Will Come” nije toliko snažna koliko je bila prošlogodišnja Gruzijska pjesma na Eurosongu. Ipak, sviđa mi se, posebno uvodni dio (insturmental) te refren. Ne znam kako će europska publika reagirati na Dianu, koja je inače slijepa, i hoće li to imati nekog efekta na eventualne glasove…
Ocjena: 7/10

Maja Cerjak
Pjesmi predviđam neku srednju poziciju. Teško se s pjesmom takve tematike boriti protiv toliko “otkačenijih” pjesama. Zanemarivši to, pjesma zvuči solidno.
Ocjena: 5/10

Marin Pelaić
Ako postoji vrsta pjesama koju ne volim, onda su to antiratne pjesme. Jel’ autori tih pjesama stvarno misle da će njihove pjesme zaustavit izraelsko-palestinski sukob ili što ja znam već što?!
Neće. Jedini razlog zbog kojeg bi se Gruzija mogla provući dalje je činjenica da je pjevačica slijepa.
Ocjena: 2/10

HRVATSKA

Ivan Horvat
Ocjena: 5/10

Mario Ključević
Moram priznati da sam bio šokiran kada sam čuo tko je pobijedio na Dori jer sam očekivao da će druga pjesma pobijediti. No, sada kada vidim ostale pjesme Hrvatska ima velike šanse u top 10 ako bude imala malo sreće i malo bolji nastup! Govorim objektivno. Iako je to nemoguće 100% biti u ovom trenutku. Ok, pjesma nam nije nešto brza i efektna, ali da je zanimljiva jest! Imamo i mi svoje adute.Iako bih refren malo promijenio.
Ocjena: 7/10

Ajdin Mehić
Ne znam zašto se digla tolika prašina oko izbora Kraljeva za Eurosong. SASVIM su mi ok i moram pohvaliti kraj pjesme. Ide sve brže i brže, 75 cent obavlja svoj posao kao “DJ”…Sve je efektno! Mislim da se Hrvatska može nadati finalu ove godine.
Ocjena: 6/10

Maja Cerjak
Pjesma i nema nekih kvaliteta po kojima bi trebala biti zapažena. Jedinu nadu polažem u Lacija i plesačicu. Nadam se barem finalu, a tamo kako bude.
Ocjena: 5/10

Marin Pelaić
Možemo o „Romanci govorit što hoćemo, ali činjenica je da vidimo nastup neke druge države s DJ-em od 75 godina, rekli bi da je štos. Nismo ništa specijalno, ali jesmo drukčiji, jesmo originalniji i imamo se apsolutno pravo nadati finalu.
Ocjena: 7/10

IRSKA

Ivan Horvat
Ocjena: 5/10

Mario Ključević
Definitivno nisam očekivao od Irska da ću ovakvu pjesmu poslati!! Verka 2008.godine. Strašno! Ova pjesma mi je za zabavljanje mase na pauzi nekog lošijeg koncerta. Uglavnom, ponukan prošlogodišnjim rezultatima predviđam Ircima prolaz. Što je luđe to očito prolazi. Kod mene ne!
Ocjena: 5/10

Ajdin Mehić
Vrijedi li komentirati? Ocjena: 1/10. Zapravo, ova pjesma ne zaslužuje nijedan bod, ali ne mogu dati 0, ne? Zaista Eurosong postaje cirkus zahvaljujući pjesmama ovakvog tipa i naprosto sam ljut na sve Irce koji su glasovali za Dustina na nacionalnom finalu.
Ocjena: 1/10

Maja Cerjak
Irci su definitivno podigli najveću prašinu. Nema sumnje da su pjesma i nastup zabavni i smiješni, ali čini se da je većini takva neozbiljnost već prisjela. Irsku ove godine možete ili mrziti ili obožavati.
Ocjena: 5/10

Marin Pelaić
Velik broj ESC fanova je protiv ovakvih pjesama, ali ja smatram da i njih jednostavno mora biti, i one Eurosongu daju jedan poseban štih, jednu dozu neozbiljnosti. Eurosong je ipak prije svega – zabava.
Ocjena: 7/10

ISLAND

Ivan Horvat
Ocjena: 10/10

Mario Ključević
Još jedan pokušaj dance-pop-disco pjesme za Eurosong. Jedino što će biti zanimljivo su reflektori i plesačice koje plešu iza pjevača. Pjesma nije loša, ali niti ništa posebna. No, pored svih ostalih pjesama predviđam prolaz! Jer ova pjesma me podsjeća na kraj 90-tih i tip pjesama od toga vremena. Ocjena: 6/10

Ajdin Mehić
Ove godine jako snažna, slušljiva pjesma Islanda koja otvara drugo polufinale. Pjesma kao pjesma bi definitivno trebala ući u finale i moram pohvaliti vokale grupe Euroband.
Ocjena: 9/10

Maja Cerjak
Prema broju pjesama, Eurosongom i dalje prevladava “dance”. Ovo nije loš uradak, možda i najbolji od “dance” stvari ove godine. Melodičnost i energičnost su na razini.
Ocjena: 7/10

Marin Pelaić
Vrlo dobra stvar, Island se iskupio za mučenje koju su nam priuštili godinu dana ranije.
Ocjena: 8/10

IZRAEL

Ivan Horvat
Ocjena: 3/10

Mario Ključević
Napokon nešto drugačije općenito u ovoju skupini, ali i od Izraela. Nešto zanimljivo nakon Shiri Maimon. No, ne tako dobro kao Light A Candle. Beogradska publika neće baš ostati u deliriju.
Ocjena: 6/10

Ajdin Mehić
Veoma jaka balada i lijepo iznenađenje Izraela za ovogodišnji Eurosong. Boaz ima snažan glas i mislim da bi mu više odgovaralo da u Beogradu pjeva na engleskom. Nekako mi se ova verzija na hebrejskom ne sviđa. Ne baš u smislu “ne sviđa” nego jednostavno ona na engleskom mi bolje zvuči. Veliki peh je za njega što nastupa pod rednim brojem 2 u polufinalu. Ako televoting na Eurosongu slučajno ovu pjesmu ne pošalje u finale, onda sam siguran da će žiri.
Ocjena: 8/10

Maja Cerjak
Imam dojam da pjesmi nešto fali. Nisu me pretjerano impresionirale ni glasovne mogućnosti pjevača. Kad sve to skupa zbrojimo, Izraelu se ne piše dobro ove godine.
Ocjena: 4/10

Marin Pelaić
Što je se više sluša, pjesma je sve bolja i bolja. Slažem se s Ajdinom: ukoliko je publika ne prepozna, za nastup u finalu će se zasigurno pobrinuti žiri. Ali budimo objektivni, ova pjesma zaslužuje mjesto u finalu.
Ocjena: 8/10

LATVIJA

Ivan Horvat
Ocjena: 1/10

Mario Ključević
Ma vidi ti to pa i u Latviji ima pirata. Pjesma je slatka veselica i podići će publiku u Beogradu. Što se tiče Europe? Tu se nikada ne zna. No, mislim da će proći. Refren mi se sviđa. Koreografija koma. Nadam se da će je promijeniti. Bar nisu ponijeli kokoši i guske.
Ocjena: 7/10

Ajdin Mehić
Zanimljiva ideja i ovakvo što će definitivno proći u finale i osvojiti neko “zapaženije” mjesto. Originalnost je prisutna u visokoj razini, ali ovakvo nešto je za dječji Eurosong.
Ocjena: 3/10

Maja Cerjak
Priča o gusarima, hmmm… Možda za one najmlađe. Zvuči predjetinjasto, ali pohvala za originalnost.
Ocjena: 4/10

Marin Pelaić
Kad se DJ Bobo uživi u vampire, onda to i liči na nešto. Kad se nekoliko Letonaca uživi u gusare… Onda je to katastrofa.
Ocjena: 1/10

LITVA

Ivan Horvat
Ocjena: 1/10

Mario Ključević
Dosadno, nezanimljivo u početku no dobar kraj! Ako su već mislili nekako kopirati „Molitvu“ mogli su pitati našu Vlatku Grakalić. Nezanimljiva koreografija. Zbog Latvije u istom polufinalu očekujem nešto bodova, a time i veću mogućnost prolaska dalje.
Ocjena: 6/10

Ajdin Mehić
Mislim da će nastup Litve u polufinalu biti moja “WC pauza”. Moram reći kako je ovo najdosadnija i najnezanimljivija pjesma na ovogodišnjem Eurosongu. Prosto se pitam kako je Jeronim mogao pobjediti na nacionalnom finalu Litve?? Ima kvaliteta u ovoj pjesmi, ali zaista, zaista je DOSADNA.
Ocjena: 3/10

Maja Cerjak
Monotono i dosadno. Jako dobre vokalne sposobnosti i to je sve.
Ocjena: 3/10

Marin Pelaić
Slušam ovo, krenuh umrijet od dosade, a onda se sjetih – ta hej, pa Litva je u našem polufinalu. Iz dosade sreća se rodi, a iz sreće ova jedinica.
*Ocjena: 1/10?

MAĐARSKA

Ivan Horvat
Ocjena: 6/10

Mario Ključević
Zanimljiv uvod i prelazak u brži dio pjesme. Sviđa mi se pjesma i glas, a i stas ove pjevačice. Ako bude imala dobar nastup proći će dalje. Podsjeća na švedske pjesme iz bliskije prošlosti, ali i dalje.
Ocjena: 7/10

Ajdin Mehić
Nije se nikad dogodilo da mi se pjesma iz Mađarske na Eurosongu nije svidjela. Tako i ove godine. Czesi ima jako lijep vokal i sama pjesma je poprilično dobra. Očekujem ulazak Mađarske u finale, a za plasman u finalu nisam baš siguran. Sve je do scenskog nastupa. Vidjet ćemo..
Ocjena: 7/10

Maja Cerjak
Tipična Eurosong-laganica. Uvijek se nekako provuku do solidnih mjesta. Mađarska se još ima čemu nadati.
Ocjena: 5/10

Marin Pelaić
Kod Mađara ništa nova – dosadni kao i lani.
Jel’ i vama Czesy „baca“ na Sanju Tahirović iz Kunolovca? 🙂
Hoćete dobru vijest? S nama je u polufinalu!
Ocjena: 2/10

MALTA

Ivan Horvat
Ocjena: 2/10

Mario Ključević
Zaista mi je žao što Malta prošle godine s pjesmom Vertigo nije prošla dalje. Ovo zaista nisam očekivao od Malte, prije bih rekao da je pjesma došla iz Rusije ili Ukrajine. Sviđa mi se glazba. Definitivno prolaz. Iako je naslov pjesme bezveze.
Ocjena: 7/10

Ajdin Mehić
Ovogodišnja pjesma Malte je interesantna, Morena je zanimljiva i ne sumnjam da će imati dobar nastup u Beogradu, ali brine me zadnji dio pjesme jer ga naprosto ne mogu slušati. Ona toliko galami (pjeva) da moram smanjiti zvuk kada je slušam. To nije nikako dobro, jer upravo i zadnji trenuci nastupa utječu na glasove.
Ocjena: 4/10

Maja Cerjak
Vjerujem da će za nastupa Malte u Beogradskoj areni bit ludnica. Pjesma će podići atmosferu do maksimuma, što ritmom što tematikom. Ne mogu predvidjeti poziciju, vidjet ćemo koliko Europljani vole Vodku.
Ocjena: 8/10

Marin Pelaić
Hoćete još jednu dobru vijest? 🙂
Ocjena: 3/10

MAKEDONIJA

Ivan Horvat
Ocjena: 7/10

Mario Ključević
Kopija pjesme Ninanajna. Odlični plesači, loši pjevači. Rap, dance, pop i turski melos?!? Očekujem da će biti pri vrhu za prolazak, no da ipak neće proći.
Ocjena: 5/10

Ajdin Mehić
Ova pjesma me malo podsjeća na onu iz 2006., “Ninanajna”. Pjesma mi se sviđa, posebno refren. Mislim da će se mnogi složiti sa mnom da je ZAISTA makedonska verzija puno bolja. I sada ja postavljam jedno prosto pitanje: zašto su se Makedonci odlučili pjevati na engleskom jeziku u Beogradu? Zar nisu svjesni kako čine veliku pogrešku te da im engleska verzija nije tako dobra kao makedonska? Prognoziram definitivan ulazak u finale, ali u finalu plasman oko 15.-16. mjesta. Ništa više!
Ocjena: 6/10

Maja Cerjak
Kad sam prvi put preslušala pjesmu, Tamarino pjevanje me odmah podsjetilo na našu Žanamari. Pjesma zaista zanimljivo zvuči. Uz malo remixa harat će diskotekama zasigurno. Pohvale za Makedoniju.
Ocjena: 8/10

Marin Pelaić
Moram priznati da sam poprilično razočaran; od Makedonije sam očekivao puno više. Ovakve pjesme nisu prolazile na MTV-u ni prije desetak godina. Makedoniji sam na Eurosongu uvijek naklonjen, ali više od 4 ovaj put ne dam.
Ocjena: 4/10

MOLDAVIJA

Ivan Horvat
Ocjena: 2/10

Mario Ključević
Pjesma je u redu, no nastup je katastrofa!! Ljudi još ne mogu shvatiti da za dobar rezultat, nažalost, na Eurosongu je potreban i zanimljiv nastup. Pjesma mi je više za neki pub u predvečerje.
Ocjena: 5/10

Ajdin Mehić
Očekujem efektan nastup na Eurosongu od Moldavije ove godine. Geta je osoba koja je prepoznatljiva po zanimljivim scenskim nastupima i ne sumnjam da ću biti zadovoljan njenim nastupom u Beogradu. Pa kada baš detaljnije pogledam i razmislim, Moldavija je bila jako originalna proteklih godina na Eurosongu (izuzev 2006.). Geta će svakako dobiti 12 poena iz Rumunjske, baš kao što je bio slučaj proteklih godina.
Ocjena: 6/10

Maja Cerjak
Uspavljujuća pjesma. U subotnje večer publika sigurno neće bog-zna-što dobro reagirati na ovo. Pjesma nema ni 0.5% potencijala za pobjedu.
Ocjena: 3/10

Marin Pelaić
Dok sam ovo slušao, zijevnuo sam tako jako da sam skoro slomio vilicu.
Ocjena: 1/10

NIZOZEMSKA

Ivan Horvat
Ocjena: 4/10

Mario Ključević
Još jedna u nizu turskih inačica. Ljudi Istanbul je prošao i takva vrsta glazbe. Nizozemska u turskom ruhu!?? Ne! I onda se zapadnjaci čude što ne prolaze dalje. Samo šalju dalje loše kopije turskog i grčkog melosa. Pjesma nije moj ukus, niti glazba niti nastup. Loše. loše!
Ocjena: 2/10

Ajdin Mehić
Hind ima specifičan glas i ova pjesma s prizvukom na orijentalnu muziku joj sjajno stoji. Brine me činjenica da Nizozemska nastupa odmah poslije Armenije u polufinalu (Hind i Sirusho imaju pjesme sličnog stila). No, ako televoting ne izabere Nizozemsku za plasman u finale, možda će to uraditi žiri?
Ocjena: 8/10

Maja Cerjak
Plesna pjesma koja bi mogla osvojiti dobar dio publike. Na nizozemsku žalost, ove godine postoji još nekoliko sličnih pjesama, ali za nijansu boljih. Tako da Nizozemskoj predviđam poziciju od 10. do 15. mjesta.
Ocjena: 6/10

Marin Pelaić
Prizvuci orijentalne glazbe za mene su uvijek plus, ali ni s njima ova pjesma ne uspijeva odskočiti iz prosjeka.
Ocjena: 5/10

Ljestvica pjesama 15-28

1. Grčka……………42
2. Island……………40
3. Makedonija…….30
4. HRVATSKA……30
5. Izrael……………29
6. Mađarska………27
7. Francuska………26
8. Nizozemska…….25
9. Malta…………….23
10. Irska……………..23
11. Gruzija…………..21
12. Moldavija………..17
13. Latvija……………16
14. Litva………………14

Ukupna ljestvica pjesama 1-28

1. Armenija…………………47
2. Grčka…………………….42
3. Island…………………….40
4. Albanija………………….38
5. Bugarska………………..34
6. Makedonija……………..30
7. HRVATSKA…………….30
8. Izrael…………………….29
9. Bosna i Hercegovina…..28
10. Mađarska……………….27

11. Bjelorusija………………26
12. Francuska………………26
13. Češka……………………26
14. Andora…………………..26
15. Nizozemska…………….25
16. Malta…………………….23
17. Irska……………………..23
18. Azerbajdžan…………….22
19. Gruzija…………………..21
20. Danska………………….21

21. Cipar…………………….21
22. Crna Gora………………19
23. Moldavija………………..17
24. Latvija……………………16
25. Finska……………………16
26. Belgija……………………15
27. Litva………………………14
28. Estonija…………………..13

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
0
PODIJELI ČLANAK

najnovije

S druge strane ekrana

#sdse2023: Australija

0
0
S druge strane ekrana

#sdse2023: Poljska

2
S druge strane ekrana

#sdse2023: Gruzija

1

Još nema komentara. Neka tvoj komentar bude prvi?

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?