Razmišljamo naglas (Dora 2009.) - 3. dio – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Razmišljamo naglas (Dora 2009.) – 3. dio

  17 min za čitanje   Napiši prvi komentar

Detaljnim uvidom u cjelokupni članak “Razmišljamo naglas (Dora 2009.) – 3. dio” i zaprimljene primjedbe, uredništvo Eurosong.hr stranice zajedno s glavnim urednikom Ivanom Horvatom se ovim putem ispričava svima koje su pojedini komentari uvrijedili i povrijedili. Ovime je dovedeno u pitanje održavanje “Razmišljamo naglas (Dora 2010.)”, unatoč odličnoj čitanosti, o čemu će se raspravljati na sljedećem sastanku Uredništva.

Šest izvođača čije smo pjesme komentirali i ocijenili u trećem dijelu ovogodišnjeg RN-a su: Tomislav Bralić i Klapa Intrade, Ivo Gamulin Gianni, Dražen Žanko, Viva, Hari Rončević i kvartet Bravo i Ana Bebić.

Pjesme su ocjenjivali:
Ivan Horvat (glavni urednik)
Tomislav Krizmanić (predsjednik „Eurofest Hrvatska“)
Maja Cerjak (zamjenica glavnog urednika)
Ajdin Mehić (urednik)
Vinko Paić (urednik)
Bruno Topić (urednik)
Zoran Kovačić (urednik)
Dragan Petrevski (urednik)
Lea Miletić (čitateljica)
Marin Pelaić (zamjenik glavnog urednika)

Klapa Intrade i Tomislav Bralić – „Ne damo te pismo naša“

Ivan Horvat
Dobra klapska pjesma, bez sumnje. Mnogi se pitaju: „Zašto ne bi poslali nešto hrvatsko, izvorno? Zar se toga sramimo?” Osobno, ta mi pitanja, pogotovo posljednje, jako smetaju. Ovdje uopće nije pitanje sramimo li se mi izvornog hrvatskog (uostalom, zašto bi?!), već je poanta u tome kakav (ne)uspjeh želimo na Eurosongu? Koliko god je ovo zaista dobra klapska pjesma, mislim da ona i dalje neće konkurirati nekom dobrom uspjehu na Eurosongu. Ispravite me ako se varam.
Ocjena: 4/10

Tomislav Krizmanić (Eurofest Hrvatska)
Posve prosječna klapska pjesma – ništa posebno, ništa novo, jedna od 10 000 sličnih. Doduše, lijepo izvedena.
Ocjena: 3/10

Maja Cerjak
Uvijek sam bila protiv pjesma koje predstavljaju samo određeni dio Lijepe naše i nadaju se da će u Europi predstavljati cijelu Hrvatsku. To, naravno, nije jedini razlog što će dobiti nisku ocjenu. Ovaj tip pjesama jednostavno nije za Doru, a kamoli za Eurosong. Bila bi prava katastrofa da ovo ode u Moskvu.
Ocjena: 2/10

Ajdin Mehić
Glazba mi se jako sviđa, pjesma je opuštajuća i može se uvijek slušati. No, zamislite ovo na sceni u Moskvi? Koliko sam siguran da će ova pjesma biti često puštana na radiju u Hrvatskoj, toliko sam siguran da ne bi bila primijećena na Eurosongu. Ironično, ne? Moja ocjena će biti samo za pjesmu kao pjesmu nevezano za njeno sudjelovanje na Dori i eventualno na Eurosongu.
Ocjena: 7/10

Vinko Paić
Iz godine u godinu na Dori se nađe barem jedna klapa. Bez premca, ova pjesma jest lijepa i uhu ugodna, pogotovo autoru ovih redaka, rođenom Dalmatincu, ali mišljenja sam da nema što tražiti na Eurosongu. Klape održavaju i njeguju naš hrvatski identitet i imaju mnogo poklonika i možda će upravo zbog toga ugledati finale. Da ocjenjujem pjesme koje se natječu na Festivalu klapa u Omišu, ocjena bi zasigurno bila veća, ali kako je riječ o Dori…
Ocjena: 3/10

Bruno Topić
Ovo je najslabija klapa do sada na Dori. Prošlogodišnja je bila puno bolja, kao i pjesma. U redu je da ovakvih pjesama bude na Dori, čisto da ne bude odveć monotono. Naravno, mislim da će ovo proći u finale. Pjesma je ok, ali ništa posebno.
Ocjena: 5/10

Zoran Kovačić
Ova pjesma ima jako lijep tekst. Jako mi se sviđa, međutim nije to pjesma koja može napraviti neki značajniji rezultat na Eurosongu. Hrvatskoj je na Eurosongu u ovom trenutku potrebna pjesma koja će je dovesti do nekog značajnijeg rezultata, a takvih pjesama na ovoj Dori ima.
Ocjena: 5/10

Dragan Petrevski
Lijepa pjesma, ali ipak ne biramo pjesmu za Splitski festival. Želim joj sve najbolje na Dori, ali za Eurosong definitivno nije.
Ocjena: 6/10

Lea Miletić (čitateljica)
Ne želim trošiti svoje dragocjeno vrijeme na ovo. Žali bože tipkanja! Postoji nekakav festival za klape u Omišu, zar ne? Hrvatska im treba jednim velikim kažiprstom pokazati da im je mjesto u tom smjeru. Ljudi moji, na Eurosongu bi nas ismijavali da se pojavimo sa ovom pjesmom. Stoga …
Ocjena: 1/10

Marin Pelaić
Ovaj anemičan uradak proći će u finale zbog rastućeg broja poklonika klapske pjesme koja meni, mada samo čistokrvni Dalmatinac, nikako ne leži. Valjda mi se teško stavit u kožu nekog kome u životu trebaju samo „more sinje“, „stina“, „suza materina“ ili slično. Cijenim, ali nimalo, baš nimalo ne volim.
Ocjena: 2/10

Ivo Gamulin Gianni – „Daj mi samo jedan razlog“

Ivan Horvat
Pjesma koja me osvojila na prvo slušanje. Zaista dobra pjesma, prekrasne riječi, snažan vokal: kombinacija koja osigurava uspjeh. Ne razumijem zašto se toliko raspravlja o tome sliči li pjesma prošlogodišnjoj pobjedničkoj. Da, možda zvuči tako, kao i ostali mali milijun ovakvih balada. Mislim da Giannijev profesionalan vokal može privući brojne glasače diljem Europe.
Ocjena: 10/10

Tomislav Krizmanić (Eurofest Hrvatska)
Neodoljivo me podsjeća na prošlogodišnju pobjedničku pjesmu Dime Bilana, no moram priznati da sam jako zadovoljan. Pjesma ima tempo koji raste, Giannijev glas jako dobro odgovara, back vokali se lijepo uklapaju. Jedino mi završetak ne štima. Čudan je… Svakako u finalu Dore, i to u borbi za prvo mjesto, a na Eurosongu bi isto tako mogla završiti u finalu.
Ocjena: 9/10

Maja Cerjak
Izrazito kvalitetna pjesma. Istina je da malo podsjeća na Dimu Bilana, ali ne u zabrinjavajućoj mjeri. Gianni ima višestruko bolje glasovne mogućnosti od Bilana, tako da je to veliki plus. Ja osobno ga ne bih poslala u Moskvu upravo zato jer je prošle godine pobijedila slična pjesma.
Ocjena: 8/10

Ajdin Mehić
Kao što svi znate, “recap” na Eurosongu sadržava refrene pjesama. Poslušajte samo kakav refren ima ova pjesma! Zaista, sve pohvale, vokal je odličan i uz upečatljiv scenski nastup na Eurosongu, uspjeh ne bi bio upitan za ovu pjesmu.
Ocjena: 10/10

Vinko Paić
Jako lijepa pjesma koja me, međutim, malo podsjeća na prošlogodišnju pobjedničku pjesmu „Believe“ Dime Billana. Zar svake godine moramo imati neki „deja vu“? Kako bilo, Gianni je ovo izvrsno otpjevao, refren je upečatljiv kao i sam kraj pjesme, što mi se sviđa. No, meni je pjesma nakon par slušanja već dosadila…
Ocjena: 6/10

Bruno Topić
Moram vam priznati da nisam ostao u transu kao i neki urednici nakon slušanja ove pjesme. Lijepa jest, Gianni ima jak vokal, no kao i kod Sandre ne sviđa mi se kako izgovaraju slovo “l”. Mislim da bi u Moskvi s ovom pjesmom sasvim solidno prošli i da će žiri na Dori Gianniju dati poveći broj bodova.
Ocjena: 7/10

Zoran Kovačić
Lijepa balada, koju pjeva očigledno dobar pjevač. Međutim, na Eurosongu vjerojatno ne bi napravila značajniji rezultat, pa će zato i ocjena biti nešto niža.
Ocjena: 6/10

Dragan Petrevski
Nemam riječi – tako dobra stvar da bih je ja poslao na Eurosong bez da uopće čujem ostale pjesme, ali procedura je procedura.  Super stvar iako nisam očekivao ovakvu pjesmu od Giannijaa, međutim postao je jedan od mojih najvećih, ako ne i najveći favorit ovogodišnje Dore.
Ocjena: 10/10

Lea Miletić (čitateljica)
Ja sam oduševljena ovom pjesmom. Je li u pitanju glazba, tekst, interpretacija – ne znam … Samo znam da se sva naježim i rasplačem svaki put kad ju čujem. Pjesma ima ono „nešto“, ima dušu. Dirne me! Sviđa mi se gradacija dijelova u pjesmi, i kako pjesma raste i razvija se kroz 3 minute. Mislim da bi se sa Giannijem mogli vratiti u zlatno doba Hrvatske na ESC-u. Samo mu predlažem malo energičniji kraj pjesme.
Ocjena: 10/10

Marin Pelaić
Sjajna glazba, sjajan tekst, sjajna interpretacija. Već ga vidim kako u Moskvi ovo pjeva na talijanskom… Dajte mi samo jedan razlog da ovog pjesme ne dam najveću ocjenu!
Ocjena: 10/10

Dražen Žanko – „Samo ti“

Ivan Horvat
Oprostite, Dražene, ali mislim da je ovo daleko od festivala kao što je Eurosong.
Ocjena: 2/10

Tomislav Krizmanić (Eurofest Hrvatska)
Što dalje od Eurosonga, molim! Mislim da smo prošli ovu fazu, i to još 1994.
Ocjena: 1/10

Maja Cerjak
Ne znam kako je ovo prošlo na natječaju. Ovakve pjesme su se pjevale 90-ih godina na Splitskim festivalima. Jako loše i nemaštovito.
Ocjena: 2/10

Ajdin Mehić
Prosječna pjesma koja vjerojatno neće napraviti zapažen rezultat na Dori. Izdvojio bih dio do prvog refrena kao najbolji u pjesmi. Sve u svemu, prosječno!
Ocjena: 6/10

Vinko Paić
Za njega nisam čuo „od stoljeća sedmog“, upravo poput njegovog najvećeg hita. Ova bi pjesma u tom stoljeću zasigurno bila hit nad hitovima, no u 21 stoljeću!? Hmm, ne bi išlo. Niti je za Doru, niti za Eurosong. Mislim da će pasti u zaborav istog trenutka kada Dražen siđe sa opatijske pozornice.
Ocjena: 2/10

Bruno Topić
Pjesma kao pjesma, više za neki festivalčić nego za natjecanje poput Dore, čini se da Dora gubi svoju draž i da će i ubuduće ovakve pjesme prevladavati. Pjesma nije loša, ali ničim ne oduševljava.
Ocjena: 3/10

Zoran Kovačić
Izuzetna pjesma. Jako lijep tekst, a o Draženu kao pjevaču ne treba trošiti riječi. Jednom riječju: odlično! Slušam ovu pjesmu i imam osjećaj kako bi na Eurosongu mogla odlično proći, premda sumnjam da bi pobijedila.
Ocjena: 9/10

Dragan Petrevski
Ma super je pjesma, meni je baš simpatična, i jedna od boljih što se polufinala tiče. Naravno da prognoziram sigurno finale i plasman u top 8.
Ocjena: 8/10

Lea Miletić (čitateljica)
Još jedan koji me ostavlja ravnodušnom i hladnom. Ja uistinu ne razumijem ove ljude koji se s vremena na vrijeme pojavljuju na Dori – bez razloga i cilja. Da ga ne zaboravi publika? OK, moj savjet mu je da se onda povremeno pojavljuje u „Nedjeljom popodne“.
Ocjena: 1/10

Marin Pelaić
Veće su šanse da ćete napamet naučiti kompletnu kinesku abecedu nego da ćete nakon milijun uzastopnih slušanja znati otpjevati refren ove pjesme. Primjer kako pjesma za Eurosong NE smije zvučati.
Ocjena: 2/10

Viva – „Opet“

Ivan Horvat
Nije loša pjesma, refren je baš pjevljiv i mislim da bi ovo moglo izlučiti neki uspjeh na hrvatskim radijskim postajama. Ipak, ne znam koliko je to pametno poslati na Eurosong (doduše, ove godine nema nešto ovakvih pjesama na Eurosongu). Sve u svemu, osobno mi se sviđa.
Ocjena: 6/10

Tomislav Krizmanić (Eurofest Hrvatska)
Sada moram biti grub: apsolutna bezvezarija! Sada mi je žao što sam pjesmu „Dečko“ tako loše ocijenio jer je daleko bolja od ove.
Ocjena: 1/10

Maja Cerjak
Ugodno iznenađenje! Jako snažna melodija, dobar tekst, jedino bih djelomično promijenila aranžman. Glas glavnog vokala na trenutke podsjeća na Željka Bebeka. Ukratko, pjesma me oduševila i ne bih imala ništa protiv da pobijedi.
Ocjena: 9/10

Ajdin Mehić
Pjesma je solidna, mada ne očekujem visok rezultat iste na Dori. Pjesma je sasvim ok, može se slušati, bit će možda i ljetni hit, ali ja ju jednostavno ne mogu vidjeti na Eurosongu.
Ocjena: 7/10

Vinko Paić
Zar nam Bijelo dugme nastupa na Dori!? A, ne – to je grupa Viva. Ova će pjesma zasigurno u vrlo kratkom roku postati hit među onima koji vole razbijati čaše uz pjesme.
Ocjena: 3/10

Bruno Topić
Također jedno veliko iznenađenje. Pjesma je kvalitetna i pjevač ima ugodnu boju glasa. Teško je prognozirati kako bi ovo prošlo na Eurosongu. Sviđa mi se jer i nakon stotinu slušanja pjesma ima jednaku draž kao i prvog puta.
Ocjena: 7/10

Zoran Kovačić
Ova pjesma se po meni ne može nadati nekom značajnijem rezultatu na Dori. Meni se osobno ne sviđa previše, ali moram priznati da je refren ove pjesme odličan, dok je uvodni dio nešto lošiji. Također bih pohvalio i pjevača ove grupe koji je zaista odlično otpjevao.
Ocjena: 7/10

Dragan Petrevski
Super pop-rock pjesma, naravno sve dobro upakovano i meni se osobno dosta sviđa. I naravno da će biti u top8, ali mislim da ipak nije za Euroviziju, jer ipak ima dosta dobrih pjesama bar do sad, pa prema tim pjesmama i procjenjujem. Mislim da će biti veliki hit.
Ocjena: 9/10

Lea Miletić (čitateljica)
Najdublje se ispričavam, poremetio mi se naglo rad crijevne flore. Pjesma je slična Bebićkinoj pjesmi. Nekakva loša kopija „Bijelog Dugmeta“. Oduševljena sam jednim ranijim komentarom : „Dobro da uz zvuk ne ide i miris“. 🙂
Ocjena: 1/10

Marin Pelaić
Pjesma koja bi i mogla napraviti nešto nakon Dore. Ali na samoj Dori – ništa. Nije loše, ali biramo pjesmu za Eurosong.
Ocjena: 5/10

Hari Rončević i kvartet Bravo – „Još uvik“

Ivan Horvat
Ogroman pomak od prošle godine i ležanja na suncu. Lijepa pjesma, ali nekako ju ne vidim na moskovskoj sceni.
Ocjena: 5/10

Tomislav Krizmanić (Eurofest Hrvatska)
Nije ni tako loša pjesma, ali ipak je pomalo dosadna. Neobična mješavina Santane i klapskog pjevanja koja ipak zaslužuje malo pažnje. U svakom slučaju neće vidjet Eurosong.
Ocjena: 4/10

Maja Cerjak
Dosadno. To je sve što ću reći. Ocjena dva samo zato jer mi je neugodno dati jedan.
Ocjena: 2/10

Ajdin Mehić
Pjesma nije ostavila nikakav dojam na mene. Početak mi se uopće ne sviđa. Ostatak je sasvim prosječan, te ne bih dalje ni komentirao.
Ocjena: 4/10

Vinko Paić
Ni dobri stari Hari nam ne odustaje od Dore. Ovaj put sa nešto boljom pjesmom nego proteklih godina ali i dalje jako dosadno i nezanimljivo. Hari, zašto ovu pjesmu nisi sačuvao za Splitski festival!?
Ocjena: 2/10

Bruno Topić
No Comment!
Ocjena: 2/10

Zoran Kovačić
Cijenim sjajne glasovne mogućnosti i Harija i kvarteta Bravo koji zajedno s njim pjevaju ovu pjesmu, no ovo nije pjesma za Eurosong. Ne vjerujem da će na Dori napraviti neki značajniji rezultat, jer jednostavno nije ovo pjesma koja se može nadati dobrom plasmanu na ovom prestižnom najtecanju. Zato ce od mene ocjena biti nešto niža.
Ocjena: 4/10

Dragan Petrevski
Prosječna pjesma. Hari bi trebao biti zahvalan što ima izravan prolaz u finale, jer inače teško da bi se tamo našao. Pjesma koja se ne može nositi s glavnim favoritima.
Ocjena: 5/10

Lea Miletić (čitateljica)
Ljudi moji, pa zar je ovo pjesma za Eurosong u Moskvi? Moram priznati da mi je simpatičan i zanimljiv ovaj spoj klape i nekakvog country rocka, ali zar netko doista misli da se ovo može dobro plasirati na festivalu gdje se traže tri minute (ovakve ili onakve) atraktivnosti?
Ocjena: 2/10

Marin Pelaić
Moram priznati da me Hari ovaj put ugodno iznenadio. Očekivao sam jezu sličnu lanjskoj „Ležim na suncu“, ali ovo je već dosta bolje. Da se razumijemo, pjesma niti je za ovo natjecanje niti je nešto što ću slušati, ali je barem duplo bolja od prošlogodišnje. I to je nešto.
Ocjena: 4/10

Ana Bebić – „Mrzim spore stvari“

Ivan Horvat
Meni osobno totalno simpatična pjesma, baš slušljiva zabavna pjesmica. 🙂 Iako sam na prvo slušanje bio razočaran jer sam očekivao nešto više od Ane, ovo mi je s vremenom postala jedna od najčešće slušanih pjesama na playeru. Sigurno će dobiti puno glasova brojnih fanova, pa očekujem neko dobro mjesto na Dori. Nisam baš siguran da je ovo pjesma koja bi nam donijela neki veći uspjeh na Eurosongu, ali uspjeh u Hrvatskoj mislim da je zajamčen.
Ocjena: 8/10

Tomislav Krizmanić (Eurofest Hrvatska)
Nažalost, ova pjesma je u finale Dore. Ne sviđa mi se baš, a nakon nekoliko preslušavanja postaje pomalo iritantna. Ana je zaslužila daleko bolju pjesmu jer ima talenta i potencijala. No, svaki početak je težak, zar ne?
Ocjena: 5/10

Maja Cerjak
Na početku da napomenem da je pjesma bolja od većine, ALI! Ali zašto od Ane Bebić raditi novu Claudiu Beni ili Ivanu Brkić? Cura je svojedobno izjavila da bi voljela biti dio hrvatske underground scene. Možda je to sad nebitno. Da se vratimo na Doru, Ana ima ogromne šanse za pobjedu jer je njena slava još svježa, a pjesma bi mogla još dodatno privući velik broj mlađe publike. Za Eurosong stvarno ne mogu prognozirat, jer pjesma bi možda ostala nezapažena u Europi, ali znam da bi Balkan poludio.
Ocjena: 7/10

Ajdin Mehić
Ova pjesma mi se svidjela na prvo slušanje. Odličan početak pjesme, refren i kraj. Ana Bebić ima ono “nešto” u pogledu, i njen najveći adut bi bio što duži pogled ka kameri. Otkačen nastup s gitarama, ženskim back vokalima i zanimljivom koreografijom bi bio pun pogodak na Eurosongu u slučaju da Ana pobijedi na Dori 2009.
Ocjena: 10/10

Vinko Paić
Zanimljiva i simpatična pjesmica, brzog ritma i lako pamtljivog refrena. Usprkos nekim djetinjastim riječima u pjesmi, mišljenja sam da bi pjesma mogla dobro proći na Eurosongu, osobito ako uzmemo u obzir i Aninu trenutnu popularnost u okolnim zemljama, posebno u Srbiji.
Ocjena: 8/10

Bruno Topić
Ana je tako simpatična i draga osoba, ali nakon „Preživeću“ sam očekivao pjesmu barem jednake kvalitete, kad ono – teen pjesmuljak. Nije loše, sviđa mi se, ali mislim da ovo na Eurosongu ne bi prošlo.
Ocjena: 7/10

Zoran Kovačić
Pjesma mi se uopće nije svidjela. O Aninim glasovnim mogućnostima ne treba trošiti riječi jer su one sjajne, no moralo je to za nju biti puno bolje odrađeno, jer bi ona publiku širom Europe s boljom pjesmom sigurno šarmirala i svojim izgledom i pjevanjem. Jednostavno nije ovo pjesma koja Hrvatsku može dovesti do krova Europe.
Ocjena: 2/10

Dragan Petrevski
Super stvar, mada smatram kako bi pjesma poput njenog hita „Preživeću“ bila prikladnija i svakako bi pobijedila. No, i ova pjesma je lijepa i jedan je od mojih najvećih favorita. Nadam se da će u slučaju pobjede ipak biti dorađena; volio bih da refren bude jači, tada bi zaista sve bilo sjajno. Zna se da tinejdžerska populacija gleda ESC i ovo je pjesma baš za njih.
Ocjena: 10/10

Lea Miletić (čitateljica)
Nije ona kriva što su joj podvalili ovako lošu pjesmicu. Ovo nije ni kopija Pink ni Katy Perry, nego nešto što se ne bi trebalo slušati ni po kazni. O Ani sve najbolje, simpatična mi je i draga.
Ocjena: 2/10

Marin Pelaić
Pjesma koju je upropastio loš refren. Krene dobro, a kad dođe refren, imam dojam kao da slušam neku bezveznu navijačku himnu kakvih smo se imali prilike naslušat tijekom prošlog ljeta. Tako da se, u cijelosti gledano, radi o samo „nelošoj“ pjesmi. Ruku na srce, da je ne pjeva Ana, već recimo Angelsice (sjećate li ih se s Dore ’06 i ’07?), sumnjam da bi se „Mrzim spore stvari“ uvrštavala u uži krug favorita.
Ocjena: 6/10

Ljestvica

1. Ivo Gamulin Gianni 86

2. Ana Bebić 65

3. Viva 55

4. Tomislav Bralić i Klapa Intrade 39

5. Dražen Žanko 36

6. Hari Rončević 34

Ukupna ljestvica nakon tri dijela

1. Feminnem 91
2. Ivo Gamulin Gianni 86
3. Danijela Pintarić 75
4. Ana Bebić 65
5. Marko Tolja 62
6. Sane 57
7. Alen Vitasović & Lela 56
8. Viva 55
9. Sandra Bagarić 54
10. Maja Vučić 51
11. Mario Battifiaca 51
12. Jelena Radan 43
13. Tomislav Bralić i Intrade 39
14. Ricardo Luque i Maja 37
15. Dražen Žanko 36
16. Hari Rončević 34
17. Čager Zoc 29
18. Marta Kuliš 25

Još nema komentara. Neka tvoj komentar bude prvi?

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?