Razmišljamo naglas ESC '09 - 1. dio – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Razmišljamo naglas ESC ’09 – 1. dio

  16 min za čitanje   Napiši prvi komentar

U prvom dijelu ovogodišnjeg „Razmišljamo naglas – ESC 2009.“ prokomentirali smo i ocijenili skladbe kojima će se predstaviti:
Albanija, Andora, Armenija, Azerbajdžan, Belgija i Bjelorusija.

Ocjenjivači su:
Ivan Horvat, glavni urednik
Tomislav Krizmanić, predsjednik „Eurofest Hrvatska“
Maja Cerjak, zamjenica glavnog urednika
Ajdin Mehić, glavni urednik „Eurosong vijesti“
Josip Kurtović, urednik
Zoran Kovačić, urednik
Dubravka Vujević, urednica
Bruno Topić, urednik
Marin Pelaić, zamjenik glavnog urednika

Najmanja ocjena koja se može dodijeliti je 1, a najveća 10, tako da država može ostvariti minimalno 9, a maksimalno 90 bodova.

Napomena: Zbog obveza oko stranice, glavni urednik Ivan Horvat nije imao vremena napisati komentare za pjesme te ih je samo ocijenio.

Albanija

Ivan Horvat
Ocjena: 5/10

Tomislav Krizmanić (Eurofest Hrvatska)
Mada je ova pjesma dosta favorizirana, nije me se nimalo dojmila. Čak štoviše, refren mi je prilično neslušljiv. Čini mi se da Kejsi Tola neće biti u stanju izvesti pjesmu na dovoljno atraktivan način.
Ocjena: 5/10

Maja Cerjak
Albanija je napravila korak unazad u odnosu na prošlu godinu. Vjerojatno će ući u finale, ali će tamo ostati pri dnu. Ništa što bi se posebno isticalo. Ovo je toliko prosječno da stvarno nemam nekog posebnog komentara. Šteta za Albaniju, pokazala je potencijal prošle godine.
Ocjena: 5/10

Ajdin Mehić
Kejsi Tola ima dobar glas i zna pjevati, ali njeni scenski pokreti su me razočarali i ovoj, već slabijoj pjesmi, nije poklonila nešto što se zove „dobar scenski nastup“. Refren je pomalo zamoran, dok su ostali dijelovi poprilično ok. Još bih samo naglasio kako mi se ne sviđa previše studijska verzija pjesme jer se teško može razumjeti tekst.
Ocjena: 5/10

Josip Kurtović
Albanija ove godine šalje klasičnu pop-etno pjesmu. Dakako, nova verzija je puno bolja od stare, ali gajde kvare cijeli dojam. Mislim da bi pjesma bila zanimljivija i modernija da ih nema. Koristeći neki drugi instrument u tom dijelu pjesme povećali bi šanse za ulazak u finale. Uz ovu pjesmu, da se složiti neka pristojna koreografija iako nedostaje efekt „iznenađenja“. Ukoliko prođe u finale, predviđam plasman od 15. do 20. mjesta.
Ocjena: 6/10

Zoran Kovačić
Ova pjesma mi se, prvi put kada sam je slušao, nije svidjela. Međutim, nakon nekoliko slušanja, moram priznati da ima nešto što mi se sviđa. No, i pored toga mislim da neće ostvariti dobar plasman na Eurosongu, a ako i kojim slučajem prođe u finale, tamo joj ne dajem gotovo nikakve šanse za neki bolji plasman.
Ocjena: 5/10

Dubravka Vujević
Albanija ove godine šalje brzu pjesmu u izvedbi mlade pjevačice. Ova pjesma mi je skroz OK, makar sam očekivala više od Albanije. Malo mi se čini da je izgubila na snazi u novoj verziji. Dobar nastup bi ih mogao odvesti u finale, a ako prođe u finale, onda će završiti oko petnaestog mjesta.
Ocjena: 6/10

Bruno Topić
Albanija je imala jaku i odličnu matricu dok je pjesma bila na albanskom, no kad je tekst prevela na engleski matrica je znatno oslabila i više je igrala na pop verziju. Nastup na NF običan, no ipak s obzirom na koreografe očekujem nešto „veliko“ u Moskvi, mislim da plasman u finale nije upitan.
Ocjena: 7/10

Marin Pelaić
Zanimljiva pjesma koja bi svakako zvučala kvalitetnije da je pjeva netko čije su vokalne sposobnosti bolje od Kejsinih; pjesma mi se sviđa, no cjelokupni dojam mi kvari upravo saznanje da bi s moćnijim vokalom to bilo puno bolje. Dojma sam i kako će dosta toga zavisiti o scenskom nastupu – skladba je takva da dopušta da se osmisli nešto upečatljivo, no ostaje za vidjeti hoće li Albanci iskoristiti prednosti koje im ova pjesma nudi.
Ocjena: 7/10

Andora

Ivan Horvat
Ocjena: 6/10

Tomislav Krizmanić (Eurofest Hrvatska)
Vrlo simpatična pjesmica, iako prilično standardna. Andora bi nas ove godine mogla čak i iznenaditi ulaskom u finale, ovisno o samoj izvedbi.
Ocjena: 6/10

Maja Cerjak
Pjesma bez neke veće kvalitete. Malo podsjeća na 90-te, ali nekako je „premlaka“ da bi se od nje očekivalo čudo. Ja ju otpisujem.
Ocjena: 4/10

Ajdin Mehić
Andora je kao i prethodnih godina odlučila poslati nešto „mladenačko“, lijepo i slušljivo na Eurosong. „Get a Life“ je interesantna pjesma i jako mi se sviđa prijelaz na refren. Nisam siguran koliko je dobro Susanne može otpjevati uživo, ali mislim da uz dobar scenski nastup, ova slušljiva pjesma može dobro proći kod publike i svidjeti se mnogima.
Ocjena: 8/10

Josip Kurtović
Od Andore ništa bolje nisam ni očekivao. Tipičan pjesmuljak koji kao da je rađen za ostanak u polufinalu i još ako znamo da Andora nema susjeda koji bi ju mogli pogurati, finale je ove godine nedostižno. Susanne će zasigurno dati sve od sebe, ali na žalost ima krivu pjesmu. Ipak, sretno Andora!
Ocjena: 5/10

Zoran Kovačić
Andora, zemlja koja na Eurosongu nema nekih značajnijih rezultata, a na to natjecanje po meni uvijek pošalje solidnu pjesmu. Sjećam se kada sam bio u Beogradu da je „Casanova“ bila pjesma koja se pjevala i u hodnicima Beogradske arene, a onda možete zamisliti kako je bilo u samoj Areni. Ove godine Andora opet ima dobru pjesmu. Pjesma koja je jako vesela, zanimljiva, tj. ovo je pjesma koja se po meni može nadati dobrom plasmanu u Moskvi, ako uđe u finale, jer je nažalost Andori suđeno da ne vidi finale ovog natjecanja.
Ocjena: 8/10

Dubravka Vujević
Vesela, fina i slušljiva teen pop pjesmica koja je po mom mišljenju puno bolja od prošlogodišnje pjesme. Sviđa mi se način na koji je upotrijebljena gitara koja se posebno ističe u uz Susannin njezin glas.
Ocjena: 6/10

Bruno Topić
Opet tipičan pjesmuljak za Andoru. Moram priznati da su najbolju pjesmu imali 2006., „Sense tu“, a ova pjesma je jednostavno potrošena i bezvezna. U finale neće proći 100%, a prognoziram im plasman u posljednjih pet.
Ocjena: 4/10

Marin Pelaić
Refren zvuči kao tema neke loše tinejdžerske serije koja se trudi biti humoristična. Sve je to simpa, la-la-la, što se više sluša prihvatljivije je, no ne vidim na temelju čega andorska ekipa gradi svoj optimizam. U ove tri minute nema ništa čime se mogu istaknuti, a zbog već dobro poznatih geografskih manjkavosti (tek dva susjeda i veličina jednog njujorškog kvarta), mislim kako su šanse za finale minimalne.
Ocjena: 4/10

Armenija

Ivan Horvat
Ocjena: 6/10

Tomislav Krizmanić (Eurofest Hrvatska)
Ova mi pjesma jednostavno bode uši. Hrpa različitih ritmova i intenziteta vokala, a onaj“ Jan, jan“ me doslovce živcira. Možda će nas iznenaditi izvedbom u živo, ali ja ne polažem previše nade u ovu pjesmu.
Ocjena: 3/10

Maja Cerjak
Još jedna zemlja koja je izuzetno podbacila u odnosu na prošlu godinu. Iskreno, meni je ova pjesma naporna za slušanje. Ovo je tipičan primjer pjesme koju možete mrziti ili voljeti. Za mene je ovo jednostavno previše dernjave unutar tri minute.
Ocjena: 3/10

Ajdin Mehić
„Jan Jan“ je interesantna pjesma koju možete mrziti ili voljeti. Prvi dio pjesme je poprilično ok (uz pohvalu sjajnom refrenu), ali kada pođe „vikanje“ u drugom dijelu, naprosto ne mogu poslušati do kraja.
Ocjena: 6/10

Josip Kurtović
Armenija nam je ove godine ponudila nešto novo – pjesmu pisanu za bollywoodske “filmove”. Zanimljivo, nije li? Još neka sestre na pozornicu izađu na velikim indijskim slonovima i ugođaj će biti potpun. No, šalu na stranu. Nakon prvog slušanja, pjesma mi se nije svidjela kao ni većini ljudi čije sam mišljenje o ovoj pjesmi čuo, ali što ju više slušam, to mi je bolja. Iskreno, mislim da će se ova pjesma visoko plasirati, barem što se tiče televotinga jer koreografija će zasigurno biti zanimljiva i to će ju spasiti, a i Armenci kojih ima po čitavoj Europi.
Ocjena: 7/10

Zoran Kovačić
Jako dobra pjesma. Početak je možda malo lošiji, no refren je i više nego dobar. Ovu pjesmu pjevaju dvije djevojke koje imaju neviđeno dobre glasovne mogućnosti. Armenija, gotovo sam siguran, ove godine ne treba brinuti za prolaz u finale, a tamo ce vjerojatno biti u top 15. Naravno, teško da ce pobijediti.
Ocjena: 9/10

Dubravka Vujević
Armenija je jedna od zemalja koja je imala odlične pjesme na Eurosongu, ali me ove godine razočarala izborom. Pjesma je poboljšana novom verzijom i sad mi se malo više sviđa. Mislim da će sigurno odvesti Armeniju u finale, makar čisto sumnjam da će ponoviti prošlogodišnji uspjeh.
Ocjena: 5/10

Bruno Topić
Pjesmu Armenije od prošle i ove godine jednostavno ne mogu usporediti. Ova pjesma nije loša, zanimljiva je, sestre odlično izgovaraju engleski, ali refren mi upropaštava pjesmu. Nije mi drago što je tako, ali postoje šanse da i Armeniju gledamo u finalu.
Ocjena: 4/10

Marin Pelaić
Mislim da bi bilo prikladnije da se ova pjesma, umjesto „Jan jan“, zove „Jao jao“. Dobro, nije baš do te mjere tragično, ali nije ni izbliza ono što se očekivalo. Stvar je kaotična, kao da su je pisala tri različita skladatelja pa se nisu mogli dogovoriti čiju melodiju uzeti pa su utrpali sve tri. Ovakve uratke očekujem na nadolazećem Asiasongu.
Ocjena: 5/10

Azerbajdžan

Ivan Horvat
Ocjena: 9/10

Tomislav Krizmanić (Eurofest Hrvatska)
Iako gotovo klasična dance skladba, vrlo je zarazna, a posebno je obogaćuju dodaci orijentalne glazbe. AySel i Arash imaju vrlo snažne vokale koji će zasigurno doprinijeti uspješnosti izvedbe. Nadam se da će imati dobre plesače u pratnji… ili možda kakva krila, kao prošle godine 🙂
Ocjena: 9/10

Maja Cerjak
Moj favorit, mada bi za originalnost ocjena bila puno niža. Provjerena formula koja pali iz godine u godinu. Povukla bih paralelu s recimo prošlogodišnjom Grčkom, koja je zauzela odlično treće mjesto, a ovogodišnji Azerbajdžan mi je čak za nijansu bolji. A da ne povlačim paralelu sa Elenom Paparizou… Moja očekivanja su velika, a obećali su nam i sjajnu koreografiju.
Ocjena: 10/10

Ajdin Mehić
„Always“ je jedna od mojih najdražih pjesama s ovogodišnjeg Eurosonga. Uvod u pjesmu je jako dobar, a Arash i AySel imaju sjajnu harmoniju glasova u refrenu. Siguran sam kako će ova izuzetno kvalitetna pjesma postati ljetnim hitom u mnogim europskim zemljama.
Ocjena: 10/10

Josip Kurtović
Pjesma Azerbajdžana ove godine je jedna od boljih koje će se izvesti na moskovskoj pozornici. Jako mi se sviđa i mislim da ova pjesma u najmanju ruku zaslužuje plasman u Top 5. Ne sumnjam u koreografiju i iako pjesma nema efekt „iznenađenja“, bit će to vatreni nastup koji će ugrijati hladnu Arenu. Publika će ovu pjesmu sigurno podržati, hoće li i žiri?
Ocjena: 8/10

Zoran Kovačić
Pjesma je jako slušljiva i siguran sam da ce proći u finale. Dobar scenski nastup neće izostati, tako da će u finalu vjerojatno biti u top 10. Bilo bi previše očekivati da ova pjesma u Rusiji napravi rezultat s kojim bi natjecanje preselila u Baku.
Ocjena: 8/10

Dubravka Vujević
Ova pjesma me oduševila čim sam ju čula. Već sam prije čula neke pjesme od Arasha i očekivala sam nešto ovakvog stila. Ova pjesma je jedan od mojih favorita na ovogodišnjem Eurosongu. Mislim da je Arash napravio odličan posao s ovom i da će ona sigurno proći u finale te tamo ostvariti dobar plasman.
Ocjena: 10/10

Bruno Topić
Azerbajdžan ima jednu od najboljih pjesama ovogodišnjeg Eurosonga, spram prošlogodišnje pjesme ovo je veliki „boom“. Od Azerbajdžana nisam ništa očekivao, no iznenadio me u potpunosti. Pjesma ima odličan početak i odličnu matricu. Predviđam im plasman u top 5, jer ako su prošle godine bili u top 10, ove godine će 100% biti u top 5.
Ocjena: 10/10

Marin Pelaić
Saznavši da iza ovogodišnje azerbajdžanske pjesme stoji Arash, znao sam da se neću razočarati u ono što je „složio“, i to se i ostvarilo – sebi svojstven istočnjački zvuk Arash je pretvorio u klasičan pop koristeći atraktivniji, orijentalni zvuk tek u natruhama, što kod mene osobno uvijek pali. Sudeći po onom što su nam rekli, ne treba sumnjati u izvanredan scenski nastup i moram priznati da mu se jako radujem. „Always“ će redovito biti na mojoj playlisti, nadam se da će se svidjeti i publici diljem Europe.
Ocjena: 9/10

Belgija

Ivan Horvat
Ocjena: 5/10

Tomislav Krizmanić (Eurofest Hrvatska)
Zabavna, ali nema šanse za prolazak u finale. Toj Belgiji nikako da svane…
Ocjena: 4/10

Maja Cerjak
Dobit će nekoliko bodova na simpatičnost. Mene osobno se nije dojmila jer ne padam na te imitacije Elvisa, ali to je stvar osobnog doživljaja svakog čovjeka zasebno. Širi dobre vibracije, mora se priznati, a i postaje zarazna nakon nekoliko slušanja.
Ocjena: 5/10

Ajdin Mehić
Hmm, ne mogu baš svi kopirati Elvisa, zar ne?! Pjevač mi se i ne sviđa toliko, ali pjesma „Copycat“ uopće nije loša i rekao bih, prosjek je. Kao bolji dio ove pjesme, izdvojio bih trenutak kada ženski prateći vokali pjevaju svoj dio teksta. Zvuči lijepo!
Ocjena: 5/10

Josip Kurtović
Niti jedna belgijska pjesma od 2006. godine mi se nije svidjela pa tako niti ova. Pokušaj imitacije Elvisa može biti simpatičan, ali isto tako i veliki minus. Uz zanimljiviju koreografiju, postoji mogućnost prolaska u finale, ali nadam se da neće doći do toga. Meni osobno, pjesma se ne sviđa i nadam se da ju neću opet morati slušati i u finalu. „Copycat“ je naziv prikladan ovoj pjesmi jer nema ništa originalno u njoj i mislim čak da je i rađena da podsjeća na druge, posebice Elvisa, kako bi osvojila publiku, stoga će moja ocjena biti još niža.
Ocjena: 4/10

Zoran Kovačić
Meni se ova pjesma uopće ne sviđa. Belgija je morala na Eurosong poslati puno bolju pjesmu od ove. Sjetimo se prošle godine i sjajne ,,O Julisi“, koju smo svi mi u Areni pjevali i nakon njenog izvođenja. Belgija je i ove godine možda pomalo drugačija od ostalih, no ove godine sam gotovo siguran ova zapadna zemlja neće vidjeti finale.
Ocjena: 3/10

Dubravka Vujević
Belgija ove godine šalje nešto skroz drugačije. Kada sam vidjela vijest o belgijskom predstavniku, očekivala sam ovakvu pjesmu. Inače poštujem Elvisa kao glazbenika, ali ja nisam baš ljubiteljica ovakvog stila. Mislim da bi ova pjesma mogla proći u finale te da će biti u sredini tablice.
Ocjena: 4/10

Bruno Topić
Belgija i dalje šalje loše pjesme, ova pjesma zaista i je „CopyCat“. Dosadno i neupečatljivo. Ništa više od Belgije nisam ni očekivao.
Ocjena: 2/10

Marin Pelaić
Nije me bacilo s nogu, ali moram priznati da me ipak ugodno iznenadilo kada se usporedi s onim što sam očekivao da ću čuti. Ponavljam, nije ovo ništa specijalno, ali nije ni lošije od (bezrazložno) razvikane Armenije. Držim mu fige za finale.
Ocjena: 5/10

Bjelorusija

Ivan Horvat
Ocjena: 4/10

Tomislav Krizmanić (Eurofest Hrvatska)
Nezanimljiva, dosadna i nimalo inovativna pjesma. A ja sam mislio kako su Bjelorusi vrlo ambiciozni glede Eurosonga.
Ocjena: 1/10

Maja Cerjak
Pjesma loše stoji na kladionicama, forumaši ju svrstavaju u najlošije, ali sam gotovo 100% sigurna da će se progurati u finale. Takve pjesme će se uvijek neprimjetno ušuljati. Glas ili dva od svake zemlje i eto ih u finalu. Zavidne glasove sposobnosti, ali styling – božesačuvaj!.
Ocjena: 3/10

Ajdin Mehić
Petr Elfimov mi svojim izgledom uopće ne liči na pjevača, a njegove pokrete na sceni ne treba ni komentirati. Prvobitna verzija pjesme „Eyes That Never Lie“ je bila ekstremno loša, dok ova nova verzija, eurovizijska, bi se mogla nazvati nečim što je blizu prosjeka, ali ipak, još uvijek je ispod!
Ocjena: 3/10

Josip Kurtović
Ne, ne i ne! Ovo je pjesma koja sigurno NEĆE proći u finale. Da nije bilo „Razmišljamo naglas“, ne bih ju ni poslušao do kraja. Dat ću dvojku, jer je sigurno nekakav trud uložen u ovo.
Ocjena: 2/10

Zoran Kovačić
Bjelorusija ove godine ima skroz solidnu pjesmu s kojom se može nadati prolasku u finale. Petr je očigledno vrlo talentiran pjevač, tako da ne brinem oko izvođenja ove inače veoma zahtjevne pjesme u Moskvi kada to bude morao učiniti uživo.
Ocjena: 6/10

Dubravka Vujević
Jedna od pjesama koja mi nikako ne ulazi u uho. Žao mi je što joj moram dati najmanje bodova jer ovo nije stil pjesama kakav slušam. Bjelorusija je imala mnogo bolje uratke prijašnjih godina na Eurosongu.
Ocjena: 1/10

Bruno Topić
Bjelorusija zaista ima odličnu pjesmu ove godine. Nova verzija je puno bolja, jedino što me smeta je izgled samog pjevača koji se ne uklapa u ovu pjesmu, no ipak ima pravi rokerski glas. Mislim da neće proći u finale iako to itekako zaslužuju.
Ocjena: 9/10

Marin Pelaić
Već nakon prvog refrena čovjek poželi da Petr, za dobrobit svačijih ušiju i čovječanstva općenito, ode s pozornice. Nadao sam se da smo se ovakvih skladbi riješili nakon Helsinkija, no izgleda kako je postalo pravilo da (barem) jedna ovakva „upliva“ na Eurosong. Petre, Petre, crni Petre… A tek vrisak na kraju? Ma-es-tra-lno!
Ocjena: 1/10

Ljestvica nakon 1. dijela

1. Azerbajdžan 83
2. Andora 51
3. Albanija 51
4. Armenija 48
5. Belgija 37
6. Bjelorusija 30

ZANIMLJIVOSTI:

U 1. dijelu RN ESC ’09 dodijeljene su četiri desetice i sve tri je dobila ista zemlja – Azerbajdžan

U 1. dijelu RN ESC ’09 dodijeljene su tri jedinice i sve tri je dobila ista zemlja – Bjelorusija

Najniža ocjena koju je Bjelorusija dobila je 1, a najviša 9. Kakav raspon!

Azerbajdžan nije dobio ocjenu nižu od 8

Najvelikodušniji kod davanja ocjena bio je Zoran: od mogućih 60 bodova (6 pjesama x 10 bodova), Zoran je podijelio njih 39. Najstroža je bila Maja koja je sve zajedno dala 30 bodova

Još nema komentara. Neka tvoj komentar bude prvi?

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?