Razmišljamo naglas ESC '09 - 2. dio – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Razmišljamo naglas ESC ’09 – 2. dio

  15 min za čitanje   Napiši prvi komentar

U drugom dijelu ovogodišnjeg „Razmišljamo naglas – ESC 2009.“ prokomentirali smo i ocijenili skladbe kojima će se predstaviti:
Bosna i Hercegovina, Bugarska, Cipar, Crna Gora, Češka i Danska.

Ocjenjivači su:
Ivan Horvat, glavni urednik
Tomislav Krizmanić, predsjednik „Eurofest Hrvatska“
Maja Cerjak, zamjenica glavnog urednika
Ajdin Mehić, urednik „Eurosong vijesti“
Josip Kurtović, urednik
Zoran Kovačić, urednik
Dubravka Vujević, urednica
Bruno Topić, urednik
Marin Pelaić, zamjenik glavnog urednika

Najmanja ocjena koja se može dodijeliti je 1, a najveća 10, tako da država može ostvariti minimalno 9, a maksimalno 90 bodova.

Napomena: Zbog obveza oko stranice, glavni urednik Ivan Horvat nije imao vremena napisati komentare za pjesme te ih je samo ocijenio.

Bosna i Hercegovina

Ivan Horvat
Ocjena: 10/10

Tomislav Krizmanić (Eurofest Hrvatska)
Apsolutno mi nije jasno zašto ova pjesma tako dobro kotira – dosadna je, pomalo bezlična, bez upečatljivog refrena… a da ne govorim o lošoj imitaciji Zdravka Čolića! Ove godine na Eurosongu ima puno puno boljih balada. Usprkos svemu izvedba je besprijekorna, to moram priznati.
Ocjena: 3/10

Maja Cerjak
Drugačija od svih ostalih pjesama ove godine. Nekako je ne vidim kao pobjedničku, ali vrlo moguće u top 5. Tekst je snažan, melodija u redu, no aranžman mi se nikako ne sviđa. Pričalo se o plagijatu, ali nakon slušanja ponuđenih usporedbi mislim da tu nema govora o tome. Jedna jako posebna pjesma koja će zasigurno zablistati u Moskvi.
Ocjena: 8/10

Ajdin Mehić
„Bistra voda“ me se na prvo slušanje i nije posebno dojmila, ali nakon nekoliko slušanja sam ju potpuno zavolio. Davor Ebner ju je odlično interpretirao, a što se tiče pjesme izdvojio bih ponavljanje bubnjeva u određenim vremenskim intervalima tijekom prvog refrena kao nešto što mi se jako sviđa. Mislim da bi pjesma bolje zvučala kada ne bi bilo, nazovimo „rupe“ poslije prvog refrena.
Ocjena: 8/10

Josip Kurtović
BiH me svake godine iznova oduševljava. Svaka njihova pjesma od 2002. godine mi se sviđa. „Bistra Voda“ je po meni jedan od favorita ovogodišnjeg Eurosonga. Pjesma ima dušu. Izvedba i sam nastup na predstavljanju bili su izvrsni i ne bih se bunio da takvi budu i u Moskvi. Jedini minusi ovoj pjesmi su to što je balada i što nema neki poseban efekt „iznenađenja“. Ipak, sretno Bosna i Hercegovina!
Ocjena: 9/10

Zoran Kovačić
Sjajna pjesma. Na ovogodišnjem Eurosongu jedan od mojih favorita je upravo Bosna i Hercegovina. O pjevačkim sposobnostima pjevača grupe Regina ne treba trošiti previše riječi, jer su one sjajne. Bosna i Hercegovina na ovom Eurosongu po meni ne treba brinuti za prolaz u finale, a tamo možemo svašta očekivati. U svakom slučaju, ovo je jedna od najboljih pjesama ovogodišnjeg Eurosonga.
Ocjena: 10/10

Dubravka Vujević
Jedan od izbora koji me ugodno iznenadio ove godine. Očekivala sam nešto u rock stilu, a po meni je ovo etno pjesma. Pjesma mi se jako svidjela nakon nekoliko slušanja. Imam velika očekivanja od ove BiH na ovogodišnjem Eurosongu.
Ocjena: 10/10

Bruno Topić
Pjesma „Bistra Voda“ je pjesma koju sam najmanje puta čuo, jednostavno mi nije zanimljiva. Mislim da će mi nakon Eurosonga postati bolja i draža kao i neke od prijašnjih pjesama Bosne i Herceogovine. Ipak moram priznati da sam očekivao više od njih, a ova balada jednostavno nije dovoljno jaka poput nekih drugih, po mom mišljenju.
Ocjena: 5/10

Marin Pelaić
„Bistra voda“ je pjesma koja jednostavno nema slabu točku. Perfektno od početka do kraja. Neću duljiti o sjajnom, sugestivnom vokalu, predivnoj glazbi od koje se čovjek naježi, odličnom aranžmanu itd. – moja ocjena će reći sve.
Ocjena: 10/10

Bugarska

Ivan Horvat
Ocjena: 3/10

Tomislav Krizmanić (Eurofest Hrvatska)
Ova pjesma je izuzetno zanimljiva, pogotovo zbog svoje priče na kojoj se temelji. Napravljena je izvrsna kombinacija modernog ritma i opernog pjevanja, iako se takva glazba ne sviđa mnogima. Ova pjesma je super za neki film o vitezovima. Ali, najveći problem je što Krassimir to ne može otpjevati! Na nacionalnom izboru to je zvučalo zastrašujuće!!! Tko zna
– možda nešto popravi do Moskve.
Ocjena: 8/10

Maja Cerjak
Slušljivo. Cijeli team se uživio u taj ratnički stil, moglo bi ispasti scenski atraktivno. Vokalna izvedba uživo mu je ravna Igorovoj s Dore (čitaj: očajna). Nadam se da će se srediti do Eurosonga (obojica).
Ocjena: 7/10

Ajdin Mehić
„Illusion“ je jako zanimljiva pjesma i prava je šteta što ju Krassimir uništava tokom live izvedbe. Aranžman je odličan, a sviđaju mi se back vokali u refrenu. Pjesma daje veliki prostor za smišljanje scenskog nastupa i očekujem iznenađenje u Moskvi.
Ocjena: 8/10

Josip Kurtović
Ne sviđa mi se, nimalo. Live izvedba s nacionalnog finala je bila grozna, a ni pjesma sama po sebi nije nešto posebno. U trominutnu skladbu pomiješano je nekoliko ritmova, tonaliteta, melodija, itd. i to nikako ne može biti dobro. Koreografija će vjerojatno biti zanimljiva i to će ju donekle spasiti. Neće se proslaviti.
Ocjena: 6/10

Zoran Kovačić
Mene je osobno Bugarska ove godine razočarala, kao uostalom i prošle. Mislim da su na ovogodišnji Eurosong trebali poslati bolju pjesmu. Ono što mene najviše brine to je uživo izvođenje ove pjesme na sceni u Moskvi, ali vidjet ćemo.
Ocjena: 4/10

Dubravka Vujević
Ova pjesma ima OK ritam, ali mi se nikako ne sviđa njegovo pjevanje. Svidjela mi se na prvo slušanje, ali mi se kasnije sve manje sviđala. Po meni nema šanse za finale ako Krassimir ne poboljša svoje pjevanje uživo.
Ocjena: 5/10

Bruno Topić
Odlična pjesma i nastup na NF stižu nam iz Bugarske. Mislim da će Bugarska, ako ponovi i poboljša nastup iz finala, imati jedan od najboljih scenskih nastupa. Pjesma je odlična i zaista mi se sviđa, baš kao i nova verzija, jednostavno je mistična i zanimljiva. Nadam se da će proći u finale, a čini mi se da imaju šanse i za plasman u top10 u finalu Eurosonga jer to zaista zaslužuju.
Ocjena: 9/10

Marin Pelaić
Odveć pretenciozno za moj ukus. Čini mi se kao da je pjesma nedovršena, nešto joj fali, osmišljena je tako da bude upečatljiva a to jednostavno nije. Ne povlači vas da je odmah poslušate još jednom što smatram da je činjenica koja govori za sebe. Čini se da je Bugarska potvrdila pravilo da dug, kompliciran nacionalni izbor ne znači da će biti odabrana „prava“ pjesma.
Ocjena: 4/10

Cipar

Ivan Horvat
Ocjena: 4/10

Tomislav Krizmanić (Eurofest Hrvatska)
Jedna od najdosadnijih «rock» pjesama koje sam ču u životu, a i pjevačica nema glasa. Ove godine Cipar me je strašno razočarao.
Ocjena: 1/10

Maja Cerjak
Nadam se da neće zvučati pregrubo, ali ovakve pjesme slušam samo kad imam problema s nesanicom. Ovo definitivno ostaje u polufinalu. Dosadno, dosadno i dosadno.
Ocjena: 2/10

Ajdin Mehić
„Firefly“ je prosječna balada, a vjerujem kako je definitivno najgore uživo izvedena pjesma što se nacionalnih izbora ove godine tiče. Nova verzija pjesme je puno bolja od prvobitne i sviđaju mi se prvi taktovi pjesme, no ipak, to nije to. Očekivao sam nešto kvalitetnije od Cipra. Pohvalio bih Christininu originalnost na sceni, no pjesma je čisti prosjek.
Ocjena: 4/10

Josip Kurtović
S Cipra nam dolazi mlada uplašena pjevačica koja je uspjela falširati 90% svoje neprimjetne i pomalo dosadne pjesme s kojom se trebala prijaviti na natjecanje za najbolju uspavanku jer tamo bi sigurno pobijedila, a ne na Eurosong. Ukoliko takav nastup bude bio i u Moskvi crno im se piše. Mislim da ovo ne zaslužuje prolazak u finale.
Ocjena: 5/10

Zoran Kovačić
Cipar gotovo svake godine šalje pjesme koje se meni ne sviđaju, pa tako ni ova pjesma nema gotovo ništa što bi se meni svidjelo. Refren nije toliko loš, no uvodni dio ove pjesme mi se uopće ne sviđa, pa ce zato moja ocjena biti niža.
Ocjena: 2/10

Dubravka Vujević
Ova pjesma mi nikako nije ušla u uho otkad sam je čula. Pjevačica ima lijep glas, ali je pjesma dosta lošija nego ciparske pjesme na Eurosongovima 2007. i 2008. Nova verzija je malo popravila stvari.
Ocjena: 3/10

Bruno Topić
Užas i katastrofa, šok i nevjerica. To su riječi kojima mogu opisati ovu katastrofu. Molim vas usporedite snagu glasa Kejsi Tole i ove male koja „tuli“ za Cipar. Pjesmica nije loša, ali ona nema glasa, to vam je isto ko da smo mi poslali „Idi, leđa mi okreni“, iako je čak i Martina bila bolje od Christine.
Ocjena: 1/10

Marin Pelaić
Nevjerojatno bezlična stvar koju Christina svojim „bravuroznim“ glasom uspješno uspijeva učiniti i poprilično neslušljivom. Znate onaj osjećaj kad je neka pjesma toliko loša da ste baš sretni što unaprijed znate da će zapeti u polufinalu?
Ocjena: 2/10

Crna Gora

Ivan Horvat
Ocjena: 6/10

Tomislav Krizmanić (Eurofest Hrvatska)
Do sada najbolja pjesma koja je došla iz Crne Gore. Vrlo zarazan ritam, melodija koja se lako pamti… Najvjerojatnije će proći u finale, pogotovo zato što se nalazi u prvom polufinalu gdje je slabija konkurencija. Potreban je jedino atraktivan nastup.
Ocjena: 7/10

Maja Cerjak
Na ovo se čovjek može jako dobro isplesati. Možda pjesma nije remek-djelo, ali je ogroman pomak za Crnu Goru. Tipičan disco pjesmuljak lako pamtljive melodije i jednostavnog teksta. Sve bez previše komplikacija. Manje je više.
Ocjena: 7/10

Ajdin Mehić
„Just Get Out of My Life“ je bez sumnje najbolja pjesma koju je Crna Gora poslala na Eurosong. Refren je lako pamtljiv, a i pjesma je moderna. Ipak, nakon odgledanih nastupa Andree na BH Eurosong Showu ’09, nacionalnom finalu Grčke i Beoviziji, shvatio sam kako Andrea uopće nije bila dobar izbor RTCG-a za interpretatora ove pjesme, koja zahtjeva poprilično „težak“ scenski nastup. Jednostavno, nisam siguran hoće li Andrea moći biti toliko dobra na sceni i izvesti ovu pjesmu isto toliko dobro uživo.
Ocjena: 6/10

Josip Kurtović
Definitivno najbolji „entry“ Crne Gore na Eurosongu. Pjesma je pamtljiva, brza i uz ovakvu melodiju se može napraviti fantastična koreografija. Veliki minus je to što Crnogorci otvaraju prvo polufinale, a i pjevačica mi se ne čini baš zainteresirana za ples. Dosta me podsjeća na prošlogodišnji „Hero“ od Charlotte Perelli u aranžmanu tijekom refrena, a i cijeli početak je plagijat „Hot Stuffa“. Sve u svemu, zlatna sredina.
Ocjena: 6/10

Zoran Kovačić
Ove godine (meni se bar tako čini) su Crnogorci odlučili pokazati da i oni imaju kvalitetne pjevače te su u tome i uspjeli. Iako se za ovu pjesmu pobrinuo internacionalni tim, ona je s Andreom kao pjevačicom odlično odrađena. Naravno, veliki plus će im biti i to što ce Andrea ovu poprilično dobru pjesmu pjevati na engleskom jeziku.
Ocjena: 8/10

Dubravka Vujević
Ove godine Crna Gora šalje pjesmu drukčiju od prošlih pjesama koje je slala. Ova pjesma mi se svidjela i ugodno ju je slušati, ali je nažalost ne vidim u finalu.
Ocjena: 8/10

Bruno Topić
Crna Gora uistinu napreduje, ova pjesma je savršenstvo spram prošlogodišnjih pjesama. No, iako je pjesma odlična, bojim se za njen plasman, koliko god ima šanse da bude u top 10 u finalu, toliko ima i šansi da uopće ne prođe u finale. Želim im puno sreće i dobar scenski nastup jer mislim da će scenskim nastupom upropastiti pjesmu.
Ocjena: 9/10

Marin Pelaić
Izuzetno zarazna pjesma. Premda ni u kom slučaju ne predstavlja revoluciju za Eurosong općenito, svakako je jedan velik zaokret što se tiče same Crne Gore. No, premda mi se ova stvar sviđa od prvog dana, „njušim“ da neće dobro proći. Slutim da će je možda europska publika doživjeti kao BiH 2005. godine. Nadam se i kako Andrea neće biti sama na pozornici; definitivno joj treba još „ljudstva“ – ako će scenski nastup ostati kao primjerice oni s Beovizije i grčkog izbora, onda je to jako loše. No, ovdje se ocjenjuje osobni dojam pjesme.
Ocjena: 7/10

Češka

Ivan Horvat
Ocjena: 3/10

Tomislav Krizmanić (Eurofest Hrvatska)
Ni sam nisam siguran što bi to točno trebalo biti – ako je to trebala biti „štos pjesma“, onda su potpuno promašili. Uostalom, Poljska je već 2005. pokušala s romskom glazbom i nije uspjela. Ne razumijem zašto ponovo pokušavaju?
Ocjena: 1/10

Maja Cerjak
Nisu ni Romi što su bili. Inače cijenim romsku glazbu, ali ova zezancija nije ispala najbolje. Mislim da je jasna stvar da će svejedno ući u finale i da će se jedan veći dio Europe zapaliti za ovu stvar. Neki će ih obožavati, drugi će ih mrziti. Na ovoliku količinu gluposti nitko ne može ostati ravnodušan.
Ocjena: 3/10

Ajdin Mehić
Nemam posebnu želju za komentiranjem. Samo ću reći kako je ovo jedna od najlošijih pjesama ovogodišnjeg Eurosonga, i ne zaslužuje veliku pažnju, barem s moje strane gledišta.
Ocjena: 1/10

Josip Kurtović
Od Češke ništa bolje nisam ni očekivao. Ovako lošu pjesmu, uz vrlo vjerojatno nastup baziran na lošem humoru kakav je i sam spot dugo nisam čuo. Bolji bi uspjeh ostvario Šaban Bajramović. Šteta što nastupaju drugi jer na početku showa sigurno neću imati potrebu za odlaskom u wc.
Ocjena: 1/10

Zoran Kovačić
Česi su ove godine očigledno htjeli da Europu osvoje na nekakav, ajmo reći, polu komičan način. Međutim, što se mene tiče, nisu u tome uspjeli. Jedino što mi se sviđa je refren, ostalo mislim da je trebalo biti bolje odrađeno. Vidjet ćemo kako ce to sve izgledati u Moskvi.
Ocjena: 5/10

Dubravka Vujević
Kad sam čula tko predstavlja Češku, nisam baš bila oduševljena pošto ja ne volim ovakav stil glazbe, ali nakon što sam čula pjesmu, malo sam se iznenadila pošto sam očekivala pjesmu u drugačijem stilu. Ispod mojih očekivanja.
Ocjena: 3/10

Bruno Topić
Pa dobro im je krenulo – bili su zadnji pa predzadnji, mislim da će sada opet biti zadnji. 🙂 Jednostavno im ne ide, šteta. Pjesma koju su odabrali je dosadna i bezvezna i šanse za finale su im minimalne.
Ocjena: 1/10

Marin Pelaić
Niti su smiješni niti simpatični, samo poprilično loši.
Ocjena: 3/10

Danska

Ivan Horvat
Ocjena: 7/10

Tomislav Krizmanić (Eurofest Hrvatska)
Iako ne spada u najbolje pjesme, nevjerojatno je simpatična i „zarazna“. Danci su izgleda pronašli svoj ritam desetljeća (sjetimo se 80tih!) i sada će vjerojatno do 2011. pjevati na Eurosongu u istom ritmu. Nema veze – mislim da će i ovaj puta ući u finale!
Ocjena: 7/10

Maja Cerjak
Jedna sasvim prosječna pjesma. Malo gitare, malo bubnjeva… Sve u svemu, solidno, ali ništa iznad granica prosjeka. Barem prema mom ukusu. Što se finala tiče – ulazi.
Ocjena: 6/10

Ajdin Mehić
„Believe Again“ je prosječna, lagana balada s veoma dobrom vokalnom izvedbom Brincka. Pjesma kao pjesma i nije toliko pamtljiva, kao neke od ostalih balada s ovogodišnjeg Eurosonga, te bi to mogao biti mali hendikep.
Ocjena: 7/10

Josip Kurtović
Danska nam ove godine šalje jednostavnu pjesmicu za koju sam na početku mislio da ne bi trebala ostvariti neki zapaženiji uspjeh, ali što nam se Eurosong više približava mislim da bi za ovu pjesmu sve ispod desetog mjesta bilo neuspjeh. Istina, ovakvih smo se pjesama naslušali i previše, ali dok ju slušam osjećam emocije koje proizlaze iz pjevača i time je moj dojam još veći. Vjerujem u uspjeh ove pjesme jer je puno bolja i kvalitetnija od nekih favoriziranih samo to se na današnjem Eurosongu ne gleda, barem što se televotinga tiče.
Ocjena: 8/10

Zoran Kovačić
Danska ove godine ima po meni jako lijepu pjesmu koju pjeva jedan očigledno dobar pjevač. Jako lijepo je to odrađeno i mislim da će u Moskvi dobro proći. Također, ovo je jedna od pjesama koja je moj favorit ove godine.
Ocjena: 9/10

Dubravka Vujević
Lagana pop pjesmica koja je po mom mišljenju bolja od prošlogodišnje. Pjesma je dobra i sviđa mi se, ali ja ovo nažalost ne vidim u finalu ovogodišnjeg Eurosonga.
Ocjena: 7/10

Bruno Topić
Danska ima sjajnu pjesmu. Nadam se njihovom dobrom plasmanu u finalu jer ga zaslužuju. Niels ima sjajan glas koji se savršeno uklapa u ovu pjesmu, ipak nešto fali, stoga moja ocjena nije desetka.
Ocjena: 7/10

Marin Pelaić
Pjesma kao da je ukradena s nekog od albuma Ronana Keatinga. Niels ima zanimljiv glas, sve skupa ne zvuči loše, ali daleko je to od onoga što očekujem od pjesme za koju smatram da je vrijedi zapamtiti kao onu koja bi mogla obilježiti ovogodišnji Eurosong.
Ocjena: 6/10

Ljestvica 2. dijela

1. Bosna i Hercegovina 73
2. Crna Gora 64
3. Danska 64
4. Bugarska 54
5. Cipar 24
6. Češka 21

Zanimljivosti:
U 2. dijelu RN ESC 2009. dodijeljene su tri desetke. I je sve ih je dobila ista zemlja; ovoga puta to je BiH

Ocjene BiH kreću se od 3 do 10!

Najvelikodušniji je opet bio Zoran koji je podijelio 38 bodova, a najstroža opet Maja, koja je podijelila 33 boda

Podijeljeno je šest jedinica: četiri na konto Češke, dvije na konto Cipra

Češka ima prosječnu ocjenu 3,0

Ljestvica nakon prva dva dijela

1. Azerbajdžan 83
2. Bosna i Hercegovina 73
3. Crna Gora 64
4. Danska 64
5. Bugarska 54
6. Andora 51
7. Albanija 51
8. Armenija 48
9. Belgija 37
10. Bjelorusija 30
11. Cipar 24
12. Češka 21

Još nema komentara. Neka tvoj komentar bude prvi?

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?