Razmišljamo naglas: Eurosong 2010 - 2. dio – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Razmišljamo naglas: Eurosong 2010 – 2. dio

  14 min za čitanje   Napiši prvi komentar

U drugom dijelu ovogodišnjeg „Razmišljamo naglas: Eurosong 2010.“, prokomentirali smo i ocijenili skladbe kojima će se u Oslu predstaviti: Bugarska, Cipar, Danska, Estonija, Finska i Francuska.

BUGARSKA

Marin Pelaić
Mirove vokalne sposobnosti su više od pola ove pjesme, dakle ujedno i njen najveći adut da nešto napravi u Norveškoj. Za mene osobno je minus i to što pjeva na bugarskom, koji ovdje dosta grubo i „iskrivljeno“ zvuči. Ipak, ne bih imao ništa protiv da se Bugarska uvrsti među deset onih koji idu u finale.
Ocjena: 7/10

Ajdin Mehić
Bugarska šalje pristojnu i slušljivu pjesmu na ovogodišnji Eurosong i koliko god se trudio naći neku značajniju zamjerku, ne uspijeva mi. Već od prvih taktova pjesma ima ritam koji se pamti na prvo slušanje i pjevuši u glavi, a nakon toga slijedi dio pjesme u kojem se dinamika polako gradi i dolazi do refrena i prijelaz na isti mi se jako sviđa (violine odlično zvuče). Jedino što bih promijenio je „tekst“ u refrenu, ali vjerujem da će malo tko paziti na tekst tijekom eventualnog glasovanja za ovu pjesmu.
Ocjena: 8/10

Tomislav Krizmanić (Eurofest Hrvatska)
Zanimljiva pjesma koja mi se sve više dopada. Počinje kao balada, a potom se postupno razvije u pjesmu snažnijeg ritma. Već viđeno puno puta, ali obično funkcionira. No, pitam se kako će to zvučati u živo… hmm… možda se kojim slučajem i probije u finale. Nadasve cijenim i činjenicu da nije na engleskom jeziku.
Ocjena: 6/10

Bruno Topić
Od Bugarske sam mnogo očekivao jer me posljednjih par godina nikada nisu razočarali izborom pjesme, ali ove godine su popustili u odnosu na neke prošle. Skladba sama po sebi nije loša, ali s vremenom me počelo iritirati koliko puta Miro pjeva „ooooo“; bilo bi bolje da je neke od tih dijelova zamijenio tekstom. Očekujem kako će u Oslu nastup biti odličan jer su se dosta potrudili i na nacionalnom finalu.
Ocjena: 6/10

Dubravka Vujević
Jedna od bržih pjesama na ovogodišnjem Eurosongu koja ima pamtljiv ritam koji bi mogao dobro proći kod publike. Meni pjesma nije među favoritima, ali mi je drago da konačno pjevaju na bugarskom nakon par pjesama na engleskom.
Ocjena: 5/10

Zoran Kovačić
Kada sam saznao tko će Bugarsku predstavljati u Oslu baš sam se ugodno iznenadio, ali nisam isto mislio i kada sam čuo pjesmu. Refren i kraj pjesme mi i danas nisu jasni i to je moralo puno ljepše zvučati, tako da mislim da ova pjesma neće vidjeti finale. Ono što je dobro je to da se uz ovu pjesmu može uraditi odličan scenski nastup.
Ocjena: 5/10

Ante Kurtović
Bugari me svake godine iznenade sa svojom odličnom pjesmom. Od Marianne Popove pa do Mire, sve mi se pjesme sviđaju. Mirina pjesma mi se jako sviđa. Jedino mi je žao što je Bugarska u drugom polufinalu, a tamo su šanse za prolazak 50%. Nadam se da će Miri njegov anđel biti uz njega i dovesti Bugarsku u finale nakon dva neuspjeha.
Ocjena: 8/10

Faruk Ajdinović
Vrlo dobra pjesma! Jedna balada koja ne zahtjeva neke specijalne napore tijekom slušanja i koju Miro izvodi na veoma zanimljiv i neobičan način. Bez neke pretjerane dramatike ili nečeg sličnog, ova pjesma zvuči sasvim pristojno. Činjenica je da su se Bugari potrudili za ovu godinu i poslali jednu kompletnu i univerzalnu pjesmu koja je, po mom mišljenju, zaslužila finale, ali sam uvjeren da ga neće vidjeti. Šteta!
Ocjena: 7/10

CIPAR

Marin Pelaić
Ovaj izuzetno pjevan i pamtljiv refren mogao bi za Ciprane odraditi veliki posao. Ovo je vrlo jednostavan pjesmuljak, ali kažem, refren tu i više nego spašava stvar.
Ocjena: 6/10

Ajdin Mehić
„Life Looks Better In Spring“ je lagana i opuštajuća balada, pjesma koja mi se svidjela na prvo slušanje. Sve zvuči odlično – od početka i uvodne glazbe (klavir i gitara), dio prije refrena, a posebno refren koji zvuči predobro. Refren je snažan i kao takav ostavlja jak utisak. Pjesma je lijepo otpjevana i Cipar nakon malih podbačaja prethodne dvije godine ponovno šalje dobru pjesmu – sve pohvale za to.
Ocjena: 8/10

Tomislav Krizmanić (Eurofest Hrvatska)
Na žalost, jednak neuspjeh kao i prošle godine. Takvih pjesmuljaka ima na milijune i gotovo da ih ne primjećujemo. Najveća nevolja za Cipar je u tome što u drugom polufinalu nema Grčke koja bi im dala 12 bodova.
Ocjena: 1/10

Bruno Topić
Iako mi je ova pjesma prije bila odlična, s vremenom mi je dosadila; čak i postala irItantna na neki način. Vokal pjevača je ok, kao i svi ostali dijelovi, ali skladba je dosta neupečatljiva, nema „ono nešt“o. Cipar zasigurno ne prolazi u finale jer među morem balada ne vjerujem da će ih itko primijetiti i glasovati za njih u toliko velikom broju. Ni činjenica da Hrvatska nastupa nakon njih neće im pomoći.
Ocjena: 4/10

Dubravka Vujević
Fina rock balada koja bi se mogla svidjeti velikom broju gledatelja. Najbolji dio u pjesmi mi je refren koji se jako ističe.
Ocjena: 6/10

Zoran Kovačić
Cipar ove godine šalje jednu odličnu pjesmu sa kojom se nadam da će se naći u finalu. Jako lijep spoj gitare i odličnog glasa nam ove godine dolazi sa Cipra.
Ocjena: 8/10

Ante Kurtović
Pjesma je izrazito dosadna i jednostavno me ne privlači ni u kojem pogledu. Još je Cipar u drugom polufinalu, tako da Jon i njegovi prijatelji mogu finale zaboraviti. Ali tko zna, možda nekim čudom i Cipar prođe.
Ocjena: 6/10

Faruk Ajdinović
Iako su svi naprosto oduševljeni ovom pjesmom, meni umjerene balade koje su Backstreet Boysi proslavili krajem 90-tih ne zvuče baš najbolje na velikoj eurovizijskoj pozornici. „Life Looks Better In Spring“ je pjesma kojoj je teško mogu pronaći neku ozbiljniju manu, ali ni vrlinu, što ju smješta u sredinu nekih mojih osobnih prognoza.
Ocjena: 6/10

DANSKA

Marin Pelaić
Meni ovo zvuči kao da se tip sjetio da ima negdje snimljenu neku pjesmu s početka devedesetih, poslao je na natječaj, upao i naposljetku pobijedio. Uistinu ne shvaćam čemu toliko buke oko ove pjesme koju bih usporedio s ispljunutom prožvakanom žvakaćom gumom.
Ocjena: 4/10

Ajdin Mehić
„In A Moment Like This“ je jako pamtljiva pjesma koja osvaja na prvo slušanje. Nema tu neke naročite originalnosti, ali pjesme ovakvog tipa se često svide glasačima na Eurosongu i zašto ne probati? S jako zaraznom pjesmom, a posebno refrenom, čija je bolja „polovica“ Christinin vokal, veoma efektnim scenskim nastupom, kakav je bio na nacionalnom finalu Danske, te s još malo sreće, mislim da Danska ide daleko ove godine.
Ocjena: 10/10

Tomislav Krizmanić (Eurofest Hrvatska)
Tipična eurovizijska pjesma, ali nešto modernija. Vrlo ugodna za slušanje, emocionalna, a opet nije dosadna. Svakako će se svidjeti različitim generacijama, što je još jedna njena prednost. Čak je i scenski nastup zanimljiv i nadam se da će ga u Oslu ponoviti. Definitivno glavni favorit za pobjedu, no na Eurosongu se nikad ne zna…
Ocjena: 10/10

Bruno Topić
Danci opet šalju tipičnu pjesmu karakterističnu za njihov kraj. Ove godine na nacionalnom finalu imali su puno boljih pjesama, no ni pobjednička nije loša. Iako mi se sviđa ova pjesma u cjelini, ne sviđa mi se matrica na dijelu refrena; odvraća mi pažnju od glasova pjevača i to me uvijek izbezumi. Nadam se da neće pretjerivati s nastupom te da će biti kao i na nacionalnom finalu, jednostavan i efektan. Inače moram pohvaliti odličan vokal Chanée koji se savršeno uklopio u ovu pjesmu.
Ocjena: 6/10

Dubravka Vujević
Pjesma mi se jako svidjela na prvo slušanje i ima zarazan ritam. Pjevači imaju odlične glasove koji savršeno pristaju ovakvom stilu pjesme.
Ocjena: 7/10

Zoran Kovačić
Hmm. Kada sam čuo ovu pjesmu prvi put nije me se uopće dojmila, ali sve što je više slušam, sve mi više ulazi u uho. Čak je ponekada i čitav dan pjevušim, hehe. Danska je ove godine, moram to priznati, izabrala super europsku pjesmu s kojom će sigurno postići odličan rezultat, mada kako sada stvari stoje možda 2011. idemo i u Kopenhagen.
Ocjena: 8/10

Ante Kurtović
Obožavam ovu pjesmu otkada sam ju čuo. Chancee i N’Evergreen ostavljaju odličan dojam. Ne bih se čudio kada bi Eurosong ostao na sjeveru, jer Danska pobjedu zaslužuje. Sve pohvale!
Ocjena: 10/10

Faruk Ajdinović
Čini se da je Dancima opasno ponestalo mašte i originalnosti kada je u pitanju njihov odabir za Eurosong. Pjesme kao što su „Moment Like This“ čujemo gotovo svakodnevno na brojnim televizijama i nikada ne ostave na nas fantastičan dojam. Ovu pjesmu, barem po mom mišljenu, popravlja zanimljiv refren koji na dobar način apostrofira dobre vokalne sposobnosti ovog dua. O ostatku pjesme ne bih trošio previše riječi – već viđeno!
Ocjena: 5/10

ESTONIJA

Marin Pelaić
Može li se na međunarodnom sudu pravde podići nekakva optužnica protiv Estonije kao države, ovoga pjevača, ili bilo koga tko je ikako povezan s ovom pjesmom? Fakat moramo uvesti nulu u ucjenjivanje…
Ocjena: 1/10

Ajdin Mehić
“Siren” kao pjesma je ok, ima ugodnu glazbu u pozadini, ali glas i način na koji Robin interpretira istu je, po meni, donekle iritirajući i kao takva uopće neće pridonijeti određenoj dozi kvalitete na ovogodišnjem Eurosongu.
Ocjena: 3/10

Tomislav Krizmanić (Eurofest Hrvatska)
Meni osobno vrlo naporna pjesma za slušanje. Previše zavijanja i vrlo dosadan uvod koji traje predugo. Na žalost, nakon prošlogodišnjeg remek djela, ove godine nema finala za Estoniju.
Ocjena: 2/10

Bruno Topić
Ovo je još jedna pjesma koju ne mogu do kraja poslušati zbog vokala pjevača. Još jedna tragedija, nakon odlične prošlogodišnje pjesme koja je osvojila Europu, oni odaberu ovu žalopojku. Ovaj pjevač za razliku od ruskog barem ima muški glas, ali također ima iritirajući način pjevanja. Nažalost opet odustajem od slušanja ove pjesme do kraja, jer me uši bole.
Ocjena: 1/10

Dubravka Vujević
Pjesma me nije baš oduševila te mi se nije svidjela na prvo slušanje, ali mislim da bi se ovo moglo svidjeti gledateljima koji vole retro zvuk. Nikako mi se ne sviđa njegov glas.
Ocjena: 1/10

Zoran Kovačić
E, ovo mi se stvarno ne sviđa. Glas ovog pjevača mi je stvarno loš, a i pjesma nije ništa bolja. Jedino što je razlikuje je različitost od ostalih, kao.
Ocjena: 2/10

Ante Kurtović
Bez komentara. Nakon prelijepe pjesme grupe Urban Symphony, Estonci šalju pjesmu koja definitivno ne zaslužuje prolazak u finale, ali sigurno zaslužuje zadnje mjesto.
Ocjena: 2/10

Faruk Ajdinović
Nakon što sam prvi put čuo ovu pjesmu, bio sam odlučan od estonske televizije zatražiti odštetu za duševne boli. Poslije nekoliko slušanja, pjesma se neznatno popravila, ali i dalje ju smatram jednom od lošijih na ovogodišnjem Eurosongu. Ne znam kako ovo opisati: psihodelija, urbani pop-rock ili nesuvislo švrljanje po kajdanci?! Svaka čast na hrabrosti, ali ipak…
Ocjena: 1/10

FINSKA

Marin Pelaić
Finskih pet minuta na ovom natjecanju je definitivno prošlo, oni se, kako sam čini mi se već lani ustvrdio, polako vraćaju svojim običajima katastrofalnih plasmana i ova pjesma je svakako korak naprijed prema tom cilju. Rijetko iritantna skladba.
Ocjena: 3/10

Ajdin Mehić
Netipična pjesma za Eurosong, neobičnog ritma i interpretacije. Ne sviđa mi se.
Ocjena: 2/10

Tomislav Krizmanić (Eurofest Hrvatska)
I finski jezik se napokon vratio na eurovizijsku scenu! Ali, nažalost, na vrlo čudan način. Nakon višegodišnjih teških rokerskih uradaka, slijedio je old-fashioned dance, a sada i romski melos. Na žalost, ovo je pjesma koja mi se nikako ne sviđa.
Ocjena: 3/10

Bruno Topić
Ovo je još jedna od onih pjesaMa koje me iritiraju.
Ocjena: 2/10

Dubravka Vujević
Lijepa harmonikaška pjesmica s zaraznim ritmom. Pjevačice imaju odličan glas te je ova pjesma malo osvježenje od Finske na ESC-u.
Ocjena: 5/10

Zoran Kovačić
Pa zanimljivo je ovo i ima nekakvu svoju posebnu dinamiku s kojom se ipak nadam da će se ove dvije djevojke naći u finalu, no vidjet ćemo.
Ocjena: 6/10

Ante Kurtović
Finska je imala izvrstan nacionalni izbor pa sam očekivao da će u Oslo poslati izvrsnu pjesmu. No, ništa od toga. Sekice se trude. Sve je to za pet. Ali jednostavno mi se pjesma ne sviđa. Neki dijelovi su mi suhoparni i dosadni. Nakon Lorda, Finska bilježi velike neuspjehe. I ove godine im se crno piše.
Ocjena: 3/10

Faruk Ajdinović
Ovo je jedna od onih pjesama kojoj svi u početku predviđaju fijasko, a nakon nekoliko tjedana svima postane jedan od glavnih favorita. Po meni su Finci pretjerali u želji da svima pokažu kako imaju puno više od suhoparnog heavy metala i s ovim simpatičnim etno pjesmuljkom ozbiljno ugrozili četverogodišnju tradiciju nastupa u finalima. Neki od dijelova pjesme zvuče nevjerojatno iritantno, dok su drugi, baš suprotno, skladni i zanimljivi. Ko zna, možda to bude karta na koju će igrati?!
Ocjena: 4/10

FRANCUSKA

Marin Pelaić
Jest da navijačke pjesme ne moraju biti (i u pravilu nisu) odveć maštovite, ali ova je stvar trebala biti melodijski „šarenija“. Zanimljivo, drugačije od ostalih, nudi dobre mogućnosti za upečatljiv scenski nastup (mada sam skeptičan oko toga), ali ne očekujem neki veliki rezultat. Niti ga Francuska ovo godine zaslužuje.
Ocjena: 6/10

Ajdin Mehić
Ovo je jedina pjesma koja je na tako efektan način ostavila toliki pozitivan utisak na mene nakon prvog slušanja, jedina pjesma koja me toliko čini opuštenim i uspije me oraspoložiti i jedina pjesma u konkurenciji ovogodišnjeg Eurosonga za koju smatram da može postati hit, u pravom smislu te riječi. Pjesma je u cjelini odlična i apsolutno pun pogodak Francuske.
Ocjena: 10/10

Tomislav Krizmanić (Eurofest Hrvatska)
Iako mnogi ne vole ovu pjesmu, mene je osobno oduševila. Prije svega ova „navijačka poskočica“ pravo je osvježenje u moru tužaljki i naricaljki, a kao drugo u pitanju je jedan osebujan crnački glas. Samo se bojim toga da će uživo zvučati loše. Nadam se da će moji strahovi na koncu biti neutemeljeni.
Ocjena: 8/10

Bruno Topić
Napokon i da ovakvih „nogometnih himni“ imamo na Eurosongu. Na prvo slušanje ova me pjesma oborila s nogu, jednostavno oduševila, a nadam se da će takav dojam ostaviti i na gledatelje jer s vremenom zna dosaditi. Sve u svemu odlično, očekujem odličan nastup i nadam se odličnom plasmanu jer to zaslužuju.
Ocjena: 10/10

Dubravka Vujević
Nakon odlične prošlogodišnje pjesme na Eurosongu, Francuska šalje još jednu dobru pjesmu na ESC. Pjesma je zarazna te mislim da bi Francuska mogla opet dobro proći na ESC-u.
Ocjena: 8/10

Zoran Kovačić
E, prošle godine Patricia, a ove „Ole ole ole“. Eee, od ovoga ništa ove godine.
Ocjena: 2/10

Ante Kurtović
I ove godine će se Francuska naći na desnoj strani ljestvice, točnije bottom 3. Pjesma je simpatična, ali mislim kako će ju žiri uništiti.
Ocjena: 4/10

Faruk Ajdinović
Nisam bio pretjerano optimističan po informaciji da će Francuzi u Oslo poslati jednu navijačku himnu, ali sam, nakon što sam čuo pjesmu, ostao fasciniran njome. Kvalitetna, jednostavna, dinamična, zabavna, uzbudljiva pjesma predstavlja jednog od glavnih favorita za stjecanje epiteta budućeg ljetnog hita. „Alez! Ola! Ole!“ zaslužuje dodatne pohvale zbog originalnosti koja bi moglo biti i jedan od glavnih aduta u Jessyevoj borbi da, ako ne nadmaši, onda ponovi prošlogodišnji uspjeh Patricie Kaas. Sretno Francuska !
Ocjena: 10/10

Ljestvica drugog dijela „Razmišljamo naglas: Eurosong 2010

1. Danska 60
2. Francuska 58
3. Bugarska 52
4. Cipar 45
5. Finska 28
6. Estonija 13

Zanimljivosti

U drugom je dijelu dodijeljeno ukupno šest desetki – tri je dobila Danska, a tri Francuska

Od ukupno pet jedinica, četiri su išle na konto Estonije, a jedna na konto Cipra

50% ocjena koje je dobila Estonija su jedinice

UKUPNI POREDAK NAKON PRVA DVA DIJELA “RAZMIŠLJAMO NAGLAS: EUROSONG 2010”

1. Azerbajdžan 70
2. Armenija 68
3. Danska 60
4. Francuska 58
5. Albanija 57
6. Belgija 54

7. Bugarska 52
8. Bjelorusija 50
9. Cipar 45
10. BIH 42
11. Finska 28
12. Estonija 13

Još nema komentara. Neka tvoj komentar bude prvi?

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?