Razmišljamo naglas: Eurosong 2011. - 2. dio – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Razmišljamo naglas: Eurosong 2011. – 2. dio

  12 min za čitanje   Napiši prvi komentar

U drugom dijelu ovogodišnjem „Razmišljamo naglas: Eurosong“ prokomentirali smo i ocijenili skladbe kojima će se predstaviti Bjelorusija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Cipar i Danska.

BJELORUSIJA

Marin Pelaić
Pitka pjesmica zaraznog refrena – meni se sviđa! Nije toliko dobro da bi čovjek zbog ove pjesme zavolio Bjelorusiju, ali po meni najbolje što Bjelorusi šalju od 2007. Nadam se da će proći u finale.
Ocjena: 8/10

Ajdin Mehić
Kako mi se samo sviđa glazba u uvodu! Jako zanimljivo i lijepo zvuči. Nažalost, to je jedina pozitivna stvar ove pjesme eventualno zajedno s tekstom koji je posvećen zemlji koju predstavlja. Sve ostalo je katastrofa i more neukusa. Anastastia mi uopće ne liči na neku pjevačicu.
Ocjena: 3/10

Tomislav Krizmanić (Eurofest Hrvatska)
Ne znam ni što bih rekao o ovoj pjesmi. Jednostavno mi se ne sviđa i nije mi legla. Kako u drugom polufinalu neće biti tradicionalnih bjeloruskih saveznika – ništa od finala.
Ocjena: 3/10

Faruk Ajdinović
Malo je onih koji nakon prvog slušanja ove pjesme nisu posumnjali u dobar ukus onog tko je ovu pjesmu izabrao kao pjesmu predstavnicu Bjelorusije, a još je manje onih kojima ova pjesma nakon samo par slušanja nije ušla u uho i koji je nisu počeli pjevušiti. Neviđeno zarazna pjesma se i ne čini tako lošom kad ignorirate ovaj patriotsko-nesuvisli džumbus koji će pretjerano optimistični nazvati i tekstom pjesme. Ako ništa, s ovom pjesmom vam nikad nije dosadno. Uvijek se možete nasmijati tekstu koji zorno opisuje jezera i živopisne pejzaže ove istočnoeuropske zemlje.
Ocjena: 5/10

Ante Kurtović
Da rezimiramo: prošle godine su jedva nekako „odlepršali“ u finale; slabi vokali, osrednja izvedba i prednost što su završili u slabijem polufinalu. Ove godine se ponavlja slaba vokalna izvedba, ali ono što se ne ponavlja je to što je oko njih moćna konkurencija koja će ih natjerati da „odlepršaju“ odakle su došli. Eto, i lepršanje se ponavlja, vjerujem kako će ove godine naučiti i letjeti.
Ocjena: 5/10

Dubravka Vujević
Još jedna pjesma koja mi se nikako nije svidjela. Očekivala sam bolju (ili barem malo kvalitetniju) pjesmu te se nadam da će imati bolju sljedeće godine.
Ocjena: 2/10

Vladan Vukmanov Šimokov
Ako išta mrzim na Eurosongu, to su političke i patriotske pjesme, bilo to javno ili skriveno u tekstu. Koga briga što ti voliš Bjelorusiju, ovo je Eurosong?! Sve je to lijepo, ali ne očekujem da neko s Islanda glasa za ovu pjesmu jer ona pjeva o svojoj ljubavi prema Bjelorusiji. S druge strane, moram priznati da mi je ova skladba „guilty pleasure“ ovog Eurosonga – i to samo zbog ritma i zaraznog refrena. Tekst ostavimo po strani.
Ocjena: 6/10

BOSNA I HERCEGOVINA

Marin Pelaić
Budući da je „Love In Rewind“ bila potpuna suprotnost onome što sam očekivao od Dine Merlina (očekivao sam pjesmu koja neće biti na engleskom, a biti će nalik onima s posljednjeg albuma), nakon prvog preslušavanja bio sam prilično zbunjen. No, nakon drugog i trećeg preslušavanja shvatio sam da se radi o izvrsnom uratku; naoko banalan tekst koji ima dublju poruku, sjajna melodija i sveukupno odlična pjesma. Eto, izgleda da sam na posljetku ipak dobio pravog Merlina. A kad je Dino Merlin pravi, onda za to postoji samo jedna ocjena…
Ocjena: 10/10

Ajdin Mehić
„Love in Rewind“ je jako lijepa, vesela i krajnje obična pjesma, koja svojom jednostavnošću i ugodnom melodijom šalje pozitivne vibracije slušateljima. Uvod u pjesmu je jako zanimljiv, a promjena ritma u nekoliko navrata na samom početku pjesme je pun pogodak. „ooOOoo Sito“ nakon prvog refrena zvuči gotovo savršeno i nema sumnje da će ova pjesma biti velikim favoritom druge polufinalne večeri i da će dići eurofiju u Esprit areni.
Ocjena: 9/10

Tomislav Krizmanić (Eurofest Hrvatska)
Vedra pjesma, zaraznog ritma i izvrsne vokalne izvedbe. Dino Merlin se ponovo dokazao, tako da Bosna i Hercegovina ponovno ulazi u finale. Nakon toga vjerojatno top 10, ako ne i bolje – „Love In Rewind“ bi mogla ući u utrku za pobjedu.
Ocjena: 10/10

Faruk Ajdinović
U pjesmu „Love in rewind“ sam se doslovno zaljubio već na prvo slušanje. Pjesma koja počinje kao ne pretjerano ambiciozna pop pjesmica, u nastavku dobije jedan sjajan oblik ,te svoj vrhunac dostiže u melodičnom refrenu. Posebno lijep je drugi dio pjesme kada se u nju uključuje i ritam, kao i zvukovi trube i violine. Prednost koju ova pjesma ima je svakako to što je možete slušati danima i nikad vam neće dosaditi niti se učiniti napornom. Po mom mišljenju, jedna posebna pjesma koja ili vas osvoji na prvo slušanje, ili vam se nikad ne svidi.
Ocjena: 9/10

Ante Kurtović
Tko nam to otvara drugo polufinale? Jedna od većih zvijezda s Balkana s jednom solidnom pjesmicom. Dino pjeva odlično, još samo očekujem nekakav upečatljiv nastup. Finale za naše vjerne susjede je zagarantirano, a plasman? Citirajući Halida, vjerujem da se čuda događaju, pa je moguće da BiH vidimo u deset najboljih.
Ocjena: 7/10

Dubravka Vujević
Pjesma mi se svidjela na prvo slušanje te mislim da će se svidjeti velikom broju publike koji gleda Eurosong. Malo je drukčija nego uobičajene pjesme na Eurosongu i to bi joj moglo pomoći u isticanju.
Ocjena: 7/10

Vladan Vukmanov Šimokov
Kada sam čuo da Dino pjeva na engleskom jeziku nisam bio baš oduševljen. U studijskoj verziji baš i ne razumijem neke dijelove, ali sudeći po nedavnom nastupu na slovenskoj televiziji mogu zaključiti da se Dino veoma popravio! Pjesma kao pjesma mi je dobra, iako nema onaj efekt „želim je ponovno čuti“. Za moj ukus, trube u pozadini nisu bile preko potrebne. Dio poslije refrena koji pjevaju back-vokali mi je definitivno omiljeni! Prilično sam siguran da Bosna i Hercegovina ide u finale, samo molim vas – mijenjajte onu smiješnu Merlinovu koreografiju i stajling.
Ocjena: 7/10

BUGARSKA

Marin Pelaić
Dobra izvedba puna energije, podsjeća me na izričaj švedske grupe Roxette. Svidjelo mi se na prvo slušanje, sviđa mi se i sad, a svakako palac gore i za pjevanje na bugarskom jeziku. Volio bih da se nekako uvrsti u finale, „na inat“ kladionicama!
Ocjena: 8/10

Ajdin Mehić
„Na inat“ je jedna lijepa, slušljiva, dobro otpjevana i krajnje ok pjesma . Nema ništa naročito u njoj što mi se ne dopada, ali sam mišljenja da nije dovoljno „atraktivna“ te skladno tome, neće biti dovoljno zapažena na Eurosongu.
Ocjena: 6/10

Tomislav Krizmanić (Eurofest Hrvatska)
Solidna pjesma kojoj ipak nedostaje snage. Teško da će se uspjeti probiti u finale.
Ocjena: 5/10

Faruk Ajdinović
„Na inat“ je jedna od onih pjesama koje, nakon slušanja, primite k znanju i zaboravite u roku malo dužeg reklamnog bloka. To ne znači da je pjesma loša, ali jednostavno se ničim ne ističe u moru ovakvih pop-rock pjesmuljaka. Poli Genova u ovoj pjesmi zvuči kao prehlađana 15-godišnjakinja, pa čak ni vokal ovu pjesmu ne obilježava. Mislim da bi Bugari i ove godine mogli imati velikih problema s plasmanom među 25 odabranih.
Ocjena: 5/10

Ante Kurtović
Nakon prošlogodišnjeg „anđela“ koji se nakon drugog polufinala brzim letom vratio u Sofiju, ove godine nam Bugari pripremaju nešto zanimljivo. Pjesma mi se sviđa, zrači nekakvom slobodom, maštovitošću. Očekujem neki uber-cool-sexy nastup u paketu s odličnom vokalnom izvedbom. Ali. Uvijek postoji ono „ali“. Finale? Teško.
Ocjena: 8/10

Dubravka Vujević
Ova balada me nije osvojila na prvo slušanje, ali kasnije mi se počela sviđati. Drago mi je da je na bugarskom jer nisam sigurna kako bi zvučala na engleskom jeziku. Posebno mi se sviđa pop-rock zvuk u pjesmi.
Ocjena: 8/10

Vladan Vukmanov Šimokov
Poslije niza loših pjesama slanih od strane Bugarske, nisam očekivao da mi se svidi ni ove godine. Ipak, pjesma me uhvatila na prvu – obožavam je! Sve mi je super – melodija, tekst, glas Genove… Uživam svaki put kada je preslušavam, pjevušeći uz nju ili ne. Jedina stvar koja mi samo malo smeta kod Poli je to što fura fazon švedske pjevačice Robyn (frizura, slušalice…), ali poslije veoma dobre pjesme to je zanemarivo! Iskreno se nadam se da će Bugarska nakon duge pauze u finale, jer to i zaslužuju! Sretno!
Ocjena: 10/10

CIPAR

Marin Pelaić
Inače su mi uhu ugodni i grčki jezik i grčki glazbeni izričaj, ali ovo je toliko loše da čovjeku dođe da odustane od Eurosonga. Krene kao neka prožvakana balada i onda „evoluira“ u, u, u… „ovo“. Sjedi, jedan.
Ocjena: 1/10

Ajdin Mehić
Imam dojam kako bi ciparska pjesma zvučala daleko bolje da ju netko drugi i iskusniji interpretira. Boja glasa i način na koji Christos pjeva mi se uopće ne sviđa. Blijedo zvuči, „neodređeno“ je i kao da pjesma ne vodi ni u kojem smjeru. Šteta, jer matrica zvuči odlično i jedna je od boljih ove godine, no način na koji pjevač interpretira pjesmu je izuzetno naporan za slušanje.
Ocjena: 3/10

Tomislav Krizmanić (Eurofest Hrvatska)
Lijepa tradicionalna melodija koja se već dugo nije mogla čuti na Eurosongu, a također jedna od rijetkih na izvornom jeziku. No, nažalost ništa od finala.
Ocjena: 6/10

Faruk Ajdinović
Kod ove pjesme mi se jedino sviđa instrumentalni dio na samom početku koji ima neki tipičan mediteranski zvuk. Ostalo je prilično loše i zaboravljivo. Dinamika pjesme je loša, da ne kažem užasna. Ovaj gotovo brutalni prelazak iz jedne lijepe etno balade u snažne rock ritmove je moment u kojem ova pjesma izgubi svaki, pa i najmanji smisao i ljepotu. Christos je čak i na ovako prosječnoj pjesmi pokazao da su mu vokalna sposobnosti dosta nesigurne i loše.
Ocjena: 4/10

Ante Kurtović
Jao, jao! Od ovog Cipra me sve više glava boli! Pa što se s njima događa!? Pjesma je toliko monotona, dosadna, zapravo ubojita da bez razmišljanja mogu reći kako su im vrata finala zatvorena. Zapravo, to smo znali još od onog dana kada je Christos odabran za predstavnika. Nit’ stasa, nit’ glasa. Hoću „Firefly“, ili „Comme ci Comme ca“! Nego, ima li tko aspirin?
Ocjena: 5/10

Dubravka Vujević
Fina pjesmica te mi se u njoj sviđa grčki zvuk. Također mi je drago što pjesma nije na engleskom jeziku jer mislim da puno bolje zvuči na grčkom jeziku.
Ocjena: 6/10

Vladan Vukmanov Šimokov
Instrumental i nije toliko loš kao što je loš njegov glas. Apsolutno mi ne godi i moram priznati da sam ovu pjesmu preslušao jedva par puta do kraja samo zbog tog elementa. Loše, loše, loše… Previše je stvari nabacano u pjesmu, a sve je loše uklopljeno. Također moram priznati da mi se pored svega toga, veoma sviđa prijelaz u sredini pjesme… Ali to ne doprinosi povećanju moje ocjene u tolikoj mjeri.
Ocjena: 1/10

DANSKA

Marin Pelaić
O Bože, a ja sam mislio da je tekst naše pjesme isklišeiziran… No dobro, nije Lyrics Contest, ali ni ostale komponente ove skladbe previše ne odskaču od prosječnosti kojim vrvi ovogodišnji Eurosong.
Ocjena: 6/10

Ajdin Mehić
Prošle godine im je uspjelo pa su i ovaj put odlučili poslati jednu modernu i, rekao bih, univerzalnu baladu. Ovo je jedna od onih pjesama koje možda i ne zvuče naročito posebno, ali su pune potencijala da se napravi posebna prezentacija pri izvedbi iste. Trenutak s danskog izbora kada pjevač šutne loptu u publiku i kada režiser prikaže još par lopti kako padaju s vrha arene je zaista poseban. Moglo bi to izgledati jako efektno u Dusseldorfu, a do tada neka pjevač promijeni frizuru.
Ocjena: 6/10

Tomislav Krizmanić (Eurofest Hrvatska)
Slatka pjesmica i solidna izvedba. Definitivno je očekujem u finalu.
Ocjena: 7/10

Faruk Ajdinović
„New Tomorrow“ je jedna od onih pjesama koje me uvijek iznova oduševe. Od teksta koji, za divno čudo, ima nekog smisla i poruke, preko vrlo ugodnih ritmova i melodičnog refrena – u ovoj pjesmi sve je dobro, ali ne i više od toga. S ovakvim pjesmama se nikad ne zna – s jedne strane soft rock na Eurosongu obično ostaje neprimijećen, a s druge strane teško je vjerovati da ovu pjesmu neće prepoznati makar žiri. Ako se mene pita, pjesma je jako dobra i zaslužuje takav plasman.
Ocjena: 8/10

Ante Kurtović
Na prvu, pjesma mi je bila čisto ok, jedan obični pop/rock hitić koji će osrednje proći. Sada imam totalno drugo mišljenje. Pjesma je jednostavno fantastična, moćna, energična, melodija je ugodna i slušljiva, a vokal uživo zvuči dobro. Očekujem plasman u najboljih deset, Danci to zasigurno zaslužuju.
Ocjena: 10/10

Dubravka Vujević
Ova pjesma mi se nije baš nešto posebno svidjela … Ali mislim da će se svidjeti gledateljima i fanovima Eurosonga. Pjesma ima dosta potencijala te se nadam da će ga izvući.
Ocjena: 4/10

Vladan Vukmanov Šimokov
Iako generalno nisam bio zadovoljan kvalitetom pjesama ovogodišnjeg Dansk Melodi Grand Prixa, pobjednička pesma me je oduševila! Sviđa mi se kako dinamika raste tijekom pjesme – počinje veoma lagano (čini mi se da su zvona u pitanju), a sve to prerasta u odličnu kombinaciju distorzija gitara. Tekst nije ništa posebno, ali može proći. Danska s efektnim nastupom (baloni su obavezni, molim lijepo!) može jako daleko dogurati u Düsseldorfu.
Ocjena: 10/10

Poredak drugog dijela „Razmišljamo naglas: Eurosong 2011.“

1. BIH 59
2. Danska 51
3. Bugarska 50
4. Bjelorusija 32
5. Cipar 26

ZANIMLJIVOSTI

Jedine dvije jedinice u drugom dijelu dobio je Cipar

Pjesme iz drugog dijela najmanje su se dojmile Faruka, koji im je ukupno dao 27 bodova, a najviše Anti koji im je dao ukupno 35 bodova, više čak i od Vladana koji je jedini dao dvije desetke

Ovim je postalo definitivno da ni Armenija ni Azerbajdžan neće postati prva zemlja koja je pobijedila dvaput

Ukupni poredak nakon prva dva dijela „Razmišljamo naglas: Eurosong 2011.“

1. BIH 59
2. Azerbajdžan 56
3. Danska 51
4. Bugarska 50
5. Armenija 41

6. Austrija 41
7. Albanija 34
8. Bjelorusija 32
9. Cipar 26
10. Belgija 17

Još nema komentara. Neka tvoj komentar bude prvi?

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?