Razmišljamo naglas: Eurosong 2011. - 6. dio – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Razmišljamo naglas: Eurosong 2011. – 6. dio

  12 min za čitanje   Napiši prvi komentar

U šestom dijelu ovogodišnjeg „Razmišljamo naglas: Eurosong“ prokomentirali smo i ocijenili skladbe kojima će se predstaviti Moldova, Nizozemska, Norveška, Njemačka i Poljska.

MOLDOVA

Marin Pelaić
Ni blizu sjajnoj „Bunika bate toba“ iz 2005. Teško je ovu pjesmu voljeti manje od Ajdina, ali mislim da bih nakon još nekoliko slušanja mogao doći i do njegovog stadija netrepljivosti.
Ocjena: 2/10

Ajdin Mehić
Kakav neukus! Pjesma je zaista užasna i iritira me, a ponajviše ponavljanje riječi „So lucky“. Ne bih dalje komentirao.
Ocjena: 1/10

Tomislav Krizmanić (Eurofest Hrvatska)
Na žalost, ovo nije ni blizu pjesmi iz 2005. godine.
Ocjena: 3/10

Faruk Ajdinović
Nakon Malte, niz strave i užasa se nastavlja. I Moldova misli da je cool od Eurosonga raditi cirkus u pravom smislu te riječi. Ovo zvuči iritantno do besvijesti. Stalno mijenjanje ritmova, nagle promjene dinamike i naporni pokliči „So lucky“ ovu pjesmu čine apsolutno najgorom na ovogodišnjem Eurosongu. Iskreno se nadam da će im nastup biti vraški loš jer ovaj horor ne zaslužuje da bude izveden još jedanput. Ne može nula? A dobro, onda…
Ocjena: 1/10

Ante Kurtović
Bio bih „tako sretan“ da je Moldova poslala drugoplasiranu Nataliu Barbu i tako povećala sebi šanse za prolazak u finale. Ali, ništa od toga. Ova pjesma je definitivno jedan veliki promašaj koji će, uvjeren sam, slabo proći. Finale im je zatvoreno, ne mogu više od 13. mjesta.
Ocjena: 2/10

Dubravka Vujević
Definitivno jedna od najgorih pjesama na ovogodišnjem Eurosongu … Ne znam što još reći o njoj. Njihova prva eurovizijska pjesma je bila bolja.
Ocjena: 1/10

Vladan Vukmanov Šimokov
Poslije genijalne pjesme od prije 6 godina, Zdob și Zdub se vraća na Eurosong – ali se po mom ukusu ovoga puta nisu proslavili. Nepotrebno vikanje kroz cijelu pjesmu je toliko iritantno i dosadno da je i ova pjesma također jedna od onih koje ne mogu poslušati od početka do kraja, te zaslužuje najnižu moguću ocjenu u ovom izdanju „Razmišljamo naglas“.
Ocjena: 1/10

NIZOZEMSKA

Marin Pelaić
Zgodna pjesmica, ali ništa više od toga.
Ocjena: 6/10

Ajdin Mehić
Lijepa, ugodna, opuštajuća – tako bih opisao ovogodišnju nizozemsku pjesmu. Šteta što nije dovoljno kompetitivna za festival kakav je Eurosong i čini mi se da će Nizozemci i sedmi put za redom ostati bez plasmana u finale.
Ocjena: 5/10

Tomislav Krizmanić (Eurofest Hrvatska)
Pjesma je solidna, a vokalna izvedba isto tako, no nisam ništa posebno impresioniran. Kako god bilo, mislim da će Nizozemska ipak ostati u polufinalu.
Ocjena: 5/10

Faruk Ajdinović
Dočekali smo da nam i Nizozemci, nakon par godina katastrofalnih izbora, pošalju jednu jako dobru pjesmu. Opuštajući pop song s nepretencioznim izvođačima, pjesmu čine jako, jako zanimljivom. Ovo je jedna klasična pjesma, a čudno zvuči da upravo takvih klasičnih pop pjesmica nedostaje na ovogodišnjem Eurosongu. Refren je itekako pamtljiv i diže pjesmu na jedan poseban nivo. Po mom mišljenju, jedna od onih koje zaslužuju dobar plasman.
Ocjena: 8/10

Ante Kurtović
Jako bih volio da nakon šest neuspjeha Nizozemci ponovno ugledaju svijetla finala. Ove godine su nam pripremili jednu finu pop/rock pjesmicu koja će se teškim mukama boriti za finale. Smatram kako će im glavni protivnik biti Latvija.
Ocjena: 7/10

Dubravka Vujević
Pjesma je definitivno bolja od Sha-La-Lie (vjerojatno za sve ESC fanove) i također mislim da ova pjesma ima više potencijala te to može biti dodatan bonus na Eurosongu. Sviđa mi se promjena jačine pjesme tijekom pjevanja.
Ocjena: 6/10

Vladan Vukmanov Šimokov
Nakon što je nizozemska televizija objavila da će ih predstavljati 3JS, pročešljao sam njihovu diskografiju i oduševio se nekim numerama. No, ipak, nijedna pjesma s nacionalnog izbora me nije oduševila. Pobjednička mi se najviše svidjela, a imala je i plus od mene zbog toga što su je izvodili na nizozemskom. I to malo što sam je „volio“ je palo u vodu jer su je odlučili izvesti na engleskom, a pjesma je postala obična i dosadna balada na engleskom s gitarama. Kao i uvijek od 2005. godine, Nizozemska neće ući u finale.
Ocjena: 2/10

NORVEŠKA

Marin Pelaić
Neka mudra žena je bila Stellina baka… Kako bilo, meni ovo zvuči kao odbijena himna Prvenstva Afrike u nogometu, kao neka sterilna „Waka Waka“. Ne razumijem zbog čega tako dobro stoji na kladionicama.
Ocjena: 4/10

Ajdin Mehić
„Haba Haba“ je jako zanimljiva i slušljiva pjesma, vesela je, ima zarazan ritam i ostaje u uhu nakon slušanja. Stella ovoj pjesmi daje posebnu čar – djeluje iznimno toplo i naprosto uživa nastupajući. Sviđa mi se i mali dio pjesme koji je otpjevao ženski prateći vokal. Dajem donekle slabiju ocjenu jer pjesma nije baš originalna, a i poprilično brzo mi je dosadila (iako je bila predobra na prvom slušanju, što je zapravo i bitno na Eurosongu).
Ocjena: 6/10

Tomislav Krizmanić (Eurofest Hrvatska)
Kada sam prvi puta čuo ovu pjesmu razveselio me afrički tradicionalni melos, ali ono što mi ne štima u ovoj pjesmi je mlaka izvedba. Refren je zgodan, ali ostatak me ostavlja prilično ravnodušnim. Mislim da ova pjesma može zvučati puno bolje. Po meni ova pjesma ne bi trebala ući u finale, ali očito je da sam trenutno u manjini.
Ocjena: 6/10

Faruk Ajdinović
Od svih zemalja u Europi, od Norveške sam najmanje očekivao afričke ritmove. Ali eto, čuda se događaju. „Haba Haba“ je vrlo simpatična pjesmica koja će iskoristiti pomamu koja je zavladala za egzotičnim ritmovima u Europi. Mada, pri kraju pjesme, ista me počinje lagano nervirati, naročito deseterostruko ponavljanje refrena. Stella je jako zanimljiva pjevačica i nema sumnje da će svojom karizmom dodatno pomoći ovoj pjesmi da dođe do publike.
Ocjena: 7/10

Ante Kurtović
Iako sam navijao za Hanne Sorvaag, Stella Mwangi je sasvim dobar izbor. Jedna zarazna pjesma za kojom će poludjeti cijela Esprit Arena pa i gledatelji pred ekranima. Prolazak dalje je siguran, a tamo smatram da bi se trebali zadovoljiti s maksimalno 12. mjestom. „Haba haba, hujaza kibaba” – čak sam i svoje ukućane zarazio! 🙂
Ocjena: 9/10

Dubravka Vujević
Stil ove pjesme me malo podsjetio na prošlogodišnju francusku skladbu. Pjesma nije dobra kao „Allez! Ola! Ole!“ jer imam osjećaj da u ovoj pjesmi nedostaje nekakav „faktor iznenađenja“ koji je bio prisutan u francuskoj pjesmi (posebno u nastupu u finalu). Mislim da će nastup dosta utjecati na mišljenja o pjesmi.
Ocjena: 7/10

Vladan Vukmanov Šimokov
Kao i „Waka Waka“ (zna se zašto je spominjem), „Haba Haba“ je pjesma koja se definitivno može pohvaliti svojim odličnim ritmom! Generalno su sve pjesme s tim, nazovimo to afričkim ritmom, odlične, a „Haba Haba“ je također jedna od njih. Stella je odlična i vokalno, i što se tiče samouvjerenosti i koreografije na sceni, a ne sumnjam u to da će napraviti spektakl i doslovno natjerati publiku da se pokrene. Moram još nadodati da mi se nova verzija mnogo više sviđa od prvobitne jer je ton povećan za stepen što Stelli mnogo više odgovara i pjesmu čini boljom i svježijom.
Ocjena: 10/10

NJEMAČKA

Marin Pelaić
Leninu teoriju o branjenu titule na domaćem terenu smo uglavnom svi primili s velikom dozom skeptičnosti, budući da je postojala realna opasnost da Nijemci igraju na istu kartu kao i lani i onda neslavno završe. Ipak, pametni kakvi jesu, nisu upali u tu zamku, i ove godine šalju ustvari jedino što su mogli, i jedino što im daje sasvim dobre šanse za još jedan više nego solidan plasman. Vrlo zanimljiva stvar, k tome i jako dobra.
Ocjena: 9/10

Ajdin Mehić
Jako hrabar potez! Prvenstveno – odabir Lene da ponovno predstavlja Njemačku i potom izbor pjesme kakva je „Taken By A Stranger“. Pjesma će biti jako osvježavajuća na ovogodišnjem Eurosongu, nešto je sasvim drukčije i potpuno mi godi kada ju slušam. Lena je jako karizmatična, ništa novo zapravo, i siguran sam kako će jako mnogo pridonijeti samom svojom pojavom na sceni u Esprit areni. Zbog jednostavnosti pjesme moja ocjena ne može biti veća od osmice. Istina, ta jednostavnost ju čini posebnom, ali…
Ocjena: 8/10

Tomislav Krizmanić (Eurofest Hrvatska)
Hmm… oko ove pjesme stalno dvojim. Početak mi se jako sviđa, super ritam, Lenina izvedba je vrlo atraktivna, očekujem razvoj situacije i super refren – a njega nema… To mi ruši ukupan dojam o pjesmi, ali u svakom slučaju je drugačija od ostalih. Sve u svemu, dobro će proći.
Ocjena: 7/10

Faruk Ajdinović
Kad se na sceni pojavi djevojka koja je prije samo godinu dana „otpuhala“ konkurenciju na Eurosongu svojih hitom, od nje se automatski očekuje da nadmaši tu razinu. Nažalost, Leni to nije pošlo za rukom. Za razliku od „Satellite“ koju smo svi pjevušili već nakon prvog slušanja, pjesma „Taken By A Stranger“ nije ni izbliza onako slatka i zabavna. Jako su mi zanimljivi zvukovi koje čujemo u pozadini i koji pjesmi daju neku posebnu, gotovo intimnu atmosferu. Lena nije nadmašila sebe i ta činjenica će joj biti glavni neprijatelj.
Ocjena: 7/10

Ante Kurtović
Fantastična Lena s još jednom fantastičnom pjesmom. Na prvu mi nije ušla, nešto je „smrdjelo“. No, nakon nekog vremena sam ju zavolio i počeo pjevušiti. Da zaključim, „Satellite“ je „Satellite“, a ovo je samo još jedan njemački pokušaj pobjede. Plasman u najboljih pet je moguć, ali čisto sumnjam. Top 10 zagarantiran.
Ocjena: 8/10

Dubravka Vujević
Mislim da je “Satellite” bolja pjesma, ali ni ova nije loša. Pjesme se dosta razlikuju te mislim da ova više pokazuje tamnu Leninu stranu koja nije bila vidljiva na prošlogodišnjem Eurosongu.
Ocjena: 5/10

Vladan Vukmanov Šimokov
Nikada nisam ni mogao zamisliti da Njemačka, a pogotovo s Lenom, šalje ovakvu alternativu! Pjesma je fantazija, odlična je – od vokala pa do teksta. Ujedno je i moja omiljena s Leninog drugog albuma. Jedino što joj nedostaje je prijelom na kraju, jer se posljednji refren nimalo ne razlikuje od prvog. Možda pjesma nije za tipičnu Eurosong publiku, ali ako se uklopi u neki odličan nastup (poput onog gdje su na kraju popucala stakla), Lena i ove godine može visoko!
Ocjena: 9/10

POLJSKA

Marin Pelaić
Još jedna u nizu prosječnih, a precijenjenih skladbi, kao estonska i mađarska, ako se mene pita. Baš ništa posebno.
Ocjena: 5/10

Ajdin Mehić
„Jestem“ je brža, slušljiva i lijepa pjesmica za otvaranje ovogodišnjeg Eurosonga. Magdalena odlično izgleda pri izvedbi iste i očekujem efektan nastup. Iako ima par boljih pjesama u stilu ove na ovogodišnjem Eurosongu, Poljska ipak odavno nije imala ovako dobru pjesmu i mislim da bi se trebali naći u finalu Eurosonga.
Ocjena: 7/10

Tomislav Krizmanić (Eurofest Hrvatska)
U prvih par sekundi slušanja ova me pjesma osvojila. Poljska je nakon dugo godina poslala zaista dobru pjesmu. Po svim pravilima trebala bi se bez problema plasirati u finale, ali mislim da onda u finalu baš i neće zablistati.
Ocjena: 10/10

Faruk Ajdinović
Tipična pop-rock pjesmica kojoj, ako je suditi po mom primjeru, treba dosta dugo da uđe u uho. Dakako, pjesma je sasvim dobra. Ima zanimljivu i pjevnu melodiju, refren višestruko upečatljiviji od blago dosadnog ostatka pjesme. Magdalena pjesmu donosi na vrlo snažan i dojmljiv način. Sve u svemu, jedna pjesma koja nije loša, ali itekako nije jedna od onih kojih ćemo se sjećati već naredne godine.
Ocjena: 7/10

Ante Kurtović
Izvrsna pop pjesma s odličnim vokalom će otvoriti ovogodišnji Eurosong. Iako za ovu pjesmu mislim sve najbolje, sumnjam u njezin prolazak dalje. Jedino, ako ima Boga, da izbaci jednu zemlju koja ima potporu od ex-Yuge i Istoka, te ubaci Poljsku koja ima znatno bolju pjesmu od, pretpostavljate, Albanije.
Ocjena: 9/10

Dubravka Vujević
Odlična i zarazna pjesma te mislim da bolje zvuči na poljskom jeziku. Posebno se ističu početak pjesme i refren te oni zapravo dižu cijelu pjesmu na višu razinu. Mislim da se iz ove pjesme može izvući odličan scenski nastup koji bi mogao pozitivno utjecati na rezultat u polufinalu i finalu.
Ocjena: 10/10

Vladan Vukmanov Šimokov
Poljska se i nije mogla pohvaliti kvalitetom ovogodišnjeg nacionalnog finala, ali zasigurno mogu reći da je pobijedila najbolja i najkvalitetnija pjesma. Pribojavao sam se da će ju promijeniti na engleski kao što je najavljivano, ali Magdalena je odlučila najbolje – zadržati ju na poljskom. U pitanju je klasična pop-dance stvar s odličnim refrenom u studijskog verziji, a nadam se da će slično zvučati i uživo u Düsseldorfu. Poljska definitivno zaslužuje finale!
Ocjena: 9/10

Poredak šestog dijela „Razmišljamo naglas: Eurosong 2011.“

1. Poljska 57
2. Njemačka 53
3. Norveška 49
4. Nizozemska 39
5. Moldova 11

ZANIMLJIVOSTI

Sve četiri jedinice dodijeljene u ovom dijelu otišle su Moldovi

Moldova se po broju jedinica (4) izjednačila s Makedonijom, a najveća ocjena koju su dobili je – trica

Dodijeljene su tri desetke – dvije je dobila Poljska, a jednu Norveška

Lena, koja je lani dobila čak šest desetki od osam ocjenjivača (dakle 75% ocjena bile su desetke) i upravo zahvaljujući toj činjenici pobijedila u „Razmišljamo naglas: Eurosong 2010.“, ove godine nije dobila nijednu desetku!

Prosječna ocjena Norveške je 7,0

Mađarska je preživjela šesti dio, ostavivši iza sebe potencijalne prijetnje iz Norveške, Njemačke i Poljske

Najveći broj bodova je, nećete vjerovati, dodijelio Ante (35), a najmanji moja malenkost (26)

Ukupni poredak nakon šest dijelova „Razmišljamo naglas: Eurosong 2011.“

1. Mađarska 63
2. Estonija 61
3. Francuska 59
4. BIH 59
5. Poljska 57

6. Azerbajdžan 56
7. Latvija 54
8. Njemačka 53
9. Hrvatska 52
10. Danska 51

11. Bugarska 50
12. Norveška 49
13. Irska 43
14. Gruzija 43
15. Armenija 41

16. Austrija 41
17. Izrael 39
18. Nizozemska 39
19. Finska 37
20. Albanija 34

21. Italija 33
22. Bjelorusija 32
23. Island 32
24. Grčka 30
25. Malta 27

26. Litva 26
27. Cipar 26
28. Belgija 17
29. Makedonija 14
30. Moldova 11

Još nema komentara. Neka tvoj komentar bude prvi?

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?