Razmišljamo naglas: Eurosong 2011. - 7. dio – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Razmišljamo naglas: Eurosong 2011. – 7. dio

  11 min za čitanje   Napiši prvi komentar

U sedmom dijelu ovogodišnjeg „Razmišljamo naglas: Eurosong“ prokomentirali smo i ocijenili skladbe kojima će se predstaviti Portugal, Rumunjska, Rusija, San Marino i Slovačka.

PORTUGAL

Marin Pelaić
Djeluju kao retardirana verzija Village People-a. A tako i pjevaju. Pjesma je uvreda za glazbu.
Ocjena: 1/10

Ajdin Mehić
Ne bih trošio previše riječi – najlošija pjesma ovogodišnjeg Eurosonga. Kec!
Ocjena: 1/10

Tomislav Krizmanić (Eurofest Hrvatska)
O ovoj pjesmi nemam ama baš ništa za reći. Trebala bi kak’ ti biti smiješna i zabavna, ali nije niti to.
Ocjena: 1/10

Faruk Ajdinović
Kad vam na nacionalnom finalu glasa 20 žirija i zaigrana publika, dobijete ovo. Klasičan pokušaj vica koji je smiješan koliko i epidemija kolere. Ako neki nisu znali, ekipa koja pjeva ovu pjesmu ima neki bolesni fetiš na revolucije i ratove, pa su i ovu pjesmu „ukrasili“ sithovima poput „Borba je radost“. Portugal je tri puta zaredom bio u finalu, ali mislim da će ovom elementarnom nepogodom taj niz glatko prekinuti. Barem se nadam.
Ocjena: 1/10

Ante Kurtović
Majko mila, što je ovo?! Prije bih rekao da je ovo litavski ili latvijski izbor. Portugal nam svake godine pripremi fine pjesme s elementima portugalskog melosa. Ovo je definitivno prešlo granicu i po prvi puta nakon više od tri godine moram reći da mi se portugalska pjesma ne sviđa. O prolasku u finale ne moram govoriti.
Ocjena: 2/10

Dubravka Vujević
I ovu pjesmu bih svrstala u kategoriju najgorih na ovogodišnjem Eurosongu. Također mi i dalje nije jasno kako je uopće uspjela pobijediti na portugalskom nacionalnom finalu.
Ocjena: 1/10

Vladan Vukmanov Šimokov
Uvjerljivo najgore sjećanje ove sezone u meni je portugalsko nacionalno finale koje sam pratio do ranog jutra – a još više sam se razočarao kada je pobijedila najgora moguća pjesma na izboru. Uopće mi nije jasno što se ovdje publici svidjelo pa su im dodijelili 12 bodova? Pored publike, želio bih „pohvaliti“ i žiri koji im je dao veliki broj bodova. Jedini komentar koji mogu napisati o ovoj pjesmi je – „katastrofa“; bez ijednog epiteta, a još patetičniji nastup dovodi do toga da na Eurosongu tijekom njihove izvedbe napravim pauzu. Nisam im dao najnižu ocjenu jer imaju plus zbog toga što pjevaju na portugalskom. Eurosong nije ulična svirka…
Ocjena: 2/10

RUMUNJSKA

Marin Pelaić
Teško, teško probavljivo.
Ocjena: 2/10

Ajdin Mehić
„Change“ je jako vesela i pozitivna pjesma koja mi se svidjela već na prvo slušanje. Iako ostali dijelovi i nisu toliko „atraktivni“, refren je zaista odličan i zvuči iznimno lijepo. Rumunji bi mogli iznenaditi i biti jako lijepo plasirani na kraju. Dajem nižu ocjenu jer pjesma kao takva i ne predstavlja nešto novo, niti originalno.
Ocjena: 6/10

Tomislav Krizmanić (Eurofest Hrvatska)
Iako ne spada među najomiljenije pjesme ove godine, smatram da je ovo jedna od najboljih pjesama (ali to je već stvar osobnog ukusa). Ritam je izvrstan, vrlo zarazan, a vokal savršen. Na kraju mislim da će biti zanemarena i da se vjerojatno neće provući u finale.
Ocjena: 10/10

Faruk Ajdinović
Pokušaji da se pjeva o promjeni svijeta su meni uvijek slatki, ali ništa više od toga. Tako ni ova staromodna pop pjesmica koja ima onu pomalo isfuranu melodiju koju smo sigurno čuli desetke puta. Ali to ne umanjuje činjenicu da pjesma brzo ulazi u uho. Možda zbog toga, a možda i zbog ove izlizane teme, meni se ova pjesma čini nekako simpatičnom i djetinjastom. I to je sve.
Ocjena: 6/10

Ante Kurtović
Rumunji su također jedni od onih za koje znam da će poslati dobru pjesmu. Na prvi dan ove godine smo saznali da će Rumunjsku predstavljati jedna dobra pop pjesma s izvrsnim vokalom. Finale je sigurno.
Ocjena: 9/10

Dubravka Vujević
Solidna, ali ne i najbolja rumunjska pjesma na Eurosongu. Sviđa mi se povezanost s nekim drugim stilovima koji su prisutni u ovoj pjesmi. Sviđa mi se tekst te mislim da savršeno odgovara ovakvoj pjesmi.
Ocjena: 5/10

Vladan Vukmanov Šimokov
Fin „ekološki“ pjesmuljak s elementima swinga, što mi se sviđa, ali generalno gledano – pjesma je prosjek i sumnjam da će postići neki veći uspjeh na Eurosongu ove godine.
Ocjena: 3/10

RUSIJA

Marin Pelaić
Djeluje nedovršeno; ne ističe se niti u plejadi očajnih pjesama koje nam nudi ovogodišnji Eurosong.
Ocjena: 5/10

Ajdin Mehić
Nakon dvije ne toliko atraktivne pjesme iz protekle dvije godine, Rusi se ovaj put vraćaju na velika vrata. „Get You“ je univerzalna pjesma, jako slušljiva i pametno skladana kada je u pitanju Eurosong. Daje mnogo mogućnosti za dobar i efektan scenski nastup. Ipak, pjesma uopće nije nešto novo i imam osjećaj da sam slušao nešto ovakvo već dosta puta.
Ocjena: 7/10

Tomislav Krizmanić (Eurofest Hrvatska)
Vrlo prosječna pop pjesma koja neke oduševljava, a neke ne. Mene nije ništa posebno impresionirala. Prolazi glatko u finale uz pomoć susjeda.
Ocjena: 5/10

Faruk Ajdinović
Još jedna pjesma oko koje se diže euforija iz meni nepoznatih razloga. Dobro, pjesma je zanimljiva , ali nikako to nije ultimativni eurovizijski hit. Zalizani momak i mainstream pop song o tome kako će doći po svoju ljubljenu i uzeti je, definitivno nije ništa oko čega bi se trebala dizati velika prašina. Moj osobni utisak je vrlo dobar. Pjesma ima dosta zarazan i plesan ritam. Dijelovi između refrena mi se ne čine najboljima, kao ni sam završetak kojem efektnost nije jedna od odlika.
Ocjena: 7/10

Ante Kurtović
Odlična pop pjesma nas čeka u prvoj polovici prvog polufinala. Pjesma definitivno ima potencijala za plasman u najboljih tri, pa čak i za pobjedu. Očekujem efektan nastup koji će gledatelje potaknuti na glasanje za majčicu Rusiju, te da malo porade na vokalu. Siguran sam kako će curice na ovo poludjeti.
Ocjena: 10/10

Dubravka Vujević
Drago mi je da je RedOne konačno na Eurosongu te mislim da je napravio dobru pjesmu koja je vrlo zarazna, ali mi se ne sviđa početak u novoj verziji te mislim da je taj početak malo upropastio pjesmu.
Ocjena: 8/10

Vladan Vukmanov Šimokov
Poprilično sam se iznenadio kada sam čuo da RedOne piše pjesmu koja je kandidat za Eurosong. Naravno, odlično je uradio svoj posao (iako je većina njegovih pjesama malte ne na istu šablonu), ali čemu uvođenje onog dosadnog uvoda na početku? Uvod definitivno nije bio potreban, ali bez obzira na sve – to je Rusija i završit će minimalno na 11. mjestu u finalu. Posebno bih izdvojio moj omiljeni dio: breakdown posle drugog refrena – savršeno.
Ocjena: 9/10

SAN MARINO

Marin Pelaić
Ne znam što više napisati, preslušavanje pjesama s Eurosonga 2011. je prilično depresivan zadatak; loša pjesma do loše pjesme, pa tako ni „Stand By“ nije iznimka.
Ocjena: 3/10

Ajdin Mehić
Prva reakcija nakon slušanja ove pjesme bila mi je – i to je to? Neupečatljivo, nepamtljivo i jako nekompetitivno. Iako uopće ne zvuči loše, i instrumentalni dio s početka kao i posljednji dijelovima refrena su zapravo dobri, krajnji domet San Marina ove godine će biti par mjesta više od posljednjeg u polufinalu.
Ocjena: 4/10

Tomislav Krizmanić (Eurofest Hrvatska)
Solidna balada i lijepa izvedba, ali je već ne znam koja u nizu i svaki puta zaboravljam kako zvuči, tako da…
Ocjena: 4/10

Faruk Ajdinović
Da bih napisao nešto o ovoj pjesmi morao sam ju dvaput poslušati što dovoljno govori o tome koliko je (ne)upečatljiva. Posebno je žalosno to što ovo i nije tako loša pjesma koliko se čini zbog svoje nedojmljivosti. Ovo je jedna od onih pjesama koje svakodnevno puštaju na radiju pred sam kraj programa i upravo će zato teško natjerati nekog da glasa za San Marino. Šteta za njih jer Senit je velika umjetnica koja ima daleko bolje pjesme od ove.
Ocjena: 5/10

Ante Kurtović
Joj, ne znam što da kažem. Kada sam čuo Senitinu pjesmu „Work Hard“, koja me osvojila na prvu, očekivao sam jednu sličnu ovoj. No, razočarenje je stupilo na scenu kada sam poslušao jednu skroz suprotnu. Slabo.
Ocjena: 6/10

Dubravka Vujević
Obično volim balade, ali mi je ova pjesma malo dosadnjikava u nekim dijelovima. Mislim da San Marino može poslati puno kvalitetnije pjesme od ove na Eurosong.
Ocjena: 4/10

Vladan Vukmanov Šimokov
Ako mi je ikoga žao ove godine na Eurosongu to je San Marino. Trude se, ali opet, neće u finale jer nemaju podršku od ostalih zemalja. Nadao sam se da će Senit dobiti odličnu pjesmu, no, nije ju dobila, te su šanse za finale veoma male. Meni se pjesma sviđa, ali ne u tolikoj mjeri da sam oduševljen. Opuštajuća je i nježna, a posebno mi se sviđa refren. Ali ponavljam, to je San Marino, to je prvo polufinale, to je Senit, to je „Stand By“ – teško da će San Marino u finale, iako im želim svu sreću. Žiri?
Ocjena: 5/10

SLOVAČKA

Marin Pelaić
Neće dobiti nijedan bod od Italije jer je u spotu prikazano kako su ih izbacili sa Svjetskog prvenstva 2010 🙂 Lijepa pjesma, uhu ugodna, i volio bih da prođe dalje.
Ocjena: 7/10

Ajdin Mehić
Slovaci na ovogodišnji Eurosong šalju jednu finu baladu. Refren je iznimno ugodan za slušanje, a ostatak pjesme je donekle slabiji, ali i dalje ok. Problem je ovdje, čini mi se, nedostatak dinamike. Naime, pjesma samo ide laganim tijekom – onako kako je počela, tako i završava. Nema prijeloma pjesme, nema pojačanog zadnjeg refrena. Djevojke samo nastavljaju s laganom interpretacijom i završavaju pjesmu bez pokušaja da koliko-toliko dignu atmosferu.
Ocjena: 7/10

Tomislav Krizmanić (Eurofest Hrvatska)
Pjesma je moderna, zvuči poput kakvog američkog uratka, ali je prilagođena europskoj publici. Izuzetno mi se sviđa, ali nemam povjerenja u uspješnost izvedbe uživo, tako da sumnjam u prolazak Slovačke.
Ocjena: 9/10

Faruk Ajdinović
Ova pjesma ima sjajan početak i kraj, dok je refren, po mom mišljenju, i više nego naporan i dosadan. Pogotovo moment kad ga slušamo pet puta zaredom. Također, pjesma mi se ne čini kao jedna od onih koje gledatelji pamte. Inače, sve u cjelini zvuči solidno i mislim da bi mogli i Slovačku vidjeti u finalu. Naravno, uvjet je da djevojke vokalno briljiraju u što nema sumnje sudeći prema dosadašnjim nastupima.
Ocjena: 6/10

Ante Kurtović
Očekivao neku bržu, a dobio jednu sporu i dosta dosadnu stvar. Sve u svemu, pjesma je ok, samo što je monotona, nema nekog posebnog dijela koji bi ostavio bolji dojam, a što slabiji dojam, manje šanse za prolaz.
Ocjena: 7/10

Dubravka Vujević
Fina balada i jedna od boljih slovačkih pjesama na Eurosongu, ali mi se pjesma nekako čini malo predjetinjasta. Najbolji dio pjesme mi je početak.
Ocjena: 4/10

Vladan Vukmanov Šimokov
Ovo je onaj tip balada s R&B elementima koji mi se sviđa. Slušajući prethodni rad ovih blizanki, očekivao sam neku dobru pop/dance pjesmu, ali i ovo što su odlučile otpjevati u Düsseldorfu je odlično – nadam se dobrom nastupu i dobroj vokalnoj izvedbi, te ujedno i prolasku Slovačke u finale. Poslije prošlogodišnjeg debakla, ove godine to definitivno zaslužuju.
Ocjena: 8/10

Poredak sedmog dijela „Razmišljamo naglas: Eurosong 2011.“

1. Rusija 51
2. Slovačka 48
3. Rumunjska 41
4. San Marino 31
5. Portugal 9

ZANIMLJIVOSTI

Portugal je dobio svih pet jedinica u ovom dijelu, postavši najuspješniji po tom pitanju. Od sedam ocjenjivača nije uspio skupiti dvoznamenkasti broj bodova – podvig koji će teško netko ponoviti

Dvije desetke – jedna Rumunjskoj, druga Rusiji

Ocjene za Rumunjsku kreću se u rasponu od 3 do 10

Povijest se ponavlja: najvelikodušniji Ante (34), najškrtija moja malenkost (18)

Rumunjska i Armenija ne samo da imaju isti broj bodova (41), nego i identične ocjene: 10, 9, 6, 6, 5, 3, 2, tako da, na kojem god da mjestu završe, morat će ga podijeliti

Opet nitko nije uspio pomrsiti račune Mađarskoj, koja sada treba „preživjeti“ samo osam zemalja da bi bila pobjednicom „Razmišljamo naglas: Eurosong 2011.“

Ukupni poredak nakon šest dijelova „Razmišljamo naglas: Eurosong 2011.“

1. Mađarska 63
2. Estonija 61
3. Francuska 59
4. BIH 59
5. Poljska 57

6. Azerbajdžan 56
7. Latvija 54
8. Njemačka 53
9. Hrvatska 52
10. Danska 51

11. Rusija 51
12. Bugarska 50
13. Norveška 49
14. Slovačka 48
15. Irska 43

16. Gruzija 43
17. Armenija 41
17. Rumunjska 41
19. Austrija 41
20. Izrael 39

21. Nizozemska 39
22. Finska 37
23. Albanija 34
24. Italija 33
25. Bjelorusija 32

26. Island 32
27. San Marino 31
28. Grčka 30
29. Malta 27
30. Litva 26

31. Cipar 26
32. Belgija 17
33. Makedonija 14
34. Moldova 11
35. Portugal 9

Još nema komentara. Neka tvoj komentar bude prvi?

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?