Razmišljamo naglas: Eurosong 2013. – 11. dio – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Razmišljamo naglas: Eurosong 2013. – 11. dio

  9 min za čitanje   Napiši prvi komentar

U jedanaestom dijelu ovogodišnjeg „RAZMIŠLJAMO NAGLAS: EUROSONG“ prokomentirali smo i ocijenili pjesme kojima će se predstaviti:

  • Danska (“Samo suze”)
  • Island (“Imam život“)
  • Crna Gora (“Igranka“)

RN11

island ISLAND

Imam život, plutam preko broda na kome su sve poteškoće. Imam život zahvaljujući tebi i kada me vjetar pokuša usporiti, popet ću se i na visoke planine i suprotstaviti mu se.

YouTube video

Ajdin Mehić
Nakon prošlogodišnje napete i pomalo neiskrene pjesme, Islanđani nam ovaj put ne samo da serviraju nešto relaksirajuće, ugodno i iskreno, nego će to izvesti i na prekrasnom materinskom jeziku. Pjesma „Ég á Líf“ nije ništa novo niti pretjerano spektakularno, ali ima romantičnu atmosferu koja naprosto popravlja raspoloženje i čini me boljom osobom, a malo pjesama je takvih. Trenutak 2:20 s glazbenog spota je fenomenalan.
Ocjena: 7/10

Tomislav Krizmanić (Eurofest Hrvatska)
Prosječna eurovizijska na-na-na-balada koja jedva da ima izglede za prolazak u finale.
Ocjena: 4/10

Juna Janić
Čestitam Eyþóru Ingiju Gunnlaugssonu na prvoj pjesmi na islandskom jeziku nakon 1997. godine. Priznajem da me glas islandskog Legolasa umiruje kad sam nervozna, no imam dojam da ovoj pjesmi nešto fali.
Ocjena: 7/10

Tomo Maretić
Još jedna u moru ovogodišnjih balada. Nije nešto pretjerano pamtljiva iako vas u tijeku pjesme Eyþór donekle uvede u nju i možete se nekako uživiti u njegovu priču, iako ne razumijete jezik na kojem pjeva jer se pjesma tako uzdiže kako se primiče kraju. Međutim, nakon 3 minute imam osjećaj kao da još nešto nedostaje za bolji kraj i nekako me već sljedeća pjesma više privlači.
Ocjena: 5/10

Faruk Ajdinović
Napokon su se Islanđani dosjetili da profitiraju na račun svog neobičnog jezika koji ovu, inače vrlo solidnu baladicu, čini vrhunskim glazbenim djelom. Nešto mi se čini da bi  zbog Islanđana mnogi ljubitelji eurovizijskih kladionica mogli čupati kosu s glave.
Ocjena: 8/10

Bojan Petrović
Island nam ponovo šalje odličnu baladu za koju se nadam da će proći bolje nego što je prošla ona koju se izveli Greta & Jonsi prošle godine.
Ocjena: 7/10

Ante Kurtović
Sjajna pjesma, islandski je jezik zaista čaroban. Očekujem prolazak u finale, ali se nadam da se prošlogodišnji rezultat neće ponoviti. Trebaju poraditi na nastupu (nešto poput Yohanne iz 2009.), i vjerujem kako će ostvariti zadovoljavajući rezultat.
Ocjena: 9/10

Marin Pelaić
Početak ne zvuči obećavajuće, ali na koncu se iz njega izrodi vrlo lijepa skladba koja prenosi slušateljima emociju premda je tekst nerazumljiv. Neće pobijediti, ali poslože li se kockice, mogla bi ostvariti sasvim solidan plasman. Držim fige.
Ocjena: 8/10

danska DANSKA

Nebo je noćas crveno. Na rubu smo, nema zvijezda padalica da nas vode. Koliko puta možemo pobijediti i izgubiti, koliko puta možemo prekršiti pravila između nas? Koliko puta se moramo boriti dok ne popravimo odnos između nas? Samo suze…

YouTube video

Ajdin Mehić
Posljednje tri danske eurovizijske pjesme imaju nešto jako slično – niti jedna nisu „palile“ na prvu koliko li sam ih zavolio nakon par pažljivih analiziranja i preslušavanja. Emmelie zrači nevjerojatnom karizmom na sceni, ima sladunjav glas i solidnu pjesmicu protkanu etno motivima koja će u ovoj slaboj godini biti plasirana i više nego što bi to inače zaslužila.
Ocjena: 9/10

Tomislav Krizmanić (Eurofest Hrvatska)
Izvedba je izvrsna, snažna i vrlo dramatična, što je upravo potrebno za Eurosong, vokal je dobar, ali… Zaista sam sit frulica, bubnjeva, keltskog melosa i sličnih stvari. To smo odradili tijekom 90-ih i tamo bi to trebalo i ostati. Iznimka je bio Alexander Rybak koji je to izveo na vrlo poseban način i zasluženo pobijedio. Iako je ova pjesma očito jedan od glavnih favorita moja prognoza je: solidan uspjeh, ali ne i pobjeda.
Ocjena: 7/10

Luna Janić
Svake godine kladionice nekoga proglase favoritom otkako je pjesma izabrana. Ove godine to je mlada Emmelie i njezina pjesma. Prošle godine su te iste kladionice pogodile, no nekako mi se čini da ove godine neće, kao ni OGAE glasovanje, na kojem uvjerljivo vodi. Za razliku od „Euphorije“, ova pjesma nema tu energiju i faktor X. Za razliku od mojih kolega koji će vjerojatno dati velike bodove, kod mene neće profitirati.
Ocjena: 3/10

Tomo Maretić
Ah… čuvena prva-na-kladionicama Danska. Ispočetka je teško ulazila u uho, a i inače imam problema s tim koga puk postavi na prvo mjesto. Međutim, pjesma je jednostavno dobra. Ne mogu joj naći neke posebne zamjerke, dapače, plus joj je to što je prije odabira bila izvedena uživo i to besprijekorno, a pjesma je takva da ima neizmjeran potencijal da izgleda odlično na pozornici u Malmö Areni.
Ocjena: 8/10

Faruk Ajdinović
Kladionice kažu da je ovo pobjednik, ali meni se sve više čini kako bismo ovdje mogli imati onaj tradicionalni „flop“ sezone. Pjesma nije loša. Dapače, vrlo lijepo zvuči kombinacija malih etno elemenata sa tradicionalnim pop zvukom, ali jednostavno – nije to to.
Ocjena: 6/10

Bojan Petrović
Stigli smo do glavnog favorita na kladionicama kojem je, po mom mišljenju, tu i mjesto. Čini mi se da je Danska ove godine dobro izabrala. Emmelie će nam u Malmeu izvesti odličnu pop pjesmu sa etno motivima. Ako nastup ostane kao onaj sa Melodi Grand Prix-a uspjeh im je zagarantiran.
Ocjena: 10/10

Ante Kurtović
Bez ikakvog duljenja, najbolja ovogodišnja pjesma – Kopenhagen 2014.!
Ocjena: 10/10

Marin Pelaić
Jedna stara izreka kaže kako se povijest ponavlja, a Danska je, kako znamo, jednom već slavila u Švedskoj. Ne bi, dakle, iznenadilo, da Emmelie pobijedi 18. svibnja; pjesma je odlična, hvata „na prvu“ i definitivno ima štofa za pobjedu. Čak i ovaj tip s frulom svojom jezivošću upotpunjuje ugođaj.
Ocjena: 10/10

CrnaGora CRNA GORA

I vodi me neđe da glavu produvam, neđe đe muzika dobro izuva. Nek’ traje cijelu noć i cijeli dan, biće još, biće još bolje, vjeruj mi. Jer mi smo stvoreni za to. Vodim te, pođi za mnom ti. Vodim te na igranku.”

YouTube video

Ajdin Mehić
Nikada nisam bio ljubitelj blijede elektroničke glazbe u kojoj je dovoljno da samo udaraju beatovi pa da pjesma djeluje moćno. No, Crnogorci su to upakirali sasvim pristojno, a Nina Žižić fenomenalnom vokalnom izvedbom „Igranku“ diže na jednu višu razinu. Najbolja pjesma regije u Švedskoj svakako će biti ona crnogorska.
Ocjena: 7/10

Tomislav Krizmanić (Eurofest Hrvatska)
Ovo je bolje nego prošle godine, ali svejedno nedovoljno dobro za bilo kakvu ozbiljnu ocjenu. A uživo nastup nisam čuo, tako da se još svašta može dogoditi u živo.
Ocjena: 2/10

Luna Janić
Susjedi, svaka vam čast na hrabrosti, jer to treba imati kad se šalje ovakva vrsta glazbe na Eurosong. Najveći problem za ovu pjesmu će biti to što sličan žanr šalju i Slovenija i Srbija, a i njihova najava da će samo njih troje (Whoo See i Nina Žižić) biti na sceni u Malmöu. Možda nešto iskemijaju s onim hologramima.
Ocjena: 5/10

Tomo Maretić
Ne razumijem oduševljenje i prašinu koja se digla oko ove pjesme. Jedini dio pjesme koji nešto valja je onaj dio koji pjeva Nina Žižić, a i to zvuči dosta nemelodično jer se ništa ne rimuje. Nije da nešto patim zbog toga, međutim ako su već ubacili nekakav pjevni prijelaz, moglo je to biti nešto bolje. Isto kao i Irska, MTV ove godine ne pali.
Ocjena: 4/10

Faruk Ajdinović
Naprosto oduševljava to koliko Crnogorci malo drže do uskih pogleda i ograničenih glazbenih shvatanja tipične eurovizijske publike. Ovo je energično, zanimljivo, posebno, kvalitetno,  zabavno, drugačije. U najkraćem – ovo je fantastično! Da se mene pita, Crnu Goru u TOP 5!
Ocjena: 10/10

Bojan Petrović
Oni su mi najugodnije iznenađenje ovogodišnje Pjesme Eurovizije. Kada sam saznao da će Who See predstavljati Crnu Goru, bio sam nezadovoljan ovim potezom RTCG-a, jer sam mislio da će napraviti istu grešku kao prošle godine. Ipak, demantirali su me. Već nakon prvog slušanja „Igranka“ mi se jako svidjela. Iako, su ostali svoji, napravili su odličnu stvar koja ulazi u uši, a Nina Žižić je svojim sjajnim vokalom dala odličan pečat ovoj numeri. Stvarno bih volio da ove godine predstavnici Crne Gore svoju pjesmu izvedu dva puta.
Ocjena: 9/10

Ante Kurtović
Ovo je jedno od većih iznenađenja! Pjesma je super, sviđa mi se beat, i vjerujem kako je unijelo malo promjene na Eurosongu. Ne vjerujem u prolazak u finale, ali se nadam kako će pjesma ostati zapamćena.
Ocjena: 8/10

Marin Pelaić
Nekako se ne mogu oteti dojmu da se ova pjesma potencira jer je „iz regije“; čini mi se da je ovako nešto došlo iz, recimo, Švicarske, da bi reakcije generalno bile kudikamo lošije. No, dobro. Ne znam, meni je ovo srednja žalost, Crna Gora nastavlja putem koji je lani utabao Rambo. Ne bi me iznenadilo da prođu u finale, ali takvim bih ishodom svakako bio razočaran jer radi se o jednoj vrlo lošoj pjesmi koja je ispod svih eurovizijskih kriterija.
Ocjena: 2/10

POREDAK JEDANAESTOG DIJELA

1. Danska   63
2. Island   55
3. Crna Gora   47

UKUPNI POREDAK NAKON JEDANAESTOG DIJELA

1. San Marino   64
2. Danska   63
3. Italija   62
4. Moldova   61
5. Ukrajina   61

6. Izrael   57
7. Njemačka   56
8. Island   55
9. Azerbajdžan   54
10. Gruzija   52

11. Austrija 52
12. Nizozemska 51
13. Slovenija   49
14. Crna Gora   47
15. Švicarska   46

16. Srbija   44
17. Španjolska   44
18. Cipar   43
19. Finska   41
20. Francuska   41

21. Malta   41
22. Makedonija   40
23. Irska   38
24. Estonija   33
25. Bugarska   31

26. Bjelorusija   31
27. Armenija   29
28. Belgija   29
29. Litva   22
30. Rumunjska   21

31. Grčka   20
32. Albanija   20
33. Latvija   15

Dvanaesti dio projekta “Razmišljamo naglas” bit će objavljen za dva dana, u utorak. Na osnovu slike pokušajte pogoditi koje tri pjesme se nalaze u dvanaestoj skupini.

RN12

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
0
PODIJELI ČLANAK

Još nema komentara. Neka tvoj komentar bude prvi?

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?