Razmišljamo naglas: Eurosong 2013. – 5. dio – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Razmišljamo naglas: Eurosong 2013. – 5. dio

  9 min za čitanje   Napiši prvi komentar

U petom dijelu ovogodišnjeg „RAZMIŠLJAMO NAGLAS: EUROSONG“ prokomentirali smo i ocijenili pjesme kojima će se predstaviti:

  • Bugarska (“Samo šampioni”)
  • Francuska (“Pakao i ja“)
  • Ukrajina (“Gravitacija“)

RN5

bugarska Bugarska

Samo prvaci – zlatni dečki za milijune djevojaka. Cijelo selo je došlo pjevati, nemojte se bojati.”

YouTube video

Ajdin Mehić
Bugari, nažalost, šalju kompletni promašaj od pjesme na Eurosong. Rijetko sam kada imao priliku poslušati skladbu koja je sastavljena od toliko pogrešnih tonova, iritantne melodije i koja je u tolikoj mjeri nepovezana. Neće biti kec jer Bugari ipak nisu ni približno loši kao sjeverni im susjedi.
Ocjena: 2/10

Tomislav Krizmanić (Eurofest Hrvatska)
Elektro cajka na bugarski način… Ustvari glazba mi se i sviđa, ali vokal mi nije nikako sjeo. Ovo je veliko razočaranje nakon njihovog velikog uspjeha 2007.
Ocjena: 3/10

Luna Janić
Iako su po meni trebali proći 2008. i 2011. u finale, nisu bili te sreće vidjeti opet beogradsku, odnosno düsseldorfsku pozornicu. Zato su opet poslali duet koji im je donio najveći uspjeh u karijeri (5. mjesto u finalu Eurosonga 2007. u Helsinkiju) – bubnjare Elitsu Todorovu i Stundžija Yankoulova, ali s bitno slabijom pjesmom od famozne „Vode“. Zašto slabija? Nema taj X faktor koja će ne samo mene, nego i cijelu Europu natjerati na glasanje za njih. Šteta, jer su mi 2007. godine bili jedni od favorita. Teško je procijeniti njihov ulazak u finale, no ako uđu u finale, bit će to na račun stare slave.
Ocjena: 5/10

Tomo Maretić
Meni je presmiješna ova pjesma. Ne znam o čemu se tu radi, al Elitsin mi zvuči potpuno nestvarno u ovoj pjesmi i svi kažu da je pjesma očajna, međutim riječi su fora kada se gleda iz pozicije nekoga tko razumije svaku drugu. Bugari nisu već dugo dogurali do finala pa ne vidim zašto to ne bi napravili ove godine. I u tom slučaju očekujem ponovno sljedeće godine Stoyana i Elitsu, s nekom nešto boljom pjesmom.
Ocjena: 7/10

Faruk Ajdinović
Moram priznati da mi je simpatična ova kombinacija navijačke pjesmice i balkanskog folklora. Pjesma je ritmična, slušljiva i itekako ima potencijal za dobar scenski nastup. Iz ove pjesme jednostavno energija pršti na sve strane.
Ocjena: 7/10

Bojan Petrović
Kada se samo sjetim koliko sam bio zadovoljan odlukom BNT-a što je ponovno pozvao ovaj dvojac da predstavlja Bugarsku na Eurosongu. I danas se rado prisjetim njihovog nastupa iz Helsinkija i pjesme „Voda“ koja je bila pravo osvježenje. Međutim, moje je zadovoljstvo bilo kratkog vijeka. Kada sam čuo tri pjesme koje su bile u konkurenciji da dobiju kartu za Malmö, malo je reći da sam se razočarao. Nijedna od ponuđenih pjesama nije bila ni blizu onoj iz 2007. Pjesma „Samo šampioni“ nema onu emociju koju je imala pjesma „Voda“, nekako mi se čini kao da su je „sklepali“ na brzinu, eto čisto da imamo pjesmu. Sa nečim ovakvim se nisu trebali vraćati na Eurosong. Želim im svu sreću, ali teško će oni s ovim u finale.
Ocjena: 4/10

Ante Kurtović
Ova pjesma nije do koljenima onoj koju su poslali 2007. godine. Jednostavno ne želim da ova pjesma prođe u finale, jer mislim da druge zemlje imaju puno kvalitetniju skladbu. Što se tiče pjevanja, ok je, ali kao što sam rekao i za Grčku, sve skupa mi se nimalo ne sviđa.
Ocjena: 3/10

Marin Pelaić
Svi smo očekivali puno, a ono što smo dobili nije nažalost ni sjena „Vodi“ iz 2007. godine. Pjesma je ista od prve do posljednje sekunde, samim time brzo dosadi, a bubnjarske sposobnosti dvaju glavnih protagonista ovog nastupa više nas ne mogu toliko zadiviti da nas to natjera da damo glas ovoj skladbi. Mislim da su podcijenili europsku publiku, i da će im se to obiti o glavu.
Ocjena: 5/10

ukrajina Ukrajina

Ništa materijalno ne dolazi iz snova, ali ipak vjeruješ u čuda. Nešto se dogodi i čini se kao udar groma. Poput lepira sam i trebam ostati visoko gore. No moja je gravitacija jača od mene.”

YouTube video

Ajdin Mehić
Većim dijelom nježna, a tijekom refrena možda i nedovoljno atraktivna, ovogodišnja ukrajinska pjesma ima uspone i padove, a bajkovit ugođaj definitivno pomaže da se „Gravity“ nađe u boljoj polovici na ovogodišnjem Eurosongu. Uopće ne sumnjam u spektakularan nastup koji će pomoći ovoj pjesmi da se smjesti par pozicija više negoli to zaslužuje.
Ocjena: 8/10

Tomislav Krizmanić (Eurofest Hrvatska)
Još nisam uspio stvoriti konačno mišljenje o ovoj pjesmi. Malo mi se sviđa, malo ne, stoga ova ocjena možda nije pravedna. U načelu pjesma je solidna i ima velik potencijal, ali Zlatina je izvedba prilično isforsirana i pomalo nespretna, što kvari dojam. Pošto su Ukrajinci poznati po fascinantnim pripremama nastupa nadam se da će sve „izbrusiti“ do Malmöa.
Ocjena: 6/10

Luna Janić
Bolje da su ostavili back-vokale s nacionalnog finala, oni su davali poseban štih pjesmi. Inače je dosta dobra i ne bih se žalila da opet idemo u Kijev.
Ocjena: 8/10

Tomo Maretić
Iako nisam sasvim siguran što Zlata želi reći riječima ove pjesme, spreman sam joj dati visoku ocjenu iz čistog razloga što mi njezin naglasak onemogućuje razumijevanje riječi pa nekako razmišljam o pjesmi kao da je na nekom drugom jeziku, što je automatski čini privlačnijom. Nema tu neke posebne filozofije, stvar je ritmična i dopadljiva već na prvu, a čak i nakon nekoliko slušanja ne dosađuje.
Ocjena: 8/10

Faruk Ajdinović
Ovu pjesmu mnogi već vide u samom vrhu, što je potpuno razumljivo s obzirom da je pjesma pisana s ciljem da se svidi prosječnom eurovizijskom gledatelju – malo ritmova, malo balade i puno prilika da Zlata pokaže svoje vokalne sposobnosti. Iako nije nimalo loša, ova pjesma mi se čini kao malo „sirova“ i nedovršena.
Ocjena: 6/10

Bojan Petrović
Kao da se nalazim u nekoj bajci dok slušam ovu pjesmu. Zlata je izvodi s mnogo emocija koje uspješno prenosi na publiku, a samim time i na mene.
Ocjena: 9/10

Ante Kurtović
Predivna pjesma! Zlata ima sjajne vokalne sposobnosti, koje se uklapaju u pjesmu. Sa sigurnošću mogu reći kako će kod žirija biti u najboljih pet. Jedini je problem publika. Razgovarajući s drugim ljudima, shvatio sam kako pjesma ne ulazi na prvo slušanje. Zato trebaju učiniti nešto što će publiku ostaviti bez daha (nešto poput pijeska iz 2011.). Iskreno se nadam kako će ostvariti što bolji rezultat, jer Zlata to zaslužuje.
Ocjena: 10/10

Marin Pelaić
Zlata jako lijepo pjeva, ne sumnjam ni da je uspjela zajahati jednog od jednoroga iz spota, ali pjesma kao pjesma ide u kategoriju „Ništa posebno“, odnosno „Ne shvaćam zašto ovo slovi za jednog od glavnih favorita.“ Prosvijetlite me; po čemu je ovo toliko bolje od, recimo, Španjolske? Kažem, meni se ovo po ničemu ne ističe.
Ocjena: 6/10

francuska Francuska

Sviđala mi se naša otrovna ljubav zbog koje je sve izgledalo prelijepo. No, natjerao si me da žestoko plačem. Pogledaj dobro iza sebe. Tu ću biti ja, ostavljam te, a ti ćeš u pakao.

YouTube video

Ajdin Mehić
Uz svo dužno poštovanje, isprazni beatovi tijekom refrena tek su vrhunac loše ideje i nemaštovitosti osobe koja je skladala ovu pjesmu. Odavno mi Francuzi nisu bili toliko loši na Eurosongu.
Ocjena: 2/10

Tomislav Krizmanić (Eurofest Hrvatska)
Izvrsna pjesma koja je drugačija od svih ostalih i zbog toga mi je odmah ušla u uho. To je nešto što slušam zaista iz gušta. Amandine pjesmu solidno izvodi u živo, ali mislim da su male šanse za neki značajniji uspjeh.
Ocjena: 8/10

Luna Janić
Sasvim pristojna pjesma, iako mi se čini da je nedorečena. Amandine želim da ne doživi Angguninu sudbinu kod televotinga.
Ocjena: 7/10

Tomo Maretić
Kao i obično, Francuzi nalaze način kako da odskoče. Nažalost, odskaču tamo gdje ih nitko ne vidi. Dogodi im se da povremeno nabave nekog dobrog za Eurosong, ali ništa od toga ove godine bojim se. Izvjesne zemlje Big 5 imaju zaista puno sreće što su izravno u finalu. O pjesmi nemam previše tog za reći; Amandine ima dobar glas, ali način na koji izvodi pjesmu je iritantan. S gledišta riječi – uopće sam nezainteresiran za njihovo značenje, tako da očekujem barem jednu nulu na dnu tablice, pošto Monaka nema da udijeli svojih 12 bodova velikoj susjedi.
Ocjena: 2/10

Faruk Ajdinović
Već vidim publiku kako masovno migrira prema toaletima, frižiderima, facebooku i što dalje od televizora, u toku izvođenja ove pjesme koju ću zaboraviti one sekunde kad se njena izvedba, na opće zadovoljstvo, okonča.
Ocjena:  2/10

Bojan Petrović
Francuzi nam opet šalju dobru pjesmu koja će, vjerojatno, proći kao i prošlogodišnja. Mada, ne bih volio da se to dogodi, jer ova skladba po svojoj kvaliteti zaslužuje da se nađe u TOP 10.
Ocjena: 6/10

Ante Kurtović
Pjesma je zaista solidna. Ovo nikako nije stil glazbe kakvu ja preferiram, ali pjesma je zaista kvalitetna. Vjerujem da će kod publike proći kao i Anggun prošle godine. Kao što sam rekao i za Irsku, trebaju napraviti jedan zanimljiv nastup koji će publiku navesti na glasovanje. Od žirija će dobiti podršku, to je sigurno. Ali ako žele nešto više od 20. mjesta, onda moraju dati sve od sebe kako bi to i postigli. Sretno!
Ocjena: 6/10

Marin Pelaić
Vrlo zanimljiva stvar koja gotovo sigurno neće ostvariti nikakav zapaženiji rezultat, ali meni se sviđa. Odlična melodijska linija ostala mi je u uhu u moru prosječnosti i neinovativnosti koje nudi ovogodišnji Eurosong i vjerujem da će ova skladba nadživjeti Eurosong. Barem što se mene tiče.
Ocjena: 8/10]

POREDAK PETOG DIJELA

1. Ukrajina   61
2. Francuska   41
3. Bugarska   31

UKUPNI POREDAK NAKON PETOG DIJELA

1. Italija   62
2. Moldova   61
3. Ukrajina   61
4. Španjolska   44
5. Cipar   43

6. Francuska   41
7. Malta   41
8. Irska   38
9. Estonija   33
10. Bugarska   31

11. Bjelorusija   31
12. Armenija   29
13 Rumunjska   21

Šesti dio projekta “Razmišljamo naglas” bit će objavljen za dva dana, u četvrtak. Na osnovu slike pokušajte pogoditi koje tri pjesme se nalaze u šestoj skupini.

RN6

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
0
PODIJELI ČLANAK

Još nema komentara. Neka tvoj komentar bude prvi?

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?