Razmišljamo naglas: Eurosong 2013. – 6. dio – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Razmišljamo naglas: Eurosong 2013. – 6. dio

  8 min za čitanje   Napiši prvi komentar

U šestom dijelu ovogodišnjeg „RAZMIŠLJAMO NAGLAS: EUROSONG“ prokomentirali smo i ocijenili pjesme kojima će se predstaviti:

  • Albanija (“Identitet”)
  • San Marino (“Kukuljica“)
  • Njemačka (“Slavan“)

RN6

sanmarino San Marino

Letjet ćeš na krilima svog samopouzdanja. Prestani plakati i budućnost će imati smisla. Poput leptira izađi iz ljuske, preporodi se i pronađi slobodu koja ti je nedostajala.

YouTube video

Ajdin Mehić
Iz San Marina stiže jedna iznenađujuće solidna pjesmica koju uglavnom izvlači grandiozni talijanski jezik. „Crisalide“ nema mnogo posebnih trenutaka, ali s druge strane ne čujem ništa loše. Iako mnogi kažu da se posljednja minuta pjesme nije trebala “dogoditi”, smatram da bi bez te pojačane posljednje dionice pjesma bila premonotona i ništa se konkretno ne bi dogodilo od početka pa do samog kraja. Valentina od prošlogodišnjeg keca sada stiže do solidne petice.
Ocjena: 5/10

Tomislav Krizmanić (Eurofest Hrvatska)
Valentina Monetta se vratila u posve drugačijem stilu. I to puno boljem. Pjesma je zaista dobra, razvija se postupno i stvara emocije različitog stupnja, a izvedba je vrlo dobra. Možda će dio gledatelja prvu trećinu pjesme smatrati dosadnom i otići na kratku pauzu (cigareta, piće…) i propustiti one dvije izuzetno dobre trećine. Ukoliko se to ne dogodi, ovo bi moglo biti prvo finale za San Marino.
Ocjena: 8/10

Luna Janić
Kad sam 30. siječnja čula da Valentina opet ide sa Siegelovom pjesmom, malo je reći da sam se bojala još jednog „Facebook“-a. No 15. ožujka ovaj tandem me uvjerio da ipak mogu stoput bolje i dobili smo „Crisalide“, prekrasnu pjesmu. Nadam se da će napokon San Marino ući u to finale, jer su ga ove godine zaslužili.
Ocjena: 10/10

Tomo Maretić
Valentina je nakon prošle godine i „Facebooka“ svakako iznenađenje godine za mene. Pjesma „Crisalide“ je stvarno odlična, ima „wow-faktor“, što god to bilo i bio bih zaista sretan kad bih vidio San Marino u jednoj od virtualnih kuverata u drugom polufinalu.
Ocjena: 7/10

Faruk Ajdinović
Mislim da nas je Raplh Siegel, internetskim slengom, kolektivno „istrolao“. Jer, budimo realno, na prste jedne ruke bi se mogli prebrojati oni koji su vjerovali da on i Valentina mogu biti autori nečeg ovako smislenog, kvalitetnog, pametnog i dobrog. Vrijeme je da se San Marino vidi svjetla velikog finala, a možda i lovorike nekog fantastičnog uspjeha.
Ocjena 8/10

Bojan Petrović
Tko bi rekao da je ovo ona Valentina koja nam je prošle godine pjevala poskočicu o društvenim mrežama. Ovo je sada nešto potpuno drugačije. Valentina je s ovom pjesmom pokazala da zna dobro da pjeva. „Crisalide“ je jedna od onih pjesama koje zaslužuju Top 10. Nadam se da će žiri i publika prepoznati i glasati za kvalitetu.
Ocjena: 9/10

Ante Kurtović
Sjajno! Vidi se kako je Valentina shvatila što je recept za uspjeh na Eurosongu. Sviđa mi se razvoj pjesme (od predivne balade do pop pjesme). Također, osjeti se kako je Valentina vokalno napredovala. I kada zbrojimo sve komponente, vjerujem da Valentina ima velike šanse za finale. Sretno!
Ocjena: 10/10

Marin Pelaić
Vrlo dobra pjesma koja ima jako zanimljiv prijelaz iz klasične balade u nešto dinamičniju melodiju. Kad se na to nadoda i talijanski jezik, na koji većina gledatelja (barem u kontekstu Eurosonga) ima neku vrstu fetiša, onda bi me stvarno iznenadilo da San Marino ne uspije izboriti prvo finale u povijesti. No, u globalu, skladba nije za sam vrh.
Ocjena: 7/10

njemacka Njemačka

Vjerujem da malo dijete u meni može obnoviti moju sudbinu i jednog dana ću se osloboditi. Večeras možemo biti slavni. Mladi smo u srcu, slobodni, svijet je naš.

YouTube video

Ajdin Mehić
Iako nisam ljubitelj „praznih“ beatove, baseva i elektroničke glazbe (a moram se ograditi i reći da je „Euphoria“ bila nešto više od toga), moram priznati da Cascada ima nevjerojatno ugodan i sladunjav vokal koji refren njemačke pjesmice diže na jednu značajniju razinu. Malmö Arena će postati posebnim mjestom nakon drugog refrena pjesme „Glorious“ i dijela kada glazba diže raspoloženje, a Njemačka sasvim izvjesno ide na sami vrh kada je u pitanju tablica s rezultatima televotinga.
Ocjena: 8/10

Tomislav Krizmanić (Eurofest Hrvatska)
Cascada je već dobro poznata i priznata i u teoriji trebala bi Njemačkoj osigurati dobar uspjeh. Meni je ova pjesma jako dobro sjela, iako spada u klasičan dance, zarazne je melodije koju vrlo brzo počneš pjevušiti. To bi i bio recept za uspjeh na Eurosongu. Prema mnogima jedan od favorita, ali ja se ne bih usudio postavljati neke prognoze. Sjetimo se samo debakla grupe No Angels iz 2008.
Ocjena: 9/10

Luna Janić
Fuj. Bljak. Ovo je toliko loše da se ne isplati riječi potrošiti na to.
Ocjena: 1/10

Tomo Maretić
Jako me razgalilo kada je ovo pobijedilo na njemačkom izboru! Ne mogu se savladati, nemam mira. Uvijek je moram slušati, a slušam je s oduševljenjem. Nipošto se nisam dao rastužiti u trenutcima objede kada se neutemeljeno tvrdilo da je ova pjesma plagijat „Euphorije“, jer tome očito nije tako. Svakoga tko je tako bezobrazan da tvrdi drugačije treba objesiti na strop naglavačke. 🙂 Pjesma je odlična i želim joj puno sreće u Malmöu.
Ocjena: 10/10

Faruk Ajdinović
Pjesma je plitka k’o plitak potok, a na trenutke toliko „baca“ na prošlogodišnju pobjedničku pjesmu, da to načisto postaje i beskrajno tužno. Ova pjesma je toliko plastična i umjetna, da je i Đana Estrada, u usporedbi s njom, oličenje jednostavnosti. Definitivno podbačaj!
Ocjena: 4/10

Bojan Petrović
Ako ništa ova pjesma će biti pravi klupski hit. Meni je simpatična, samo mislim da neće baš dobro proći, jer je slična skladba pobijedila prošle godine.
Ocjena: 8/10

Ante Kurtović
Odlična pjesma! Obožavam Cascadu još otkad sam bio klinac. Uvijek sam govorio kako je Cascada najbolji izbor za Njemačku. I evo, ove su godine to i shvatili. Sjajna vokalna izvedba, odlična melodija, a vjerujem i da će nastup biti zanimljiv. Što reći? Sjajan izbor!
Ocjena: 10/10

Marin Pelaić
Totalni prosjek. I pjesma i pjevačica djeluju kao upgrade-ana verzija Darije Kinzer, a niti to nije dovoljno za neki zapaženiji rezultat. Kako rekoh, prosjek u svakom pogledu.
Ocjena: 6/10

albanija Albanija

Pod prahom vremena pronašao sam oblake i prokletstvo. Stajao sam preblizu, doktaknuo plamen, osjetio požar. Tiho sam pričao. Htio sam život, slavu, a kada sam podijelio svoj san, našao sam tračak svjetla.

YouTube video

Ajdin Mehić
„Identitet“ je naporna i jako odbojna pjesma. Dajem dvicu jer se ne deru kao Rona prošle godine i barem ne pokušavaju prodati neku lažnu umjetnost.
Ocjena: 2/10

Tomislav Krizmanić (Eurofest Hrvatska)
Etno-rock? Što god to bilo – ne štima mi. Nastup uživo doživio sam kao prilično iritantan nesklad dva ili tri stila. Jasna mi je ideja skladatelja, ali misli da nije uspio u realizaciji, a vokali nisu nimalo impresivni. Možda Albanija i prođe u finale, ali tamo neće ništa posebno ostvariti.
Ocjena: 4/10

Luna Janić
Bravo Albanci, uspjeli ste od remek-djela („Suus“) doći na sprdačinu Bajaginog „Plavog safira“. Ponekad se stvarno divim zemljama kako u konkurenciji odličnih pjesama (Anjeza i Kejsi) izaberu prvoklasno smeće.
Ocjena: 1/10

Tomo Maretić
Albanci me ponovno ne oduševljavaju na prvu, kao i svake godine. Ne mogu reći da im na ruku ide to što pjevaju na svom jeziku. Lijepo je to ‘ko voli, no ja ću svoje više ocjene sačuvati za nekog drugog, a „Identitet“ očekujem s desne strane konačnog poretka, ako nekim čudom prođe do finala.
Ocjena: 3/10

Faruk Ajdinović
Ovo je uvjerljivo najgora pjesma na ovogodišnjem Eurosongu. Radi se o apsolutno neslušljivom zločinu protiv ukusa, poslije kojeg, ne da izgubite želju za daljnjim preslušavanjem pjesama, već izgubite volju da udišete zrak. Grozno, prestrašno, šokantno…
Ocjena: 1/10

Bojan Petrović
Uf.. Kako ovo prokomentirati… Ovdje i osoba koja se ne bavi usko sa glazbom može uočiti da se radi o klasičnoj kopiji pjesme „Plavi safir“ koju izvodi Bajaga. Ne znam, pored mnogo boljih pjesama koje su bile na albanskom nacionalnom izboru, oni  izaberu ovo – prosto nevjerojatno. Nekako mislim da će ova pjesma ostati u drugom polufinalu i da neće ponoviti uspjeh prošlogodišnje albanske predstavnice.
Ocjena: 3/10

Ante Kurtović
Gledajući što sve Albanija može poslati na Eurosong, ovo je definitivno jedno veliko razočarenje. Pjesma nije ostavila nimalo dobar dojam na mene, i iskreno se nadam da će otići kući nakon drugog polufinala. Trebamo priliku pružiti zemljama koje šalju kvalitetne pjesme.
Ocjena: 3/10

Marin Pelaić
Prvih dvadesetak sekundi čovjeka još i prevari da bi mogao čuti nešto pristojno, ali od trenutka kada tip s naočalama počne režati u mikrofon jasno je da od ovoga kruha nema. Refren je prilično mlak, pjesma u cjelini loša i nepamtljiva, a u kombinaciji sa spotom djeluje krajnje pretenciozno.
Ocjena: 3/10

POREDAK ŠESTOG DIJELA

1. San Marino   64
2. Njemačka   56
3. Albanija   20

UKUPNI POREDAK NAKON ŠESTOG DIJELA

1. San Marino   64
2. Italija   62
3. Moldova   61
4. Ukrajina   61
5. Njemačka   56

6. Španjolska   44
7. Cipar   43
8. Francuska   41
9. Malta   41
10. Irska   38

11. Estonija   33
12. Bugarska   31
13. Bjelorusija   31
14. Armenija   29
15. Rumunjska   21

16. Grčka   20
17. Albanija   20
18. Latvija   15

Sedmi dio projekta “Razmišljamo naglas” bit će objavljen za dva dana, u subotu. Na osnovu slike pokušajte pogoditi koje tri pjesme se nalaze u sedmoj skupini.

RN7

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
0
PODIJELI ČLANAK

Još nema komentara. Neka tvoj komentar bude prvi?

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?