Razmišljamo naglas – Eurosong 2015. (4)

Podijeli na Facebook Twitter

S današnjom objavom komentara stigli smo do polovice puta do biranja naše najomiljenije pjesme 60. Eurosonga. Hoće li netko uspjeti skupiti više od 105 bodova da bi svrgnuo Slovence s trona, saznajte ubrzo.

Pridružite nam se u komentiranju u komentarima ispod članka ili na našem forumu. Pročitajte treći dio našeg razmišljanja o pjesmama 60. Eurosonga.

Monika Kuszyńska – In the name of love

AJDIN: Glavni problem ove pjesme je nemaštovit, razvučen i donekle iritantan refren. Kako pjesma ide dalje, to mi je veća želja da ju prestanem slušati. Šteta, jer uvod s nježnim zvucima klavira je obećavao.

Ocjena: 3/10

AZIZ: Varius Manx je bila predobra grupa, sjećam se njihove pjesme Moje Eldorado koja se vrtila ovdje kod nas na radio stanici. Nažalost, desilo se što se desilo … ali i nažalost meni se ova pjesma nešto i ne sviđa… no svakako bi bilo super da Monika završi u finalu.

Ocjena: 5/10

BOJAN: Kako su prošle godine s trešom postigli uspjeh, ove godine su se Poljaci odlučili za mnogo mirniju varijantu. U Beč šalju pjevačicu sa ugodnim vokalom i pjesmom s umirujućom melodijom. Mišljenja sam da će se zbog velike količine balada ove godine ova utopiti, jer nema nešto specijalno zbog čega bi se izdvajala, no vidjet ćemo…

Ocjena 6/10

FARUK: Kaže lik iz jednog viralnog videa – „Svi ćemo da poginemo u vodu“, a ja bih parafrazirao i dodao – „Svi ćemo da pomignemo u dosadu“, jer ova pjesma zvuči kao nešto što ni na Melodijama Mostara ne može privući pažnju, a kamoli na Eurosongu.

Ocjena: 2/10

LUKA: Opala, Poljska se „uozbiljila“ ove godine, makar mi je prošlogodišnja bila jedna od boljih pjesama. Ova je isto nekako emotivna pjesma, dosta je slična ostalim, ali ipak nije mi baš nešto spektakularno.

Ocjena: 6/10

LUNA: Dakle, dogovoriš se s televizijom još u desetom mjesecu da ćeš ih predstavljati na Eurosongu u Beču, imaš vremena PET MJESECI i onda dobijemo jednu bljedunjavu baladu sa spotom koji podsjeća na vrijeme provedenih u bivšem bendu?! Ok, na deset sekundi me čak zaintrigirala (01:57-02:07) kada doživim jedan „eppur si muove!“ trenutak, no onda se pjesma vrati u staru kolotečinu. I ponavljam svoj zahtjev s prošlogodišnjeg RN-a kada sam zazvala Sylwiju Grzeszczak. Unatoč mojoj ocjeni, predviđam da bi se ova pjesma čak mogla i naći u finalu s obzirom na poprilično dobri redni broj nastupa.

Ocjena: 3/10

MAJA: Super pjesma, baš bih voljela čuti i verziju na poljskom, vjerujem da je podjednako romantična. Mislim da će proći bar u prvih 10.

Ocjena: 8/10

MARIJA: Ova se pjesma izgubi u moru balada, toliko da se nakon slušanja uopće ne mogu sjetiti melodije ni riječi, zapravo ničega. Nema nekog faktora X koji bi ju privukao široj publici. Mislim da će ostati nezapamćena u drugom polufinalu, jedino ako tužna sudbina pjevačice ne odradi svoje.

Ocjena: 3/10

MARIN: Još jedna od pjesama bez okusa i mirisa koja se instant zaboravlja nakon preslušavanja. Sreća njena što će biti izvedena posljednja, jer da je na samom početku večeri, šanse za finale bile bi svedene na minimum.

Ocjena: 3/10

MARIO: I od Poljaka sam puno očekivao, a malo dobio. Jednostavno ništa što ću poželiti pogledati ili poslušati više od onoga što je potrebno.

Ocjena: 2/10

NORA: Nakon prošlogodišnje parade neukusa, ova elegancija je šok za organizam. Ovo je lijepa ugodna balada. Monika ima taman dovoljno ugodan i snažan glas da proda ovu pjesmu. Doista nemam nikakvih većih kritika. Jedino što se ne mogu oteti dojmu da sam istu ovakvu pjesmu sa istim ovakvim pripjevom čula već nekoliko puta u zadnjih 10.g.

Ocjena: 6/10

TOMO: Prekrasan glas i krasna interpretacija i pjesma je zaista lijepa, ali po meni nikako ne pripada na Eurosong, već na neko od posljednjih mjesta na njezinom albumu. Još jedna balada i još jedna pozornica u tami i jedno svjetlo koje osvjetljava izvođača. Bojim se da će uz ovakve pjesme organizatori punu snagu pozornice imati samo na interval actu i na otvaranju Eurosonga.

Ocjena: 3/10

KONAČNA OCJENA: 50/120

Poljska 2015.

 • Užasna je (1) (4%)
 • Ne sviđa mi se (2) (30%)
 • Ok je (3) (42%)
 • Dobra je (4) (14%)
 • Jako mi se sviđa (5) (10%)

Zahvaljujemo na glasanju

Loading ... Loading ...

Elnur Hüseynov – Hour of the Wolf

AJDIN: Iako me osvojila već u prvim laganim taktovima, ova balada je u nastavku ponudila i uzbudljivu orkestraciju, snažan refren pun preokreta i iznenadni prijelom pred posljednji dio. Melodija podstiče duboko razmišljanje i skroz sam u svom svijetu tijekom tri minute ove pjesme. Jako je efektna, moćna, dramatična i vrlo vjerojatno najbolja na Eurosongu ove godine.

Ocjena: 10/10

AZIZ: Evo njih ja mislim opet u top 5,6,7 .:) Ali mogu bez problema, dobra pjesma. Nikako mi nije jasno da je ovo onaj lik sa njihovog prvog nastupa u Beogradu, ali ok. 🙂 Možda se brinu što nisu zajedno u polufinalu sa Rusijom, ali mislim nije im to problem, proći će dalje.

Ocjena: 7/10

BOJAN: Nema puno azerskih pjesama koje mi se sviđaju i koje volim, ali ova je jedna od tih. Mnogo bolje izdanje ćemo dobiti u Beču od Elnura od onog što smo vidjeli u Beogradu pre nekoliko godina. Sasvim sam siguran da ćemo ih slušati dva puta i volio bih da se nađu u najboljih deset.

Ocjena: 9/10

FARUK: Azerbajdžan toliko ulaže u svoje eurovizijske pjesme da je vrlo teško da „omanu“, što bi se reklo, u izboru. To se nije desilo ni ove godine. Dapače. Po meni je ovo jedna od njihovih najboljih, ako ne i najbolja pjesma ikad. Snažna balada, bez pretjerane patetike i cmizdrenja, sa puno mjesta na kojima Elnur može pokazati da se radi o fantastičnom pjevaču. Sve u svemu – po ko zna koji put – bravo Azerbajdžan.

Ocjena: 10/10

LUKA: Azerbajdžan svake godine ima jako dobre pjesme, okrenute prema Europi, definitivno će zaslužiti svoje mjesto u finalu, jako kvalitetna pjesma s kvalitetnim izvođačem. Očekujem Azerbajdžan u finalu ovogodišnjeg Eurosonga.

Ocjena: 8/10

LUNA: Oh ne! Vratio se onaj jezivi lik s krilima čiji je prijatelj zvučao kao mitraljez u Beogradu! U međuvremenu je pobijedio na turskom The Voiceu i kakti postao neka faca pa su ga za nagradu Azeri opet odlučili poslati na Eurosong. Srećom po moje uši s boljom pjesmom (ajd Sandra Bjurman, priznajem ti da si napravila dobar posao). Na trenutke mi pjesma zvuči himnično, no nisam prezadovoljna s njegovim nastupom u Rigi zbog čega mogu reći da jedva čekam probe.

Ocjena: 9/10

MAJA: Slična impresija kao za Poljsku. Dakle, dobar plasman, lijepa pjesma.

Ocjena: 8/10

MARIJA: Za ovo imam samo jednu riječ – sjajno. Bez previše filozofiranja i nepotrebnih riječi hvale, reći ću samo da obožavam ovu stvar i svim srcem navijam za nju u finalu ( mislim da finale nije upitno).

Ocjena: 10/10

MARIN: Vrlo dobra stvar, svakako ima ono što je potrebno da skrene pažnju na sebe. Ono što mi se ne sviđa je što je Elnurov vokal preslab za ovakvu pjesmu, ili ga on barem ne koristi kako treba. Također, pjesma kao cjelina mi djeluje kao da joj nedostaje „zadnja ruka“, neki završni „touch“. No i uz navedene opaske, radi se o jako dobrom uratku koji bi bez problema trebao u finale. Sviđa mi se.

Ocjena: 8/10

MARIO: Ništa novo kad su Azeri u pitanju. Prvo smo ih gledali u orijentalnim ritmovima, nakon toga su se odlučili za balade i nešto ozbiljniji aranžman, ali ne može to dovijeka. Elnurov vokal je fantastičan, ali mi je to sve već viđeno.

Ocjena: 5/10

NORA: Opet tugaljiva balada od Azera, i valjda 65. ove godine. I već zbog toga bih najradije odbacila ovo kao još jednu dosadu, ali ima nešto u Elnurovom glasu. Lovi tvoju pozornost i zaokuplja te. Uljuljava te u sanjive valove melodije koja postepeno sve više jača prema kraju pjesme, da bi završila s nježnim finalom. Dobar aranžman po običaju, da vidimo što će smisliti za scenski nastup.

Ocjena: 7/10

TOMO: Već tradicionalno Azerbajdžan predstavlja švedska postrojba tekstopisaca i skladatelja, međutim Azerbajdžan je bio toliko mio pa su posudili glas da to interpretira. Pjesma je lijepa balada koja me podsjeća na nešto, no u ovih mjesec dana koliko je imam prilike slušati, još ne mogu definirati na što točno. Dobro je ovo, da da. Ali nešto fali. Finale sigurno, ali za dalje nisam sasvim siguran.

Ocjena: 6/10

KONAČNA OCJENA: 97/120

Azerbajdžan 2015.

 • Užasna je (1) (7%)
 • Ne sviđa mi se (2) (5%)
 • Ok je (3) (18%)
 • Dobra je (4) (28%)
 • Jako mi se sviđa (5) (43%)

Zahvaljujemo na glasanju

Loading ... Loading ...

Leonor Andrade – Há Um Mar Que Nos Separa

AJDIN: Ovo je jedna skromna i fina pop-rock pjesmica uljepšana stihovima na romantičnom portugalskom jeziku. Volim napetu dionicu na početku, jednostavnost refrena i ugodan zvuk gitara u pozadini. Shvatam da sama skladba nije napisana da osvoji visok plasman na Eurosongu, ali bio bih jako sretan kada bi se barem uspjela plasirati u finale.

Ocjena: 7/10

AZIZ: Hajd dobro, ova rock-pop verzija nije loša. Ja imam problem s tim portugalskim, da pjeva bilo što, to meni zvuči tako usporeno, nije da imam nešto protiv portugalskog, ali što ću tako meni to zvuči.
Ne znam, teško će do finala. Shvaćam, neka pošalju neku ono latino dance pjesmu, ali imali su to prošle godine, pa su završili bez finala. Neka eksperimentiraju, mora se nešto dobro naći. 🙂

Ocjena: 4/10

BOJAN: Portugalci nikako da se opamete. Iz godine u godinu šalju nešto što je vrijeme pregazilo davnih dana. Djevojka zaista ima ugodan glas, ali pjesma je jednostavno blijeda, što bi jedan forumaš rekao „sivilo duše“. Zaista je tako i to ono čisto sivilo duše.

Ocjena: 3/10

FARUK: Kad samo pomislim kakvu glazbenu tradiciju ima Portugal i kad čujem šta su poslali na Eurosong dođe mi da si kosu s glave počupam. Nije ovo toliko loše, ali jednostavno, ignorirati fado u korist anemične pop pjesme koju može napisati i otpjevati valjda svako sa funkcionalnim ušima je grijeh. I to veliki.

Ocjena: 3/10

LUKA: Zašto? Po meni ovo nije dovoljno za Eurosong, možda nastup podigne dojam, ali po dosad viđenom ne sviđa mi se i po meni nije dovoljno dobra za Eurosong. Mislim da im i ove godine ne gine ispadanje u polufinalu.

Ocjena: 4/10

LUNA: Leonor će se zasigurno istaknuti u Beču jer će biti jedna od rijetkih koja će pjevati na materinjem jeziku (e sad, jel trebam tu računati Australca, Irkinju i Britance?), no ne mogu se oteti dojmu da je pjesma produkcijski prigodnija za Eurosong s početka 21. stoljeća, a ne za 2015. godinu. Šteta potencijala (gledala sam njezine nastupe na The Voiceu), no to je samo još jedan od silnih znakova da se nešto mora promijeniti u glavama glavonja RTP-a koji misle da se predizbor može organizirati u dva tjedna, a pjesme mogu napisati u tri minute.

Ocjena: 3/10

MAJA: Sviđa mi se što pjeva na materinjem, jer volim portugalski. Jako muzikalna djevojka i lijepa pjesma, iako ništa ne razumijem.

Ocjena: 9/10

MARIJA: Sad je već jasno da oni imaju problem sa slanjem pjesmama koje Europi nisu nimalo privlačne. Čini mi se kao da stalno šalju nešto što bi prijašnjih godina prošlo puno bolje, no nakon prošlogodišnjeg užasa ovo mi je puno bolje i čak mi se i sviđa. Obožavam portugalski jezik i ovo mi odgovara u potpunosti. Njezin glas se savršeno uklapa u ovu pjesmu i čini ju drugačijom od drugih. Znam da se to većini vjerojatno ne sviđa, ali mene oduševljava.

Ocjena: 7/10

MARIN: Ovo je uistinu teško poslušati do samoga kraja. Ništa mi se ovdje ne sviđa – ni melodija, ni vokal, ništa. Eventualno portugalski jezik, no i on ovdje zbog nekvalitete svega drugoga pada u treći plan.

Ocjena: 2/10

MARIO: Jel’ to negdje skrivena kamera? Zbog ovakvih pjesama mi je žao što nema Hrvatske, koja bi s dobrim vokalom kakvih stvarno imamo bila konačno visoko plasirana. Ako nije prošla Suzy prošle godine, neće ni Leonor.

Ocjena: 1/10

NORA: Portugal se po običaju drži svog jezika. Cijenim to. Ova ženska je prekrasna, i pjesma i snaga njezinog vokala započinju vrlo obećavajuće. A onda se oko 1:00 min kod refrena sve rastače u jedan bijedi pop. Njena pojava i bubnjevi u pozadini minimalno služe kao začini ovom djelu, ali premalo i preslabo. Sve mi zapravo djeluje kao lošija verzija Emme Marrone od prošle godine.

Ocjena: 3/10

TOMO: Ova pjesma bez daljnjeg nikako ne spada na Eurosong, ali iako sam je čuo možda samo 3 ili 4 puta, ne mogu si pomoći, a da je ne poslušam od početka do kraja i osjećam se loše jer osjećam lavinu ocjena ispod 5 od kolega iznad sebe, ali pjesma mi je lijepa i mogu reći da uživam dok je slušam, jedna od rijetkih takvih na ovogodišnjem Eurosongu.

Ocjena: 9/10

KONAČNA OCJENA: 55/120

Portugal 2015.

 • Užasna je (1) (20%)
 • Ne sviđa mi se (2) (32%)
 • Ok je (3) (32%)
 • Dobra je (4) (9%)
 • Jako mi se sviđa (5) (9%)

Zahvaljujemo na glasanju

Loading ... Loading ...

Genealogy – Face the shadow

AJDIN: Armenci su se potrudili okupiti šest pjevača sa svih strana svijeta i formirati “super grupu”, ali su zaboravili na ono glavno: pronaći im dobru pjesmu. Ne pamtim kada sam zadnji put čuo skladbu s toliko različitih dionica i bez konkretne melodijske konstante. Povrh svih nedostataka, tu je i primjetna različitost među vokalima. Ovo je po mom mišljenju jedan od najlošijih pokušaja na ovogodišnjem Eurosongu.

Ocjena: 1/10

AZIZ: Meni je taj čitav njihov proces biranja pjesme bio malo predugačak. Koliko je to sve trajalo iskreno očekivao sam nešto konkretnije, naprimjer kao prošle godine. Nije to loša pjesma , ali je malo naporna, umorim se dok dođem do pola pjesme, tako da jedva je i čitavu poslušam. Ali da imaju šanse za finale rekao bih da imaju, nešto poput Moldavije.

Ocjena: 4/10

BOJAN: Uh ovdje imamo svačega – dobre vokale, solidnu pjesmu i lošu organizaciju pjevanja. Sve krene nekako lijepo svojim tokom, pjevači se nadopunjuju i onda na kraju eksplozija svega i svačega – kao da svi žele da se čuju i da dominiraju, a ne da budu skladni.

Ocjena: 5/10

FARUK: Prva zamjerka je engleski jezik koji u izgovoru prvog pjevača zvuči kao vježba kod logopeda. Osim toga, ova pjesma je prilično kaotična. Prvi dio je ravan k’o Slavonija, sa vrlo ozbiljnim dijelovima, a drugi zvuči kao uštimavanje mamurnih rockera. Ni prvi ni drugi dio mi se nešto pretjerano ne sviđaju.

Ocjena: 4/10

LUKA: Ništa posebno, makar se već zna da će ovo proći dalje. Imaju izuzetno dobre vokale i stvarno mislim da će proći dalje, makar mi pjesma nije nešto posebno – definitivno nije pobjednička pjesma.

Ocjena: 7/10

LUNA: O Bohtemazo Gohar, pa zar nisi ništa naučila na primjeru six4one i Klape s mora da se ne sastavlja supergrupa!? Ovako si dobila šest pjevača, šest sudbina, šest različitih glazbenih žanrova, ali samo jedan nejestivi kupus od kojeg ne možeš napraviti ni krpice sa zeljem! :udaram se po zidu: Šteta, zbilja šteta. Ovako su jedino postali šest neiskorištenih potencijala s pjesmom koja ih nije dostojna. Jedine pohvale idu spotu i djeliću pjesme s etno elementima. S kojim, nažalost, i počinje žešći mess na kraju pjesme.

Ocjena: 3/10

MAJA: Ne sviđa mi se pjesma, suviše mi je sve dramatično – i vokali i glazba i spot koji sam pogledala.

Ocjena: 4/10

MARIJA: Moram priznati da sam nakon toliko pričanja o pjesmi i izvođačima ipak očekivala više. Početak djeluje lijepo i skladno, a onda odjednom sve postaje konfuzno, previše dorađeno, bez spontanosti. Dodajmo tome da im se glasovi baš i ne slažu najbolje i sve skupa barem meni ne zvuči dobro. Vjerujem da bi samo jedan pjevač napravio puno bolji posao s ovom pjesmom. Ipak mislim da će o plasmanu ove pjesme u finalu odlučivati nastup uživo, a ja želim vjerovati da će on biti dobar ili barem prolazan. Zasad ću ostati suzdržana prema ovome.

Ocjena: 5/10

MARIN: Moram priznati da mi je prilično teško napisati nešto o ovoj skladbi ne koristeći pritom leksik Zdravka Mamića. Ovo je grozno na toliko razina da čovjeku dok je sluša dođe da poželi da je rođen potpuno gluh. Uvijek postoji ona jedna pjesme zbog koje požalim što u Razmišljamo naglas nema negativnih bodova.

Ocjena: 1/10

MARIO: Lijepa balada koja ima ono nešto. Glasovi im se lijepo stapaju i ugodno je za uho. Vidim da će ovo biti jedna lijepa priča na pozornici i da ne će razočarati. Svakako veliki ‘like’!

Ocjena: 8/10

NORA: Dosta kaotična pjesma. Čini se kako su išli svakom izvođaču dati zasebnu strofu melodijski prilagođenu njihovom uobičajenom žanru. Tako smo dobili gotovo 6 zasebnih strofa sa svojim malo različitim izlomljenim melodijama koje se pomalo nezgrapno spajaju u refren. Ideja se zapravo čini zgodna, ali završni proizvod je malo sirov i nedovoljno ispoliran. Refren je ok, i čak prema kraju postaje poprilično moćan. Ipak imam osjećaj da sam se veći dio pjesme mučila kako bi došla do harmoničnog kraja. Nisam bez suosjećanja prema temi i konceptu ove pjesme, i čak mislim da je u tom pogledu ovaj optimističan projekt ispao puno bolje nego očekivano. Realno, pjesma je dosta suzdržana i uznosita, a mogla je biti neka puno teža patetika. Činjenica kako su većina pjevača kroz svoje osobne obiteljske veze direktno vezani uz taj povijesni događaj mi ipak daje novu dimenziju svega.

Ocjena: 6/10

TOMO: Nakon višetjednog objavljivanja člana po člana grupe, dobili smo ovo. Ni po čemu posebno, osim po pomalo jezivom spotu. Ako dovoljno puta poslušate pjesmu, pomislit ćete da se zove „Don’t Deny“, o čemu je i bilo priče da bi se promijenilo, međutim ni sam više ne znam kako se pjesma zove. Glasovi koji je izvode su lijepi i vjeruje da to uživo može zvučati lijepo, ali ne dovoljno za mene.

Ocjena: 3/10

KONAČNA OCJENA: 51/120

Armenija 2015.

 • Užasna je (1) (22%)
 • Ne sviđa mi se (2) (32%)
 • Ok je (3) (26%)
 • Dobra je (4) (14%)
 • Jako mi se sviđa (5) (6%)

Zahvaljujemo na glasanju

Loading ... Loading ...

Nina Sublatti – Warrior

AJDIN: Nesvakidašnja pjesma: egzotična, uzbudljiva i ispunjena nekom divljom atmosferom. Volim Ninin snažan i specifičan vokal i usporene dijelove pred refrene. Za refren je možda trebalo biti uloženo više truda.

Ocjena: 7/10

AZIZ: Meni nije jasno zašto ova pjesma ima tako nizak plasman kod publike prije ESC-a. Fakat je dobra. Što su znali sve poslati, ovo im je predobro. Pogotovo nakon spota pjesma mi se još više sviđa. Ne znam, bit će nepravda ako ne prođu u finale. Možda za sada imaju samo sreće u tome da su u ovom polufinalu kad ima netko za njih da glasa.

Ocjena: 7/10

BOJAN: Gruzijci su zaista izabrali najbolje od ponuđenog. Na prvu mi se svidjela verzija sa nacionalnog finala, dok mi se poboljšana eurovizijska svidjela još više. Volio bih čuti Ninu i Warrior dva puta u Beču.

Ocjena: 7/10

FARUK: Čini mi se da je ova pjesma nestala u ovom nesretnom aranžmanu, i potrebi da se od tri eurovizijske minute stvori neka silna umjetnost. Upravo zato ova pjesma bi mogla ostati na onom rascjepu između želja publike i interesa žirija, te potonuti daleko ispod svoje realne vrijednosti.

Ocjena: 5/10

LUKA: Recite što hoćete, meni se ova pjesma sviđa. Prva gruzijska koja mi se ikad sviđala. Dobar refren!

Ocjena: 8/10

LUNA: Amber, sjedni se, uzmi notes i uzimaj zabilješke o tome kako se radi revamp! Jest da G:son nije napravio nekog prevelikog posla, ali je napravio dovoljno da gruzijska Warrior bude bolja od malteške. Jedna od pjesama koja mi se nalazi u mobitelu i za koju se zbilja nadam da će ostvariti TOP10 plasman. I moram zbilja istaknuti da je ovo ogromni napredak za Gruziju koja je prošle godine poslala uvjerljivo najgoru pjesmu Eurosonga 2014.

Ocjena: 9/10

MAJA: Nisam ljubitelj ovakvog zvuka, ali vjerujem da će pjesma dobro proći, ako ni zbog čega drugog onda zbog činjenice da nije klasična balada.

Ocjena: 3/10

MARIJA: Nakon prošlogodišnje razočaravajuće pjesme i još goreg nastupa u polufinalu, ovo je fantastično. Zadivljujuće, snažno i zapanjujuće. Pjesma je zanimljiva, dramatična, a Nina glasom privlači pozornost i usmjerava svu pažnju ovog svijeta na pjesmu.

Ocjena: 8/10

MARIN: Je li se već dogodilo da na istom Eurosongu imamo dvije pjesme istog imena? Kako se usporedba nameće sama od sebe, reći ću da je gruzijska ratnica svoj „rat“ izvojevala bolje od malteške kolegice. Nema ovdje ničeg revolucionarnog, nije materijal za vrh, ali nije ni loše. Dapače. Nadam se da će Mulan i ostale ratnice iz spota trčkarati i na bečkoj pozornici.

Ocjena: 7/10

MARIO: Cijelo vrijeme očekujem da se nešto dogodi, da me Nina nečime osvoji, ali jednostavno to se nije dogodilo, koliko god puta poslušao pjesmu. Sve mi je to nažalost anemično.

Ocjena: 4/10

NORA: Bolja verzija „ratnice“. Jedna od najboljih pjesama u ranoj fazi odabira. Naglašeni bubnjevi u pjesmi mi konceptualno lijepo pašu. Osim što daju odličan ritam, podsjećaju i na potencijalnu ratničku koračnicu. Melodija je jednostavna i privlačna, te mi se čini kao da ima blagi rock prizvuk, i pjevačica zvuči moćno.

Ocjena: 7/10

TOMO: Ništa posebno u početku, ali revamped verzija je, iako uz male promjene, u meni kompletno preobratila pjesmu i svaki put kad je čujem mi se sve više dopada. Ugodno je iznenađenje u, već se ponavljam, oceanu balada i zbog toga mislim da će se istaknuti. Dobar ritam i dobra pjevačica – za Eurosong skoro ni ne treba puno više.

Ocjena: 7/10

KONAČNA OCJENA: 79/120

Gruzija 2015.

 • Užasna je (1) (9%)
 • Ne sviđa mi se (2) (18%)
 • Ok je (3) (19%)
 • Dobra je (4) (29%)
 • Jako mi se sviđa (5) (26%)

Zahvaljujemo na glasanju

Loading ... Loading ...
 • Komentari su ovako poredali četvrtu grupu:
  1. Azerbajdžan 97/120
  2. Gruzija 79/120
  3. Portugal 55/120
  4. Armenija 51/120
  5. Poljska 50/120
 • Kada to spojimo s prije iskomentiranih 15 zemalja, poredak je ovakav:
  1. Slovenija 105/120
  2. Albanija 99/120
  3. Azerbajdžan 97/120
  4. Estonija 91/120
  5. Crna Gora 85/120
  6. Italija 83/120
  7. Gruzija 79/120
  8. Njemačka 76/120
  9. Bjelorusija 71/120
  10. Irska 71/120
  11. Francuska 64/120
  12. Malta 57/120
  13. Portugal 55/120
  14. Armenija 51/120
  15. Poljska 50/120
  16. Ujedinjeno Kraljevstvo 47/120
  17. Danska 42/120
  18. San Marino 33/120
  19. Moldova 27/120
  20. Finska 23/120
 • Pjesme iz ove grupe su se najviše svidjele Luki i Mariji, dok se Mariju i nisu pretjerano svidjele.
 • Za razliku otprije dva dana, danas smo imali prilike vidjeti podjednak broj desetki (sve tri desetke su pripale Azerbajdžanu) i jedinica (dvije za Armeniju i jedna za Portugal).
 • Prosječne ocjene:
  1. Azerbajdžan 8, 08
  2. Gruzija 6,58
  3. Portugal 4,58
  4. Armenija 4,25
  5. Poljska 4,17

Komentara 6

 1. 1. Azerbajdžan: odlična pjesma “in vitro”. Elnur je odličan pjevač, ima krasnu boju glasa. Pjesma je melodična, refren je snažan, u pozadini pjesme se neosjetno provlači azerbajdžanski tradicionalni melos, no očito je “na prvu” kako su zapadnjaci (naravno, stara dobra švedska ekipa) opet napisali pjesmu i to automatski stvara jednu dozu odbojnosti, no puno veći problem je što kad Elnur pjeva uživo ova pjesma gubi na snazi i volumenu i to je najveći problem za Azere. Gledajući studijske verzije, ova pjesma definitivno pripada u TOP 10, no nisam siguran da će nakon izvedbe uživo tako i biti: vrlo lako bi se mogla dogoditi repriza od prošle godine.
  2. Portugal: bože kako volim ovu pjesmu! Tako je netipična za eurosong, nesavršena, ima toliko nedostataka, a opet me toliko privlači i mogao bih je bez problema slušati sto puta za redom. Pjevačica je originalna, prava divlja Amazonka, pjeva na svom lijepom portugalskom jeziku. Tijekom cijele pjesme ona je u svom nekom svijetu kojeg nam prezentira na jedan sasvim pošten i iskren način, i dok je slušam potpuno suosjećam s njom iako nemam pojma o čemu pjeva. Meni osobno, ovo je jedna od najboljih pjesama ove godine, i znam da neće biti ni blizu TOP10, ali bio bih jako žalostan da ne uđe u finale. Bravo Portugal!
  3. Poljska: jedna ugodna, lagana i nenametljiva pjesma. Ok, slažem se da nije ništa “vau”, ali za razliku od Grčke, Malte, Švicarske i inih…nema te usiljenosti i patetike. Poljska će ući u finale, u to čvrsto vjerujem, a i u finalu negdje ju vidim oko sredine tabele, možda čak i više.
  4. Gruzija: jedva sam se prisilio ovu amerikaniziranu pjesmu poslušati do kraja. Ništa posebno, usiljeno, neoriginalno i ni po čemu se ne izdvaja. Gruzija ne zaslužuje plasman u finale, iako mislim da će ući u njega i nerealno dobro proći.
  5. Armenija: bolje bi im bilo da su i ovu godinu pauzirali, nego poslati ovakav jeftin, otrcan i nepotreban uradak. Pa zar ih se 6 sa različitih kontinenata moralo skupiti za jednu ovako bezveznu pjesmu. Ali, proći će Armenija u finale (“dijaspora efekt”) kao i svake godine, samo se iskreno nadam da se neće primaknuti TOP10, jer to bi bila katastrofa.

 2. ispravak …lapsus… hteod dakle reći: “žiri ne može a da ne nagradi ” …

  Horvate kad si već sve napravio na ovom sajtu ( sve pohvale) .. nabaci i funkciju EDIT.

 3. Jermanska pesma će imati poprilično veliku uspeh na escu i delovaće premočno na sceni. Šest sjajnih vokala kad zasija u beloj svetlosti na stageu ..taj efekat i uticaj na široku evropsku publiku će biti ogroman. A žiri ovo ne može u većoj ili manjoj meri da nagradi . Takođe primećujem da ovde neki što razmišljaju suviše na glas nisu shvatili o čemu se zapravo radi u ovoj pesmi. Pa nije tek slučajno što je baš takva. Da li znate da je 100 godina od genocida na Jerminima od strane Turaka i da se čak Anglea Merkel oglasila , Rusi, Francuzi, .. papa se već oglasio takođe..
  S druge strane svako ima pravo na svoj ukus, to nije tema…ali pesma NIJE SLUČAJNO OVAKVOM.

 4. Ovde bi mnogo bolje bilo da neki ne razmišljaju NI U SEBI……….. !!! Ali ajde neka misle da su pomalo bitni ..Inače to važi za sve forume, posebo takozvani forum HRTa, koji nije HRT-ov.

  p.s.

  @ Oslić

  …naravno ! na tebe da se ljutim? Pa to ne dolazi u obzir ni u paralelnom svemiru, akamoli ovom 🙂
  Uostalom prilično si realan . ..pusa !

Odgovori