Razmišljamo naglas – Eurosong 2017. (1) – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Razmišljamo naglas – Eurosong 2017. (1)

  10 min za čitanje   85 komentara

Šestero komentatora (Bartol Stopić, Bojan Petrović, Faruk Ajdinović, Luna Janić, Marija Labaš Tomislav Kralj) okupili su se u ovogodišnjem izdanju “razmišljanja naglas”. Kojih pet nasumično odabranih zemalja je danas na programu, saznajte u nastavku. Ujedno vas pozivamo da nam se pridružite u komentiranju u komentarima ispod.


 AUSTRALIJA

Bartol: Solidna pjesma koja nakon nekoliko slušanja ipak uđe u uho. Inače ne volim previše studijske verzije australskih izvođača na velikom i malom Eurosongu, jer obično nisu u stanju tako otpjevati uživo (osim Dami Im, naravno) niti prenijeti emociju. Također, ovo je jedna od rijetkih pjesama na ovogodišnjem Eurosongu za koju si ne mogu zamisliti staging uopće pa se nadam da je SBS maštovitiji od mene. 🙂

Ocjena: 6/10

Bojan: Meni se ovo sviđa, balada s glvaom i repom i mislim da nema zime za Australiju ni ove godine i da ćemo ih još jednom gledati u finalu. Još ako Isaiah dobro uživo izvede pesmu biće to i neki visoki plasman.

Ocjena: 9/10

Faruk: Svi me mogu razočarati, ali Australci, čini se, neće nikad. Jednostavna, moderna pjesma, s raskošnim zvukom, vrhunskim vokalom i produkcijom kakvu nema nijedna pjesma na ovogodišnjem Eurosongu. Dodamo li tome nastup na kome se, kao ni dosad, neće štedjeti – i Australci, nadam se, ponovno mogu među pet najboljih.

Ocjena: 10/10

Luna: Slušanje ovoga je kao slušanje Kate Tanner u seriji Alf nakon što vanzemaljac napravi glupost – nezanimljivo i nikako dočekati kraj. Dami je barem imala kredit za odraditi ovo uživo, ali ovo je mrtvo.

Ocjena: 4/10

Marija: Danima sam pokušavala smisliti komentar za ovu pjesmu pokušavajući objasniti Vama (a onda i samoj sebi) zašto ju volim. I tako nakon sati i sati razmišljanja, nisam uspjela smisliti ništa. Nikako ne mogu pronaći prave riječi i obrazložiti zašto mi se toliko sviđa, ali sviđa mi se. Zavoljela sam ju s prvim slušanjem i od tog trenutka mi je na repeatu. Očito je da Australija zna što radi i sukladno tome očekujem sjajan nastup na pozornici u Kijevu.

Ocjena: 10/10

Tomislav: Još jedna balada u nizu balada na ovogodišnjem Baladasongu. Ali ovo je dobra balada. I to jako dobra balada. Sviđa mi se harmonijsko rješenje za svaki dio pjesme, fin aranžmančić i kao začin svemu zanimljiv Isaiahov glasić. Sve u svemu, čini mi se da se Australcima i trecu godinu zaredom piše dobar rezultat.

Ocjena: 8/10

UKUPNA OCJENA: 47/60

PROSJEČNA OCJENA: 7,83

anketa 662

Australija 2017.

Ukupno glasova: 325

 • Dobra je (4) [100 / 31%]
 • OK je (3) [95 / 29%]
 • Jako mi se sviđa (5) [69 / 21%]
 • Ne sviđa mi se (2) [47 / 14%]
 • Užasna je (1) [14 / 4%]


 AZERBAJDŽAN

Bartol: Mrzim raditi predviđanja, jer sam u većini slučajeva loš u njima, ali otkad je izašla, ja ovu pjesmu vidim kao dark horse Eurosonga 2017. Jak beat, odlična pjevačica, vrlo dobra pjesma i najvjerojatnije ekstenzivna azerbajdžanska sredstva kojima će financirati nastup – sve je to recept za uspjeh. Moram priznati da mi je ipak žao da nisu dopustili DiHaj da napiše svoju pjesmu, jer otkad je izabrana, zaljubio sam se u njezine tekstove i glazbu.

Ocjena: 9/10

Bojan: Moram da priznam da do ovog slušanja radi komentiranja pjesama uopće nisam bio doživio ovu skladbu. Mislim da sam je čuo samo jednom ili dva puta, no, razlog zašto je to tako najvjerojatnije leži u činjenici što mi se taj prvi put nije dopala i jednostavno nisam imao volju ponovno da je čujem. Situacija se nije ni nakon ovog slušanja nešto promijenila, za mene je tu da upotpuni program.

Ocjena: 4/10

Faruk: Teško mi je to objasniti, ali ova pjesma mi je na neki neobičan način neugodna. Unatoč tome što joj ne mogu naći nijednu veću zamjerku, jednostavno atmosferom i emocijom mi je turobna, pomalo i umjetna. Loš prvi dojam, možda? No, izuzmemo li to – švedbejdžanska koalicija nastavlja u istom stilu i punom parom.

Ocjena: 5/10

Luna: Dogodilo se nemoguće – Azerbajdžanac je skladao azerbajdžansku pjesmu. I to veoma dobru! Ovo je jedna pamtljiva indie-pop pjesma koju bi vrlo lako mogle pjevati i neke DiHajine američke kolegice. Jedini problem s pjesmom je pjevačica koja ima karizmu lignje kad pjeva, na što bi trebala proraditi do Kijeva.

Ocjena: 9/10

Marija: Eksperimentalno, očaravajuće, zanimljivo, moderno, novo i uz jedan dobar scenski nastup ovo s razlogom može završiti na samom vrhu. Za mene osobno, najbolja pjesma koju je Azerbajdžan ikad poslao. Kupila me prvom sekundom i postala jedna od mojih velikih favorita. Bez prevelikog filozofiranja pustit ću da ocjena govori sama za sebe.

Ocjena: 10/10

Tomislav: Vrlo dobra ideja, znači, uzeti model dubstepa u strofi i jednostavno ubrzati tempo i tako dobiti jednu zanimljivu kombinaciju koja bi mogla vrlo lako završiti vrlo visoko. I nadam se da hoće.

Ocjena: 9/10

UKUPNA OCJENA: 46/60

PROSJEČNA OCJENA: 7,67

anketa 663

Azerbajdžan 2017.

Ukupno glasova: 290

 • Jako mi se sviđa (5) [94 / 32%]
 • Dobra je (4) [86 / 30%]
 • OK je (3) [65 / 22%]
 • Ne sviđa mi se (2) [39 / 13%]
 • Užasna je (1) [6 / 2%]


 CIPAR

Bartol: Prvi, i ja se nadam zadnji puta da slušam ovu pjesmu u cijelosti. Tekst je toliko banalan, a pjesma neinovativna da je umarajuća. Gadna je konkurencija za zadnje mjesto u prvom polufinalu, pa mislim da bi Hovig ipak mogao biti bolji od zadnjeg G:sonovog pokušaja kao isključivog autora pjesme na Eurosongu.

Ocjena: 2/10

Bojan: Korektna eurovizijska pjesma, koja vjerujem da će dobro proći kod publike. Znatiželjan sam vidjeti što će Hovig spremiti u vezi s nastupom.

Ocjena: 6/10

Faruk: Ono kad pripremate piletinu na žaru, pa vam malo pobjegne temperatura i vrijeme pečenja, pa umjesto sočnog komada mesa dobijete suhi, nezanimljivi, blijedi komad plastike. E, upravo je to ova pjesma.

Ocjena: 3/10

Luna: Halo, Hovig i Thomas? Zvao je Rag’n’Bone Man i rekao da mu vratite pjesmu. I da vratite produkciju kakva je bila prije devampa.

Ocjena: 2/10

MarijaGravity sam dosad poslušala samo dvaput i uz sve svoje napore, ne mogu i ne želim se prisiliti na ponovno slušanje. Pritom moram reći da to moje kategoričko odbijanje ne polazi od mišljenja da je pjesma loša jer svakako ima gorih, ali meni je ovo strašno iritantno. Riječi, ritam, melodija, pjevač, sve.

Ocjena: 3/10

Tomislav: “I’m only human, after all, don’t put your blame on ….” ček sam malo, pa to nije ta pjesma nego ovogodišnji predstavnik Cipra. A pjesme su pljunuto iste. Nešto kao If I Were Sorry i Catch and Release prošle godine. No, uglavnom, vrlo dobar ritam, pomalo vuče na hip-hop, Hovig je vokal odradio sasvim solidno i mislim da bi mogli zbog svoje “drugačijosti” biti zapaženi od strane gledatelja i stoga bi onda mogli vrlo lako izboriti svoje mjesto u finalu.

Ocjena: 7/10

UKUPNA OCJENA: 23/60

PROSJEČNA OCJENA: 3,83

anketa 664

Cipar 2017.

Ukupno glasova: 281

 • OK je (3) [91 / 32%]
 • Ne sviđa mi se (2) [68 / 24%]
 • Dobra je (4) [63 / 22%]
 • Jako mi se sviđa (5) [33 / 12%]
 • Užasna je (1) [26 / 9%]


 ČEŠKA

Bartol: Taman mi je ostala izvan top 5, iako je ovo apsolutno najbolja češka pjesma na Eurosongu u povijesti. Divna balada sa jazzy elementima koja dokazuje da jednostavno nije nužno dosadno i loše. Nadam se da će nastup u Kijevu biti adekvatan, jer ovaj dragulj nikako ne smije ostati u polufinalu zbog banalne greške.

Ocjena: 9/10

Bojan: Martina ima jako ugodan glas i zaista se čovjek osjeća ugodno dok je sluša. Uživam u svim tonovima koje proizvodi svojim glasom u ovoj pjesmi. Iako sama pjesma nema taj neki wow efekt, Martina svojom interpretacijom uspijeva podignuti je na viši nivo. Nadam se da može Češku uvesti po drugi put u finale.

Ocjena: 8/10

Faruk: Ozbiljan kvalitet ove godine stiže iz Češke. Pjesma koja je vrhunski složena,a Martina ju obilježava svojim nevjerojatno specifičnim vokalom. Naravno, ako se u baladi na Eurosong ne polome barem dva reflektora od glasovnih eskapada i ne puknu u komadiće barem dva krhka fanovska srca odmah ju se proglasi dosadnom. Tipični malograđanski neukus.

Ocjena: 9/10

Luna: Dobra strana – sviđa mi se Martinina boja glasa. Loša strana – pjesma je kao EKG umirućeg srca. Čekaš da se pokrene nekakva radnja, a ta radnja nikako da se pokrene. Bit će interesantno vidjeti kakav nastup je spremila češka televizija.

Ocjena: 6/10

Marija: Moram priznati da sam razočarana ovogodišnjim češkim pokušajem. Od prve sekunde čekam da se nešto dogodi, promijeni, izmijeni i ništa. Pjesma je lijepa, to stoji, ali je predosadna. Stvorena za uspavljivanje i previše jednolična da bi se istaknula.

Ocjena: 4/10

Tomislav: Jednostavno uživam u ovom prekrasnom vokalu, tako jedan fin, baršunast alt, fenomenalno. Prava je rijetkost susresti ovakav tip pjesme na Eurosongu, nešto između swinga, jazza, ali u jednoj malo uniformnijoj varijanti. Ne pretjeruje se u aranžmanu i to je ovdje pravi pogodak tako da će kojim slučajem neprolazak u finale za mene biti veliko razočarenje.

Ocjena: 9/10

UKUPNA OCJENA: 45/60

PROSJEČNA OCJENA: 7,5

anketa 665

Češka 2017.

Ukupno glasova: 269

 • OK je (3) [80 / 30%]
 • Ne sviđa mi se (2) [74 / 28%]
 • Dobra je (4) [71 / 26%]
 • Jako mi se sviđa (5) [30 / 11%]
 • Užasna je (1) [14 / 5%]


 MAĐARSKA

Bartol: Tužno bi bilo da se ova pjesma naziva originalnom velikim dijelom zbog toga što je korišten materinji jezik u njoj ali je činjenica da će se Origo stvarno odvojiti od ostatka konkurencije na Eurosongu. I iako sam imao dvije pjesme koje su mi bile bolje na A Dalu smatram da je i ovo izvrstan izbor za Mađarsku. Rap dijela u recapu vjerojatno ne će ni biti, pa ne bi trebao predstavljati problem onim slušateljima kojima bi možda zasmetao.

Ocjena: 7/10

Bojan: Ova definitivno unikatna pjesma svakako će biti jedna od onih koje će se isticati u Kijevu, jer će odskakati od svega ponuđenuog, što zbog žanra, što zbog interpretacije. Malo manje mi se sviđa rep dionica, ali sve ostalo je nekako lijepo za čuti.

Ocjena: 6/10

Faruk: Evo, vidite Deen, Dalal, Ana, Jala i Ajanoviću da se rap može vrlo lijepo uklopiti u eurovizijsku pjesmu, a da pritom ne zvuči kao upad jedinica specijalne policije u diskoteku. Produkcijski jako lijepo ušminkana kombinacija modernog i etno zvuka baš zvuči ugodno i zanimljivo. Kao i uvijek, bod više za hrabrost da se ne pobjegne u sigurnost pjevanja na engleskom.

Ocjena: 9/10

Luna: Možda nije moja šalica čaja. Možda sam bila više za Gabi Tóth. No priznajem da je ovo najoriginalnija pjesma ovogodišnjeg natjecanja. Za bolji doživljaj pjesme bolje je čuti izvedbu uživo, na temelju koje sam i dala ocjenu.

Ocjena: 8/10

Marija: U terminima originalnosti radi se o jednoj od najinovativnijih pjesama godine za što Mađarska zaslužuje velike komplimente. Pozitivne strane pjesme su zanimljiva melodija, izbjegavanje engleskog jezika, modernost ukomponirana s tradicionalnim elementima kulture jednog naroda i njegova emocija. Negativna strana za mene je rap dio (koji mi se jednostavno ne uklapa u pjesmu i imam osjećaj da je tu samo zato jer se ničeg nisu mogli dosjetiti) i loš scenski nastup koji smo imali prilike vidjeti (iako se nadam da će to promijeniti u Kijevu).

Ocjena: 7/10

Tomislav: Za mene je ovo otkriće ovog Eurosonga i potpuni hit. Ne razumijem riječi mađarskog, a uz ovu pjesmu kao da razumijem sve. Sviđaju mi se harme u strofama i kombinacija deepa i etno folka poslije refrena. Prava poslastica za uši.

Ocjena: 10/10

UKUPNA OCJENA: 47/60

PROSJEČNA OCJENA: 7,83

anketa 666

Mađarska 2017.

Ukupno glasova: 277

 • Jako mi se sviđa (5) [118 / 43%]
 • Dobra je (4) [67 / 24%]
 • OK je (3) [50 / 18%]
 • Užasna je (1) [21 / 8%]
 • Ne sviđa mi se (2) [21 / 8%]


ZANIMLJIVOSTI

 • Poredak prve grupe:
  1. Australija 47/60 (7,83)
  2. Mađarska 47/60 (7,83)
  3. Azerbajdžan 46/60 (7,67)
  4. Češka 45/60 (7,5)
  5. Cipar 23/60 (3,83)
 • Najdarežljivi komentator danas bio je Tomislav, dok se ova grupa najmanje svidjela Luni.
 • Danas su podijeljene četiri desetke – dvije za Australiju, te po jedna za Azerbajdžan i Mađarsku.
 • Upravo zbog tih dviju desetki, Australija je u blagoj prednosti nam Mađarskoj, koja ima isti broj bodova.

Rasprava85

 1. seky — 1. svibnja 2017. u 12:59

  AUSTRALIA- za razliku od Dami i Guy Sebastiana,ovo mi je prosječno,ravno i nezanimljivo. Kao da je pjesma tu samo da popuni neko mjesto. 5/10
  AZERBAJDZAN-Nakon 2012., ponovo volim neku azer. Pjesmu. Ovo je mračno,originalno i vrhunski obrađeno. Sitne greške postoje,no ostanimo samo na tome. 9/10
  CIPAR-tekst je katastrofa,a pjesma izlizana. Očito je da je pjevač tražio uzor u Sergey-u, samo što je Sergeya spasio nastup,a ovo neće ni to. 2/10
  ČEŠKA- Marta je vrlo simpatična i glas joj je fenomenalan. Upravo zbog glasa mi se cijela ova skladba sviđa. Ne mogu predvidjeti plasman,ali bilo bi lijepo ovo čuti 2 puta. 7/10
  MAĐARSKA- sjajno,originalno i NARODNO. Instrumental je fenomenalan,a pjesma je svježa i nije isproducirano smeće(bok Freddie). Moje 3. Mjesto ove godine! 10/10

 2. endlessly — 22. travnja 2017. u 13:50

  Kipar možda jeste najošiji u ovom projektu, ali ne zaslužuje toliko niske ocjene.

 3. Ary — 19. travnja 2017. u 18:30

  Cipar zasluženo na dnu u ovom poretku, nadam se i u sveukupnom. Češka dosadna, daleko bolju pjesmu su imali prošle godine. Mađarska i Azerbajdžan će sigurno dobro proći u finalu.

 4. ben005 — 18. travnja 2017. u 13:47

  @punktelosdurchdienacht Ne izgleda skupo i zahtjevno za realizaciju na HRT-u. Ne kužim zašto to kod nas nema. Te radijske emisije tipa Turki party u podne ionako većina ne sluša.

 5. ShimicH — 18. travnja 2017. u 13:33

  Australija me ove godine razocarala, Cipar je vrlo dobar pjesma uđe u uho nakon slušanja, Azerbajdzan ova pjesma me ne primamljuje, ista stvar po meni je bila prosle godine sa Francuskom, pjesma je dobra ali jednostavno ne primamljuje. Mađarska je ove godine odlucila poslati nesto stvarno fastinantno! Odlicno! Svidja mi se glazba i tekst Fantasticus! Ali niko ne moze nadmasiti Freedija hehe…Češka, pjesma je dobra ali ipak Gabriela je stvarno odlicna prosle godine sa I stand po meni najljepsa balada Eurovizije ikada!

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?