Razmišljamo naglas – Eurosong 2017. (7)

Podijeli na Facebook Twitter

Uključujući današnji dio našeg “razmišljanja naglas”, samo tri dijela ovogodišnjeg izdanja ovog projekta ostala su do kraja. Tko se danas našao na seciranju kod komentatora Eurosong.hr-a, saznajte u nastavku. Ujedno vas pozivamo da nam se pridružite u komentiranju u komentarima ispod.


 BJELORUSIJA

Bartol: Intenzivno sam pratio bjelorusko finale ove godine, i ne mogu ni opisati koliko mi je bilo drago kada je upravo Naviband pobijedio. Pjesma kao pjesma nije nešto preposebno ili originalno, ali  bjeloruski jezik i njihova kemija na sceni (srdačan pozdrav Estoniji) daju nevjerojatan šarm ovoj pjesmi. Uzvici doduše postanu s vremenom malo naporni. Želim im sve najbolje i da uvedu Bjelorusiju u finale Eurosonga.

Ocjena: 7/10

Bojan: Ne znam, meni je ovo nekako draga pjesma i oni su mi puni pozitive. Jednostavno ih volim slušati i gledati i uvijek mi izmame osmijeh na lice. Iako pred kraj možda malo previše bude tog „hej hej aja ja ja o“. No, sve u svemu volio bih ih slušati u finalu.

Ocjena: 8/10

Faruk: Tužna realnost ovogodišnjeg Eurosonga je da ne morate imati dobru pjesmu da se istaknete. Dovoljno je da ne pjevate na engleskom i odjednom vas svi gledaju kao spektakl. Dakle, za bjeloruske standarde kiča i neukusa ovako ugodna, relaksirajuća pjesmica je čista egzotika. Sve u svemu, pristojno. I tu otprilike bih podvukao crtu.

Ocjena: 5/10

Luna: Da mi je netko prije nekoliko mjeseci rekao da će mi Bjelorusija biti među favoritima, popljuvala bih ga. Međutim, ovo mi tako simpatično, da mi čak ni jeajeakanje na kraju ne smeta (iako sam čula novu verziju, u kojem je količina toga na kraju smanjena). Sjajno!

Ocjena: 10/10

Marija: I dok se većina zemalja iz brojnih opravdanih i neopravdanih razloga srami poslati pjesmu na materinjem jeziku, Bjelorusija ove godine  natjecanju donosi potrebnu svježinu. Ovo je jedna od rijetkih pjesama koju možete povezati sa zemljom iz koje dolazi, a pritom je i vesela i zanimljiva i kreativna i potpuno svoja. Njih dvoje su iznimno simpatični, imaju obilje karizme i dok se drugi pitaju može li ovo proći u finale, ja se pitam na kojem će mjestu u finalu unutar TOP 15 ovo završiti.

Ocjena : 9/10

Tomislav: Ova pjesma zrači jednom posebnom pozitivnom energijom i jako dobro joj pristaje bjeloruski jezik. Ima zanimljive melodijske sekvence u refrenu i poslije refrena. Lako pamtljivo i to bi joj moglo donijeti rezultat.

Ocjena: 8/10

UKUPNA OCJENA: 48/60

PROSJEČNA OCJENA: 8,0

Bjelorusija 2017.

 • Užasna je (1) (9%)
 • Ne sviđa mi se (2) (10%)
 • OK je (3) (30%)
 • Dobra je (4) (26%)
 • Jako mi se sviđa (5) (25%)

Zahvaljujemo na glasanju

Loading ... Loading ...


 ISLAND

Bartol: Nakon prošlogodišnjeg pretjeranog očekivanja, ove godine nitko ni ne spominje Island kao konkurentnu pjesmu. Šteta, jer čini mi se da ima šanse u prvom polufinalu za prolazak. Ne prevelike, ali mislim da se može provući. Ipak je smiješno čuti paper na početku svakog refrena, koliko god to bila dobra metafora u zapravo vrlo kvalitetnom tekstu.

Ocjena: 6/10

Bojan: Ovo je jedna draga pjesma i koja mi drži pažnju cijele tri minute i gdje samo isčekujem da čujem što li će se sljedeće dogoditi u pjesmi. Svakako ovo je nešto što ću rado slušati i nakon Eurosonga.

Ocjena: 10/10

Faruk: A godišnja nagrada „Eric Saade“ za najbezvezniji i najgluplji tekst Eurosonga putuje na Island. Ova himna za uredski materijal je nepopravljivo beskrvna, blijeda i nedorečena pjesma s preiritantnim refrenom. Svako njegovo ponavljanje gotovo fizički boli.

Ocjena: 1/10

Luna: Ovo me jako podsjeća na moju voljenu Love Injected (a dobro se sjećam da sam bila jedina u #rn2015 koja je toj pjesmi dala 10 bodova). Jednostavno hipnotizirajuće od prvog takta.

Ocjena: 10/10

Marija: Ne mogu reći da je pjesma loša, ali ja jednostavno nisam oduševljena. Samoinicijativno ju nikad ne bih poslušala i to jedan od razloga zbog kojeg mi ne odgovara, ne sviđa mi se ni njezina prenaglašenost, napadnost i pretjerana dramatičnost. Ako bi početak pjesme i gradaciju do refrena opisala uspješnom, onda to na kraju sve pada u vodu jeftinim stihom Paper, you cut right through / I’m stuck like glue to you nakon kojeg imam dojam da je pjesma ušla u kolotečinu i da je sav trud do tada bio uzaludan.

Ocjena: 6/10

Tomislav: Ova pjesma me jako podsječa na Latviju 2015. godine. Znači, minimiziranje instrumentala samo na ritam (perkusije) i to je uglavnom to, težište je stavljeno na vokalnoj interpretaciji. Refren bi možda mogao biti i bolji, utoliko da je možda malo konvencionalniji izbor harmi, da se ne brazdi toliko u svoju dimenziju.

Ocjena: 6/10

UKUPNA OCJENA: 39/60

PROSJEČNA OCJENA: 6,5

Island 2017.

 • Užasna je (1) (5%)
 • Ne sviđa mi se (2) (25%)
 • OK je (3) (29%)
 • Dobra je (4) (18%)
 • Jako mi se sviđa (5) (24%)

Zahvaljujemo na glasanju

Loading ... Loading ...


 ITALIJA

Bartol: Pjesma koju sam htio mrziti, ali jednostavno ne mogu. I nakon milijuntnog slušanja još uvijek osjećam pobjedničku vibru kod Francesca – vidim zlatne, pobjedničke konfete i creditse koji se puštaju na odjavnoj špici dok Occidentali’s Karma svira u pozadini. Dulja je verzija naravno bolja, ali i kratka ima ono nešto zbog čega Italija dobiva ovu ocjenu od mene.

Ocjena: 10/10

Bojan: Ovo je vrlo vjerojatno pobjednik Eurosonga, ali ne i moj osobni. Nekako se nisam pronašao u pjesmi i koliko god se trudio i puštao je, jednostavno ne ide. Kvalitet je neosporan, a upravo zbog prethodno navedenog razloga dajem ocjenu manje od maksimalne.

Ocjena: 9/10

Faruk: Još od 2012. i Loreen nisam se na prvo slušanje zaljubio u jednu eurovizijsku pjesmu, kao u ovu. Pjesmi Occidentali’s Karma na licu velikim, masnim, crnim slovima piše – pobjednička. Atmosfera cijele pjesme je nevjerovatno pozitivna, a Francesco vlada svakim milimetrom pozornice i drži fokus gledatelja na sebi. Bit ću krajnje iskren – Eurosong, želi li sačuvati ime i ugled, sebi ne može dozvoliti da pobjednički trofej iz Kijeva odnese bilo tko drugi osim Francesca.

Ocjena: 10/10

Luna: Ja ne znam je li mogu još više izražati ljubav prema ovoj pjesmi, koja me osvojila još otkako se Francesco pojavio onu srijedu na pozornici Sanrema u narančastom džemperu. OK ima ama baš SVE potrebno za pobjedu i s ponosom mogu reći da je ovo moj favorit ovogodišnjeg Eurosonga. A i slučajno znam da se RAI raspitivao za slobodne termine u dvorani u Torinu. Namasté, ALÉ!

Ocjena: 10/10

Marija: Od povratka na Eurosong 2011. godine svaka, ali svaka njihova pjesma mi je bila bolja od prethodne. S obzirom na konkurenciju ove godine ovo je miljama daleko od ičega što nam se nudi. Zarazna je, maštovita, kreativna, zanimljiva, pozitivna, razigrana, zabavna, a progovara o teškoj temi. Francesco zrači karizmom, simpatičan je, gorila i plesni pokreti samo pridodaju na zanimljivosti i nose naljepnicu pobjednika. Torino, Milano, Rim, uopće nije bitno. Dajte im pobjedu jer ju zaslužuju!

Ocjena: 10/10

Tomislav: Od povratka Italije na Eurosong 2011. svake godine imaju predstavnika koji može bez problema ući u TOP 5, pa tako i ove godine. Francesco pjeva vrlo zanimljivu pop pjesmu koja govori toku života i životnom smislu na jedan sasvim simpatičan način. Mislim da je ovo ovogodišnji pobjednik.

Ocjena: 10/10

UKUPNA OCJENA: 59/60

PROSJEČNA OCJENA: 9,83

Italija 2017.

 • Užasna je (1) (10%)
 • Ne sviđa mi se (2) (5%)
 • OK je (3) (7%)
 • Dobra je (4) (13%)
 • Jako mi se sviđa (5) (65%)

Zahvaljujemo na glasanju

Loading ... Loading ...


 NIZOZEMSKA

Bartol: Nizozemska spada u kategoriju onih koje može live spasiti, jer znam da odlično zvuče. Pjesma kao pjesma je za zlatnu sredinu, s tim da za razliku od većine ovogodišnjih prosječnih ima Cry no more dio koji ostaje u uhu. Sviđa mi se i zadnji refren gdje ostanu na kratko a capella samo sa bubnjevima u pozadini.

Ocjena: 6/10

Bojan: Ovdje se definitivno osjeti posebna emocija u pjesmi, još kad se sazna kome je posvećena i zbog čega, nema potrebe dalje širiti priču. Djevojke su svkako lijepo iznijele pjesmu, svaka ju je na svoj način donijela, u tri minute možemo čuti svaku, ali kada je potrebno zvuče usklađeno i glasovi im se fantastično slažu. Vjerujem da mogu do finala.

Ocjena: 7/10

Faruk: Limunada s puno previše šećera koja tek u zadnjoj minuti postane konkretna i vrijedna neke pozornosti. Sve ostalo je dosta patetično i nemaštovito na n-tu potenciju.

Ocjena: 3/10

Luna: OK, imamo dva keychangea. OK, imamo tri glasa koji se sjajno nadopunjuju. Nešto fali? Ah da, kompetitivna pjesma! Znam da im ova pjesa dosta znači, ali ovakve pjesme na X Factoru pjevaju girlbendovi koji znaju da će se nakon ispadanja iz natjecanja raspasti. Šteta.

Ocjena: 4/10

Marija: Lisa, Shelley i Amy nedvojbeno imaju prekrasne glasove, međutim ova je pjesma primjer neiskorištenog potencijala vokalnih mogućnosti. Produkcija pjesme je dosta loša, a kao da to samo po sebi nije dovoljno, ona ne ostavlja nikakav dojam, nedorečena je, staromodna i predvidljiva.

Ocjena: 2/10

Tomislav: Glazbu u ovoj pjesmu ne mogu smisliti, ali na nju naglasak niti nije stavljen nego na vokalni aranžman i na ono o čemu pjesma govori. Prvo je vrlo dobro urađeno, a drugo vrlo emocionalno. Zbog toga će i završiti podosta visoko.

Ocjena: 7/10

UKUPNA OCJENA: 29/60

PROSJEČNA OCJENA: 4,83

Nizozemska 2017.

 • Užasna je (1) (9%)
 • Ne sviđa mi se (2) (25%)
 • OK je (3) (30%)
 • Dobra je (4) (22%)
 • Jako mi se sviđa (5) (14%)

Zahvaljujemo na glasanju

Loading ... Loading ...


 PORTUGAL

Bartol: Pjesma koja je baš portugalska. I to mi uopće ne smeta – dapače, ovo je prva portugalska pjesma od 2009. koja mi je srcu draga. Staromodna je, ali se drži toga. Sviđa mi se što nije izbacio neku noviju verziju u kojoj pokušava predstaviti ovu pjesmu modernijom nego što je, jer bi tad izgubila čar koju ima. Facijalne ekspresije i gestikulacija su jedinstveni, ali ponekad malo smetaju u doživljaju.

Ocjena: 8/10

Bojan: Ovdje bi me kao trebala uhvatiti neka nostalgija, nešto, ali ništa. Prosto samo čekam da  se završi.

Ocjena: 1/10

Faruk: Portugal ove godine – „ili pukovnik, ili pokojnik“. Ili će ostvariti svoj najbolji plasman, ili će doživjeti još jedno razočarenje u nizu. Sredine, bojim se nema. Pjesma Amar pelos dios je pjesma atmosfere, pjesma ugođaja i emocije, i od toga će puno ovisiti puno toga. Netko će se oduševiti ovim daškom ranih pedesetih i pucketanjem starih gramofonskih ploča, drugi, malo primitivniji će pomisliti – „Koji vrag je ovo?! Gdje su šljokice i disko kugla?“. Sve u svemu, vrlo neizvjesno.

Ocjena: 8/10

Luna: Raščetvorite me, ali meni je ovo jedna od najboljih balada ove godine! Valjda zato jer sam znala pratiti koju brazilsku seriju na javnoj hrvatskoj dalekovidnici, u kojima su se ovakve stvari znale puštati. Za preporučiti ako se želite smiriti nakon stresnog dana. Iako je tema tužna.

Ocjena: 10/10

Marija: Ja se stvarno trudim zavoljeti ovu pjesmu, ali ne ide pa ne ide. Ne smeta mi njezina zastarjelost već ona jednostavno u meni ne izaziva nikakvu emociju i ostavlja me ravnodušnom.

Ocjena: 5/10

Tomislav: Portugal se nakon jedne godine pauze vraća na Eurosong. I šalju ovu retro pjesmu. Kad sam rekao retro, nisam mislio na osamdesete ili devedesete nego na same početke Eurosonga. Pjesma mi je osobno jako dosadna i ide mi pomalo na živce, no s druge strane kotiraju jako visoko na kladionicama. Vrijeme će pokazati što će biti s “ovim”.

Ocjena: 3/10

UKUPNA OCJENA: 35/60

PROSJEČNA OCJENA: 5,83

Portugal 2017.

 • Užasna je (1) (27%)
 • Ne sviđa mi se (2) (22%)
 • OK je (3) (18%)
 • Dobra je (4) (13%)
 • Jako mi se sviđa (5) (19%)

Zahvaljujemo na glasanju

Loading ... Loading ...


ZANIMLJIVOSTI

 • Poredak sedme grupe izgleda ovako:
  1. Italija 59/60 (9,83)
  2. Bjelorusija 48/60 (8,0)
  3. Island 39/60 (6,5)
  4. Portugal 35/60 (5,83)
  5. Nizozemska 29/60  (4,83)
 • Po prvi put otkako je ove godine startao #rn, Tomislav nije najblaži komentator u grupi. Barem na jedan dan njegovo mjesto zauzela je Luna. S druge strane, ova se grupa najmanje svidjela Faruku.
 • Danas je podijeljeno čak deset desetki, od čega je njih pet pripalo Italiji. Također, ovoj grupi pjesama su podijeljenje dvije jedinice (Faruk za Island i Bojan za Portugal).

Komentara 31

 1. BJELORUSIJA-uvjerljivo najveće iznenađenje ove godine. Armenija,Švedska i Australija su podbacili. Ali zato Bjelorusi nakon 10 godina šalju nešto slušljivo i zarazno. Jedina zamjerka je too much ovih hey-ho-ho,ali inače SJAJNO. 9/10
  ISLAND-Svala je sjajna,al pjesma je meh. Fali joj svačega,mogu samo reći da mi se sviđa ova hipnozna melodija. Ostalo je prosjek,bar meni(No hard feelings Luna). 6/10
  ITALIJA-karizmatično,pjevno,sjajno i dancy. Kao poznavatelj Talijanskog jezika,mogu reći da stalno ovu pjesmu pjevušim. Nije mi najbolja,ali jedna od najboljih ove godine,bravo Talijani. 9/10
  NIZOZEMSKA-koliko god one bile harmonične i sjajne,toliko je pjesma mrtva i nezanimljiva. Žao mi je,al vrlo precijenjeno i ne vidim ih u finalu. 3/10
  PORTUGAL-njegova interpretacija je vrlo interesantna i podiže ovu pjesmu na neku lijepu i drugu razinu. Da netko kojim slučajem drugi pjeva ovu pjesmu,ne bih ju hvalio,al ovako je pjesma posebna na svoj način. 8/10

 2. Evo kako ja vidim poredak ove petorke. I bravo Nina za komentar Italije i Portugala.
  1. ITALIJA. Da, najvjerojatniji pobjednik ovogodišnjeg Eurosonga…nisam mislio da ću ovo izgovoriti 2 mjeseca nakon Sanrema. A zašto? Upravo zbog slabe/nikakve konkurencije. Kad sam poslušao ovu pjesmu prvi put, bila mi je simpatična, ali da bih rekao da će pobijediti na eurosongu, to definitvno NE. Na standardno dobrom eurosongu, Italija bi bila daleko od utrke za pobjedu, a ovako je isplivala u prvi plan…Moram priznati da sam od uvaženih članova žirija eurosong.hr očekivao čistu 60icu za Italiju, samo je Bojan malo podbacio, a u stvari bravo Bojane…Potpuno nerealne ocjene i prevelike kao i svake godine za Italiju, kao nema konkurencije pa Italija zaslužuje 10/10…Stvorila se takva atmosfera da se eurosong ne treba ni održati, najbolje odmah da Italiju proglase pobjednikom…Rusija je prošle godine pala zbog stručnog žirija, no Italiju nema razloga nitko rušiti (dapače, čak joj EBU i duguje zbog 2015.)…Objektivno, talijanska pjesma je dobra fora, Francesco ima simpatičan nastup, ali to nije pjesma za pobjedu na ESC. Ja ću opet vjerovati u čudo, pa da će se dogoditi iznenađenje (u biti pravda), jedno od njih je Finska.
  2. Portugal. Ovo je drugo potencijalno iznenađenje za pobjedu na ESC. Izuzetno teško ostvarivo, ali nije nemoguće. Jedina pjesma uz Finsku koja je potpuno izvan svega, vremena, trenda, stilski rađena kao filmska pozadina 60-ih godina…Da, jako staromodno…Ali ono čime me je kupila je to što uopće nitko nije Salvadora u Portugalu ozbiljno shvaćao, bio je autsajder, a kad je ovu pjesmu izveo uživo sve je osvojio. Vidjelo se da on ovu pjesmu doista osjeća, da pjeva iz srca i duše, uživo sjajno prenosi tu emociju i uvede slušatelja u neki poseban svijet koji je on kreirao. Da, i svoju bolest ne koristi kako bi dobio bodove zbog hendikepa…Da bi dobio, morat će mu se posložiti puno stvari, najprije da vokalno vrhunski to odradi, savršen scenski nastup i da ga zdravlje posluži. Inače, TOP10 zagarantiran, ali može i jako pasti ako to ne bude vrhunski odrađeno.
  3. Nizozemska. Što reći za Nizozemce? Na prvi dojam, jedna sasvim ok pjesma. Do refrena pjesma zvuči dobro, točno se očekuje neki rasplet, a u refrenu onda zaravnjenje, i to se opet ponovi. Druga zamjerka je što ova pjesma zvuči kao da predstavlja SAD, a ne Nizozemsku, ali dabogda jest jedina…Sestre gotovo savršeno zvuče uživo i tu je prava snaga nizozemske pjesme…Nizozemci očito rade pjesme za “in vivo” efekt i zato u zadnjih par godina prevare kladionice, naravno u svoju korist. Isprva sam mislio da ovo neće u finale, ali kako je konkurencija u drugom polufinalu nikakva i pošto nastup uživo podiže ovu pjesmu, Nizozemci idu u finale, a tamo čini mi se zlatna sredina (11.-15. mjesto). No, ovo je jedno od potencijalnih iznenađenja i može proviriti u TOP10.
  4. Bjelorusija. Jedna pjesma slatka ko šećerni sirup, njih dvoje su simpatični i opušteni na sceni, pohvala jest što pjevaju na bjeloruskom jeziku, ali brate mili ovdje nema ni k od kvalitete. Pjesma skladana za 1 dan, jer su autori bili dobro raspoloženi i htjeli su se našaliti. Sveukupno, djeluje tako površno i jeftino…Da nastupaju na dječjem ESC, imali bi dobre šanse za pobjedu..Ovako, ne kažem da je nemoguće da uđu finale, ali mislim da će se istopiti u polufinalu ko šećer u vodi.
  5. Island. Nakon prvog i drugog slušanja nastupa uživo, rekao sam da ova pjesma nema šanse za finale i to i dalje tvrdim. Studijska verzija je neka sasvim druga priča, ima ta pjesma nešto posebno, u refrenu se provlači taj neki zaboravljeni zvuk 80ih godina koji je vješto uklopljen u jedan moderni synth-pop zvuk. Ali kod nastupa uživo, to se sve izgubi. To je klasična pogreška koja se radi za ESC, i Island će to platiti ove godine. Nešto slično je uradio Azerbajdžan 2015., samo što je ta pjesma bila puno kvalitetnija.

 3. BJELORUSIJA
  Lijep i snažan intenzitet koji se odmah prijeti kod ove izvedbe, zdravo, jako i možda malo pretjerano u svim tim elementima, ali neuobičajeno za zemlju koja je svoj jezik jako skrivala na Eurosongu. Izuzetno zvuči ovo, ima lijepu notu koji malo ide u kolotečinu, moguće da je malo i više nego nesvakidašnje. Sretno Bjelorusija.
  Ocjena: 8/10
  ISLAND
  Neuobičajeni, vrlo poseban izričaj pjesme koja nam u biti govori o jedostavnim, niti po čemu iskazanim stvarima, ali u ono što u osnovi ova pjesma ima je posebna glazbena podloga koja ima tako lijepih, setencijalno neuobičajenih elemenata koju ovu izvedvu čine posebnom u cijeloj svojoj sadržni. Možda ovdje ima i jednostavnih i prosječnih elemenata, ali su oni vješto skriveni i djeluju jako dobro skupa.
  Ocjena: 8/10
  ITALIJA
  Ovo je jedina pjesma koju svi hvale i koja bi po prognozama trebala biti visoko plasirana. Ali na mene nikakav utisak nije ostavila. Zapitala sam se sama zašto: melodičana skladba, talijanski jako lijep jezik i iskaz, i kao cjelina ova skladba može funkcionirati. No, ipak, jednostavno nemam neki poseban osjećaj za ovo. Slušala sam Franceska nekoliko puta ali ne ide, jednostavno je tako. Sretno Italija.
  Ocjena: 6/10
  NIZOZEMSKA
  Jednostavno, niti posebno u svojim bitnim elementima, donekle ovo dijelom izgleda zanimljivo. Ovo dijelom zanimljivo se odnosi na vokalu izvedbu, koja je pristojna i kao takva treba ostati. Nekako se čini da nizozemci u toj pretjeranoj jednostavnosti ipak insistiraju na nečemu što ne trebaju, ubitačnu ležernost koja je možda prenaporna. Izgleda možda interesantno, ali nema ovdje finala. Sretno Nizozemska.
  Ocjena: 6/10
  PORTUGAL
  Možda je to utjecaj nečega esencijalnog, dijelom emocionalnog, ali ovo je nešto što strune srca dira. Jako lijepo, koje možda neće niti dobro proći na natjecanju, ali će ostaviti traga. Ovo je jedna od boljih portugalskih pjesama. Melodično, emotivno, kao kod starijih Almodovarovih filmova koji su van konkurencije. Sretno Portugal.
  Ocjena: 10/10

 4. BARTOL: u ime Estonaca da ti se izvinem što oni svoj duet ne pjevaju kao Bjelorusi jer ipak nije da je pjesma potpuno različite prirode.

 5. ISLAND – predobro. Baš kao Aminata – Love Injected. Subjektivno – OBOŽAVAM. 10/10
  ………
  ITALIJA – simpatično do bola, reputacija Italije, ali pjesma ko pjesma, nikako ne najbolja ove godine. Makar znam – pobjeda ili top 3 plasman. 9/10
  ………..
  PORTUGAL – kad čujem i vidim ovog zmanaznog, neopranog Salvadora koji mi smrdi prek ekrana, povratim u usta, progutam i opet povratim. 0/10
  …………….
  NIZOZEMSKA – pjesma je naaah, ali te sestre tako moćno zvuče u živo da dižu pjesmu na neki potpuno drugi level. 8/10.
  ……………
  BJELORUSIJA – fuj. Jedna od sladunjavih pjesmica u duetu koje čujemo 398 puta svake godine na Eurosongu.

 6. Sutra (30.4.2017.) prve probe će imati:
  ______________________________
  10:00: Sweden – Rehearsal 1
  10:40: Georgia – Rehearsal 1
  11:20: Australia – Rehearsal 1
  12:00: Albania – Rehearsal 1
  13.40: Belgium – Rehearsal 1
  14:20: Montenegro – Rehearsal 1
  15:00: Finland – Rehearsal 1
  16:00: Azerbaijan – Rehearsal 1
  16:40: Portugal – Rehearsal 1
  _________________________
  Danas je zadnji dan kojim biramo zemlje po pjesmi. Od sutra se sigurno mnogo toga mijenja u vašim topovima obzirom da ćemo vidjeti i isječke izvedbe pojedinih država. 🙂

 7. 1. ISLAND-nakon prvog slušanja mi je bila neobična i nisam je shvatio,ali sada jednostavno obožavam ovu pjesmu! Svala je super i vjerujem da će biti dobar neobičan live nastup, jasno mi je da mnogi ne razumiju tekst,ali bitno da je jodlanje OK?! Sretno u polufinalu 🙂
  2.BJELORUSIJA-ovo će se svidjeti gledateljima i vidim je u finalu, meni osobno jako simpatično.
  3. ITALIJA-energična i dobra pjesma, vjerujem da će ovo pobjediti iako ja osobno to ne želim.
  4. PORTUGAL-nemam problema sa time što je retro, sviđa mi se što je na portugalskom,ali mene ova pjesma jednostavno ne dira, no želim joj da dobro prođe.
  5.. NIZOZEMSKA-lijepo pjevaju i to je sve, malo dosadno…

 8. @bonsoirparis ….drito to što si napisao… a ovo za pobjedu sam rekao hipotetski, jer zavisi koje bi godine 50ih il 60ih bila na natjecanju…ne poznajem baš sve pjesme iz tog razoblja, tako da o tome ne mogu ni sa sigurnošću govoriti… možda sam se čak i zaletio u svom komentaru s tim ”odnijela sigurnu pobjedu”… 🙂

 9. @rossonero Ne, portugalska pjesma ne bi imala nikakve šanse ni da su je poslali 50-tih ili 60-tih godina. Čak mi se čini da će bolje proći sada, nego što bi prošla tada, jer mnogi kao da nastoje dokazati svoj istančani ukus za glazbu tretirajući portugalsku kvazi-pjesmu kao pravo remek djelo. Sačuvaj me bože takvih remek djela! Mi ostali koji nismo u stanju otkriti svu ljepotu te pjesme, bismo si valjda trebali oprati uši.

  Mislim da ste bjelorusku pjesmu debelo precijenili. Taj njihova lepršavost i veselje su mi nekako umjetni i isforsirati i ne uspijevaju ih prenijeti na mene. Štoviše, nakon nekog vremena mi to njihovo podvriskivanje počinje ići na živce.

 10. Portugal – pišanje po evrovizijskom šundu 9/10
  Italija – odlično 9/10
  Nizozemska – meh 3/10
  Island – oks 2/10
  Bjelorusija – jedan od mojih favorita 7/10

 11. Obzirom da je do prvog polufinala ostalo još samo 10 dana iskoristit ću priliku te napisati svoj top:
  SUBJEKTIVNI TOP ZA PRVO POLUFINALE
  ___________________________________
  1.Finska
  2.Belgija
  3.Albanija
  4.Australija
  5.Armenija
  6.Slovenija
  7.Portugal
  8.Poljska
  9,Latvija
  10.Cipar
  __________________
  11.Azerbajdžan
  12.Moldova
  13.Island
  14.Češka
  15.Švedska
  16.Gruzija
  17.Crna Gora
  18.Grčka
  ______________
  Prošle godine sam imao točnost svojih uvjerenja u postotku 80% za oba polufinala. (8 od 10 pjesama-16 od 20)
  Vjerojatno će Alb i Slov biti zamijenjeni s Azerom i Švedskom,ali i dalje ću vjerovati u albanski i slovenski uspjeh.

 12. Italija 9/10. Pjesma je jako zarazna, odmah udje u uho, prsti energijom i pozitivom, ali ne zelim ih kao pobjednike. Top 5 im je siguran, sad koliko visoko ce bit, odlucit ce ziri jer ce po publici biti prvi sigurno.
  Bjelorusija 4/10. Pjesma je melodicna, glasovi lijepo pasu na insturmental i sve je lijepo poslozeno. Dodatni plus je to sto pjevaju na svom jeziku. Ali sve ostaje tu, jer nazalost pjesma nema “ono” sto bi privuklo bodove. Mislim da ostaju u polufinalu.
  Island 5/10. Proslogodisnji fijasko koji se dogodio Islandu uvijek mi je u glavi kad slusam ovu pjesmu. Upravo zbog toga ih subjektivno ne mogu smjestit u finale, a i objektivno gledajuc s obzirom na kvalitetu pjesme ceka ih ista sudbina kao lani.
  Portugal 5/10. Na granici ulaska u finale sto se tice mog poretka. Pjesmu ili volis ili ne volis. Osobno me vuce vise ova druga opcija, ali s obzirom na portugalski jezik, lijep glas i razlicitost dobili su nesto bodova i od mene.
  Nizozemska 6/10. Cure super zvuce uzivo i nekako mislim da se Nizozemcima smijesi finale i to sredina tablice. Osobno pjesma nema nista s cim bi me privukla i previse je obicna, ali nekako vjerujem da ce proci vise od zasluzenog.

 13. BJELORUSIJA- ovdje jedini + sto pjevaju na materinjem jeziku.. ostalo mi se ništa ne sviđa… iritantna na neki način 4/10
  ISLAND- aa onako OK je.. ima nešto zanimljivo, al opet nije nešto wow 7/10
  ITALIJA- ova pjesma definitivno osvaja i ovo je, lako moguće, pobjednik ovogodisnjeg Eurosonga.. mislim da ima sve za to.. pjevaju na materinjem, pjesma vedra i simpatična, a sam pjevač vrlo karizmatičan.. jedino što mi se ne sviđa (općenito) je što je od početka stala na poziciju favorita i od početka ima titulu pobjednika.. onda i sam ESC nekako gubi na zanimljivosti (ukoliko se desi ta pobjeda, a vjv hoce) 10/10
  NIZOZEMSKA- meni se ovdje najvise sviđa njihova harmonija.. vokali su neosporno dobri, cure dobro izgledaju.. ali pjesma mi je stvarno bzvz 5/10
  PORTUGAL- e ovo je pjesma koja je toliko staromodna i dosadnjikava, ali ima šmeka- što je ističe i vuče te da ju poslusas i uzivas u njoj.. mislim da ce ovo dosta visoko.. tome svakako pridonosi portugalski i pjevac koji baš donosi pjesmu na neki poseban način… 6/10

 14. Bjelorusija 1/10
  Jednostavno ne volim ovu pjesmu od samog početka, nadam se da ostaju u polufinalu.
  Island 7/10
  Jako mi se sviđa njen glas, nekako je poseban, no nedostaje mi jačine u samoj pjesmi; nadam se prolasku u finale.
  Italija 10/10
  Jedini realni pobjednik ove godine, zaista ne mogu zamisliti nikoga drugog na prvom mjestu osmi Italije; Italija prva, a apsolutno svi ostali miljama iza.
  Nizozemska 7/10
  Na trenutke mi je super, a na trenutke mi je nekako dosadnjikava. Kraj pjesme mi je najbolji.
  Portugal 8/10
  Samog sebe iznenađujem, pošto sam dijete kasnih devedesetih, što mi se ovo sviđa. Htio bih Portugal vidjet u finalu.

 15. Svaka čast za Bjelorusiju što su se konačno odvažili poslati pjesmu na materinjem jeziku po prvi puta u svojoj povijesti , Naviband presimpatičan , kao i njihova pjesma koja zrači pozitivom i izmamljuje osmijeh na lice , volio bi ih vidit u finalu , jedna solidna 3
  Island pjesma mi jednostavno ne privlači pažnju , osim tog refrena Papeeeeeeer , ali to je nedovoljno , 2
  Šta reći za Italiju , moj najveći favorit , zarazna pjesma , smislen i zabavan tekst , karizmatičan i simpatičan pjevač , smiješna gorila koja okuplja pažnju gotovo jednako kao i Francesco , ne znam koga bi prije gledao , 99% pobjednik esc-a , jednostavno ima cijeli paket , čista 5
  Nizozemska pjesma je pomalo dosadna , osim možda refrena , cure su dosta dobro usklađene i to u live izvedbi dosta dobro zvuči , toliko dobro , da su od ničega napravile nešto , ja ovo mogu vidit u finalu , iako mi se osobno pjesma ne sviđa , 2
  Portugal da Salvador nema one pokrete glavama i one facijalne ekspresije , vjv bi za vrijeme njegove pjesme otišao na wc pauzu , jer pjesma mi je jednostavno dosadna za moj ukus , nekima će se ovo naravno svidjet i izazvat emocije i nostalgiju , no za mene ova pjesma ne izaziva ništa , očekujem Portugal u finalu svejedno , jer ima sigurno onih koji će za ovo glasat , ajde dat ću mu 3
  1. Italija
  2. Bjelorusija
  3. Portugal
  4. Island
  5. Nizozemska

 16. 1. Belorusija 0/10
  2. Island 2/10
  3. Holandija 3/10
  4. Italija 6/10
  5. Portugal 6/10

 17. 1. Island- obozavam pjesmu i njezin glas je poseban
  2. Bjelorusija- preslatka pjesma
  3. Italija- okej je pjesma ali ne kuzim hype i nadam se da nece bit pobjednik, vec Francuska, Bugarska ili Belgija
  4. Nizozemska- nista posebno
  5. Portugal- ne mogu poslusat do kraja nikako. Ide mi na zivce

 18. BJELORUSIJA – Bravo Bjelorusi!!! Pohvale jer se za razliku od ostalih slavenskih zemalja ne bojite poslati pjesmu na materinjem jeziku.. što se tiče pjesme, ona je jedna vesela, dinamična, simpatična.. upravo zadnja riječ sve opisuje, iako je pola minute ajajajao-ajajajo pomalo iritantno.. nažalost, nastupaju u drugom polufinalu k’o gotovo sve moje najbolje pjesme pa se bojim da finale ipak neću vidjeti..
  ISLAND – tekst kao da je na brzinu sklepan, pogotovo refren (to se tiče i vas – moji dragi Estonci iz Verone).. pjesma ima dobru glazbenu pozadinu, ali sve mi je nekako bljedunjavo..
  ITALIJA – gotovo svake godine zaljubim se u jednu pjesmu koja me obori s nogu.. ove godine je to definitvno Italija.. 😀 pjesma je prezarazna, odlično otpjevana i scenski odlično organizirana (nemojte zaboraviti gorilu na putu.. nikako!!).. čak se ne bih bunio da Francesco ponovi scenski nastup sa San Rema (jednostavnost je bolja, zar ne Sergeye Lazereve?).. siguran sam da će dobiti najviše bodova od publike, ali od žirija? eh, tu je pitanje.. ali, po meni i po mnogima – ovo je ovogodišnji pobjednik, bez dileme.. Namaste!! Allez!!! 😀
  NIZOZEMSKA – hmm.. pjesma me istovremeno u nekim fazama oduševljava i iritira.. fenomenalan mi je zadnji dio pjesme – dio između zadnja dva refrena i onaj dio gdje plješću… ali onaj dio kad govore u jednom dahu čudnim naglaskom “We’re gonna stand in line and not give up” koji zvuči kao “virgonaastandsinlajblablablabla” odmah mi uništi dobar dio.. ali, ipak, očekujem ih u finalu i ondje iza 15.og mjesta
  PORTUGAL – ajme meni!!! jel’ ovo 21.stoljeće ili smo upravo sad zakoračili u 20. stoljeće?? :O znam da ovo Portugalci obožavaju toliko da ovo čudo nagrade aplauzom, ali.. zar je ovo za eurosong?? žalim, Portugalci – nije (wake up!).. pjesma je možda emotivna i to Salvador pokušava naglasiti svojim pkretima, no meni ti pokreti izgledaju kao da ima grčeve.. malo sam i preoštar, ali moram biti kad je ovo čudo 4. na kladionicama!! Četvrto!!! nadam se da neću ući u finale, usprkos uglavnom očajnim pjesmicama u prvom polufinalu.. ovo može proći samo u Portugalu, Brazilu, Angoli, ali ne i u većini Europe (barem se nadam da ne)
  ——————————————
  1) ITALIJA 9,5/10 (bila bi 10-tka da nisu morali skratiti pjesmu)
  2) BJELORUSIJA 7/10
  3) NIZOZEMSKA 7/10
  4) ISLAND 4,5/10
  5) PORTUGAL 1/10 (pardon 1/100000)

 19. BJELORUSIJA-okretna,vesela pjesma, koja se ističe sa pozitivom. Orginalnost je na visokom nivou. Plus je za „Hystorya mayho“ materinji jezik. Prvi puta čujem ovakvu audio verziju u kojoj osjetimo neke promjene pri kraju ove triminutažne pozitive te ju smatram donekle kvalitetnijom od prvobitne. Bjelorusija bi mogla nakon 3 godine nekvalifikacija ugledati finale te biti na desnom dijelu tablice. Ocjena:7
  _____________________________________________________________
  ISLAND: Iako je pjesma koju pjeva Svala vjerojatno nam trebala prenijeti emocije,nažalost ne osjetim ih. Island nam je ponudio jednoliku pjesmu, bezizražajnu s pričom od teksta koja i ima nekoga smisla,ali zbog manjka osjećaja ne mogu je nagraditi s većom ocjenom. Ako je prošlogodišnja pjesma Grete „Hear them calling nagrađena ispadom iz finala uz po mom subjektivnom mišljenju najboljom izvedbom ,ne bi bilo u redu da Svala uopće bude iznad zadnjih 5 mjesta u polufinalu. Ocjena:6.
  _____________________________________________________________
  ITALIJA: Pjesma sa snažnom instrumentalnom poslasticom koju nam Italija nudi. Iako je ovo jedna od boljih pjesama ovogodišnjeg Eurosonga smatram da je precijenjena. Francesco bi trebao osvojiti naslov „The best male voice.“ Uz karizmatičnog pjevača i simpatičnu,ali pomalo neorginalnu izvedbu ovo bi moglo i hoće dogurati vrlo visoko. Smatram da nije po kriterijima kvalitete dostojno biti u top 3,ali u top 10 zasigurno. Tekst kvari sveopći dojam pjesme tako da ovo ne mogu nagraditi s odličnim. Ocjena: 9
  _____________________________________________________________
  NIZOZEMSKA:OG3NE ima pjesmu koja je dostojna ući u top 10 kada bi se ocijenivala samo kvaliteta. Ali zbrajanjem ocjene kvalitete sa x-factorom koju nam pjesma nudi ne mogu joj poželjeti finale. Vrlo harmonični,uravnoteženi vokali, pjesma nešto drugačijega karaktera,nažalost nema ništa čime bi me privukla. Ocjena: 7
  _____________________________________________________________
  PORTUGAL: Portugal nam je ove godine ponudio idiličnu pjesmu koju je prikladno upaliti kada se želiš opustiti. Pjesma daje mir ,vraća nas u 50-te godine. Veliki je plus što je portugalskoj televiziji palo na pamet poslati ovako nešto staro pola stoljeća. Zbog užurbanog života i nedovoljne emocije koju ljudi danas malo imaju ,ovu pjesmu mnogi neće shvatiti ozbiljno iako je ovo po svim elementima dostojno biti u top 15. Portugal ponovno ulazi u finale,nakon 2010.godine kada su imali zadnji puta sreću biti u njemu. Ocjena:8

 20. Čini se da imamo pobjednika projekta Razmišljamo naglas! No nikako ne i samog Eurosonga 😉 Ovo je vjerojatno po meni najizjednačenija skupina i ni sam ne mogu vjerovati da mi je upravo gorila na prvom mjestu haha …
  1. Italija – Ok je (19/42)
  2. Nizozemska – Ok je (22/42)
  3. Bjelorusija – Ok je (24/42)
  4. Island – Ok je (26/42)
  5. Portugal – Užasna je (41/42)
  Talijana neću komentirati, samo ću reći da definitivno ne želim da pobijedi. Live nastup Nizozemki je vrlo dobar stoga im dajem šanse za prolazak u finale, a vjerujem da će se u njemu naći i Bjelorusija jer je to upravo ono što nam fali ove godine, DOBRO pjevanje na materinjem jeziku. Island za finale i to taman za zadnje mjesto, nekako bi mi bilo žao da ispadnu u polufinalu, a opet ima toliko boljih od njih u tom mom poretku … Portugal je primjer LOŠE pjesme na materinjem jeziku…

 21. Nakon najlosije grupe ovogodisnjeg RN, dolazi za mene druga najbolja grupa pjesama.
  Bjelorusija – pjesma koja mi jednostavno izmami osmjeh na lice. Iako se ovog trenutka ne mogu sjetiti koju sam joj ocjenu tocno dao… 😂😂😂
  Ne znam sto mi se vise svidja kod njih, ta energija, sama pjesma, kemija ili to sto pjevaju na bjeloruskom koji cijeloj prici daje poseban stih… Iako ih ne svrstavam u top 10 uvijek cu se ovoj pjesmi vracati i zaista zasluzuju moju visoku ocjenu.
  Ocjena 4.5
  Island – Ovu pjesmu nisam zamjetio do prije dva tjedna kada sam pogledao njenu live izvedbu. Ta izvedba me na prvu osvojila i s razlogom sam uvjeren da ce Svala uci u finale. I da, moram priznati da sam mozda jedan od rijetkih koji u potpunosti shvaca preneseno znacenje teksta.
  Ocjena 4.
  Italija – Sve sam vec rekao. Francesco me od San Rema osvojio i nitko ga od tada nije uspio skinuti s trona. Siguran pobjednik ovogodisnjeg eurosonga.
  Ocjena 5.5
  Nizozemska – Sasvim prosjecna pjesma koja je dobila na simpatijama zbog svoje tematike i cinjenice da su sestre izvrsni vokali koji vrhunski prenose emociju pjesme.
  Ocjena 4.
  Portugal – Pjesma koja me ni sam ne znam zbog cega osvojila vec na prvo slusanje. No da se razumijemo nije tu do pjesme koja je takva kakva jest nego ta Salvadorova izvrsna i vjesta interpretacija te moc prenosenja energije. Salvador je uspio prodati pjesmu kao sto je to 2015. uspjela Polina Gagarina.
  Ocjena 5.

 22. Bjelorusija – jedna vrlo vrlo dobra folky, vesela pjesma na domačem, bjeloruskom jeziku…. ovo je preeedobro…toliko radosti i sreće u nekoj pjesmi nisam vidio dugo, a pogotovo na Eurosongu… otkako sam ih ćuo na NF odmah sam bio za to da i pobijede… jako mi se sviđa njen glas uživo, a ni njegov nije loš… cjelokupna pjesma osvaja na prvu, a i spot im je odličan … sretno Bjelorusi, u svakom slučaju zaslužujete finale … (15/42)
  ____
  Island – zašto nije njihov predstavnik Runar Eff Runarsson??? imao je tak super pjesmu, a završio je toliko nisko… poslije njega, zašto na ESC nije išao Aron Hannes??? isto kilometrima bolja pjesma nego što je ova …. nezz ni što bih rekao na ovu pjesmu, nije sad toliko strašno loša i neslušljiva, ali ja ju nisam više od jedanput poslušao… meh … (32/42)
  ____
  Italija – u nekim određenim dijelovima baca na Wanted – Chasin the Sun … i ta mi je pjesma odmah pala na pamet poslije proglašenja pobjednika… moram priznati da pjesmu nisam primjetio prije samog finala San Rema, jer sam pjesme poglavito na preskokce poslušao na yt, i tako su mi favoriti bili Elodie, Ermal Meta i onaj crni (ne mogu mu se sjetit imena) ….no kako sam se uključio na San Remo u trenutku proglašenja superfinalista, ubrzo je došao i recap te tri pjesme, i čim se Francesco pojavio u tom kratkom recapu sa gorilom na sceni, i to su još plesali onaj epic monkey dance….tada sam sam sebi rekao: ”ovo je fenomenalno, ovo mora pobijediti” …. i svim srcem sam navijao da i dobije, iako sam sumnjao do zadnjeg trena, jer sam mislio da je ona Fiorella (il kak se već zove) dosta poznata u Italiji i mislio sam da će dobiti (al sam već računao da će ona odustat s Eurosonga, tako da sam navijao barem da bude drugi) …. moram reći da mi se sviđa ritam, pogotovo taj dio sa tim prizvukom Chasin the Sun…nadalje, sviđa mi se energija koju simpatični Francesco donosi sa svojim talijanskim šarmom na scenu… da mi je ”mjutan” TV i da vidim facu Francesca i brkove, rekao bih odmah da je talijan xd…. i da, super mi je i onaj dio sa ”Allez”, tj. kad ovi iz orkestra dignu ruke…baš se vidi da je pjesma za veselje… nadam se da će publika u kijevskoj areni isto super reagirat baš na taj dio….. sve u svemu, moj Winner!!!! (1/42)
  ____
  Nizozemska – prvi put kad sam poslušao pjesmu, bio sam onak, ravnodušan….odmah se čula fenomenalna harmonija među sestrama i moram reći da ih vidim u finalu… stoga, može se reći i da mi se taj prvotni dojam popravio i da mi je sad pjesma nešto bolja…. al opet, cijelu pjesmu izvlači ta harmonija…. (20/42)
  ____
  Portugal – mislim da je portugalski izbor, po pjesmama, bio najstaromodniji….samo je jedna pjesma u finalu bila modernog zvuka… s vremenom mi se svidila i onaj operni trojac, no pobjedio je naizgled sramežljivi Portugalac (kojemu evo ne znam još ni ime, al čini mi se da se preziva Sobral) … pjesma jest lijepa, ali mi ima baš taj štih 50-ih ili 60-ih…i mislim da bi odnijela sigurnu pobjedu negdje u tom razdoblju….sad, ajd mogu reći da mi je na granici prolaska u finale…. (27/42)

 23. Grupa mojih favorita osim Bjelorusije neznam koja mi je draža al napravit ću poredak
  1.Portugal- neznam kako i zašto al ovo je meni predivno iako je mirna pjesma i na portugalskom jednostavno je čarobna i ovo bi moglo jako visoko.
  2.Italia- ljubav na prvi slušanje ali nije moj pobjednik.
  3.Nizozemska- meni je ovo čisti naježitis, božanstveni glasovi, poruka pjesme, ja vjerujem u dobar plasman.
  4.Island-sjajna pjesma ali se bojim da će teško u finale zbog konkurencije ali bi voljela jako da prođe.
  5.Bjelorusija- slatko je to al ne bi je poslušala više od dva puta…

Odgovori