Razmišljamo naglas - Eurosong 2017. (8) – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Razmišljamo naglas – Eurosong 2017. (8)

  11 min za čitanje   42 komentara

Iako su pogledi eurovizijskih fanova okrenuti Kijevu i probama koje su započele danas ujutro, to ne znači da mi ne možemo nastaviti s našim “razmišljanjem naglas”. Danas je na redu novih pet zemalja, a koje su te zemlje, saznajte u nastavku. Ujedno vas pozivamo da nam se pridružite u komentiranju u komentarima ispod.


 ALBANIJA

Bartol: Evo i meni najdraže države na Eurosongu, koja nikako da shvati koliko njezin prelijep jezik gotovo uvijek podiže pjesmu na viši nivo. Revamp je, moram priznati, ipak nešto bolji nego prošlogodišnji, iako mi je prošlogodišnja bajka bila draža. Zlatna sredina sa bodom više zbog standardnog odličnog vokala. 🙂

Ocjena: 6/10

Bojan: Osim previše deranja, ja nešto i ne čujem bilo štao drugo u ovoj pjesmi. Mislim da bi bilo bolje da je umjesto što u posljednjem refrenu prateći vokali pjevaju stihove, a Lindita proizvodi samo jedan ton, da Lindita pjeva stihove, a prateći vokali proizvode taj ton. Bila bi pjesma upečatljivija. Ovo nije nešto što ću samostalno puštati na svojoj playlisti.

Ocjena: 3/10

Faruk: Albanija se, što se Eurosonga tiče, zadnjih godina i ne kreće baš u najboljem pravcu. No, ova pjesma, ako ništa, zvuči kao da su pronašli barem dio pravog puta. Iako možda malo i naporna na kraju, i iako Linditin engleski zvuči kao da ga je počela učiti u subotu, ipak cijenim dobru vokalnu izvedbu i solidnu ideju cijele pjesme.

Ocjena: 6/10

Luna: Ovo je zapravo savršeni primjer kako odličnu pjevačicu zeznuti s (ispod)prosječnom pjesmom i pretjeranim deranjem. Deranje bih još prihvatila ako joj se život nalazi u opasnosti, pa treba zazvati pomoć, ali Lindita nije Rona čiji krik je imao smisla u Suus. Ovako, jedino na što mi liči ova pjesma je na pokazivanje vokalne tehnike.

Ocjena: 4/10

Marija: Sudeći prema pjesmama kojima nas Albanija šamara posljednjih godina, čini se kako oni jednostavno nemaju baš nikakve ideje o tome što poslati na natjecanje pa mahom biraju žene s nedvojbeno dobrim glasovima koje onda upropaste ispodprosječnim generičkim pjesmama na albanskom jeziku koji ih ipak izdvaja, da bi ih na kraju bez ikakvog smisla jednostavno preveli na engleski. Iako je Linditina izvedba uvjerljiva i sigurno pjesmu podiže na jednu veću razinu, u konačnici ovo je još samo jedna godina u nizu koju će Albanija htjeti zaboraviti što prije.

Ocjena: 3/10

Tomislav: Jedna vrlo netipična pjesma, vrlo zanimljiv odabir akorada koji stvaraju pamtljivu harmoniju. Aranžman je isto zgodan, ima svoju dozu jedinstvenosti. Nadam se da će s ovim powerful prizvukom uspjeti privući slušatelje.

Ocjena: 8/10

UKUPNA OCJENA: 30/60

PROSJEČNA OCJENA: 5,0

anketa 697

Albanija 2017.

Ukupno glasova: 249

 • OK je (3) [71 / 29%]
 • Ne sviđa mi se (2) [61 / 24%]
 • Dobra je (4) [49 / 20%]
 • Jako mi se sviđa (5) [40 / 16%]
 • Užasna je (1) [28 / 11%]


 BELGIJA

Bartol: Već treću godinu zaredom je Belgija u mojem top3. Nemam puno reći o ovoj pjesmi što već nije rečeno – opuštajuća, a očaravajuća, atmosferična i beskrajno zanimljiva pjesma, čije mjesto u finalu može kompromitirati samo loš staging. Iako vidjevši zadnje dvije belgijske uzdanice, mislim da se o tome ni ne trebam previše brinuti.

Ocjena: 10/10

Bojan: Ovo je jedna ugodna pjesma, koju bih volio i želio slušati na radio stanicama, jer mi dozvoljava da pjevušim i malo se njišem na stolici dok radim i slušam radio. Spot su dobro odradili, a nadam se i da će nešto dobro smisliti za nastup. Nadam se da će Belgija ove godine opet visoko na konačnoj rang ljestvici.

Ocjena: 9/10

Faruk: Kod ove pjesme ključna će biti njena prezentacija uživo. Pjesme poput ove su zamišljene više za sve drugo nego za Eurosong. Upravo će zato u Belgiji morati na pravi način odgovoriti izazovu – kako pomiriti Blanche i njenu pjesmu koji djeluju opuštajuće kao apaurin sa glomaznom pozornicom, reflektorima, tisućama u publici… Meni je ovo vrlo dobro.

Ocjena: 7/10

Luna: RTBF je opet pokazala kako u svom dvorištu može naći sjajnog mladog izvođača koji je na početku svoje karijere, te dati mu vremena za poliranje pjesme. Meni osobno Nr.2 ovogodišnjeg natjecanja i nadam se novom TOP5!

Ocjena: 10/10

Marija: Ne postoje riječi kojima bih uopće mogla dočarati svoju oduševljenost pjesmom koja osvaja na prvu i za razliku od nekih drugih drži pozornost gledatelja cijelo vrijeme. Ovo je i odvažno i kreativno i zanimljivo i jednostavno sjajno. Vrijedno svake pohvale!

Ocjena: 10/10

Tomislav: Jedna od najboljih pjesama ove godine. Rekao bih jedina pjesma koja ima “aromu”, tj. dojam atmosfere i ambijenta. Aranžman je zbilja jednostavan, kao i melodija i harmonija i sav taj minimalizam dodatno pojačava ambijentalni dojam. Jedino sto mi mozda malo smeta je glas pjevačice u stilu “ne znam jel’ pjevam ili recitiram” ali uz ovakvu glazbu i to opraštam.

Ocjena: 10/10

UKUPNA OCJENA: 56/60

PROSJEČNA OCJENA: 9,33

anketa 698

Belgija 2017.

Ukupno glasova: 259

 • Jako mi se sviđa (5) [128 / 49%]
 • Dobra je (4) [64 / 25%]
 • OK je (3) [34 / 13%]
 • Ne sviđa mi se (2) [18 / 7%]
 • Užasna je (1) [15 / 6%]


 HRVATSKA

Bartol: Nakon prvotnog šoka, jer nisam očekivao ovakvu kombinaciju od jednog pjevača, te nakon smirivanja dojmova sam zapravo zavolio ovu pjesmu. Ima definitivno jedan od najboljih vrhunaca na cijelom Eurosongu, instrumental je divan, nadam se da će staging imati dobru egzekuciju da nas ne košta kao prošle godine. Vjerujem da će Jacques uvesti Hrvatsku u novo finale, a nadam se i boljem rezultatu nego prošle godine. Jedina zamjerka koju imam je citat na početku, koji se, iako ima tekstualno veze s pjesmom, čini kao da je ubačen jer se ništa drugo nije moglo smisliti kako bi se pjesma produžila, jer taj uvod ipak uzima 20 sekundi.

Ocjena: 9/10

Bojan: Meni se sviđa pjesma i jedva čekam da vidim što su Jacques i njegov tim smislili oko nastupa kako će izgledati to kad jedan čovjek pjeva na dva potpuno drugačija načina. Mislim da će ovdje učinak ovisiti upravo o nastupu, jer za interpretaciju ne brinem iz razloga što je Jacques kvalitetan izvođač i vjerujem da će pjesmu izvesti bolje nego i u studijskoj verziji.

Ocjena: 8/10

Faruk: Jacques je pjesmi očito pristupio više nego ambiciozno. Mudrost na početku, engleski, talijanski, operno pjevanje, pop pjevanje… Možda, ipak, malo previše.  Ono što je dobro ovdje svakako je činjenice da je pjesma vrlo eurovizična i da sigurno neće ostati neprimjećena. U vokalnom domenu, Jacques će briljirati, kao i uvijek, a jedino na što bi trebalo pripaziti je da u svim tim promjenama jezika i glasa sve ne postane malo previše karikaturalno.

Ocjena: 7/10

Luna: Ovo je jedna od onih pjesama koje ili volite ili mrzite. Nema neke sredine. Što se mene tiče, prvi dojam je živi bučkuriš, drugi… pa isti dojam. Na Jacquesovu sreću, ima pjesama koje su mi još gore, tako da definitivno nije moj ultimativni broj 42. Za sve kojima se neće svidjeti ocjena, preporučujem da nemam auto, tako da nemate što grebati.

Ocjena: 4/10

Marija: Nakon skoro dva mjeseca od puštanja pjesme u javnost ja i dalje ne znam što reći. Prvo, možda sam jedna od rijetkih, ali ja sam zadovoljna s odabirom Jacquesa kao predstavnika. Čovjek prati natjecanje, ne misli da se radi isključivo o festivalu kiča i politike i to mu je to oduvijek bila želja. On je neosporno osoba prekrasnog glasa i ne znam jesam li ga ikad čula da je ijednu pjesmu izveo traljavo. E, sad, pjesma. Iskreno, ne znam što bih mislila. Odlučiti se na ovakav potez je i hrabrost i ludost i ogroman rizik. Nadam se samo da će se uložiti u scenski nastup koji će nas sve oduševiti i da će Jacques pružiti sjajnu vokalnu izvedbu jer je to jedino što nas može uvesti u finale. Ne očekujem puno, ali mu držim fige.

Ocjena: 6/10

Tomislav: Vidi se da je Jacques dao sve od sebe da dostojno predstavi našu zemlju na Eurosongu. Pjesma mi je dobra, ideja o dualnom vokalu izvrsna. Međutim, mislim da je malo izgorio u želji da učini što više, pa mi je tako aranžman ipak malo prenatrpan, nije trebalo stavljati solo violine i čela. Sve ovisi o nastupu, on će odlučiti našu sudbinu.

Ocjena: 8/10

UKUPNA OCJENA: 42/60

PROSJEČNA OCJENA: 7,0

anketa 699

Hrvatska 2017.

Ukupno glasova: 326

 • Jako mi se sviđa (5) [118 / 36%]
 • Dobra je (4) [91 / 28%]
 • OK je (3) [57 / 17%]
 • Užasna je (1) [33 / 10%]
 • Ne sviđa mi se (2) [27 / 8%]


 IZRAEL

Bartol: Ljetni hit koji dolazi na europske pozornice. Pjesma je solidna, brzo ulazi u uho, ali također i brzo dosadi nakon puno slušanja. Nadam se da ne će izvoditi onaj ples negdje oko druge minute pjesme uz melos u pozadini, jer je definicija cringea. Mislim d će Izrael, za razliku od prošle godine, ovaj puta dobiti puno više bodova od publike.

Ocjena: 6/10

Bojan: Moram da priznam da kada sam prvi put čuo pjesmu i nisam bio nešto oduševljen, ali iz nekog razloga sam joj dao drugu šansu i bila je bolja i kako je slušao iznova i iznova bivala je sve bolja i bolja. Naravno, i dalje sam mišljenja da je onaj narodnjački trenutak u melodiji u 2:14 nepotreban i tako nekako naprasno umetnut. Bez obzira na to, mislim da ćemo ovo slušati i u finalu.

Ocjena: 7/10

Faruk: U standardnoj izraelskoj rotaciji plačnih baladi i „zamalo“ narodnjaka red je došao na ovu drugu vrstu pjesama. Nema ovdje zaista ništa posebno, ali se meni iz nekih razloga jednostavno sviđa. Možda što smo ove godine u velikom deficitu s ovim jednostavnim, laganim i nešto bržim pjesmama koje ne izigravaju neku veliku umjetnost.

Ocjena: 8/10

Luna: Ovo je jedna od onih jeftinih pjesama zbog koje ću se mrziti kad napišem ocjenu. Znate, „joj, ne mogu podnijeti onaj narodnjački melos, ali ostalo je tako catchy“? Sad kad malo bolje razmislim, ovo je idealno za zatvaranje polufinala.

Ocjena: 7/10

Marija: Osjetilo se da ovoj godini nedostaje prava poletna, razigrana i vedra pjesma koja Vas tjera na ples i baš kad sam pomislila da ćemo to izbjeći ukazao se Izrael. Za pobjedu se neće boriti, to je sasvim izvjesno, ali će sigurno podići raspoloženje i atmosferu kako u dvorani, tako i van nje.

Ocjena: 7/10

Tomislav: Slična pjesma kao i 2015., samo što ovaj put zvuči jako isforsirano. Refren zbilja nikako ne zvuči, sve ostalo je poprilično korektno.

Ocjena: 6/10

UKUPNA OCJENA: 41/60

PROSJEČNA OCJENA: 6,83

anketa 700

Izrael 2017.

Ukupno glasova: 232

 • Dobra je (4) [71 / 31%]
 • Jako mi se sviđa (5) [61 / 26%]
 • OK je (3) [55 / 24%]
 • Ne sviđa mi se (2) [28 / 12%]
 • Užasna je (1) [17 / 7%]


 ŠPANJOLSKA

Bartol: Ne postoji riječ koja dovoljno opisuje koliko me ova pjesma iritira. I to ne zbog cijele eurodrame, ni Mirela ne bi dobila puno veću ocjenu kod mene, ali ja ovo ne mogu slušati. Savršena pauza u finalu.

Ocjena: 1/10

Bojan: Ovo jednostavno nije moja šalica čaja i mislim da bi bilo mnogo bolje da je Mirela dobila pravo otputovati za Španjolsku u Kijev umjesto Manela.

Ocjena: 2/10

Faruk: Nadam se da Manel još uvijek nije isplatio tekstopisca za ovu pjesmu, jer je svaki euro kojim bi platio ovaj horor jednostavno previše. Pjesma koja je osmišljena kao neka ljetna limunada zapravo djeluje iritantno kao pijesak u kupaćim gaćama. Ali, ako ništa – makar ćemo ove godine biti pošteđeni bjesomučne kampanje najavljivanja Madrida za sljedeću godinu od strane španskih fanova.

Ocjena: 1/10

Luna: Cijeli Objetivo Eurovisión 2017 je bio Bogu za plakati, pa je ovo valjda manje zlo. Hm, valjda. Ako ništa drugo, barem se Španjolci neće hajpati do granice iritantnosti, pa se onda razočarati sa svojim plasmanom. Ne preporučujem više od jednog preslušavanja jer cijela pjesma zvuči kao svaka akcija u utakmici Barcelone.

Ocjena: 3/10

Marija: Već na samom početku pjesme može se zaključiti da se radi o jednoj laganoj ljetnoj pjesmici na španjolskom jeziku koja jednostavno nije stvorena za natjecanje. Mislim da sam već do refrena izgubila sav interes za ovo. Jednostavno, ne priznajem pjesme s 0% inspiracije koje samo ubacuju jednu te istu rečenicu u refren i ponavljaju ju do iznemoglosti. Izgleda da će Španjolska i ove godine ostvariti svoj uobičajeno loš rezultat.

Ocjena: 3/10

Tomislav: Vrlo jednostavna, ljetna, pomalo osvježavajuća pop pjesmica koja bi kao trebala privući slušatelje. Je, kak’ da ne! Mislim da ipak fali doza jedinstvenosti i da bi vokalni aranžman trebao biti malo ukrašeniji. Imaju sreće da su već u finalu, jer da nisu, tamo se ne bi našli.

Ocjena: 5/10

UKUPNA OCJENA: 15/60

PROSJEČNA OCJENA: 2,5

anketa 701

Španjolska 2017.

Ukupno glasova: 227

 • Užasna je (1) [109 / 48%]
 • Ne sviđa mi se (2) [64 / 28%]
 • OK je (3) [35 / 15%]
 • Jako mi se sviđa (5) [12 / 5%]
 • Dobra je (4) [7 / 3%]


ZANIMLJIVOSTI

 • Poredak osme grupe izgleda ovako:
  1. Belgija 56/60 (9,33)
  2. Hrvatska 42/60 (7,0)
  3. Izrael 41/60 (6,83)
  4. Albanija 30/60 (5,0)
  5. Španjolska 15/60 (2,5)
 • Ukupno su podijeljene četiri desetke. Sve su pripale Belgiji.
 • Najblaži komentator je bio Tomislav, a najstroža Luna.
 • Hrvatska neće obraniti naslov u projektu Razmišljamo naglas.

Rasprava42

 1. nina — 2. svibnja 2017. u 23:51

  ALBANIJA
  Snažno, energično, sve što je potrebno za zdravo i jako glasovno prezentiranje pjesme. Istina nema ovdje nekih iznenađujućih elemenata, možda taj šok efekt koji i nije potreban pjesmi ovoga kalibra. Dinoce skladbe prilično stabilne i lagano kretanje ka vrhuncu ove skadbe je ono što pečat ove izvedbe. Djelomično stabilno, i jako te ostaje da vidimo kako će ovo funkcionirati na pozornici. Sretno Albanija.
  Ocjena: 8/10

  BELGIJA
  Lagana uvertira koja u tom ravnom elementu ostaje cijelo vrijeme. Ne osjećaju se vokalne dionice, ravna izvedba bez izraženijih glasovnih fluktuacija, a to se sa druge strane dopunjuje sa donekle raznolikom glazbenom podlogom. Za glazbu donekle uredu, za vokalnu izvedbu, ništa posebno. Kao cjelina ovo dobro funkcionira, ali ograničeno samo na audio izvedu. Vizualno ostaje da vidimo. Videospot je posebna priča, i svaka čast na trudu. Sretno Belgija.
  Ocjena: 7/10
  HRVATSKA
  Jedan od ponajboljih vokalih pjevača koji predstavljaju svoju zemlju. Glasovno savršeno, glazbelno isto tako. Neuobičajeno je da jedan izvođač modificira svoj glas i jezik izvedbe u jednoj pjesmi, što nikako nije otegotna okolnost. Sada je uz ovako dobar glas i lijepu i sasvim prirodnu tematiku, stvar na ekipi koja je zadužena za vizualnu prezentaciju izvedbe da učine ono što treba, a to je jedinstvena i dobra prezentacija skladbe. Nadajmo se da HRT ima to u vidu. Sretno Hrvatska.
  Ocjena: 9/10
  IZRAEL
  Ono što se ovdje pokušava je napraviti na silu ljetnju chatchy pjesmu. No, to je sve stalo u dobroj namjeri. Niti je ovo što bi netko želio slušati ljeti, niti je po prirodi nešto što će slučati po svom izboru. Donekle izgleda toliko pretjerano da je u pojedinim elementima zamorno. Uz interantan videospot, ovo prezentiranje ranijih predstavnika na eurosongu je donekle patečno. Zašto ovakav pristup IBA ima, nije jasno. Sretno Izrael.
  Ocjena: 6/10

  ŠPANJOLSKA
  Šteta za zemlju jako dobrih glazbenika i zemlju jako dobrih ljudi koji imaju taj glazeni štih, a desi se ovaj uradak. Jedna ispodprosječna, ali baš ispodproječna pjesma. Kada se sluša ovo, tek tada može se shvatiti neravnopravnost na samom natjecanju, jer mnoge zemlje će se boriti za finale, a ovaj uradak već uživa tu privilegiju. I nekako su uvijek zemlje velike šetorke nezadovoljne plasmanom, a linijom manjeg otpora, niti ulažu u pjesmu, niti se trude oko nastupa, jer zaboga to je ipak samo entertaintment show za jednu subotu u mjesecu svibnju. Sretno Španjolska.
  Ocjena: 5/10

 2. Europa — 1. svibnja 2017. u 23:14

  ALBANIJA- meni ovo čak i nije tako loše.. solidno.. možda malo previše deranja 5/10
  BELGIJA- ovo mi je odlično.. vrlo jednostavno, zanimljiv vokal, opuštajuće.. mozda ne top3, ali to5 sigurno 9/10
  HRVATSKA- eh.. kad sam cuo da ce naj Jacques predstavljati bio sam odusevljem.. lik je ja msm najjaci vokal na nasoj sceni, a jos se kolio-toliko razumije u ESC jer ga prati.. kad je objavio pjesmu… ostao sam blago razočaran.. mislim da je trebao ici na nesto jednostavnije u smislu kompozicije.. onako nesto vokalno zahtjevno sto ce ih pokoriti sve tamo.. tipa DAMI IM.. nadao sam se tako necemu.. a ponudio nam je ovo.. kako rekoh ostao blago razocaran.. ali s vremenom sam zavolio pjesmu.. sad mi je skroz Ok.. i nadam se da će se izdignut nastupom.. msm da ce ovo biti ili apsolutni top ili apsolutni flop.. sve ce ovisiti o nastupu i izvedbi uzivo u koju ne sumnjam.. nadam se ipak da ce biti ovaj TOP 😉
  IZRAEL- mah.. onak.. ostao ravnodusan.. jedna od brzih ove godine pa se istice.. inace nis posebno 6/10
  ŠPANJOLSKA- debakl 1/10

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?