Razmišljamo naglas – Eurosong 2018. (1)

Podijeli na Facebook Twitter

Kao i proteklih nekoliko godina, nasumičnim ždrijebom odredili smo raspored kojim će zemlje biti ocijenjene. Kojih pet zemalja se našlo u prvom dijelu, saznajte u nastavku. Ujedno vas pozivamo da nam se pridružite u komentiranju u komentarima ispod.


 AUSTRALIJA

Andrea: Meni se ova pjesma ne sviđa, a ionako još ne mogu podnijet Australiju na Eurosongu sorry. Očekivala sam puno od Jessice, ali ovo je jeftino.

Ocjena: 4/10

Bartol: Čak i moji čvrsti stavovi protiv Australije na Eurosongu su morali popustiti, i eto – dogodilo se ove godine. Uplifting, inspirirajuće, plesno, pozitivno – bravo Australija!

Ocjena: 9/10

Bojan: Jedna od pjesama koje su me kupile na prvu. Dinamična, zabavna, brza, ritmična, pamtljiva, plesna, dobro izvedena. Poznajući Australce, nastup će sigurno biti dobro smišljen. Ne bih se bunio ako bi oni odnijeli pobjedu. Bila bi zaslužena! Samo šteta što se Eurosong neće moći održati na australskom tlu.

Ocjena: 10/10

Faruk: Kao legendarni balkanski Golf II – sastavljeno iz vrlo jeftinih dijelova, popravljano i prepravljeno milijun puta, no eto ipak nekako, za divno čudo, vozi. Istini za volju, Australci kao i uvijek imaju svemirsku produkciju kojom jednostavno „otpušu“ konkurenciju, tako da ne sumnjam da će i ovaj put u finale. I da, da je patetičan tekst otrovan, ovo bi nas desetkovalo.

Ocjena: 6/10

Luna: Kao prvo, je li SBS kupila svoje posljednje tri pjesme na akciji „kupiš tri, platiš jednu“? Kao drugo, ovo je tip pjesama kojima bi, da su na Melodifestivalenu, fanovi pratili koliko brzo kuca aplikacija srca – trebalo bi barem minuta do minute i pol da uopće počne brzo kucati, onda bi brzo kucala tridesetak sekundi, i onda bi pažljivo gledali kako srce umire, i što bi rezultiralo najviše Andra Chansenom. Ništa posebno.

Ocjena: 5/10

Tomislav: Nije ovo prvi puta da glazbeni svijet čuje ovakvu pjesmu, dapače, ima ih mali milion ovakvih. I upravo to mislim da je najveći problem – to što apsolutno ne iskače i bojim se da neće ostati u pamćenju prosječnom slušatelju. No ipak moram reći da je pjesma sama po sebi solidna te joj ne mogu naći veću zamjerku.

Ocjena: 6/10

UKUPNA OCJENA: 40/60

PROSJEČNA OCJENA: 6,67

Australija 2018.

 • Užasna je (1) (4%)
 • Ne sviđa mi se (2) (14%)
 • OK je (3) (32%)
 • Dobra je (4) (27%)
 • Jako mi se sviđa (5) (23%)

Zahvaljujemo na glasanju

Loading ... Loading ...

 AZERBAJDŽAN

Andrea: Ove godine nemaju što tražiti u finalu. Bezvezna, generična pjesma koju čak ni odličan nastup ne može spasiti ako mene pitate.

Ocjena: 2/10

Bartol: Kao bezveze mi je ovo. I onda šetam gradom i pjevušim Luna moon me up. I onda dođe na shuffle, i onda ju opet i opet i opet puštam. Uvijek mi stavi osmijeh na lice, a savršena je za sunčane dane. Samo zašto X my heart, osim da čujemo komentatore da čitaju Iks (Eks) My Heart?

Ocjena: 8/10

Bojan: Ovo je tako generično i već mnogo puta čuto do sada. Ništa novo ponuđeno. Umeli su Azeri i bolje pjesme da šalju, ali i lošije koje su i pobjeđivale. Ne bih ovo volio čuti i u finalu.

Ocjena: 3/10

Faruk: Znam da mi nećete vjerovati, ali Azerbajdžan nije svoj ovogodišnji eurovizijski šoping obavio u Australiji ma koliko ovo ličilo na „We got love“, već je, kao i svake godine, posao ostao kod tete Sandre. Ovo je originalno k’o Calvin Klein s tržnice u Brčkom (dakle – nije!) i, po meni, jedna od lošijih pjesama koju je Azerbajdžan kupio u svojoj povijesti.

Ocjena: 4/10

Luna: Ovaj tip pjesme je savršen za Eurosong. Ali onaj u razdoblju od 2004. do 2010., kada su mi se pobjedničke pjesme jako rijetko sviđale. Tragično jest da su odličnu jazz pjevačicu natjerali da uzme ovo generično smeće, a još je tragičnije slušati i gledati predeurovizijske nastupe kako ju izvodi preko one stvari.

Ocjena: 2/10

Tomislav: Ovo je jedna od zemalja koja uvijek dobro prolazi na Eurosongu bez obzira koju pjesmu poslali. Ovoga puta šalju jednu pjesmu koja stilom odudara od predstavnica prijašnjih godina. Radi se o pop eurovision trash pjesmici koja je urađena sasvim pristojno. Međutim, mene nije previše impresionirala. Iskreno, očekivao sam više.

Ocjena: 6/10

UKUPNA OCJENA: 25/60

PROSJEČNA OCJENA: 4,17

Azerbajdžan 2018.

 • Užasna je (1) (7%)
 • Ne sviđa mi se (2) (33%)
 • OK je (3) (36%)
 • Dobra je (4) (13%)
 • Jako mi se sviđa (5) (11%)

Zahvaljujemo na glasanju

Loading ... Loading ...

 CIPAR

Andrea: Konačno dobra pop stvar. Ovo je primjer pjesme koja je rađena za izvođača i koja je ujedno i pun pogodak. Mislim da će Eleni donijeti sa sobom pravi spektakl na pozornicu (još kad znamo da ona ujedno i zatvara prvo polufinale ne možemo, a da ne očekujemo pravi show).

Ocjena: 9/10

Bartol: BOP ove eurovizijske godine. Fast food koji savršeno sjeda na želudac kao kebab u centru Krka u dva ujutro nakon karaoka za vrijeme kojih ste konzumirali dvije boce šampanjca koje prerežete sa Becherovkom. Ako ovo uživo iole zvuči kao u studijskog verziji, ja zadovoljan.

Ocjena: 10/10

Bojan: Da smo prije mjesec dana radili ovaj RN, ne bih imao skoro pa nikakvo mišljenje o ovoj pjesmi jer sam bio totalno indiferentan. No, nakon što sam vidio reakciju mojih dragih kolega na ovu pjesmu i čuo tolike riječi hvale od pojedinih, malo sam drugačije počeo gledati na ovu pjesmu. Dadoh joj šansu, pa mi je sad malo bolja. Finale je vrlo moguće, kao i neka sredina tabele.

Ocjena: 6/10

Faruk: Ako neće Grčka, hoće Cipar. U svakom slučaju, ovih pjesmica za jednokratnu uporabu mora biti na Eurosongu. No, nije to ni loša stvar. Na nešto se mora i plesati na Eurosongu i poslije njega, a ovo je definitivno stvar za to. Nažalost, i ni za šta drugo.

Ocjena: 5/10

Luna: Ovo je definitivno nešto što Helena Paparizou izvodi u zadnje dvije godine (nećemo o tome sviđa li mi se ili ne). Ništa spektakularno, no ipak nije u rangu smeća.

Ocjena: 6/10

Tomislav: Ova pjesma je jako dobro realizirana pop pjesma, slična stilom kao pjesme Due Lipe ili Rite Ore. Izvrstan izbor harmi, solidan vokal i krajnje profesionalan aranžman. Ovo ima potencijala postati hit i izvan Eurosonga.

Ocjena: 10/10

UKUPNA OCJENA: 46/60

PROSJEČNA OCJENA: 7,67

Cipar 2018.

 • Užasna je (1) (4%)
 • Ne sviđa mi se (2) (10%)
 • OK je (3) (17%)
 • Dobra je (4) (30%)
 • Jako mi se sviđa (5) (39%)

Zahvaljujemo na glasanju

Loading ... Loading ...


 NJEMAČKA

Andrea: Ne razumijem zašto je ova pjesma toliko podcijenjena u fan bazi. Meni je jako dobra. Ima dušu za razliku od mnogih pjesama u natjecanju. Nijemci ove godine sigurno neće biti zadnji.

Ocjena: 7/10

Bartol: Prvo pa čista desetka. Udara u žicu svojim predivnim tekstom, jednostavnom instrumentacijom i pamtljivom melodijom budi osjećaje koje mnogo balada ove godine pokušavaju a ne mogu. Ne bih se bunio da se Eurosong vrati u Njemačku. Dapače.

Ocjena: 10/10

Bojan: Uf, pjesma koja me je kupila na prvu! Sve se potrefilo, glazba, riječi, njegov vokal, interpretacija, jednom rečju sve. Ovo je mislim prva pjesma s ovogodišnjeg Eurosonga koja je mi je postala favorit i to ostala. Možda veliku ulogu igra i to što volim pjesme Eda Sheerana, a ovo je taj neki stil. Iskreno vjerujem da ovo može jako visoko, pa čak i da dođe do pobjede jer smatram da imuni neće ostati ni žiri ni publika. Barem ne bi trebali.

Ocjena: 10/10

Faruk: Ovo je prva pjesma s ovogodišnjeg Eurosonga u koju sam se zaljubio do ušiju. Tematski i stilski ovo je na tragu kralja ovog žanra – Eda Sheerana. Uz to, i meni najvažnije, pjesma s emocijom, s puno duše i nekog divnog osjećaja kojeg budi u meni.  Ako već iz nekog razloga Europa ovo neće staviti među najbolje, onda se nadam da Nijemce barem neće opet baciti na začelje.

Ocjena: 9/10

Luna: Je li moguće da su Nijemci odabrali nešto što nije bezlično kao gnjecajuća banana? Štoviše, ima lijepo razrađen početak, razvoj do vrhunca i kraj pjesme. Po mom mišljenju, najbolja njemačka pjesma od Romana Loba.

Ocjena: 10/10

Tomislav: Prva polovica ove pjesme se izrazito podsjeća na početak Ljubičaste lete od Slobodana Vasića. Iako je Michaelov glas jako dobar, pjesma po mojem sudu ostaje u nekoj neizrecivosti. Jedino što bih partikularno izdvojio je razvoj aranžmana u drugoj polovici, ali to je nažalost sve.

Ocjena: 4/10

UKUPNA OCJENA: 50/60

PROSJEČNA OCJENA: 8,33

Njemačka 2018.

 • Užasna je (1) (3%)
 • Ne sviđa mi se (2) (12%)
 • OK je (3) (21%)
 • Dobra je (4) (27%)
 • Jako mi se sviđa (5) (37%)

Zahvaljujemo na glasanju

Loading ... Loading ...

 RUMUNJSKA

Andrea: Mislim da će ovo za Rumunje biti prvi Eurosong bez finala. Ne razumijem kako je ovo pobijedilo na njihovom nacionalnom izboru pored toliko odličnih pjesama. Nije loša, ali nije ni dobra.

Ocjena: 4/10

Bartol: Apsolutno predivan tekst, upakiran u jednostavnu, nenametljivu stvar. Sviđa mi se progresija iz orkestralnog prema rock instrumentalu, koja savršeno prati tekst, koji ovim putem ponovno moram spomenuti kao najbolju odliku Goodbye. Da mi Rumunjska ovakvom pjesmom osvoji srce nikada ne bih rekao…

Ocjena: 9/10

Bojan: Zaista jedna sasvim korektna pjesma za koju nemam zamerke i koju bih mogao poslušati kad god. Naravno, nije nešto najbolje što sam čuo do sada, ali nije ni najgore. Uz neki malo efektniji nastup i dobru interpretaciju mogli bi u finale.

Ocjena: 5/10

Faruk: Za malo bih se pjesama kladio da prolaze u finale sigurno, ali ovo je jedna od njih. Nema tu neke velike filozofije i silne mudrosti – pop rock balada sumnjivog roka trajanja, vokalno jako dobri, uz činjenicu da se ipak radi u Rumunjskoj bit će dovoljni za još jedno – „Kako se pobogu ovo desilo?“ provlačenja u finale.

Ocjena: 4/10

Luna: U finalu rumunjskog izbora navijala sam za Feli i bila sam toliko bijesna što ju nisu izabrali da sam odbijala poslušati ovu pjesmu. Nakon par dana dala sam joj priliku i uvidjela da pjesma ipak nije toliko loša. Zapravo, jedna od boljih rumunjskih pjesama otkako su uvedena polufinala. Pa ako su uspijevali s Miracle i It’s My Life doći do finala, ne bi ni ova pjesma trebala imati problema. Ističem „ne bi trebala“.

Ocjena: 7/10

Tomislav: Ova pjesma me jako podsjeća na rumunjsku pjesmu predstavnicu iz 2015. – Voltajevu De la capăt. Čak su i u istom tonalitetu. Iako nisam pretjerani ljubitelj ovog stila glazbe, moram priznati da je ovo jako dobro urađeno. Sviđa mi se to što je prva polovica relativno mirna, dok je druga potpuna suprotnost.

Ocjena: 7/10

UKUPNA OCJENA: 36/60

PROSJEČNA OCJENA: 6,0

Rumunjska 2018.

 • Užasna je (1) (13%)
 • Ne sviđa mi se (2) (39%)
 • OK je (3) (31%)
 • Dobra je (4) (11%)
 • Jako mi se sviđa (5) (6%)

Zahvaljujemo na glasanju

Loading ... Loading ...

ZANIMLJIVOSTI

 • Poredak prve grupe izgleda ovako:
  1. Njemačka 50/60 (8,33)
  2. Cipar 46/60 (7,67)
  3. Australija 40/60 (6,67)
  4. Rumunjska 36/60 (6,0)
  5. Azerbajdžan 25/60 (4,17)
 • Najraspoloženiji komentator danas bio je Bartol, dok se ova grupa najmanje svidjela Andreji.
 • Interesantno, nijedna pjesma iz ove grupe nije dobila jedinicu.
 • Ova grupa dobila je čak šest desetki, a čak tri desetke (Bartol, Bojan i Luna) pripale su njemačkom predstavniku.

Komentara 50

 1. Pozdrav svim fanovima na ovoj stranici. Jedva sam čekao kad će početi sekcija “Razmišljajmo naglas”. Svoje osobno mišljenje i prognoze sada donosim na temelju ponovnog (trećeg) slušanja svih pjesama, po mogućnosti nastupa uživo. Moj poredak u prvoj petorci je ovakav:
  1. AUSTRALIJA. Jedna fina, ugodna, melodična, pozitivna pop pjesma baš pisana za Eurosong. Dok je slušam i gledam Jesiccu kako je izvodi baš me oraspoloži i digne na neku višu razinu. J. Mauboy je vrlo dobra pjevačica, prava pop-diva. Iskusni autorski tim, Anthony Egizii i David Musumeci odlično rade svoj posao i zašto mijenjati tim koji donosi uspjehe. Mogući nedostatak jest što je ovo tipična eurovizijska pop-pjesma, nije ništa posebno novo i neviđeno, ali nema veze. Ako scenski nastup bude dobro osmišljen i Jesicca vokalno to odradi kako treba, Australija kao miljenica žirija će sigurno ostvariti još jedan TOP10, zasad bih rekao 6.-10. mjesto. Prošle sam godine u “Razmišljajmo naglas” točno pogodio australski plasman, iako nakon jadnog Isaiah-ovog nastupa uživo on je bio potpuno nezaslužen.
  2. AZERBAJDŽAN. Slažem se sa većinom komentara da je ovo jedna generična pop pjesma, doduše slabija od australske, ali nakon učinjenog revampa značajno poboljšana. Azerbajdžan se izgleda pretplatio Sandri Bjurman za pisanje pjesama do kraja njenog života, a ona se ugovorno obvezala da će Azerima svake godine osigurati finale eurosonga. Meni osobno ovo je dobra pjesma, nemam joj veliku zamjerku, ali odaje dojam pretjerane sigurnosti i ni po čemu se ne ističe, ono najbitnije je ući u finale a tamo šta bog da…tako će mislim i biti s Azerbajdžanom, proći će u finale, a s obzirom na susjede i dijasporu postići će rezultat bolji od zasluženog. Sad bih rekao negdje 16.-20. mjesto.
  3. NJEMAČKA. Jedna dirljiva, lijepa pop balada koju Michael izvodi na vrlo emotivan način. Pjevač ima i vrlo ugodnu boju glasa, mada je u par dionica bio poprilično titrav i nesiguran. Kad slušam ovu pjesmu i gledam Michaela kako ju izvodi sve mi štima, osim jedne stvari a to je da imam osjećaj da sam pjesmu već negdje čuo. Michael, iako iskreno prezentira svoje emocije kroz pjesmu, to čini na neoriginalan način, po tipu “da, tužan sam i plakat ću, ali ne onako kako bih ja inače plakao nego kako to čini neki hollywoodski glumac”. Drugi problem za Nijemce je što će većina ljudi za ovu pjesmu reći da je dobra, ali sa svakom idućom pjesmom padat će sve više u zaborav. Maksimalni domet za Njemačku je mislim 16.-17. mjesto, a realnije je da će završiti još niže.
  4. CIPAR. Jedna umjetna, kompjutorski producirana pjesma, koja nema nimalo prirodnosti i spontanosti. Baš onako matematički napisana pjesma koja zadovoljava sve “moderne standarde”. Eleni jest lijepa djevojka i ima dobar glas, ali baš umjetno izgleda, uostalom u skladu sa pjesmom. I dalje mislim da Cipru nije mjesto u finalu, mada bi stručni žiriji ovo mogli progurati pa da Cipar onako rubno uđe u finale. Nadam se da se to neće dogoditi.
  5. RUMUNJSKA. Jednostavno ne razumijem ovu pjesmu. Ništa mi u njoj ne štima, osim dobrog Cristininog vokala. Početak pjesme je solidan, ali onda u refrenu se sve počne raspadati, a posebno kod naglog prijelaza u rock dio gdje pjesma potpuno skreće s putanje. Da ne govorim o nedostatku Cristinine karizme…Jedna od najlošijih pjesma ove godine, ako ne i najgora uz San Marino. Rumunji ovaj put ostaju u polufinalu.

 2. U ovoj grupi jedino Deutschland zasluzuje cistu 10 i ako ne pobede, neka r budu u prvih 5! Cypar je cista 1, jednostavno, ne lezi mi ovakav tip pesme. Azerbaijan niti smrdi, niti mirise. Romania, isto cista 1. Australia nece dobro proci, nema ih u top 10, sigurno!

 3. @vitalijklichko Sto Vi izigravate nekog Boga?Prvo blatite i pobijate tuda misljenja bez ikakvog razloga!Jedini koji ovdje trazi 5 min svoje slave ste Vi!Jer naravno,Vi ste zrtva,a mi Vas napadamo kamo bi vi kao zrtva dobili 5 min svoje slave.Iz ovih komentara se ocigledno moze ocitati kako je Vas nivo inteligncije zakazao na samom pocetku diobe spolnih stanica,a da ne spominjem Vasu kulturu(Svaka cas Vasim roditeljima,nisu krivi sto sto vi takvi) koju zapravo i nije kultura.Vi jednostavno nemate pametnijeg posla ili imate nekih privatnih problem,pa svoje frustracije rjesavate tako da ponizavate druge sa Vitalij Klicko profila.Ovo nije prvi puta da se tako obracate ljudima na Eurosong.hr stranici,i ja stvarno molim @buba da poduzme nesto u vezi ovoga,jer ovaj covjek koji ne zeli prihvatit tuda misljenja osim ako se ta misljenja ne slazu s njegovim nema sto raditi na ovoj stranici.Hvala!

 4. 01 Australija: i dalje mi se ne sviđa odabir izvođača, mada mogu priznati da mi se utisak o pjesmi nešto popravio isključivo zbog činjenice da je pamtljiva i lako ulazi u uho 5/10 (=)
  02 Azerbejdžan: čini mi se da nisam komentarisao azerbejdžansku pjesmu nešto pretjerano do sad, mada nemam tu nešto posebno ni da kažem, jako neupečatljivo i blijedo; s obzirom na njen navodni muzički opus ja bih odabrao u potpunosti drugačiju pjesmu 2/10 (nisam našao prethodnu ocjenu, mada od prvog slušanja do sad mi se mišljenje nešto nije ni mijenjalo)
  03 Kipar: ova pjesma gori, uopšte ne smatram ovo pjesmuljkom ovo je prava jedna plesna pjesma za žurku; iskreno, smatram da je potcjenjena 8/10(+1)
  04 Njemačka: dirljivo, jedna od svega par pjesama koje imam na plejlisti 9/10(+2)
  05 Rumunija: nije loše, ali nisam fan, blijedo 4/10 (-1)

 5. Evo napokon da iskomentiram. Krenimo…
  Australija-lijepa, uhu ugodna pjesma kojoj fali “ono nešto”, u finalu-sigurno, a tamo ovisi u nastupu 4/5
  Azerbajdžan-nezanimljiva generična stvar, koja nikako ne odgovara pjevačici. OK nije neslušljivo ali nikako nešto što bi slušao finalu (u kojem će se naći na temelju stare slave)
  Cipar-najveći guilty pleasure ovog Eurosonga. Koliko god ovo zvučalo “trashy” toliko je plesno i egzotično da je to nevjerojatno. Finale će ovisiti o live-u 4/5
  Njemačka-jedna divna pjesma, koju sam zavolio na prvo slušanje, međutim zaboravio nakon nekog vremena. Pohvala za emotivnu izvedbu 4/5
  Rumunjska-savršeno za Eurosong 2004. Danas nikako. Pjesma je jednostavno nema ništa što bi me navelo da uzmem telefon i glasam. Nije smeće, ali nije ni dobro. Kao i Azerbajdžan-u finalu na temelju stare slave. 2/5

 6. Australia
  Njemačka, obje pjesme su mi u top 10, jako sam sretna što su se Nijemci probudili slažem se s Lunom definitivno nakon Romana li najbolja pjesma.
  Rumunjska mi se sviđa ali mislim da neće u finale ima boljih pjesama, ali eto njega uđe umjesto Rusije ili Moldavije.
  Azerbadžan i Cipar bi strpala u samo dno, ovo bi prošlo 2008 ali nadam se ne 2018. Loše jeftine pjesme bez smislenog teksta.

 7. 1) Australija (jedina koja ulazi u moj top 10)
  2) Azerbajdžan (profesionalno iako neinovativno)
  3) Cipar (jeftino)
  4) Njemačka (emotivno, ali bezlično)
  5) Rumunjska (ful loše)

 8. @croeurofan
  Kako rekoh – vrijeđate me jer se bojite mog mišljenja i mog stava. To je meni uredu. Ja sam naprosto navikao da se kojekakve osobice nesigurne u sebe i vlastitost okupljaju u grupe, i napadaju me. Činjenica da vas, kao mušice, mlatnem novinama u samo par rečenica je hrana za moju dušu 😉

  @arcticmonkey
  Jedini koji traže nekakvih pet minuta ovdje ste vi, zajedno sa totalnim preuveličavanjem vlastitog značaja i pokušaja da i vi “razmišljate naglas” bez da vas je itko pitao za mišljenje 🙂

  @pabloncrnich
  Nemojte tako o našem @croeurofan. Kakav god da je, moramo ga prihvatiti <3

 9. Klasično trolovanje… Kad krene sa ovim persiranjem i kvazi uvažavanjem odjednom je još pametniji i uzvišeniji od ostalih jer dobija svojih 5 minuta. Postalo bi čoveku i simpatično da nije tragično… 😂
  @pabloncrnich odličan komentar za Nemačku, baš mi je bilo drago da ga pročitam. 😁✌

 10. P.S. Zanimljivo mi je kako se svi uzhebu oko jedne nebitne jedinke koja lijeci svoje frustracije tipkajuci jer mu je, eto, valjda dosadno u zivotu ili nije uzeo terapiju pa mu malo nije dobro. 😂😂😂😂

 11. @vitalijklichko Osice ti u glavi. Govoriš da je pojava korisnika ovog portala totalno nebitna, a i sam si jedan od njih. Ti nemaš svoje mišljenje i samo druge blatiš. Ponašaš se kao balavo dijete od 13 godina koje misli da je svu pamet svijeta popilo. Ne da mi se više raspravljati jer jedina nebitna pojava na ovom portalu ste VI!

 12. @escfan

  Ali zašto ste toliko osjetljivi, poštovani SvidišFan? Vidite, vi meni govorite puno gore stvari, pa se ja ne potresam i ne uznemiravam. Ovdje smo da razmjenjujemo naša mišljenja, a ukoliko niste spremni da pročitate nijedno negativno o vama, onda stvarno ne znam.

  Vi imate pravo da pišete svoja mišljenja i ocjenjujete pjesme kao da je bilo koga na svijetu briga za tim, moje je pravo da smatram da je to suvišno i glupo. Ljepota je u tome da možemo naša mišljenja razmijeniti na visokoj razini i s međusobnim uvažavanjem.

  Primite najsrdačnije pozdrave

 13. Njemacka i samo Njemacka. U ovoj grupi jedina koja necemu vrijedi, sve ostalo je dosadno i nezanimljivo. Vjerujem.u top 5 plasman, ne bih se bunio i na pobjedu. Prva pjesma u mojih skoro 20 godina pracenja eurosonga koja mi je izmamila suze na oci i to uredovno radi svakim slusanjem. Vjecna je i uvijek ce mi biti posebna, draga i jedna od najdrazih pjesama ikada opcenito, ne samo na eurosongu. Jedini ove godine tko me je uspio osvojiti svojom emocijom i tko je jos jedan od mojih favorita za pobjedu je Madarski AWS, ali o njima cu kada dode njihova skupina. 😊

 14. @wannabe @arcticmonkey @croeurofan Odgovorom na moj komentar on je zapravo pokazao i potvrdio da je njegov cilj ovdje “spuštanje” drugima i mišljenje kako je u tome uspio. Nepotrebno je spuštati se na njegov nivo, pustite ga da misli da je u nečemu uspio i ne obazirite se na njega, on je samo mrvicu blaža verzija Kosmopolja, ali blaža samo zato jer se ne pojavljuje na svakom članku i na svakom ide blatit sve što vidi…

 15. Spoštovani @croeurofan

  Kako je ovo još uvijek demokratsko društvo i kako svojim komentarima ne kršim nikakvo pravilo, dozvolite mi da vaš savjet da ćutim smatram totalnom glupošću kao uostalom i sve što vi napišete 🙂 Uz to, dozvolite mi da primjetim kako ste vi jaki samo kad ste u grupi i kad kao osice napadate mene, jedinku i pojedinca, koji samo konzumira svoje pravo na slobodno mišljenje 🙂

  Ovo da sam ja pametan, a vi glupi ste vi napisali. Ne ja 🙂

 16. @arcticmonkey

  Kako rekoh – možete vi komentirati koliko želite, što želite i do kad želite, ali to je nebitno, abitno, efemerno, nepotrebno 😉 A što se vaše analize tiče, ona je, kao uostalom i cijela vaša pojava ovdje, totalno suvišna.

 17. Nekim ljudima treba zabraniti pristup internetu. Dođe čovek i uči ljude kako treba da komentarišu, a njegovog komentara članka nema nigde. Vecita želja da se neko nadmudri i spusti definitivno vuče korene od sopstvenih kompleksa i licnog nezadovoljstva životom. Nevaspitano, netolerantno i nezrelo ponašanje.
  Pocetak teksta i boldovana rečenica za pismene: “ujedno vas pozivamo da…”

 18. Nemam nista posebno za reci jer mi se od svih pomenutih sviđa jedino Nemačka pesma. Zapravo mi je uz Jermeniju, Grcku i Austriju favorit ove godine. Ove ostale su mi skroz bezveze, neprivlačne, nepamtljive i nekreativne.
  Nemacka mi je od prvog slusanja favorit i sve mi je desetka, a baš retko se desava da mi se sviđaju izvođač, glas, muzika i tekst. Jedna lepa smirenost, nenametljivost i iskrenost. Potpuna suprotnost od npr. Kipra gde je sve fejk, pa čak ni ta lepota pevacice nema nikakvu težinu niti karakterističnost.

 19. @wannabe

  Ma nisam, srećo, nego ste mi samo smiješni. Ljudi napišu svoje komentare i to su jedini relevantni komentari. Sve ostalo je suvišno i nebitno 🙂 A ja ne pokušavam nikog spustiti zaista. Neki su toliko nisko otišli da ih više nemam ni gdje spustiti.

  Ljubim ruke.

 20. @vitalijklichko Ti gotovo svaki komemtar pratiš i pokušavaš nekoga spustit. Daj molim te, zapravo i ti pokušavaš biti bitan,ali to nisi. Ljudi iznise svoje favorite i pjesme koje im se ne dopadaju, ako imaš problem s tim onda si jadan.

 21. @wannabe Pusti ga, ako smo nešto naučili na ovom portalu u pogledu komentiranja, to je onda da dotičnog treba ignorirati 🙂 Čak i u samom početku članka piše da smo dobrodošli komentirati, znači komentirati o toj temi i našim mišljenjima o navedenim pjesmama, a ne isključivo o komentarima uredništva…

 22. @wannabe

  Uh, uh. 🙂

  Ako ja imam kompleks inferiornosti, onda vi imate kompleks bitnosti jer, kao što vidite, nigdje vas nitko nije pitao za mišljenje, ali ga svi redom iznosite ovde. Vidite da urednici komentiraju, i onda kao i vi da nešto objasnite. Klasičan primjer stare narodne izreke – vidjele žabe da se konji kuju, pa i one digle noge. LOL LOL LOL

 23. 1. Cipar
  2. Njemačka
  3. Australija
  4. Azerbajdžan
  5. Rumunjska
  ________________
  Cipar ove godine ima jaku pop pjesmu , ulaze u finale bez problema , nema se šta puno pričat , Njemačka jako lijepa emotivna pjesma , sa divnim tekstom , nadam se da neće opet lizat pod , ne bi trebali barem , Australija i Azerbajdžan su mi skoro identične pjesme , prosječne pop pjesmice tipične za esc , nadam se da Azeri ispadaju , dok Australija naravno prolazi lagano , jaka država i u drugom su pf , i za kraj Rumunjska koja mi je jednostavno preslaba ove godine , no live nastup nije loš , ne bi se iznenadio da prođu u finale

 24. Uredništvo treba da ocjenjuje, a mi da komentiramo njihove ocjene.
  Ne znam u kojem toćno trenutku ste vi pomislili da nekog briga tko je u vašem top10. OMG.

 25. Azerbajdzan ce uci u finale super pjesma Azeri nikad ne iznevjere
  Australija moze i do pobjede

 26. Yeaaaahh!!! Konačno dočekah!!! 😀 Čistim tipke s laptopa I krećem:
  AUSTRALIJA
  Nažalost, jedino dobro u ovogodišnjoj kangaroo priči vidim u odličnoj Jessici koja izvlači svoj maksimum k’o i Fernando Alonso u slabom Ferrariju 2013 😀 .. ovo je tek jedan običan dance pjesmuljak kojeg će žiri bacit u nebesa.. samo zbog Jessice velikodušnih 5/10
  AZERBAJDŽAN
  Kud uvrstiste i Australce i Azere u istu grupu u RN-u?? 😀 obje pjesme su mi totalno jednake od prvog slušanja, i tjednima (sve do prvog live nastupa Jessice) su dijelile susjedne pozicije u mom Top-u.. obični pjesmuljak s “fantastičnim” tekstom: to-o-o-o-op, sto-o-o-o-op.. sve pohvale tekstopiscu.. 4/10
  CIPAR
  Kad je bilo Lunino predstavljanje njezinih ovogodišnjih nacionalnih favorita, za Grčku sam odmah stavio dva imena: ono Konstantinosa Argirosa i moje najveće grčke želje- Eleni Foureire.. Eleni je već godinama neuspješno pokušavala predstavljati Grčku na esc-u, no zbog određenih razloga (čitaj, albansko porijeklo) to se nije dogodilo.. no, ipak, na moju radost, Ciprani su uslišali moju i njezinu dugododišnju želju da nastupa na eurosongu.. hit zvijezda obrade “Golden Boya” ima da zapali Lisabon.. Portugalci, pripremite vatrogasce, stiže Eleni 😀 8,5/10
  NJEMAČKA
  Kolege komentatori Diavolo i Zack su odmah nakon izlaska Njemačke pisali da je ovo hit pjesma koja dira u srce.. mene isprva nije.. zbog toga sam pomislio da sam već u svojim ranim 20-ima već postao bezosjećajni kapitalist 21. stoljeća.. no, na svu sreću – nisam 😀 Njemačka mi je sa svakim slušanjem postajala sve bolja i bolja i već se nalazi u mom Top 10.. good job, Deutschland, finally 8/10
  RUMUNJSKA
  Nakon prošlogodišnjeg čuda zvanog “jodlanje”, jedna riječ – razočaranje.. sve dok se ne čuje zvuk el. gitare (1:22) pjesma je ravna crta u ravnini srca Jona Snowa sve dok ga nije oživjela Melisandra 😀 pri kraju postaje nešto bolja, no ne da kod mene dobije više od 4,5/10 kako bi rekao moj profesor iz tjelesnog kad sam u osnovnoj jedva išao preko metra u skok u vis: slabo, slaboooo 😀
  ———————————————-
  1) CIPAR 8,5/10
  2) NJEMAČKA 8/10
  3) AUSTRALIJA 5/10
  4) RUMUNJSKA 4,5/10
  5) AZERBAJDŽAN 4/10

 27. Evo i mene nakon duljeg vremena 🙂
  Bit cu kratak i jasan, bez filozofiranja – isto kao i kod @escfan i meni se u ovome RN-u nalaze 3 favorita, tj. tri pjesme iz top 10:
  Australija – ocjena 9/10 ; plasman – 9/42
  Azerbajdzan – ocjena 6/10 ; plasman – 26/42
  Cipar – ocjena 10/10 ; plasman – 1/42
  Njemacka – ocjena 10/10 ; plasman – 8/42
  Rumunjska – ocjena 6/10 ; plasman – 24/42
  —————-
  Sto se favorita, kod mene je ove godine pravi kaos ove godine jer tu je prvo bila Francuska i mislio sam da nema sanse da ju itko skine – pa ju je skinula Njemacka i onda redom Grcka, Bugarska pa sad Cipar 🙂
  Po tome se vidi da necu imat cistog favorita sve do samih polufinala, a takav je i eurosong ove godine – potpuno otvoren. Sto i ne cudi ako se sjetite da skoro svake godine poslije uvjerljive pobijede neke zemlje imamo ovakav esc (2009.-2010. ; 2012.-2013. i sad 2017.-2018.)
  Stoga ne vjerujte kladionicama, a bome niti sami sebi jer apsolutno nitko ne zna sto ce se desiti za manje od mjesec dana! Naravno da ce Israel, Ukrajina, Svedska i par ostalih biti sigurno u top 15, ali to je sve sto mozemo reci jer po meni ove godine ima cak 15-ak zemalja koje mogu odnijeti pobijedu, a jos duplo vise njih koje mogu u top 5
  ————–
  Jos bih samo htio naglasiti da mi je izrazito drago sto Cipar, Grcka i Hrvatska nisu nastupili na niti jednim predeurovizijskom koncertu – em stede lovu za nastup em ce imati veci faktor iznenadenja, a time ce ostvariti i bolji plasman – vjerujte mi 😉

 28. Australija – tip pjesme koji je već mali milion puta bio prožvakan i predstavljen… ništa spektakularno novoga… instrumental mi je ok, ali lyricsi su na razini pjesme ”Love, love, peace, peace”… doduše pjevačica ima odličan vokal … pjesma na kraju krajeva – na granici prosjeka … (6,5/10, ocjena 2, TOP: 28/43)
  _____
  Azerbadžan – tip pjesme koji je dosta sličan pjesmi od Australije… na prvo slušanje mi se dosta svidio instrumental koji ima taj neki uplifting tempo, koji se često pojavljuje u EDM skladbama… ovo je ipak primjer neke pop pjesmice koja uz to ima malo čudnjikave lyricse … isto tako, na prvo slušanje mi se nije svidio njen vokal, tj. nije mi se svidio u ovom tipu pjesme… mislim da ona ima dobar vokal te joj nije smjela dopast ovakva pjesma… nisu svi izvođači za sve pjesme… koliko god oni dobri bili… sve u svemu na granici prosjeka … (6,5/10, ocjena 2, TOP: 29/43)
  _____
  Cipar – kako i samo ime pjesme kaže… sigurno će biti vatreno na pozornici u Lisabonu, sem što Eleni odlično izgleda, vjerujem da će isto tako biti dobar performer na bini… mislim da ona to i jest inače… nadam se da će uživo vokal biti tu negdje, na razini audio verzije… po meni je ova pjesma tu negdje na granici pop pjesme i EDM-a … posebno mi se sviđa drop … meni jedna od dražih pjesama ove godine … (9/10, ocjena 4, TOP: 9/43)
  _____
  Njemačka – FENOMENALNA pjesma, FENOMENALAN vokal, FENOMENALNA emocija … mislim da će Švabe visoko na lijevu stranu tabele… ja ga definitivno vidim u top5 … žanr pjesme me asocira na Ed Sheerana i njegov repertoar … jedna od rijetkih, ako ne i jedina pjesma, koja je u meni pobudila neke izraženije osjećaje… kad sam ga prvih par puta slušao, samo što suze nisu krenule niz oči … mislim da to sve govori… ne bih imao ništa protiv da iduće godine ESC gledamo u Njemačkoj … (10/10, ocjena 5, TOP: 3/43)
  _____
  Rumunjska – iako ovu pjesmu nisam primjećivao na njihovom predizboru, mogu reći da sam na kraju krajeva zadovoljan… pošto su svi moji favoriti poispadali u ranijoj fazi njihovog izbora, čak nisam toliko bio ni zagrijan za njihovo finale, pa ih nisam toliko ni pratio… kad sam vidio njihov pobjednički nastup, ipak mi je ova pjesma na neki način kliknula u uhu, pa i u oku… možda jer obožavam odlične ženske vokale u rock ili metal bendovima… pa ta činjenica nije zaobišla ni ovaj rumunjski rock sastav… pogotovo mi se sviđa njena pojavnost na sceni kad mlatara kosom hjoooj… btw. odlična poruka pjesme i odličan rock dio… mislim da ovaj uvodni dio najviše zamara slušatelje, pa u tom trenutku i odustanu od pjesme… (8,5/10, ocjena 4, TOP: 11/43)

 29. AUSTRALIJA-Mislio sam da će šećer biti na kraju ovog projekta. Ovo je simpatična pjesma, toliko sladunjava, jako je volim. Djevojka ima x-factor u glasu. Ne, nije obični pop pjesmuljak i volio bih da uđe u top10. Sve ispod top15 je krađa. Ocjena:8
  AZERBAJDŽAN- Jedna pjesma pozitivne atmofere, dobro djeluje na slušatelja, ima dobru dozu eurovizičnosti, ali nije dovoljno jaka. Obzirom da spada pod prvo polufinale provući će se kao 10. ili nikako.
  Ocjena:7
  CIPAR: Ne, nije kvalitetna, ali malčicu je bolja od Azera. “Svjetskiji” joj je stil nego stil pjesme od Azera. Okej pjesma, volim ju poslušati , ali neće mi biti žao ako ostane u polufinalu. Okej je, ima ono nešto-ali ima i ono što živcira slušatelja-a to je AJEAJEAJE koji čini 40% pjesme. Muzika je dobra.
  Ocjena:7
  NJEMAČKA: Samo ću reći da njemačko ime ove godine konačno neće ukrašavati zadnja mjesta na tablici. Ovo je jako dobra pjesma.
  Ocjena:8
  RUMUNJSKA: Pristojna pjesma, ali jednostavno beznačajna. Da se ocjenjje pjesma kao pjesma bila bi veća ocjena, ali obzirom da je ovo pjesma predstavnica jedne zemlje s nikakvom dozom eurovizičnosti ne zaslužuju veću ocjenu od mene. 🙁 Ostaju u polufinalu.
  Ocjena:6

 30. Nevjerojatno, 3 pjesme iz mog Top7 u prvom dijelu ovog projekta 😀
  Australija – Jessica ima pjesmu koja ima jednostavno sve – odličnu vokalnu interpretaciju, catchy stvar i uvjeren sam, sjajan nastup. Uzmemo li u obzir da će žiri biti na njezinoj strani, Top10 trebao bi biti garantiran.
  Ocjena 4 i moje sedmo mjesto.
  Azerbajdžan – Jedna od najboljih pjesama koje su Azeri ikad slali, po mom mišljenju. Kako je i Bartol rekao, Luna moon me up all day! Jako radosna pjesma, prava za eurovizijsku pozornicu, očekujem ju u finalu, a tamo oko sredine tablice.
  Ocjena 5 i moje peto mjesto.
  Cipar – Eh, već 10 puta viđeno, iako nije da mi se ne sviđa. Ciprani, mogli ste to i bolje. Ona neupitno ima karizmu, ali Fuego me ne tjera da ga slušam iznova i iznova, sorry.
  Ocjena 3 i moje 21. mjesto.
  Njemačka – Bez premca najbolja balada ovogodišnjeg Eurosonga! Koliko emocije taj čovjek iznese prilikom izvedbe je nešto čarobno. I sama poruka pjesme je odlična, ma vrh vrhova! Vrijeme je da Njemačka konačno bude u Top10, a ne bih se bunio ni s pobjedom.
  Ocjena 5 i moje treće mjesto.
  Rumunjska – Jedna od pjesama s dobrom porukom, ali imam osjećaj da joj dosta toga nedostaje. Ne znam što pametno o njoj reći, “niti smrdi, nit’ miriše”, a i dalje se dvoumim bih li ju želio slušati dva puta u Lisabonu.
  Ocjena 3 i moje 28. mjesto.

 31. Australija – kak bi se reklo niti smrdi niti miriše. Stavila bi ju u neku zlatnu sredinu. Pjesma kakvih danas ima mali milijun. Pjesma sama po sebi nije loša i ne mogu joj naći neku zamjerku ali me nakon slušanja ostavlja ravnodušnom. 3/5
  Azerbajdžan – isto kao i kod australije. 3/5
  Cipar – ovakvu pjesmu bi prije očekivala od Grčke a ne od Cipra ali pjesma mi se sviđa. Plesna je, ostaje u uhu i mogu ju vidjeti da se vrti po klubovima. Ima ono nešto za razliku od prethodne dvije koje su totalno generične i s ničim posebno se ne izdvajaju. 4/5
  Njemačka – predivna pjesma. Emocionalna i stilom podsjeća na Ed Sherana. Ipak, ne mogu joj dati maksimalan broj bodova jer mi nešto u refrenu fali tj. sve do referena mi je super i onda ide refren koji mi je tak tak. 4/5
  Rumunjska – jednostavno mi se ne sviđa. S ničim mi ne okupira pažnju, dođe mi da svaki tren pritisnem pauzu i pređem na neku drugu pjesmu. 2/5

 32. Napokon.
  Australija- Ne znam kako da objasnim. Pjesma mi se ne sviđa,generična je i jeftina. Zapravo su mi sve australske pjesme takve,samo što ih neki poprave u live nastupu.
  3/10
  Azerbajdžan- Od lošeg teksta,pa do već viđene melodije i za kraj X my heart. Naslov koji stvarno nema smisla, a ni veze sa pjesmom u cjelosti.
  2/10
  Cipar- Još jedna stvar koju sam čuo bezbroj puta na radiju i ne da mi ju se slušati još jednom. U finalu sigurno zbog showa koji će napraviti.
  2/10
  Njemačka- apsolutno mi se ovo sviđa. Nije vrh vrhova,ali tu je negdje. Michael ima dobar classy vokal. Ja se nadam da Nijemci s ovim se miču s dna.
  9/10
  Rumunjska- Ovu pjesmu bih možda nazvao meni skroz irelevantnom u ovoj godini. Daleko od toga da je mi je grozna,ali prosječna je. Sviđa mi se njen glas i instrumental,al pjesmi fali svega i meni je to nedorečeno.
  5/10

 33. Idemo!
  Australija-Mislim da je ovo moglo i bolje.Pjesma mi nije stvorila nikakav WOW efekt prilikom prvog slušanja.Znam da Jessica može puno bolje i da su joj trebali dati nekakvu puno snažniju pjesmu.
  Azerbajdžan-Nikako,užas.Pjesma mi je naprona za slušanje,ritam mi je nekako ujednačen,nema nikakvih visokih tonova da me navedu na daljenje slušanje.Dijelovi pjesme tipa Sto o o o o p itd. su mi koma.
  Cipar-Pjesma koja mi je na prvo slušanje stvorila WOW efekt i natjerala da se razbacam na plesnom podiju.Mislim da su obavili vrlo dobar posao.Poslušao sam DEMO verziju gdje pjeva Helena Paparizou i mogu reci da mi se više sviđa Elenina verzija.S vremenom mi je pjesma počela već dosađivati,ali mi je definitivno jedna od onih koja je na prvom slušanje stvorila neki dojam.
  Njemačka-Mislim da od ovoga nije moglo bolje.Toliko snažna balada s dirljivom porukom.Možda je je neki jači refren ili nekakav dio jer mi je ponekad pjesma monoton,ali sve u svemu mi je jako lijepa pjesma i uživam slušajući ju.
  Rumunjska-Niti dobra niti loša.Jednostavno nemam neko posebno mišljenje za ovu pjesmu,mogu ju poslušati bilo kada,ali nisam neki Fan pjesme.

Odgovori