Razmišljamo naglas – Eurosong 2018. (1) – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Razmišljamo naglas – Eurosong 2018. (1)

  10 min za čitanje   50 komentara

Kao i proteklih nekoliko godina, nasumičnim ždrijebom odredili smo raspored kojim će zemlje biti ocijenjene. Kojih pet zemalja se našlo u prvom dijelu, saznajte u nastavku. Ujedno vas pozivamo da nam se pridružite u komentiranju u komentarima ispod.


 AUSTRALIJA

Andrea: Meni se ova pjesma ne sviđa, a ionako još ne mogu podnijet Australiju na Eurosongu sorry. Očekivala sam puno od Jessice, ali ovo je jeftino.

Ocjena: 4/10

Bartol: Čak i moji čvrsti stavovi protiv Australije na Eurosongu su morali popustiti, i eto – dogodilo se ove godine. Uplifting, inspirirajuće, plesno, pozitivno – bravo Australija!

Ocjena: 9/10

Bojan: Jedna od pjesama koje su me kupile na prvu. Dinamična, zabavna, brza, ritmična, pamtljiva, plesna, dobro izvedena. Poznajući Australce, nastup će sigurno biti dobro smišljen. Ne bih se bunio ako bi oni odnijeli pobjedu. Bila bi zaslužena! Samo šteta što se Eurosong neće moći održati na australskom tlu.

Ocjena: 10/10

Faruk: Kao legendarni balkanski Golf II – sastavljeno iz vrlo jeftinih dijelova, popravljano i prepravljeno milijun puta, no eto ipak nekako, za divno čudo, vozi. Istini za volju, Australci kao i uvijek imaju svemirsku produkciju kojom jednostavno „otpušu“ konkurenciju, tako da ne sumnjam da će i ovaj put u finale. I da, da je patetičan tekst otrovan, ovo bi nas desetkovalo.

Ocjena: 6/10

Luna: Kao prvo, je li SBS kupila svoje posljednje tri pjesme na akciji „kupiš tri, platiš jednu“? Kao drugo, ovo je tip pjesama kojima bi, da su na Melodifestivalenu, fanovi pratili koliko brzo kuca aplikacija srca – trebalo bi barem minuta do minute i pol da uopće počne brzo kucati, onda bi brzo kucala tridesetak sekundi, i onda bi pažljivo gledali kako srce umire, i što bi rezultiralo najviše Andra Chansenom. Ništa posebno.

Ocjena: 5/10

Tomislav: Nije ovo prvi puta da glazbeni svijet čuje ovakvu pjesmu, dapače, ima ih mali milion ovakvih. I upravo to mislim da je najveći problem – to što apsolutno ne iskače i bojim se da neće ostati u pamćenju prosječnom slušatelju. No ipak moram reći da je pjesma sama po sebi solidna te joj ne mogu naći veću zamjerku.

Ocjena: 6/10

UKUPNA OCJENA: 40/60

PROSJEČNA OCJENA: 6,67

anketa 904

Australija 2018.

Ukupno glasova: 366

 • OK je (3) [116 / 32%]
 • Dobra je (4) [99 / 27%]
 • Jako mi se sviđa (5) [85 / 23%]
 • Ne sviđa mi se (2) [52 / 14%]
 • Užasna je (1) [14 / 4%]

 AZERBAJDŽAN

Andrea: Ove godine nemaju što tražiti u finalu. Bezvezna, generična pjesma koju čak ni odličan nastup ne može spasiti ako mene pitate.

Ocjena: 2/10

Bartol: Kao bezveze mi je ovo. I onda šetam gradom i pjevušim Luna moon me up. I onda dođe na shuffle, i onda ju opet i opet i opet puštam. Uvijek mi stavi osmijeh na lice, a savršena je za sunčane dane. Samo zašto X my heart, osim da čujemo komentatore da čitaju Iks (Eks) My Heart?

Ocjena: 8/10

Bojan: Ovo je tako generično i već mnogo puta čuto do sada. Ništa novo ponuđeno. Umeli su Azeri i bolje pjesme da šalju, ali i lošije koje su i pobjeđivale. Ne bih ovo volio čuti i u finalu.

Ocjena: 3/10

Faruk: Znam da mi nećete vjerovati, ali Azerbajdžan nije svoj ovogodišnji eurovizijski šoping obavio u Australiji ma koliko ovo ličilo na „We got love“, već je, kao i svake godine, posao ostao kod tete Sandre. Ovo je originalno k’o Calvin Klein s tržnice u Brčkom (dakle – nije!) i, po meni, jedna od lošijih pjesama koju je Azerbajdžan kupio u svojoj povijesti.

Ocjena: 4/10

Luna: Ovaj tip pjesme je savršen za Eurosong. Ali onaj u razdoblju od 2004. do 2010., kada su mi se pobjedničke pjesme jako rijetko sviđale. Tragično jest da su odličnu jazz pjevačicu natjerali da uzme ovo generično smeće, a još je tragičnije slušati i gledati predeurovizijske nastupe kako ju izvodi preko one stvari.

Ocjena: 2/10

Tomislav: Ovo je jedna od zemalja koja uvijek dobro prolazi na Eurosongu bez obzira koju pjesmu poslali. Ovoga puta šalju jednu pjesmu koja stilom odudara od predstavnica prijašnjih godina. Radi se o pop eurovision trash pjesmici koja je urađena sasvim pristojno. Međutim, mene nije previše impresionirala. Iskreno, očekivao sam više.

Ocjena: 6/10

UKUPNA OCJENA: 25/60

PROSJEČNA OCJENA: 4,17

anketa 905

Azerbajdžan 2018.

Ukupno glasova: 331

 • OK je (3) [119 / 36%]
 • Ne sviđa mi se (2) [110 / 33%]
 • Dobra je (4) [42 / 13%]
 • Jako mi se sviđa (5) [36 / 11%]
 • Užasna je (1) [24 / 7%]

 CIPAR

Andrea: Konačno dobra pop stvar. Ovo je primjer pjesme koja je rađena za izvođača i koja je ujedno i pun pogodak. Mislim da će Eleni donijeti sa sobom pravi spektakl na pozornicu (još kad znamo da ona ujedno i zatvara prvo polufinale ne možemo, a da ne očekujemo pravi show).

Ocjena: 9/10

Bartol: BOP ove eurovizijske godine. Fast food koji savršeno sjeda na želudac kao kebab u centru Krka u dva ujutro nakon karaoka za vrijeme kojih ste konzumirali dvije boce šampanjca koje prerežete sa Becherovkom. Ako ovo uživo iole zvuči kao u studijskog verziji, ja zadovoljan.

Ocjena: 10/10

Bojan: Da smo prije mjesec dana radili ovaj RN, ne bih imao skoro pa nikakvo mišljenje o ovoj pjesmi jer sam bio totalno indiferentan. No, nakon što sam vidio reakciju mojih dragih kolega na ovu pjesmu i čuo tolike riječi hvale od pojedinih, malo sam drugačije počeo gledati na ovu pjesmu. Dadoh joj šansu, pa mi je sad malo bolja. Finale je vrlo moguće, kao i neka sredina tabele.

Ocjena: 6/10

Faruk: Ako neće Grčka, hoće Cipar. U svakom slučaju, ovih pjesmica za jednokratnu uporabu mora biti na Eurosongu. No, nije to ni loša stvar. Na nešto se mora i plesati na Eurosongu i poslije njega, a ovo je definitivno stvar za to. Nažalost, i ni za šta drugo.

Ocjena: 5/10

Luna: Ovo je definitivno nešto što Helena Paparizou izvodi u zadnje dvije godine (nećemo o tome sviđa li mi se ili ne). Ništa spektakularno, no ipak nije u rangu smeća.

Ocjena: 6/10

Tomislav: Ova pjesma je jako dobro realizirana pop pjesma, slična stilom kao pjesme Due Lipe ili Rite Ore. Izvrstan izbor harmi, solidan vokal i krajnje profesionalan aranžman. Ovo ima potencijala postati hit i izvan Eurosonga.

Ocjena: 10/10

UKUPNA OCJENA: 46/60

PROSJEČNA OCJENA: 7,67

anketa 906

Cipar 2018.

Ukupno glasova: 320

 • Jako mi se sviđa (5) [126 / 39%]
 • Dobra je (4) [95 / 30%]
 • OK je (3) [54 / 17%]
 • Ne sviđa mi se (2) [32 / 10%]
 • Užasna je (1) [13 / 4%]


 NJEMAČKA

Andrea: Ne razumijem zašto je ova pjesma toliko podcijenjena u fan bazi. Meni je jako dobra. Ima dušu za razliku od mnogih pjesama u natjecanju. Nijemci ove godine sigurno neće biti zadnji.

Ocjena: 7/10

Bartol: Prvo pa čista desetka. Udara u žicu svojim predivnim tekstom, jednostavnom instrumentacijom i pamtljivom melodijom budi osjećaje koje mnogo balada ove godine pokušavaju a ne mogu. Ne bih se bunio da se Eurosong vrati u Njemačku. Dapače.

Ocjena: 10/10

Bojan: Uf, pjesma koja me je kupila na prvu! Sve se potrefilo, glazba, riječi, njegov vokal, interpretacija, jednom rečju sve. Ovo je mislim prva pjesma s ovogodišnjeg Eurosonga koja je mi je postala favorit i to ostala. Možda veliku ulogu igra i to što volim pjesme Eda Sheerana, a ovo je taj neki stil. Iskreno vjerujem da ovo može jako visoko, pa čak i da dođe do pobjede jer smatram da imuni neće ostati ni žiri ni publika. Barem ne bi trebali.

Ocjena: 10/10

Faruk: Ovo je prva pjesma s ovogodišnjeg Eurosonga u koju sam se zaljubio do ušiju. Tematski i stilski ovo je na tragu kralja ovog žanra – Eda Sheerana. Uz to, i meni najvažnije, pjesma s emocijom, s puno duše i nekog divnog osjećaja kojeg budi u meni.  Ako već iz nekog razloga Europa ovo neće staviti među najbolje, onda se nadam da Nijemce barem neće opet baciti na začelje.

Ocjena: 9/10

Luna: Je li moguće da su Nijemci odabrali nešto što nije bezlično kao gnjecajuća banana? Štoviše, ima lijepo razrađen početak, razvoj do vrhunca i kraj pjesme. Po mom mišljenju, najbolja njemačka pjesma od Romana Loba.

Ocjena: 10/10

Tomislav: Prva polovica ove pjesme se izrazito podsjeća na početak Ljubičaste lete od Slobodana Vasića. Iako je Michaelov glas jako dobar, pjesma po mojem sudu ostaje u nekoj neizrecivosti. Jedino što bih partikularno izdvojio je razvoj aranžmana u drugoj polovici, ali to je nažalost sve.

Ocjena: 4/10

UKUPNA OCJENA: 50/60

PROSJEČNA OCJENA: 8,33

anketa 907

Njemačka 2018.

Ukupno glasova: 282

 • Jako mi se sviđa (5) [103 / 37%]
 • Dobra je (4) [77 / 27%]
 • OK je (3) [60 / 21%]
 • Ne sviđa mi se (2) [34 / 12%]
 • Užasna je (1) [8 / 3%]

 RUMUNJSKA

Andrea: Mislim da će ovo za Rumunje biti prvi Eurosong bez finala. Ne razumijem kako je ovo pobijedilo na njihovom nacionalnom izboru pored toliko odličnih pjesama. Nije loša, ali nije ni dobra.

Ocjena: 4/10

Bartol: Apsolutno predivan tekst, upakiran u jednostavnu, nenametljivu stvar. Sviđa mi se progresija iz orkestralnog prema rock instrumentalu, koja savršeno prati tekst, koji ovim putem ponovno moram spomenuti kao najbolju odliku Goodbye. Da mi Rumunjska ovakvom pjesmom osvoji srce nikada ne bih rekao…

Ocjena: 9/10

Bojan: Zaista jedna sasvim korektna pjesma za koju nemam zamerke i koju bih mogao poslušati kad god. Naravno, nije nešto najbolje što sam čuo do sada, ali nije ni najgore. Uz neki malo efektniji nastup i dobru interpretaciju mogli bi u finale.

Ocjena: 5/10

Faruk: Za malo bih se pjesama kladio da prolaze u finale sigurno, ali ovo je jedna od njih. Nema tu neke velike filozofije i silne mudrosti – pop rock balada sumnjivog roka trajanja, vokalno jako dobri, uz činjenicu da se ipak radi u Rumunjskoj bit će dovoljni za još jedno – „Kako se pobogu ovo desilo?“ provlačenja u finale.

Ocjena: 4/10

Luna: U finalu rumunjskog izbora navijala sam za Feli i bila sam toliko bijesna što ju nisu izabrali da sam odbijala poslušati ovu pjesmu. Nakon par dana dala sam joj priliku i uvidjela da pjesma ipak nije toliko loša. Zapravo, jedna od boljih rumunjskih pjesama otkako su uvedena polufinala. Pa ako su uspijevali s Miracle i It’s My Life doći do finala, ne bi ni ova pjesma trebala imati problema. Ističem „ne bi trebala“.

Ocjena: 7/10

Tomislav: Ova pjesma me jako podsjeća na rumunjsku pjesmu predstavnicu iz 2015. – Voltajevu De la capăt. Čak su i u istom tonalitetu. Iako nisam pretjerani ljubitelj ovog stila glazbe, moram priznati da je ovo jako dobro urađeno. Sviđa mi se to što je prva polovica relativno mirna, dok je druga potpuna suprotnost.

Ocjena: 7/10

UKUPNA OCJENA: 36/60

PROSJEČNA OCJENA: 6,0

anketa 908

Rumunjska 2018.

Ukupno glasova: 308

 • Ne sviđa mi se (2) [119 / 39%]
 • OK je (3) [94 / 31%]
 • Užasna je (1) [41 / 13%]
 • Dobra je (4) [34 / 11%]
 • Jako mi se sviđa (5) [20 / 6%]

ZANIMLJIVOSTI

 • Poredak prve grupe izgleda ovako:
  1. Njemačka 50/60 (8,33)
  2. Cipar 46/60 (7,67)
  3. Australija 40/60 (6,67)
  4. Rumunjska 36/60 (6,0)
  5. Azerbajdžan 25/60 (4,17)
 • Najraspoloženiji komentator danas bio je Bartol, dok se ova grupa najmanje svidjela Andreji.
 • Interesantno, nijedna pjesma iz ove grupe nije dobila jedinicu.
 • Ova grupa dobila je čak šest desetki, a čak tri desetke (Bartol, Bojan i Luna) pripale su njemačkom predstavniku.

Rasprava50

 1. Den Vilda — 18. travnja 2018. u 00:34

  Pozdrav svim fanovima na ovoj stranici. Jedva sam čekao kad će početi sekcija “Razmišljajmo naglas”. Svoje osobno mišljenje i prognoze sada donosim na temelju ponovnog (trećeg) slušanja svih pjesama, po mogućnosti nastupa uživo. Moj poredak u prvoj petorci je ovakav:
  1. AUSTRALIJA. Jedna fina, ugodna, melodična, pozitivna pop pjesma baš pisana za Eurosong. Dok je slušam i gledam Jesiccu kako je izvodi baš me oraspoloži i digne na neku višu razinu. J. Mauboy je vrlo dobra pjevačica, prava pop-diva. Iskusni autorski tim, Anthony Egizii i David Musumeci odlično rade svoj posao i zašto mijenjati tim koji donosi uspjehe. Mogući nedostatak jest što je ovo tipična eurovizijska pop-pjesma, nije ništa posebno novo i neviđeno, ali nema veze. Ako scenski nastup bude dobro osmišljen i Jesicca vokalno to odradi kako treba, Australija kao miljenica žirija će sigurno ostvariti još jedan TOP10, zasad bih rekao 6.-10. mjesto. Prošle sam godine u “Razmišljajmo naglas” točno pogodio australski plasman, iako nakon jadnog Isaiah-ovog nastupa uživo on je bio potpuno nezaslužen.
  2. AZERBAJDŽAN. Slažem se sa većinom komentara da je ovo jedna generična pop pjesma, doduše slabija od australske, ali nakon učinjenog revampa značajno poboljšana. Azerbajdžan se izgleda pretplatio Sandri Bjurman za pisanje pjesama do kraja njenog života, a ona se ugovorno obvezala da će Azerima svake godine osigurati finale eurosonga. Meni osobno ovo je dobra pjesma, nemam joj veliku zamjerku, ali odaje dojam pretjerane sigurnosti i ni po čemu se ne ističe, ono najbitnije je ući u finale a tamo šta bog da…tako će mislim i biti s Azerbajdžanom, proći će u finale, a s obzirom na susjede i dijasporu postići će rezultat bolji od zasluženog. Sad bih rekao negdje 16.-20. mjesto.
  3. NJEMAČKA. Jedna dirljiva, lijepa pop balada koju Michael izvodi na vrlo emotivan način. Pjevač ima i vrlo ugodnu boju glasa, mada je u par dionica bio poprilično titrav i nesiguran. Kad slušam ovu pjesmu i gledam Michaela kako ju izvodi sve mi štima, osim jedne stvari a to je da imam osjećaj da sam pjesmu već negdje čuo. Michael, iako iskreno prezentira svoje emocije kroz pjesmu, to čini na neoriginalan način, po tipu “da, tužan sam i plakat ću, ali ne onako kako bih ja inače plakao nego kako to čini neki hollywoodski glumac”. Drugi problem za Nijemce je što će većina ljudi za ovu pjesmu reći da je dobra, ali sa svakom idućom pjesmom padat će sve više u zaborav. Maksimalni domet za Njemačku je mislim 16.-17. mjesto, a realnije je da će završiti još niže.
  4. CIPAR. Jedna umjetna, kompjutorski producirana pjesma, koja nema nimalo prirodnosti i spontanosti. Baš onako matematički napisana pjesma koja zadovoljava sve “moderne standarde”. Eleni jest lijepa djevojka i ima dobar glas, ali baš umjetno izgleda, uostalom u skladu sa pjesmom. I dalje mislim da Cipru nije mjesto u finalu, mada bi stručni žiriji ovo mogli progurati pa da Cipar onako rubno uđe u finale. Nadam se da se to neće dogoditi.
  5. RUMUNJSKA. Jednostavno ne razumijem ovu pjesmu. Ništa mi u njoj ne štima, osim dobrog Cristininog vokala. Početak pjesme je solidan, ali onda u refrenu se sve počne raspadati, a posebno kod naglog prijelaza u rock dio gdje pjesma potpuno skreće s putanje. Da ne govorim o nedostatku Cristinine karizme…Jedna od najlošijih pjesma ove godine, ako ne i najgora uz San Marino. Rumunji ovaj put ostaju u polufinalu.

 2. lac_maj — 17. travnja 2018. u 20:33

  1. Rumunjska
  2. Njemačka
  3. Azerbajdžan
  4. Australija
  5. Cipar

 3. Dino — 17. travnja 2018. u 08:30

  U ovoj grupi jedino Deutschland zasluzuje cistu 10 i ako ne pobede, neka r budu u prvih 5! Cypar je cista 1, jednostavno, ne lezi mi ovakav tip pesme. Azerbaijan niti smrdi, niti mirise. Romania, isto cista 1. Australia nece dobro proci, nema ih u top 10, sigurno!

 4. Eurovision Kosovo/Kosovë — 16. travnja 2018. u 22:57

  1. Njemačka
  2. Australija
  3. Azerbajdžan
  4. Cipar
  5. Rumunjska

 5. ESCroatia — 16. travnja 2018. u 21:38

  @vitalijklichko Oh,pa vi znate biti i prekidac za emocije! ❤️

 6. KličkoVitalij — 16. travnja 2018. u 20:55

  @escroatia

  A što ste se toliko sad rasrdili?
  Budim puno više emocija u vama nego što ste sami spremni priznati 🙂

 7. ESCroatia — 16. travnja 2018. u 18:25

  @vitalijklichko Sto Vi izigravate nekog Boga?Prvo blatite i pobijate tuda misljenja bez ikakvog razloga!Jedini koji ovdje trazi 5 min svoje slave ste Vi!Jer naravno,Vi ste zrtva,a mi Vas napadamo kamo bi vi kao zrtva dobili 5 min svoje slave.Iz ovih komentara se ocigledno moze ocitati kako je Vas nivo inteligncije zakazao na samom pocetku diobe spolnih stanica,a da ne spominjem Vasu kulturu(Svaka cas Vasim roditeljima,nisu krivi sto sto vi takvi) koju zapravo i nije kultura.Vi jednostavno nemate pametnijeg posla ili imate nekih privatnih problem,pa svoje frustracije rjesavate tako da ponizavate druge sa Vitalij Klicko profila.Ovo nije prvi puta da se tako obracate ljudima na Eurosong.hr stranici,i ja stvarno molim @buba da poduzme nesto u vezi ovoga,jer ovaj covjek koji ne zeli prihvatit tuda misljenja osim ako se ta misljenja ne slazu s njegovim nema sto raditi na ovoj stranici.Hvala!

 8. Tim Burton — 16. travnja 2018. u 17:56

  01 Australija: i dalje mi se ne sviđa odabir izvođača, mada mogu priznati da mi se utisak o pjesmi nešto popravio isključivo zbog činjenice da je pamtljiva i lako ulazi u uho 5/10 (=)
  02 Azerbejdžan: čini mi se da nisam komentarisao azerbejdžansku pjesmu nešto pretjerano do sad, mada nemam tu nešto posebno ni da kažem, jako neupečatljivo i blijedo; s obzirom na njen navodni muzički opus ja bih odabrao u potpunosti drugačiju pjesmu 2/10 (nisam našao prethodnu ocjenu, mada od prvog slušanja do sad mi se mišljenje nešto nije ni mijenjalo)
  03 Kipar: ova pjesma gori, uopšte ne smatram ovo pjesmuljkom ovo je prava jedna plesna pjesma za žurku; iskreno, smatram da je potcjenjena 8/10(+1)
  04 Njemačka: dirljivo, jedna od svega par pjesama koje imam na plejlisti 9/10(+2)
  05 Rumunija: nije loše, ali nisam fan, blijedo 4/10 (-1)

 9. Croeurofan — 16. travnja 2018. u 16:11

  Evo napokon da iskomentiram. Krenimo…
  Australija-lijepa, uhu ugodna pjesma kojoj fali “ono nešto”, u finalu-sigurno, a tamo ovisi u nastupu 4/5
  Azerbajdžan-nezanimljiva generična stvar, koja nikako ne odgovara pjevačici. OK nije neslušljivo ali nikako nešto što bi slušao finalu (u kojem će se naći na temelju stare slave)
  Cipar-najveći guilty pleasure ovog Eurosonga. Koliko god ovo zvučalo “trashy” toliko je plesno i egzotično da je to nevjerojatno. Finale će ovisiti o live-u 4/5
  Njemačka-jedna divna pjesma, koju sam zavolio na prvo slušanje, međutim zaboravio nakon nekog vremena. Pohvala za emotivnu izvedbu 4/5
  Rumunjska-savršeno za Eurosong 2004. Danas nikako. Pjesma je jednostavno nema ništa što bi me navelo da uzmem telefon i glasam. Nije smeće, ali nije ni dobro. Kao i Azerbajdžan-u finalu na temelju stare slave. 2/5

 10. NeverLetYouGo — 16. travnja 2018. u 13:53

  Australia
  Njemačka, obje pjesme su mi u top 10, jako sam sretna što su se Nijemci probudili slažem se s Lunom definitivno nakon Romana li najbolja pjesma.
  Rumunjska mi se sviđa ali mislim da neće u finale ima boljih pjesama, ali eto njega uđe umjesto Rusije ili Moldavije.
  Azerbadžan i Cipar bi strpala u samo dno, ovo bi prošlo 2008 ali nadam se ne 2018. Loše jeftine pjesme bez smislenog teksta.

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?