Razmišljamo naglas – Eurosong 2019. (5) – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Razmišljamo naglas – Eurosong 2019. (5)

  13 min za čitanje   21 komentara

S današnjim datumom, doći ćemo do polovice puta do kraja našeg ovogodišnjeg projekta. Na redu je pet zemalja koje su naši komentatori smjestili između 21. i 25. mjesta. Kako su ih ocijenili, saznajte u nastavku. Ujedno vas pozivamo da nam se pridružite u komentiranju u komentarima ispod, te u rješavanju anketa.


25. RUMUNJSKA

Andrea: Ima potencijala, ali da me obara s nogu – nije. Nastup će, kao i na nacionalnom izboru, vjerojatno biti maštovit te će ga pratiti mračna atmosfera. To mi se sviđa, a uzmimo u obzir da ni pjesma nije loša, moglo bi ovo daleko dogurati. Što se tiče mog ukusa, daleko je ovo od onog što bih ja skinula na svoju playlistu.

Ocjena: 6/10

Bartol: Koliko god je glasovanje u Rumunjskoj što se tiče neke pravednosti bilo katastrofalno, toliko mi se sviđa pobjednik. Ester pojede i Lauru i Bellu u jednom zalogaju svojom karizmom i pjesmom. Malo neka sredi nastup i Rumunjska opet ima otvoreni put do finala, ovo mi je jedna od najslušanijih pjesama sa ovogodišnjeg Eurosonga. Malo je doduše repetitivna, zato ne dajem najvišu ocjenu.

Ocjena: 9/10

Bojan: Ovdje je sve nekako korektno, ali jednostavno nije moja „šolja čaja“. Ne vidim ovu pjesmu kao neku koju bih samoinicijativno pustio.

Ocjena: 3/10

Faruk: Pjesma koja mi se i sviđa i ne sviđa, ovisno od toga u kakvom ju raspoloženju, radnji, stanju i zbivanju slušam. Neka mističnost kojom odiše ova pjesma mi daje naslutiti dobar nastup u Tel Avivu, tako da sam siguran da će dojmovi u „S druge strane ekrana“ biti puno bolji nego ovi u glasnom Razmišljanju. Što će pobijediti – poprilično dosadan refren ili ovaj lijepi završetak pjesme?

Ocjena: 5/10

Luna: Prvo, hvala Debanu i Williamu što su nas spasili od loše kopije Fuega i Grande Amorea. Drugo, ako dobro načulite uši, čut ćete da se zapravo radi o dobroj kompoziciji, kojoj bih doduše uredila tekst jer mi previše „hej hej hej“ ide na živce. Palac gore od me’!

Ocjena: 8/10

Marija: Čak ni nakon barem desetak preslušavanja ove pjesme nisam uspjela formirati svoje mišljenje. Sam početak i cijeli taj dio do prvog refrena mi se baš sviđa, od atmosfere koja se stvara do njezinog glasa. Međutim, u trenucima kad očekujem da će se ovo razviti u nešto i da će joj refren donijeti na osobnosti dogodi se baš suprotan efekt. Refrenom ona postaje repetitivna, predvidljiva i osobno, poprilično iritantna.

Ocjena: 5/10

Milka: Koliko puta da poslušam ovu pjesmu, ne ulazi mi u glavu. Dosadna mi je skroz.

Ocjena: 1/10

UKUPNA OCJENA: 37/70

PROSJEČNA OCJENA: 5,286

anketa 1183

Rumunjska 2019.

Ukupno glasova: 237

 • OK je (3) [90 / 38%]
 • Ne sviđa mi se (2) [53 / 22%]
 • Dobra je (4) [44 / 19%]
 • Jako mi se sviđa (5) [26 / 11%]
 • Užasna je (1) [24 / 10%]


24. LITVA

Andrea: Pjesma koju čuješ na Otvorenom i zaboraviš. Mislim da će nastup biti isti kao s nacionalnog finala, što nije nužno loše, ali mene jednostavno ništa u tom nastupu nije zaintrigiralo. Mislim da su Litavci mogli izabrati i bolje, ali nije pjesma sad baš toliko loša. Ponekad se uhvatim kako pjevušim refren tu i tamo (ali to je sve što sam zapamtila u toj pjesmi).

Ocjena: 5/10

Bartol: Što je meni drago da je karma radila protiv Monike Marije, pogotovo zato jer je dobio Jurijus. Rad kamere neočekivano dobar za litavsko nacionalno finale. Litva je i sa puno gorim pjesmama došla do finala, tako da bi Jurijus bez problema mogao „uzeti“ nečije mjesto. Bridge je malo dosadnjikav i repetitivan.

Ocjena: 6/10

Bojan: Ovo je jedna zanimljiva pjesma, posebice zbog Jurijevog odličnog glasa. Stvarno je ugodno za uho čuti ovu pjesmu. Volio bih kad bi ovo prošlo u finale, ali za to bi trebalo i osmisliti neki nastup osim njegovog grljenja stalka za mikrofon.

Ocjena: 7/10

Faruk: Lavovi su zvali i zamolili Litvu da ih puste na miru. „Imamo mi dovoljno svojih problema. Samo nam još treba da nam se ime i ugled razvlače po kojekakvim smorljivim pjesmuljcima koji tri minute silno hoće doseći neki vrhunac, ali svejedno ostaju ukopane u mjestu. Ako bi se pjevač usudio trčati s nama, dat ćemo sve od sebe da ga što prije pojedemo.“, stoji u priopćenju kojeg potpisuje predsjednik Unije lavova svijeta Simba.

Ocjena: 2/10

Luna: Zna li netko da je jedna od najprepoznatljivijih melodija IKAD ona iz Coca-Coline božićne reklame? Ako znate, onda ćete znati zašto vam je melodija ovogodišnje litavske pjesme toliko poznata. I to je valjda jedino po čemu ću pamtiti ovu pjesmu jer je u cjelini ona meh.

Ocjena: 5/10

Marija: Pjesma stvorena za novi nastavak Kralja lavova. Ja osobno nemam prevelikih zamjerki, a i budimo realni: konvencionalni, “iznošeni” pop-dance pjesmuljak se nekako uvijek nađe u finalu, tako da takav scenarij očekujem i ovdje.

Ocjena: 7/10

Milka: Run With The Lions zvuči zanimljivo, a i sigurno će imati super scenski nastup. Vidim ovo u finalu.

Ocjena: 7/10

UKUPNA OCJENA: 39/70

PROSJEČNA OCJENA: 5,571

anketa 1184

Litva 2019.

Ukupno glasova: 219

 • OK je (3) [87 / 40%]
 • Ne sviđa mi se (2) [58 / 26%]
 • Dobra je (4) [37 / 17%]
 • Užasna je (1) [26 / 12%]
 • Jako mi se sviđa (5) [11 / 5%]


23. ČEŠKA

Andrea: Bila sam jedna od rijetkih koja nije željela da na češkom nacionalnom izboru pobjedi Barbora nego upravo Lake Malawi. Želja mi se i ostvarila, ali mi FOF jednostavno nije do kraja sjela te je stoga dobar dio vremena sjedila na samom kraju moje ljestvice. A onda se dogodio obrat i Češka mi se popela na ljestvici za skoro 20 mjesta. Zašto? Shvatila sam da mi se FOF neprestano vrti po glavi, a još i kad sam vidjela live izvedbu i super kreativni spot rekla sam si – Česi imaju šanse za finale.

Ocjena: 7/10

Bartol: Jedna vrlo zabavna, funky pjesma, koja, iako me nije osvojila na prvu, definitivno je moje srce ukrala onog trena kada je Lake Malawi nastupao na Vidbiru (hajde barem nešto dobro se dogodilo na tom predizboru). Mislim da se krčka još jedno finale za Češku. 😀

Ocjena: 8/10

Bojan: Češka ponovo šalje jednu catchy i zanimljivu pjesmu i nakon što sam pogledao njihov live nastup na ukrajinskom nacionalnom izboru, momci imaju ogromnu karizmu i drže pažnju tijekom nastupa. Vjerujem da ovo može biti odličan nastavak nakon Mikolasevog „rasturanja“ prošle godine i zaista bih volio ovo čuti dva puta sljedećeg mjeseca.

Ocjena: 10/10

Faruk: Ono najbolje vezano za ovu priču – a to je spot za pjesmu – gledatelji neće vidjeti u Tel Avivu, tako da ne znam što, pored toga, Lake Malawi ima ponuditi publici. Očita namjera da se osvoji jednostavnošću jednostavno nije uspjela kod mene.

Ocjena: 4/10

Luna: U trenutku pisanja, ja ne znam za ostatak društva u RN, ali ovo totalno mogu zamisliti kako slučajno puštaju na Otvorenom radiju, dok ja od šoka padam sa svoje stolice i govorim kolegicama u uredu kako je ovo bilo na Eurosongu. Fino i pitko, uz dobru scenografiju mogu u finale.

Ocjena: 7/10

Marija: Ne postoje riječi dovoljno slikovite u mom rječniku kojima bih opisala ovu srednju žalost.  Toliko neoriginalno, loše, očajno i nezanimljivo da mi je ubilo volju za daljnjim komentiranjem.

Ocjena: 1/10

Milka: Nije loše, ali ne sviđa mi se. Nakon prošlogodišnje pjesme očekivala sam više od njih. Nekako zvuči mi kao neka tinejdžerska pjesmica.

Ocjena: 2/10

UKUPNA OCJENA: 39/70

PROSJEČNA OCJENA: 5,571

anketa 1185

Češka 2019.

Ukupno glasova: 230

 • OK je (3) [66 / 29%]
 • Ne sviđa mi se (2) [54 / 23%]
 • Dobra je (4) [39 / 17%]
 • Užasna je (1) [37 / 16%]
 • Jako mi se sviđa (5) [34 / 15%]


22. LATVIJA

Andrea: Zanimljiv nastup, atmosfera pjesme mi se sviđa, ali je li dovoljno za prolaz? Pa, ne bi me iznenadilo kada bi se ovo provuklo dalje, ali mislim da su zato šanse ipak niske. Problem ove pjesme je što mi dosadi nakon minute slušanja. Imam osjećaj kao da se stalno povanlja jedno to isto, ali da je kvalitetna nema dvojbe.

Ocjena: 5/10

Bartol: Nastup je divan. Međutim, pjesma me nije udarila „u žicu“. Indiferentan sam prema njoj, nije potaknula emociju u meni koju bi trebala da bih ju stvarno zavolio. Jednostavno mi nije sjela, iako inače jesam fan minimalistički odrađenih pjesama.

Ocjena: 5/10

Bojan: Jako simpatična glazba interpretacija koja odzvanja u ušima i nakon što završi pjesma što mislim da će biti dobro. E sad sve će zavisiti od nastupa i rednog broja nastupanja. Ako prođe u finale, shvaćam da je neka sredina tablice realna.

Ocjena: 6/10

Faruk: Ova pjesma je takva plutajuća mina u ovogodišnjoj konkurenciji. Imam neki osjećaj da će Carousel biti ono što je prošle godine bila Ieva Zama%eio3!ćđefahUITE. Pjesma koja ima neki svoj poseban ugođaj, koja opušta i koja osvaja jednostavnošću. Refren ćete zapamtiti nakon jednog i pol slušanja, pjevačicin prepadnuti izraz lica također. Sve u svemu, pjesma koja bi mogla i trebala iznenaditi u Tel Avivu.

Ocjena: 7/10

Luna: Nisam znala da Missy iz Doctor Who, odnosno Madam Satan iz Chiling Adventures of Sabrina ima latvijske korijene, pa može za njih na Eurosong. 😀 Šalu na stranu, no moram priznati da mi je atmosfera kao u midnight session verziji Frankine Crazy (#neverforget). Jako ugodna uhu.

Ocjena: 8/10

Marija: I Danska i Latvija su nekako pjesme koje sadrže istu dozu nenametljivosti. Razlika je samo u boljem cjelokupnom paketu, a Latvija je tu neprikosnoveni pobjednik. Možda je to zato što mene ovakva vrsta glazba vraća u neka vremena kojih se danas sa sjetom sjetim. Možda je to zato što mi vokal glavne pjevačice više odgovara. Možda je to zbog nastupa koji se poistovjećuje s pjesmom i zatvara krug. Sve u svemu – još jedan u nizu odličnih latvijskih izbora.

Ocjena: 8/10

Milka: Ova me pjesma uspavala, previše mi je dosadna. Kada sam je čula po drugi put isto, kao da je slušam prvi put jer je jednostavno ne mogu upamtiti. Uopće mi ne ulazi u glavu.

Ocjena: 1/10

UKUPNA OCJENA: 40/70

PROSJEČNA OCJENA: 5,714

anketa 1182

Latvija 2019.

Ukupno glasova: 209

 • Ne sviđa mi se (2) [67 / 32%]
 • OK je (3) [55 / 26%]
 • Užasna je (1) [51 / 24%]
 • Dobra je (4) [23 / 11%]
 • Jako mi se sviđa (5) [13 / 6%]


21. HRVATSKA

Andrea:Svatko ima pravo na svoje mišljenje, ali instrumental naše pjesme je meni genijalan. Moram priznati da mi je Heroj puno ljepša i bolja verzija od The Dream i da Heroja često znam pustiti do kraja na svojoj playlisti, dok The Dream nisam poslušala još od Dore. Mislim da Roko i ekipa rade grešku jer ne idu s hrvatskom verzijom, ali dobro, preboljet ću. Želim im što bolji rezultat i nadam se prolasku (također se nadam kreativnom nastupu, po mogućnosti bez krila :D) .

Ocjena: 7/10

Bartol: Slušajući sve pjesme ovogodišnjeg Eurosonga zapravo sam shvatio da hrvatsku pjesmu gotovo nikad ne preskočim. Što nisam mislio da će se dogoditi, pogotovo jer nakon Dore nisam bio sto posto zadovoljan pobjednikom. Međutim, što je vrijeme više prolazilo, to mi se Roko sve više iskristalizirao kao najbolji s ovogodišnjeg nacionalnog izbora. Najpozitivnija stvar pjesme je definitivno Rokov fantastičan vokal (iako glisanda nakon svakog „love“ ili „heroj“ u refrenu počinju smetati nakon nekog vremena, ako bi uspio reducirati njihov broj bilo bi savršeno), dok mi je tekst, moram priznati, najlošija komponenta pjesme. Sve u svemu, očekujem Hrvatsku u finalu i to kao „surprise qualifier“. Ja se ne bih iznenadio.

Ocjena: 7/10

Bojan: Roko ima zaista odličan glas i o tome ne treba mnogo rastezati. Osjeti se da je pjesma pravljena za Eurosong i da pokaže njegove vokalne mogućnosti. Vjerujem da će tim oko Roka osmisliti malo dinamičniji nastup od onog kojeg smo vidjeli na Dori i da će s njim biti još netko na pozornici. Kao i mnogima i meni su ova krila nekako višak, ali ajde shvatam da su htjeli postići da se o tome priča i eto priča se. Zanimljivo mi je sad to iščekivanje do prve probe kako bismo doznali je li i ostaju.

Ocjena: 7/10

Faruk: Pjesma koja je zamišljena kao “sigurna opklada” na Eurosongu na neki čudan način nije uspjela u svojoj osnovnoj misiji – izazvati emociju. Za to krivca ne treba tražiti u tekstu (koji nije ništa patetičniji od mnogih drugih pjesama), niti u krilima (koja istini za volju očajno zaostaju u realizaciji), već u nesretnom aranžmanu, pogotovo u drugom dijelu pjesme. Tu nailazi jedan zvučni zid koji nas udara, udara i udara… I tu je taj nes(p)retni napor koji ne treba ovoj pjesmi, a koji je korijen lošeg plasmana Roka na kladionicama.

Ocjena: 5/10

Luna: Nebrojeno sam puta tijekom prošlogodišnjih RN-ova spominjala kako mi je uvijek najgore prokomentirati pjesmu zemlje u kojoj sam se rodila. Ništa drugačije nije ni ove godine. (dugi izdah) Međutim, koliko god da Roko ima glazbene mogućnosti, toliko mislim kako je potrošen na krivu pjesmu. Neću ulaziti u polemiku oko krila jer su o tome ispisana slova i slova. Neću ulaziti u polemiku oko jezika (jer budimo iskreni, tekst pjesme nije ništa bolji i manje cheesy na hrvatskom, samo smo više sretni da se hrvatski jezik manje kuži od engleskog). Ali ću samo reći da mi je ovogodišnja hrvatska pjesma jedna od gorih ovogodišnjih pjesama, kao i jedna od gorih hrvatskih pjesama na Eurosongu. Žalim, no meni je neslušljiva.

Ocjena: 2/10

Marija: Mi se posljednjih par godina nekako okrećemo stvarima koje se vrlo jednostavno, ljudima ili svide ili ne. Nisam sigurna koliko je to pametno, jer isto kao što može donijeti velik rezultat može biti i veliki rizik. Pozitivne strane ove pjesme su, barem za mene, jedna jako, jako lijepa melodija razrađena do najsitnijih detalja i Rokov stvarno perfektan vokal. Ono što mi se pretjerano ne sviđa je engleski jezik koji mi jednostavno zvuči pregrubo za ovu pjesmu. Verzija otpjevana na hrvatskom zvuči mekše i nekako puno prikladnije. Mislim da se više – manje svi slažemo da će, želimo li u jako teškom polufinalu proći, nastup morati biti vrhunski osmišljen i realiziran.

Ocjena: 6/10

Milka: Lijepa balada, glazba mi je super, moram priznati da je na hrvatskom zvuči puuuno bolje nego na engleskom i  žao mi je što će ići ova bilingualna verzija. Voljela bih vidjeti Hrvatsku u finalu, ali prejaka je konkurencija u drugom polufinalu. Želim svu sreću Roкu.

Ocjena: 8/10

UKUPNA OCJENA: 42/70

PROSJEČNA OCJENA: 6,0

anketa 1186

Hrvatska 2019.

Ukupno glasova: 388

 • Jako mi se sviđa (5) [95 / 24%]
 • Užasna je (1) [76 / 20%]
 • OK je (3) [75 / 19%]
 • Ne sviđa mi se (2) [74 / 19%]
 • Dobra je (4) [68 / 18%]


ZANIMLJIVOSTI

– Poredak pete grupe:

 1. Hrvatska 42/70 (6,0)
 2. Latvija 40/70 (5,714)
 3. Češka 39/70 (5,571)
 4. Litva 39/70 (5,571)
 5. Rumunjska 37/70 (5,286)

– Pojašnjenje za prednost pri izjednačenju:

 • Češka Litva imaju isti broj bodova (39), međutim Češka je u ukupnom poretku dobila prednost zbog Bojanove desetke.

– Ova grupa pjesama najviše se svidjela Bartolu, a najmanje Milki.

– Kako danas nije bilo Zlatne kante, najniža ocjena danas bila je jedinica (sveukupno njih tri). Jednu jedinicu dala je Marija za Češku, a preostale dvije dala je Milka (Rumunjska i Latvija).

– U ovih pet nastavaka dosad ocjenu deset nisu dali BartolLuna, MarijaMilka.

Rasprava21

 1. grga19 — 20. travnja 2019. u 13:08

  Rumunjska – pa odbijao sam slušati tu pjesmu jer je pobijedila na čudan i po meni ne pravedan način. Ali, hajde nakon par slušanja mogu ju zamisliti u finalu. Negdje oko 15.-20. mjesta. 6/10
  Litva – sori, ali ne.. Monika je sama sebi uskočila u usta, odustavši od pjesme Criminal. Ali, Bože moj, nadam se da u finale neće. 3/10
  Češka – pa hm, osim što mi je užasno iritantna, toliko mi je opet i catchy.. uz dobar nastup, finale je tu 😀 5/10
  Latvija – ne želim komentirati, sredno iduće godine 1/10
  Hrvatska – nije mi jasna jedna stvar, zašto svake godine ocjenjivači na portalu uporno daju hrvatskoj visoke ocjene.. budimo malo realni, ovo je stvarno jako loša pjesma, izuzev Rokovog vokala nema se što za pohvaliti. Jedina nada i to minimalna za prolazak je u finale da se pjesam odpjeva cijela na hrvatskom, sve druge opcije nas stavljaju na dno zajedno s Gruzijom. 4/10

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje!