Razmišljamo naglas – Eurosong 2019. (5) – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Razmišljamo naglas – Eurosong 2019. (5)

  13 min za čitanje   22 komentara

S današnjim datumom, doći ćemo do polovice puta do kraja našeg ovogodišnjeg projekta. Na redu je pet zemalja koje su naši komentatori smjestili između 21. i 25. mjesta. Kako su ih ocijenili, saznajte u nastavku. Ujedno vas pozivamo da nam se pridružite u komentiranju u komentarima ispod, te u rješavanju anketa.


25. RUMUNJSKA

Andrea: Ima potencijala, ali da me obara s nogu – nije. Nastup će, kao i na nacionalnom izboru, vjerojatno biti maštovit te će ga pratiti mračna atmosfera. To mi se sviđa, a uzmimo u obzir da ni pjesma nije loša, moglo bi ovo daleko dogurati. Što se tiče mog ukusa, daleko je ovo od onog što bih ja skinula na svoju playlistu.

Ocjena: 6/10

Bartol: Koliko god je glasovanje u Rumunjskoj što se tiče neke pravednosti bilo katastrofalno, toliko mi se sviđa pobjednik. Ester pojede i Lauru i Bellu u jednom zalogaju svojom karizmom i pjesmom. Malo neka sredi nastup i Rumunjska opet ima otvoreni put do finala, ovo mi je jedna od najslušanijih pjesama sa ovogodišnjeg Eurosonga. Malo je doduše repetitivna, zato ne dajem najvišu ocjenu.

Ocjena: 9/10

Bojan: Ovdje je sve nekako korektno, ali jednostavno nije moja „šolja čaja“. Ne vidim ovu pjesmu kao neku koju bih samoinicijativno pustio.

Ocjena: 3/10

Faruk: Pjesma koja mi se i sviđa i ne sviđa, ovisno od toga u kakvom ju raspoloženju, radnji, stanju i zbivanju slušam. Neka mističnost kojom odiše ova pjesma mi daje naslutiti dobar nastup u Tel Avivu, tako da sam siguran da će dojmovi u „S druge strane ekrana“ biti puno bolji nego ovi u glasnom Razmišljanju. Što će pobijediti – poprilično dosadan refren ili ovaj lijepi završetak pjesme?

Ocjena: 5/10

Luna: Prvo, hvala Debanu i Williamu što su nas spasili od loše kopije Fuega i Grande Amorea. Drugo, ako dobro načulite uši, čut ćete da se zapravo radi o dobroj kompoziciji, kojoj bih doduše uredila tekst jer mi previše „hej hej hej“ ide na živce. Palac gore od me’!

Ocjena: 8/10

Marija: Čak ni nakon barem desetak preslušavanja ove pjesme nisam uspjela formirati svoje mišljenje. Sam početak i cijeli taj dio do prvog refrena mi se baš sviđa, od atmosfere koja se stvara do njezinog glasa. Međutim, u trenucima kad očekujem da će se ovo razviti u nešto i da će joj refren donijeti na osobnosti dogodi se baš suprotan efekt. Refrenom ona postaje repetitivna, predvidljiva i osobno, poprilično iritantna.

Ocjena: 5/10

Milka: Koliko puta da poslušam ovu pjesmu, ne ulazi mi u glavu. Dosadna mi je skroz.

Ocjena: 1/10

UKUPNA OCJENA: 37/70

PROSJEČNA OCJENA: 5,286

anketa 1183

Rumunjska 2019.

Ukupno glasova: 237

 • OK je (3) [90 / 38%]
 • Ne sviđa mi se (2) [53 / 22%]
 • Dobra je (4) [44 / 19%]
 • Jako mi se sviđa (5) [26 / 11%]
 • Užasna je (1) [24 / 10%]


24. LITVA

Andrea: Pjesma koju čuješ na Otvorenom i zaboraviš. Mislim da će nastup biti isti kao s nacionalnog finala, što nije nužno loše, ali mene jednostavno ništa u tom nastupu nije zaintrigiralo. Mislim da su Litavci mogli izabrati i bolje, ali nije pjesma sad baš toliko loša. Ponekad se uhvatim kako pjevušim refren tu i tamo (ali to je sve što sam zapamtila u toj pjesmi).

Ocjena: 5/10

Bartol: Što je meni drago da je karma radila protiv Monike Marije, pogotovo zato jer je dobio Jurijus. Rad kamere neočekivano dobar za litavsko nacionalno finale. Litva je i sa puno gorim pjesmama došla do finala, tako da bi Jurijus bez problema mogao „uzeti“ nečije mjesto. Bridge je malo dosadnjikav i repetitivan.

Ocjena: 6/10

Bojan: Ovo je jedna zanimljiva pjesma, posebice zbog Jurijevog odličnog glasa. Stvarno je ugodno za uho čuti ovu pjesmu. Volio bih kad bi ovo prošlo u finale, ali za to bi trebalo i osmisliti neki nastup osim njegovog grljenja stalka za mikrofon.

Ocjena: 7/10

Faruk: Lavovi su zvali i zamolili Litvu da ih puste na miru. „Imamo mi dovoljno svojih problema. Samo nam još treba da nam se ime i ugled razvlače po kojekakvim smorljivim pjesmuljcima koji tri minute silno hoće doseći neki vrhunac, ali svejedno ostaju ukopane u mjestu. Ako bi se pjevač usudio trčati s nama, dat ćemo sve od sebe da ga što prije pojedemo.“, stoji u priopćenju kojeg potpisuje predsjednik Unije lavova svijeta Simba.

Ocjena: 2/10

Luna: Zna li netko da je jedna od najprepoznatljivijih melodija IKAD ona iz Coca-Coline božićne reklame? Ako znate, onda ćete znati zašto vam je melodija ovogodišnje litavske pjesme toliko poznata. I to je valjda jedino po čemu ću pamtiti ovu pjesmu jer je u cjelini ona meh.

Ocjena: 5/10

Marija: Pjesma stvorena za novi nastavak Kralja lavova. Ja osobno nemam prevelikih zamjerki, a i budimo realni: konvencionalni, “iznošeni” pop-dance pjesmuljak se nekako uvijek nađe u finalu, tako da takav scenarij očekujem i ovdje.

Ocjena: 7/10

Milka: Run With The Lions zvuči zanimljivo, a i sigurno će imati super scenski nastup. Vidim ovo u finalu.

Ocjena: 7/10

UKUPNA OCJENA: 39/70

PROSJEČNA OCJENA: 5,571

anketa 1184

Litva 2019.

Ukupno glasova: 219

 • OK je (3) [87 / 40%]
 • Ne sviđa mi se (2) [58 / 26%]
 • Dobra je (4) [37 / 17%]
 • Užasna je (1) [26 / 12%]
 • Jako mi se sviđa (5) [11 / 5%]


23. ČEŠKA

Andrea: Bila sam jedna od rijetkih koja nije željela da na češkom nacionalnom izboru pobjedi Barbora nego upravo Lake Malawi. Želja mi se i ostvarila, ali mi FOF jednostavno nije do kraja sjela te je stoga dobar dio vremena sjedila na samom kraju moje ljestvice. A onda se dogodio obrat i Češka mi se popela na ljestvici za skoro 20 mjesta. Zašto? Shvatila sam da mi se FOF neprestano vrti po glavi, a još i kad sam vidjela live izvedbu i super kreativni spot rekla sam si – Česi imaju šanse za finale.

Ocjena: 7/10

Bartol: Jedna vrlo zabavna, funky pjesma, koja, iako me nije osvojila na prvu, definitivno je moje srce ukrala onog trena kada je Lake Malawi nastupao na Vidbiru (hajde barem nešto dobro se dogodilo na tom predizboru). Mislim da se krčka još jedno finale za Češku. 😀

Ocjena: 8/10

Bojan: Češka ponovo šalje jednu catchy i zanimljivu pjesmu i nakon što sam pogledao njihov live nastup na ukrajinskom nacionalnom izboru, momci imaju ogromnu karizmu i drže pažnju tijekom nastupa. Vjerujem da ovo može biti odličan nastavak nakon Mikolasevog „rasturanja“ prošle godine i zaista bih volio ovo čuti dva puta sljedećeg mjeseca.

Ocjena: 10/10

Faruk: Ono najbolje vezano za ovu priču – a to je spot za pjesmu – gledatelji neće vidjeti u Tel Avivu, tako da ne znam što, pored toga, Lake Malawi ima ponuditi publici. Očita namjera da se osvoji jednostavnošću jednostavno nije uspjela kod mene.

Ocjena: 4/10

Luna: U trenutku pisanja, ja ne znam za ostatak društva u RN, ali ovo totalno mogu zamisliti kako slučajno puštaju na Otvorenom radiju, dok ja od šoka padam sa svoje stolice i govorim kolegicama u uredu kako je ovo bilo na Eurosongu. Fino i pitko, uz dobru scenografiju mogu u finale.

Ocjena: 7/10

Marija: Ne postoje riječi dovoljno slikovite u mom rječniku kojima bih opisala ovu srednju žalost.  Toliko neoriginalno, loše, očajno i nezanimljivo da mi je ubilo volju za daljnjim komentiranjem.

Ocjena: 1/10

Milka: Nije loše, ali ne sviđa mi se. Nakon prošlogodišnje pjesme očekivala sam više od njih. Nekako zvuči mi kao neka tinejdžerska pjesmica.

Ocjena: 2/10

UKUPNA OCJENA: 39/70

PROSJEČNA OCJENA: 5,571

anketa 1185

Češka 2019.

Ukupno glasova: 230

 • OK je (3) [66 / 29%]
 • Ne sviđa mi se (2) [54 / 23%]
 • Dobra je (4) [39 / 17%]
 • Užasna je (1) [37 / 16%]
 • Jako mi se sviđa (5) [34 / 15%]


22. LATVIJA

Andrea: Zanimljiv nastup, atmosfera pjesme mi se sviđa, ali je li dovoljno za prolaz? Pa, ne bi me iznenadilo kada bi se ovo provuklo dalje, ali mislim da su zato šanse ipak niske. Problem ove pjesme je što mi dosadi nakon minute slušanja. Imam osjećaj kao da se stalno povanlja jedno to isto, ali da je kvalitetna nema dvojbe.

Ocjena: 5/10

Bartol: Nastup je divan. Međutim, pjesma me nije udarila „u žicu“. Indiferentan sam prema njoj, nije potaknula emociju u meni koju bi trebala da bih ju stvarno zavolio. Jednostavno mi nije sjela, iako inače jesam fan minimalistički odrađenih pjesama.

Ocjena: 5/10

Bojan: Jako simpatična glazba interpretacija koja odzvanja u ušima i nakon što završi pjesma što mislim da će biti dobro. E sad sve će zavisiti od nastupa i rednog broja nastupanja. Ako prođe u finale, shvaćam da je neka sredina tablice realna.

Ocjena: 6/10

Faruk: Ova pjesma je takva plutajuća mina u ovogodišnjoj konkurenciji. Imam neki osjećaj da će Carousel biti ono što je prošle godine bila Ieva Zama%eio3!ćđefahUITE. Pjesma koja ima neki svoj poseban ugođaj, koja opušta i koja osvaja jednostavnošću. Refren ćete zapamtiti nakon jednog i pol slušanja, pjevačicin prepadnuti izraz lica također. Sve u svemu, pjesma koja bi mogla i trebala iznenaditi u Tel Avivu.

Ocjena: 7/10

Luna: Nisam znala da Missy iz Doctor Who, odnosno Madam Satan iz Chiling Adventures of Sabrina ima latvijske korijene, pa može za njih na Eurosong. 😀 Šalu na stranu, no moram priznati da mi je atmosfera kao u midnight session verziji Frankine Crazy (#neverforget). Jako ugodna uhu.

Ocjena: 8/10

Marija: I Danska i Latvija su nekako pjesme koje sadrže istu dozu nenametljivosti. Razlika je samo u boljem cjelokupnom paketu, a Latvija je tu neprikosnoveni pobjednik. Možda je to zato što mene ovakva vrsta glazba vraća u neka vremena kojih se danas sa sjetom sjetim. Možda je to zato što mi vokal glavne pjevačice više odgovara. Možda je to zbog nastupa koji se poistovjećuje s pjesmom i zatvara krug. Sve u svemu – još jedan u nizu odličnih latvijskih izbora.

Ocjena: 8/10

Milka: Ova me pjesma uspavala, previše mi je dosadna. Kada sam je čula po drugi put isto, kao da je slušam prvi put jer je jednostavno ne mogu upamtiti. Uopće mi ne ulazi u glavu.

Ocjena: 1/10

UKUPNA OCJENA: 40/70

PROSJEČNA OCJENA: 5,714

anketa 1182

Latvija 2019.

Ukupno glasova: 209

 • Ne sviđa mi se (2) [67 / 32%]
 • OK je (3) [55 / 26%]
 • Užasna je (1) [51 / 24%]
 • Dobra je (4) [23 / 11%]
 • Jako mi se sviđa (5) [13 / 6%]


21. HRVATSKA

Andrea:Svatko ima pravo na svoje mišljenje, ali instrumental naše pjesme je meni genijalan. Moram priznati da mi je Heroj puno ljepša i bolja verzija od The Dream i da Heroja često znam pustiti do kraja na svojoj playlisti, dok The Dream nisam poslušala još od Dore. Mislim da Roko i ekipa rade grešku jer ne idu s hrvatskom verzijom, ali dobro, preboljet ću. Želim im što bolji rezultat i nadam se prolasku (također se nadam kreativnom nastupu, po mogućnosti bez krila :D) .

Ocjena: 7/10

Bartol: Slušajući sve pjesme ovogodišnjeg Eurosonga zapravo sam shvatio da hrvatsku pjesmu gotovo nikad ne preskočim. Što nisam mislio da će se dogoditi, pogotovo jer nakon Dore nisam bio sto posto zadovoljan pobjednikom. Međutim, što je vrijeme više prolazilo, to mi se Roko sve više iskristalizirao kao najbolji s ovogodišnjeg nacionalnog izbora. Najpozitivnija stvar pjesme je definitivno Rokov fantastičan vokal (iako glisanda nakon svakog „love“ ili „heroj“ u refrenu počinju smetati nakon nekog vremena, ako bi uspio reducirati njihov broj bilo bi savršeno), dok mi je tekst, moram priznati, najlošija komponenta pjesme. Sve u svemu, očekujem Hrvatsku u finalu i to kao „surprise qualifier“. Ja se ne bih iznenadio.

Ocjena: 7/10

Bojan: Roko ima zaista odličan glas i o tome ne treba mnogo rastezati. Osjeti se da je pjesma pravljena za Eurosong i da pokaže njegove vokalne mogućnosti. Vjerujem da će tim oko Roka osmisliti malo dinamičniji nastup od onog kojeg smo vidjeli na Dori i da će s njim biti još netko na pozornici. Kao i mnogima i meni su ova krila nekako višak, ali ajde shvatam da su htjeli postići da se o tome priča i eto priča se. Zanimljivo mi je sad to iščekivanje do prve probe kako bismo doznali je li i ostaju.

Ocjena: 7/10

Faruk: Pjesma koja je zamišljena kao “sigurna opklada” na Eurosongu na neki čudan način nije uspjela u svojoj osnovnoj misiji – izazvati emociju. Za to krivca ne treba tražiti u tekstu (koji nije ništa patetičniji od mnogih drugih pjesama), niti u krilima (koja istini za volju očajno zaostaju u realizaciji), već u nesretnom aranžmanu, pogotovo u drugom dijelu pjesme. Tu nailazi jedan zvučni zid koji nas udara, udara i udara… I tu je taj nes(p)retni napor koji ne treba ovoj pjesmi, a koji je korijen lošeg plasmana Roka na kladionicama.

Ocjena: 5/10

Luna: Nebrojeno sam puta tijekom prošlogodišnjih RN-ova spominjala kako mi je uvijek najgore prokomentirati pjesmu zemlje u kojoj sam se rodila. Ništa drugačije nije ni ove godine. (dugi izdah) Međutim, koliko god da Roko ima glazbene mogućnosti, toliko mislim kako je potrošen na krivu pjesmu. Neću ulaziti u polemiku oko krila jer su o tome ispisana slova i slova. Neću ulaziti u polemiku oko jezika (jer budimo iskreni, tekst pjesme nije ništa bolji i manje cheesy na hrvatskom, samo smo više sretni da se hrvatski jezik manje kuži od engleskog). Ali ću samo reći da mi je ovogodišnja hrvatska pjesma jedna od gorih ovogodišnjih pjesama, kao i jedna od gorih hrvatskih pjesama na Eurosongu. Žalim, no meni je neslušljiva.

Ocjena: 2/10

Marija: Mi se posljednjih par godina nekako okrećemo stvarima koje se vrlo jednostavno, ljudima ili svide ili ne. Nisam sigurna koliko je to pametno, jer isto kao što može donijeti velik rezultat može biti i veliki rizik. Pozitivne strane ove pjesme su, barem za mene, jedna jako, jako lijepa melodija razrađena do najsitnijih detalja i Rokov stvarno perfektan vokal. Ono što mi se pretjerano ne sviđa je engleski jezik koji mi jednostavno zvuči pregrubo za ovu pjesmu. Verzija otpjevana na hrvatskom zvuči mekše i nekako puno prikladnije. Mislim da se više – manje svi slažemo da će, želimo li u jako teškom polufinalu proći, nastup morati biti vrhunski osmišljen i realiziran.

Ocjena: 6/10

Milka: Lijepa balada, glazba mi je super, moram priznati da je na hrvatskom zvuči puuuno bolje nego na engleskom i  žao mi je što će ići ova bilingualna verzija. Voljela bih vidjeti Hrvatsku u finalu, ali prejaka je konkurencija u drugom polufinalu. Želim svu sreću Roкu.

Ocjena: 8/10

UKUPNA OCJENA: 42/70

PROSJEČNA OCJENA: 6,0

anketa 1186

Hrvatska 2019.

Ukupno glasova: 388

 • Jako mi se sviđa (5) [95 / 24%]
 • Užasna je (1) [76 / 20%]
 • OK je (3) [75 / 19%]
 • Ne sviđa mi se (2) [74 / 19%]
 • Dobra je (4) [68 / 18%]


ZANIMLJIVOSTI

– Poredak pete grupe:

 1. Hrvatska 42/70 (6,0)
 2. Latvija 40/70 (5,714)
 3. Češka 39/70 (5,571)
 4. Litva 39/70 (5,571)
 5. Rumunjska 37/70 (5,286)

– Pojašnjenje za prednost pri izjednačenju:

 • Češka Litva imaju isti broj bodova (39), međutim Češka je u ukupnom poretku dobila prednost zbog Bojanove desetke.

– Ova grupa pjesama najviše se svidjela Bartolu, a najmanje Milki.

– Kako danas nije bilo Zlatne kante, najniža ocjena danas bila je jedinica (sveukupno njih tri). Jednu jedinicu dala je Marija za Češku, a preostale dvije dala je Milka (Rumunjska i Latvija).

– U ovih pet nastavaka dosad ocjenu deset nisu dali BartolLuna, MarijaMilka.

Rasprava22

 1. imperator — 19. travnja 2019. u 13:36

  RUMUNJSKA
  Zbog njihove nacionalne predstave kojom su pljunuli u lice svojem narodu, ovogodišnjoj rumunskoj delegaciji bih silno želio poželjeti sve najgore, ali.. ali.. to jednostavno ne mogu..
  “On A Sunday” mi raste svakim slušanjem, a maksimum će desegnuti na sam dan finala.. 6,5/10
  —–
  LATVIJA/LITVA
  Inače nemam običaj dvije zemlje uvrstiti u jedan komentar, no ovog puta samo to morao učiniti.. do vrha dosadno i nimalo intrigantno što bi me nagnalo da bar još jednom pustim “play”.. danas, naravno ne puštam muziku pa ću jedini dojam ovih pribaltičkih državica imati u polufinalu.. utjeha im je što neću pobjeći u WC jer se njihovih pjesama niti ne sjećam.. 2/10
  —–
  ČEŠKA
  Ne mogu vam opisati kako sam se osjećao kad sam prvi put pustio ovu češku noćnu moru.. osjećaj je bio identičan onom kao kad sam prvi put kušao nešto što danas ne da bih pojeo, već se ni metar do tog ne bih približio.. to su bile tripice iliti na slavonski – drobac.. evo i sad mi se bljuje na sam spomen te riječi.. identičan poriv imam i za ovaj žanr koji će mi savršeno dobro poslušiti za WC pauzu.. 1/10
  —–
  HRVATSKA
  “Neko me sabotira.. možda je vlada.. možda su srbi.. možda masoni..” STOP.. masoni.. oduzmite i.. povećajte m..
  MASON.. CHARLIE MASON.. 😉
  Stara slava je izgleda urodila plodom za Charlija jer se Jacques za njegov angažman morao dobrano isprsiti, a sad zbog tog naš Željko žali.. vjerujem da i sam zna da je pogriješio i da je mogao naći kudikamo jeftinijeg tekstopisca, a sad zbog svoje tvrdoglavosti u javnosti prekriva oči i pravi se slijep.. ne kažem da je tekst na hrvatskom nešto bolji, ali je bar prikladniji za esc scenu jer se izgleda stranci pale na balkanske riječi pa kakve god glupaste bile.. 😛
  s druge strane, melodija je nešto što me najviše intrigira pogotovo na samom kraju.. a tu je, naravno, i Rokov fenomenalan glas.. htio bih razmišljati kao primjerice vix i da je ovo dark horse, no skeptičan sam.. da nismo u drugom polufinalu imali bi šanse, a sad se dotičemo čuda oko scenskog nastupa.. 5/10
  ——————————-
  1. Rumunjska 6,5/10
  2. Hrvatska 5/10
  3. Litva 2/10
  4. Latvija 2/10
  5. Češka 1/10

 2. Marko — 19. travnja 2019. u 03:47

  1) Rumunija
  2) Ceska
  3) Letonija
  4) Litvanija
  5) Hrvatska ?

 3. escnM — 18. travnja 2019. u 23:20

  Nikad neću prežaliti Lorenuu i potencijalni top 5 za Hrvatskuu???

 4. Diavolo — 18. travnja 2019. u 22:30

  RUMUNJSKA – jedan dan zahvaljivati onim tetkicama sa wiwibloggsa, a drugi dan ih blatiti je u krajnju ruku licemjerno. Te tetkice se ne bi smjele nikada pitati za mišljenje van UK-a, jer su ništa drugo već naporni, a nisu Bog zna što stručniji od svih nas ovdje. Nemojte zaboraviti da su ih zvali na ovogodišnju Doru. Što biste rekli da su napravili ovo što su napravili u Rumunjskoj? Zahvaljivali im? Bolje je onda zadržati takvo mišljenje za sebe, nego hvaliti dva debila što su zaj… cijeli televoting i ljude što su glasali za koga su već glasali. Nije ovdje stvar ukusa, već poštenja i pravednosti. A ovogodišnji glasački sistem u Rumunjskoj to zasigurno nije. Da se ne lažemo, nije meni ova pjesma grozna, štoviše, bila mi je treća u poretku zaista iznad prosječnog eurosong predizbora. Ali brate, ne možeš se veseliti kad favorit pjesma radi tog nakaradnog sistema izvisi. Danas nekome drugome, sutra tebi. Stoga… Što se tiče same pjesme i cijelog doživljaja iste u liveu mogu reći da mi se nešto malo manje sad sviđa pjesma, pa se nadam da će poboljšati nastup iz finala njihovog predizbora. Vokal od Ester je na mjestu. Pošto se Rumunji nalaze u drugom, jačem, polufinalu nadam se da će im se obiti o glavu onaj nakaradni sistem i da neće ugledati finale. (6/10, ocjena 2, Top41: 25/41
  _ _ _ _ _
  LITVA – Ne znam što reći na ovu pjesmu sem toga da instrumental dosta melodičan i da pjevač ima zaista zanimljivu boju vokala, doduše, ponekad iritantnu. Moram reći da je Litva imala boljeg izbora u vidu one dame što je sabotirala jednu od svojih pjesama, ali se u ovom slučaju nije isplatio. (4/10, ocjena 1, Top41: 31/41)
  _ _ _ _ _
  ČEŠKA – Jako veliko razočaranje s moje strane na ovogodišnji češki predizbor. Sve su pjesme bile ispod razine. Ali baš sve. Jedino svijetlo na kraju jako jako jako dugog tunela bila je Barbora, ali i s njom je bilo pitanje da li bi došli do kraja istog tog tunela. No unatoč svemu, češkom se predstavniku svijetlo na kraju ipak ukazalo i to u vidu dosta slabijeg prvog polufinala. Razlog koji bi po meni bio jedini adekvatan ako ih budemo gledali u finalu. Pjesma je onako funky, ok, ali dosta repetitivna, pa me u jednom trenutku sve oko nje počne lagano iritirati. (3/10, ocjena 1, Top41: 34/41)
  _ _ _ _ _
  LATVIJA – U ovom slučaju potpisujem sve što je Andrea rekla; pjesma nosi jednu posebnu atmosferu u kojoj ja uživam. Problem nastaje nakon te jedne minute kad se do kraja pjesme (2 preostale minute) ponavlja jedno te isto, pa mi se doživljaj same pjesme rapidno smanjuje. Moram reći da je ovaj nastup na predizboru možda i najbolje kadriran i osmišljen s obzirom na samu pjesmu i ono što ta pjesma donosi, tj. atmosferu. Sve to izgleda kao da je spot verzija pjesme, a ne live nastup što je za svaku pohvalu. Ali opet, prevladava ono prvotno razočarenje što pjesma ne ide nikuda. (4/10, ocjena 1, Top41: 32/41)
  _ _ _ _ _
  HRVATSKA – Eh sad da se malo raspišemo … Kao prvo, ja sam bio jedan od onih koji su sa očekivanjem čekali objavu natjecatelja ovogodišnje Dore, pri tome se nadajući da ću na istoj toj listi vidjeti malog Roka. Dečko je stvarno, ne talent, već hrvatska pjevačka zvijezda. Zvijezda koja je, ispostavilo se kasnije, ostala zarobljena u ne inovativnom pokušaju tzv. skladatelja/tekstopisca Houdeka. Otkud Jacquesu pravo da se samopromovira preko leđa ove ne iskvarene mlade hrv. zvijezde? Otkud? Svi ćemo se složiti da je Houdek najbolji glas Hrvatske, ali što se tiče domene pisanja i skladanja, ovaj slučaj je to samo potvrdio, trebao bi se klonuti ovog dijela stvaranja. Ukoliko mali Roko ostane pod krilom novog menađera (inače Houdekov menađer), predviđam mu karijeru sličnu Houdekovoj, kojega više pamte zbog njegove tjelesne težine i pjesmica za djecu, nego što je imao neki hit. Roko je puno veći kapacitet od njega, barem što se tiče moguće blistave karijere. Zaključak je da se treba klonuti tog dvojca. To pokazuje i ovo previše ograničavajuća pjesma za njega. Od teksta koji je previše ZBLJUV, pa do melodije koja nije novo, takvo što je već tisuću puta napisano i izvedeno, pa do scenskog nastupa i svojekakvih krila. Zbog tvrdoglavog spomenutog dvojca, Roko će sa engleskom verzijom, krilima odletjeti u Tel Aviv i tamo se spakirati doma već nakon večeri polufinala. Nakon što su Roku utrpali ne inovativnu i loše sklepanu pjesmu, još su mu utrpali i Houdekovog pulena Endija da mu skakuće po bini, kao da nije bilo dovoljno što je mali ”preko veze” upao na spot (mada je Houdekovo legitimno pravo, pošto je pjesma njegova), sad će još i nastupati na Eurosongu. Možda da ga očekujemo i iduće godine na Dori sa još jednom pre patetičnom pjesmom izvrsnog tekstopisca i skladatelja Houdeka. Šalu na stranu, sva sreća što mali nije toliko dobar pjevač, što potvrđuje njegov najveći ”hit” Atomi, koji je vjerojatno slušan samo kod uzrasta 7-12godina. Ni oni sa tlinajest godina to valjda ne slušaju. No da se vratimo Roku, ipak je riječ i o njemu, ne biste vjerovali, iako ga se ništa ne pita. Unatoč tome što ima fenomenalan vokal (Houdek je vjerojatno jedini put bio blizu istine kad je rekao da imamo najboljeg pjevača na ovogodišnjem Eurosongu; doduše nije bez konkurencije) Roko se u pojedinim dijelovima pjesme muči, odnosno, neki dijelovi su mu previsoki za otpjevati, pa se to može čuti, ali i vidjeti prema grimasama lica koje nam na očit način pokazuju da se napreže. Kad mu je već spremio takvu loše sklepanu pjesmu, mogao ga je barem mentorirati kako da otpjeva visoke dionice a da mu se ne vidi to naprezanje i mučenje, jer Roko to sigurno može. Možda je Houdek htio da Roko ostavi na Europi dojam koji ostavlja ovaj pjevač dok pjeva visoke note bez pola muke: https://www.youtube.com/watch?v=anKmU1J0l9g … ali mali Roko se napreže. Hrvatski ovogodišnji plasman može eventualno spasiti samo hrvatska verzija pjesme koja je puno, puno bolja od službene verzije i nestanak krila sa pozornice. No svi znamo, da onaj dvojac neće ni pomislit na to. Tako da slijedeći bodovi idu samo na konto Rokovog vokala, koji je opet u nekim trenucima neprijatan iz već navedenih razloga. (2/10, ocjena 1, Top41: 39/41)

 5. onlylove — 18. travnja 2019. u 22:06

  Rumunjska – fora mi je ova mračna atmosfera, ali uz nju mi odgovara neki drugi tip pjesme, ovo mi je premlako. Ne vodi nikuda i prerepetitivno je. Ali ajde, ok je, nije neslušljivo. 5/10, ocjena 3
  Litva – ovo je tek drugi put da slušam ovu pjesmu, zapravo sam na nju potpuno zaboravila nakon što je izabrana. Beskrvno i bez karaktera, ništa me ne tjera da ju poslušam ponovno. Al’ ono, pristojno je, ne krvare uši nakon toga. 5/10, ocjena 3
  Češka – još jedna od pjesama koje uopće ne slušam. Amerikanizirano do bola, iritantno i također beskarakterno. Doduše, spot je super, a oni su ok na sceni. Možda se provuku u finale (malo i na račun stare slave). 3/10, ocjena 2
  Latvija – jako volim ovo: classy, odmjereno i elegantno. Atmosfera je hipnotizirajuća, uvuku me potpuno u taj svoj predivni svijet i te tri minute mi bude baš lijepo. Takvu glazbu privatno preferiram. Glazbu koja me smiri, napuni nekim ugodnim zadovoljstvom. Dobro, priznajem da je možda mrvicu prerepetitivno. 8/10, ocjena 4
  Hrvatska – Ajme, ovo je teško. Ne mogu ocjenjivati našu pjesmu, teško mi je biti objektivna. Ovako, pjesma kao pjesma nije nešto, moglo je to bolje, razrađenije, bolje producirano. I trebalo je ići s Herojem. Riječi su teški klišej, ali kao da sve ostale ovogodišnje pjesme imaju dubokoumne tekstove. Realno, nemaju. Ono što nosi pjesmu je Roko i njegov čudesni glas i besprijekorna live izvedba. U to se moramo pouzdati: u genijalnog pjevača kojeg imamo i nadu da će nastup biti dobar (a čini mi se da hoće). Nije sve tako crno, moramo podržati Roka, dečko je to stvarno zaslužio. 7/10, ocjena 4

 6. Eurovisionfan — 18. travnja 2019. u 21:17

  Rumunija
  Ova pjesma je stvarno kvalitetna i stvara jako misticnu atmosferu, ali meni je ovo dosadno. Pjesma super pocinje, ali kasnije sve dosadnije. Sve je nekako blago i neupecatljivo

  Litvanija
  Sasvim okej pjesma koja nece proci u finale. Sviđa mi se poruka pjesme

  Ceska
  Pocetak odlican, refren los. Pjesma stvarno nije losa, ali jednostavno nije moja soljica caja. Ja licno ne volim takve pjesme, mada mi se ni Mikolasova pjesma nije nesto posebno sviđala

  Hrvatska
  Trebalo je vremena da prihvatim ovu pjesmu, jer mi je bio jako zao sto Lorena ne ide na Eurosong. Meni se ova pjesma generalno sviđa, ali problem je sto je dosta genericna i mracna. Iako se nalazi negdje na granici pri ulasku u finale mislim da nece proci dalje, ali sigurno nastup nece ostati nezapazen. Jedino da neki favorit flopne pa da se dese neocekivani finalisti kao prosle godine

  Latvija
  Nemam nikakvo posebno misljenje o ovoj pjesmi. Umiravajuce, lijepo za slusati i jako dosadno.

 7. EurovizijskiFan — 18. travnja 2019. u 20:42

  1) Hrvatska-Ocjena 4 i moje 16. mjesto
  2) Rumunjska-Ocjena 4 i moje 17. mjesto
  3) Češka-Ocjena 3 i moje 32. mjesto
  4) Litva-Ocjena 2 i moje 38. mjesto
  5) Latvija-Ocjena 2 i moje 39. mjesto ?

 8. esc crazy — 18. travnja 2019. u 17:13

  1.Rumunjska
  2.Češka
  3.Litva
  4.Latvija
  5.Hrvatska

 9. L'essenziale — 18. travnja 2019. u 16:44

  Rumunjska – 7/10 moje 13. mjesto. Meni je ovo jako dobra pjesma, jako ugodan glas. Očekujem ulazak u finale i jakooo dobar nastup. Na granici 10. mjesta u finalu.
  Litva – 3/10 moje 34. mjesto. Dosadan pjesma. Nije me takla :/ Ima puno boljih pjesama za finale.
  Češka – 4/10 moje 30. mjesto. Radi češkog samopouzdanja želim im finale ove godine, al meni to nije ništa posebno. Na momente mi je malo i iritantno. Tu negdje u borbi za 10, mjesto za finale.
  Latvija – 5/10 moje 29. mjesto. Uspavanka. Ništa posebno. Pjesmica za opuštanje. Ovo bih stavio na repeat kada kiša pada. Više sreće dogodine, ima puno boljih pjesama iz drugog polufinala.
  Hrvatska – 5/10 moje 26. mjesto. Želim Roku i Hrvatskoj finale!! To sam želio čak i Dadi Topiću, pa čak i Dariji Kinzer, ali koliko god ja bio optimist nekako će biti jako teško. Nadam se dobro osmišljenom nastupu, Roko ima potencijala, simpa je, ali je to meni malo preeee glasno sve skupa. I definitivno sam za Hrvatsku verziju pjesme na ESC.

 10. LoveWave — 18. travnja 2019. u 16:06

  RUMUNJSKA- ja volim često pustiti ovu pjesmu. Iskreno je nisam doživio na prvu zbog Laure, ali odmah nakon pobjede je dobila mjesto u mom TOP 15. Mračna atmosfera koja me svaki put zainteresira iznova, kvalitetna melodija te glas i karizma koje Ester ima sve su plus do plusa. Mislim da repetitivnost mogu iskoristiti za dobar rad kamere… vjerujem da će imati jedan od boljih nastupa ove godine. 8/10
  LITVA- neću trošiti puno riječi na ovu pjesmu. Nisam zadovoljan njihovim izborom. Meni je ovo dosta naporno za slušati, jednosavno nema ništa zanimljivo što bi me natjeralo da stisnem replay. Jedino što mogu izdvojiti kao plus je pjevačev vokal. 2/10
  ČEŠKA- druga pjesma zaredom koju ne volim. Za razliku od litvanske, ova pjesma mi je čak pomalo iritantna. Ne znam jesam je uspio svega par puta poslušati od početka do kraja. Česi su ponovno išli na catchy kartu, al za razliku od prošle, ove godine me nisu osvojili. 1/10
  LATVIJA- jedna opuštajuća pjesma, koja mi je ok, ali ništa više od toga. Ipak, kad puštam esc playlistu, rijetko kad je preskočim. Glas izvrsno paše na melodiju i cijeli paket ima ono nešto, ali nisam siguran koliko će simpatija pokupiti. 5/10
  HRVATSKA- žao mi je što mi se naša pjesma ove godine ne sviđa, ali tako je. Od samog izbora pa do dan danas nadao sam se da će mi se svidjeti, ali ništa. Melodija izlizana, tekst loš do besvjesti, nastup na Dori staromodan koji se jednostavno mora poboljšati u Izraelu… čak ni Rokov vrhunski vokal nije lijepo iskorišten. 2/10

 11. Arctic Monkey — 18. travnja 2019. u 15:50

  Rumunsku pesmu ne podnosim, ama bas nista u vezi nje 1/10
  Ceska 4/10 Onako. Nije prelose moze malo da se razonodi uz nju i nista vise. Jedna od pesama koja vam je ok ali pre kraja prebacite na sledecu.
  Hrvatska porasla kod mene. Prvobitna ocena bi bila 2 a sada je 5/10. Na krila ne bih vise trosio reci, kao ni na nepotrebno vikanje. Ali na tekst moram opet da se osvrnem, smeta mi vise nego krila… ? Kada je pesma izasla preslusao sam je par puta i posle nikada vise do spota. Uz spot sam je preslusao jos 3 puta i celo to vece u kupatilu sam vikao KAO HEROJ! Tako da ima tu nesto pamtljivo i po cemu se istice. Uz odlican Rokov vokal i genijalan nastup ja to zelim u finalu, a tamo desna strana i neko 18. mesto.
  Preostale 2 pesme ove grupe nemam volje da ocenjujem i komentarisem… Toliko o njima. ?

 12. Kazahstan — 18. travnja 2019. u 15:33

  U ovoj skupini su mi najbolje Litva i Hrvatska. I smatram da su ove dvije pjesme među najpodcijenjenijima ove godine. Nadam se da će se to promijeniti s prvim probama i da će obje biti dark horse drugog polufinala.

 13. Fanatik — 18. travnja 2019. u 15:33

  1. Češka (7/10, ocjena 4)
  2. Latvija (6/10, ocjena 3)
  3. Litva (5/10, ocjena 3)
  4. Rumunjska (5/10, ocjena 3)
  5. Hrvatska (4/10, ocjena 2)

  Češka pjesma je pomalo repetitivna, ali isto tako je simpatična i catchy. Kad su ušli sa onom strahotom prošle godine, mogu i sad.
  Ja sam svjestan da je Latvija kvalitetna, ali ta kvaliteta nažalost nikako da dopre do mene. Da su u prvom polufinalu možda bi i prošli, ovako teško.
  Litva i Rumunjska ništa posebno.
  A Hrvatska mi je blago rečeno – naporna. Nemojte se ljutit na mene, ali sve i jedna pjesma iz drugog polufinala mi je bolja od Hrvatske.

 14. NeverLetYouGo — 18. travnja 2019. u 15:18

  Češka- veselo, simpatično a nije ofucano, želim grupi Lake Malawi visoki plasman kao i prošle godine.
  Rumunjska- meni najbolja “ženska” pjesma ove godine uz Grčku, ali bojim se da je finale upitno zbog konkurencije.
  Latvija- sve je to divno krasno ali toliko zaboravno,mislim da nema šanse za finale.
  Litva- Biže pomozi otrcane pjesme. Neću komentirat, ovo ne smije u finale, al bar je pjevač sladak.
  Hrvatska- ja ne znam što ljudima smeta, što se tiče teksta heloo o čemu pjeva Cipar, Srbija, Litva, ali eto svtko ima svoje ja samo mogu reći da je ovo prvi put nakon 10 god da sam ponosna i da me nije sramota pjesme koja nas prestavlja. Vjerujem da Jacques ima rješenje za scenski nastup i da će se Roko ugurati u finale jer to svakako zaslužuje

 15. Vix-new-2 — 18. travnja 2019. u 15:04

  RUMUNJSKA-Ne sviđa mi se ova pjesma ni najmanje. Osim pjevačicinog specifičnog glasa, ne vidim ikakav plus kod ove pjesme. Tekst je slab i iritirajuć. (pay-ej-ej-ej-ej….) Možda bih jedino izdvojio još muziku koja koliko toliko daje jednu zanimljivu atmosferu. Da su poslali Lauru, bili bi u top5. Ako ne ,i pobijedili.
  LITVA- Ova pjesma mi se sviđa, ali postoji jaka konkurencija i samim time mogu reći da zaslužuju plasman kojeg su dobili. Ako se progura u finale neće mi biti žao.
  ČEŠKA-Ne mogu je poslušati do kraja.
  LATVIJA-Sviđa mi se muzika, ta tajanstvenost. Ali tekst je pisao vjerojatno neki predškolac. E…da, repetativna je.
  HRVATSKA-O njoj smo mnogo toga i pisali i čitali. Sa spotom ova pjesma mi je dala neko drugo gledište i kad se sjetim te katedrale Notre-Dame i svih ovih svjetskih zbivanja mogu prijeći i preko tog bljedunjavog teksta jer ipak postoji, viri neka poruka ove pjesme iako možda nije direktno predstavljena. Vidim Hrvatsku kao dark-horsea ove godine. Može se reći da joj nijedna pjesma ove godine nije slična. Izdvojit će se sigurno. Možda i flopne…tko zna? Zažmirit ću i pravit se da Žak nema veze s ovom pjesmom i nekako u sebi navijati i dati podršku Roku. Još jednom kažem-mislim da je ovo dark horse i da ako uspije ući u finale da će postići visok plasman. Naravno ako opet hrv. delegacija ne zezne nastup.

 16. Don Bosco — 18. travnja 2019. u 14:59

  Trenutni osobni poredak :
  1. Rumunjska – lijep rad kamere na NF, ako zadrže takav pristup sa Esterinom karizmom i ljepotom mislim da ćemo Rumunjsku gledati u finalu, pjesma je lijepa i ima ono nešto
  2. Litva – pjesma je standardni pop/dance, Jurijus ima neku karizmu koja ide uz pjesmu, pjesma ima i nema šanse za finale, ali mislim da će biti na rubnom mjestu u PF (10/11)
  3. Hrvatska – Roko zna pjevati i talentiran je, ali ova pjesma nije bas najbolja za njegove mogućnosti, koliko god mi ta pjesma nije sjela mislim da će se ipak povući u finale, jako dobra se ekipa okupila i koliko sam čuo od nekih ljudi koji su bliski Žaku i Endiju ovaj bi nastup mogao biti EPIC, ali ipak biti će mi svejedno prošli ili ne, ali ipak volio bih svoju državu vidjeti u finalu pa šta bude
  4. Češka – mlaka pjesma, dosta amerikanizirano, ne sumnjam u nastup, sredina PF (9 do 12)
  5. Latvija – lijepa i ugodna pjesma, ako dorade nastup mogli bi se možda i provući u finale

 17. TayTay — 18. travnja 2019. u 14:54

  Rumunjska- Ovu pjesmu zaista volim. Interesantna je i stvarno mi spada u najbolje ovogodišnje pjesme. Stvarno mi je drago da je ovo otišlo ispred onih prenapuhanih favorita i stvarno.mislim da Ester može visoko. 9/10(6. Mjesto).
  Litva- Kako li se samo ovo probilo do 24. Mjesta, to mi je i dalje nepojmljivo. Inače predosadno, naporno i totally useless. 2/10(38. Mjesto).
  Češka- da mi je netko rekao da će mi ova pjesma biti jedna od najboljih sa ovogodišnjeg eurosonga, rekao bih mu da je lud. Ali eto, pjesma je zarazna, zabavna i ultrasimpatična. Mogla bi u novi top 10 za Češku. A i svakako bolja pjesma od basic Lie To Me. 9/10(7. Mjesto)
  Latvija- Ovo je zaista lijepo i ugodno za slušati volio bih da me voditelji iznenade i prozovu Latviju u finale. Svakako će to biti lijepe 3 minute. 7/10(16. Mjesto).
  Hrvatska- Ponoviti ću uzdah koji je započela Luna ^-^. Pjesma jednostavno … nije nešto. Neću reći da je The Dream naša najgora pjesma i to ne samo jer to mjesto imaju Celebrate i Vjerujem u ljubav, nego jer nije naročito loša. Ima potencijala za dobar i kvalitetan nastup pa je to pozitivna strana.
  Da je tekst cheesy- jest, da zvuči zastarjelo- jest. Neću uopće komentirati imamo li pjesmu za finale, ni slično, jer mislim da je The Dream bolji od Norveške i Malte( po meni najprecjenjenijih ove godine), ali isto tako u.mom poretku je u goloj sredini. Prosjek.
  5/10(24. Mjesto)

 18. Nina — 18. travnja 2019. u 14:32

  Rumunjska pjesma mi je trenutno samo OK. Prije mi se više sviđala. Nekako blijedi i postaje iritantna. Uz bolji nastup može u finale. ?
  Litva je također OK. Može proći dalje i ne mora. Svejedno mi je. U svakom slučaju, želim im sreću.
  Češka mi se ne sviđa. Iritantna mi je. ? Ne bi mi bilo krivo da ne prođu.
  Latvija mi se sviđa. Nekako smirujuća i opuštajuća. Nek malo poprave nastup i mogli bi iznenaditi.
  Roko i Hrvatska, što reći? Zadovoljna sam s bilingualnom pjesmom. Nadam se genijalnom nastupu i poboljšanju Rokovog stylinga. Ako su krila, nek su ljepša krila. Ako je u bijelom, nek to bolje osmisle. Mali zna pjevati. Meni se sviđa to glasno pjevanje. Mislim da ćemo imati svoju publiku. Nadam se da ćemo iznenaditi sve i proći dalje! ?

 19. SwedenEurovisionFan — 18. travnja 2019. u 14:14

  Rumunjska – Igranje na kartu seksipila u ovom nastupu se u potpunosti isplatilo. Sama pjesma vrlo je mistična, a dosta kadriranja joj ide ”na ruku” i mislim da bi trebalo biti dovoljno za ulazak u finale 🙂
  Ocjena: 4. Moj osobni poredak: 15/41.
  Litva – U nekim dijelovima pjesme stvarno pjeva previsoko. Ritam je dosta dobar, zapravo je najbolji dio pjesme. Iako je sama pjesma previše generična, tekst je lako pamtljiv i brzo ”uđe u glavu”. Želio bih ovo vidjeti u finalu, no nažalost vjerojatno neću.
  Ocjena: 4. Moj osobni poredak: 13/41.
  Češka – Pjesma nema nikakvu kulminaciju, sva je ”ravna”, a refren je toliko odbojan i repetitivan, gotovo najgori na ovogodišnjem natjecanju. No, barem je catchy, što je prednost u odnosu na latvijsku i izraelsku uspavanku, Rokovo deranje, islandsku mržnju…
  Ocjena: 2. Moj osobni poredak: 31/41.
  Latvija – Dosta repetitivna stvar i vjerojatno nije za Eurosong, no meni se sviđa. Osjeti se country prizvuk, a ona zaista lijepo pjeva. Ipak, mislim da nećemo Latviju vidjeti u finalu ni treću godinu zaredom.
  Ocjena: 2. Moj osobni poredak: 33/41.
  Hrvatska – Jedina stvar koja je dobra je Rokov vokal i to je sve. Tekst pjesme bi i dijete iz Osnovne škole bolje napisalo, melodija je ispodprosječna, krila su nepotrebna, a u refrenu je naglašeno pretjerano deranje. I više nego dovoljno za posljednje mjesto drugog polufinala. Zašto, zašto nismo poslali Lorenu pa da mi Hrvatska bude u Top3… ??
  Ocjena: 1. Moj osobni poredak: 37/41.

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?