Razmišljamo naglas – Eurosong 2019. (6) – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Razmišljamo naglas – Eurosong 2019. (6)

  12 min za čitanje   24 komentara

Naš ovogodišnji Razmišljamo naglas ulazi u završnu fazu. Ne računajući zemlje iz današnjeg nastavka, ostalo je još 15 zemalja za obraditi. No koje su zemlje dospjele između 16. i 20. mjesta, saznajte u nastavku. Ujedno vas pozivamo da nam se pridružite u komentiranju u komentarima ispod, te u rješavanju anketa.


20. AUSTRIJA

YouTube video

Andrea: Austrija mi je privatno jedna najdražih europskih zemalja te stoga svake godine puno očekujem od njih na Eurosongu. Nekad se razočaram nekad ne, a ove godine sam se razočarala. Stalno očekujem kao neki klimaks u pjesmi, ali on se ne događa. Limits mi djeluje kao uspavanka, a uspavanke se rade tako da slušatelj jedva čeka da završi (pa zaspe).

Ocjena: 4/10

Bartol: Na prvu loptu ovu pjesmu i nisam toliko primijetio jer je isti dan svoju pjesmu izbacio Duncan. No kako sam krenuo preslušavati sve pjesme ovog Eurosonga, zaljubio sam se u Limits. Paenda ima predivan, baršunasti glas, a nakon prošlogodišnjeg uspjeha očekujem da Austrijanci ponovno ulože u nastup. Minimalno, ali čarobno.

Ocjena: 9/10

Bojan: Pjesma mi se svidjela na prvu i mislim da sam je pozitivno prokomentirao nakon što sam je prvi put čuo. Ovo „you“ ostaje i nakon završetka u pamćenju. Ne znam kakav nastup pripremaju, ali vjerujem da mogu u finale.

Ocjena: 7/10

Faruk: Ova pjesma je test strpljenja za one koji ju slušaju. Jednostavno, kao svaki dizelaš na -1°C ovo ne pali iz prve. Morate sačekati da prođe monotona strofa i dočekati refren koji, barem meni, baš lijepo leže na dušu. U drugoj strofi stvari već počinju da lijepo rastu, da pjesma iz amorfne mase cvileža prerasta u pjesmu vrijednu slušanja. Ishod je teško predvidjeti.

Ocjena: 6/10

Luna: Osobno mi je tu negdje na razini Nizozemske, možda mrvicu draža. Međutim, pjesma je većinu vremena ravna, i onda kad se čak počne nešto zbivati, opet se vrati u svoju ravnoću. Meni osobno je više za slušanje tijekom hladnih i depresivnih dana.

Ocjena: 6/10

Marija: Toliko sam toga htjela napisati vezano uz ovu pjesmu da sam se minutama trudila napisati išta i na pravi način izraziti oduševljenje nečime što ne podilazi trendovima Eurosonga. Nečime što je napravljeno toliko minimalistički da je cijela umjetnost zapravo u tome. Još se jednom potvrdilo kako za dobru pjesmu nisu potrebni nikakvi krikovi i vriskovi i vrludanje visokim notama u želji za dokazivanjem nečega nekome. Već je dovoljno biti jednostavan i dozvoliti toj jednostavnosti da pronađe put do srca slušatelja. Ovoj pjesmi ne odgovara nikakav boom efekt, nikakva screaming diva. Ovoj pjesmi odgovara jednostavnost. U tome je cijela ljepota.

Ocjena: 8/10

Milka: Vjerujem da će ova skladba dobro proći kod žirija. Vidim da je puno ljudi stavljaju u svoj top 10. Meni je ova skladba dosadna i pomalo iritira me njezin način pjevanja.

Ocjena: 2/10

UKUPNA OCJENA: 42/70

PROSJEČNA OCJENA: 6,0

anketa 1187

Austrija 2019.

Ukupno glasova: 193

 • Ne sviđa mi se (2) [75 / 39%]
 • OK je (3) [50 / 26%]
 • Užasna je (1) [28 / 15%]
 • Dobra je (4) [23 / 12%]
 • Jako mi se sviđa (5) [17 / 9%]


19. UJEDINJENO KRALJEVSTVO

YouTube video

Andrea: Ono što u narodu kažu – nit’ smrdi nit’ miriše. Pjesma je okej, nastup je super, Michaelov vokal je fantastičan. Mogao bi on pokupiti neke bodove, ali sumnjam da će UK uspjeti ostvariti top10 rezultat. Živi bili pa vidjeli.

Ocjena: 6/10

Bartol: UK se aktivno trudi da ne ostvari plasman veći od 20. mjesta. Možda bi im bilo pametnije da novce kojima plate Månsu za vođenje You Decide zadnjih par godina ulože u bolje pjesme. Fantastično dosadna pjesma. Nadam se da će Njemačka, Španjolska i UK biti pravilno raspoređeni u natjecanju da imam dovoljno pauza.

Ocjena: 3/10

Bojan: Meni je pjesma bila dobra od prvog puta kad sam je čuo. Melodija je dobra, refren je pamtljiv, a dio s pratećim vokalima obožavam. Ukoliko uživo izvede dobro pjesmu i nastup bude dobar, može biti ovo još jedan dobar plasman za UK nakon mnogo godina.

Ocjena: 8/10

Faruk: Dobro utabanim stazama naše nesretne SuRie ove godine hodi mlađahni Michael s pjesmom, tematski i aranžmanski, vrlo sličnom svojoj prethodnici. Meni se ova pjesma sviđa – ugodna je, lijepo napreduje i nema nekakvih umjetnih „stani, pa gledaj“ trenutaka. No, bojim se da će, ne odluči li se neki novi revolucionar da „poboljša koreografiju“ predstavnika UK, brzo pasti u zaborav.

Ocjena: 6/10

Luna: Nije ni čudno da ju je John Lundvik htio za Melodifestivalen, svaka nota doslovce vrišti „melodifestivalenska balada“. Ako je Too Late For Love ažurirana verzija prošlogodišnje austrijske pjesme, onda je Bigger Than Us ažurirana verzija Johnove prošlogodišnje pjesma s Melodifestivalena. Ovo uz dobro postavljenu scenografiju može napraviti čudo.

Ocjena: 8/10

Marija: Tko bi rekao da će se i UK izvaditi iz blata generičnosti u kojem su svake godine prednjačili. Istina, nije ni Bigger Than Us remek djelo i potencijalni vječni hit Eurosonga, ali je svakako dobar korak prema ostvarenju boljih rezultata. Michael ima pjesmu s kojom može pokazati ono što najbolje zna. A to je pjevati. Dovoljno dobra pjesma može preživjeti i bez posebnih efekata i zato bih ja, da me se ikojim slučajem nešto pita, cijeli fokus pjesme stavila na njega i dopustila mu da svojim glasom pažnju usmjeri prema sebi.

Ocjena: 7/10

Milka: Ovo  nije loše, ali ipak ne vjerujem da će napraviti neki bum.

Ocjena: 6/10

UKUPNA OCJENA: 44/70

PROSJEČNA OCJENA: 6,286

anketa 1188

Ujedinjeno Kraljevstvo 2019.

Ukupno glasova: 197

 • OK je (3) [83 / 42%]
 • Dobra je (4) [46 / 23%]
 • Ne sviđa mi se (2) [29 / 15%]
 • Jako mi se sviđa (5) [28 / 14%]
 • Užasna je (1) [11 / 6%]


18. IZRAEL

YouTube video

Andrea: Meni je ovo, izuzev Nizozemske, možda i najbollja ovogodišnja balada. Jedino što nije po mom ukusu je Kobijev vokal, koji je mrvicu predubok i ne slaže mi se uz ovu pjesmu. Očekujem dosta bodova publike. Za žiri ne znam, domaćini su ali…

Ocjena: 7/10

Bartol: Vrlo emotivna balada s lijepom porukom, koja je dosta podcijenjena od strane fanova. Meni se osobno baš sviđa, vrlo je ugodna za slušanje i Kobijev glas je vrlo ugodan, s tim skokovima u falset. Mislim da zaslužuje biti na lijevoj strani tablice u finalu.

Ocjena: 8/10

Bojan: Ovo je korektno i dostojno jedne zemlje domaćina. Msilim da se neće obruka i da će osvojiti jedno solidno mjesto. Vjerujem da će prije žiri cijeniti ovo nego što će to publika.

Ocjena: 5/10

Faruk: Ova pjesma stiže kao konačni dokaz mog prokletstva da me Izrael u zadnjih deset godina oduševio svakom (!) pjesmom, osim one iz 2018. kojom su pobijedili. Filmska power balada koja me kupila emocijom i jedinstvenim Kobijevim vokalom zaslužuje da, ako ništa drugo, izbjegne prokletstvo domaćina koji već nekoliko godina drži fenjer na začelju poretka.

Ocjena: 9/10

Luna: Još je početnih 20 sekundi ok, a sve ostalo je „dramatično dosadno“. Žalim, ali nije “moja šolja čaja”.

Ocjena: 2/10

Marija: Zaljubila sam se u ovu baladu, u ove riječi i ovu melodiju i od njezinog premijernog izlaska ne prestajem ju slušati. Toliko emotivno da se svaki put ponovno ježim, toliko vokalno dobro da mi ga je užitak slušati, ma jednostavno – savršeno. Uz Makedoniju, najbolja ovogodišnja balada.

Ocjena: 9/10

Milka: Nakon prvog slušanja pjesme pitala sam se “što je ovo”? Ali tiјekom narednih slušanja, pjesma i nije tako loša. Sviđa mi se Kobijev glas i sve u svemu cijela pjesma mi je zanimljiva, iako ne prognoziram neki visoki plasman.

Ocjena: 6/10

UKUPNA OCJENA: 46/70

PROSJEČNA OCJENA: 6,571

anketa 1189

Izrael 2019.

Ukupno glasova: 184

 • OK je (3) [57 / 31%]
 • Ne sviđa mi se (2) [46 / 25%]
 • Jako mi se sviđa (5) [33 / 18%]
 • Dobra je (4) [27 / 15%]
 • Užasna je (1) [21 / 11%]


17. ŠPANJOLSKA

YouTube video

Andrea: La Venda mi je od samog početka u vrhu mojih favorita. Plesna i zabavna pjesma koja je nedostajala ovogodišnjoj konkurenciji. Miki je izrazito karizmatičan i dobro iznosi pjesmu na pozornici. Španjolci bi konačno ponovno mogli ostvariti dobar rezultat.

Ocjena: 9/10

Bartol: Wow pa ovo je stvarno bolje nego prošle godine! Ako je nesuđeni ljubavni duo bio 23. onda Miki svakako zaslužuje predivno 22. mjesto. Izuzetno repetitivna i dosadna pjesma, koja stvarno nije trebala doći do eurovizijske pozornice, ali budući da su neki natjecatelji sa puno boljim pjesmama odlučili biti neprofesionalni zbog osobnih uvjerenja (čitaj Maria), a neki natjecatelji s boljim pjesmama nažalost nisu uspjeli doći do izražaja zbog Mikijeve deračine (čitaj Julia), moramo se zadovoljiti sa ovim.

Ocjena: 3/10

Bojan: Miki ima zanimljivu pjesmu i njegova energija na pozornici samo ovu pjesmu diže na viši nivo, što je pokazao na Gali Eurovisíon, ali i na nastupima poslije na kojima je izvodio ovu pjesmu. Vjerujem u mnogo bolji plasman od prošlogodišnjeg jer ova pjesma to i zaslužuje. Neka realnost, po meni, je sredina tablice.

Ocjena: 7/10

Faruk: Na neke stvari treba upozoriti dok nije prekasno. Naprimjer, na klimatske promjene, na prenaseljenost planete, na Živi zid i na užasnu zaraznost ovog refrena. Dva slušanja i već po čitav dan pjevušim „La venda ya caaaaayo“. Moju prvobitnu skeptičnost zamijenila je blaga simpatija i sad se nadam da će Miki, ako ništa drugo, izbjeći sudbinu svojih prethodnika.

Ocjena: 7/10

Luna: Da sam ja ne’ko, zabranila bih Španjolcima da rade revamp pjesmama koje mi se sviđaju. Da je ostala stara verzija s OT-a, ovo bi bila čista desetka, ali usporediti novu verziju sa starom je kao reći da ti je Juicyvita Limun bolja od Cedevite Limun. I ne, nitko mi ne može reći da je Juicyvita bolja od Cedevite, kao što ne može reći da je nova verzija bolja od stare.

Ocjena: 7/10

Marija: Eh, Španjolci. Oni nikako da nauče iz svojih grešaka. Tako su recimo, nadam se, shvatili kakvu su grešku učinili ne poslavši Lo Malo u Lisabon, pa su se onda pokušali iskupiti ovime. Na njihovu žalost, ovo će se pokoji put pustiti u Euroclubu, možda na nekom internom partyju eurovizijskih fanova  i nigdje drugdje. Zaboravljivo i jeftino.

Ocjena: 3/10

Milka: Moram priznati da nisam htjela da ova pjesma pobijedi na španjolskom nacionalnom izboru, ali nakon nekoliko slušanja počela mi se sviđati. Čak sam počela razmišljati hoće li Španjolska s ovakvom spanish fiesta pjesmom konačno završiti u top 10? Ali nakon promjene verzije nisam toliko sigurna. Ono “hej” pratećih vokala mi se ne sviđa, a latino zvuk koji su dodali mi je suvišan. Jedno je sigurno da će Miki s plesačima na sceni napraviti tulum, kako kaže u pjesmi la vida loca, a i pjesma ima lijepu poruku. Tko zna, možda će završiti na nekoj višoj poziciji od onih dosadašnjih 20 i nešto.

Ocjena: 10/10

UKUPNA OCJENA: 46/70

PROSJEČNA OCJENA: 6,571

anketa 1190

Španjolska 2019.

Ukupno glasova: 193

 • Jako mi se sviđa (5) [66 / 34%]
 • Dobra je (4) [62 / 32%]
 • OK je (3) [40 / 21%]
 • Ne sviđa mi se (2) [15 / 8%]
 • Užasna je (1) [10 / 5%]


16. MAĐARSKA

YouTube video

Andrea: U početku sam je stavljala na dno ljestvice, ali sada mi je mnogo mnogo draža. Sviđa mi se Jociev vokal i autentičnost. Možda pjesmi nedostaje neki trenutak da je uzdigne, izdvoji iz mase, ali ponekad je jednostavnost upravo ono što ti donese glasove. Pjesma mi je s revampom postala još i bolja.

Ocjena: 6/10

Bartol: U alternativnoj stvarnosti, ova pjesma bi bila u konkurenciji A Dala 2017, i onda bi umjesto Pape Jocija na Eurosong išla Gabi Toth ili Zavodi+Oliver Berkes, a Papa Joci bi pokorio 2019. s Origo. No nažalost, živimo u ovoj stvarnosti, gdje je puno bljeđa pjesma drugi pokušaj istog pjevača na ovome natjecanju. Na granici finala, ni blizu savršenstvu kakav je bio Origo.

Ocjena: 6/10

Bojan: Baš kao što sam napisao kada sam se osvrtao na sve mađarske pjesme koje su bile u finalu nacionalnog izbora, i isto mišljenje se zadržalo i sada. Joci se vratio sa slabijom pjesmom od one s kojom se predstavljao prije dvije godine. Zbog sve različitosti mislim da će biti u finalu, ali da će ipak to biti drugi dio tablice.

Ocjena: 5/10

Faruk: Opasnost prebrzog povratka na Eurosong je što će ljudi preoštro povlačiti paralelu s prethodnom pjesmom. Upravo se to dešava s Jocijem. Složit ću se s kolegama da ovo nije baš razina pjesme Origo, ali je daleko od bezvezne i loše pjesme. Emocija zbog koje smo voljeli Origo je i ovdje glavni adut cijele priče. Plus za Mađare koji već treću godinu zaredom šalju pjesmu na svom jeziku.

Ocjena: 7/10

Luna: Prije dvije godine, napisala sam da nisam fan Origa, ali da cijenim kvalitetu. Ovog puta, opet cijenim kvalitetu, ali i priznajem da sam fan mađarske pjesme. Također, moram posebno pohvaliti sjajno odrađen revamp pjesme (posebni pozdrav Španjolcima).

Ocjena: 10/10

Marija: Možda ćemo opravdano reći da ovo ne dostiže dosege Origa i rezultatski je pitanje koliko će se ponoviti. Ali, meni je ovo baš posebno, Joci Pápai posebno. Ima nešto u njegovom glasu, u emociji, u onom na-na-na-na da i iako ne znam o čemu pjeva vjerujem mu svaku riječ. Moj glas odavno ima.

Ocjena: 9/10

Milka: Ova pjesma mi je nekako blijeda, jedino što sam upamtila je ona na na na na na i zviždanje.

Ocjena: 4/10

UKUPNA OCJENA: 47/70

PROSJEČNA OCJENA: 6,714

anketa 1191

Mađarska 2019.

Ukupno glasova: 193

 • OK je (3) [53 / 27%]
 • Dobra je (4) [52 / 27%]
 • Jako mi se sviđa (5) [44 / 23%]
 • Ne sviđa mi se (2) [30 / 16%]
 • Užasna je (1) [14 / 7%]


ZANIMLJIVOSTI

– Poredak šeste grupe:

 1. Mađarska 47/70 (6,714)
 2. Španjolska 46/70 (6,571)
 3. Izrael 46/70 (6,571)
 4. Ujedinjeno Kraljestvo 44/70 (6,286)
 5. Austrija 42/70 (6,0)

– Pojašnjenje za prednost pri izjednačenju:

 • Austrija Hrvatska (iz petog nastavka) imaju isti broj bodova (42). Međutim, Austrija je dobila prednost u ukupnom poretku jer je njezina najviše dobivena ocjena devetka (Bartol), dok je najviša ocjena koju je dobila Hrvatska osmica (Milka).
 • Španjolska Izrael imaju isti broj bodova (46). Međutim, Španjolska je dobila prednost u ukupnom poretku jer je njezina najviše dobivena ocjena desetka (Milka), dok je najviša ocjena koju je dobio Izrael devetka (Marija i Faruk).

– Šesta grupa RNESC2019 najviše se svidjela Mariji, a najmanje Bartolu.

– Milka Luna dale su svoje prve ovogodišnje desetke. Luna je svoju prvu desetku ove godine dala Mađarskoj, a Milka Španjolskoj.

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
0
PODIJELI ČLANAK

Rasprava24

 1. LadyOfValyria — 21. travnja 2019. u 08:50

  Prije svega, sretan Uskrs svima koji ga danas slave ??
  A sad moj komentar:
  Španjolska- pjesma brzo uđe u uho i jako mi se sviđa. Dugo mi je uz Soldi bila favorit. Nadam se da neće biti na dnu ljestvice ove godine.
  Mađarska- nije mi baš sjela na prvu jer uz spomen na Jocija u glavi mi je Origo. No pjesma mi se počela sviđati nakon drugog slušanja. Veliki plus što je na mađarskom.
  Izrael- meni se ova balada jako sviđa i i Kobijeve vokalne sposobnosti su odlične.
  UK- pjesma je ok i slušljiva, ali nije nešto kaj bi stalno slušala
  Austrija- pjesma mi je premonotona i dosadna
  I moj poredak bi bio:
  1.Izrael
  2.Španjolska
  3.Mađarska
  4.UK
  5.Austrija

 2. Marko — 21. travnja 2019. u 03:29

  1) Madjarska
  2) Izrael
  3) Spanija
  4) Ujedinjeno Kraljevstvo
  5) Austrija 🙂

 3. padakisha2 — 21. travnja 2019. u 01:32

  Austrija i Izrael me ne zanimaju, poslušam ih na ESC.
  .
  Od ovih ostalih:
  .
  .
  – Španjolska – slatka vesela pjesma koja u najboljem slučaju bude na granici lijeve strane tablice. Nije nemoguća misija, ali isto ne vidim da za ovo gledatelj previše glasaju, žiri još manje. Osobno mi je ok, +3/5
  – Mađarska – ne vidim kako netko ovo vidi bitno slabijom od Origa. Meni je osobno bolja, kvalitetom svakako tud negdje, znači onaj čisti osobni dojam je odličan. Jedan mi je od favorita i držim mu fige za top10. Čista petica 5/5
  – UK – jako jako žalosno da UK šalje pjesme koje bi eventualno Kedžo uzeo i imao možda 100 tis pregleda na Youtubeu. Bezlična i dosadna limunadica i na jedvite jade malo ispod jedinice. -2/5

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?