Razmišljamo naglas – Eurosong 2019. (9)

Podijeli na Facebook Twitter
Autor: Filip Vale

S današnjim devetim nastavkom, u kojeg ćemo uključiti i završno razmatranje, do kraja je došao naš projket Razmišljamo naglas – Eurosong 2019. U razmaku od nešto više od dva tjedna naš sedmeročlani komentatorski žiri preslušao je i prokomentirao je 41 pjesmu ovogodišnjeg Eurosonga, međutim samo njih pet je došlo do ovog završnog dijela. Kakve su bile njihove ocjene, saznajte u nastavku. Ujedno vas pozivamo da nam se pridružite u komentiranju u komentarima ispod, te u rješavanju anketa, koje će biti otvorene do 28. travnja u 14:00 sati.


5. ŠVEDSKA

Andrea: Kao što sam već i komentirala u RN MF, bilo je i boljih pjesama u švedskoj konkurenciji. Još uvijek ne razumijem što je to toliko posebno u ovoj numeri. Dobro, John je karizmatičan i da, Švedska mi je grower, ali ne zaslužuje pobijediti ove godine. Gospel dio u pjesmi je zaista fantastičan. Scenski nastup je odlično osmišljen i mislim da će takav ostati i za Eurosong, a s tim Šveđani ne mogu pogriješiti.

Ocjena: 7/10

Bartol: Točno se dogodilo ono što sam sumnjao da će se dogoditi nakon RN Melodifestivalen. I pjesma i John Lundvik su mi „sjeli“ i sad volim poslušati i pogledati Too Late For Love. Mislim da bi mogao John mogao lako završiti kao Måns – prvi kod žirija, treći kod publike i ultimativni pobjednik. Je li moj prvi izbor? Nije. Bih li se bunio da se to dogodi? Apsolutno ne.

Ocjena: 8/10

Bojan: On zaista ima vrlo ugodan glas i ovo je dobra pjesma. Ono što svakako krasi ovu pjesmu i podiže je na mnogo viši nivo je taj fantastični gospel trenutak u kojem uživam zaista. Ako su prošle godine uspjeli dobiti žiri s onom pjesmom, tek sa ovom vjerujem da hoće, a što se publike tiče, apsolutno sam siguran da će biti bolje plasirani nego prošle godine.

Ocjena: 7/10

Faruk: Kako sam i napisao u melodifestivalenskom Razmišljanju naglas, ova je pjesma stvarana, ne za pobjedu na MF-u, već za pobjedu na Eurosongu. Veoma dopadljiva melodija i Johnova neodoljiva pojavnost su glavno oružje ove pjesme. Dok je slušam mogu zamisliti konfete koje padaju po pozornici dok odjavna špica trči po ekranu.  Gospel dio je ono što kod mene ovu pjesmu izdvaja u red favorita za pobjedu i ne bih baš organizirao nerede i proteste ako 2020. odemo u Švedsku.

Ocjena: 10/10

Luna: U posebnom izdanju RN-a spomenula sam kako ovo zvuči kao ažurirana verzija prošlogodišnje austrijske pjesme. Kod toga i dalje stojim, samo što je John karizmatičniji od Cesára. Međutim, tu mi fali još malo šuga kako bih dala najvišu ocjenu.

Ocjena: 8/10

Marija: Ja bih osobno mogla nabrojati barem pet švedskih pjesama u novije vrijeme boljih od ove, no postoji razlog zašto je Too Late For Love posebna. Prvo, za razliku od svog prethodnika koji se dobrano osramotio na televotingu, John Lundvik zna „prodati“ priču. I pjesma i nastup su u jednakoj mjeri razrađeni do savršenstva tako da gledatelju ne ostavljaju prostora za strujanje misli što bi bilo kad… Drugo, radi se o izuzetno karizmatičnom pjevaču koji uspješno prenosi svoje emocije u pjesmi koju prije svega osjeća i iza koje stoji.  I treći, meni možda i najposebniji detalj je trenutak u kojem se njemu na pozornici pridružuje zbor. Taj gospel trenutak je toliko upečatljiv i toliko moćan da pjesmu koja je i lagana i jednostavna čini još lepršavijom ali i zahtjevnijom. Ne znam ima li smisla ovo što želim reći.  U principu, summa summarum – bez ikakve sumnje Švedska će se penjati visoko. Zasluženo visoko.

Ocjena: 10/10

Milka: Too Late For Love je švedska pjesma, produkcijska kvaliteta se odmah čuje, ali pomalo su počele već sve nalikovati jedna drugoj. Bit će fešte i sigurno TOP10. Ništa za dodati.

Ocjena: 9/10

UKUPNA OCJENA: 59/70

PROSJEČNA OCJENA: 8,429

Švedska 2019.

 • Užasna je (1) (7%)
 • Ne sviđa mi se (2) (7%)
 • OK je (3) (23%)
 • Dobra je (4) (26%)
 • Jako mi se sviđa (5) (37%)

Zahvaljujemo na glasanju

Loading ... Loading ...


4. ŠVICARSKA

Andrea: Moj ovogodišnji favorit (uz Island i Nizozemsku). Zaista najbolja pjesma ove godine. Švicarci su se konačno vratili među favorite nakon dugo vremena i zaista im želim pobjedu. Ako Fuego nije uspio lani dobiti titulu koju zasužuje, nadam se da će She Got Me ispraviti nepravdu. Nastup će vjerojatno biti pun plesa i energije, što će i publika i žiri sigurno nagraditi.

Ocjena: 10/10

Bartol: Uh… Dugo sam razmišljao kako ću iznijeti svoje mišljenje o ovoj pjesmi, a mislim da ga najbolje opisuje činjenica da ju svaki puta preskočim kada dođe na shuffle. Dao sam joj šansu puno puta, pokušavao shvatiti zašto je toliki fan favourite, ali mi se u konačnici jednostavno – ne sviđa. Nisam lud naravno da izjavim da je pjesma totalno smeće, jer nije, ili da joj namjerno spustim ocjenu zato što je „favorit“, samo je po mojem mišljenju hype puno prevelik za Švicarsku ove godine.

Ocjena: 6/10

Bojan: Meni je ovo tako dobro, zarazno, efektno i plesno. Zaista svaki put kad čujem ovu pjesmu poželim plesati i uhvatio sam sebe kako ju znam pjevušiti tako dok idem ulicom. Luca je kompletan paket, on i pleše i pjeva i zaista mislim da će ovo ići vrlo visoko u Tel Avivu. Bio bi red da Švicarci osjete malo kako je to biti u TOP10.

Ocjena: 10/10

Faruk: Pjesma koja je u vrhu kladionica, a ja glavu razbijam pitanjem: „Zbog čega?“ ove godine dolazi iz Švicarske. Ovo je čak i više Fuego u pokušaju nego Replay. Uz bitnu razliku da Fuego možda može prodati Cipranka ili Grkinja, ali Švicarac vrlo, vrlo teško. Švicarska je, ako mene pitate, i prošle i godine ranije imala bolju pjesmu od ove.

Ocjena: 4/10

Luna: I dok mi prošle godine Fuego porastao tek nakon nastupa, za ovogodišnju švicarsku pjesmu moram priznati da mi je upala na prvo slušanje. Kad sam se već pomirila da mi favorit ove godine neće pobijediti na Eurosongu, neka barem pobijedi druga najbolja pjesma.

Ocjena: 10/10

Marija: Ono što je Cipar htio postići, Švicarska je postigla. Pjesma koja stoji sama za sebe, plesna, dinamična, catchy, zanimljiva i odvažna u kombinaciji sa simpatičnim pjevačem mogla bi im donijeti visoki plasman. Tražeći im nekakvu manu, morala sam ići toliko daleko da jedino što bih promijenila je naziv za koji smatram da bi trebao biti Dirty Dancing. Nadam se da u osmišljavanju i realiziranju scenskog nastupa ovog puta ne mogu pogriješiti. Sve što im treba je par plesača koji će upotpuniti ovu priču i uspjeh je zagarantiran.

Ocjena: 9/10

Milka: U ovu skladbu sam se zaljubila od prvog slušanja. Definitivno, jedan je od mojih favorita za pobjedu. Kažu da pjesma liči na Fuego a da je Luca muška verzija Eleni, međutim ne smatram da je to tako i jako su mi dobri oni orijenatni zvuci. TOP3 sigurno, nadam se. 🙂

Ocjena: 11/10

UKUPNA OCJENA: 60/70

PROSJEČNA OCJENA: 8,571

Švicarska 2019.

 • Užasna je (1) (3%)
 • Ne sviđa mi se (2) (4%)
 • OK je (3) (11%)
 • Dobra je (4) (18%)
 • Jako mi se sviđa (5) (65%)

Zahvaljujemo na glasanju

Loading ... Loading ...


3. SJEVERNA MAKEDONIJA

Andrea: Jako lijepa balada s jako lijepom porukom. Svidjela mi se na prvo slušanje, što je dobar znak. Vidi se da su se Makedonci potrudili i zaista se nemaju čega sramiti. Ovu pjesmu, za razliku od nekih, ne preskočim kada mi dođe na shuffle u playlisti. Nadam se da će nastup biti pamtljiv.

Ocjena: 6/10

Bartol: Čisti „ježitis“ od prve do zadnje sekunde ove pjesme. Ponosan sam na Makedoniju, predivna balada koja mora pronaći svoje mjesto u finalu. Sedamstota sreća za makedonski nastup, ali ako su ikad morali dati sve od sebe onda je to sad. Nemojte me iznevjeriti!

Ocjena: 10/10

Bojan: U ovu pjesmu sam se instant zaljubio i osvojila me je na prvu. Tamarin glas, melodija, tekst, aranžman, spot, apsolutno sve. Složio bih se sa kolegom Farukom koji je u nekom privatnom razgovoru rekao da bi bilo dobro da se na LED ekranima prikazuju dame iz spota, a također se slažem i s Williamom s Wiwibloggsa koji je rekao da je Tamarino lice najbolji staging. Jako vjerujem u ovu pjesmu i njen dobar plasman.

Ocjena: 10/10

Faruk: Tamarin glas je sve u ovoj pjesmi – i glazba, melodija, aranžman, atmosfera… Uspjeh makedonske priče za 2019. godinu će ovisiti od toga u kojoj će mjeri Tamara uspjeti emociju i poruku iznijeti na scenu. Meni je ova pjesma vrlo lijepa, jednostavna, a opet „vrišti“ o jednoj vrlo aktualnoj i važnoj temi. Nadam se samo da je s onim prefiksom „FYR“ otišla i opsesivna potreba da se dobre makedonske pjesme uništavaju grozomornim i da-te-bog-sačuva nastupima.

Ocjena: 9/10

Luna: Instrumental i poruka pjesme mi se sviđaju, ali… Imam osjećaj da mi ovdje nedostaje. Kako bi rekao Pažanin, „ostalo mi je nedorečeno“.

Ocjena: 7/10

Marija: Nije nam potrebno nikakvo preveliko glazbeno znanje da bismo već s prvim taktovima shvatili pravac ove pjesme. Sa svakom sekundom više ježila sam se više. Sa svakim stihom više, doživljavala sam ju bolje. I na samom kraju pjesme, priznajem ispustila poneku suzu. Ovo je toliko lijepo, toliko emotivno, toliko očaravajuće da se usuđujem reći da ako Makedonci ovime ne uđu u finale – neće nikad. Njezina izvedba, glas i vjera, ne samo u ovu pjesmu već i u njezinu poruku je ono što ju čini uvjerljivom i kvalitetnom. Bravo!

Ocjena: 9/10

Milka: Prelijepa emotivna balada koja ima snažnu poruku o girl power, ali i da trebamo svi biti ponosni na sebe. Sjeverna Makedonija prvi put šalje ovakav tip balade. Tamara je dokazala puno puta da neće bit nikakvih iznenađenja što se interpretacije tiče, a za scenski nastup i stajling o koji svi brinemo vjerujem da će ovoga puta biti na nivou pjesme i interpretacije.

Ocjena: 10/10

UKUPNA OCJENA: 61/70

PROSJEČNA OCJENA: 8,714

Sjeverna Makedonija 2019.

 • Užasna je (1) (1%)
 • Ne sviđa mi se (2) (11%)
 • OK je (3) (18%)
 • Dobra je (4) (32%)
 • Jako mi se sviđa (5) (37%)

Zahvaljujemo na glasanju

Loading ... Loading ...


2. ITALIJA

Andrea: U početku nisam bila obožavatelj, ali sam sa sve više slušanja počela biti ovisna o Soldima. Zaista se radi o jednoj kvalitetnoj i dobro isproduciranoj pjesmi, koja zaslužuje pažnju koju dobija. Bojim se da je publika neće prepoznati, a pitam se i je li nastup sa Sanrema dovoljan da privuče eurovizijski žiri, ali hajde, razmišljajmo pozitivno.

Ocjena: 9/10

Bartol: Bio mi je favorit dok nije većina pjesama objavila svoje pjesme. Nakon toga, iako mi je i dalje dobra, malo mi se izgubila u mnoštvu i prestao sam ju doživljavati jednako kao na početku. I dalje, za vrijeme pisanja ovog komentara, čekam na skraćenu verziju pa i ne znam kako će zvučati završni proizvod.

Ocjena: 8/10

Bojan: Italija ima odličnu pjesmu za ovaj Eurosong. Mahmood svojom interpretacijom drži pažnju tokom cijele pjesme, a refren se ne zaboravlja tako lako. Mislim da će Italija ponovno biti u vrhu ove godine.

Ocjena: 8/10

Faruk: Soldi je pjesma koja vas – ili kupi na prvu, ili vas ne kupi nikako. Ja spadam u ovu prvu grupu. Pjesma je ova koja o jednoj teškoj temi govori kroz stilski zanimljivu perspektivu, s Mahmoodovim vrlo upečatljivim vokalom. Tu je i taj dio s pljeskom koji stvara posebnu interakciju publike i izvođača već nakon prvog refrena, a na koji Talijani zasigurno računaju. Ipak, teška srca priznajem da je ovo jedna od pjesama koje nikako ne mogu vidjeti kao pobjedničke, ma koliko bi to bilo dobro i za nas i za Eurosong.

Ocjena: 9/10

Luna: Prvo, za sve koji će reći da je bio loš na televotingu na Sanremo – pokušajte pratiti jednu večer Sanrema od početka do kraja, pa da vidimo kolika će vam biti koncentracija. Drugo, oni koji su ipak uspjeli održati koncentraciju, znat će da je ovo jedna od najboljih kompozicija na ovogodišnjem natjecanju. Meni osobno, ovo je pjesma kojoj se uvijek rado vraćam i koja treba pobijediti na ovogodišnjem Eurosongu. S obzirom da je ove godine uvedena i opcija tzv. Zlatna lopta za nama najbolju pjesmu, ja od 9. veljače imam pjesmu kojoj ću tu opciju dati.

Ocjena: 11/10

Marija: Dvije su mi neostvarene želje za čije bih ostvarenje, ako je potrebno prodala i  bubrege. Prva i Vama nerelevantna je vidjeti Liverpool kako diže trofej pobjednika Premier Lige (po mogućnosti dok sam još živa), a druga (prikladnija za ovu stranicu i teme kojima se bavimo) vidjeti Italiju na mjestu koje joj pripada od 2012. godine od kada se vratila. Baš od te davne Loreenine godine, oni su svake godine Eurosongu nudili nešto ne samo novo za nas, nego novo i za njih. Od emotivnih balada do nezaboravljivih plesnih pokreta Francesca Gabannija.

Eurosong već godinama žudi za hitom, a Soldi je najupečatljivija, najoriginalnija i najzanimljivija ovogodišnja pjesma. Od melodije, teksta, službenog videa, nadam se nastupa i vokala ovo zvuči pobjednički. I nadam se, držim fige, molim se svim svecima da će se sljedeće izdanje održati negdje u Italiji.

Ocjena: 10/10

Milka: Vrlo zanimljiva pjesma. Sviđa mi se spoj talijanskog i arapskog jezika, i lako se upamti. Želim puno sreće za što bolji plasman.

Ocjena: 9/10

UKUPNA OCJENA: 64/70

PROSJEČNA OCJENA: 9,143

Italija 2019.

 • Užasna je (1) (3%)
 • Ne sviđa mi se (2) (5%)
 • OK je (3) (6%)
 • Dobra je (4) (20%)
 • Jako mi se sviđa (5) (66%)

Zahvaljujemo na glasanju

Loading ... Loading ...


1. NIZOZEMSKA

Andrea: Predivno, emotivno, prekrasno…Mnogo je lijepih riječi koje mi naviru na spomen pjesme Arcade. Niti jedna ovogodišnja pjesma me nije uspjela taknuti kao ova i mislim da je Nizozemska potpuno opravdano prva na kladionicama. Bilo bi lijepo iščekivati Eurosong 2020. u Amsterdamu, ali ne želim polagati nade prerano. Duncanov vokal je magičan i odvlači me u drugi svijet. Bravo za Nizozemsku!

Ocjena: 10/10

Bartol: Ove smo godine, kako i sami znate, uveli pravilo da jednoj državi možemo dati 11 bodova. Kad bih ih bar mogao još jednom dati, dao bih tu jedanaesticu Nizozemskoj. Mistično, a moćno, jednostavno i sažeto, a nevjerojatno komplicirano i predivno, napravljeno savršeno do zadnjeg detalja, i da pobijedi, isto kao i Slovenija, ovo bi mi bila najdraža pobjednička pjesma 2010.-ih. Zauvijek će mi ostati na shuffleu. Držim fige da se ne utopi u moru zvanom fan favourite. Iako vidjeli smo da zna plivati u spotu pa ne bi trebalo biti problema oko toga hehe. 😀

Ocjena: 10/10

Bojan: Kad sam prvi put čuo ovu pjesmu kako treba – sa slušalicama u ušima i u potpunosti se prepustio njoj – to je bilo to – čista ljubav, emocija, glas, melodija, sve. Nizozemci stvarno šalju jednu savršenu pjesmu. Sa svakim novim slušanjem sve je više volim, a sa svakom novom Duncanovom uživo interpretacijom sve više verujem da  ovo može do pobjedničkog postolja.

Ocjena: 11/10

Faruk: Oni koji nas svake godine čitaju već su mogli uočiti da se svake godine cijepim protiv „hype-ova“ i trudim ostati imun na „favorite kladionica!“. No, ove godine ću morati položiti oružje pred ovim remek-djelom. Pjesma koju sam prvi put čuo u 5:30 h jednog jutra i od tad je pokušavam izbaciti iz glave. Duncan u glasu donosi takvu emociju, takav bol da se svaki put kad iz falseta pređe u „puni glas“ naježim. Nizozemska ovom pjesmom zaslužuje pobjedu više nego bilo tko drugi, a Eurosong bi od Amsterdama 2020. imao samo korist.

Ocjena: 11/10

Luna: Ovo mi je jedna od pjesama koje slušam. I slušam. I dalje slušam. I ne kužim hajp. OK, lijepo je producirano, ali meni osobno ovo nije pobjednik Eurosonga. Mišljenja sam da ove godine ima boljih pjesama koje više konkuriraju za pobjedu.

Ocjena: 6/10

Marija: Male su nijanse koje ponekad odluče sviđa li nam se nekad nešto ili ne. Ono što je mene oduševilo jest stvarnost i istinitost ove pjesme. Ne pretvaranje i zamatanje u celofan nešto što nije. Možda je previše filozofski, ne znam, ali ja jako volim pjesme koje iza sebe imaju priču, poruku, emociju s kojom se možete povezati. Pjesme koje ostaju i ostave trag. Small town boy in a big arcade – držim ti fige za najveći uspjeh.

Ocjena: 10/10

Milka: Ova pjesma važi za favorita za pobjedu ove godine. Na kladionicama je za sada prva. Hoće li Nizozemska pobijediti? Kada sam prvi put poslušala Arcade, nisam pala u nesvijest. Ok, lijepa je, emotivna i tužna balada. Ali ne mogu ne kazati kako ima zarazan refren koji odmah ostaje u glavi (Loving you is a losing game) i catchy melodija. Ostaje da vidimo kako će izgledati  i zvučati uživo.

Ocjena: 9/10

UKUPNA OCJENA: 67/70

PROSJEČNA OCJENA: 9,571

Nizozemska 2019.

 • Užasna je (1) (8%)
 • Ne sviđa mi se (2) (4%)
 • OK je (3) (7%)
 • Dobra je (4) (16%)
 • Jako mi se sviđa (5) (65%)

Zahvaljujemo na glasanju

Loading ... Loading ...


ZAVRŠNO RAZMATRANJE

Andrea: Iako sam u početku grizla nokte misleći da će ovo biti jedan od najgorih izdanja Eurosonga, kada su sve pjesme izašle uvidjela sam da ova godina uopće nije loša (što pokazuju i moje ocjene :D). Naravno, o nekim pjesmama ću još sto puta izmjeniti mišljenje, zato ne uzimajte moje komentare previše k srcu. Sve u svemu, zadovoljavajuća godina.

Prosječna ocjena: 6,854/10

Bartol: Izuzetno sam zadovoljan ovogodišnjim Eurosongom. Kvaliteta pjesama je po meni na razini 2016. i 2015., koje su mi najdraže godine u ovom desetljeću. Mislim da nas je sve ove godine Eurosong naučio da treba čekati dok sve države ne objave svoje uzdanice, pa da možemo stvarno suditi kakva je godina. Glavni favoriti su mi Slovenija i Nizozemska, a bio bih jako sretan da pobjedu odnesu i Belgija, Cipar i Makedonija. Koja god pjesma da pobijedi, a da sam joj dao 8 i više na ovogodišnjem RN, ne bih se bunio, a takvih pjesama je dosta tako da se nadam da ću ove godine baš jako biti zadovoljan pobjednikom. Jedva čekam Eurosong i jedva čekam vidjeti nastupe!

Prosječna ocjena: 6,293/10

Bojan: Generalno gledano ove godine Eurosong nudi dobre pjesme i to one koje će se rado slušati i nakon što se natjecanje završi. Kada pogledam svoj prosjek ocjena u odnosu na sve #rn-ove u kojima sam sudjelovao, ova godina je u rangu sa 2016. i 2017. godinom koje su ostavile dobre pjesme. Na pitanje tko bi mogao pobijediti, smatram da će biti dosta neizvesno, što mi je drago jer je nekoliko pretendenata za najzvučniju titulu ovog natjecanja i imam osjećaj neke blage „napetosti“ i isčekivanja. Osobno bih volio da na samom vrhu budu Tamara Todevska ili Duncan, ali za sada po mom mišljenju su tu i Luca Hanni i Mahmood. No, svakako sve će se to iskristalisati nakon proba i polufinala. Kako bilo, želim nam svima još jedan lijep Eurosong i da uživamo u dva tjedna za koji svaki eurovizijski fan živi.

Prosječna ocjena: 5,951/10

Faruk: Kako smo se nadali, odlično smo se udali u ovoj eurovizijskoj 2019. godini. Pjesme s kraja sezone su spasile cijelu priču i ponudile nam jednu dosta dobru godinu. Iako manjka originalnosti, hrabrosti i spremnosti da se napravi ozbiljniji iskorak, ova godina je kvalitetom u rangu nekih svojih prethodnika. Što se mojih favorita tiče – iz ocjena je jasno da bih na tronu, od realnih pretendenata na pobjedu, volio vidjeti Nizozemsku, Švedsku ili Italiju. Svakako ću i nakon svibnja slušati pjesme iz Poljske, Albanije, Sjeverne Makedonije i mnoge druge. Nadam se da će svi oni skandali i peripetije kojima smo svjedočili ostati iza nas i da će iz Tel Aviva u Europu stići dobar i zanimljiv prijenos.

Prosječna ocjena: 5,854/10

Luna: Kad sam krenula pisati komentare za ovogodišnji RN, pomislila sam kako će mi svaki komentar biti obilježen barem jednim gifom iz RuPaul’s Drag Racea. Također, vjerovala sam da će mi većina ocjena biti najviše do 5/10, eventualno 6/10. Nakon preslušavanja zadnje pjesme, priznajem da su ovogodišnje pjesme bolje nego što sam mislila, međutim, ne mogu reći da mi je ova godina među dražim godinama. Što se mene tiče, najradije bih htjela da dogodine idemo u Rim ili Torino, no možemo i u Bern ili Ženevu, ne bih se bunila.

Prosječna ocjena: 5,927/10

Marija: Kao i svake godine, Eurosong 2019 nam je ponudio neke pjesme koje ćemo pamtiti više, dok ćemo neke zaboraviti s prolaskom finalne večeri. Generalno, ja sam ponudom zadovoljna. Raduje me vidjeti organizaciju koju je Izrael pripremio i nastupe koji će sve ili podići na višu razinu ili srušiti na najniže grane. Moji su favoriti jasni. Italiju bih najviše voljela vidjeti na pobjedničkom tronu zbog svih navedenih razloga, dok Nizozemska i Grčka popunjavaju moj TOP 3.

Prosječna ocjena: 6,049/10

Milka: Kao i svake godine, i ovaj Eurosong nudi i pjesme koje postaju evergreeni i one koje nikako da upamtite bez obzira koliko se trudite. Kada su počele izlaziti pjesme, većina komentara su bila negativna kao “nitko ne želi pobijediti” jer nema onu pravu pjesmu za pobjedu. Kada sam prvi put poslušala sve pjesme, odmah mi se nekoliko njih dopale, a kako ponovno slušam pjesme sve više i više, neke druge zavolim. Moji favoriti su Rusija, Španija i Švicarska, a ima i puno drugih kojih volim slušati privatno. Žao mi je što i ove godine dva polufinala nisu jednaka. U drugom polufinalu je većina ovogodišnjih favorita, dok je prvi mnogo slabiji. Sve u svemu čeka nas još jedan uzbudljivi Eurosong u kojem ne zna se tko će pobjediti. Jedva čekam da počnu probe i da vidim dvoranu uživo. Naravno veselim se i Tel Avivu i još jednoj evrovizijskoj avanturi.

Prosječna ocjena: 5,731/10


ZANIMLJIVOSTI

– Poredak devete grupe:

 1. Nizozemska 67/70 (9,571)
 2. Italija 64/70 (9,143)
 3. Sjeverna Makedonija 61/70 (8,714)
 4. Švicarska 60/70 (8,571)
 5. Švedska 59/70 (8,429)

– Ova grupa najmanje se svidjela Andrei, Bartolu Luni, a najviše Mariji Milki.

– Četvero komentatora ovoj je grupi podijelilo svoje Zlatne lopte. Tako su Bojan i Faruk svoju ZL dali Nizozemskoj, Italiji je ZL dala Luna, dok je Švicarskoj pripala Milkina ZL.

– Samo dvije komentatorice ove sezone nisu dale ni Zlatnu loptu niti Zlatnu kantu. To su AndreaMarija.

Pridružite nam se u 15:30 sati kada ćemo objaviti službene rezultate projekta Razmišljamo naglas – Eurosong 2019.!

Komentara 42

 1. Švedska – John je karizmatičan, zaraznog osmijeha, pjesma je izvrsno isproducirana, a gospel dijelovi su fantastični. Svejedno, meni fali ono nešto da bih mogla reći da je ova pjesma osvojila moje srce. Sigurno će ići u top 5, ali u pobjedu nekako ne vjerujem. Naravno, puno je bolje od zadnje dvije godine kad sam se pitala što se događa sa Šveđanima i zašto šalju te generične gluposti. Ipak, nije to još uvijek ona Švedska koju sam obožavala nekoliko godina zaredom, ali na dobrom su putu. 8/10, ocjena 4
  Švicarska – catchy i plesna dizalica kakva na Eurosongu često dobro prođe jer je to ono što ljudi vole. Nažalost, do mene to uopće ne dopire, ravnodušna sam prema takvim pjesmicama. Luca je šarmantan, prezentan i vjerujem da će to biti i plesno i vokalno na nivou. Dakle, meni se osobno ne sviđa, ali želim Švicarskoj dobar rezultat jer mislim da je vrijeme da i oni napokon zabljesnu. 5/10, ocjena 3
  Sj. Makedonija – ovo mi je divno, ježim se od prve do zadnje sekunde: vokal, melodija, snažna poruka, sve je kako treba biti. Ova moćna girl power atmosfera iz spota bi trebala biti prenesena na pozornicu i nadam se da će Makedonci ostvariti najbolji rezultat ikad, zaslužili su to. 10/10, ocjena 5
  Italija – prvim slušanjem me nije kupila, ali zato svakim sljedećim je. Super mi je Mahmoodov stav, catchy melodija, važna i bolna poruka koju pjesma nosi. Fascinantno mi je njegovo, naizgled, ležerno “nabrajanje” svega što je prošao, cool pristup teškoj temi. Nadam se da će uspjeti doprijeti do publike unatoč tome što ga neće svi razumjeti. 10/10, ocjena 5
  Nizozemska – ova pjesma mi pruža sve ono što očekujem od glazbe: čistu, nepretencioznu umjetnost i neusiljenu, iskrenu emociju. Smiruje me, jako se dobro osjećam dok ju slušam, sve teče tako lijepo i skladno. Amsterdam 2019. mi zvuči kao odlična opcija. 10/10, ocjena 5

 2. 1) Švicarska-Ocjena 5 i moje 1. mjesto 😊❤
  2) Italija-Ocjena 5 i moje 3. mjesto
  3) Nizozemska-Ocjena 5 i moje 6. mjesto
  4) Švedska-Ocjena 5 i moje 8. mjesto
  5) Sjeverna Makedonija-Ocjena 5 i moje 12. mjesto ☺

 3. Sto se tice RN ove godine moram reci da mi nije bio zanimljiv kao prethodnih godina. Zanimljiviji su mi podcastovi. Sama ideja da se ide o najlosije do najbolje rangiranih pjesama mi je pravo bezveze. Nadam se da cete vratiti stari obicaj, a najvise bih volio da RN bude u obliku podcasta, jer nekad ne mozes reci sve sto zelis u vidu teksta. Sto se generalno ove godine tiče moji glavni favorito su Švedska, Španija, Norveška i Švicarska, a moj TOP5 navedene zemlje i još plus Malta. Prilicno sam zadovoljan ovogodišnjom Evrovizijom i smatram da je konkurencija bas jaka i da stvarno nije toliko predvidljivo ko ce biti pobjednik izraelskog Eurosonga. Naravno nije u rangu sa tom 2016. ali svakako vrijedi dobre zabave i pracenja. Koncept razglednica mi se isto jako sviđa. 🙂

 4. @rossonero Sve potpisujem.. Kad već postoje posebni RN-ovi, neka portal obrati pažnju na Talijane..
  ipak je SanRemo takoreći majka eurosonga, a i ono što Talijani u zadnje vrijeme šalju nije za bacit.. ooooo, ne.. daleko od toga.. i ove se godine bacaju na vrh i neizbježno je da ćemo kad tad dočekati da oni postanu domaćini..
  stoga, od sljedeće godine očekujem pomak portala prema SanRemu..

 5. @ivanfranicsgmail-com … i za ovaj drugi post o popisu, hvala – hvala … i ja si dan danas mislim kako bi to bio ubitačan top10 … 😀 😀 … Možda te ovo oko yesyes bode u oči, ali sam ja ovaj popis sastavljao isključivo zbog audio verzija jer ionako nismo sve pjesme čuli u live izvedbama. Slažem se da su yesyes katastrofalni u liveu (bili su i prošle godine), ali moram reći da nisam ove godine imao previše izbora kod Mađara (meni inače drag i jak izbor, ova godina je izuzetak). Jedino sam mogao uzeti Middletonse, ili onu ”Madar repulj!” ili kako već. Što se tiče Manntre, hahaha, slažem se. Ali dobili su i ovako četvorku (vjv 9/10), a bolje od toga ne ide. Prije svega zbog odlične konkurencije u idealnom popisu. Da su oni recimo otišli na ovaj sadašnji Eurosong, bili bi tu negdje oko 5-10. mjesta. Što se tiče dedice Serhata, hahahaha, da ti budem iskren nisam ju pustio do kraja (samo sam ju jednom slušao), nit sam gledao spot. Čujem ju tu i tamo na nekim reakcijama ili top41 videima na yt, pa mi opet nikad ne proradi želja da ju opet poslušam. Ajde, možda će ti biti utjeha da su mi tek pretposljednji, ispred Francuza. 😛

 6. I za kraj, Holandija

  Od same objave pjevaca odmah su mi zvucali obecavajuce. Pjesma je stvarno jedna od najboljih ove godine, ali ne smatram da je sigurni pobjednik. Moram priznati da me ponekad malo i nervira toliki hype oko ove pjesme. Pjesma mi nije vise kao sto je bila kada je tek bila objavljena, a i Duncanova njeznost u pojedinim dijelovima pjesme me malo nervira. U svakom slucaju na mojoj TOP10 listi, ali nije mi bas prvi izbor za pobjedu ove godine. Mislim da ce zavrsiti kao Belgija 2017.

 7. @ivanfranicsgmail-com … hahahahahaha, čuj maher, hahahaha … hvala, hvala 😀 😀 😀 😀 … Također dijelim tvoje čuđenje i negodovanje činjenicom/kritikom da se nitko sa portala nije pobrinuo da budemo informirani u vezi ovogodišnjeg SanRema. Glavno da se izmišljao posebni ”Razmišljamo naglas” za Melodifestivalen, a SanRemo tko ”šljivi”. Valjda još nisu upoznati sa tradicijom ovog festivala i sa njegovom veličinom i značaje na sve ostale svjetske i domaće festivale glazbe. Možda će te se šokirati, ali stvarni Eurosong prije Eurosonga je SanRemo (od 1951.), pošto je na njegov sistem osmišljen i sam Eurosong (1956.), a kasnije i festival u Opatiji (1958.), Splitski festival (1960.), etc. Po meni je on u nekoj sferi događaja kao što su dodjela Oscara. Ali dobro.

 8. @rossonero Dobar ti je ovaj popis, pogotovo prvi vrhu.. samo mi bode u oči previsoko 6. mjesto yesyesu, budući da su live bili stvarno očajni.. čak je malo reći i to..
  inače, sve više-manje potpisujem.. dobro, mogao si Manntru malo podići kao i Serhata.. pa nije valjda da toliko ne voliš “Say na-na-na”?? Al, samo pogledaj spot i čim vidiš onu curicu, shvatiš da ovo ne može da bude najlošije 😀

 9. Svicarska- Moj TOP3. U pocetku me ova pjesma nije dobila i nisam razumio hype oko ove pjesme, ali sada:She got me! Plesno, moderno, pjevljivo. Predviđam fantastican nastup i TOP5 za Svicarsku ove godine. Fuego nije pobijedio prosle godine i postao nova Euphoria, ali sada mislim da je doslo vrijeme za novu “najbolju evrovizijsku pobjednicku pjesmu 21. stoljeca”.

  Makedonija-Lijepo, jednostavno i emotivno. U pocetku mi je bila u deset najboljih, a sada se nalazi oko 12. mjesta. Sigurno zasluzuje da se nađe u finalu, a i mislim da sada stvarno mogu imati dobar nastup, jer zapravo nista dodatno ni ne trebaju. I da, da ova pjesma predstavlja Rusiju mislim da bi Rusija bila jedan od favorita za pobjedu

  Italija- Meni zapravo nikad ova pjesma nije bila sad nesto woow. Tekst je odlican, produkcija je sjajna kao i Mahmood, ali jednostavno nesto fali u ovoj pjesmi. Nema tog nekog vrhunca, tog neceg sto ce ovoj pjesmi osigurati pobjedu. Mislim da glavni problem tu sjedi u refrenu. Omiljeni dio mi je onaj na arapskom. Isto kao Makedonija, negdje oko mog 12. mjesta. Od kada pratim Evroviziju od 2016. za sada mi je No Degree of Separation omiljena njihova pjesma.

 10. ŠVEDSKA
  Inače se palim na gospel, pogotovo na one gradacije sa zborom, ali nekako ne i u ovom slučaju.. ispravka – palim se, ali slično ko auto na prvoj uzbrdici tijekom polaganja za vozački.. treba više pokušaja, barem je meni trebalo 😛
  možda je za sve kriv još jedan gospel sa MF-a; Nanov “Chasing Rivers” koji mi je bio sveukupno prvi favorit s njihovog izbora, čak i unatoč tome što je to Nano dobrano izmasakrirao..
  skraćeno, nema mjesta za oba šerifa u gradu pa je John tu izvisio.. 7/10
  ——
  ŠVICARSKA
  Šviceri konačno skužili koja je dobitna kombinacija za uspjeh na eurosongu..
  odaberite latino-balkansku glazbenu primjesu s dodatkom vatre (fuega) i naočitog lika koji zna plesati (pjevanje je samo bonus) – voila!! Europa ima da poludi..
  vjerujem da ću gotovo svi koji su prošle godine glasali za Fuego prijeći na švicarsku stranu.. i dakle, pitam se pitam, hoće li i rezultat biti isti?? hmmmm 8,5/10
  ——-
  MAKEDONIJA
  E ako stvarno ni ovog puta ne prođu u finale – ključ u bravu i goodbye eurosong!!!
  naravno, to isto neću smjeti učiniti samo ako naprave ono što najviše vole – za*ebati nastup na maksimum..
  Koja je mjerna jedinica za katastrofalni scenski nastup?? Jedna Makedonija – Nemojte, dragi Makedonci, da se to uvede u esc udžbenike.. 😉
  8/10
  ——–
  ITALIJA
  Zahvaljujući talijanskom maheru s portala @rossonero upoznao sam se s ovogodišnjim San Remom, a da nisam ni znao da počinje.. kritika portalu, a i meni…
  zahvaljujući njemu i Italiju sam svrstao u one zemlje koji su zeznuli pri odabiru pobjednika.. joj-joj… a mogao sam živjeti u neznanju.. 😛
  Ne prođe dan, a da ne odslušam briljantne pjesme Irame te Federice Carta i još teže mi bude kad se sjetim da su one završile na tako mizernim pozicijama..
  no, barem je pobijedio Mahmood, moj treći favorit te iako “Soldi” ne pustim baš svaki dan, ima nešto što me veže za nju.. malo rezignirani početak, malo arapski, malo clap-clap.. već tjednima nb 4 u mojem Top-u
  8,5/10
  ——-
  NIZOZEMSKA
  Kažu da ne postoje bajke i da nije moguće da otvorivši ormar te maknemo debeli kaput uđemo u drugu dimenziju.. Vjerujem da se svako dijete barem jednom u životu uvuklo u ormar i očekivalo nešto wow..
  Nažalost, nije se ostvarilo.. Surova realnost.. Bajke ne postoje..
  Ali.. griješite!! Ipak postoje.
  Legnite na bilo što udobno, izvadite mobitel, stavite slušalice, pojačajte na najjače i pustite Duncanov masterpiece..
  Druga dimenzija je otvorena.. Uživajte u bajci..
  Ipak – ova pjesma ima veliku manu.. traje samo 3 minute 😉
  10/10
  ———————————–
  Teško da postoji bolji način za završiti ovogodišnji RN
  1. Nizozemska 10/10
  2. Italija 8,5/10
  3. Švicarska 8,5/10
  4. Makedonia 8/10
  5. Švedska 7/10

 11. Švedska – John trenutno drzi poziciju mog glavnog favorita za pobjedu ove godine. Pjesma je moderna, zanimljiva, tekst je fantastican, a zvuk svjetski. Ono sto mi je posebno zanimljivo je to sto ova pjesma zapravo predstavlja nastavak pjesme My Turn. John je simpatican, karizmatican i ima taj neki faktor evrovizijskog pobjednika. Stvarno bi bilo lijepo da poslije tri godine konacno pobijedi pjesma koja ce se slusati jos dugo, i koja nije nista ultra mega giga drugacije i ne znam ja sta. Skoro sam siguran da pobjeđuje kod zirija, ali vjerujem da ce i kod publike zavrsiti u TOP5. Iako je bio domacin prije 3. godine volio bih da ipak Štokholm ponovo bude domacin Eurosonga, a ujedno i da obnovim to sto sam propustio veci dio svedskog Eurosonga 2016 🙂

 12. Za mene je Nizozemska pobjednik, a ako ne pobjedi Nizozemska, nadam se pobjedi Italije. Švicarska mi se malo srozala nakon live-a ali naravno treba pričekati probe. Također se ne bi bunio pobjedi Slovenije iako sigurno neće pobijediti. Švedska mi iskreno nije za pobjedu (sorry @escfan), ali pjesma je i dalje dobra i zaslužuje top 10. Makedonija je odlična, ježim se svaki put kad čujem njihovu pjesmu (nemojte zeznuti nastup). Meni je i Rusija dobra, i vjerujem da bi uz dobar staging mogli puno toga postići.

 13. * ispravak prethodne idealne liste (kad sam brzoplet): Tek sam sad primjetio da nisam pomjerio Armeniju višlje, pošto sam ovu listu radio odma po završetku predizbora. Trenutno bi se Srbuk smjestila na 19./20. mjesto dolje napisane idealne liste. Također, predstavnik Islanda bi sada vjerojatno bili izabrani Hatari, isto oko 19./20. mjesta. 🙂 Ovo ostalo je tak kak je.

 14. ZAKLJUČNO RAZMATRANJE – s obzirom da sam dosta puta pričao o vrlo lošoj ovogodišnjoj sezoni, samo ću vam u prilogu ostaviti popis pjesama za koje sam smatrao da bi ovogodišnji Eurosong bio bolji i kvalitetniji. Popis će vam dovoljno reći što mislim o trenutno izabranim pjesmama kojih je svega nekolicina.
  _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
  Idealni Eurosong2019:
  (Ocjena: 5/5)
  1. Italija (Irama – La ragazza con il cuore di latta)
  2. Ukrajina (Maruv – Siren Song)
  3. Nizozemska (Duncan Laurence – Arcade)
  4. Francuska (Seemone – Tous Les Deux)
  5. Rumunjska (Laura Bretan – Dear Father)
  6. Mađarska (yesyes – Incomplete)
  7. Estonija (Viktor Crone – Storm)
  8. Australija (Sheppard – On My Way)
  9. Malta (Michela – Chameleon)
  10. Njemačka (Makeda – The Day I Loved You Most)
  11. Švicarska (Luca Hanni – She Got me)
  _ _ _ _
  (4/5)
  12. Švedska (John Lundvik – Too Late for Love)
  13. Cipar (Tamta – Replay)
  14. Danska (Simone Emilie – Anywhere)
  15. Portugal (Calema – A dois)
  16. Španjolska (Noelia – Hoy vuelvo a reír otra vez)
  17. UK (Michael Rice – Bigger than Us)
  18. Grčka (Katerine Duska – Better Love)
  19. Slovenija (INMATE – Atma)
  20. Hrvatska (Manntra – In The Shadows)
  21. Srbija (Ivana Vladović & Wonder Strings – Moja bol)
  22. Finska (Darude feat. Sebastian Rejman – Superman)
  23. Island (Tara Mobee – Fighting for Love)
  24. Albanija (Marko Strazimiri & Imbro – Leyla)
  25. Litva (Monika Marija – Light On)
  26. Bjelorusija (BLGN feat. Mirex – Champion)
  27. Latvija (Double Faced Eels – Fire)
  28. Norveška (KEiiNO – Spirit in the Sky)
  29. Moldavija (Vera Turcanu – Cold)
  _ _ _ _
  (3/5)
  30. Makedonija (Tamara Todevska – Proud)
  31. Belgija (Eliot – Wake Up)
  32. Izrael (Kobi Marimi – Home)
  33. Armenija (Srbuk – Walking Out)
  34. Austrija (Paenda – Limits)
  35. Azerbajdžan (Chingiz – Truth)
  _ _ _ _
  (2/5)
  36. Crna Gora (Ivana Popović Martinović – Nevinost)
  37. Rusija (Sergey Lazarev – Scream)
  38. Češka (Barbora Mochowa – True Colors)
  39. Irska (Sarah McTernan – 22)
  _ _ _ _
  (1/5)
  40. Poljska (Tulia – Fire of Love)
  41. Gruzija (Oto Nemsadze – Sul Tsin iare)
  42. San Marino (Serhat – Say Na Na Na)
  _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

  – I ovo je jedan način sjećanja na sve hrabre pale borce ove godine 😀

 15. ŠVEDSKA – Jedina pjesma na ovogodišnjem Melodifestivalenu koja ima materijala za Top5 (pa i top3) plasman na lošem ovogodišnjem Eurosongu. Jedna zaista uplifting gospel pjesma, a ako su Austrijanci prošle godine odlično prošli kod žirija, trebali bi i Šveđani ove godine. S druge strane mislim da će dobro proći i kod publike, za razliku od Austrijanca. I to s razlogom. U ovako lošoj konkurenciji stvarno pjesma koja diže mrtvih, posebno sa ovim gospel dionicom i kvartetom bek-vokala. Onaj break down i kad bek-vokalistice preuzimaju ulogu prvih vokala je pre moćan. Čak mi se u dosta trenutaka čini da su one lead vokali, a ne sam John, što je mali minus. S druge strane, u ovoj su pjesmi možda najbolje iskorištni bek-vokali ikada! Posebno mi se sviđa interakcija između glavnog vokala i bek vokalistica. Prenose nam neku toplu energiju tim pogledima. S druge strane mi se ne sviđaju pokreti nogama od Johna na 0:48, jer me podsjećaju na Ingrossa (zbljuv), te mi se ne sviđaju ni neki kadrovi iz profila i usiljeni osmjesi. Sve u svemu, mislim da će Švedi ove godine kombinacijom žirija i gledatelja biti u top 3. Nadam se da će pobijediti netko od zemalja koje dugo nisu pobijedila (Sudeći po kladionicama: Nizozemska ili Švicarska), pa nek Švedi budu u krajnju ruku tek treći. Zanimljivo, pozicija na kojoj se Švedska našla u ovom projektu i u mojem poretku je identična (9/10, ocjena 4, Top41: 5/41)
  _ _ _ _ _
  ŠVICARSKA – moram priznati da mi ova pjesma nije najbolje sjela prilikom prvog slušanja, ali mi je s vremenom sve više i više rasla u poretku. Kao najveći adut ove pjesme vidim u live preformansu i koreografiji švicarske pjesme predstavnice. U spotu je očito da je pjevač plesački potkovan i na nama je jedino da budemo strpljivi i da vidimo što će nam Švicarci pripremiti. Usporedio bih je sa prošlogodišnjom Fuego i sa koreografijom koja je pjesmu digla na novi level. Mislim da će isti scenarij biti ove godine za Švicarsku. Doduše, meni se Fuego sviđala i prije live nastupa, pa mi se tako sad sviđa Švicarska. Ima elemenata tradicionalne glazbe i modernog latino ritma. Prvo sam pomislio, još jedan Despacito (na srednjoeuropski način). Ali dobro, što da ne? Bit će zanimljivo vidjeti koliko će pjevač biti sposoban dobro pjevati i plesati istovremeno. Isto kao i Švedska, Švicarska se našla na identičnom položaju u poretku projekta RN i mojem osobnom poretku 🙂 (9,5/10, ocjena 5, Top41: 4/41)
  _ _ _ _ _
  MAKEDONIJA – pa dobro, nisam očekivao tako visoko Makedoniju u ovom projektu, ali je razumljivo, ipak je to jedna ex-yu država. Na prvo slušanje me nije previše oduševila, negdje mi je bila u rangu sa izraelskom, ali mi se ipak donekle popravilo mišljenje svakim novim slušanjem. No ne pretjerano. Pjesma pršti emocijom, čemu dodatnu notu daje melodija, posebice onaj fenomenalan dio solaže violončela. Uz iznimno jak i upečatljiv vokal pjevačice, ovo bi se trebalo i moralo plasirati u finale, pa makar uvijek podcijenjena Makedonija bila u ovom grotlu drugog polufinala. Doduše, meni za dodatne bodove treba nešto više, iako mi se malo po malo diže u poretku. Minus dajem na samu već isklišeiziranu tematiku pjesme. Da je Gabbani pobijedio one godine s majmunom, dogodine bi se valjda pojavila neka nova pjesma predstavnica radnog naziva ”Majmuniranje” ili nešto slično. Ne sviđa mi se to. Ukoliko Makedonci opet ne zaribaju sa scenskim nastupom (a na ovoj pjesmi je to lako i teško u isto vrijeme) onda će sigurno dobiti veću ocjenu od mene. Hoću reći, ako tu energiju dobro prenesu na sve nas tokom gledanja samog showa. Definitivno uz Sloveniju najbolja pjesma s ovih prostora. (7,5/10, ocjena 3, Top41: 16/41)
  _ _ _ _ _
  ITALIJA – Pa dobro, mislim da sam se dovoljno istrošio na negodovanje oko samog načina izbora Mahmooda kao predstavnika Italije. Stajalište oko toga se nije ni dan danas promijenilo. Svejedno, Soldi mi je bila treća u poretku ovogodišnjeg San Rema sa identičnom ocjenom koju će sada dobiti. No, teško se oteti dojmu da su postojale dvije čiste desetke na natjecanju koje neće vidjeti Tel Aviv (pozz Irami i Ultimu). No što je tu je. Najviše mi se u ovoj pjesmi sviđa njen moderan štih i fenomenalan vokal Mahmooda. Usporedio bih ga sa predstavnicom Grčke. Jednako su unikatni, neobični i upečatljivi. Njegov vokal me podsjeća na neki glazbeni instrument, toliko je specifičan da bi ga komotno mogli koristiti na nekoj glazbenoj podlozi. Ono što me zabrinjava oko ove pjesme i Tel Aviva je scenski nastup. Nadam se da neće preslikati ono sa San Rema, jer je meni bilo pre prazno, pa sam se samo i mogao osloniti na njegov fenomenalan vokal. Trebali bi Talijani nešto originalno smisliti. (9/10, ocjena 4, Top41: 8/41)
  _ _ _ _ _
  NIZOZEMSKA – A što reći za mojeg osobnog favorita ovogodišnjeg Eurosonga? Ako želite znati što ja mislim, pročitajte opet sve komentare naših urednika (osim Lune i Milke) na ovu pjesmu. Sve ćete epitete tamo pronaći. Ja mogu zaključiti da je ova pjesma MASTERPIECE i da bi se vjerojatno prošetala do pobjede i prijašnjih nekoliko izdanja Eurosonga, pa možda bi čak bio i pravi takmac Euphoriji (sigurno bolji od Babuški). Tako da mu neće biti teško prošetati se u ovoj otužnoj konkurenciji (čast nekolicini interno izabranim pjesmama koje su spasile ovaj Eurosong od totalnog rasula). Još ću jednom kratko i jasno ponoviti što mislim o ovoj pjesmi – MASTERPIECE! (11/10, ocjena 5, Top41: 1/41)

 16. Nizozemska- ne pamtim kad san se zadnji put toliko zaljubila u jednu pjesmu, naročito baladu. Duncan mi djeluje simpatično i skromno te zaslužuje pobjedu. Amsterdam 2020 🎉
  Italija- moj broj dva ove godine. Tijekom Sanrema nisam posebno obraćala pažnju na tu pjesmu, ali mi se nakon pobjede uvukla pod kožu
  Sjeverna Makedonija- zaslužuje biti u top 3, premda nisam sigurna hoće li do toga doći. U krvavom je polufinalu i teško će se tu izboriti finale, premda držim fige
  Švicarska- kad sam prvi put čula pjesmu, bila sam oduševljena, no s vremenom je to sve splasnulo. Odlična mi je pjesma, ali ne u nekoj veliko mjeri
  Švedska- Ove godine mi se čak pjesma sviđa, zaslužuje top10

 17. Dobra mi je Švedska ove godine. Pomalo mi raste u topu. Lijepa je. Mali ima pristojnu pjesmu. Nastup će sigurno biti na nivou.
  Švicarska mi je do nedavno bila prvi favorit za pobjedu. Ma još je! 🤣Pjesma me osvojila na prvu. A sada pomalo razmišljam o riječima… pomalo me počela nervirati, ali samo malo. Smeta me taj seksualni kontekst… A nastup će biti fuego 😳
  Proud je također dobra pjesma. Ali i ona me već počela malo nervirati. Čini mi se da je osvojila previsoko mjesto u RN. Nek osmisle dobar nastup i mogu u finale. Ipak, nešto mi još fali. Nadam se da će se to vidjeti kad bude pjevala uživo, mislim da bi to moglo dati novu dimenziju pjesmi.
  OK, Italija. Nemate pojma koliko sam navijala za Il Volo! Zbog toga mi je trebalo vremena da budem blagonaklonija Mahmoodu. Trenutno mi se pjesma sve više sviđa. Mogao bi mali dobro proći.
  A Nizozemska? Kad sam je prvi put slušala, bila mi je super do refrena. On mi je pokvario dojam. Ove godine imam odbojnost prema zavijanju i falsetima… 😖 Sve u svemu, pjesma mi se s vremenom počela više sviđati. Bar ne pjeva kako je napaljen kao moj favorit za pobjedu 😆

 18. ŠVEDSKA- očekivano u top 5. John je karizmatičan i odlično pjeva. Lajkam i instrumental, a najviše mi se sviđa gospel dio. Jedino što bih mijenjao u cijelom paketu je nastup. Iako ima boljih pjesama po meni koje zaslužuju pobjedu, ne bih se bunio niti da se Švedska ove godine izjednači s Irskom po broju pobjeda! 9/10
  ŠVICARSKA- među mojim ovogodišnjim favoritima za pobjedu. Pjesma ima više elemenata koji su odlično ukomponirani i svako novo slušanje je gušt za mene. Jednostavno volim ovakav tip pjesama na eurosongu. Nastup će sigurno biti među boljima, jedino je pitanje kako će se Luca u svemu tome snaći. Glas svakako ima. 10/10
  SJEVERNA MAKEDONIJA- iskreno ne razumijem kako je ovo završilo u TOP 5 ovog projekta. Ne osporavam da je pjesma lijepa, počevši od melodije, pa do Tamare i glasa, te na poslijetku poruke. Ali “Proud” mi nikako nije materijal za ovako visok plasman pored ovogodišnje konkurencije kako u rn tako i za par tjedana. 7/10
  ITALIJA- kao što sam i priželjkivao. Ne znam što me više osvojilo od samog starta. Mahmoodova karizma i glas ili melodija i poruka pjesme. Ovo je jedna od onih pjesama koja ti se uvuče pod kožu i po kojoj pamtiš eurosong. 10/10
  NIZOZEMSKA- moram priznati da sam se cijelo vrijeme nadao da će Nizozemska pobijediti u ovom projektu. Definitivno dostojna pobjede i na pravom eurosongu. Pjesma koja mi se uvukla pod kožu odmah nakon prvog slušanja. Emocija, glazba, specifičan vokal, produkcija… mogu nabrajati do sutra. Kao da ne mogu naći opravdanu konkurenciju među ovogodišnjim pjesmama za ovo remek djelo! Bez sumnje moja ZLATNA LOPTA i 11/10.

 19. 1. Švedska (11/10, ZLATNA LOPTA)
  2. Nizozemska (10/10, ocjena 5)
  3. Švicarska (10/10, ocjena 5)
  4. Sjeverna Makedonija (10/10, ocjena 5)
  5. Italija (9/10, ocjena 5)

  Ovdje ocjene govore same za sebe 😀

  Biće ovo jedna jako zanimljiva eurovizijska godina. Jedva čekam 😀

 20. Nakon ovog projekta i mjesec dana preslušavanja evo novog mog poretka. Hellouuuuu Amsterdam 😉
  Sigurno ću se razočarati u neke pjesme nakon prvih proba, a neke će popraviti dojam. Jedva čekam!
  1. Nizozemska 10/10
  2. Švicarska 10/10
  3. Grčka 9/10
  4. Cipar 9/10
  5. Španjolska 9/10
  6. Italija 9/10
  7. Mađarska 9/10
  8. Azerbajdžan 8/10
  9. Velika Britanija 8/10
  10. Sjeverna Makedonija 8/10
  11. Švedska 8/10
  12. Armenija 7/10
  13. Belgija 7/10
  14. Rumunjska 7/10
  15. Srbija 7/10
  16. Rusija 7/10
  17. Moldavija 6/10
  18. Hrvatska 6/10
  19. Bjelorusija 6/10
  20. Finska 6/10
  21. Austrija 6/10
  22. Estonija 6/10
  23. Danska 6/10
  24. Malta 6/10
  25. Crna Gora 5/10
  26. Irska 5/10
  27. Norveška 5/10
  28. San Marino 5/10
  29. Latvija 5/10
  30. Češka 5/10
  31. Albanija 4/10
  32. Izrael 4/10
  33. Francuska 4/10
  34. Litva 3/10
  35. Njemačka 3/10
  36. Australija 2/10
  37. Poljska 1/10
  38. Slovenija 1/10
  39. Gruzija 1/10
  40. Portugal 1/10
  41. Island 1/10

 21. @vix-2-new Sve to izgleda divno i krasno za Nizozemce na papiru. Ali nemojmo zaboravit da je gotovo pa identičnu situaciju imao i Gabbani 2017. (pobjednik RN, pobjednik čitatelja Eurosong hr, prvi na kladionicama, vodstvo na brojnim stranim portalima), a na kraju nije završio ni u Top5. Sve se može promijeniti nastupom i glasanjem žirija.

 22. Moj ukupni poredak 🙂

  41. Moldavija
  40. Australija
  39. Poljska
  38. Njemačka
  37. Crna Gora
  36. Gruzija
  35. Litva
  34. Bjelorusija
  33. Estonija
  32. Latvija
  31. Armenija
  30. Austrija
  29. Malta
  28. Srbija
  27. Danska
  26. Češka
  25. San Marino
  24. Cipar
  23. Mađarska
  22. Albanija
  21. Azerbajdžan
  20. Makedonija
  19. UK
  18. Hrvatska
  17. Rumunjska
  16. Portugal
  15. Francuska
  14. Finska
  13. Irska
  12. Španjolska
  11. Izrael
  10. Švedska
  09. Slovenija
  08. Norveška
  07. Rusija
  06. Belgija
  05. Island
  04. Grčka
  03. Švicarska
  02. Nizozemska
  01. Italija

 23. @escfan Naravno da je teško reći u ime svih gledatelja da će Arcade odnijeti pobjedu, ali jedno je jasno-obzirom na pjesmu (uspoređujući pjesme i vokalne sposobnosti ovogodišnjih predstavnika bez obzira na nastup) mora se priznati da ova pjesma spada u top5 najboljih ove godine. A to pokazuju ne samo kladionice (1.mjesto) , RN urednici (1.mjesto), Glasači u anketi Eurosong.hr-a. U ovoj anketi preko 70%. Onda još one ankete od prije na eurosng.hr-u…svi su glasovali za Niz i Niz. Čak je pobijedila i u našoj igri Eurosong prije EUROSONGA. Na wiwiblogu vodi vodstvo, na anketi eurovision worlda nosi 1.mjesto sa na kojoj je glasalo 138 000 ljudi, za Nizozemsku kao najbolju-kliknulo je njih 29 000,a za drugu plasiranu Rusiju 9500. Na ovo se ne može zatvoriti oči i objetivno reći da pjesma nije dostojna top5. Tko god to rekao. Ja samo iznosim činjenice. Podržavam ja Švedsku i sve,ali Nizozemska je Nizozemska. Nema joj ravne.

 24. Ma @vix-2-new ubrzo ćemo sve saznati, manje bitne su i ankete i razmišljanja, ono što je bitno su glasovi 18.05. 😀 Ali da Duncan pobijedi bio bi to Sobral version 2, što mi se ne bi svidjelo. Svi znaju da obožavam dobre balade, ali u njegove 3 minute nema puno tako dobroga za mene osobno. Puno veću emociju mi izazove, recimo ”Scream” od ”Arcade” 🙂

 25. Poštujem svačije mišljenje ali neosporno je da jedan komentator voli samo otrcane ljubavne pjesmuljke pa napiše ovako nešto o Talijanskoj i Nizozemskoj pjesmi, neki ljudo ne znaju za umjetnost na žalost.

 26. Švedska- nakon onog blago rečeno užasa od 3min prošle godine koji je zasluženo od publike bio među zadnjima dolazi moj prošlogodišnji favorit Melodifestivalena, iako mi je “My turn” bio ljubav na prvo slušanje nije mi trebalo dugo da zavolim “Too late for live” pogotovo onaj dio kad big mame uskoče teški naježitis mislim da Švedskoj ne gine top 5 ali i pobjeda od žirija.

  Švicarska- jedan od mojih favorita od kad je pjesma izašla i stalno mi je na play listi Luca je izvrstan izvođač i plesač jedva čekam prve probe.

  Makedonija- također pjesma koja me oduševila na prvu ali mi i dalje nedostaje ono nešto s čime bi se uzdigla među Eurovizijskim velesilama, nadam se da Makedonija ulazi u zasluženo finale.

  Italija- kada sam gledala San Remo jedino što mi je od one naporne finalne večeri se urezalo u pamćenje bio je moj omiljeni Ultimo i Mahmood, iako sam isprve bila tužna što nije Ultimo pobjedio “Soldi” mi je bila najbolja pjesma do tada odabrana za ovogodišnji Eurosong a i ostala je do danas, jedino ju je poljuljala divota koju ću komentirati nakon ove pjesme. Daj Bože da idemo u Italiju dogodine.

  Nizozemska- kada mislis da si sve već vidio i doživio u vezi Eurovizijskih balada dođe “Arcade” i ostane zauvjek. A tek kad sam poslušala akustičnu verziju i tu Duncanovu emociju, naježila sam se kao nikad u životu, i što je meni posebno i kod Nizozemske i Talijanske pjesme je to što iza nje stoje dva pjevača s pričom onom životnom i želim od srca da jedna od ove dvije pjesme pobjedi,moje srce je nekako uvjek uz talijane ali sretna sam tko god pobjedi od njih dvoje.

 27. Tek sad vidim…svaka čast urednicima na završnom razmatranju. Možda je ovo i bolje nego tablice. I da, ove godine RN je odrađen dosta dobro. Posebno top15. Pohvale.

 28. Ah rekoh da je Holandija ako vec Italija mora biti druga. Naravno najbolja grupa do sad i svi su u zasluzenom topu kao uostalom i u mojih top 10. Samo jos da konstatujem da je Luna moj covek… Zlatna kanta Australiji i zlatna lopta Italiji. Bravo devojko. 😁😂
  Italija 10/10 moj br 1
  Svajcarska 9.5/10 moj br 2
  Svedska 9/10 moj br 4
  Holandija 9/10 moj br 5
  Makedonija 8/10 moj br 8

 29. Dosta mi je realističan ovaj top 5 jedino mi se čini da je Sjeverna Makedonija ovdje zalutala. Ok, lijepa je pjesma….ali pljuc, pljuc po Žaku zato što je poslao Roka s ful staromodnom pjesmom, a Tamarina kakti nije staromodna i još k tome reciklaža sličnih pjesama kakvih smo se već naslušali.

 30. @escfan Ali ne može 1 bit realniji od njih 6,7. 😛 ? Luna vs ostatak ekipe. Kao ni ja s Gruzijom. Meni je Gruzija možda 12.,a mnogima u zadnjih 5. Na kraju sam prihvatio činjenicu da ja u vezi Gruzije-ne razmišljam realno, to jest sad se ne bih razočarao kada ona ne bi prošla u finale. Tako i Nizozemska- ona će biti u pojednik. <3 Ps više od 70% ljudi ju je na anketi ocijenilo s "Jako mi se sviđa."

 31. ŠVEDSKA-Vidivši Švedsku na 5.mjestu, rekao sam si ,okej…ali onda sam se sjetio da je i Makedonija u top5. Hej??? Kako Švedska manje bodova od Makedonije? Švedska ove godine NAPOKON zaslužuje top5. Nakon par godina neopravdanih visokih plasmana ove godine zbilja to zaslužuje. Iako postoje 3,4 pjesme bolje (meni osobno Niz/Slov/Švic, Rus) od ove, ne bih uopće žalio da ovo pobjedi. Jaka pjesma, karizmatičan pjevač, ugodna atmosfera…Jedina mana mi je kada u drugom dijelu pjesme ove žene pjevaju(drugi put.) To mi daje predvidiljivu atmosferu, ali sve u svemu dobar paket.
  ŠVICARSKA- Da se ne ponavljam ,al WHAT???? Isto ispod Makedonije? Znači ovo je jedina pjesma ove godine koju ja jednostavno ne mogu prestati slušati, nema šanse da mi dosadi i apsolutno mi svaki put poboljša raspoloženje i tjera u ples. OVO MORA VISOKO. Obzirom da je Švicarska jako,jako podcijenjena zemlja ne bih se čudio kad bi ovoj pjesmi iskliznuo top10-ali to bi bio teški kriminal. Ne želim o tom razmišljati. Mora u top5, top3, ma može i pobijediti. NEKA.
  MAKEDONIJA-Grijeh je reći da ova pjesma ne zaslužuje finale, ali biti u top3-nema šanse. Mislim da su ovdje prevagnuli subjektivnost i susjedski odnosi. Pjevačica je sjajna, pjesma emotivna i kvalitetna (žiri je mora nagraditi), ali i ženski dio populacije na televotingu( hej,žene , vama pjeva.) Prava himna za prava žena. Mislim da bi Makedonija jedino uz pomoć politike mogla doći u top3, ako ne i pobijediti ,a razlozi su brojni ove godine:
  -promjena imena države, stanje u državi, poruka za prava žena itd…A i sami smo svjesni koliko politika igra ulogu na Esc. Ovako objektivno mislim da ima barem 10-15 boljih pjesama. Al susjedi, finale vam zbilja želim.
  ITALIJA-Ne znam zašto meni ova pjesma nije u top10. Znam da ju mnogi vole. Nakon milijun slušanja i dalje ju ne vidim u svom top10. Ali eto, nek joj je sretno. Zadnjih godina šalju dobre pjesme i stalno su pri vrhu. Tko zna,možda im se dogodi i da pobjede…Faruk: “Soldi je pjesma koja vas – ili kupi na prvu, ili vas ne kupi nikako”-odličan komentar.Sviđa mi se poruka pjesme, to zaista cijenim.
  NIZOZEMSKA-Možda se nitko neće složiti sa mnom ,ali meni je ovo dostojno Euphorije 2012. Ovo je nešto najbolje što sam čuo na eurovizijskoj sceni. Lak sam na emocije, ali ovdje padaju i najokorjela srca. Ova pjesma ima dušu, predivnu muziku, kako me Švica uvijek navede na ples, tako slušajući Nizozemsku uvijek se naježim, ALI baš svaki put. Tokom komentiranja ove pjesme zadnjih 2 mjeseca uvijek sam se suzdržavao od pisanja detalja, pa ću i sada kako ne bih pokvario ovo prekrasno čudo. OVO MORA POBIJEDIT. Ne 1, ne 2, dajem 5 zlatnih lopta umjesto urednika i svoju 6. Ova pjesma zaista zaslužuje da pokraj nje sjaje suze fanova eurosonga. <3

 32. Švedska – 8/10 moje 10. mjesto. Švedska je jedna od najboljih zemalja na ESC-u zadnjih 10ak godina, uz Azerbajdžan i još neke, jako se zaista trude za ovo natjecanje i puno ulažu. Jako dobra pjesma, gospel fantastičan, pjevač simpatičan totalno, ali meni već malo klišejizirano iz Švedske. UK mi je jednako dobra pa se ne priča o njoj toliko kao o Švedskoj npr. Ako pobjedi, nemam što zamjeriti jer je sve na mjestu, ali ja bih ove godine na tronu želio vidjeti nekog drugoga za promjenu. Ne sumnjam da će Švedska uskoro preteći Irsku na ljestvici ukupnih pobjednika.
  Švicarska – 10/10 moje 2. mjesto. Nobody put’s Switzerland in the corner! Odlična pjesma, odličan Luca, ima sve za pobjedu. Očekujem odličnu koreografiju, publiku na nogama, hrpu 12-ica. Ako ne pobjedi Nizozemska, neka pobjedi Švicarska. Sretno Luca 🙂
  Sjeverna Makedonija – 5/10 moje 28. mjesto. Ovu pjesmu sam jako podcijenio. Svakim slučajem mi je sve bolja i bolja i vjerujem da će proći u finale i uči u top 10. Podsjeća me na Rise like a phoenix, ali mi je punoooo bolja. I definitivno mi se popela na osobnoj ljestvici. Divan glas, divna melodija, poruka vrlo jasna, samo ne bih htio da nastup bude patetičan. Ponosan aposolutno!¨, ali nemojte makedonci napraviti limunadu. Sretno!
  Italija – 8/10 moje 7. mjesto. Italiju obožavam kao pjevačku naciju. Da mi čitaju TV raspored na talijanskom ja bih u tome uživao. Ovakva pjesma na ESC-u je nešto novo, moderno, upečatljivo, Mahmood će sigurno to dobro otpjevati. Jedva čekam live da vidim što su nam pripremili. Iako želim pobjedu Italiji (još od Marca Mengonija <3 )mislim da se to neće dogoditi ove godine.
  Nizozemska – 10/10 moje 1. mjesto – ZLATNA LOPTA (MIKROFON, ja bih rekao)
  Najbolja ove godine, od prve do zadnje sekunde sam naježen od prvog slušanja. Jedna od najboljih pjesama na ESC-u ikada. Luna, shamee, shamee 😛 Očekujem vrhunski, minimalistički nastup te pobjedu u Tel Avivu i ništa drugo. love #arcade

 33. Meni je ovogodišnji eurosong odličan.
  Nije mi obaj iz 2015., gdje sam imao 7 favorita, a i onaj iz 2016. Gdje sam imao 5 favorita, ali mi je odličan. Prošle godine sam dodijelio, 2 desetke, a ove godine 3+ ova 11 za Mahmooda. Ovo je još jedan slučaj godine gdje se moramo ipak strpiti do zadnje pjesme, da bi sudili o tome koliko je godina dobra.
  Moja ogromna želja je pobjeda Italije. Ali uz to navijam za Portugal, Rusiju i Armeniju.

  Iako sam pisao svoja mjesta u komentarima, došlo mi je do malih izmjena, u pozicijama. I 3ocjene(Hrvatska mi je postala 6/10, Gruzija 5/10 i Danska 5/10).

  Pa evo moj predeurovizijski top:
  41. Bjelorusija 0/10
  40. Finska 1/10
  39. Norveška 1/10
  38. Litva 2/10
  37. Australija 2/10
  36. Moldavija 3/10
  35. Austrija 3/10
  34. Izrael 3/10
  33. Estonija 4/10
  32. UK 4/10
  31. Španjolska 4/10
  30. Francuska 4/10
  29. Malta 4/10
  28. Gruzija 5/10
  27. Irska 5/10
  26. Azerbajdžan 5/10
  25. Danska 5/10
  24. Švedska 5/10
  23. Crna Gora 6/10
  22. Hrvatska 6/10
  21. Cipar 7/10
  20. Srbija 7/10
  19. San Marino 7/10
  18. Mađarska 7/10
  17. Island 7/10
  16. Latvija 7/10
  15. Makedonija 7/10
  14. Grčka 7/10
  13. Poljska 8/10
  12. Albanija 8/10
  11. Belgija 8/10
  10. Slovenija 8/10
  9. Njemačka 9/10
  8. Švicarska 9/10
  7. Rumunjska 9/10
  6. Češka 9/10
  5. Nizozemska 9/10
  4. Armenija 10/10
  3. Rusija 10/10
  2. Portugal 10/10
  1. Italija 11/10

 34. Švedska- Meni nije jasan hype oko ove pjesme. Iskreno od Mansa, Švedska šalje pjesme koje su mi ili neutralne ili loše. Ove godine mi je ova pjesma neutralna.
  Nije loša, ali dosadna(bar meni).
  5/10(23. Mjesto)
  Švicarska- znate koji je moment kada ja volim tip pjesme koji inače ne mogu smisliti.
  Ovo je toliko zarazno i zabavno da bi stvarno bilo fer dati Švicarcima najbolji rezultat u ovom stoljeću.
  Samo, por favor, riješite se koreografije iz spota.
  9/10(8. Mjesto)
  Makedonija- emocionalna, snažna balada koju Tamara prenosi svojim vokalom savršeno. Jedini problem mi je možda to što mi fali nečega u ovoj pjesmi što bih ju odvelo među prvih 10.
  No, okvirno gledano, ovo je nakon Crno i Belo, prva pjesma od Makedonije koja ima potencijala za sjajan nastup.
  7/10(15. Mjesto)
  Italija- Ajoj, zamalo pobijedio. Luna, slažem se. Od kad je Mahmood odabran, ja ga ne mičem s 1. Mjesta. Nitko ga još nije pokorio, a ni neće. Ja bih toliko bio sretan da on odnese pobjedu, ali onda shvatim da ovo ne izgleda kao pobjednik. No, svakako ću se nadati i ima šanse da će pobijediti.
  11/10(dao bih milijun da mogu, 1. Mjesto)
  Nizozemska- prvo slušanje: pih, može bolje.
  Drugo slušanje- sjajno.
  Iako mi Arcade nije ultimativni favorit, ova pjesma zaista je jedna kd najboljih u konkurenciji. Razumijem ljude kojima nije nešto, ali ja u ovim prijelazima iz strife u refren zaista osjetim kako se ježim.
  Zahvalimo dragom Bogu da je Nizozemska ovakvo nešto poslala, a ne onog wannabe amerikanca od prošle godine.
  Ocjena nije.maksimalna, jer to ostavljam Duncanu da nam pokaže to u nastupu uživo. 9/10(5. Mjesto)

 35. Švedska – A što reći, jednostavno, Švedska iz godine u godinu ulaže najviše u svoj nacionalni izbor Melodifestivalen i iz godine u godinu ima najbolju pjesmu, simple as that 😍 Gospel daje posebnu draž pjesmi, karizmatičnost i veselje isijava iz Johna, a pjesma je vrhunski producirana 😎 Nastup odlično osmišljen, očekujem ništa manje od pobjede kod žirija i Top3 kod publike, tako da apsolutno potpisujem Bartolov komentar u kojemu kaže da bi ”mogao lako završiti kao Måns – prvi kod žirija, treći kod publike i ultimativni pobjednik”. I to je to, idemo u Goteborg 2020. 😀 🇸🇪
  Ocjena: 5. Moj osobni poredak: 1/41. ZLATNA LOPTA ZA JOHNA! 💛💙
  Švicarska – Švicarci gotovo nikad (barem mene) ne razočaraju. Svaki put od 2014. godine su mi bili u Top6, a ni sada nisu daleko od toga. Od samog početka pjesme ritam je odličan, s plesnom koreografijom poznate Šveđanke Sache Jean Baptiste trebalo bi to visoko kotirati kod gledatelja 🙂 Za pobjedu ipak nema onaj ”X factor”.
  Ocjena: 4. Moj osobni poredak: 9/41.
  Sjeverna Makedonija – Pjesma sa snažnom porukom, prekrasnim tekstom, jedna girl power balada, toliko jednostavna, a opet toliko moćna ❤️ Mrvicu monotona, bez neke veće kulminacije, zbog čega mislim da će puno bolje proći kod žirija, nego kod publike. Nadam se da će se Sjeverni Makedonci konačno plasirati u finale i to im od sveg srca priželjkujem.
  Ocjena: 4. Moj osobni poredak: 11/41.
  Italija – Prazno nabrajanje riječi do pripjeva (već sam objasnio na što mislim), a onda u pripjevu samo ”Soldi, soldi, clap clap, soldi, soldi, clap clap”. I to je u Top5 po kladionicama!? Aha, zaboravio sam spomenuti političku i LGBT pozadinu koja se krije u pjesmi, a i samu pobjedu na San Remu odnio je zahvaljujući upravo nazivu pjesme na masovno negodovanje talijanske publike u studiju i pred malim ekranima. Nakon izrečenog, mjesto na kladionicama ipak je realno, no nadam se da neće postići tako visok rezultat u Izraelu jer ova PJESMA to ne zaslužuje.
  Ocjena: 3. Moj osobni poredak: 25/41.
  Nizozemska – BRAVO LUNA! B R A V O. Ne kužim ni ja hype i tvoja ocjena je najrealnija od svih 7 urednika 🙂 Početak obećavajuć i onda 2 i pol minute istog tona, iste glazbe, iste … dosade. Tekst je zaista divan i Duncan ima ugodan glas, iako dosta nerazgovjetno pjeva. Ući će u finale bez problema, ali ne vjerujem da će pobijediti kako tvrde kladionice.
  Ocjena: 3. Moj osobni poredak: 21/41.

Odgovori