Razmišljamo naglas – #melfest 2017 (1. dio)

Podijeli na Facebook Twitter

Još je samo četiri dana preostalo do finala švedskog izbora Melodifestivalen 2017. U proteklih pet tjedana Šveđani su izabrali dvanaest pjesama koje bi voljeli vidjeti na pozornici Eurosonga 2017. u ukrajinskom Kijevu. Prošle subote šokantno je ispala pobjednica Eurosonga 2012. Loreen i to s pjesmom koju su joj napisali autori pjesme Heroes, s kojom je Måns Zelmerlöw pobijedio na Eurosongu 2015. Mnogi će se složiti – nikad izjednačenija borba za trofej s pticom.

Mala ekipa u sastavu Faruk Ajdinović, Luna Janić, Marija Labaš, Bojan Petrović i Bartol Stopić u dva će nastavka prokomentirati i ocjenjivati pjesme ovogodišnjeg Melodifestivalena, a čitatelji portala mogu nam se pridružiti u komentarima i anketama. Za naslovnu sliku ovog izdanja projekta zadužen je Filip Vale.

Važno je napomenuti kako se skladbe ne ocjenjuju po tome koliku im ocjenjivač daje šansu za pobjedu, već isključivo po osobnom ukusu. Cilj nije predvidjeti pobjednika, nego vidjeti tko bi bio pobjednik da se nas pita.

FARUK: Vrlo prosječna pjesma koja, iako ide u korak s aktualnim svjetskim glazbenim kretanjima, ipak ne ostavlja apsolutno nikakav dugoročni efekat na onog tko ju sluša. Ne pomaže ni nešto u njenom glasu što, meni osobno, zvuči iritantno i dosta karikaturalno. Šveđani definitivno znaju i mogu bolje od ovog.

Ocjena: 4/10

LUNA: Vratila se kraljica slavljenja prokrastiniranja studentsko-učeničke populacije! Doduše, ne s pjesmom koja će me skinuti sa stolice, no blagi je napredak od prošlogodišnje pjesme. Samo neka se otarasi pidžame.

Ocjena: 6/10

MARIJA: Ona je jedna od izvođačica koju bih u budućnosti željela vidjeti na Eurosongu. Međutim, ja ju osobno na velikoj pozornici želim vidjeti s odličnom pjesmom i konkurentnim nastupom kojim će iskoristiti sve svoje atribute. Kako je ovo njezin najslabiji pokušaj na Melodifestivalenu s jednom nezanimljivo prosječnom pjesmom, moja će želja zasad ostati samo želja.

Ocjena: 5/10

BOJAN: Nekako mi je nedefinirana Ace ove godine, nego što je u prošlim nastupima to bilo sviđa mi se ili ne. U momentima mi je dobro, a onda sam ravnodušan. Nekako na kraju ova pjesma i nastup nisu moja šalica čaja.

Ocjena: 5/10

BARTOL: Kada je prva večer Melodifestivalena bila gotova, očekivao sam da će Ace na mojoj top listi postupno padati, međutim to se nije dogodilo. Simpatična pjesma, jednostavna koreografija i opuštena atmosfera su nešto na što nisam naviknuo od nje – i to je upravo ono zbog čega sam se vraćao ovoj pjesmi. Odluka da pojednostavni ove godine je dobra, a možda i urodi plodom.

Ocjena: 8/10

UKUPNA OCJENA: 28/50

"Wild Child"

 • Užasna je (1) (15%)
 • Ne sviđa mi se (2) (18%)
 • OK je (3) (28%)
 • Dobra je (4) (18%)
 • Jako mi se sviđa (5) (22%)

Zahvaljujemo na glasanju

Loading ... Loading ...

FARUK: Osvježavajuća pjesma s jednom vrlo uvjerljivom izvedbom i nenametljivim scenskim nastupom. Meni se ovo definitivno sviđa, iako ako bih objektivno procjenjivao koliko je pametno poslati je na Eurosong, rekao bih – pa i ne baš. No, zabavno i zanimljivo svakako jest.

Ocjena: 7/10

LUNA: Je li to do mene ili su se Boris i autori ove pjesme malo insipirirali s I’m So Excited? Duduše, pjesma sama po sebi nije loša, ali fali malo šuga u njoj.

Ocjena: 5/10

MARIJA: Vesela, poletna, plesna pjesma koja vas tjera da se dignete na noge i zaplešete zajedno s njim. No, da je išta više od toga, nažalost i nije baš.

Ocjena: 5/10

BOJAN: Pjesma je jako radiofonična, sviđa mi se i mislim da bih zaigrao na stolici kad bih je čuo na radiju dok sam na poslu. Svakako bilo bi lijepo čuti ovo u Kijevu (razdrmalo bi atmosferu u moru do sada izabranih balada), mada čisto sumnjam da će pobjediti.

Ocjena: 9/10

BARTOL: Boris ponovno ima simpatičnu pjesmu bez imalo šanse da ostvari preznačajan rezultat u finalu Melodifestivalena. Nema ništa konkretno što bi me smetalo ili bi mi se sviđalo u Her Kiss. Drago mi je zbog njega da je prošao kroz Andru, ali sam u njoj ipak preferirao Dismissed.

Ocjena: 5/10

UKUPNA OCJENA: 31/50

"Her Kiss"

 • Užasna je (1) (6%)
 • Ne sviđa mi se (2) (23%)
 • OK je (3) (47%)
 • Dobra je (4) (14%)
 • Jako mi se sviđa (5) (9%)

Zahvaljujemo na glasanju

Loading ... Loading ...

FARUK: Tinejdžerske romantične komedije su zvale i traže svoj soundtrack natrag. Nekako ovoj pjesmi fali neke kemije, povezanosti i kohezije s pjevačicom. Jednostavno, zvuči kao da Lisa pjeva pjesmu koju joj je posudila njena puno starija, iskusnija i hrabrija kolegica. I ne, čak me ni psovanje nije impresioniralo.

Ocjena: 5/10

LUNA: Za ovu pjesmu imam toliko kritika da ne bih do preksutra završila, od repetitivnosti do “f**k what they say”. Jedan veliki letdown od autora Heroesa i Ole Svenssona. I pošaljite malu u školu jer je na putu da postane jedna od onih osoba koje nisam podnosila u srednjoj školi.

Ocjena: 1/10

MARIJA: Krilatica njezine pjesme od prije godinu dana bila je “everyday” koju je izgovorila čak 51 puta. Ove se godine znatno popravila. Umjesto jedne riječi uspjela je složiti frazu I Don’t Give A i izgovoriti ju „samo“ 45 puta. Kad se sljedeći put poželi pojaviti na Melodifestivalenu zamolila bih ju da ne izađe iz kuće ukoliko ne smisli normalan tekst u kojem se neće oslanjati na ponavljanje jer ovakvi stihovi jednostavno nemaju smisla. O pjesmi ne želim ništa reći, ocjenom izražavam svoje nezadovoljstvo.

Ocjena: 1/10

BOJAN: Previše „I Don’t Give A“ u tri minute za mene.

Ocjena: 1/10

BARTOL: Da nije pretencioznog powerpointa same sebe u pozadini, ova pjesma bi mi najvjerojatnije bila u top 5. Pjesma ima neku himničnost i pokret, koji je mogao puno bolje zaživjeti uz neku prikladniju scenu. Također izgleda da Lisa ima problema sa pamćenjem jer nakon što je prošle godine milijun puta ponovila everyday, ove godine je na tapeti I don’t give a.

Ocjena: 6/10

UKUPNA OCJENA: 14/50

"I Don't Give A"

 • Užasna je (1) (30%)
 • Ne sviđa mi se (2) (30%)
 • OK je (3) (17%)
 • Dobra je (4) (15%)
 • Jako mi se sviđa (5) (8%)

Zahvaljujemo na glasanju

Loading ... Loading ...

FARUK: Melodija zarazna ko ospice, pjevač koji bukvalno vlada scenom i nastup zbog kojeg tri minute jednostavno prolete pored vas. Po meni, dobitna formula koju već nekako i mogu vizualizirati na eurovizijskoj pozornici. Što se mene tiče, Robin može bez problema braniti čast, ugled i reputaciju eurovizijske velesile kakva je Švedska.

Ocjena: 9/10

LUNA: Moj miljenik s prošlogodišnjeg #melfesta se vratio! Uz neke pjesme koje dolaze kasnije u ovim komentarima, Robinova mi je jedna od onih koje sam pjevušila odmah nakon izvedbe. I moram skinuti kapu onome tko se sjetio početi iz skladišta iz pozornice, to još nisam vidjela. Srećom, u slučaju da ode na Eurosong, postoji i cenzurirana verzija.

Ocjena: 10/10

MARIJA: Robin me kupio s prvom sekundom ove pjesme, i ja ju od tog trenutka ne mogu i ne želim izbaciti iz glave. Šarmantan pjevač, fantastičan nastup i dobra pjesma recept su za pobjedu.

Ocjena: 10/10

BOJAN: Iako mi je pjesma mnogo slabija nego prošlogodišnja, Robin je ipak uspio priuštiti dobar nastup i live izvedbom pjesmu dignuti na viši nivo. Ovo bi svakako bilo zanimljivo vidjeti na eurovizijskoj pozornici, a da li tako misle i međunarodni žiri i švedska publika ostaje vidjeti.

Ocjena: 8/10

BARTOL: Definitivno najbolja koreografija na ovogodišnjem Melodifestivalenu zbog koje čak i zaboravljam koliko mi je Robin iritantan. Pjesma je sasvim solidna ali opet, koreografija ju diže u nebesa, iako i dalje preferiram Constellation Prize.

Ocjena: 8/10

UKUPNA OCJENA: 45/50

"I Can’t Go On"

 • Užasna je (1) (6%)
 • Ne sviđa mi se (2) (9%)
 • OK je (3) (9%)
 • Dobra je (4) (30%)
 • Jako mi se sviđa (5) (47%)

Zahvaljujemo na glasanju

Loading ... Loading ...

FARUK: Malo nordijskog šarma i bajkovite atmosfere ne dođe loše između svih ovih spektakularno modernih nastupa i pjesama. Ovo je jedan sjajno osmišljen i vrhunski aranžiran duet koji osvaja iskrenom emocijom više nego neki sa svom skalamerijom i vatrometima. Pretpostavljam da bi mogli ostati u sjenci, ali Jon Henrik i Aninia su fantastični.

Ocjena: 9/10

LUNA: Ja priznajem da sam pljugerica za pjesme koje zvuče kao glazbena pozadina Legende o medvjedu. Jon Henrik se vratio i to s boljom pjesmom od one iz 2015. godine. Neka ocjena govori za sebe.

Ocjena: 10/10

MARIJA: Upečatljiva, jedinstvena, posebna i originalna pjesma koja me osvojila prvim slušanjem. Jednostavan, ali efektan nastup, spoj modernog i tradicionalnog, jezik koji se ističe, koji je drugačiji, koji odstupa od nametnutog standarda pjevanja na engleskom, toliko je pozitivnih stvari u ovoj pjesmi da se ja ne mogu odlučiti što mi je bolje. Švedska je na Eurosong slala gotovo sve i voljela bih kad bi se ove godine odlučili za ovaj duet koji je stvorio pravo malo remek djelo. Bravo!

Ocjena: 10/10

BOJAN: Ovo bi svakako bilo drugačije od svega što bismo vidjeli u Kijevu i svakako vjerujem da bismo definitivno gledali ovo u finalu 13. svibnja. No, ovo nije nešto što bi se slušalo svaki dan i za moj ukus previše je Jonovog, nazovimo ga tako, „deranja“.

Ocjena: 8/10

BARTOL: Ovo je jedna od dvije pjesme za koju mislim da će mi se mišljenje o njoj promijeniti do Eurosonga u Kijevu, ukoliko bude izabrana. Trenutno, pjesma nema ništa što bi u meni potaklo neku emociju. Daleko od toga da je pjesma loša, ali ju trenutno jednostavno ne doživljavam. Vremenom mi možda priraste srcu, ali za sada stojim iza svoje ocjene.

Ocjena: 7/10

UKUPNA OCJENA: 44/50

"En värld full av strider (Vearelde gusnie jeenh vigkieh)"

 • Užasna je (1) (8%)
 • Ne sviđa mi se (2) (3%)
 • OK je (3) (10%)
 • Dobra je (4) (11%)
 • Jako mi se sviđa (5) (69%)

Zahvaljujemo na glasanju

Loading ... Loading ...

FARUK: Prva misao je da Anton pojavom i stilom neodoljivo podsjeća na Shawna Mendesa. Ipak, da biste pjevali ovakve, realno prosječne pjesme i imali ovakve nastupe, onda morate biti vlasnik fascinantne energije i karizme. Anton to nema, pa sve tone u jednu bezličnost i monotoniju.

Ocjena: 4/10

LUNA: Ne ljuti me toliko što možeš pjevati Stiches na ovu matricu. Više sam ljuta što je ovolika količina ničega, kojeg su nekad davno predstavljali kao mladu uzdanicu”slavnog hrvatskog” benda Lines & Colours, izbacila Loreeninu pjesmu, koju ne prestajem danima slušati. A da ne spomenem kako mladi gospodin već pokazao svoje *kašljuc* glasovne sposobnosti uživo na HRT-u, da su i mom mačku krvarile uši.

Ocjena: 1/10

MARIJA: Zamislite samo da ovu pjesmu pjeva netko poput primjerice Serhata. I dok se on s jedne strane lagano kreće uz ritam, s druge strane petero plesačica izvodi plesne pokrete, a nikad ne znate, možda se i cjelokupni scenski nastup uklopi u sadašnjost. Prva reakcija bi nam svakako izmamila osmijeh na lice (ili barem meni), no bi li ta reakcija bila dovoljna da glasate za ovo? Ako pak i bi, posve sam sigurna da nikad ne bi skupio dovoljan broj glasova kojima bi mogao nadmašiti Loreen. Ta je žena i nastupom i pjesmom i pojavom i glasom i karizmom zaslužila svoje mjesto barem u finalu, ako ne i više od toga. Dakle, da zaključim, da se radi o bilo kome, osim o mladom pjevaču za kojim vrište djevojčice svih uzrasta – ovo ne bi prošlo.

Ocjena: 2/10

BOJAN: I dalje ne vjerujem da je OVO izbacilo Loreen? Dobro, djevojčice su glasale za izgled, samo mačak sljedeći put dođi i sa pjesmom.

Ocjena: 1/10

BARTOL: Kada pomiješate odbačenu pjesmu s albuma Shawna Mendesa i goru verziju staginga Lise Ajax, dobijemo upravo ovu bezličnu pjesmu. Anton može biti najviše zahvalan za to da je izbacio Loreen jer će jedino po tome ostati zapamćen u povijesti Melodifestivalena.

Ocjena: 3/10

UKUPNA OCJENA: 11/50

"Kiss You Goodbye"

 • Užasna je (1) (23%)
 • Ne sviđa mi se (2) (20%)
 • OK je (3) (25%)
 • Dobra je (4) (13%)
 • Jako mi se sviđa (5( (20%)

Zahvaljujemo na glasanju

Loading ... Loading ...
 • Najstroži današnji ocjenjivač bio je Bojan, a najbolje ocjene davao je Faruk.
 • Ocjenjivači su podijelili četiri desetke i čak pet jedinica. Tri jedinice pripale su Lisi Ajax.
 • Dvije dame iz našeg ocjenjivačkog suda su dale isti broj bodova – 33.

Komentara 15

 1. Ace Wilder – Gotovo svaku njenu pjesmu moram slušati pijan, jer joj je svaka pjesma istog ritma i u svakoj pjesmi naglašava svoju buntovnu stranu. “Wild Child” mi je podnošljiv za razliku od prošle dvije, ali pjesma ima toliko malo kvalitete i potencijala da bih joj dao veću ocjenu. #cringefest
  4/10
  Boris Rene – Slično kao i kod Ace, svaki put- iste pjesme i isti princip. Ova pjesma mi je zapravo catchy i u nekom trenutku dobra,ali onda dođe refren koji sve ukvari. 5/10
  Lisa Ajax – S obzirom da se autor nije potrudio niti sa tekstom, niti sa aranžmanom… Necu se ni ja sa komentarom. Neslušljivo do daske.
  1/10
  Robin Bengsston- Neeeee! Ovo nije ni blizu Constellation prize. Ovo je izlizano i prosječno pop smeće kojeg spašava nastup i Robinova popularnost. 5/10
  Jon Henrik & Aninia – Kada bih ove godine odabrao jednu pjesmu(uz Statements, nazalost je ispala) koja mi se toliko sviđa da cu ju slušati na mobitelu i mjesecima nakon to bi bila ova pjesma. Mistično,savršeno i za pobjedu jedina pjesna vrijedna spominjanja. 10/10
  Anton Hagman – Pitao bih Šveđane je li znaju za odličnu glazbu,ali odgovjr vec znam. Pod 1) cemu ovo kopiranje Shawna i Stitches. Pod 2) cemu ova glupa pozornica. Pod 3) zasto ovaj glupi tekst. I pod 4) po kojim vrijednostima je ova pjesma bila bolja od Statements?
  Užasavajuće i skoro želim prestati pratiti Mf. 1/10

 2. @ivannn Vidjet ćemo za par dana top top 12 😀 Za sad samo nadgledam,iza 13.3. počinjem sa statistikama 😀

 3. @angelo96
  Opet sve tvoje ocijene potpisujem (vjerojato i top12 imamo sličan) 😉
  Naravno, sve osim Ace, dao bih joj 6/10
  I drago mi je da Antonova pjesma nije samo mene zarazila 🙂

 4. @svevladstrahinja vrlo si povrsan s kladionicama.
  I GRE i AUS su bile visoko prije objave pjesme. Pricekajmo objavu, da ne dozivis hladan tus.
  Na kraju bi se moglo ispostavit da je taj instrumental bio najbolji dio pjesme hahahahah

 5. @svevladstrahinja kaj si ti uranio s tim kladama, oh vidi Srbije nit pjesme, nit nastupa.
  Lajkam to da se Italiji nitko ne može ni približit, a Žak dožiovio potop na samo dno sa svojim lešom od zvuka i pjesme. Toliko o kvaliteti pjesme kaj ju zagovaraš kad lik bez karijere napravi ovu bljuvotinu, a podobnima se svidi i pošalju ga.
  Kao i kaj sam kaže… uriniranje po pjesmi jedino kaj valja.
  U to ime:
  https://media.giphy.com/media/l0Ex7ymGJfx38pP8I/giphy.gif

 6. Jon Henrik Fjallgren 9/10
  Robin Bengtsson 7/10
  Ace Wilder 7/10
  Anton Hagman 5/10
  Boris Rene 5/10
  Lisa Ajax 0/10
  En värld full av strider praktički savršeno , Robin imao bolju pjesmu prošle godine , no nastup ove godine mu je na razini , Ace može biti u Top 5 , dosta je popularna tamo , a i pjesma nije loša , Anton prosjek prosjeka , Boris simpatičan kao i pjesma koja mu savršeno leži , Lisa , ah dal uopće moram to komentirat.

 7. ODLIČNO:
  – Jon Henrik Fjallgren ft. Aninia – kad su izašli snippeti, nije me se nešto dojmila….no cijela pjesma i njen cjelokupni vizualni identitet su močni…jedan od kandidata za pobjedu
  MEH:
  -Boris Rene: bolju pjesmu je imao prošle godine, a i Dismissed je bio puno bolji u Andri Chansen
  – Robin Bengtsson: iritira me nekako u ovoj pjesmi sam početak, odnosno njegov glas….prošle godine je imao puno bolju pjesmu…i previše mi je forsiran taj početak pjesme gdje kreće iza pozornice, jer je to kopirao iz nekih američkih talent showova..
  – Ace Wilder: nezz…previše mi je ovo neozbiljna i dječija pjesmica…meh…njene pjesme su iz godine u godinu sve lošije
  – Anton Hagman: kako je ovaj pjesmuljak mogao dobiti Loreen???? što se događa sa Šveđanima???? potpuno neinteresantno, lik stoji uštogljen na pozornici kao ne znam tko… i … nezz, stvarno nemam riječi….preloše…iritantno
  – Lisa Ajax: opet se čudim kako je ovo moglo pobjediti u Andri Chansen….preloša pjesma kojoj je tekst previše repetativan
  _____
  Izgleda da su sve bolje pjesme ostavljene za ”2 dio” ovih razmišljanja

 8. Bit ću malo blag u ocjenjivanju:
  Wild child-očaj očaja 3/10
  Her kiss- 7/10
  I dont give A-4/10 Zaštoo Bože? Zašto je ovo u finalu? ( Lisa, I give you F)
  I can go on-8/10 već je bolja od ovih gore čuda koje sam posluša (još mi krvare uši) Dobra je ova,ali precijenjena.ž
  Kiss you goodbye- 9/10 Zarazna je jako. Tvrdim da je ovo bolje nego I can go. 🙂
  “EN VÄRLD FULL AV STRIDER 10/10 (ili milijarda bodova)-Ovo je uz mađarsku Totovu i slovenski BQL nešto najbolje što sam čuo tijekom ovih mjesec dana praćenja nacionalnih izbora. Ovo je moj jedini favorit koji ima pravu pobjedniču pjesmu,ne na Melodifestivalu već općenito..pobjedi li ovo,to će pokositi Italiju,Mađarsku,Europu,Australiju,svijet. NEOPISIVO DOBRO.

 9. Moj subjektivni poredak ovog dijela:
  1. Ace Wilder
  2. Lisa Ajax
  3. Robin Bengtsson
  4. Anton Hagman
  5. Jon Henrik Fjallgren
  6. Boris Rene
  Ali da budem objektivan, Lisa, Anton i Boris nemaju što tražit u finalu, u pogledu boljeg plasmana. Jonova pjesma izazvat će simpatije ponajviše švedske publike, ali također ne vjerujem da bi mogla pobijediti, Top3? Možda. E sad, Robin ima nastup pravi eurovizijski. Istina, nisam baš pretjerani fan njegove pjesme, no ako ode u Kijev, definitivno će na pravi način braniti čast Švedske. A Ace, miljenica švedske publike ima velike šanse. Kod publike će biti u Top3, to je sigurno, a u zavisnosti od bodovanja žirija će na kraju biti u Top5. Može li do pobjede? Teško…

Odgovori