RN Melodifestivalen 2020: "Granično neslušljivo" – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

RN Melodifestivalen 2020: “Granično neslušljivo”

  9 min za čitanje   18 komentara

U subotu 7. ožujka u Stockholmu će se održati finale švedskog izbora Melodifestivalen 2020. Već sedmi put od 2013. naš portal organizira specijalno izdanje našeg projekta Razmišljamo naglas, a danas je na redu prva polovica finalista. Kao i uvijek, podsjećamo Vas kako ovim projektom cilj nije predvidjeti rezultate Eurosonga, nego napraviti poredak pjesama onako kako se one nama sviđaju i ujedno se zabaviti.


Victor Crone – Troubled Waters

Andrea: Ova pjesma mi je osobno bolje legla nego Storm, ali Victor jednostavno ne zna pjevati. Sad mu na Melfestu debelo pomažu nasnimljeni back vokali tijekom refrena, ali ako ode na ESC tko zna kako će to zvučati. Početak nastupa je zanimljiv, ali kasnije slijedi Victorovo nezanimljivo prešetavanje na pozornici. Kako bilo, pjesma mi se zaista sviđa.

Ocjena: 8/10

Bartol: Victor se čini drag i simpatičan, međutim tu staje cijela priča. Nastup je solidan, a pjesma gotovo jednako dosadna kao i njegova prošlogodišnja. Barem ovaj puta nije rimovao this sa this.

Ocjena: 4/10

Bojan: Ovdje je nastup korektno osmišljen, ali dok pišem ovaj komentar pustio sam pjesmu na Deezeru i ne predstavlja nešto što bih samoinicijatvno pustio ili na što bih se zadržao.

Ocjena: 5/10

Luna: Melodifestivalen se među eurovizijskim fanovima hvali kao jedini nacionalni izbor koji je produkcijski najsličniji Eurosongu. No ajde neka mi netko kaže kako je moguće da je njegova pjesma s estonskog izbora zvučala produkcijski bolje od pjesme sa švedskog izbora? Također, nisam fan lipsinkanja, osim ako to nije u RuPaul’s Drag Raceu.

Ocjena: 4/10

Sanja: Al’ je meni ovo dosadno. Crone je zbilja opsjednut vremenskom prognozom. Onda ću tim žargonom – ovo je poplava generičnosti!

Ocjena: 4/10

UKUPNA OCJENA: 25/50

PROSJEČNA OCJENA: 5,0

anketa 1414

Victor Crone – Troubled Waters

Ukupno glasova: 98

 • OK je (3) [33 / 34%]
 • Ne sviđa mi se (2) [22 / 22%]
 • Jako mi se sviđa (5) [16 / 16%]
 • Užasna je (1) [15 / 15%]
 • Dobra je (4) [12 / 12%]

Paul Rey – Talking in My Sleep

Andrea: Ovo je moj favorit na MF-u, ali već sam navikla da mi favoriti završavaju u drugim šansama i uglavnom imaju slabe šanse da pobjede. Pjesma je baš ono što bih rado slušala u svako doba dana i mislim da bi se uz doradu nastupa sigurno dobro plasirala na Euroosngu. Nastup je Paulu očito boljka, jer ono što smo vidjeli u polufinalima nije bilo baš nešto. Bolje da je samo stajao i pjevao nego što se besmisleno bacao po pozornici

Ocjena: 9/10

Bartol: Za razliku od Victora, Paul mi je poprilično antipatičan i prenasilan za ovu pjesmu. 3D efekt je blah, dok je njegovo neartikulirano vrćenje za vrijeme instrumentala u najmanju ruku upitno. Da ovu pjesmu pjeva netko drugi, možda bi i dobila veću ocjenu.

Ocjena: 4/10

Bojan: Ništa posebno, pjesma koja popunjava program i ne bih želio da popuni švedske eurovizijske tri minute u Rotterdamu. Jednostavno, nije mi ovo za Eurosong.

Ocjena: 3/10

Luna: Kada idete poslušati ostatak Paulove diskografije, shvatili biste da je na Melodifestivalen  došao s najslabijom pjesmom u karijeri koju slobodno možemo opisati kao kopijom Stay With Me od Sama Smitha. Da ilustriram, kao da je netko uzeo crne traperice, ubacio ju u veš-mašinu i oprao ju na 90 stupnjeva, iako upute jasno nalažu da je 40 stupnjeva sasvim dovoljno. Za preporuku kako dobra pjesma Paula Reyja zvuči, guglajte All Falls Down.

Ocjena: 4/10

Sanja: Nije loše, no imam dva problema s ovom pjesmom. Prvi je što je radi ovog ispala Malou, koja mi je bila favorit. Drugi je što ovo zvuči kao copy-paste svega i svačega i samim time mi „nema dušu“.

Ocjena: 7/10

UKUPNA OCJENA: 27/50

PROSJEČNA OCJENA: 5,4

anketa 1415

Paul Rey - Talking in My Sleep

Ukupno glasova: 83

 • OK je (3) [26 / 31%]
 • Ne sviđa mi se (2) [20 / 24%]
 • Jako mi se sviđa (5) [14 / 17%]
 • Dobra je (4) [13 / 16%]
 • Užasna je (1) [10 / 12%]

The Mamas – Moves

Andrea: Da prošle godine nisu bile na ESC-u, rekla bih Šveđanima ‘Šaljite ovo’ jer je vokalno odlično, zarazno, plesno i super bi se istaklo u pomalo mlakoj dosadašnjoj konkurenciji na ESC-u. Ipak, ne vidim ih kao pobjednice Melfesta, a isto tako moram reći da mi pjesma funkcionira jedino dok gledam nastup. U studijskoj verziji mi nije nešto.

Ocjena: 7/10

Bartol: Jedan lijepi slatko upakirani jury bait koji mi je čak i poprilično simpatičan. Mičem se zajedno s njima, pjesma je generična i nastup ništa specijalno, ali tako je bilo i lani pa eto gdje su Šveđani završili.

Ocjena: 6/10

Bojan: Iako volim slušati bendove sa snažnim ženskim vokalima, ovdje imam dojam kao da autori nisu u potpunosti iskoristili njihov potencijal. Nekako mi je slabašna pjesma u odnosu na njihove mogućnosti. Nema nijedan trenutak u pjesmi zbog kojeg bi me jeza prošla, a moglo je biti.

Ocjena: 7/10

Luna: Ovo je doslovce Too Late For Love minus John Lundvik. S time da sam ovdje izgubila interes za slušanje već na polovici pjesme. Da citiram Davora Gopca: „NEEEEEEEXT!“

Ocjena: 4/10

Sanja: Mogu ovo zamisliti na eurovizijskoj pozornici. Ova pjesma mi ima neki pozitivni vibe i uopće ih ne bih otpisala. Moguće da će dobiti bodove na račun lanjske slave.

Ocjena: 7/10

UKUPNA OCJENA: 31/50

PROSJEČNA OCJENA: 6,2

anketa 1416

The Mamas - Moves

Ukupno glasova: 88

 • Jako mi se sviđa (5) [27 / 31%]
 • Dobra je (4) [23 / 26%]
 • OK je (3) [20 / 23%]
 • Ne sviđa mi se (2) [13 / 15%]
 • Užasna je (1) [5 / 6%]

Mohombi – Winners

Andrea: Puno gore nego prošle godine. Pjesma mi je ušla u uho tek na treće slušanje. Nastup mi je isto slab. Bio je u slabom polufinalu pa je zato prošao izravno, ali ga u finalu vidim negdje po sredini tablice a čak bih se usudila reći i na dnu.

Ocjena: 6/10

Bartol: Pozornica poput Qami, ali sa funkcijom, doduše ne znam kojom. Pjesma veliki downgrade od Hello, a Mohombi nekako sav bez energije. Idealna pjesma za treće mjesto na bjeloruskom predizboru.

Ocjena: 3/10

Bojan: Nažalost pesma se završila i na playlistu mi je došla “Da se ne zatare” i osmjeh mi se vratio na lice. No, to je druga priča, a “Winners” je pobjednička samo za autora i izvođača ove skladbe, ali ne i za Europu.

Ocjena: 3/10

Luna: Lijepo od Sevaka što mu je posudio svoju Arenu Zagreb, iako je ovdje bolje uklopljena jer im služi za nešto. Nije loša, iako mi je i dalje u kategoriji „meh“.

Ocjena: 6/10

Sanja: Podjednako dosadnjikavo i generično kao Crone. S obzirom da sam neimpresionirana i nemam komentara na ovo, mogu li ovdje ubaciti zapažanje kako je naša Mia imala pjesmu s kojom bi (meni) vrlo lako ušla u top 3 ovogodišnjeg Melodifestivalena?!

Ocjena: 4/10

UKUPNA OCJENA: 22/50

PROSJEČNA OCJENA: 4,4

anketa 1417

Mohombi - Winners

Ukupno glasova: 76

 • Ne sviđa mi se (2) [22 / 29%]
 • OK je (3) [22 / 29%]
 • Jako mi se sviđa (5) [13 / 17%]
 • Dobra je (4) [10 / 13%]
 • Užasna je (1) [9 / 12%]

Hanna Ferm – Brave

Andrea: Zvuči kao hit iz 2000-te godine, ali je pjesma svejendo jako zarazna. I ona je prošle godine imala puno bolju pjesmu, ali se neću puno buniti ako ode na Eurosong. Nije mi ovo baš toliko loše, ali pod hitno mora mijenjati outfit.

Ocjena: 7/10

Bartol: Hanna stavila dva komada tkanine na sebe i malo se bacaka po pozornici uz malo magle, pogađa note tu i tamo i eto ti favorita prije Melodifestivalena koji je izgubio svoje prvo mjesto. Moram priznati da od svih pjesama ove godine ova mi je najviše catchy i jedna od dvije koje bih čak i poslušao više puta. Surface nažalost nije ušla u finale…

Ocjena: 8/10

Bojan: Evo ne znam. Ovo se tako po ničemu ne izdvaja. Baš je neupečatljivo, a dizajner haljine mogao je  izabrati neki novi kroj haljine, a ne već viđen u eurovizijskom svijetu.

Ocjena: 4/10

Luna: Jessica Mauboy je zvala, traži svoju haljinu s Eurosonga natrag. I što ona to izgovara nakon „I’m brave now“, „yabba dabba doo“? Ako da, lijepo je što je kao dijete gledala Obitelj Kremenko, jer ova pjesma i zvuči kao da je zaostala u vremenu i prostoru dobrih petnaestak godina.

Ocjena: 4/10

Sanja: Ova pjesma bi mi bila puno draža – da je pjeva netko drugi. Hannino preglumljivanje me odbija, ali studijska verzija je zapravo simpatična. Btw, razumije li netko što ona izgovara u refrenu bez gledanja u lyricse?!

Ocjena: 6/10

UKUPNA OCJENA: 29/50

PROSJEČNA OCJENA: 4,8

anketa 1418

Hanna Ferm - Brave

Ukupno glasova: 79

 • Ok je (3) [25 / 32%]
 • Jako mi se sviđa (5) [20 / 25%]
 • Ne sviđa mi se (2) [15 / 19%]
 • Dobra je (4) [10 / 13%]
 • Užasna je (1) [9 / 11%]

Mendez ft. Alvaro Estrella – Vamos amigos

Andrea: Ne sviđa mi se ovo nimalo. Pjesma mi je iz nekog razloga toliko dosadna da se iživciram ako sam je prisiljena slušati do kraja. No, dobro, netko mora biti zadnji.

Ocjena: 2/10

Bartol: Ja stvarno ne znam tko gura Mendeza u finale Melodifestivalena, ali ovo je granično neslušljivo. Zvuči kao pjesma koja se pušta kao bezidejni interval act za vrijeme finala Eurosonga za vrijeme kojeg ili radite kokice za glasovanje ili gledate reklame.

Ocjena: 1/10

Bojan: Iako volim španjolski jezik u glazbi i smatram ga najmelodičnijim jezikom na svetu, njegova upotreba u ovoj skladbi mi se uopće nije svidjela. Nisam oduševljen onim što sam čuo.

Ocjena: 4/10

Luna: Ovakve pjesme je njihov konkurent pod rednim brojem 4 snimao prije gotovo deset godina. I ajmo više prestati s ovim wannabe latino-rap pjesmuljcima, nisam bila njihov fan 2017. godine kad je vladao Despacito, a kamoli da ću biti sad.

Ocjena: 3/10

Sanja: Može ovom zlatna kanta, taman da ovaj koji iz nekog razloga mlatara metlom uokolo ima gdje pomesti prašinu s pozornice. Ovo je takav nered. Ovo mahanje „krpicama za prašinu“ pred kraj me podsjetilo na Me Tanu. Rana je još svježa.

Ocjena: 0/10

UKUPNA OCJENA: 10/50

PROSJEČNA OCJENA: 2,0

anketa 1419

Mendez ft. Alvaro Estrella - Vamos amigos

Ukupno glasova: 75

 • Užasna je (1) [21 / 28%]
 • Ne sviđa mi se (2) [21 / 28%]
 • Ok je (3) [20 / 27%]
 • Dobra je (4) [10 / 13%]
 • Jako mi se sviđa (5) [3 / 4%]

Zanimljivosti

Poredak u ovoj grupi izgleda ovako:

 1. The Mamas – Move (31/50, 6,2)
 2. Hanna Ferm – Brave (29/50, 5,8)
 3. Paul Rey – Talking in My Sleep (27/50, 5,4)
 4. Victor Crone – Troubled Waters (25/50, 5,0)
 5. Mohombi – Winners (22/50, 4,4)
 6. Mendez ft. Alvaro Estrella – Vamos amigos (10/50, 2,0)

Prvi dio melodifestivalenskog polufinala najmanje se svidjelo Luni, koja nije davala ocjenu veću od 6, a najviše Andrei.

Prvu Zlatnu kantu u ovogodišnjem RNMF dala je Sanja za pjesmu Vamos amigos. Hoće li i idući put biti Zlatnih kanti, saznat ćemo za dva dana.

Prilikom komentiranja Hanne Ferm, Luna i Bojan su se prisjetili australske predstavnice na Eurosongu 2018.

Rasprava18

 1. Ivanche — 3. ožujka 2020. u 12:36

  Probat ću izraziti mišljenje nazivima pjesama koje su već sudjelovale na MF:

  Vamos amigos-> I thought it was forever, ocjena: 2
  Brave -> I don`t give A, ocjena: 2
  Troubled waters -> Save me, ocjena: 2
  Talking in my sleep -> Busy doin` nothing, ocjena: 3
  Moves -> Raise your hands, ocjena: 4
  Winners -> Make me (la la la), ocjena: 4 🙂

 2. SwedenEurovisionFan — 2. ožujka 2020. u 19:03

  @wecouldbethesame Ahaa kužim pa lijepo od tebe da tako misliš, cijenim to 🙂

 3. wecouldbethesame — 2. ožujka 2020. u 18:30

  @escfan Mislim za Eurosong. Kad sam ju prvi put čuo usporedio sam ju sa Dance You Off koju ne volim. Međutim Njemačka je odabralo baš to i vidi se razlika. Felix je ipak nešto drugačiji. BWE je nešto što bi publika mogla prepoznati za razliku od Benjamina.

 4. TRIGLAV — 2. ožujka 2020. u 18:03

  Ova godina Melfesta bi mogla iči u zgodovinu kao godina bez kvalifikacije u ESC finale

 5. EurovizijskiFan — 2. ožujka 2020. u 17:05

  Moj Top 6 prve šestorke:
  1. Hanna Ferm-Brave (Ocjena 5)
  2. Mohombi-Winners (Ocjena 4)
  3. Paul Rey-Talking in My Sleep (Ocjena 4)
  4. The Mamas-Move (Ocjena 4)
  5. Mendez ft. Alvaro Estrella-Vamos amigos (Ocjena 4)
  6. Victor Crone-Troubled Waters (Ocjena 3) ?

 6. Good esc position — 2. ožujka 2020. u 16:55

  Još od Mansa nemaju ultimativni hit sa pobedničkim karakterom ..a imali su i nekoliko opasnih flopova.
  U svakm slučaju za njihove standarde imaju krizu.

 7. Good esc position — 2. ožujka 2020. u 16:54

  Ponoviću i ovde Viktor ili Dotter su najbolje opciju za SWE.
  Nemaju pobednički karakter ali mogu biti u top 10, što se i očekuje.

 8. Supercut09 — 2. ožujka 2020. u 16:41

  Ovaj izbor jednostavno nije moj cup of tea. Od 2015. Nikako mi švedske pjesme ne sjedaju te nikad ne razumijem hype oko njih. Vidjet ćemo ove godine hoće biti što drukčije.

 9. SwedenEurovisionFan — 2. ožujka 2020. u 16:32

  @wecouldbethesame Misliš za uspjeh u pogledu pobjede na Melodifestivalenu ili na Eurosongu?

 10. wecouldbethesame — 2. ožujka 2020. u 16:20

  @escfan Unaprijed hvala. Inače ja bih Mame poslao u Rotterdam, iako mislim da najviše šanse za uspjeh ima Felix.

 11. SwedenEurovisionFan — 2. ožujka 2020. u 16:15

  @wecouldbethesame Pa to se podrazumijeva zar ne 😀 Nemaš brige 😉

 12. wecouldbethesame — 2. ožujka 2020. u 16:05

  @escfan Očekujem da nam kao i prošle godine najaviš kad će se što događati u prijenosu vremenski. Tipa 21:20 Glasanje žirija

 13. Arctic Monkey — 2. ožujka 2020. u 15:09

  *Victor ima neslusljivu pesmu… Bukvalno vadim slusalice. On mi je prazan. Ne razumem otkud ovo u finalu. A da, mora neko biti poslednji.
  *Paul zvanicno dobio molbu od Sen Smita da mu vrati pesmu. Daleko od bilo kakvog trijumfa.
  *The Mamas mogu da pobede sto se mene tice. Izdvojile se iz mora slicnih pesmuljaka i izdvojile bi se i u Roterdamu. ?
  * Mohombi donosi nesto a izgleda kao da ni sam ne zna sta donosi. Da nema onih sanjivih predivnih vokala napustio bih pesmu.
  *Hanna iskopirala Feminnem devojke, bosanci na aparatima. To mi je prvo proslo kroz glavu kada sam video ovo. Ne pratim previse mogucnosti ali da li ovo moze da pobedi zaista? Bas bas lose i zalutalo u finale.
  * Ovaj pokušaj latino hita necu ni komentarisati.
  The Mamas miljama ispred ovih ostalih pet.

 14. SwedenEurovisionFan — 2. ožujka 2020. u 15:06

  @hirscher1 ''Ovaj Melodifestivalen je najbolji ikad'' MA TO SU RIJEČI KOJE VOLIM PROČITATI! ? Welcome to my side ?

 15. Hirscher1 — 2. ožujka 2020. u 15:01

  Ovaj Melodifestivalen je najbolji ikad. Nadam se pobjedi Kingdom Come, ali i Bolletproof, Boys with emotions, Take a chance i Moves zaslužuju pobjedu i po prvi put ćemo ja i @escfan biti na istoj strani. <3

 16. SwedenEurovisionFan — 2. ožujka 2020. u 14:08

  Mohombi – Odličan ritam, odličan tempo, catchy refren… ALI i dalje lošije od njegove prošlogodišnje pjesme. Sviđa mi se i stageing, no šteta da je potrošio priliku s ovom pjesmom i sad se neće smjeti pojaviti na Melodifestivalenu sve do 2022.
  Ocjena: 4. Moj osobni poredak: 8/12.

  Hanna Ferm – Refren je definitivno najbolji dio pjesme i ostaje u glavi satima nakon što se pjesma čuje. Hanna izvodi seksipilne pokrete rukama, glavom, ma cijelim tijelom ali to radi elegantno i damski (za razliku od Hurricanki) i to bi joj moglo donijeti ogromnu prednost na samom Eurosongu. Međutim, do njega prvo treba doći, a to je već teži slučaj. Ne bih imao ništa protiv da predstavlja Švedsku, jer nismo imali lijepu pobjednicu Eurosonga još od 2013. godine ?
  Ocjena: 5. Moj osobni poredak: 5/12.

  Mendez feat. Alvaro Estrella – Lake note na španjolskom, solidna koreografija i igranje na kartu da je Mendez iznimno popularan u Švedskoj ponovno je upalilo. Možemo očekivati i da će, zbog Mendeza, ova pjesma otkinuti bodove mnogima jer je i 2018. godine bio treći na televotingu.
  Ocjena: 3. Moj osobni poredak: 11/12.

 17. SwedenEurovisionFan — 2. ožujka 2020. u 14:07

  Victor Crone – Odlična pjesma sa country prizvukom, izuzetno teška za pjevanje, no Victor je napravio odličan posao. Scenski nastup izgleda vrlo dojmljivo, pogotovo na početku pjesme i prije posljednjeg refrena. O tome koliko mi se pjesma sviđa dovoljno govori činjenica da mi je bolja od ''Storm'', a Estonija mi je lani bila 8. u ukupnom poretku.
  Ocjena: 5. Moj osobni poredak: 6/12.

  Paul Rey – Moram priznati, prije njegovog nastupa nisam znao tko je. No, ovom pjesmom natjerao me na to da ću ubuduće pratiti njegov glazbeni put. U pjesmi se osjete prizvuci Eda Sheerana i Lewisa Capaldija, posebno su mi se svidjeli oni hologrami, a tekst je tako tužan da slušajući doslovno možete osjetiti njegovu emociju. Možda on bude jedan u nizu koji su jedne godine ostvarili zapažen rezultat u finalu Melodifestivalena, a već nagodinu otišli na Eurosong (Robin, Benjamin, John… – Anna ?).
  Ocjena: 5. Moj osobni poredak: 7/12.

  The Mamas – Ritam pjesme je zbilja zarazan, stageing vrlo svjetski, a njihovi vokali perfektni. Ipak, mislim da ne bi bilo dobro da i drugu godinu zaredom predstavljaju Švedsku, neka pričekaju još pokoju godinu pa se vrate ?
  Ocjena: 4. Moj osobni poredak: 9/12.

 18. SwedenEurovisionFan — 2. ožujka 2020. u 14:05

  Prije svega htio bih naglasiti da je Melodifestivalen ponovno nadmašio ''sam sebe'' i dokazao da je zbilja u svakom smislu tih riječi Eurosong prije Eurosonga! 8 pjesama komotno bi moglo pobijediti u Rotterdamu s obzirom na dosada odabrane pjesme, što je za svaku pohvalu. Također, pohvale urednicima za još jednu godinu ovog projekta, kao i osobi koja je napravila naslovnu sliku 🙂

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje!