#rndora2022: Od fillera do Disneyja – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

#rndora2022: Od fillera do Disneyja

  13 min za čitanje   6 komentara

Nakon što smo prije dva dana po prvi put čuli pjesme ovogodišnje Dore, a jučer i reakciju naše Mariane, vrijeme je da na pjesme reagiraju i ostali urednici. Od 12. do 15. veljače, po prvi put od 2010., vraća se posebno izdanje našeg projekta Razmišljamo naglas posvećenom komentiranju pjesama s hrvatskog predizbora za Eurosong.

Kako smo se podijelili?

Ovo veoma brzo izdanje #rndora sastojat će se od četiri nastavka (dva nastavka s četiri pjesme, te dva nastavka s tri pjesme). Svaki zainteresirani komentator morao je u veoma brzom roku preslušati sve pjesme, te ocijeniti ih ocjenama od 1 do 10. Urednici portala eurosong.hr koji će prokomentirati pjesme su:

 • Bartol Stopić
 • Bojan Petrović
 • Faruk Ajdinović
 • Ivana Prkić
 • Matea Vukić
 • Josip Bošković
 • Sanja Daić

Nakon naših komentara bit će postavljene ankete u kojima će čitatelji portala dobiti priliku ocijeniti pjesme ocjenama od 1 do 5.

Pjesma koja skupi najveći broj bodova bila bi pobjednik i naš favorit za konačnu pobjedu u Opatiji. Važno je napomenuti i kako se skladbe ne ocjenjuju po tome koliku im ocjenjivač daje šansu za pobjedu, već isključivo po osobnom ukusu. Cilj nije predvidjeti pobjednika, nego vidjeti tko bi bio pobjednik da se nas pita.


Mila Elegović – Ljubav

YouTube video

Faruk je fan jedne serije

Bartol: Po meni ova pjesma nema što raditi na izboru  za Eurosong. Slatko, ali čisti filler, što bi mi bilo u redu da imamo polufinala.

Ocjena: 1/10

Bojan: Ovu pjesmu zaista ne mogu zamisliti kao onu koja bi predstavljala neku zemlju na Eurosongu i pri tome ostvarila neki značajan plasman. Ovo bi vrlo vjerovatno bilo posljednje u polufinalu.

Ocjena: 1/10

Faruk: Kao vjerovatno najvećem živućem fanu „Bitangi i princeza“, jako me razveselilo Milino pojavljivanje na Dori. Pjesma je elegična i pomalo retro, i poslužit će kao lijep uvod u ovogodišnju Doru. Više, čini mi se, i nije bio cilj.

Ocjena: 4/10

Dječji mjuzikl?

Ivana: Jedna slatka, vesela, vrlo pamtljiva pjesmica. Jako me podsjeća na nešto, ali nikako da se sjetim na što točno. Osobno mi je prejednostavna i prerepetitivna u refrenu, kao i nedovoljno glazbeno ukrašena pa mi nije idealan kandidat za Eurosong, što nipošto ne znači da je loša, samo nije za tu „namjenu“, rekla bih. Mogla bih je zamisliti u nekom dječjem mjuziklu, a s obzirom na to da Mila na tom polju ima jako puno iskustva, mislim da bi se u taj kontekst idealno uklopila. Btw, baš mi je drago što ove godine, uz Elis, na Dori imamo još jednu glumicu. 😊

Ocjena: 4/10

Josip: Bio sam jako iznenađen vidjevši Milino ime na popisu sudionika Dore 2022. Nakon prvotnog šoka sam krenuo razmišljati kakav bi to pjesmu Mila poslala na natječaj. Mislio sam da je sigurno u pitanju lagana balada uz gitaru, to smo i dobili. Pjesma Ljubav je lagana, jednostavna balada koja me jako podsjeća na nešto što se može čuti na susretima katoličke mladeži. Odlična pjesma za otvaranje Dore. Iskreno se veselim Milinom nastupu.

Ocjena: 5/10

“Ostvarena” očekivanja

Matea: Nježna i jednostavna pjesma.

Ocjena: 4/10

Sanja: Otkako je u intervjuu za HRT Mila priznala da joj se ovaj projekt dogodio usput i da je zaboravila na prijavu, iskreno nisam imala baš visoka očekivanja, a ta očekivanja su mi se i ostvarila. Pjesma je jednostavna i minimalistička, a očekujem da će takav biti i nastup. Za mene je ova „šalica čaja“ malo „preslatka“, a pred kraj me počne smetati i repetitivnost. Također, nisam sigurna je li baš Dora bila prava platforma za predstaviti ovu pjesmu, no ovo je više pitanje za žiri nego za Milu.

Ocjena: 1/10

UKUPNA OCJENA: 20/70

PROSJEČNA OCJENA: 2,86

anketa 1856

Mila Elegović - Ljubav

Ukupno glasova: 560

 • Ne sviđa mi se (2) [231 / 41%]
 • Užasna je (1) [221 / 39%]
 • OK je (3) [84 / 15%]
 • Dobra je (4) [14 / 3%]
 • Jako mi se sviđa (5) [10 / 2%]

Mia Negovetić – Forgive Me (Oprosti)

YouTube video

Od Disneyja…

Bartol: Nakon par slušanja ova pjesma mi je ipak favorit za pobjedu. Čisti Disney vibe, ali u najboljem mogućem smislu. Očekujem da live otpuše, i da nastup napokon bude kako treba. Onaj “oprosti, i’m sorry” dio OBOŽAVAM, dok miks jezika malo ranije u pjesmi (“nema mjesta greškama”) ne funkcionira tako dobro – ali oprostim (i’m sorry).

Ocjena: 10/10

Bojan: E ovo je prava eurovizijska pjesma koja može ostvariti pravi plasman na Eurosongu. Koketiranje s Disney tematikom je odlično odrađeno, a Mijin predivan vokal samo podiže pjesmu i jedva čekam čuti ovo uživo. Baš baš lijepo. Ovo je po meni njena najbolja pjesma s Dore. Bravo!

Ocjena: 10/10

Faruk: Mislim da je ovo definitivno njena godina. Vrlo klasična balada, a od klišeja ju izdiže fenomenalan vokal i ova jezična dinamika. Od prvog takta je to – to, pjesma koja može Hrvatsku uvesti u finale i donijeti dobar plasman u Torinu.

Ocjena: 9/10

Do Husavíka i Pink

Ivana: Ajme majko, što je meni ovo brutalno! Jako emotivno, ježitis totalni, a potekla i suza. Moram odmah istaknuti kako je ova pjesma moj favorit ovogodišnje Dore jer obožavam svaki njezin element. Prvo, pjeva ju Mia Negovetić. Drugo, riječ je o jednoj moćnoj power baladi, koja je usto i iznimno dramatična, što posebice volim. I treće, nekakav mi je hibrid A Million Dreams (P!nk), Disneyja i Husavika upakiranih u mjuzikl, a na sve navedeno sam jaaako slaba – ko da su mene pitali kakvu pjesmu da napišu. Ako odaberemo ovo, ne da nam finale ne gine, nego smatram da bi imali dosta dobre šanse za plasman kakav nismo ostvarili odavno. Mia, sretno. 

Ocjena: 10/10

Josip: Mlada i jako talentirana Mia Negovetić se na opatijsku scenu vraća po treći put kao natjecateljica. Iskreno nisam baš bio siguran u kojem smjeru bi trebala biti pjesma, ali mi se svidio Mijin nastup iz naše prošlogodišnje emisije Eurosong od doma, kad je izvela Il treno per Genova, pa sam očekivao nešto u tom smjeru. Pjesma Forgive Me (Oprosti) je klasična disneyevska pjesma što ponekad zna biti dvosjekli mač za izvođača. Pjesma ima jako čudne i nelogične prijelaze iz engleskog u hrvatski i nazad. Glazba je jako cliche i tu bi se trebalo dosta poraditi da ima nekog smisla uz obavezan revamp teksta, odnosno rekonstruiranje teksta.

Ocjena: 4/10

Najbolja Mijina pjesma?

Matea: Najbolja pjesma s kojom se Mia predstavlja na Dori. Jedna od mojih favorita za konačnu pobjedu. Super mi je kombinacija s hrvatskim jezikom. Mogu ovu pjesmu zamisliti kao moćan soundtrack nekog filma i mislim da bi mogla proći zapaženo na Pjesmi Eurovizije.

Ocjena: 9/10

Sanja: Nadali smo se da Mia ove godine dolazi s baladom s kojom može pokazati svu raskoš svoga glasa i to nam je i servirala. Ovo mi je dosad njezin najbolji pokušaj. Na prvo slušanje ježitis od glave do pete. Jako mi se sviđa izmjena „oprosti-I’m sorry“, a na kraju ima i onaj wow-efekt koji zaslužuje standing ovation. Nadam se da će scenski nastup biti dobro osmišljen, no zapravo joj i ne treba puno, samo fokus na njezinu emotivnu interpretaciju i glas, a znamo da će vokalno razvaliti. Sad ću reći i nešto jako hrabro, ali vjerujem da nam Mia Negovetić može donijeti Tamara Todevska efekt. Što se mene tiče, Mia može spremati kofere za Torino.

Ocjena: 10/10

UKUPNA OCJENA: 62/70

PROSJEČNA OCJENA: 8,86

anketa 1857

Mia Negovetić – Forgive Me (Oprosti)

Ukupno glasova: 622

 • Jako mi se sviđa (5) [294 / 47%]
 • Dobra je (4) [161 / 26%]
 • OK je (3) [88 / 14%]
 • Ne sviđa mi se (2) [41 / 7%]
 • Užasna je (1) [38 / 6%]

Marko Bošnjak – Moli za nas

YouTube video

Mračni vibe

Bartol: Za razliku od Mie N. ovo ima puno mračniji vibe i to mi se jako sviđa. Također od live izvedbe imam velika očekivanja, jer odličan nastup ovo može podignuti na jako visoku razinu. Produkcijski fantastičan – moožda mi fali samo neki onako “vrhunac” moment. Moj drugi favorit.

Ocjena: 9/10

Bojan: Iskreno, nisam znao što da očekujem od ovog momka, ali me je prijatno iznenadio. Moderna pjesma koja je dostojna njegovog vokala. Uz neki odličan nastup ovo bi mogao da bude savršen nastavak dobrih hrvatskih pjesama i povratak u vrh Eurosonga.

Ocjena: 10/10

Faruk: Marko Bošnjak na studijskoj verziji i Marko Bošnjak na pozornici su dva različita pojma, tako da je teško procijeniti krajnje domete ove pjesme. Meni iskreno dosta repetetivno, bez nekog momenta koji me oduševi. No, za krajnji sud ću sačekati i izvedbu uživo.

Ocjena: 6/10

Fer i korektan materijal?

Ivana: Marko ima jako lijep i ugodan glas; nedvojbeno riječ je o jednom jako kvalitetnom vokalistu. Kupilo me što je došao s dramatičnom baladom, koja je usto i na hrvatskom, međutim ja baš i nisam osoba koja se „kači“ na ovako modernu produkciju, koja je, napominjem, vrhunska – Vlaho je to odlično odradio. K tome, refren mi je malčicu prerepetitivan, dok sam tekst također nije po mom guštu i nekako mi sve skupa preburno krene da bi kasnije postalo ravno. No kažem, kvaliteta je neosporna i ovo je, bez daljnjeg, jedan jako fer i korektan materijal za Doru. Jedino što ja nisam publika za ovakav tip glazbe, ali, Bože moj, svi smo različiti.

Ocjena: 6/10

Josip: Marko Bošnjak je na Dori, a Vlaho Arbulić radi pjesmu i glazbu, e to se traži. Moli za nas je pjesma na koju bi bilo koji svjetski poznat izvođač bio ponosan. Markov jedinstveni i na trenutke ranjivi, a istovremeno snažan glas nam donosi modernu baladu s porukom. Glazba je odlična i sa svakim novim slušanjem mi pjesma sve više raste. Vlaho je napravio odličan posao, ali to nije novost s obzirom da je upravo on jedan od najboljih hrvatskih izvođača / producenata nove generacije. Marko nam upravo donosi ono što ga je kao dijete proslavilo diljem regije, a to je izmjernu i predivnu emociju. Mnogi će reći da je Moli za nas jako slična Beautiful Mess ili pak Rhythm Inside, ali ja kažem da je ova pjesma zapravo kvalitetnije odražena i ima ono nešto što mi je nedostajalo u gore navedenim pjesmama.

Ocjena: 10/10

Drugačija balada

Matea: Vrlo moderna i drugačija balada, izlazi iz okvira svih pjesama dosadašnjih hrvatskih predstavnika. Lijep i snažan tekst, pjesma dostojna eurovizijskog finala. Također, jedan od mojih favorita za pobjedu.

Ocjena: 9/10

Sanja: Markov glas je čaroban, a Vlaho još jednom pokazuje da zna napraviti pjesmu koja zvuči svjetski. No, da bih bila potpuno oduševljena, nešto mi nedostaje, a to nešto je snažniji i pamtljiviji refren. Zbog toga mi je ostao dojam da je pjesma pomalo ravna i nedostaje mi dramatičnosti s kojom bi me potpuno kupila. Naravno, scenski nastup može sve zaokružiti i podići na viši nivo, pa me jako zanima što nam Marko i njegov tim spremaju za Opatiju.

Ocjena: 8/10

UKUPNA OCJENA: 58/70

PROSJEČNA OCJENA: 8,29

anketa 1858

Marko Bošnjak - Moli za nas

Ukupno glasova: 581

 • Jako mi se sviđa (5) [266 / 46%]
 • Dobra je (4) [154 / 27%]
 • OK je (3) [85 / 15%]
 • Užasna je (1) [40 / 7%]
 • Ne sviđa mi se (2) [36 / 6%]

Jessa – My Next Mistake

YouTube video

“Dobra za playlistu”

Bartol: Prva od mnogih pjesama na sličan kalup ove godine – dobra za playlistu, ali ne i za Eurosong. Produkcijski mi fali još nekog drivea da podigne pjesmu na razinu nekih drugih u natjecanju. Solidan pokušaj.

Ocjena: 5/10

Bojan: Ovo nije loša pjesma, radiofonična je i mogu zamisliti da je slušam dok se vozim od ravne Vojvodine prema moru. Onako spušteni prozori, pirka vjetrić i ide ta pjesma, a na meni osmjeh na lice jer je s Dore. I to bi bilo to.

Ocjena: 6/10

Faruk: Pjesma nikako da mi počne. Taman počne i završi. Nekako mi u tom pogledu fali malo energije, nekog „safta“ da oživi cijelu stvar. Jessa se doima kao vrlo zanimljiv izvođač i zasigurno ćemo ju slušati i na nekim narednim Dorama.

Ocjena: 5/10

“Idealna za radio”

Ivana: Ova pjesma idealna je za radio pa smatram da će zaživjeti nakon Dore (pogotovo na Otvorenom), što je super. Jedino što mi u principu smeta jest to što nema neki značajniji rast, već je dosta jednolična, što je, kako sam i rekla, jako dobro ukoliko slušamo čisti audio, no ne znam baš u kolikoj mjeri to funkcionira na sceni. Bojim da bi se ovo na Eurosongu utopilo u masi upravo zbog toga što imam osjećaj da smo svi ovakav tip pop pjesme već čuli. Sve u svemu, lijep pokušaj za jednu debitanticu.

Ocjena: 6/10

Josip: Mlada Jessa nam donosi plesnu pjesmu sa zvukom 2000-ih. Pjesma je ok za poslušati dok se voziš u tramvaju. Jessa lijepo pjeva, ali pjesma lagano graniči s generičkm pjesmama Melodifestivalena. Očekujem lijep nastup, ali nisam siguran da bih pjesmu poslušao da nema ovog projekta.

Ocjena: 3/10

“Too soft za Eurosong?”

Matea: Catchy, odmah uđe u uho. Sviđa mi se spoj modernog sa stilom 80-ih. Pjesma osobito dobro zvuči kad se u refrenu uključe prateći vokali. Možda malo too soft za Euroviziju ali u principu super pjesma.

Ocjena: 7/10

Sanja: Za prvi pokušaj na Dori ovo mi je korektno i simpatično, no nažalost ništa više od toga. Jessi ne ide u prilog ni što na ovoj Dori ima nekoliko pjesama u ovom stilu, pa vjerujem da će scenski nastup ovdje presuditi kako će se te pjesme rangirati. Šteta što nije za Doru ostavila pjesmu Would You koju nam je predstavila u Eurosongu od doma. Sve u svemu, vjerujem da će se ovo puštati na radiju i da ću zapjevušiti kad čujem u autu, no za Eurosong mi ipak nije dovoljno upečatljivo.

Ocjena: 5/10

UKUPNA OCJENA: 36/70

PROSJEČNA OCJENA: 5,14

anketa 1859

Jessa - My Next Mistake

Ukupno glasova: 502

 • OK je (3) [244 / 49%]
 • Ne sviđa mi se (2) [129 / 26%]
 • Jako mi se sviđa (5) [54 / 11%]
 • Dobra je (4) [52 / 10%]
 • Užasna je (1) [23 / 5%]

Zanimljivosti

U prvoj grupi pobjedu je odnijela Mia Negovetić s pjesmom Forgive Me (Oprosti) sa 62 od 70 mogućih bodova. Kako su izgledali ostali rezultati, pogledajte u tablici.

# Izvođač Pjesma Ukupna ocjena Prosječna ocjena
1. Mia Negovetić Forgive Me (Oprosti) 62/70 8,86
2. Marko Bošnjak Moli za nas 58/70 8,29
3. Jessa My Next Mistake 36/70 5,14
4. Mila Elegović Ljubav 20/70 2,86

Najstroži komentator danas bio je Josip, a najblaža Matea.

Komentatori su danas dodijelili šest desetki, od kojih su dvije pripale Marku Bošnjaku (Bojan i Josip), a čak njih četiri Miji Negovetić (Bartol, Bojan, Ivana i Sanja).

Najviša ocjena koju je Mila Elegović danas dobila, bila je petica.

Preuzmite glasački listić

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
3
PODIJELI ČLANAK

Rasprava6

 1. LoveWave — 12. veljače 2022. u 19:56

  MILA ELEGOVIĆ – nema se tu šta puno za reći. Nije mi jasno da je ova pjesma upala u TOP14. Ustvari jasno mi je, ali dobro… Uglavnom, sva sreća da nastupa prva, tako da što prije zaboravimo da se natjecala. Dosadno, neupečatljivo, s nezanimljivom glazbom i još gorim tekstom. 1/10
  MIA NEGOVETIĆ – ona lagano zauzima moje prvo mjesto zajedno s Mijom Dimšić na ovogodišnjoj Dori. Definitivno njen najbolji pokušaj! Meni se jako sviđaju momenti na hrvatskom, kako u strofama tako i u refrenu. U početku mi je smetao jedino taj disney vibe, ali više ne… Dapače! Nadam se da će nastupom potvrditi status favorita. 9/10
  MARKO BOŠNJAK – na prvu me osvojila produkcija ove pjesme. Svakako najbolji paket za izvrstan nastup i nadam se da će njegov tim to znat iskoristiti. Ono što me najviše smeta je nedostatak vrhunca u pjesmi. Nikako da ode na višu razinu, kao primjerice Forgive me. Vidjet ćemo hoće li Marko ispraviti te nedostatke nastupom uživo. 8/10
  JESSA – ova cura mi je bila jako simpatična kada se natjecala u Zvijezdama. A takva joj je i pjesma, radio-friendly i catchy, ali ništa više od toga. Zapravo, odličan odabir za popunjavanje programa i sredinu tablice na Dori. Drago mi je da se ova cura prijavila i očekujem je ponovno kada bude imala bolju pjesmu. 5/10

 2. Tristan — 12. veljače 2022. u 18:27

  Prošle godine sam od samog početka virova u Albininu pobjedu, čak je i frend zaradia jer sam ga toliko upila da je na kraju uplatia ticket. Ove godine imam taj isti feeling za Miu Negovetić. Ovo joj je def najabolja pjesma i nadam se da je svjesna da ako ne ode na Eurosong ove godine neće nikad. Gooooo gurl, moj glas imaš. <3

 3. loreeneuphoria — 12. veljače 2022. u 17:55

  MILA- ovo nema što raditi na Dori. End of story. 1/10
  MIA N.- Kada sam čuo pjesmu jako me nanervirala. Ja drugo, treće slušanje sve više raste. Nemam problem da pobjedi, ali ne znam hoće li nas ova pjesma pogurati u finale. 6/10
  MARKO- odličan instrumental, vrlo mistično. Imam problem sa tekstom, pogotovo u posljednjem dijelu pjesme gdje se samo ponavlja Moli za nas, kao da se nekom nije dalo dovršiti pjesmu. Izgledan kandidat za Torino, ali kronično treba wow moment u pjesmi. 6/10
  JESSA- lagano, poletno, malo generično. Ipak nedostojno esca. 4/10
  Hvala redakciji eurosong.hr na ovom projektu ❤.

 4. Eurovisio Fanatico — 12. veljače 2022. u 17:37

  MILA ELEGOVIĆ – ja sam rekao da će ovo biti iznenađenje Dore😂😂, moj grijeh, moj grijeh, moj preveliki grijeh. Ovo jednostavno ne smije biti na Dori.
  1/10
  MIA NEGOVETIĆ – pjesma nije loša i ima potencijala, ali jednostavno ne leži mome uhu. Vjerujem da će biti u top 3.
  5/10
  MARKO BOŠNJAK – izvrsno, mistično na početku pjesme, vjerujem da će Marko svojim sjajnim vokalom podići pjesmu na još jedan nivo više. Top 3 žirija sigurno, a s obzirom da ima dosta pratitelja na Tiktoku mogao bi osvojiti publiku. Vidjeti ću hoću li svoj glas dati njemu ili Miji Dimšić.
  OCJENA :7,5/10
  JESSA- repetitivna pjesma, možda bude radijski hit, ali na Dori nema previše šanse.

 5. imperator — 12. veljače 2022. u 17:25

  MILA
  Savršeni razlog zašto Dora ne smije imati polufinala.. Ovakvih pjesmica bi bilo toliko da bi bilo zamorno, a već i ovako je… 2/10
  ———-
  MIA NEGOVETIĆ
  Kako se brzo mijenja ljudsko mišljenje..
  Od pjesmuljka, disney pjesmice, njezine dosad najbolje pa do pjesme zbog koje ne bih žalio ako bi krenula put Torino.. I to sve u 24sata.. A di je tek subota?? 8/10
  ———–
  MARKO BOŠNJAK
  Ah, šta reći o njegovoj pjesmi?? Mrzim ponavljanja riječi, ali to njegovo ponavljanje "Moli za nas" čak i ima smisla.. Nešto je i mistično i iritantno u njoj, a to je teško izvesti… 7/10
  ——-
  JESSA
  E ovo ponavljanje "My next mistake" ide na živce, ali ni približno koliko ono "uuuuuu-aaaaaa.".. Svi nervi mi odmah poiskoče pa je osjećaj identičan kao i osjećaj zalogaja prejako začinjene salate octom.. Previše octa u ovoj pjesmi – 5/10

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?