#rndora2023: O očekivanjima – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

#rndora2023: O očekivanjima

  13 min za čitanje   Napiši prvi komentar

I na redu je posljednja epizoda “razmišljanja naglas” s komentarima naših urednika. U kratkom roku predstavili smo što šestero urednika našeg portala misli o pjesmama Dore 2023., a koji je vaš konačni sud, saznat ćemo u subotu prijepodne.

Jesu li neki izvođači ispunili očekivanja ili su nadmašili, saznajte u nastavku.

Preuzmite glasački listić


MARTHA MAY – DISTANCE

YouTube video

Andrea: Lijepa, smirujuća pjesma kojoj nažalost nedostaje nešto bolji tekst i produkcija. Drago mi je što je našla svoje mjesto u konkurenciji, no nisam sigurna koliko je konkurentna za Eurosong.

Faruk: Jedna dosta klasična balada koja igra na jednostavnost i Marthinu karizmu. Nekako mi je ovo pjesma koju bi Mia Dimšić rado otpjevala. Možda mi je tekst ipak previše jednostavan, pogotovo u refrenu…

Josip: Mlada Splićanka Marta Ivić, umjetničkog imena Martha May nam donosi jednu Disney pjesmu koja je spremna za dobar rezultat na Dori. Ne mogu da ne spomenem prošlogodišnju Disney baladu koju je izvela Mia Negovetić. Mia jest daleko bolja pjevačica, ali mi je Marthin Disney puno kvalitetniji i bolji.

Mariana: Moj guilty pleasure ove godine. Zlobnici će se narugati rimama u pjesmi, distance-resistance-existence, ali osobno ne vidim problem u tome, jedino ako će se osoba totalno fokusirati na to i onda samo to čuje u cijeloj pjesmi. Martha mi je osvježenje na ovogodišnoj Dori i dokaz i da relativno nepoznati izvođači mogu napraviti catchy pjesmu koja ne izlazi iz uha, evo ja još uvijek pjevušim I loveee you from the distanceeee.

Marija: U ovoj pjesmi mi se osobito sviđa lagan, ali i zarazan refren. Rima u njemu ono je što ga čini lako pamtljivim. Martha ima izuzetno zanimljivu boju glasa, a na opatijskoj sceni očekujem bajkovit nastup. Uz takav nastup i dobru vokalnu izvedbu, vjerujem da može osvojiti gledatelje.

Nikolina: Prekrasno mi je ovo, nježno, a moćno, iskreno, autentično i ogoljene emocije. Marthin glas je divan, čaroban, vodi u neke druge svjetove. Jedna lijepa priča zaokružena odličnim spotom i baš se veselim izvedbi i nastupu uživo.

anketa 2088

Koji će biti završni plasman Njemačke na Eurosongu 2024.?

Ukupno glasova: 131

 • Između 21. i 26. mjesta u finalu [110 / 84%]
 • Između 16. i 20. mjesta u finalu [11 / 8%]
 • Između 6. i 10. mjesta u finalu [4 / 3%]
 • Između 11. i 15. mjesta u finalu [4 / 3%]
 • Između 1. i 5. mjesta u finalu [2 / 2%]

DETOUR – MASTER BLASTER

YouTube video

Andrea: Detour su na Doru prijavili vrlo dobru pjesmu u svom stilu i nisu me nimalo razočarali. Iskreno, mislim da je ovo čak televoting bait jer nerijetko ovako lepršave i poletne stvari budu dark horseovi Eurosonga. Tekst je smislen, ritam je zarazan, a produkcija na razini. Od mene definitivno ova pjesma ima big lajk.

Faruk: Da se razumijemo, oni imaju boljih pjesama od ove. Ova pjesma, koliko god bila na tragu njihovih najvećih uspješnica, nekako se ne doima natjecateljskom. Jednostavno, dobro, kvalitetno, ali nisam siguran koliko može odgovoriti izazovu Dore i Eurosonga.

Josip: Kakav debi za ovaj poznati bend. Pjesma Master Blaster je upravo ono što se i očekuje od grupe Detour. Ova pjesma kao da je nastavak na neke od uspješnica ove grupe.

Mariana: Zatvoriš oči i čuješ pjesmu i odmah znaš da je to Detour. Prepoznatljivi zvuk koji ih krasi cijelo njihovo stvaralaštvo. Možda Dora nije prava platforma za njih, no ne sumnjam da će se dugo vrtiti na radiju.

Marija: Nisam previše oduševljena ovom pjesmom. „Preravna“ mi je i zbog toga što nema prevelike promjene ritma, nema mi wow efekt kojim bi me osvojila.

Nikolina: Odlična mi je pjesma, ritam me pokrene u sekundi, poletno, bez puno kompliciranja. Tekst, kao i svaki njihov, standardno izvrstan, teška egzistencijalna pitanja i drama svakodnevice upakirani u neodoljiv plesni omotač. Je li za Eurosong, nisam sigurna, teško je danas procijeniti što je, a što nije za Eurosong, ali za moj osobni ukus je pun pogodak.

anketa 2089

Koji će biti završni plasman Ujedinjenog Kraljevstva na Eurosongu 2024.?

Ukupno glasova: 128

 • Između 16. i 20. mjesta u finalu [41 / 32%]
 • Između 21. i 26. mjesta u finalu [41 / 32%]
 • Između 11. i 15. mjesta u finalu [35 / 27%]
 • Između 6. i 10. mjesta u finalu [11 / 9%]
 • Između 1. i 5. mjesta u finalu [0 / 0%]

MERI ANDRAKOVIĆ – BYE BYE BLONDE

YouTube video

Andrea: Merina pjesma svidjela mi se na prvo slušanje i taj me dojam ni nakon tko zna kojeg po redu repeatanja nije pustio. Energično, zarazno, moderno…Ne bi me nimalo smetalo da nas ovakvo nešto predstavlja na Eurosongu pod uvjetom da nastup bude dobar i u skladu s onim što pjesma zahtijeva. Dakle, ples, ali istovremeno i vokal na razini. Jedina zamjerka ide na to što smatram da bi pjesma mnogo bolje zvučala da je bolje producirana, no vjerujem kako Meri taj nedostatak može nadomjestiti dobrom lajv izvedbom.

Faruk: Dosta moderna stvar koja će ljubitelje Eurosonga asocirati na Švedsku. Pjesma koju itekako mogu zamisliti na Eurosongu. Doduše sa neizvjesnim rezultatom, ali svakako zabavno, zanimljivo i eurovizično.

Josip: Bye Bye Blonde je odlična retro dance pjesma. Jako podsjeća na staru Coloniju, ali to ne treba čuditi jer je Boris Đurđević jedan od autora pjesme. Meri jako dobro iznosi pjesmu i siguran sam da uz smislen nastup i dobru koreografiju može u Top 5. Iskreno se nadam da će tako i biti.

Mariana: Totalni Cascada feelings ili Colonia ako pričamo o domaćoj sceni. Istina ima taj dated feeling ali meni to osobno ne smeta jer sam sucker za eru 2000-ih. Jedini problem mi je što je malo repetitivna i mislim da Meri treba mrvicu popraviti svoj izgovor engleskog jezika za potpuni dojam.

Marija: Sviđa mi se Bye Bye Blonde i zarazan ritam kojeg donosi. Refren lako ostaje u glavi pa to smatram i najjačim dijelom ove pjesme. Kako ide prema kraju, postaje mi repetitivna, no u slučaju odlaska na Eurosong revamp bi zasigurno riješio taj problem. Sve u svemu, dobra pjesma koja i uz dobar nastup mogla privući velik broj glasača.

Nikolina: Pomalo retro disco zvuk me osvaja na prvu i krenem cupkati prije nego što refren uopće počne. Bye Bye Blonde dio je jako zarazan i cijeli refren je pamtljiv, jake “woman power” energije. Meri je jako simpatična, uživljena u pjesmu i uz dobar plesni nastup predviđam joj zapažen plasman.

anketa 2091

Koji će biti završni plasman Srbije na Eurosongu 2024.?

Ukupno glasova: 427

 • Između 11. i 15. mjesta u finalu [152 / 36%]
 • Između 6. i 10. mjesta u finalu [97 / 23%]
 • Između 16. i 20. mjesta u finalu [86 / 20%]
 • Između 1. i 5. mjesta u finalu [35 / 8%]
 • Neće se plasirati u finale [32 / 7%]
 • Između 21. i 26. mjesta u finalu [25 / 6%]

LET 3 – MAMA ŠČ!

YouTube video

Andrea: Ova pjesma moj je prvi favorit ovogodišnje Dore i subjektivno smatram da je definitivno najbolja, najodvažnija i najzanimljivija pjesma u konkurenciji koja će uvelike ovisiti o scenskom nastupu. Kužim da pjesma nije svačiji cup of tea, ali to je upravo ono što nam treba. Treba nam pjesma koju ili voliš ili mrziš jer jedino se takve pjesme mogu istaknuti u konkurenciji i privući glasače.

Faruk: Definitivno najšokantnije ime na listi sudionika Dore 2023. na scenu nam donosi očekivani „kaos“ koji će zasigurno ukrasti nastupom na osnovu kojeg bi Hatari mogli izgledati kao Mali, raspjevani Dubrovnik. Pjesma je meni solidna. Let 3 ima daleko boljih. Nisam siguran da bi šira publika baš razumjela ovo.

Josip: Dočekali smo i prijavu jedne od najprepoznatljivijih hrvatskih grupa i dugogodišnje eurovizijske želje mnogih. Let 3 nam je spremio upravo ono što smo mogli i očekivati od njih. Pjesma je zaraznog teksta i ritma nastala na puno dubljoj poruci i komentaru današnje situacije u istočnoj Europi. Ne sumnjam da će Let 3 ostati nezapamćen, također ne sumnjam u zaraznu koreografiju.

Mariana: Ova pjesma u meni budi bipolarnost. Jedan tren je ne mogu smisliti, drugi tren je ne mogu prestati pjevati. Ne znam kako to opisati. Let 3 i njihova pjesma u jednoj sekundi mi imaju Top 5 vibes na Eurosongu, a u drugoj sekundi me strah sudbine Circus Mircusa i da ESC publika neće prepoznati genijalnost ekipe koja stoji iza pjesme. Ostaje nam za vidjeti scenski nastup koji će sigurno se upisati u povijest kao jedan od epskih nastupa na Dori.

Marija: Vrlo zanimljiva pjesma s lako pamtljivim prvim dijelom. Jedva čekam vidjeti kako će izgledati nastup u Opatiji, ali kako ju sve više slušam, sve mi se više sviđa. Definitivno je ovo tip pjesme koji smo mogli očekivati od grupe Let 3 i jako me zanima kako će proći na Eurosongu ako pobijedi na Dori.

Nikolina: Na prvu potpuni kaos i očuđenje, a na svaku sljedeću oduševljenje. Provokativnost aktualne teme, originalno glazbeno rješenje na prijelazu, puno elemenata koje mogu zamisliti kao popularne i potencijalno viralne. Zabavno, jedinstveno, čak bih se usudila reći i genijalno.

anketa 2090

Koji će biti završni plasman Hrvatske na Eurosongu 2024.?

Ukupno glasova: 655

 • Između 1. i 5. mjesta u finalu [600 / 92%]
 • Između 6. i 10. mjesta u finalu [36 / 5%]
 • Između 11. i 15. mjesta u finalu [11 / 2%]
 • Neće se plasirati u finale [6 / 1%]
 • Između 16. i 20. mjesta u finalu [2 / 0%]
 • Između 21. i 26. mjesta u finalu [0 / 0%]

ENI JURIŠIĆ – KRENI DALJE

YouTube video

Andrea: Meni je ova pjesma grower. Na prvu sam bila pomalo razočarana, ali onda se dogodio obrnuti slučaj od onog kod Kreše – pjesma mi je svakim novim slušanjem postajala bolja. Kvaliteta se osjeti i Enin glas svemu daje dodatnu dimenziju. Pjesma ostaje u uhu i jako je pjevna, gotovo himnična. Ako Eni na pozornici Dore ponudi nastup dostojan pozornice Eurosonga, mislim da bi mogla zaprijetiti za tron te čak biti u vrhu glasanja žirija.

Faruk: Pjesma kakvu sam od Eni očekivao – emotivna, atmosferična pop balada sa nekim radiofoničnim štihom koji meni paše i koji volim. Mislim da čak i na Eurosongu u zadnjih nekoliko godina ovakve pjesme ne prolaze loše. Stoga mi je Eni zasigurno među boljim pjesma ove godine.

Josip: Dugo očekivana Eni Jurišić nam je za Doru pripremila jednu atmosferičnu baladu koja dobiva na snazi Eninim glasom. Jako lijepo odrađena pjesma praćena divnim glasom i pamtljivom glazbom. Sve u svemu sam zadovoljan pjesmom i mišljenja sam da će se boriti za kartu za Liverpool.

Mariana: Od Eni sam imala ogromna očekivanja kada je njeno ime objavljeno kao jedne od natjecateljica, još u kombinaciji s Vlahom i Matijom očekivala sam malo čudo. Teška srca moram priznati da me nije osvojila na prvo slušanje ali svako sljedeće mi je ostavljala još bolji i bolji dojam, sada mi već ne izlazi iz glave. No, užasno me strah kada mi pjesma ne legne na prvu i uvijek se pitam hoće li tako biti i drugima ako bi nas Eni predstavljala u Liverpoolu. Nadam se da sam u krivu.

Marija: Eni je ispunila moja očekivanja s pjesmom Kreni dalje. Slušam ju gotovo svakodnevno i sa svakim slušanjem postaje mi sve bolja. U odnosu na ostatak pjesme, očekivala sam jači refren pa to smatram i slabijom stranom pjesme. U svakom slučaju, vjerujem da će Eni na pozornici u Opatiji napraviti spektakl.

Nikolina: Enin glas mi zvuči nekako ugušeno i prigušeno, voljela bih neki vrhunac u kojem će zasjati u svojoj punoj snazi i raskoši. Produkcijski bez greške, atmosferično, ali fali mi nekog “safta”, nečega da me ponese i potpuno uvjeri u to u što pjeva. Vjerujem da će mi nastup uživo popraviti dojam i dodati dimenziju koju ne osjećam u studijskoj verziji.

anketa 2092

Koji će biti završni plasman Slovenije na Eurosongu 2024.?

Ukupno glasova: 363

 • Između 16. i 20. mjesta u finalu [114 / 31%]
 • Između 11. i 15. mjesta u finalu [96 / 26%]
 • Između 21. i 26. mjesta u finalu [56 / 15%]
 • Između 6. i 10. mjesta u finalu [47 / 13%]
 • Neće se plasirati u finale [32 / 9%]
 • Između 1. i 5. mjesta u finalu [18 / 5%]

HARMONIJA DISONANCE – NEVERA (LEI, LEI)

YouTube video

Andrea: Zaista, ovo je s razlogom jedan od favorita. Recite što hoćete, ali ovo je eurovizijski paket koji nam treba. I ne, ne govorim ovo samo zato jer sam urednica na eurosong.test, nego stvarno mislim da Nevera ima potencijala za uvesti nas napokon u to dugoiščekivano finale. Naravno, sve će ovisi o nastupu uživo. Mislim da je svima jasno da nastup treba ipak biti puno više od toga da djevojke stoje u polukrugu i pjevaju višeglasno. Ova pjesma ima jako brz, zarazan ritam i premda ne očekujem od cura da plešu breakdance na sceni, ipak očekujem…nešto. Ne znam ni ja sama što, ali pustit ću njih da me iznenade i oduševe. Ono što još mogu dodati kao zamjerku je što također, kao i u Merinom slučaju, smatram da pjesmi nedostaje produkcijske ispoliranosti. No, vjerujem da će svakako biti mjesta za poboljšanja u tom polju ukoliko Harmonija ode na Eurosong. Mislim da tim iza ove pjesme itekako zna što radi.

Faruk: Teško je zadržati objektivnost kad dragi prijatelji, čijim si prvim autorskim koracima svjedočio, s kojima dijeliš mnoge lijepe trenutke i godine druženja dospiju na ovakvu razinu i dođu na korak do zvijezda. Ushićenje kad sam vidio spisak sudionika Dore i ime Harmonija disonance vam ne mogu opisati riječima. No, ajde da probam… Ova pjesma je doslovno nešto što Hrvatska traži godinama na Eurosongu. Konačno, autentično, posebno, drugačije, sa puno višeglasja, promjena ritma, prekrasnim dionicama violine. Mislim da bi ova pjesma bila moj favorit i da ne znam tko stoji iza nje.

Josip: Djevojke iz ansambla Harmonija disonance su me osvojile još prije dvije godine, a sad je to osvajanje doživjelo ažuriranje i pojačalo dojam. Pjesma Nevera je upravo ono što nam treba za uspjeh na Eurosongu. Prepoznatljivo, autentično i jako dojmljivo. Način pjevanja je prepoznatljiv za naše krajeve i jako mi je drago što djevojke trenutno uživaju mjesto u najužem krugu izvođača za osvajanje Dore. Želimo li ostati upamćeni i napokon proći polufinale na Eurosongu, onda nam je izbor očit, pogotovo sad kad znamo koje su države u našem polufinalu i da ćemo morati jako potegnuti da prođemo dalje.

Mariana: Oj ej Hrvatsko zaboravi polufinale, ne zna Europa još da će Hrvatska u finale! Mislim da sam ovim sve rekla. Nema smisla trošiti riječi, Nevera je pjesma koja se najviše ističe u ovogodišnjoj konkurenciji, mamac je i za staru i mladu publiku. Fenomanalno izvedeno. Cure kažu gori nebo, a je se nadam da će goriti i krava i štala na pozornici.

Marija: Imala sam velika očekivanja od Harmonije disonance prije nego što sam čula pjesmu, koja su se s objavom Nevere svakako ispunila. Volim etno pjesme, a spoj modernog i tradicije u ovoj je dobitna kombinacija. Sviđa mi se promjena tempa u određenim dijelovima pjesme. Ono što mi ipak nedostaje je jači instrumental u dijelovima u kojima se ne pjeva. Dionica s violinom je odlična, no kako pjesma odmiče postaje mi monotona pa bih, u slučaju pobjede, voljela da se ti dijelovi „pojačaju“.

Nikolina: Volim dobar, moćan i moderan etno, a ovo je upravo to. Glasovi djevojka fantastično zvuče zajedno, dio s violinom je upečatljiv i neočekivan. Lijepa je gradacija i razvoj tijekom cijele pjesme, jedino bih možda voljela neki trenutak u kojemu bi njihovi glasovi jače zazvonili i odjeknuli. U svakom slučaju, jedan od najboljih ovogodišnjih paketa.

anketa 2093

Jeste li zadovoljni novom promjenom načina ždrijeba finalista?

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
0
PODIJELI ČLANAK

 1. Evronevro — 10. veljače 2023. u 13:24

  @ Fronndy
  Aj se ti malo bavi vasim srpskim genericnim a i vulgarnim pismam, pusti hrvatske izvođače na miru, hvala!

 2. Fronndy — 9. veljače 2023. u 18:15

  fajae
  edit: ” fake “

 3. Fronndy — 9. veljače 2023. u 18:14

  Favoriti dakle jedna pesma tzv podriguša i pamfletuša sa ocvalim likovima koji će biti obučeni kao za mač(š)kare i koji fajae brinu o ratu a u suštini ih baš boli qrac za isti i druga ufurana ni najmanje nego kao da silzi sa neba od gospoda Boga a u suštini joj je domet Dora do k je evrovizijski podosata prevazađina etno nabrajalica koja se ne ističe dovoljno za evrvovizijski kalibar pesme.

  I dalje Kedžo i Meri najbolje opcije…

 4. ESC fan — 8. veljače 2023. u 23:37

  Nekako imam osjećaj da će oni konzervativniji gledaoci Dore i simpatizeri hrvatske desnice biti privreženiji Harmoniji Disonance, dok će Let 3 podržavati onaj drugi otvoreniji dio stanovništva. Baš onako postoji taj rascjep, jedna pjesma koja veliča historiju i tradiciju, dok drugi pjevaju protiv rata. 🙂

  Naravno, ovo ne važi za evrovizijske fanove. 😄

 5. Johnny — 8. veljače 2023. u 23:14

  HD i Let3 će se boriti za odlazak u Liverpool gdje oboje mogu ostvariti jako dobar rezultat! (Muka mi je više od medijskog i sveopćeg kukanja može li nas netko odvesti u finale. Vrijeme je da podignemo ljestvicu, odriješimo kesu i budemo odvažni! )
  Eni fenomenalna! Pjesma je sve bolja sa svakim novim slušanjem!

 6. Blink — 8. veljače 2023. u 22:37

  Komentari na pjesme Dore 2023 otkad su pjesme izašle, u stilu pjesme Krešo I kisele kiše..Niš ne valja…Ali ipak, na kraju ovo je dobra Dora i ima nekoliko kvalitetnih pjesama a koliko vidim i nastupise ozbiljno spremaju. Vidim ekipa indexa po komentarima vidi Let3 u Liverpoplu i ševe ih promovira, pa eto ljudi konačno i glasujte da ne bude ona tko je glasovaoza ovu pjesmu!!. Mislim da Pre Dora nikad više nije bila popraćenija, medijski i sigurno će biti gledana a glasovanje krajnje neizvjesno. Nadam se da je HRT pripremio dobar show i neka pobijedi najbolji odnosno kompletan paket. Tko god bude izabran, neka mu je sa srećom.

 7. ESC fan — 8. veljače 2023. u 22:36

  Slažem se da Let 3 mogu ostvariti TOP 5 na Evroviziji, a mogu biti i zadnji u polufinalu. Jako je važno kako bi oni to predstavili na Evroviziji, ali mislim da oni najviše imaju šanse uvesti Hrvatsku u finale. ❤ Vrijeme je da se Hrvatska opet takmiči na Eurosongu.

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?