#rndora2023: Pjesme za profinjeni bar i koktele – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

#rndora2023: Pjesme za profinjeni bar i koktele

  11 min za čitanje   Napiši prvi komentar

I ove godine portal eurosong.test se priprema za hrvatski predizbor za Eurosong Dora 2023., koji će se održati za točno pet dana. Osamnaest pjesama ovogodišnjeg izdanja već se neko vrijeme vrti hrvatskim radijskim eterom, a došlo je i vrijeme za sud urednika najčitanijeg portala u regiji. Tako je – vrijeme je za Razmišljamo naglas: Dora 2023.

Za razliku od drugih izdanja #rn-a, ovoga puta odlučili smo ne ocjenjivati pjesme. Umjesto toga, naših šest urednika (Andrea Guša, Faruk Ajdinović, Josip Bošković, Mariana Borozan, Marija Antolić i Nikolina Hajnić) samo je napisalo komentare, a ocjenjivanje je isključivo na leđima čitatelja.

Pjesma koja skupi najveću prosječnu ocjenu bila bi pobjednik i favorit naših čitatelja za konačnu pobjedu u Opatiji. Cilj nije predvidjeti pobjednika, nego vidjeti tko bi bio pobjednik da se pita čitatelje eurosong.test-a.


TOP OF THE POP FEAT. MARIO 5REKOVIĆ – PUTOVANJE

YouTube video

Andrea: Pjesma je simpatična i radiofonična, no smatram da nije za Eurosong. Refren donekle ulazi u uho, no pjesma kao paket je nažalost nedovoljno upečatljiva i kao takva nekonkurentna.

Faruk: Ova pjesma mi ima neki vibe stvari koju pustite dok se vraćate s posla nakon napornog dana. Popravlja raspoloženje, vraća osmijeh, tjera na neki minimalni pokret. Koliko sve to mogu zamisliti na eurovizijskoj pjesmi, teško mi je reći.

Josip: Putovanje je pjesma jakog retro zvuka, kao da je pisana za neka prošla vremena i sada osvježena za današnje vrijeme.

Mariana: Nažalost, ali ja ovo ne vidim u finalu Eurosonga. Na meni nije mudrovati je li ovo bio pravi izbor za pjesmu na Dori i je li postojala neka druga pjesma koja je više zaslužila, ali meni ovo ne daje ESC vibes. Simpatično, ali to je to.

Marija: Putovanje je moj guilty plesaure ovogodišnje Dore. Simpatična mi je pjesma, sviđa mi se vesela atmosfera koju donosi. Malo mi je suvišan dio u kojem se pojavljuje Mario Petreković, ali jedva čekam vidjeti što će pripremiti za nastup u Opatiji.

Nikolina: Ne shvaćam Petrekovićevu ulogu ovdje, tekst me podsjeća na nešto što bi izašlo iz tvornice braće Karamehmedović, ali smanjene književnoumjetničke vrijednosti. Puno toga se tu htjelo, a konačni proizvod je zbunjujuće svrhe i cilja.

anketa 2076

Koji će biti završni plasman Finske na Eurosongu 2024.?

Ukupno glasova: 170

 • Neće se plasirati u finale [57 / 34%]
 • Između 16. i 20. mjesta u finalu [40 / 24%]
 • Između 11. i 15. mjesta u finalu [33 / 19%]
 • Između 21. i 26. mjesta u finalu [18 / 11%]
 • Između 6. i 10. mjesta u finalu [15 / 9%]
 • Između 1. i 5. mjesta u finalu [7 / 4%]

YOGI – LOVE AT FIRST SIGHT

YouTube video

Andrea: Drago mi je što interes za Doru seže i izvan granica Hrvatske, budući da se Yogi za natjecanje prijavio iz SAD-a. Pjesma je definitivno drugačija od većine u konkurenciji, a ono što mogu pohvalili je nagli switch iz sporog u brži ritam, koji je na prvo slušanje (barem za mene) bio neočekivan. Ipak, pjesma nije eurovizijski materijal i unatoč življem drugom dijelu je monotona i neupečatljiva.

Faruk: Atmosferično jest, filmski također jest, no mislim da za Doru i Eurosong nije. No, ako ništa drugo, Yogi nam je donio žanrovski drugačiju pjesmu, i mislim da će to biti uspjeh ove pjesme.

Josip: Ova pjesma nije me se previše dojmila. Prelagana mi je i nedostaje joj wow efekt. Pjesma nije loša, ali kada bi joj se dodao neki upečatljiv dio postala bi bolja.

Mariana: Melodija predivna, emotivno, stripped down i ima taj old feel. Slično kao i za Maju Grgić, žiri će sigurno ovu pjesmu nagraditi no pitanje je za publiku i taj dio nam ostaje za vidjeti.

Marija: Sviđa mi se zvuk akustične gitare i Yogijev glas. No, nisam fan ove vrste glazbe pa zbog toga ni ne mogu pronaći više elemenata koji bi mi se u pjesmi svidjeli.

Nikolina: Mogu ovu pjesmu zamisliti u pozadini u nekom profinjenom baru, s nekim dobrim koktelom ili čašom vina u ruci i u ugodnom i dobrom društvu. Nije mi naporna ni dosadna, samo je više nešto što bi pasalo kao lagana zvučna kulisa, a ne pjesma koju doživljavam u prvom planu.

anketa 2077

Koji će biti završni plasman Irske na Eurosongu 2024.?

Ukupno glasova: 164

 • Neće se plasirati u finale [81 / 49%]
 • Između 16. i 20. mjesta u finalu [34 / 21%]
 • Između 21. i 26. mjesta u finalu [23 / 14%]
 • Između 11. i 15. mjesta u finalu [14 / 9%]
 • Između 6. i 10. mjesta u finalu [10 / 6%]
 • Između 1. i 5. mjesta u finalu [2 / 1%]

BORIS ŠTOK – GRIJEH

YouTube video

Andrea: Znam da Emilia jako voli ovu pjesmu pa moram paziti što ću napisati. :p Šalim se, no nažalost ne dijelim Emino oduševljenje. Pjesma je skroz u redu za naše tržište i mislim da će se puštati na radijima, no nikako ne mogu ovo vidjeti kao konkurenta na Eurosongu. Borisov vokal je zanimljiv i on u svojoj diskografiji ima zanimljivih stvari pa sam možda zato imala visoko postavljenu ljestvicu kad je on u pitanju, ali ovim me nije kupio.

Faruk: Borisov vokal je ponajveći adut ove pjesme. Mislim da upravo zbog vokala ima tu neku atmosferu koja je prava vrijednost ove pjesme. Mislim da dosta ovisi od toga kako će ovo izgledati, a pogotovo zvučati na pozornici.

Josip: Jako lijepa i efektna pjesma praćena divnim Borisovim glasom i massimovskim pečatom. Sama pjesma ima sve elemente potrebne za uspjeh i iskreno se nadam da će biti u vrhu Dore.  S ovakvom pjesmom moraš imati dojmljiv i vizualno moćan nastup i ići na glavu jer samo pjevanje neće donijeti rezultat, iako Boris pjeva odlično.

Mariana: Grijeh mi zvuči kao crossover Urbana i Massima. Jako radio friendly pjesma, ali mislim da Eurosong nije najbolja pozornica za nju. Boris svojim specifičnim vokalom daje dodatnu moć pjesmi no je li to dovoljno? Za mene ne.

Marija: Borisova pjesma mi se sviđa, no nedostaje mi neki wow efekt koji bi me izuo iz cipela i potpuno oduševio.

Nikolina: Nije ovo loša pjesma, daleko od toga: ugodno uhu, dobar tekst, zgodno kao pozadina tijekom nekih dubljih razmišljanja i životnih previranja. Za prigodu ostavljanja važnog i upečatljivog dojma tijekom predstavljanja države na najvećem glazbenom natjecanju možda nije.

anketa 2078

Koji će biti završni plasman Australije na Eurosongu 2024.?

Ukupno glasova: 160

 • Neće se plasirati u finale [120 / 75%]
 • Između 21. i 26. mjesta u finalu [16 / 10%]
 • Između 16. i 20. mjesta u finalu [13 / 8%]
 • Između 11. i 15. mjesta u finalu [7 / 4%]
 • Između 1. i 5. mjesta u finalu [2 / 1%]
 • Između 6. i 10. mjesta u finalu [2 / 1%]

TAJANA BELINA – DOM

YouTube video

Andrea: Moram vam priznati da meni ova pjesma uopće nije toliko loša. Sviđa mi se atmosfera i midtempo ritam, a Tajanin vokal se stvarno dobro uklapa ovdje. Pjesma je u redu za poslušati i ok je za upasti u konkurenciju na Dori, ali je ne bih slala na Eurosong.

Faruk: Sve u svemu, poprilično lijepa pjesma koja lijepo napreduje i koja nas podsjeća na Spielbergovog E.T.-ija i njegovo ponavljanje „Home, home!“. Možda u zadnjih pola minute primjetiti da se riječi: Dom i Home prečesto ponavljaju.

Josip: Pjesma Dom je na mene ostavila dojam nježne i jednostavne balade kojoj nedostaje nekoliko elemenata da bi zabljesnula. Refren je nekako slab i zvuči mi nedovršeno. Sve u svemu pjesma je OK.

Mariana: Tajana mi je poznata još iz natjecanja The Voice gdje me oduševila svojom verzijom “Circle of Life”, ali meni Dom jednostavno “nije sjeo”. Toliko sam željela da mi bude nešto što će mi se svidjeti, ali jednostavno ne ide. Možda da je na engleskom bi imala veći woah efekt. Njen vokal je “out of this world” ali meni nedostaje ono nešto da mogu reći, da to je ta pjesma!

Marija: Poruka pjesme Dom je izuzetno lijepa, a Tajanin glas bih mogla neprestano slušati. No, moram priznati da mi u pjesmi nedostaje mi neki dio koji bi me zaista oduševio. No jako me zanima kakav će nastup Tajana pripremiti i hoće li mi se nakon njega Dom više svidjeti.

Nikolina: Ostaje mi neki nejasan osjećaj tijekom cijele pjesme, a i nakon slušanja me muči neka nedovršenost. Beat koji se provlači kroz pjesmu nije baš moja “šalica čaja” pa mi remeti uživanje u predivnom Tajaninu glasu, a i stihovi na engleskom su mi nepotrebni.

anketa 2079

Moj glas za Eurosong Slušalica regionalni hit ožujka 2024. (odaberite do 3 pjesme).

Ukupno glasova: 216

 • ToMa - Voljet ćeš opet [105 / 31%]
 • Jelena Rozga – Od čega sam ja [79 / 23%]
 • Maja Šuput - James Bond [35 / 10%]
 • Boris Štok - Jedino što mi treba [24 / 7%]
 • Lozano – Bariera [24 / 7%]
 • Nela, Nika Turković – Mogu i sama [23 / 7%]
 • Peđa Jovanović - Čokolada [20 / 6%]
 • Zorja - Kao Ti [11 / 3%]
 • Mia Dimšić & Doris Kosović – Uzalud ti sve [11 / 3%]
 • Luke Black – Chainsaws in Paradise [8 / 2%]

KREŠO I KISELE KIŠE – KME KME

YouTube video

Andrea: Ova pjesma mi je na na prvo slušanje bila odlična, ali svakom novim slušanjem mi je počela sve više i više opadati te je došlo do razine da je više uopće ne slušam. Ali gledajte, to zapravo i nije minus jer je najbitniji taj prvi dojam. Bitno je da publiku oduševiš na prvu, a mislim da Krešo i ekipa neće s tim imati problema. Pjesma je zabavna, tekst je smiješan i relevantan i čak donekle mogu ovo zamisliti na eurovizijskoj pozornici. Ne znam kako bi prošlo, ali mislim da ima potencijala.

Faruk: „Hladnopivovska“ pjesma sa pomalo prejakom porukom, ako mene pitate. Nisam baš siguran da razumijem zašto i čemu neki stihovi. No, rasplesat će ponekog, pa ajde…

Josip: Neočekivano sam dobio pjesmu koju ću sigurno slušati i kad Dora završi. Krešo i Kisele Kiše su upravo ono što je trebalo Dori. Donose kvalitetu i raznolikost koju nismo očekivali.

Mariana: “Nikad niš ne valja” kaže Krešo a meni u ovoj pjesmi baš sve “valja”. Teški energy booster bolji i od Red Bulla. Na prvu me osvojila i od tada mi stoji u vrhu svih ovogodišnjih pjesama s Dore. Ne znam jesu li mi bolji tekst ili glazba. Jedva čekam vidjeti ludilo na pozornici. Teta Dragica je otišla raditi u Italiju, a Krešo i Kisele Kiše možda put UK-a.

Marija: Očekivala sam ovakav tip pjesme i oduševila se. Osobito me ugodno iznenadio tekst  koji savršeno opisuje stanje društva u kojem živimo. Zapela mi je u glavi od prvog slušanja i jedva čekam vidjeti kako će izgledati nastup u Opatiji. Drago mi je da je i ovaj tip pjesme pronašao svoje mjesto na ovogodišnjoj Dori.

Nikolina: Dobra i dinamična punk dizalica za koju nisam sigurna sviđa li mi se ili ne. U nekim trenucima mi je pri vrhu, a u nekima pri dnu poretka. Tekst bolno i izravno istinit, ritam zabavan i zarazan, ali nikako nije nešto što mi paše u svako doba, možda najviše u trenucima kad sam jako dobre volje, inače ipak imam dojam da je prejako za moje bubnjiće.

anketa 2080

Koji će biti završni plasman Islanda na Eurosongu 2024.?

Ukupno glasova: 135

 • Neće se plasirati u finale [111 / 82%]
 • Između 21. i 26. mjesta u finalu [10 / 7%]
 • Između 1. i 5. mjesta u finalu [9 / 7%]
 • Između 16. i 20. mjesta u finalu [5 / 4%]
 • Između 6. i 10. mjesta u finalu [0 / 0%]
 • Između 11. i 15. mjesta u finalu [0 / 0%]

MAJA GRGIĆ – I STILL LIVE

YouTube video

Andrea: Ovo je u domeni svog žanra kvalitetna stvar, no ako je sagledavamo kroz konkurenciju Dore, bojim se da će teško doći do izražaja. Maja je izrazito simpatična osoba i nije mi žao što je upala na natjecanje, no mislim da pjesma nažalost nije dovoljno dobra.

Faruk: Presporo je ovdje sve, i za radijsku stanicu, a pogotovo za Doru i Eurosong. Ne možemo osporiti umjetničku vrijednost pjesme, Majin vokal, no sve skupa nije materijal za Doru i Eurosong.

Josip: Ova pjesma mi daje jako melankoličan ugođaj i nekako je prespora za moj ukus. Sama izvedba je na visokoj razini, ali to ne treba čuditi s obzirom da je Maja Grgić nagrađivana glazbenica i da se školovala na prestižnim glazbenim fakultetima. Ovu pjesmu ili voliš ili ne, između ne postoji.

Mariana: Majina pjesma je Normabel ovogodišnje Dore, smiri te i opusti. Ovisi velikim dijelom o scenskom nastupu koji je može ili podići ili slomiti. Mišljenja sam da su ovakve pjesme ogromni mamac za žiri i uvijek postoji mjesto za nju. Hoće li to biti ove godine, ostaje nam za vidjeti.

Marija: Sviđa mi se tekst i Majin glas, no za moj ukus, pjesma je prelagana i voljela bih da ima brži ritam.

Nikolina: Uspavljuje me i čini mi se da traje barem 10, a ne 3 minute.

anketa 2081

Koji će biti završni plasman Portugala na Eurosongu 2024.?

Ukupno glasova: 118

 • Neće se plasirati u finale [43 / 36%]
 • Između 21. i 26. mjesta u finalu [30 / 25%]
 • Između 16. i 20. mjesta u finalu [26 / 22%]
 • Između 11. i 15. mjesta u finalu [11 / 9%]
 • Između 1. i 5. mjesta u finalu [4 / 3%]
 • Između 6. i 10. mjesta u finalu [4 / 3%]

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
0
PODIJELI ČLANAK

 1. Blink — 7. veljače 2023. u 11:55

  Šteta što je žiri koji je odabrao pjesme za Doru bio naklonjen tom jazz izričaju pa je nekoliko pjesama završilo u završnici. Po meni tu je trebalo biti ili ili,Yogi-Maja.Ova grupa, Štok najbolji.

 2. Fronndy — 7. veljače 2023. u 01:12

  Pa pobogu što niste na kraju vaših uredničkih komentara stavili neku svoju ocenu. Kao i uvek. Što bi to bio problem.
  Iz ove grupe najviše cenim pesmu Tajane Baline. Čak i ukupnom skoru može biti u gornjem delu skora dore 2023.
  Boris Štok klon od Massima i to neuspešan. Ja ne znam šta on uopšte pokušava…tiha jeza.
  Krešo i kisle kiše…pa sasvim očekivano. To su oni i kao tako to je OK, pa ko voli nek izvoli. Druga stvar je što ovo nije nešto baš za esc.

 3. Yakoov — 7. veljače 2023. u 00:13

  Ne zna se koja je gora pjesma od koje.Planiram zapocet gledat doru od broja 8 ili 11.

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?