#rnesc2020: Ne volim ta "pjesnička vrištanja" – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

#rnesc2020: Ne volim ta “pjesnička vrištanja”

  10 min za čitanje   36 komentara

Nakon jučerašnjeg uvoda, danas je na redu prvi nastavak našem ovogodišnjeg “razmišljanja naglas”. Tko se našao prvi pod našim povećalom, saznajte u nastavku. Ujedno vas pozivamo da nam se pridružite u komentiranju u komentarima ispod, te u rješavanju anketa.


ALBANIJA

Andrea: Htjela sam da pobjedi druga pjesma na albanskom nacionalnom izboru pa sam možda Arileni odbijala dati priliku da mi se svidi u početku. Ipak, kako je vrijeme odmicalo, a moja ljutnja popuštala, uvidjela sam da mi se pjesma svejedno ne sviđa. Jednostavno ne volim ta “pjesnička vrištanja”. Kada su je preveli na engleski, postala mi je još gora.

Ocjena: 3/10

Bartol: Instrumental je odličan na novoj verziji, međutim ako su već htjeli ubaciti engleski jezik, ja bih ga osobno više volio čuti samo u kiticama, jer je refren u ovoj verziji izgubio na snazi. Meni osobno otprilike kao lani, solidno, ali ništa za knjige pisati.

Ocjena: 6/10

Bojan: Svaka njoj čast na pjevanju, ali kako nisam bio oduševljen albanskom verzijom, nisam ni engleskom. Neću je prebaciti kad mi naiđe na YouTubeu, ali neću je ni samoinicijativno pustiti.

Ocjena: 4/10

Luna: Ovogodišnja albanska pjesma nažalost ima isti problem koji je imala npr. njihova pjesma iz 2016., a to je da je verzija s nacionalnog izbora bila superiornija u odnosu na novu, eurovizijsku verziju. U pokušaju da se napravi neka pop-verzija već postojeće pop-balade, napravio se flop. Što je najtužnija stvar, već nekoliko godina navijam da Arilena ode na Eurosong.

Ocjena: 6/10

Marija: Prije objave revampa i verzije na engleskom jeziku, ova mi je pjesma bila favorit. Međutim, nakon revampa nije mi se svidjelo kako pjesma zvuči na engleskom jeziku. Instrumental mi je odličan, jak i moćan, ali što se tiče jezika mislim da je ipak trebao ostati albanski. Iako smo već navikli da Albanija šalje ovakav tip balada na Eurosong, ova mi je najposebnija dosada. O vokalnim sposobnistima Arilene Are mislim da ni ne moramo raspravljati, zaista je kroz ovu pjesmu pokazala svu rapsodiju svojih vokalnih sposobnosti. Žao mi je što nećemo imati prilike vidjeti scenski nastup jer zaista mislim da je Albanija ove godine pripremila nešto posebno.

Ocjena: 8/10

Sanja: Pitanje za milijun kuna – u čemu su Albanci osobito dobri na Eurosongu?! Znamo svi, u upropaštavanju pjesama prevodeći ih na engleski. Lijepa baladica, no čak i na FiK-u mi je bila jedna draža u toj kategoriji – ona Kanitina. A kamoli ovdje, u konkurenciji gomile balada.

Ocjena: 5/10

UKUPNA OCJENA: 32/60

PROSJEČNA OCJENA: 5,333

anketa 1448

Albanija 2020.

Ukupno glasova: 194

 • OK je (3) [81 / 42%]
 • Dobra je (4) [44 / 23%]
 • Ne sviđa mi se (2) [41 / 21%]
 • Jako mi se sviđa (5) [16 / 8%]
 • Užasna je (1) [12 / 6%]

ISLAND

Andrea: Nastup mi se sviđa više od same pjesme. Prije nego što sam vidjela nastup pjesma mi je bila totalno bezveze. I dalje mi je bezveze i ne razumijem zašto je ljudima jedan od favorita, ali valjda sam se navikla na hype pa je i meni postala draža. Čestitam im na originalnosti.

Ocjena: 7/10

Bartol: Naprosto genijalno, fantastično, dozlaboga pamtljivo i simpatično, Island je ove godine trebao biti u samom vrhu… Preslatka mi je i pozadina priče Think About Things, zbog nje mi je još i draža. Velika šteta za ovu pjesmu i ovu državu koja se trudi svake godine pružiti nešto različito iako ima stanovnika otprilike kao Dubrava i Sesvete skupa.

Ocjena: 10/10

Bojan: Island je skoro uvijek nekako poseban, pa tako i ove godine. S tim što su me ove godine kupili svojom posebnošću. Interesantan nastup u kombinaciji s catchy pjesmom mislim da bi odlično prošla. Radovao bih se ovom nastupu to je sigurno. Vraćat ću se ovoj pjesmi.

Ocjena: 8/10

Luna: Ovdje ću biti kratka jer me ova pjesma ne inspirira da napišem neki komentar. Meni osobno ništa posebno. #vratiteSvalu

Ocjena: 5/10

Marija: Ne znam što drugo da kažem za islandsku pjesmu ove godine osim toga da mi je jako dosadna. Tijekom slušanja mi se činilo kao da traje čitavu vječnost, a ne tri minute. Ne izaziva nikakvu emociju u meni i ni po čemu mi nije zanimljiva tako da mi ni nije previše žao što ovu pjesmu nećemo imati prilike slušati na eurovizijskoj pozornici.

Ocjena: 2/10

Sanja: Ja sam totalni fan! Jako me zabavljaju njihovi kostimi, instrumenti i koreografija. Baš neka simpatična ekipa, poželim se družiti s njima. Dadijev glas mi se jako sviđa, a tematika pjesme koja govori o njegovoj kćeri je presimpatična.

Ocjena: 9/10

UKUPNA OCJENA: 41/60

PROSJEČNA OCJENA: 6,833

anketa 1449

Island 2020.

Ukupno glasova: 200

 • Jako mi se sviđa (5) [70 / 35%]
 • Dobra je (4) [54 / 27%]
 • OK je (3) [28 / 14%]
 • Užasna je (1) [24 / 12%]
 • Ne sviđa mi se (2) [24 / 12%]

RUSIJA

Andrea: Zaista volim ovu pjesmu. Mislim da su i oni imali realne šanse za pobjedu. Zarazan ritam i doza humora uvijek pale. Oni su svakako imali recept za istaknuti se u konkurenciji. Imali su, što se kaže, cijeli paket.

Ocjena: 9/10

Bartol: Mrzim se jer volim ovu pjesmu, ali što mogu kad je nenormalno zarazna. 😀 Trapez hlače u kombinaciji s ovim plesom, zarazan ritam i melodija, tekst dovoljno jednostavan (da budem pristojan, jel) da bude pamtljiv, sve je ove godine sjelo da Rusija pobijedi na televotingu. Baš me zanima koliko bi žiri ovo spustio…

Ocjena: 9/10

Bojan: Nisam očekivao ništa, a dobio sam top pjesmu. Oduševljen sam s prvim slušanjem i to oduševljenje i dalje ne jenjava. Iako se se refren ponavlja, nekako mi nije previše. Neobični su i to dobro neobični. Vjerujem da bi bili u samom vrhu. Bravo za odabir!

Ocjena: 10/10

Luna: I tako se dogodilo da je Rusija napokon poslala pjesmu s nekom osobnošću, i Eurosong bude otkazan. Šteta, jer bih za ovu pjesmu vjerojatno glasovala, pogotovo jer nam u ovim sumornim trenucima treba nešto ovako za raspoloženje.

Ocjena: 9/10

Marija: Dugo smo čekali objavu ruske pjesme, a kad je napokon došla, ostala sam ugodno iznenađena. Zabavna je, energična, vesela i poletna, zaista te tjera da se rasplešeš i zabaviš. Osim toga, lako je pamtljiva i zarazna zbog čega vjerujem da bi Rusiji donijela dobar plasman. Moram priznati da nisam očekivala refren na španjolskom jeziku tako da mi je i to još jedna stvar koja mi se sviđa kod ove pjesme.

Ocjena: 8/10

Sanja: Ja sam fan dobrog trasha i mene ovo skroz veseli. Zarazno je, zabavno i mami mi osmijeh na lice. No, vjerojatno ne bih baš navijala da idu do pobjede.

Ocjena: 7/10

UKUPNA OCJENA: 52/60

PROSJEČNA OCJENA: 8,667

anketa 1450

Rusija 2020.

Ukupno glasova: 202

 • Jako mi se sviđa (5) [98 / 49%]
 • Dobra je (4) [34 / 17%]
 • OK je (3) [30 / 15%]
 • Užasna je (1) [26 / 13%]
 • Ne sviđa mi se (2) [14 / 7%]

SAN MARINO

Andrea: Ovo je jedna od onih pjesama za koje nisam sigurna što komentirati. Prije bih rekla da mi se ne sviđa, nego da mi se sviđa. Nekako mi je iritantna. Onaj spot za pjesmu mi je ajme meni. Kao da su ga radili u Movie makeru. Nisam zadovoljna.

Ocjena: 3/10

Bartol: Koliko jedan troll act može biti dosadan i naporan dokazao je San Marino već drugu godinu zaredom… Možda da se jednu godinu odmore od te disco vibre ne bi bilo loše. Loše.

Ocjena: 1/10

Bojan: Ovdje se vidi da se išlo na pjesmu koja će biti light i pamtljiva. Nekako sam između s njom, ne mogu reći da sam oduševljen niti da mi se ne sviđa. Nekako je borba kod mene. Ne smeta mi kad je čujem, ali je ne bih ni pustio samoinicijativno.

Ocjena: 5/10

Luna: Pa ovoj pjesmi definitivno nije pomoglo što sam taman prije nje poslušala Uno. Doduše, ova pjesma mi se nije sviđala ni u isječku u onom brzinskom nacionalnom finalu, jer zvuči kao lošija verzija Fleur East.

Ocjena: 3/10

Marija: Za ovogodišnju pjesmu San Marina nemam neko posebno mišljenje. Ovo je pjesma koju ne bih slušala svakodnevno, nego eventualno tu jednu, ili dvije, večeri Eurosonga. Na prvo slušanje mi je bila okej, ali s vremenom mi je postajala sve dosadnija i gubila se u moru ostalih pjesama s ovogodišnjeg, nesuđenog Eurosonga. Mislim da bi se jednako tako izgubila i da je doživjela nastup u Rotterdamu.

Ocjena: 3/10

Sanja: Nakon što mi ova pjesma dođe na nasumičnoj reprodukciji (nikad je svojevoljno ne puštam, haha), osjećam se kao da mi je odumrlo nekoliko neurona. Ovo kad kaže “freaky, freaky, freaky”, dobijem osip. Ovaj halucinogeni spot mi je isto grozota.

Ocjena: 0/10

UKUPNA OCJENA: 15/60

PROSJEČNA OCJENA: 2,5

anketa 1451

San Marino 2020.

Ukupno glasova: 175

 • Ne sviđa mi se (2) [63 / 36%]
 • OK je (3) [47 / 27%]
 • Užasna je (1) [42 / 24%]
 • Dobra je (4) [14 / 8%]
 • Jako mi se sviđa (5) [9 / 5%]

ŠVEDSKA

Andrea: Moram reći da je meni ovo dobro. One su simpa i nose pjesmu. Dok slušam poželim zaplesati s njima na pozornici. Vokalno su odlične i imaju stage presence.

Ocjena: 7/10

Bartol: Ova pjesma mi je zapravo postala draža nakon Melodifestivalena, i pjesma i The Mamas su mi se uvukle pod kožu. Ako uspoređujemo stilove, Destinyina pjesma mi je nešto bolja, ali Mame mi imaju nekako više karizme i energije. Baš mi ih je žao…

Ocjena: 8/10

Bojan: Žao mi je što ih nećemo čuti na Eurosongu. Bilo bi lijepo da smo imali prilike da ih gledamo i slušamo, a vjerujem da ovaj put ni publika ne bi ostala imuna na Šveđane, a žiri svakako bi bio naklonjen (ovaj put i s razlogom). Lijeva strana tablice bi bila sigurno. No, bilo kako bilo, pobjedu na Melodifestivalenu nitko im ne može oduzeti.

Ocjena: 7/10

Luna: Pa da budem iskrena, moje se mišljenje nije promijenilo od melodifestivalenskog RN-a. Da ju nisam morala ponovno preslušati, ne bih se uopće sjetila da Too Late For Love 2.0 bez Johna postoji na Eurosongu. Za njih je bila dobra odluka da se ponište sve pjesme.

Ocjena: 4/10

Marija: Nakon što su prošle godine bile prateći vokali, The Mamas su ove godine trebale biti u središtu pozornosti i žao mi je što se to neće dogoditi. Bile su moj osobni favorit ovogodišnjeg Melodifestivalena i drago mi je da su odnijele pobjedu. Pjesma je vedra i pozitivna i teško je da će kod nekoga izazvati neke loše emocije. Sviđa mi se što pomalo podsjeća i na gospel. Vjerujem da bi bez problema uspjele osigurati Švedskoj dobar plasman u finalu.

Ocjena: 8/10

Sanja: The Mamas su mi odlične, imaju mi taj neki feelgood vibe i baš bi mi ih bilo drago vidjeti ponovno na Eurosongu. Vokalno su moćne te imaju baš lijepu energiju na sceni. No, što se tiče ove pjesme, ona je, kao i ovogodišnji Melodifestivalen uostalom, prosječna. Nije mi loša, ali me ni ne obara s nogu.

Ocjena: 6/10

UKUPNA OCJENA: 40/60

PROSJEČNA OCJENA: 6,667

anketa 1452

Švedska 2020.

Ukupno glasova: 197

 • OK je (3) [63 / 32%]
 • Jako mi se sviđa (5) [51 / 26%]
 • Dobra je (4) [39 / 20%]
 • Ne sviđa mi se (2) [25 / 13%]
 • Užasna je (1) [19 / 10%]

ZANIMLJIVOSTI

Ukupni poredak prve grupe izgleda ovako:

 1. Rusija (52/60; 8,667)
 2. Island (41/60; 6,833)
 3. Švedska (40/60; 6,667)
 4. Albanija (32/60; 5,333)
 5. San Marino (15/60; 2,5)

Prva Zlatna kanta ove godine pripala je San Marinu, koji se nikako nije svidio Sanji. Zlatnih lopti zasad nema, no zato je bilo desetki za Rusiju (Bojan) i Island (Bartol).

Ova grupa najmanje se svidjela Sanji i Luni (svaka po 27 bodova), a najviše Bartolu i Bojanu (34 boda).

Najmanja ocjena koju je dobila trenutno vodeća Rusija jest sedmica.

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
20
PODIJELI ČLANAK

Rasprava36

 1. SwedenEurovisionFan — 9. travnja 2020. u 19:58

  @yeahyeahfuego Stavio si točku nakon taga, zato me nije označilo 😀
  One su se lani službeno vodile kao backvokalistice za Johna, tako da što se toga tiče, mislim da imaju pravo sudjelovati i nagodinu. Sjetimo se i recentnog primjera Anisa don Demine, koji je 2018. godine bio dio pjesme ''Shuffla'', no Samir & Viktor su se vodili glavnim pjevačima. Zatim je Anis komotno 2019. nastupio u duetu sa Zeanom (pjesma ''Mina bränder'') te ove godine s ''Vem e som oss'' 😉
  Ipak, čisto sumnjam da će se prijaviti i nagodinu.

 2. Diavolo — 9. travnja 2020. u 19:57

  ALBANIJA – Albanija me često odabere pjesmu koja mi se niti malo ne sviđa, mada su zadnje dvije godine (2018. i 2019.) odabrali moje favorite. Ove godine su se očito vratili na stare staze. Uvjerenja sam da bi ova pjesma i u ovom dosta slabijem drugom polufinalu išla kući samo nakon jedne izvedbe. Jedini plus u ovoj pjesmi je vokal i izgled pjevačice. A čim spominjem ovo drugo kao spotlight onda znate što mislim o ovoj pjesmi. Bezvezna i uobičajena deračina bez imalo itencije da kod mene izazove neku emociju. A radi se o baladi, zar ne? Da se pojavila s nečim sličnim kao njena druga balada ''Nentori'', bila bi mi lagano u top5, ako ne i na prvom mjestu. Ovako … (2/10, ocjena 1, no. 38/41)

  ISLAND – Prva od par pjesama čiji je glavni pečat quirky nastup i pjesma koja tjera osmijeh na lice. Mislim da su pametno osmislili cijeli scenski nastup. U samom početku je kadar usmjeren ka glavnoj zvijezdi nastupa, to je vokalist, onda nas kamera upoznaje sa ostatkom benda. I to prvo sa 'plesačima/bendom' i onda sa bekvokalima, a onda nam kamera konačno prikaže cijelu škvadru. Odmah u oči upadaju ovi zeleni kombinezoni sa oštampanim autoportretima u minecraft stilu. Zapravo, jako pametno osmišljeno i ujedno daje neki originalni imiđ/identitet samom 'bendu'. Mislim da bi ostali zapaženi kao što su i Lordi bili 2006. godine. Odijelo možda ne čini čovjeka, ali u ovom smislu ostavlja jedan određeni utisak po kojima ljudi pamte same izvođače. Sumnjam da se itko od ostalih kandidata ističe sa nečim takvim. No dobro, da se vratimo na njih. Nisam siguran jesu li pravi bend jer sam u nekom intervjuu vidio da neki članovi imaju svakodnevni posao, a back vokali su uskočili iz drugih bendova (naravno, međusobno se poznaju privatno; neki su čak i u krvnom srodstvu ili pak u braku). Posebnu notu cijelom nastupu daju nespretni geeky pokreti cijele grupe. Nekako me podsjećaju na likove iz Teorije velikog praska (posebno ova ženskica koja liči na lik 'Leslie Winkle' iz istoimene serije). Pjesma je samo bonus na svaki dobro osmišljen kadar u scenskom nastupu. Odlična retro funky pjesma koja ima veliki impact, pogotovo jer od starta pa do kraja ima neku gradaciju, nije u istom tonu cijelo vrijeme. Očito je ovo godina kada ovakve quirky pjesme uspijevaju biti prihvaćene od strane auditorija (barem na internetu). Da se održao Eurosong u Rotterdamu ove godine, vodio bi se battle sa drugim quirky pjesmama, kao što su Litva i Rusija. To sam već i ranije isticao, borili bi se za iste glasače, pa bi netko naposljetku mogao izvisiti kao pobjednik (možda i svi). Iduće godine će biti samo Rusi jer, kako stvari stoje, Dađi ne želi više sudjelovati na predizboru (što je sasvim razumljivo) i što The Roop vjerojatno neće pristati sudjelovati ponovno na nacionalnom izboru. No vidjet ćemo. Još da nadodam kako me spot i ideja podsjećaju na spot od 2Cellosa za obradu pjesme ''Thunderstruck''. No, da zaključim: meni su Dađi i njegova škvadra bili super, za top5 … (10/10, ocjena 5, no. 4/41)

  RUSIJA – Odma nova quirky pjesma. Mogli ste nešto zabavno ostaviti i za kasnije 😀 … Iako, moram priznati, nisam pao na prvu ova pjesma mi se dobrano svidjela. Prvo sam ju čuo bez videospota, pa sam ostao malo razočaran jer sam od njih očekivao nešto luđe i zanimljivije. No, valjda to i dođe sa njihovom pojavom na ekranu (pogotovo uz ovakav imidž ranih 70-ih) . Stvarno su specifični i ultra profesionalni. Znao sam za njih i prije ove objave da idu na Eurosong, ali sam sada slučajno počeo malo pratiti njihove odlaske na gaže preko vloga što snima ovaj plavokosi član benda (ovaj sa crnim ružom prek usta (i ne samo usta :D)). Zaista se čine kao simpa i normalni ljudi, a s druge strane čisto ludi i ujedno profesionalni u tome. Pjesma kao takva mi se počela sviđati kad sam vidio koncept spota i live nastupa u određenim ruskim talk showovima. Vjerujem da se za iduću godinu mogu još bolje predstaviti, mada ni ova pjesma nije tako loša. Uđe pod kožu. Vjerujem da će im Rusi ponovno ponuditi kartu jer oni nisu cicije kao ostale nacije, sad je samo pitanje hoće li ju oni i prihvatiti. Ako prihvate moguće da i pobijediti jer neće biti The Roopa i Dađija u konkurenciji za iste glasače. Imat će moju virtualnu podršku jer sam ih znao od prije i jer ću ih sigurno pratiti ubuduće… (9,5/10, ocjena 5, no. 6/41)

  SAN MARINO – nekakav pokušaj mixa funky i disco dance muzike 80-ih ili 90-ih godina koji meni niti malo ne paše. Pomalo je i iritantno. Nisam siguran jesam li ju ikad poslušao do kraja. Zapravo siguran sam da nisam. Obje pjesme koje su im bile u izboru su bile jednako loše, ali mi je čak i ova druga uspijela biti bolja od ove odabrane. Ne razumijem zašto San Marino konstantno bježi od talijanskog jezika. Ja ne znam jel mi se iti jedna pjesma svidjela osim njihove debitantske pjesme iz 2008.? Zapravo i nije. Još uvijek pamtim bend Miodio i pjesmu Complice … eh eh … (2/10, ocjena 1, no. 37/41)

  ŠVEDSKA – Mamasitice su mi se na prvu, moram priznati, najviše svidjeli na Melodifestivalenu. Pa čak i više od Dotter. Ali to je bilo samo na prvo slušanje. Poblem koji imam s ovom pjesmom je taj što, valjda zbog klišejastog teksta, svakim slušanjem gubim volju za svakim narednim. Ali dajem im taj kredit da grabaju na prvu. Mislim da bi im to bio veliki plus, kao što im je veliki plus fenomenalna vokalna harmonija kao i sami vokali. Mamasitice su i pojavom ovako slatke i vibriraju samo pozitivom. Žao mi je što im se dogodilo to što su eto iz Švedske jer tamo očito ne znaju za ljudskost. Što se tiče pjesme. Definitivno jedna good feel pjesma koja se eto u toj svojoj slatkoći može i zagubiti i dosaditi nakon svega nekoliko slušanja. No svejedno … (8,5/10, ocjena 4, no. 14/41)

 3. YeahYeahFire — 9. travnja 2020. u 19:50

  @escfan
  Ne znam što te nije označilo u mom prethodnom komentaru.

 4. Sekret — 9. travnja 2020. u 19:50

  ALBANIJA-Pjesma mi je bila bolja na albanskom.Nije loša ni engleska verzija ali nije mi kao Shaj.Bolji odabir bi bila Me Tana.Ocjena 3 i moje 23. mjesto
  ISLAND-U početku mi se pjesma nije svidjela da bi mi se kasnije počela sviđati.Jako su mi simpatični,imaju odlične kostime i zanimljivu koreografiju.Istaknuli bi se sigurno u Rotterdamu.Ocjena 4 i moje 17. mjesto
  RUSIJA-Što reći zanimljivo,drugačije,otkačeno zarazna pjesma koja mi svakim slušanjem postaje sve bolja.Uvijek si pustim Uno kad mi je loše i vrlo brzo mi poprave raspoloženje.Ocjena 4 i moje 16. mjesto
  SAN MARINO-Nije mi se svidjela na prvu iako refren nakon slušanja ostaje u glavi.Sumjam da bi se plasirali u finale.Ocjena 3 i moje 33. mjesto
  ŠVEDSKA-Što reći za zemlju koja mi je jedna od dražih zemalja na ESC-u.Pjesma mi se nije nešto dojmila.Nisam neki fan gospel glazbe.One su mi simpatične i originalne, ali sama pjesma mi je nekako slaba.Još uvijek ne mogu prežaliti Dotter i Annu, ali što je tu je.Ocjena 3 i moje 26. mjesto

 5. YeahYeahFire — 9. travnja 2020. u 19:47

  Albanija – engleska verzija mi nikako ne paše,pesma je postala previše predvidiva i standardna melodijski.Arilena je pretežno pobedila zbog emocije koju je prenela preko pesme upravo pevajući na maternjem jeziku,A naravno stoji i činjenica da smo previše balada imali ove godine i neke druge su mi se više dopale!
  Ocena: 5/10
  Island – jedna od najsipatičnijih pesama ove godine,svakako s razlogom.Zanimljiv i smislen tekst koji tera osmeh na lice i ples koji se uvuče pod kožu.Da li je moj pobednik…ne,ali za top 10 svakako.
  Ocena: 9/10
  Rusija – joj…iritantno do bola.U redu forica je i….jednostavno Rusiji došlo da se sprda i sad svi otkidaju na to.Kad bi Srbija npr poslala ovako nešto svi bi nam se smejali u lice,ali ovako je forica.Kad ne upali love love peace peace ili over the top drama,aj da se sprdamo.
  Ocena: 2/10 (samo zbog igrača u pozadini)
  San Marino – cenim povratak Senit (Senhit),ali ovo nije to to.Freaky je isuviše cheesy disco za moj ukus.
  Ocena: 3/10
  Švedska – ah Dotter….
  The Mamas su bile moj 2. favorit pa sam naravno srećan zbog njih,pozitivna atmosfera,pevljiv refren i dominantna pojavnost.Jako mi je žao što ih najverovatnije,osim ukoliko se ponovo ne prijave,nećemo gledati
  Jedno pitanje za @escfan..pošto su Mame bile sa Johnom 2019. i ove god se samostalno prijavile,da li im se to računa kao dva puta zaredom za Melodifestivalen,pa da ne mogu naredne god ili se računaju kao drugi izvodjači?
  Ocena: 8.5/10
  Moj današnji poredak:
  1.Island 9/10
  2.Švedska 8.5/10
  3.Albanija 5/10
  4.San Marino 3/10
  5.Rusija 2/10

 6. eurovisiofanatico — 9. travnja 2020. u 18:35

  Drago mi je da je ovaj projekt i dalje "živ" bez obzira na situaciju.
  ALBANIJA-poptuno nepotreban prijevod na engleski,pjesma je izgubila na jakosti,nije mi se dopalau novom izdanju.U albanskoj verziji mojih top 10 OCJENA: 6/10
  ISLAND-drugu godinu zaredom sjajna pjesma,mene je nekako oduševila jednostavnost pjesme i način na koji je izvode vrlo opušteno. OCJENA: 8/10
  SAN MARINO-bezveze, totalno bezveze,čekam Seratha i Valentinu Monettu to bi bio spektakl 2/10
  RUSIJA-ne znam zašto volim ovu pjesmu,iskreno ne znam,stalno mi se tekst mota po glavi OCJENA: 8/10
  ŠVEDSKA-nakon njihove pobjede bio sam vrlo ljut,pa sam možda i napisao nešto i pregrubo na ovu pjesmu,jednostavno neposlat 2 potencijalne pjesme za pobjedu(Dotter i Ana). Pjesma mi je napredovala ali ništa previše,neki su uvjerenI da je ovo moglo pobjedit sigurno NE. OCJENA: 5/10

 7. Niko bitan — 9. travnja 2020. u 18:03

  Albanija: Meni je originalna verzija bila bolja mada mi je i ova slušljiva. Ja i dalje nisam preboleo to što Elvana nije otišla! ? Da jeste, Albanija bi bila moj favorit ove godine!

  Island: Ne razumem hype. OK mi je pesmica ali ne za pobedu.

  Rusija: Na početku sam je mrzeo ali mi se sada sviđa. Zabavna i zarazna pesma koja bi sigurno završila u Top 3 kod publike, ako ne i pobedila zbog Little Big-ove popularnosti!

  San Marino: Ja volim San Marino na Evroviziji! Oni su najsimpaticnija država koju jednostavno ne mogu da mrzim ma šta god da pošalju! U ne popularnom sam mišljenju kada kažem da mi se ova pesma sviđa i da bih navijao za njih da opet uđu u finale! ?

  Švedska: To što Dotter nije pobedila na stranu. The Mamas su zaista simpatične i ne mogu da se ne nasmejem kada ih vidim! Fantasticni vokali ako ne i najbolji ove godine! Ali ja i dalje ne mogu da progutam pesmu. Gospel jednostavno nije za mene. I zaista je nepravda što neće predstavljati Švedsku sledeće godine! Razumem zašto, ali me je i dalje žao. Iako mi se pesma ne sviđa one su to zaista zaslužile! ?

 8. LoveWave — 9. travnja 2020. u 17:01

  Albanija – meni je prošlogodišnja pjesma bila bolja od ove, a nisam joj želio neki zapažen rezultat (tipa top 10). Tako da ni ova pjesma ne može dobiti neki wow komentar od mene. Osobno, više preferiram albansku verziju. 6/10
  Island – na prvu sam ostao zatečen odabirom jer sam islandske pjesme slušao u audio verziji i jedino sam Ivu vidio kao pobjednicu. Ali, kada sam poprati nastup i poslušao engleski verziju da skužim tekst, pjesma mi je porasla. No, nije u mom top 10. 7/10
  San Marino – definitivno u mom ovogodišnjem bottomu. Nije na samom dnu, ali nije ni daleko od njega. Pjesma me svakim novim slušanjem iritira sve više tako da je često prebacim kada si pustim ovogodišnju playlistu. 2/10
  Rusija – iako sam ovu pjesmu jako hejtao u početku jer sam se nadao puno boljoj pjesmi Little biga u smislu originalnosti, s vremenom mi se ipak koliko-toliko svidjela. No daleko je to ipak od nekog mog osobnog hypea koji se stvorio među fanovima. 4/10
  Švedska – iako su mi Dotter i Anna bile bolji izbor i favoriti na Melodifestivalenu ni The Mamas nisu loše. Pozitiva, energija, dobra atmosfera, izuzetni vokali… sve to vežem uz ovu pjesmu. Nisu mi dovoljno originalne za pobjedu ili top 5 plasman, ali lijeva strana tablice bila bi zaslužena. 8/10

 9. LadyOfValyria — 9. travnja 2020. u 16:38

  ALBANIJA: pjesma mi nikako nije sjedala, pogotovo mi je počela ići na živce kad su je preveli na engleski. Me tana je bila puno bolji izbor.
  ISLAND: nije mi se svidjela na prvu, no svakim slušanjem sve više mi se sviđa i zasluženo je pri samom vrhu. Šteta što neće vidjeti Eurosonga.
  RUSIJA: znači ja ovu pjesmu nikako ne mogu probaviti. Kako mi je Sergej bio odličan prošle godine, ovo me tjera na povraćanje.
  SAN MARINO: to je tip pjesme koji ti bude zanimljiv 2-3 dana i onda zaboraviš na nju.
  ŠVEDSKA: Mame su bile super prateći vokali, no pjesma je žešća limunada. Dotter i Anna Bergehdal su bile puno bolja opcija.
  A sad moj poredak:
  1.Island:8/10
  2.San Marino:5/10
  3. Švedska: 5/10
  4.Albanija:4/10
  5.Rusija: 0/10
  Svoj osobni poredak svih pjesama objavit ću naknadno.

 10. ESC fan — 9. travnja 2020. u 16:07

  Svedska
  Negdje između mog prvog i drugog mjesta ove godine. Pjesma je pozitivna, vedra, ima lijepu poruku (malo izlizanu doduse) , a Mamas svojim vokalima jos dodatno podizu pjesmu na veci nivo. Stvarno ne mogu da se odlucim da li mi je ova pjesma bolja ili ona prosle godine. Obje su nekako na svoj nacin dobre. Ipak, pjesmi fali nesto jos da bi bila bas za pobjedu. Nekako je previse okej i standardna. Njihov nastup je na svjetskom nivou doduse. Nadam se da cemo ih vidjeti i sljedece godine na Melodifestivalenu, ovaj put bih volio da bude nesto maalo posebnije. (Ovoj sam pjesmi dao 5 jer mi je na samom vrhu, ali u sustini nijedna pjesma me ove godine nije bas odusevila kao sto bi neke pjesme da su pobijedile na nacionalnom izboru)

 11. ESC fan — 9. travnja 2020. u 16:00

  San Marino
  Meni se ovo sviđa. Plesno je, freaky je, crazy je. San Marino mi je sigurno jedna od najsimpaticnijih i najpozitivnijih zemalja na Eurosongu. Mogu oni da furaju neke balade i uobicajene pjesme na Eurosongu, ali opet idu na tu individualnost. Da je ovo npr. poslala Crna Gora vjerovatno mi se ne bi sviđalo. Kada bih morao da odlucim koga da posaljem u finale San Marino ili Albaniju ja bih poslao San Marino. ??‍♂️

 12. escmusic — 9. travnja 2020. u 15:58

  Odlično otvaranje!
  Albanija – lijepa balada, iznimna šteta što je engleskim jezikom uništena (albanski jezik je prekrasan), vrlo vjerojatno scenarij Albanije 2017. ili možda finale sa slabijim rezultatom. 3/5
  Island – odlična pjesma, još bolji nastup i koreografija, zarazna, Island nastavlja odličan niz nakon Hatarija (koji su mogli pobjediti, njihova poruka se ostvarila). Moj pobjednik 2.polufinala, 5/5
  Rusija – catchy pjesma, pobjednik televotinga, žiri 3.mjesto (kao Netta) = pobjeda. Žao mi je što je Rusima uskraćena pobjeda. 5/5
  San Marino – Freaky je freaky. Ima gorih pjesama, bilo je gorih pokušaja. 3/5
  Švedska – karizmatične, odličnog vokala, uživo još bolje, izuzetno su mi growale i svakodnevno ih slušam. Hejtam Švedsku, ali ovo bi bio zasluženo dobar rezultat. 4/5

 13. sunflower — 9. travnja 2020. u 15:54

  Albanija-Nakon prijevoda na engleski mi je porasla u topu s 32. na 11. mjesto. Jedna od boljih balada ove godine.
  Island-Ništa posebno. Ali bilo bi vrijeme da Island konačno pobijedi.
  Rusija-Koma. Olakšavajuća činjenica je da većina ljudi koji rade hype oko ovoga i koji su nabili onolike preglede su iz Rusije.
  San Marino-Obsessed je bila daleko bolja. Ovo je nabacano.
  Švedska-Loša pjesma. S druge strane, Bulletproof bi bila jedna od najboljih pjesama u povijesti ESC-a.

 14. ESC fan — 9. travnja 2020. u 15:53

  Rusija
  U pocetku mi se pjesma nije narocito sviđala, a kasnije mi je postala okej. Omiljeni dio pjesme mi je ovaj zenski dio, dok refren ovu pjesmu cini nekako losijom. Mogli su oni mnogo mnogo bolje. Volio bih da posalju nesto na ruskom sljedece godine ako budu isli na ESC, a vjerovatno ce ici. Cak mislim da bi ovo moglo pokupiti dobar broj bodova i od zirija?.

 15. ESC fan — 9. travnja 2020. u 15:49

  Island
  Za vrijeme nacionalnog finala pjesma mi je bila bezveze, nista posebno, ali kada sam saznao kontekst pjesma mi je postala mnogo draza i cak mi je u tom trenutku bila favorit. Međutim fali nešto više za pobjedu. Ovo je tip pjesme koju vise volim da pjevam nego da slusam. Vjerujem da ce ga Island interno izabrati sljedece godine jer sigurno ima potencijala za poslati pjesma vrijednu pobjede, ali mora biti nesto malo na visem nivou. Da je pobijedio ove godine ne bih se bunio, ali nekako ovo nije pjesma s kojom zelim da Island pobijedi na Evroviziji. Jos uvijek mislim da ce Island pobijediti sa necim kao sto je Oculis Videre ili Hear Them Calling ( nesto u takvom stilu)

 16. ESC fan — 9. travnja 2020. u 15:43

  Albanija – Prije revampa pjesma mi se zaista sviđala i bila mi je jedno vrijeme cak i u TOP 5. Poslije revampa nekako je moje odusevljenje ovom pjesmom splasnulo. Vrhunska produkcija i vokal, ali sve je to nekako vec viđeno i nista posebno. Ako bi prosla u finale bila bi negdje između 17. i 23. mjesta. Cekam kada ce Albanija kao i Srbija konacno uci u taj TOP 10 i izbjeci taj meh rezultat. (Ne garantujem da bi Albanija imala nesto bolji plasman ni sa albanskom verzijom, moje objektivno misljenje)

 17. HideoutSupremacy — 9. travnja 2020. u 15:28

  9/10*(11. Mjesto)*
  Clumsy me ?

 18. SwedenEurovisionFan — 9. travnja 2020. u 15:17

  Kratak rezime:
  1. Švedska (ocjena 5 + Zlatna lopta) ??
  20. Albanija (ocjena 4) ?
  21. Island (ocjena 3) ?
  38. Rusija (ocjena 1) ?
  39. San Marino (ocjena 1) ?

 19. SwedenEurovisionFan — 9. travnja 2020. u 15:14

  Kako i priliči, sezona projekta #rnesc2020 otvorena je pravim pobjednikom Eurosonga 2020. (da se on održao) a to je Švedska 😀
  No, krenimo redom…
  Albanija – Za mene, kao i u većini albanskih pjesama, ogroman minus dao je njihov, ne baš toliko pjevni jezik. No, revamp je bio puni pogodak! Super balada koju je napravio majstor Darko Dimitrov s izvanrednom pjevačicom. Mišljenja sam da ne bi vidjela finale, iako to puno više zaslužuje od, primjerice, Srbije.
  Ocjena: 4. Moj konačni poredak: 20/41.
  Island – Sami početak minimalno podsjeća na ''Higher Ground'' od Rasmussena 2018. godine. Ako ništa drugo, 100 puta bolje od Hatarija. Izgleda kao neki joke act koji podsjeća na Pollaponk iz 2014. godine. Scenski nastup nije ništa poseban, iako je donekle zabavan, ali u slabijem drugom polufinalu mislim da bi se plasirali u finale. Ako već moram birati između Litve i Islanda, onda definitivno Island, iako nijednu pjesmu ne želim vidjeti kao pobjedničku.
  Ocjena: 3. Moj osobni poredak: 21/41.
  Rusija – Kratko i jasno – najgora pjesma Rusije u povijesti Eurosonga. Još jedan u nizu joke actova, koji mi se nimalo ne sviđa. Više bi ih izvukli glasovi televotinga i smiješan ples, nego što to pjesma zaista zaslužuje. Za mene najgora pjesma prvog polufinala.
  Ocjena: 1. Moj osobni poredak: 38/41.
  San Marino – Senhit u ovih 9 godina izbivanja od Eurosong scene nije popravila svoj glas, a dalo se naslutiti da bi pjesma imala groznu koreografiju. Opetovano ponavljanje refrena i riječi freaky ne ide joj u prilog i jednostavno ovo nisam želio vidjeti u finalu, iako bi se moglo provući u slabijem, drugom polufinalu. Moram još i ovo nadodati, mene prvih 20-ak sekundi aranžmana i glazbe neodoljivo podsjećaju na ''Sve oko mene je grijeh'' od Colonije, a to je primjetno i u prvom dijelu refrena.
  Ocjena: 1. Moj osobni poredak: 39/41.
  Švedska – Svi znamo i svi smo svjesni da bi Dotter poharala Dotterdam i bez imalo muke osvojila Eurosong. S The Mamama je ipak malo drugačija situacija. Iz njih pršti pozitivna energija, a ako se lani išta zamjeralo Johnu Lundviku, onda je to bilo da je imao ''fake'' osmijeh. E pa toga kod The Mamas jednostavno nema, što je samo dodatni plus za televoting. Njih 3 bez premca su najbolje vokalistice koje su se pojavile na Eurosongu ove godine i to je dodatni razlog za hrpu i hrpu bodova internacionalnih žirija. Također, gospel je nešto što zbilja, ali zbilja treba Eurosongu i bilo bi vrijeme da jedna takva pjesma pobijedi. Ritam pjesme zbilja je zarazan, na 1:53 u videu samo zamišljao publiku kako sva sretna i zadovoljna plješće rukama u skladu pjesme u krcatoj Ahoy Areni. Također, iako nema posebne koreografije koju smo vidjeli prošlih godina kod Šveđana, stageing zbilja izgleda vrlo svjetski i ne sumnjam da bi iovako već ispoliran nastup, bio doveden do savršenstva u Ahoy Areni. Da su bile u Top5 televotinga, šanse za pobjedom bile bi velike, pošto žiriji ionako nikako ne bi smjeli nagraditi velikim bodovima ostale favorite, Litvu, Island i Rusiju.
  Ocjena: 5. Moj osobni poredak: 1/41.

 20. HideoutSupremacy — 9. travnja 2020. u 15:12

  Albanija- Meni je ova verzija, zapravo, bolja od one s nacionalnog izbora. Istini za volju, volim albanski jezik, al ovo vrištanje za razliku od onog 2017., ima smisla. Imala je potencijala za finale. Sve u svemu neloše. 8/10(16. Mjesto)
  Island- Moj apsolutni favorit. Citirat cu Bartola i reći da mi je ovo genijalno. Simpatično i zarazno do bola. Moja zlatna lopta. 11/10( 1. Mjesto)
  Rusija- Možda mi nije u topu 10, ali pjesma je nevjerojatno catchy i osmišljena za zabavu. Poprilično dobro ukomponiran joke act i baš kako je Luna rekla, pjesma s osobnošću. 8/10(12. Mjesto)
  San Marino- "aged like milk". Pjesma mi je izgubila bop trenutak mjesec dana nakon. Ali mi i dalje nije sad toliko loša da ju svaki put moram skippat. Nešto poviše prosjeka. 6/10(24. Mjesto)
  Švedska- One su nevjerojatno simpatične i moćne, ali pjesma je teža limunada. Totalan prosjek.
  6/10(22. Mjesto)

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje!