#rnesc2020: Ne volim ta "pjesnička vrištanja" – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

#rnesc2020: Ne volim ta “pjesnička vrištanja”

  10 min za čitanje   33 komentara

Nakon jučerašnjeg uvoda, danas je na redu prvi nastavak našem ovogodišnjeg “razmišljanja naglas”. Tko se našao prvi pod našim povećalom, saznajte u nastavku. Ujedno vas pozivamo da nam se pridružite u komentiranju u komentarima ispod, te u rješavanju anketa.


ALBANIJA

Andrea: Htjela sam da pobjedi druga pjesma na albanskom nacionalnom izboru pa sam možda Arileni odbijala dati priliku da mi se svidi u početku. Ipak, kako je vrijeme odmicalo, a moja ljutnja popuštala, uvidjela sam da mi se pjesma svejedno ne sviđa. Jednostavno ne volim ta “pjesnička vrištanja”. Kada su je preveli na engleski, postala mi je još gora.

Ocjena: 3/10

Bartol: Instrumental je odličan na novoj verziji, međutim ako su već htjeli ubaciti engleski jezik, ja bih ga osobno više volio čuti samo u kiticama, jer je refren u ovoj verziji izgubio na snazi. Meni osobno otprilike kao lani, solidno, ali ništa za knjige pisati.

Ocjena: 6/10

Bojan: Svaka njoj čast na pjevanju, ali kako nisam bio oduševljen albanskom verzijom, nisam ni engleskom. Neću je prebaciti kad mi naiđe na YouTubeu, ali neću je ni samoinicijativno pustiti.

Ocjena: 4/10

Luna: Ovogodišnja albanska pjesma nažalost ima isti problem koji je imala npr. njihova pjesma iz 2016., a to je da je verzija s nacionalnog izbora bila superiornija u odnosu na novu, eurovizijsku verziju. U pokušaju da se napravi neka pop-verzija već postojeće pop-balade, napravio se flop. Što je najtužnija stvar, već nekoliko godina navijam da Arilena ode na Eurosong.

Ocjena: 6/10

Marija: Prije objave revampa i verzije na engleskom jeziku, ova mi je pjesma bila favorit. Međutim, nakon revampa nije mi se svidjelo kako pjesma zvuči na engleskom jeziku. Instrumental mi je odličan, jak i moćan, ali što se tiče jezika mislim da je ipak trebao ostati albanski. Iako smo već navikli da Albanija šalje ovakav tip balada na Eurosong, ova mi je najposebnija dosada. O vokalnim sposobnistima Arilene Are mislim da ni ne moramo raspravljati, zaista je kroz ovu pjesmu pokazala svu rapsodiju svojih vokalnih sposobnosti. Žao mi je što nećemo imati prilike vidjeti scenski nastup jer zaista mislim da je Albanija ove godine pripremila nešto posebno.

Ocjena: 8/10

Sanja: Pitanje za milijun kuna – u čemu su Albanci osobito dobri na Eurosongu?! Znamo svi, u upropaštavanju pjesama prevodeći ih na engleski. Lijepa baladica, no čak i na FiK-u mi je bila jedna draža u toj kategoriji – ona Kanitina. A kamoli ovdje, u konkurenciji gomile balada.

Ocjena: 5/10

UKUPNA OCJENA: 32/60

PROSJEČNA OCJENA: 5,333

anketa 1448

Albanija 2020.

Ukupno glasova: 194

 • OK je (3) [81 / 42%]
 • Dobra je (4) [44 / 23%]
 • Ne sviđa mi se (2) [41 / 21%]
 • Jako mi se sviđa (5) [16 / 8%]
 • Užasna je (1) [12 / 6%]

ISLAND

Andrea: Nastup mi se sviđa više od same pjesme. Prije nego što sam vidjela nastup pjesma mi je bila totalno bezveze. I dalje mi je bezveze i ne razumijem zašto je ljudima jedan od favorita, ali valjda sam se navikla na hype pa je i meni postala draža. Čestitam im na originalnosti.

Ocjena: 7/10

Bartol: Naprosto genijalno, fantastično, dozlaboga pamtljivo i simpatično, Island je ove godine trebao biti u samom vrhu… Preslatka mi je i pozadina priče Think About Things, zbog nje mi je još i draža. Velika šteta za ovu pjesmu i ovu državu koja se trudi svake godine pružiti nešto različito iako ima stanovnika otprilike kao Dubrava i Sesvete skupa.

Ocjena: 10/10

Bojan: Island je skoro uvijek nekako poseban, pa tako i ove godine. S tim što su me ove godine kupili svojom posebnošću. Interesantan nastup u kombinaciji s catchy pjesmom mislim da bi odlično prošla. Radovao bih se ovom nastupu to je sigurno. Vraćat ću se ovoj pjesmi.

Ocjena: 8/10

Luna: Ovdje ću biti kratka jer me ova pjesma ne inspirira da napišem neki komentar. Meni osobno ništa posebno. #vratiteSvalu

Ocjena: 5/10

Marija: Ne znam što drugo da kažem za islandsku pjesmu ove godine osim toga da mi je jako dosadna. Tijekom slušanja mi se činilo kao da traje čitavu vječnost, a ne tri minute. Ne izaziva nikakvu emociju u meni i ni po čemu mi nije zanimljiva tako da mi ni nije previše žao što ovu pjesmu nećemo imati prilike slušati na eurovizijskoj pozornici.

Ocjena: 2/10

Sanja: Ja sam totalni fan! Jako me zabavljaju njihovi kostimi, instrumenti i koreografija. Baš neka simpatična ekipa, poželim se družiti s njima. Dadijev glas mi se jako sviđa, a tematika pjesme koja govori o njegovoj kćeri je presimpatična.

Ocjena: 9/10

UKUPNA OCJENA: 41/60

PROSJEČNA OCJENA: 6,833

anketa 1449

Island 2020.

Ukupno glasova: 200

 • Jako mi se sviđa (5) [70 / 35%]
 • Dobra je (4) [54 / 27%]
 • OK je (3) [28 / 14%]
 • Užasna je (1) [24 / 12%]
 • Ne sviđa mi se (2) [24 / 12%]

RUSIJA

Andrea: Zaista volim ovu pjesmu. Mislim da su i oni imali realne šanse za pobjedu. Zarazan ritam i doza humora uvijek pale. Oni su svakako imali recept za istaknuti se u konkurenciji. Imali su, što se kaže, cijeli paket.

Ocjena: 9/10

Bartol: Mrzim se jer volim ovu pjesmu, ali što mogu kad je nenormalno zarazna. 😀 Trapez hlače u kombinaciji s ovim plesom, zarazan ritam i melodija, tekst dovoljno jednostavan (da budem pristojan, jel) da bude pamtljiv, sve je ove godine sjelo da Rusija pobijedi na televotingu. Baš me zanima koliko bi žiri ovo spustio…

Ocjena: 9/10

Bojan: Nisam očekivao ništa, a dobio sam top pjesmu. Oduševljen sam s prvim slušanjem i to oduševljenje i dalje ne jenjava. Iako se se refren ponavlja, nekako mi nije previše. Neobični su i to dobro neobični. Vjerujem da bi bili u samom vrhu. Bravo za odabir!

Ocjena: 10/10

Luna: I tako se dogodilo da je Rusija napokon poslala pjesmu s nekom osobnošću, i Eurosong bude otkazan. Šteta, jer bih za ovu pjesmu vjerojatno glasovala, pogotovo jer nam u ovim sumornim trenucima treba nešto ovako za raspoloženje.

Ocjena: 9/10

Marija: Dugo smo čekali objavu ruske pjesme, a kad je napokon došla, ostala sam ugodno iznenađena. Zabavna je, energična, vesela i poletna, zaista te tjera da se rasplešeš i zabaviš. Osim toga, lako je pamtljiva i zarazna zbog čega vjerujem da bi Rusiji donijela dobar plasman. Moram priznati da nisam očekivala refren na španjolskom jeziku tako da mi je i to još jedna stvar koja mi se sviđa kod ove pjesme.

Ocjena: 8/10

Sanja: Ja sam fan dobrog trasha i mene ovo skroz veseli. Zarazno je, zabavno i mami mi osmijeh na lice. No, vjerojatno ne bih baš navijala da idu do pobjede.

Ocjena: 7/10

UKUPNA OCJENA: 52/60

PROSJEČNA OCJENA: 8,667

anketa 1450

Rusija 2020.

Ukupno glasova: 202

 • Jako mi se sviđa (5) [98 / 49%]
 • Dobra je (4) [34 / 17%]
 • OK je (3) [30 / 15%]
 • Užasna je (1) [26 / 13%]
 • Ne sviđa mi se (2) [14 / 7%]

SAN MARINO

Andrea: Ovo je jedna od onih pjesama za koje nisam sigurna što komentirati. Prije bih rekla da mi se ne sviđa, nego da mi se sviđa. Nekako mi je iritantna. Onaj spot za pjesmu mi je ajme meni. Kao da su ga radili u Movie makeru. Nisam zadovoljna.

Ocjena: 3/10

Bartol: Koliko jedan troll act može biti dosadan i naporan dokazao je San Marino već drugu godinu zaredom… Možda da se jednu godinu odmore od te disco vibre ne bi bilo loše. Loše.

Ocjena: 1/10

Bojan: Ovdje se vidi da se išlo na pjesmu koja će biti light i pamtljiva. Nekako sam između s njom, ne mogu reći da sam oduševljen niti da mi se ne sviđa. Nekako je borba kod mene. Ne smeta mi kad je čujem, ali je ne bih ni pustio samoinicijativno.

Ocjena: 5/10

Luna: Pa ovoj pjesmi definitivno nije pomoglo što sam taman prije nje poslušala Uno. Doduše, ova pjesma mi se nije sviđala ni u isječku u onom brzinskom nacionalnom finalu, jer zvuči kao lošija verzija Fleur East.

Ocjena: 3/10

Marija: Za ovogodišnju pjesmu San Marina nemam neko posebno mišljenje. Ovo je pjesma koju ne bih slušala svakodnevno, nego eventualno tu jednu, ili dvije, večeri Eurosonga. Na prvo slušanje mi je bila okej, ali s vremenom mi je postajala sve dosadnija i gubila se u moru ostalih pjesama s ovogodišnjeg, nesuđenog Eurosonga. Mislim da bi se jednako tako izgubila i da je doživjela nastup u Rotterdamu.

Ocjena: 3/10

Sanja: Nakon što mi ova pjesma dođe na nasumičnoj reprodukciji (nikad je svojevoljno ne puštam, haha), osjećam se kao da mi je odumrlo nekoliko neurona. Ovo kad kaže “freaky, freaky, freaky”, dobijem osip. Ovaj halucinogeni spot mi je isto grozota.

Ocjena: 0/10

UKUPNA OCJENA: 15/60

PROSJEČNA OCJENA: 2,5

anketa 1451

San Marino 2020.

Ukupno glasova: 175

 • Ne sviđa mi se (2) [63 / 36%]
 • OK je (3) [47 / 27%]
 • Užasna je (1) [42 / 24%]
 • Dobra je (4) [14 / 8%]
 • Jako mi se sviđa (5) [9 / 5%]

ŠVEDSKA

Andrea: Moram reći da je meni ovo dobro. One su simpa i nose pjesmu. Dok slušam poželim zaplesati s njima na pozornici. Vokalno su odlične i imaju stage presence.

Ocjena: 7/10

Bartol: Ova pjesma mi je zapravo postala draža nakon Melodifestivalena, i pjesma i The Mamas su mi se uvukle pod kožu. Ako uspoređujemo stilove, Destinyina pjesma mi je nešto bolja, ali Mame mi imaju nekako više karizme i energije. Baš mi ih je žao…

Ocjena: 8/10

Bojan: Žao mi je što ih nećemo čuti na Eurosongu. Bilo bi lijepo da smo imali prilike da ih gledamo i slušamo, a vjerujem da ovaj put ni publika ne bi ostala imuna na Šveđane, a žiri svakako bi bio naklonjen (ovaj put i s razlogom). Lijeva strana tablice bi bila sigurno. No, bilo kako bilo, pobjedu na Melodifestivalenu nitko im ne može oduzeti.

Ocjena: 7/10

Luna: Pa da budem iskrena, moje se mišljenje nije promijenilo od melodifestivalenskog RN-a. Da ju nisam morala ponovno preslušati, ne bih se uopće sjetila da Too Late For Love 2.0 bez Johna postoji na Eurosongu. Za njih je bila dobra odluka da se ponište sve pjesme.

Ocjena: 4/10

Marija: Nakon što su prošle godine bile prateći vokali, The Mamas su ove godine trebale biti u središtu pozornosti i žao mi je što se to neće dogoditi. Bile su moj osobni favorit ovogodišnjeg Melodifestivalena i drago mi je da su odnijele pobjedu. Pjesma je vedra i pozitivna i teško je da će kod nekoga izazvati neke loše emocije. Sviđa mi se što pomalo podsjeća i na gospel. Vjerujem da bi bez problema uspjele osigurati Švedskoj dobar plasman u finalu.

Ocjena: 8/10

Sanja: The Mamas su mi odlične, imaju mi taj neki feelgood vibe i baš bi mi ih bilo drago vidjeti ponovno na Eurosongu. Vokalno su moćne te imaju baš lijepu energiju na sceni. No, što se tiče ove pjesme, ona je, kao i ovogodišnji Melodifestivalen uostalom, prosječna. Nije mi loša, ali me ni ne obara s nogu.

Ocjena: 6/10

UKUPNA OCJENA: 40/60

PROSJEČNA OCJENA: 6,667

anketa 1452

Švedska 2020.

Ukupno glasova: 197

 • OK je (3) [63 / 32%]
 • Jako mi se sviđa (5) [51 / 26%]
 • Dobra je (4) [39 / 20%]
 • Ne sviđa mi se (2) [25 / 13%]
 • Užasna je (1) [19 / 10%]

ZANIMLJIVOSTI

Ukupni poredak prve grupe izgleda ovako:

 1. Rusija (52/60; 8,667)
 2. Island (41/60; 6,833)
 3. Švedska (40/60; 6,667)
 4. Albanija (32/60; 5,333)
 5. San Marino (15/60; 2,5)

Prva Zlatna kanta ove godine pripala je San Marinu, koji se nikako nije svidio Sanji. Zlatnih lopti zasad nema, no zato je bilo desetki za Rusiju (Bojan) i Island (Bartol).

Ova grupa najmanje se svidjela Sanji i Luni (svaka po 27 bodova), a najviše Bartolu i Bojanu (34 boda).

Najmanja ocjena koju je dobila trenutno vodeća Rusija jest sedmica.

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
20
PODIJELI ČLANAK

Rasprava33

 1. eurovisiofanatico — 13. travnja 2020. u 22:49

  @loreeneuphoria dobrodošao u zajednicu,drago mi je da nas je sve više,nadam se čestom i zanimljivom komentiranju.

 2. loreeneuphoria — 13. travnja 2020. u 22:47

  Hvala puno @escfan

 3. SwedenEurovisionFan — 13. travnja 2020. u 22:11

  Pozdrav @loreeneuphoria i dobrodošao u našu zajednicu! Slobodno komentiraj, diskutiraj i, ono najvažnije, uživaj 🙂

 4. Tom Pilibi — 12. travnja 2020. u 08:42

  Odlučio sam da ove godine neću pratiti rubriku "Ramišljamo naglas", ovo mi je bilo sasvim dovoljno. Znam da svatko ima pravo na svoje mišljenje i da se o ukusima ne raspravlja, ali dragi žiri, time što ste Rusiji dali toliko bodova, diskreditirali ste se u mojim očima. Poražavajuće je da su Rusi ovo smeće od pjesme tako uspješno uspjeli podvaliti odraslim Eurosong fanovima jer uvjeren sam da bi i djeca pokazala više razuma te da ova pjesma ne bi imala prođu ni na Dječjem Eurosongu.

 5. Precious — 10. travnja 2020. u 18:13

  Albanija-meni se ova pjesma jako sviđa. Iako sam mišljenja da je albanska verzija bolja (na ovu englesku se trebalo naviknuti), ni ova verzija nije loša. Zvuči mocno, a Arilena ima fenomenalan vokal, tako da se nadam da će jednoga dana ipak predstavljati svoju zemlju. (5/5)
  Island-još uvijek mi je teško pomiriti se s činjenicom da su propustili masterpiece kao što je Oculis Videre (iako sad više nije ni važno). Kad sve to ipak potisnem, ostaje jedna solidna i zabavna pjesma. Sviđa mi se poruka iza nje i mislim da je upravo ju ta poruka i podiže na višu razinu. Ipak mislim da je mrvicu overhyped (4/5)
  Rusija-prilično sam indeferentan oko ove pjesme. U jednu ruku je iritantna, ali jednom kad uđe u uho ne izlazi satima. S obzirom na indeferentnost dajem srednju ocjenu (3/5)
  Švedska-fascinantna taktika-poslati sličnu pjesmu kao i prošle godine u nadi da će se publici ovakav tip pjesme odjednom svidjeti. Da se razumijemo, nije ovo loše, ali je skroz zaboravljivo i već viđeno. Zapravo ovo mi je čak i gore od "Is It Too Late For Love". Šveđani su imali puno bolju šansu sa Dotter, ali svi smo već godinama svjesni da Šveđani ne znaju birati. Doduše, žao mi je što Mamas neće nastupiti na Eurosongu jer su pošteno pobjedile na Melfestu. (3/5)
  San Marino-pjesma koja me čak pomalo i plaši. Say Na Na Na je bar imao catchy refren za razliku za ovog. Ovo je strašno…(1/5)

 6. Bulbasaur — 10. travnja 2020. u 12:41

  Ljudi ne znaju ništa o video editingu. Pa hajde mi, kad ste već toliki profesionalci, recite kako se spot San Marina može napraviti u Movie Makeru… Pa to se ni u profesionalnijim programima poput Filmore ne može napraviti, a kamo li u Movie makeru. Pa za spot San Marina je trebalo najviše vremena i truda za uređivanje. Ne mogu se sjetiti ni jednog drugog spota u kojem su korišteni neki efekti, već su snimke samo spojene zajedno. Tako da, ako ne znate, onda bolje ni ne komentirajte.

 7. Blink — 10. travnja 2020. u 12:05

  Aaaa u startu pa razočaranje. Island ima premalo bodova, pjesma ima apsolutno sve. Island 10/10,Švedska 9/10,Albanija 6/10,Rusija i San Marino 3/10.Zadnje dvije pjesme mi se ne s sviđaju. Rusi jesu zabavni ali te helij glasove nisam nikada volio.Uvjeren sam sa bi Island išao jako visoko i kod žirija i publike.

 8. onlylove — 10. travnja 2020. u 10:04

  Albanija – A Albanija je meni svake godine više-manje ista: dosadna pjesma koju izvodi iznimna vokalistica (rjeđe vokalist), ok je to, itekako slušljivo, ali meni neupečatljivo.
  6/10, ocjena 3
  Island – Ovo baš volim, plesno, zarazno, zabavno, tekst presladak, oni baš upečatljivi i svoji. Meni deset puta bolje od Litve ili Rusije. Doduše, nisu u mom topu 10, nego malo ispod jer je moj glazbeni ukus inače dosta drukčije od ovoga. 8/10, ocjena 4
  Rusija – Nije mi zabavno, nego iritantno do boli. 3/10, ocjena 2
  San Marino – Naporno i neslušljivo. 3/10, ocjena 2
  Švedska – Meni se ovo baš sviđa, one su karizmatične i vrhunski vokali. Da, pjesma je mogla biti jača, ali meni je i ovo super. Girl power i genijalna energija. 8/10, ocjena 4
  I da, hvala urednicima na ovome, baš ste me razveselili.

 9. Chandler — 10. travnja 2020. u 00:31

  Albanija – Jednostavno ne. Fora sa zenskom koja iskazuje svoje glasovne mogucnosti je vec postalo dosadno i izlizano do bola. Ne bi videla finale definitivno. 3/10
  San Marino – Zao mi je, ali ovo "Freaky, freaky, freaky" mi je takav cringe. Definitivno se trebaju povuci sa ESCa, njihovo ucesce postaje sve vise i vise besmisleno. 1/10
  Island – Mozda je ovo previse retro za moj ukus, ali mi se generalno svidja. Nije toliko napadna, sta vise slusljiva je i pevljiva. 8/10
  Svedska – Jeste jos jedna tipicna svedska pop pesmica, ali Mame su mi toliko simpaticne da mi one same cine pesmu jos boljom. Iskreno zalim sto ih necemo gledati uzivo. 9/10
  Rusija – Ja ovo mnogo volem. Posto sam upoznat sa njihovim repertoarom, nista drugo od njih nisam ni ocekivao. Bili bi mi definitivno favorit broj 1. Nadam se da idu sledece godine za Rusiju. 10/10

 10. ESCroatia — 9. travnja 2020. u 22:33

  https://www.youtube.com/watch?v=xH1tkC42Uh0
  Samo cu ovo podijeliti i zamisljati na stage-u 😀

 11. loreeneuphoria — 9. travnja 2020. u 22:02

  ALBANIJA-ja sam bio svakako pobornik verzije na albanskom,na engleskom mi je također dobra,ali mislim da bi prvotna verzija puno bolje prošla,a i meni je ta verzija bila u top 15. ocjena: 6/10
  ISLAND-u početku pjesma težak smor,ali mi je počela jako rasti i uvidio sam kvalitetu u ovoj pjesmi,sviđa mi se kombinacija staromodnog štiha i nešto moderniji zvuk. ocjena:8/10
  RUSIJA-ovo je tip pjesme koji ili voliš ili ne voliš i gotovo.Ja sam zapao u grupu ljudi kojoj se ova pjesma sviđa,100% bi bila u top 10 sveukupno i top 5 televotinga. ocjena:8/10
  SAN MARINO-jedna od najgorih ove godine,nemam puno komentirati,vrlo jeftina pjesma sa vrlo diskutabilnim glasom,prošle godine su se provukli u finale,ove ne bi. ocjena:2/10
  ŠVEDSKA-da odmah razjasnim- DOTTER I ANA BERGHENDAL su meni top 5 i potencijalna 7. švedska pobjeda,ali što je tu je.Mammas su trio sa fantastičnim vokalima i bile bi u top 5 žirija sigurno,ali kod publike mislim da ne bi bile privlačne i tu bi izvisile kao John Ludvik.Sve u svemu vokali-fantazija,pjesma-meh…;ocjena:6/10

 12. loreeneuphoria — 9. travnja 2020. u 21:50

  Pozdravljam sve prisutne i konačno se nakon mjeseci pokušvanja uspijevam uključiti na ovaj portal,eurosong sam prvi put gledao 2014.,a aktivno ga pratim od 2016.Najdraža zemlja mi je Ukrajina te Švedska i Italija uz njih,a najdraža pjesma s eurosonga mi je Euphoria.Najdraža natjecanja s eurosonga su mi 2012. i 2016.

 13. YeahYeahFire — 9. travnja 2020. u 20:59

  @escfan
  Aha pa biću oprezniji ubuduće sa tačkama.Ako ne njih onda bar Dotter ponovo,Mariette me je razočarala…ako bude imala dosta bolju pesmu može dogodine

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje!