#rnesc2020: Prisjećanje na "Cicciolinu" – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

#rnesc2020: Prisjećanje na “Cicciolinu”

  12 min za čitanje   21 komentar

Nakon gotovo tri tjedna stigli smo do našeg cilja. Na redu je posljednja grupa, no krije li se pobjednik u njoj? Odgovor, kao i naša završna razmatranja, moći ćete pročitati u sutrašnjoj službenoj objavi rezultata, dok će rezultati anketa biti prezentirati za dva dana, kada bi se trebale zatvoriti ove ankete i izračunati njihovi rezultati. Ujedno vas pozivamo da nam se pridružite u komentiranju u komentarima ispod, te u rješavanju anketa.


AUSTRALIJA

Andrea: Pjesma mi je puno bolja u studijskoj verziji. Uživo je bila jako nesigurna. Nastup je bio messy, ali je uz njenu osobnost čak lijepo pristajao. Drago mi je da se Montaigne vraća sljedeće godine (makar mi je žao da nećemo imati priliku gledati Australia Decides, ali to je cijena pravednosti) i nadam se da će nam pripremiti nešto još bolje.

Ocjena: 7/10

Bartol: Ne mogu razumjeti zašto ljudima toliko smeta njezina estetika, njezine inspiracije, način na koji se oblači i šminka, i na koji želi predstaviti pjesmu publici. To što ta estetika nije konvencionalna meni upravo odgovara – izdvaja se iz mase kao jedinstvena, a opet u intervjuima s Montaigne može se svakako vidjeti da ona nije različita samo zato da bude različita, hip i cool millenial i da ne radi cirkus od natjecanja do kojeg joj je očigledno jako stalo (samo pogledajte njen twitter). Don’t Break Me je meni najdraža australska pjesma koja je ikad bila na Eurosongu, i ovo je jedna od pjesama za koju će mi biti izrazito žao da neće ugledati veliku eurovizijsku pozornicu, jer sam bio mišljenja da je na njoj mogla ostvariti velike stvari.

Ocjena: 10/10

Bojan: Bila mi je jedna od favorita na izboru i pohvala za koncept nastupa. Žao mi je što nećemo imati prilike vidjeti što nam je spremila za Rotterdam. No, dobro drago mi je da je dobila drugu šansu. Ono što je dobro kod ove pjesme je pamtljiv refen i pamti se i nakon završetka pjesme.

Ocjena: 7/10

Luna: Standardni problem indie pjevača jest taj da u pokušaju prilagođavanja mainstream sceni naprave jedan krivi korak. U Montaigneinom slučaju, radi se o tome da je uzela jednu prosječnu pjesmu bržeg ritma, zbog čega se može čuti kako gubi glas pretkraj pjesme.

Ocjena: 5/10

Marija: Uh, vokalna izvedba uživo nije me previše oduševila, vjerujem da bi Montaigne to bolje izvela u Rotterdamu. Pjesma mi je ispočetka bila jako dobra, ali s vremenom mi je sve više i više počela padati. Nije mi se ni po čemu isticala i dolaskom novih pjesama jednostavno se počela gubiti, a vjerujem da bi se izgubila i u Rotterdamu. Nema mi neki wow efekt kojim bi me osvojila i nagnala da glasam za nju. Nije mi najgora, ali nije ni da bih ju slušala u slobodno vrijeme.

Ocjena: 5/10

Sanja: Umjetnost s uskličnikom! Obožavam izvođače koji s jasnom idejom, iskreno i beskompromisno prezentiraju svoje stvaranje, kao što to čini Montaigne. Pjesma mi je predivna, ali i nastup, koji je inače dosta kritiziran od nekih fanova. Meni je ovo kompletni paket što se tiče scenskog nastupa – kostimi i plesni pokreti dočaravaju stihove, a emocija s kojom pjeva i način pjevanja zaokružuju cjelinu. Podsjetilo me na neke nastupe Halsey. Moj glas bi ove godine imala, a neizmjerno me veseli što je Montaigne potvrđena i za nagodinu.

Ocjena: 10/10

UKUPNA OCJENA: 44/60

PROSJEČNA OCJENA: 7,333

anketa 1486

Australija 2020.

Ukupno glasova: 93

 • OK je (3) [31 / 33%]
 • Dobra je (4) [22 / 24%]
 • Jako mi se sviđa (5) [22 / 24%]
 • Ne sviđa mi se (2) [12 / 13%]
 • Užasna je (1) [6 / 6%]

BJELORUSIJA

Andrea: Ovo mi je s vremenom priraslo k srcu. Vjerojatno se ne bi plasirali u finale, ali ipak nije toliko grozno. Nije mi se svidio scenski nastup na nacionalnom izboru, ali uz malo dorade to bi na Eurosongu vjerojatno bilo ok. Nemam više nekih posebnih komentara. Korektno.

Ocjena: 5/10

Bartol: Na prvo gledanje i slušanje ovo uopće nisam doživio, ali svakih toliko bih si pustio pjesmu na Deezeru i odslušao bih je do kraja. Zatim sam pomnije pogledao i nastup i shvatio da je ovo zapravo jedna sasvim simpatična i kompletna pjesma i veliki korak unaprijed za Bjeloruse od lani. Pamtljivo i zabavno, za mene bi bilo vrijedno finala!

Ocjena: 7/10

Bojan: “Da vidna, da vidna, (i neko mumlanje jer ne znam tekst)” e to moram da priznam da mi se često provlačilo kroz glavu dok sam pjevušio sve i svašta. Tako da je pjesma pamtljiva i volim je čuti. Nije nužno u mojih Top 10, ali ove godine je mnogo dobih pjesama. Svidio mi se i nastup na nacionalnom izboru, a vjerujem da bi dobar smislili i za Eurosong.

Ocjena: 9/10

Luna: Ovo je onaj tip pjesme koje smo od 2015. do 2018. bili mrcvareni od strane svih većih radija u zemlji, izuzev Narodnog. Nije loše, no opet nije nešto što bih puštala na svakodnevnoj bazi.

Ocjena: 7/10

Marija: Ovo je već treća godina zaredom u kojoj mi se ne sviđa bjeloruska pjesma. Iako mi je njezin početak obećavajuć, refren mi je preslab i zaboravljiv. Općenito, cijela pjesma mi je dosadna i nema nijedan wow element koji bi me potaknuo da ju ponovno pustim. Jedino što mi se sviđa jest to što je na bjeloruskom jeziku, ostalo, nažalost, ništa.

Ocjena: 3/10

Sanja: Sigurno sam jedan od najvećih fanova ove pjesme. Otkrila sam je slučajno slušajući nasumičnom reprodukcijom pjesme s nacionalnih finala i baš me razveselilo kad su uspjeli pobijediti u Bjelorusiji. Doduše, koncept nastupa mi se nije svidio, ali studijska verzija pjesme uvijek će mi biti draga.

Ocjena: 8/10

UKUPNA OCJENA: 39/60

PROSJEČNA OCJENA: 6,5

anketa 1487

Bjelorusija 2020.

Ukupno glasova: 89

 • Ne sviđa mi se (2) [30 / 34%]
 • OK je (3) [30 / 34%]
 • Užasna je (1) [13 / 15%]
 • Jako mi se sviđa (5) [9 / 10%]
 • Dobra je (4) [7 / 8%]

FINSKA

Andrea: Nije mi loše, iako kao i mnogi žalim za Erikom. Zanimljiva mi je pjesma i on ima uhu ugodan vokal. Trebao je samo poraditi na scenskom nastupu jer je izgledao prepadnuto. Vjerujem da bi ga eurovizijsk pozornica pojela.

Ocjena: 5/10

Bartol: Cicciolina je bila moj favorit, kao i većini Europe, stvarno sam htio vidjeti taj beautiful mess na još većoj pozornici. Nakon Erike, Aksel mi je bio najdraži i vokalno i nastupom je rasturio i mogu razumjeti njegovu pobjedu. Pjesma nije ništa specijalno, ali nije niti loša. Viši prosjek, potencijalno finale, we’ll never know.

Ocjena: 6/10

Bojan: On lijepo pjeva, ali to je to. Iako mi je žao što Erika nije pobijedila, zbog razvoja stiuacije i dobro da nije. Ovako ne žalim mnogo što neću čuti ovu pjesmu live na Eurosongu. Da smo imali ESC, sumnjam da bi išla dalje od polufinala.

Ocjena: 4/10

Luna: Ovo je tip pjesme koji se pušta na Otvorenom nekoliko puta dnevno, kažeš “a lijepo”, ali ti ju zaboraviš odmah po završetku. Možda ja nekako drugačije doživljavam Eurosong od članova ovogodišnjeg UMK-ovog međunarodnog žirija, ali “a lijepo” ne bi trebala biti jedina referenca za pobjedu. Jer ovako ispada kao da možete raditi lazanje i zaboraviti napraviti bešamel za isti.

Ocjena: 6/10

Marija: Moram priznati da je moj favorit UMK-a bila Erika Vikman s pjesmom Cicciolina tako da sam se iznenadila kada sam vidjela da je pobjeda otišla u Akselove ruke. Bez obzira na to, Looking Back je pjesma koja mi se generalno sviđa, ali nije mi za Eurosong. Nekako je prejednostavna i nema nekih elemenata po kojima bi bila pamtljiva. Mislim da bi se u Rotterdamu jednostavno izgubila među ostalim pjesmama.Svaka čast Akselu na vokalnoj izvedbi, ali pjesma je jednostavno zaboravna.

Ocjena: 4/10

Sanja: Uhvatila sam se nekoliko puta dok slušam na shuffleu i naiđe ova pjesma da si pomislim: “Pa nije ovo loše, što je to?” To otprilike sumira sve – nije loše, ali nije ni pamtljivo. A kad nije pamtljivo, tu prestaje svaka konkurentnost na Eurosongu. Aksel ima lijep glas, ali je poprilično besprizoran kao izvođač.

Ocjena: 5/10

UKUPNA OCJENA: 30/60

PROSJEČNA OCJENA: 5,0

anketa 1488

Finska 2020.

Ukupno glasova: 88

 • Ne sviđa mi se (2) [33 / 38%]
 • OK je (3) [29 / 33%]
 • Užasna je (1) [11 / 13%]
 • Dobra je (4) [10 / 11%]
 • Jako mi se sviđa (5) [5 / 6%]

GRUZIJA

Andrea: Nije grozno, a nije ni dobro. U svakom slučaju je zanimljivo, drugačije. Možda bi pojedinci njegov performans shvatili prenapadnim, a njegov vokal preiritantnim. Svakako, neobičan pokušaj. Zanima me što će nam spremiti iduće godine.

Ocjena: 5/10

Bartol: Pjesma ima dosta dobru vibru, a Tornike ima jako jako dobar glas, međutim nešto mi fali i nečega mi je previše – pogotovo onog volim te na raznim jezicima, to je baš cringey. Ispodprosječno, ali sviđa mi se njegov glas i nadam se boljoj pjesmi nagodinu.

Ocjena: 3/10

Bojan: Nije ovo moja “šolja čaja”. Svaka mu čast na vokalnim sposobnostima, to bez daljneg. Kad sam prvi put čuo pjesmu, rekao sam upravo to ok, svaka mu čast – next. Možda bi pokupio glasove žirija i po koje publike, ali sumnjam da bismo ga gledali i slušali u finalu.

Ocjena: 5/10

Luna: Ja bi po nekom svom preferiranom žanru trebala gubiti glavu za ovom vrstom glazbe? Ako da, zašto sam hladna prema ovome? Zašto se tri mjeseca radilo na pjesmi koja vrti u refrenu sve verzije „volim te“ i „zašto me ne voliš“? Zašto se ja pitam glupa pitanja kad imam još pjesama za prokomentirati?

Ocjena: 3/10

Marija: Ajme, Gruzija. Ono što su Gruzijci izabrali ove godine nikako mi ne leži. U nekim dijelovima pjesme imam osjećaj kao da Tornike ne pjeva, nego se dere. Ne sviđa mi se korištenje fraze „Volim te“ na engleskom, francuskom i njemačkom jer imam osjećaj kao da se na taj način želi dodvoriti spomenutim zemljama. Nemam neke želje pustiti ju ponovno i pokušati pronaći u njoj nešto što mi se sviđa, a mislim da to dosta govori o tome što mislim o gruzijskom ovogodišnjem izboru.

Ocjena: 2/10

Sanja: Kakav je ovo tekst pjesme i čemu ova deračina?!

Ocjena: 1/10

UKUPNA OCJENA: 19/60

PROSJEČNA OCJENA: 3,167

anketa 1489

Gruzija 2020.

Ukupno glasova: 94

 • Ne sviđa mi se (2) [33 / 35%]
 • Užasna je (1) [31 / 33%]
 • OK je (3) [15 / 16%]
 • Jako mi se sviđa (5) [9 / 10%]
 • Dobra je (4) [6 / 6%]

ŠVICARSKA

Andrea: Odlično! Jedna posebna i dobro producirana balada na francuskom jeziku. Naježila sam se koliko je pjesma dobra. Baš prodaje tu emociju. Švicarska je i drugu godinu zaredom u mom top 3.

Ocjena: 10/10

Bartol: A mora li se Eurosong otkazati kad Švicarska ima pjesmu koja ne samo da je dobra, nego je i favorit da Gjon ne izvisi kao jadni ZiBBZ? Izgleda da mora… Malo sam pristran kada je francuski u pitanju, a kad već Francuska nije bila u stanju dati dobru pjesmu na francuskom, učinila je to Švicarska. Pjesma koja savršeno opisuje trenutni ugođaj u Europi. Nemam previše nešto nadodati osim svoje ocjena pa…

Ocjena: 10/10

Bojan: Iako ništa ne razumijem šta pjeva, ovo je jedna od rijetkih pjesama na francuskom općenito koje su mi lijepe. Šteta što nećemo imati natjecanje jer me baš zanima kako bi prošla da li bi konačno pjesma na francuskom pobijedila. Nadam se da će za sljedeću godinu spremiti isto dobru pjesmu.

Ocjena: 9/10

Luna: Jedno remek-djelo za koje mi je žao što su poništene pjesme. Započinje polako, i onda taman malo iza sredine pjesme dođe do vrhunca. Onda se smiri, pa ponovno novi vrhunac. Tko hoće uzeti bilješke kako se radi dobra balada, neka zapiše „Gjon’s Tears – Répondez-moi“ u tražilicu.

Ocjena: 11/10

Marija: Švicarska ovogodišnja pjesma mi je jako zanimljiva i posebna. Tijekom prvog slušanja me cijelo vrijeme držala „prikovanom“ uz sebe, cijelo vrijeme sam s nestrpljenjem slušala u kojem smjeru će se ova pjesma razviti. Iako ove godine imamo puno balada, ova mi je nekako posebna. Ima odličnu melodiju i specifičan vokal, a i na francuskom je što ju čini još posebnijom. Nekako je mistična i zanimljiva, a vjerujem da bi uz scenski nastup posebnost ove pjesme došla još više do izražaja.

Ocjena: 9/10

Sanja: Preeedivan vokal i pjesma! Njegov rad svakako nastavljam pratiti. Francuski daje posebnu čar pjesmi.

Ocjena: 9/10

UKUPNA OCJENA: 58/60

PROSJEČNA OCJENA: 9,667

anketa 1490

Švicarska 2020.

Ukupno glasova: 118

 • Jako mi se sviđa (5) [73 / 62%]
 • Užasna je (1) [20 / 17%]
 • Dobra je (4) [12 / 10%]
 • OK je (3) [7 / 6%]
 • Ne sviđa mi se (2) [6 / 5%]

ZANIMLJIVOSTI

Naša posljednja grupa na kraju je izgledala ovako:

 1. Švicarska (58/60; 9,667)
 2. Australija (44/60; 7,333)
 3. Bjelorusija (39/60; 6,5)
 4. Finska (30/60; 5,0)
 5. Gruzija (19/60; 3,167)

Ova grupa najviše se svidjela Bartolu (36), a najmanje Mariji (23).

Dodijeljena je još jedna Zlatna lopta! Luni se toliko svidjela ovogodišnja švicarska pjesma da ju je odlučila nagraditi s čak 11 bodova.

Švicarski predstavnik Gjon Muharremaj, koji nastupa pod imenom Gjon’s Tears, porijeklom je iz Albanije i Kosova, a nedavno je na Instagramu priznao kako je ujesen 2019. dobio poziv albanske televizije RTSH da se natječe na njihovom izboru Festivali i Këngës 58. Upravo propitkivanje mjesta ljudi s migrantskom pozadinom tema je njegove pjesme.

Jedan dio naših komentatora prokomentirao je izgled tijekom nastupa australske predstavnice Montaigne na australskom izboru. U jednom od intervjua nakon pobjede Jessica Cero, kako joj je pravo ime, priznala je kako je inspiraciju pronašla u – Pokemonima! Točnije, inspirirao ju je Mr. Mime.

Prilikom komentiranja finske pjesme, većina se komentatora referiralo na glavnog favorita ovogodišnjeg UMK-a. Normalno, riječ je o pjesmi Cicciolina, koja govori o ženskom empowermentu, a izvodi ju Erika Vikman.

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
12
PODIJELI ČLANAK

Rasprava21

 1. Nikolina Hajnić — 28. travnja 2020. u 09:45

  Australija – a ne znam, ok mi je. Poruka mi je super, njena osobnost i posebnost isto. Ali nešto me ometa cijelo vrijeme i sprječava da pjesma stvarno dopre do mene, ne znam što. 6/10, ocjena 3
  Bjelorusija – bezveze mi je ovo, zaboravim prije nego što pjesma uopće dođe do kraja. 4/10, ocjena 2
  Finska – umirem od dosade, a ja, kao, volim kad je dosadno haha. Ima lijep glas. 4/10, ocjena 2
  Gruzija – Sanjin komentar je i moj. 3/10, ocjena 2
  Švicarska – čarobno, sve se tako lijepo uklapa: njegov glas, divna melodija, francuski jezik. Postupno raste do jedne eksplozije čiste emocije. 10/10, ocjena 5

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?