#rnesc2022: O meditaciji, (ne)kvaliteti i (ne)ukusu – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

#rnesc2022: O meditaciji, (ne)kvaliteti i (ne)ukusu

  15 min za čitanje   24 komentara

Polako smo prešli su završni dio našeg ovogodišnjeg projekta. Na redu je novih pet zemalja, a kome su neke pjesme za meditaciju, a tko ipak voli radije salatu, saznajte u nastavku. Ujedno vas pozivamo da nam se pridružite u komentiranju u komentarima ispod, te u rješavanju anketa.


CIPAR

YouTube video

Faruk i Bartol vole, a Andrea?

Andrea: U redu, fanovi je vole, ali je li mene oborila s nogu? Hm, ipak ne. Zanimljiva je, ima jako lijepih instrumentalnih dijelova, a posebno mi je drag onaj početak. Ponekad, kad mi pjesma dođe na shuffle, a ne da mi ju se slušati, pustim tih par početnih sekundi da čujem uvod i onda prebacim. Ima nešto magično u tom početku. No, općenito, pjesma kao paket mi je samo (pročitaj prvu sintagmu ovog komentara).

Ocjena: 7/10

Bartol: Banger godine, pjesma koju je doslovno nemoguće preskočiti kad dođe na playlistu. Baš mi je onako klasično ciparski/grčki u najboljem smislu. Još kad krene refren na grčkom…. Ma senzacionalno. Želim joj sve najbolje, barem ću jednom glasati za nju u finalu.

Ocjena: 10/10

Faruk: Plaža, šeširić, naočale, koktel i ova pjesma – trenutačno ideja savršenog ljetovanja. Meni je, iako vrlo očekivano, zapravo odlično. Sad čekamo prvog folk pjevača iz regije koji će obrstiti ovu pjesmu k’o koza mladu voćku.

Ocjena: 10/10

“Zov sirene”

Ivana: Uhhhh! Ovo je savršenstvo. Dođe mi da se rastopim. Dok slušam, osjećam se… paaaa… izrazito… ugodno… Svaki put kad krene refren, ja sam gotova! I još ova tako mekana, senzualna i strastvena melodija i fini light tekstić, a uza sve to grčki melos…

Ocjena: 10/10

Josip: Ovogodišnja predstavnica Cipra i moja sudržavljanka Andromache nam donosi ogroman hit u vidu pjesme pod nazivom Ela!. Cipar je napokon skupio hrabrosti i poslao ono što se očekuje od ove otočne države, a i njihove sestre Grčke. Andromache me osvojila klasičnim grčkim stilom pjevanja i anđeoskim glasom koje zajedno stvara nešto što bih nazvao zov sirene. Pjesma je jako lijepo posložena i kombinacija grčko – engleskog teksta toliko dobro funkcionira da me osvojilo na prvo slušanje. Svejedno bih volio da su imali dovoljno hrabrosti da kompletan tekst bude na grčkom, ali to i nije neka zamjerka autorskom timu. Jedina zamjerka bi bila ta što ova pjesma traje prekratko.

Ocjena: 10/10

Marija: Jako mi je drago što se Cipar odmaknuo od kopija Fuega i napokon poslao nešto drugačije. Grčki melos ono je što pjesmu čini posebnom, a kombinacija jezika daje joj poseban touch. Ne znam kako vas, ali mene u jednom dijelu podsjeća na Shakirinu Whenever, Whenever. No na stranu to, Ela, Ela mi je konstantno na repeatu i ne bih imala ništa protiv da trijumfira u Torinu.

Ocjena: 10/10

O lomljenju čaša

Matea: Veoma egzotična i zavodljiva pjesma. Cipar nastavlja izabirati pjesme koje svake godine vrlo dobro prolaze od strane publike i ne sumnjam da će nastaviti svoj kvalifikacijski niz. Sviđa mi se što se ove godine predstavljaju na grčkom jeziku što je novina u odnosu na prethodne godine.

Ocjena: 7/10

Mirna: Moja apsolutno najslušanija pjesma ove godine. Meni je desetka, ali objektivno ipak dajem 9. Divan glas koji nosi taj melos, savršen spoj engleskog i grčkog i pravi banger. Kada krene refren i stinagaljamu leti sve, lome se čaše. Meni savršena pjesma koja me spašava od svakodnevnice. Nadam se da je vidimo u finalu na visokom mjestu.

Ocjena: 9/10

Sanja: Apsolutno obožavam! Ovo je ona prava eurovizijska cajkica i drmalica koju svi (neki potajno, neki javno) želimo čuti od Cipra i/ili Grčke. Kod mene je svakodnevno na repeatu i svaki put kad naiđe imam poriv pojačati i zapartijati. Nadam se da će Andromache rasturiti live nastup i završiti u top 5, fingers crossed.

Ocjena: 10/10

UKUPNA OCJENA: 83/90

PROSJEČNA OCJENA: 9,222

anketa 1949

Cipar 2022.

Ukupno glasova: 171

 • Jako mi se sviđa (5) [106 / 62%]
 • Dobra je (4) [36 / 21%]
 • OK je (3) [23 / 13%]
 • Ne sviđa mi se (2) [4 / 2%]
 • Užasna je (1) [2 / 1%]

ISLAND

YouTube video

Atmosferska pjesma

Andrea: Poprilično bazično i bland. Jedini plus je islandski jezik i možda ta nekakva čarobna atmosfera koju stvore dok nastupaju. No pjesma kao pjesma mi je osobno dosadna i nemam nikakvu želju da je upalim i slušam.

Ocjena: 4/10

Bartol: Da ukradem pridjev od Edite – ovo je vrlo atmosferski. Jako mi se sviđa pjesma i njezina vibra, vrlo rustikalno na najbolji mogući način. Iskreno, kao da je pjesma za film Witch, ali da je radnja smještena na Islandu :D. Mirno i staloženo, ali nikako dosadno jer je na islandskom. Nevjerojatno je koliko materinji jezik ponekad može podignuti pjesmu, da pjevaju na engleskom ne bi mi ni izbliza bilo toliko zanimljivo.

Ocjena: 7/10

Faruk: Izuzmemo li jezik, sve ostalo u ovoj pjesmi vrlo montono i dosadnjikavo. Ovo je ono što su meni omiljeni Edita i Bartol nazvali pjesmama atmosfera, pa je teško prognozirati što će se s njom desiti u Torinu.

Ocjena: 4/10

“Dobar za festival u Tennesseeju”

Ivana: Ne mogu se odlučit’ između toga jel’ mi ovo preslatko ili trunku jezivo, ali okej. Svakako je mistično, sanjarski i na islandskom (što je veliki bonus), a i gitare su tu (jessss). Ma, šta je je, baš je lipo. Svoje su.

Ocjena: 7/10

Josip: Nostalgičan folk country trio islandskih sestara je dobar za neki festival u Tennesseeju. Pjesma je ok i jako mi nedostaje puno elementa koji bi posložili ovaj lijep tekst koji je jedina svijetla točka ove pjesme. Za popuniti listu natjecatelja su ok, ali za rezultat bi trebale promijeniti jako puno stvari. Definitivno najslabija country pjesma ovogodišnjeg Eurosonga.

Ocjena: 4/10

Marija: Island me ni ove godine ne oduševljava. Pjesma mi je skroz dosadna i imam osjećaj kao da traje vječno. Preravna je i nema ništa po čemu bi se mogla istaknuti. Jedino što mi se sviđa je islandski jezik.

Ocjena: 3/10

“I taaaako, prođe jedna pesma”

Matea: Presladak trio. Drago mi je da pjevaju na islandskom, pjesma zvuči mistično i vrlo je ugodna. Sviđa mi se taj country štih, očito je popularan ove godine. Nadam se da nam neće uzet mjesto u finalu.

Ocjena: 6/10

Mirna: Sviđa mi se što pjevaju na islandskom. Lijepo zvuče, ali nedovoljno zanimljivo da mi drže pažnju cijelu pjesmu. Nažalost, dosta dosadnjikavo.

Ocjena: 5/10

Sanja: Ovo je Mia Dimšić pomnožena s tri. Zanimljivosti doprinosi to što je na islandskom, tako da se baš fino istakne kao nešto drugačije u onom recapu running ordera. Kako nijedan RN ne može proći bez da se netko od nas sjeti Bokijeve kultne “i taaako, prođe jedna pesma”, ja bih za ovo rekla da je stepenicu više…odnosno u kategoriji zvanoj “može proći”.

Ocjena: 5/10

UKUPNA OCJENA: 45/90

PROSJEČNA OCJENA: 5,0

anketa 1950

Island 2022.

Ukupno glasova: 140

 • OK je (3) [60 / 43%]
 • Ne sviđa mi se (2) [42 / 30%]
 • Jako mi se sviđa (5) [15 / 11%]
 • Užasna je (1) [12 / 9%]
 • Dobra je (4) [11 / 8%]

LATVIJA

YouTube video

“Troll act done wrong”

Andrea: Na prvo slušanje ova mi je pjesma bila čak fora, ali na svako novo slušanje postajala sam sve svjesnija i svjesnija toga da je zapravo poprilično loša. Kad bolje razmislim, ovdje ni nema neke pjesme u pravom smislu. Zapravo se radi o definiciji lošeg joke acta i bespotrebnog cirkusiranja. Ne vidim ih u finalu.

Ocjena: 2/10

Bartol: Apsolutno katastrofičan tekst u jednoj pjesmi kojoj se cijela egzistencija tvori na početnoj frazi, i to izrazito neuspješno. Pjesma koju bih najbolje mogao okarakterizirati kao energetski vampir ovogodišnjeg Eurosonga. Troll act done wrong.

Ocjena: 1/10

Faruk: Ovo je kao trebalo biti smiješno, samo što osobe kojima ovo može biti iole smiješno idu spavati puno prije nego počne glasanje na Eurosongu, tako da će, iskreno se nadam, latvijska priča završiti u polufinalu. Iznimno iritantna pjesma.

Ocjena: 2/10

Ivana nije vegetarijanka

Ivana: Ma ovo bi čak i bilo dobro da tekst nije ovakav kakav je jer je ritam stvarno super i ostaje u uhu. Njihova vokalna izvedba je isto jako čista. Ali, joke act samo takav. Ne mogu probavit’ ovo zelenilo i gotovo.

Ocjena: 3/10

Josip: Nije me se dojmilo.

Ocjena: 1/10

Marija: Eh, da se mene pita, ja bih opet poslala Samantu Tinu na Eurosong. 😉 Šalu na stranu, rekla bih da Latvija ove godine jako riskira. Poslati ovakvu pjesmu, koja može biti svojevrsni joke act, je jako hrabar potez. Iako joj tekst nije jača strana, svojim brzim ritmom možda bi mogla osvojiti gledatelje. Ali ne sve, već jedan manji dio njih. Mene osvojila nije.

Ocjena: 4/10

Ukusna ili neukusna sa…lata?

Matea: Vrlo neukusna satira. Shvaćam kontekst pjesme, ali mi se nimalo ne sviđa. Dečki djeluju smiješno i karizmatično, ali pjesma među gorima ove godine.

Ocjena: 4/10

Mirna: Stvarno ne razumijem toliki hate za ovu pjesmu. Uvijek cijenim kvalitetne joke actove, a ovo je definitivno jedna takva pjesma. Dečki su super, energični, pjesma je zabavna i pamtljiva a da nije iritantna, čak i sa svim carefully placed innuendoima. Being green is cool!

Ocjena: 7/10

Sanja: Koliko god ovo bilo catchy, jednostavno ne mogu probaviti lyricse poput “forget the hot dogs ’cause my sausage is just bigger” i ostale seksualne aluzije zapakirane u temu ekološke održivosti. Cijenim dobar humor i inače čak volim joke actove, ali ovo mi je ipak malo neukusno. Zato ova zelena salata ide ravno u moju Zlatnu Kantu.

Ocjena: 0/10

UKUPNA OCJENA: 23/90

PROSJEČNA OCJENA: 2,556

anketa 1951

Latvija 2022.

Ukupno glasova: 141

 • Ne sviđa mi se (2) [57 / 40%]
 • Užasna je (1) [56 / 40%]
 • OK je (3) [13 / 9%]
 • Dobra je (4) [9 / 6%]
 • Jako mi se sviđa (5) [6 / 4%]

PORTUGAL

YouTube video

Bartol ili Bartolomeu?

Andrea: Pjesma je atmosferična i baš te nekako uvuče u melodiju. Maro ima milozvučan, uspavljujući glas (ali na onaj dobar način) i s nastupom cijeli paket dobiva još jednu novu, magičnu dimenziju. Problem s ovom pjesmom mi je isključivo taj što se negdje  nakon minute cijeli koncept raspadne i najednom mi postane repetitivna i pomalo zamorna. Ipak, sad sam se već navikla na to i osobno mi to više ne predstavlja preveliku prepreku u slušanju.

Ocjena: 7/10

Bartol: Ja valjda imam portugalske krvi u sebi jer iz godine u godinu si pronađem po tri, četiri pjesme sa FDC koje obožavam. Jedna od njih je svakako Saudade, koju, ako niste dosad slušali u suton uz laganu kišicu, obavezno morate. Besprijekorna vibra, stvarno stvarno bravo za Portugal. Zbog ove pjesme želim nazad u Lisabon.

Ocjena: 10/10

Faruk: Kako sam rekao u jednom od 11 izdanja RN-a u kojima sam dosad sudjelovao, Portugalu je dovoljno da samo pošalje malo fada i meni je to sasvim dovoljno da se iznova oduševim. Odlična pjesma, jako fino višeglasje.

Ocjena: 7/10

Marija protiv Ivane i Josipa

Ivana: Ajoooooooj, meni je ona takva dušica. Presladak glasić ima i preslatka mi je i sama, još kad joj se, u idealnim momentima, i kolegice pridruže… ma bombončić. Joj, koliko deminutivčića. 🙂 „Zeza“ me samo početak pjesme jer mi se nekako ne uklapa u čitavu slagalicu; odskače mi onaj engleski dio. Međutim, od refrena pa do kraja pjesme sve ide savršenim tokom i zaokružuje ovu simpatičnu cjelinu.

Ocjena: 8/10

Josip: Portugal ponovno šalje nešto jako kvalitetno i jako se radujem. Maro i njena pjesma saudade, saudade su ono nešto što bih mogao slušati danima. Marin glas i način izvođenja uz lagani pljesak mi istog trenutka daju trnce. Hrabrost se isplatila prošle godine, a ne sumnjam da će se niz nastaviti i ove godine u Torinu.

Ocjena: 7/10

Marija: Portugal i ja nikako na zelenu granu. Ni ove godine me ne oduševljavaju. Saudade Saudade mi nije sjela. Nema ništa pamtljivo, a o izostanku wow efekta mogli bismo pričati do sutra. Preravno, a jedina svijetla točka je kombinacija portugalskog i engleskog koja je savršeno uklopljena u pjesmu.

Ocjena: 4/10

Meditacija

Matea: Kad čujem Saudade, samo želim meditirati. Zaista prelijepa pjesma, vrlo je ugodna za slušanje. Portugal se zaista popravio glede odabira pjesama.

Ocjena: 7/10

Mirna: Ova pjesma je čista emocija. Taj saudade prožima cijelu pjesmu i njenu interpretaciju i ne mogu ne biti nostalgična te tri minute.

Ocjena: 8/10

Sanja: Ova pjesma tako lijepo umiruje da si je pustim skoro svaku večer prije spavanja i uživam. Maro ima neobičnu boju glasa i jako lijepu energiju, baš me oduševila. Još jedna izvođačica s ovogodišnjeg Eurosonga koja me zaintrigirala da preslušam i ostatak njezine diskografije. Bacite uho i vi, super je.

Ocjena: 9/10

UKUPNA OCJENA: 67/90

PROSJEČNA OCJENA: 7,444

anketa 1952

Portugal 2022.

Ukupno glasova: 137

 • Jako mi se sviđa (5) [43 / 31%]
 • OK je (3) [35 / 26%]
 • Dobra je (4) [34 / 25%]
 • Ne sviđa mi se (2) [22 / 16%]
 • Užasna je (1) [3 / 2%]

UJEDINJENO KRALJEVSTVO

YouTube video

“Zadnji put kad su nas pozvali na let…”

Andrea: Sam nema vokal, nego VOKALČINU! To moram reći odmah na početku. Ok, sad kad smo to riješili evo da prokomentiram i samu pjesmu. Moram priznati da na prvo slušanje nisam bila najoduševljenija. Nije mi bilo baš jasno zbog čega je svi toliko hvale, no, dala sam pjesmi priliku da mi priraste k srcu i to se i dogodilo. Baš mi je iskreno drago zbog toga. Mislim da je konačno došlo vrijeme da se Ujedinjeno Kraljevstvo odlijepi od tog nesretnog začelja.

Ocjena: 7/10

Bartol: Pjesma je dobra. Sam je odličan uživo. No zašto i dalje imam osjećaj da je ovo toliko prolazno, i ponovno promašaj za UK? Pjesma koja je realno kvalitetnija od njihovih zadnjih par uzdanica mi jednostavno ne ulijeva nikakvu nadu da će se UK dići iz bottom5. Nadam se da hoće samo zato da opet ne ispadne da su loše završili „zbog Brexita“ ili nekog drugog u potpunosti nevezanog razloga. Spaceman ne preskačem, ali ga niti ne puštam samovoljno, stoga je moja ocjena ovakva.

Ocjena: 6/10

Faruk: Zadnji put kad su nas pozivali da letimo, predstavnici Ujedinjenog Kraljevstva se nisu najbolje proveli.  Meni je ovo neki koncept čiju suštinu ja baš i ne razumijem. Pjesma k’o pjesma, vokal je fin, ali sve skupa nije za bijeg s desne strane ljestvice.

Ocjena: 4/10

Odmicanje od dna ili…?

Ivana: Šta je ovo? Al eto, bar ima nešto suvisle energije pa nije potpuni debakl.

Ocjena: 2/10

Josip: Ujedinjeno Kraljevstvo nam napokon šalje nešto što ima glavu i rep i jako sam sretan zbog toga. Sama znam već nekoliko godina i to zahvaljujući njegovim coverima. Dečko ima savršen glas i sa sigurnošću mogu reći da je upravo njegov glas najkvalitetniji u konkurenciji ovogodišnjih muških izvođača. Pjesma je dobra, ali Sam ima daleko kvalitetnijih pjesama.

Ocjena: 7/10

Marija: Sam Ryder je odličan izbor za Ujedinjeno Kraljevstvo. Njegova boja glasa me oduševljava, kao i pjesma s kojom odlazi u Torino. Vjerujem da će Britanci spremiti i odličan nastup i mislim da će se napokon odmaknuti od dna. Space Man slušam gotovo stalno, a osobito mi se sviđa poruka koju pjesma nosi.

Ocjena: 8/10

Je li UK napokon pogodio?

Matea: E tako se to radi, konačno briljantna pjesma dostojna pobjede na Euroviziji. Pjesma je u rangu pravih svjetskih hitova. Nemam nijednu zamjerku. Bravo UK!

Ocjena: 10/10

Mirna: Tako mi je drago da UK napokon ima konkurentnu pjesmu. Iako me visoko mjesto na kladionici iznenadilo, meni se sviđa ovakva vrste glazbe kao i njegov specifičan vokal. Također, mislim da je tekst jako lijep i nadam se da će Sam nastupom podignuti pjesmu na još višu razinu.

Ocjena: 7/10

Sanja: Ovo je nešto što dobro reprezentira britansku scenu, no nisam sigurna je li dovoljno upečatljivo. Sam je vrlo zanimljiv izvođač, no vidjet ćemo hoće li to biti dovoljno. Radije bih ga gledala u nekoj moćnoj emotivnoj baladi.

Ocjena: 7/10

UKUPNA OCJENA: 58/90

PROSJEČNA OCJENA: 6,444

anketa 1953

Ujedinjeno Kraljevstvo 2022.

Ukupno glasova: 139

 • OK je (3) [57 / 41%]
 • Dobra je (4) [40 / 29%]
 • Ne sviđa mi se (2) [20 / 14%]
 • Jako mi se sviđa (5) [16 / 12%]
 • Užasna je (1) [6 / 4%]

ZANIMLJIVOSTI

# Zemlja Ukupna ocjena Prosječna ocjena
1. Cipar 83/90 9,222
2. Portugal 67/90 7,444
3. Ujedinjeno Kraljevstvo 58/90 6,444
4. Island 45/90 5,0
5. Latvija 23/90 2,556

Najmanji broj bodova današnjoj grupi dali su Andrea i Faruk, a najveći Mirna.

Danas nismo imali pjesme za Zlatni mikrofon, ali smo zato imali pjesmu za Zlatnu kantu. Ovog puta, neslavnu čast dobili su latvijski predstavnici, koji nisu dobili bodove od Sanje.

Ciprani po prvi put od 2013. na Eurosong šalju pjesmu koja ima tekst na grčkom jeziku.

YouTube video

S druge strane, ovogodišnja islandska pjesma tek je treća u proteklih deset godina koja je u potpunosti otpjevana na islandskom jeziku, nakon 2013. i 2019. Zanimljivo, oba puta ranije su se kvalificirali u finale.

YouTube video

Kad smo već spomenuli Island, ovo je treće izdanje zaredom da ova nordijska zemlja šalje grupu na Eurosong. Zanimljivo, oba prethodna puta su završili u Top10.

YouTube video

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
0
PODIJELI ČLANAK

Rasprava24

 1. EscSerbonia — 21. travnja 2022. u 20:25

  Engleska,Škotska,Vels i Sevrna Irska…mojih 5 od 10

  Pa hajde da kažemo da je ova grupa državica poslala iole pristojnu pesmu na esc, taman tolko da se ne popiša po Evropi sa istom kao i da se ta ista Evropa glasanjem ne popiša još i više po njima. To bi bilo to.
  Predikcija skora od 12 do 18 pozicije.

  KIPAR…mojih 7 od 10
  o da…vidi se šta fali Hrvatima od muzike,…to je ona ista koju voliš al je nemaš kod sebe. Ta ista narodnjačka pop folk muzika (pre svega srpska) im diktira i YT trending i ceo slobodni javni diskurs osim onog veštački nametnog (televizije i državne radio stanice).
  Poenta ovog mok iskaza je da je RNG žiri precenio kiparsku pesmu. Ispašće im top 2 🙂
  Predikcija desna strana skora u finalu ,gde god. Zasluženo.

  ISLAND…mojih 2,5 od 10
  dve reči: bljutavo, nebitno.

  LETONIJA…mojih 4,5 od 10
  za svadbe u urban party fazonu
  Predikcija najizglednije van finala, ako se slučajno probiju a što ne bi bilo potpuno iznenađenje idu od sredine skora naniže.

  PORTUGALIJA…mojih 3 od 10
  OK. Mene nije dotaklo, kao i mnoge. Neopravdano visoko na kladama zbog sobrala. Čak je moguće da izvise. U suprotnom desna strana skora u finalu ,plahon.

 2. ESC fan — 21. travnja 2022. u 20:21

  Kipar – Meni je ovo bilo solidno i nakon prvog slušanja, a sada je pjesma toliko porasla na mojoj rang listi da se trenutno nalazi na petom mjestu. Ma sve oko ovog mi je nekako prirodno i spontano, a i opuštajuće. Bilo bi cool da pored svih ovih balada i novelty acts pobijedi etno pjesma na grčkom jeziku! 😍

 3. Leon_ESC — 21. travnja 2022. u 19:50

  Cipar – Iznimno mi je drago što se Cipar vraća grčkom jeziku ove godine. Pjesma mi se iznimno sviđa, pogotovo melodija, zvuk, atmosfera kada slušam pjesmu, vokal. Ovo je bila dobra odluka stvarno da malo primijene strategiju oko odabira pjesama. Nadam se nekom dobrom nastupu i još boljem rezultatu jer to zaslužuju. Cipar stvarno zaslužuje uskoro pobijediti. Jedan od mojih favorita.
  Island – Jako opuštajuće. Divno. Umirujuće. Jednostavno moj respekt. Predivan islandski jezik, nenametljiva pjesma. Znam da možda neće čak ni ući u finale, možda ipak budu Dark Horse. Kako god, hvala Island.
  Portugal – Isto kao i za Island. Ovo je jedna od rijetkih pjesama ove godine za koju mislim da je izvan samog natjecanja, bodova, plasmana, komentara. U smislu kvaliteta i doživljaja za vječnost. Jednostavno uživam ovo slušajući. Hvala Marianna (Maro) na ovakvoj ljubavi od pjesme. Nadodao bih da bi čak JA osobu koja možda ne voli ovu pjesmu ili je smatra dosadnom molio da shvati i da proba uživati u ovoj izvedbi. Možda je ovo čudno i možda nema smisla ali želim dočarati nešto lijepo drugima.
  Latvija – Hmm. Imam podvojena mišljenja o ovoj pjesmi. Moram priznati da sam bio tužan što Aminata nije pobijedila ali shvatio sam da Latvijci su htjeli nešto zabavnije poslati ove godine. Zabavna pjesma, dečki znaju napraviti atmosferu, ali pjesma je upitna. Random poruka, tekst je ipak malo previše za ovakvo natjecanje i ne bih volio čuti ovakvu poeziju. Mislim da im 2. pozicija u polufinalu ne daje previše nade za finale, ipak se radi o Latviji koja nažalost nema puno sreće kada se radi o kvalifikaciji. Ipak ima potencijala svakako. We will see.
  Ujedinjeno Kraljevstvo – Prvo mi je jako drago da se UK budi i počinje shvaćati ozbiljno svoju ulogu na ESC. Simpatičan pjevač, super glas, dobra pjesma. Ima taj neki nostalgičan ugođaj, Elton John vibe i osjećam nekako taj engleski šarm i osjeća za humor u ovoj pjesmi. Imaju stvarno potencijala za dobar rezultat, nisam siguran oko pobjede. Zaista WOW nastup može promijeniti tok događaja i ova pjesma bi mogla biti u samom vrhu. Pričekati probe i vidjeti ćemo koliko mogu visoko.

 4. Vix Asher — 21. travnja 2022. u 19:44

  CIPAR-volim taj tip pjesama, al nešto mi nedostaje. Zaslužuje top10, al nikako pobjedu. 9/10
  ISLAND- Zanimljivo, al nedovoljno za finale. Ako prođu dalje, neće mi biti žao. Ima nešto što me privlači. 6/10
  LATVIJA – na stranu tekst, ja ne mogu podnijeti ovu pjesmu, bilo što u vezi ove pjesme. 40/40 mjesto, ocjena 3/10
  PORTUGAL- Po meni jedini istinski masterpeace ove godine. Iako bi ovo bilo čudo, daj Bože da opet odemo u Portugal 2023. ili barem u Poljsku. Ča-ro-bno. 10/10 Moj top3.
  UK- prije mi se sviđala, sad me iritira posebno te visoke dionice i prerepetativna je. Bottom 10. Ocjena 5/10

 5. Leon_ESC — 21. travnja 2022. u 19:29

  Drago mi je da se urednicima sviđa ciparska pjesma ove godine. Ispod official videa na YouTubu ima isto dosta podrške iz Hrvatske za Andromache. Drago mi je to ❤

 6. Hirscher1 — 21. travnja 2022. u 18:50

  Volio bih cuti u Cipru ono sto ocito cuju svi drugi

 7. Chandler — 21. travnja 2022. u 15:40

  Kipar – nakon proslogodisnjeg kopiranja svega i svacega, dobijamo napokon grcki melos. I to jos zarazan i pevljiv. Ela ela ela ela!! 10/10

  Letonija – Sta se bre kog djavola dogadja sa Letonijom? Ovo je primer da nakon silnih ispadanja posaljes nesto cisto da ucestvujes. 1/10

  Island – prijatno i opustajuce, ali definitivno ne za ESC. Nazalost, mislim da nece proci. 6/10

  Portugal – jako pevljiv refren, ova mesavina engleskog i portugalskog je dobro uradjeno i svidja mi se, da lici na nesto a ne da bude messy kako bi se reklo. Voleo bih cuti ovo i u finalu. 7/10

  UK – mene njegov hipi izgled jako odbija, ali na stranu to, pesma mi je ovaj put skroz korektna. Radijski hitic, ali solidan. Kako ce proci, posle one famozne nule prosle godine, stvarno ne znam. 7/10

 8. YeahYeahFire — 21. travnja 2022. u 15:13

  Kipar – obožavam ovaj melos koji slušam i van ESC.. Sad da nije nešto što do sada nismo čuli,to stoji,ali ok je Ocena 8.5/10
  Letonija – malo simpatično,ali mnogo više iritantno… Možda bi sa drugom pesmom i više došli do izražaja,ovako ne verujem.. Ocena 3/10
  Island – fina pesma… i to je njen najveći problem… Potpuno neprimetna i nenametljiva.. Ali plus za jezik i za to što kao sestre nastupaju zajedno Ocena 4/10
  Portugal – jedan od najvećih favorita iz senke ove godine.. Mistično,uvlači i ima jaku podlogu. Minimalizam u svojoj najboljoj formi Ocena 9/10
  UK – veliki napredak,ali da su malo precenjeni,to stoji. Lično pesmu ne puštam toliko da bi je ocenio fenomenalno.. Nadam im se visokom plasmanu da ne bi ispalo da ih mrzimo,ali mi se čini da će proći kao 2014 . kad su isto imali ovoliki hype. Ocena 6/10

 9. REIN LOVER — 21. travnja 2022. u 15:05

  Cipar savršenstvo, UK precijenjeno, Latvija zabavno, Portugal i Island dosadno i nadam se NQ

 10. Tom Pilibi — 21. travnja 2022. u 15:05

  Cipar – ajme, da ipak niste malo pretjerali. Za tako visoke ocjene ipak bih očekivao nešto originalnije, a imam feeling da bi se na nekoj grčkoj radio stanici utopila jer pretpostavljam da svakodnevno vrte more sličnih.

  Portugal – moram priznati da već imam pomalo averziju prema njihovom pretencioznom stavu naspram Eurosonga, u stilu: za razliku od drugih zemalja, mi na Eurosong konstantno šaljemo kvalitetu i čistu umjetnost, a ako ne kužite koliko su naše pjesme dobre, to znači da nemate pojma o glazbi. Ja očito spadam u te glazbene neznalice jer meni je "Saudade, saudade" samo još jedna u nizu dosadnih pjesama iz Portugala.

  UK – ove godine za promjenu nisu autsajderi nego respektabilna zemlja natjecateljica na koju treba ozbiljno računati.

 11. meandme — 21. travnja 2022. u 14:57

  Cipar-ODLIČNA moj pobjednik.Podsjeća me na Grčku 2018. koja mi je isto bila pobjednik i strah me je da će i ova pjesma tako zavtšut iako mislim da uz dobar nastup mogu u top10.
  Ocjena 5

  Island,Latvija i UK dosadno i naporno.
  Ocjena 2

  Portugal-Baš mi se sviđa. Refren odličan. Ne bi mi smetalo da bude u top10 iako mislim da će završit između 10. 15. mjesta.
  Ocjena 4

 12. EsEs — 21. travnja 2022. u 14:29

  Cipar – my number one… svida mi se kombinacija engleskog uvoda i grckog refrema. Melodija isto jako fina.. svaki dan na replayu, nadam se minimum top10 rezultatu
  Island – par puta sam je poslusa (par, 2 puta) i tjt, nista posebno.
  Latvija – kopirao bih Farukov komentar
  Portugal – jako lijepa skladbica, ima jako lijep i umirujuć vibe. Na ovo tmurno kišno vrijeme upalit nju i slusat kisicu…
  UK – okej, nista vise od toga. Ima jako lijep glas i tjt… Ne razumijem taj hype na kladionici, top 15 maxx domet

 13. Eurovisio Fanatico — 21. travnja 2022. u 14:26

  Isprike ne Austrija nego Latvija
  LATVIJA 🇱🇻- bezveze joke act, koji počiva samo na onom stihu na početku, nadam se ispadanju.
  Moja ocjena :3/10. Plasman :35/40

 14. Eurovisio Fanatico — 21. travnja 2022. u 14:23

  CIPAR🇨🇾- pjesma mi pada u poretku, lijepa etno pjesma, ali nema mi neki wow moment.
  Moja ocjena : 7/10. Plasman:13/40
  ISLAND🇮🇸- spora pjesma, ugodnog prizvuka, no nije mi nešto previše dobra, nit smrdi nit miriši.
  Moja ocjena :5/10. Plasman :31/40
  AUSTRIJA 🇦🇹- brza pjesma, odličnog ritma, strah me kako će to zvučat no ima vremena do Eurosonga da se napravi dobar nastup.
  Moja ocjena : 7/10 Plasman:8/40
  PORTUGAL 🇵🇹- sjajna pjesma, spora, ali toliko ugodna uhu i emocija koja se prenese je stvarno za naježit se.
  Moja ocjena : 7/10 Plasman : 11/40
  UK🇬🇧- ne znam čemu toliki hype oko ove pjesme. Njegov vokal je dobar, ali pjesma me ničime ne privlači
  Moja ocjena :4,5/10. Plasman :32/40

 15. SerhatMajesty — 21. travnja 2022. u 14:20

  Cipar- melos uhu ugodan i lijep, njezin vokal obožavam, meni je ovo super, nemam šta previše pričat, među mojim favoritima, ocjena 9/10, osobni poredak: 6/40

  Island: u početku mi je bilo meh, a poslije mi je bilo samo OK, jako volim islandski i baš osjetiš taj njihov krajolik, ali je pjesma jako ravna i prosječna, ali neloš pokušaj, iskreno bolje nego da su odlučili za Turn this Around, jer je to mene jako nervira i prenapadna je, ocjena 5/10, osobni poredak: 27/40

  Litva – jedino zašto je na višoj poziciji je to što je joke act, što ipak na neku priliku cjenim, ali zapravo je jadni i neuspjeli pokušaj, iritantno i prenapadno (rame uz rame Švicarskoj i Izraelu), podosta loš tekst, ocjena 1.5/10, poredak: 37/40

  Portugal – slično Islandu, ali je nekako ritmičnije, taj paket je potpuniji, jednostavno mi se više sviđa, meni je među 12 favorita, ali mi je žao na pomisao da Portugal nema nekakav potencijal nastupa, teško ga je smislit smisleno🙁 osim ako će bit kao i u FdC, i to mi dosta umanjuje ocjenu, ocjena 8.5/10

  Ujedinjeno Kraljevstvo – apsolutno među mojih 12 favorita i sretan sam što se VB otrgnula iz sure bottom5 pjesama, ali opet ne kužim ogroman hype, pogotovo na kladionicama, i oni su meni među faborite, ali ipak ne toliko visoko da želim da mi bude top5, ali izvrstan vokal, ocjena 9/10, poredak: 11/40
  Rezime:
  1. Cipar 6/40
  2. UK 11/40
  3. Portugal 12/40
  4. Island 27/40
  5. Latvija 37/40

  Ova mi se grupa najviše svidjela od dosadašnjih ove godine👍😊

 16. SwedenEurovisionFan — 21. travnja 2022. u 13:49

  Kratak rezime:
  11. Cipar (ocjena 4)
  13. UK (ocjena 4)
  16. Portugal (ocjena 4)
  18. Island (ocjena 3)
  30. Latvija (ocjena 1)

 17. SwedenEurovisionFan — 21. travnja 2022. u 13:48

  CIPAR – Sviđa mi se što je pjesma i na engleskom i na grčkom i mislim da je to dobra odluka, pogotovo što počne s engleskim tako da uvuče gledatelja u pjesmu. Klasični južnjački melos, drago mi je što su se odmakli od standardnih pjesama kakve su slali još od Eleni Foureire. Svakako jedna od boljih pjesama polufinala i definitivni finalist.
  Ocjena: 4. Moj osobni poredak: 11/40.

  ISLAND – Simpatična pjesmica na islandskom jeziku, no potpuno nekonkurentna. Meni se sviđa jer mi se taj prizvuk countryja i inače sviđa, no mislim da neće polučit neki veliki uspjeh. Čak i da osmisle neki puno bolji i kompletniji nastup, mislim da neće vidjeti finala.
  Ocjena: 3. Moj osobni poredak: 18/40.

  LATVIJA – Pravi joke act, ritmom me podsjeća na njihovu pjesmu iz 2013. godine. Ne može se poreći da nastup nije zabavan, no iako imaju tu poruku o zdravoj prehrani, prva rečenica teksta je baš za 🤮 Ne vjerujem da će se plasirat u finale.
  Ocjena: 1. Moj osobni poredak: 30/40.

  PORTUGAL – Iako sam isprva mislio da su Portugalci ponovno poslali dosadnu baladu na Eurosong, moram priznati da mi je pjesma prirasla srcu. MARO ima zbilja ugodan glas, a refren je najbolji dio pjesme, iako u pjesmi ima i dobrog build-upa do refrena. Pljeskanje nje i pratećih vokala mi je malo nepotrebno. U moru joke actova i užasnih pjesama prvog polufinala, mogle bi Portugalke do finala.
  Ocjena: 4. Moj osobni poredak: 16/40.

  UJEDINJENO KRALJEVSTVO – Jedna jako lijepa i sasvim korektna pjesma iz Ujedinjenog Kraljevstva, koja bi ih konačno trebala izvući iz Bottom5. Čak štoviše, mogli bi se naći i na lijevom dijelu konačnog poretka. Sam dobro pokazuje svoje vokalne sposobnosti tako da bi se moglo naći ponešto bodova i od žirija. Btw, spot je predivan!
  Ocjena: 4. Moj osobni poredak: 13/40.

 18. loreeneuphoria — 21. travnja 2022. u 13:31

  CIPAR- malo su se odmaknuli od svog standardnog štiha. Pjevačica ima milozvučan glas, a pjesma je isto smirujuća. Bojim se da bi mogli doživjeti flop, ali su u mojih top 10. 7.5/10
  ISLAND- pjesma je vrlo lijepa, sviđa mi se što je na islandskom. Nažalost, brzo se zaboravi i prijeđe u monotonost zbog čega mislim da ljudi baš i neće ovo podržati. 5.5/10
  LATVIJA- volim dobre joke actove, no ovaj dobro krene pa se razvodni u frazu "dodajmo svega i svačega". Mogli bi u finale, ali iskreno ne vjerujem da će to ostvariti. 3.5/10
  PORTUGAL- pravo iznenađenje od njih. Jako mi se sviđa. Mislim da mogu jako visoko završiti i svakim danom mi sve više raste. 7.5/10
  UK- apsolutno precijenjeno. Nije loše, on ima fantastičan glas, ali meni nije ni dovoljno dobro koliko god teži toj modernosti. Ne vjerujem u rezultat kao što predviđaju kladionice, a ni top 10. 5/10

 19. Niko bitan — 21. travnja 2022. u 13:25

  Kipar – Tipični Grčki melos koji ja obožavam, što mi je apsolutno dovoljno da mi bude jedan od favorita! Drago mi je da su se konačno sklonili sa svoje Fuego faze. Ocena: 5

  Island: Ovo je jedna pesma za koju mu stvarno žao što mi se ne sviđa više. Pršti od kvaliteta, i atmosfera koju Sestre stvaju je zaista neverovatna. Ali mi je pesma u nekim delovima zaista dosadna. Njihove harmonije su odlične i još jedan plus za Islandski jezik. Nadam se da će biti grower. Ocena: 3

  Letonija: Mislim da su urednici malo prestrogi. "Užasan tekst". Pesma je joke act. Tekst ne treba da se shvati za ozbiljno. Meni je Finski tekst recimo mnogo gori, Eat your Salad je barem sarkastično iconic, nije da se shvati za ozbiljno. Dok je tekst Jezabel napisan ozbiljno sa namerom da se tako i shvati. Ovo je feel good pesma kojima svima treba sa vremena na vreme da se pojavi na Eurosongu. Ako ovu pesmu shvatate preozbiljno onda je problem u vama, a ne u pesmi. Ocena: 4

  Portugal: Slično je Islandu ali mnogo bolje urađeno. Zaista prekvalitetno i atmosferski. Njihove harmonije su takođe odlične. Njihov stage presence je tako primamljiv. Ceo nastup kao da te hipnotiše da ne možeš prestati da gledaš. Jedan od najboljih tekstova ove godine i overall jedna stvarno prelepa pesma! Ocena: 4

  UK: Poslali su somewhat decent pesmu I odjednom su u Top 5 na kladionicama? Pesma je sasvim prihvatljiva ali ponovo, svi je hajpuju zato što je UK. Nemoj da se pravimo da je ovo najoriginalnija pesma koja se pojavila na Eurosongu. Pesma je samo ok. Ono što meni potpuno uništava ovo pesmu je Semov pre iritantna glas kojeg u opšte ne mogu da smislim. Iako mi je sama pesma catchy. Ocena: 3

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?