#rnesc2022: Što je bilo prije, kokoš ili Achille Lauro? – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

#rnesc2022: Što je bilo prije, kokoš ili Achille Lauro?

  14 min za čitanje   26 komentara

Nakon nešto više od dva tjedna, stigli smo do zadnjeg nastavka ovogodišnjeg izdanja “razmišljanja naglas”. Kroz proteklih nekoliko mjeseci za Eurosong 2022. je odabrano 40 pjesama, no samo jedna pjesma bit će upisana u tzv. eurovizijsku Kuću slavnih kao pobjednička pjesma torinskog izdanja. No, koja se pjesma najviše svidjela urednicima eurosong.hr-a? Za odgovor na konkretno pitanje morat ćete čekati do sutra u 15:00 sati, kada ćemo objaviti konačne rezultate!

Ujedno vas pozivamo da nam se pridružite u komentiranju u komentarima ispod, te u rješavanju anketa (otvoreno do 29. travnja u 18:00 sati).


ČEŠKA

“Jedva da postoji”

Andrea: Meni se ova pjesma ne sviđa od samih početaka. Nije da joj nisam davala šansu da mi priraste k srcu, stvarno jesam, ali to se nažalost nije dogodilo. Preravna mi je i pomalo naporna. Kao jedna od onih pjesama koje bi slučajno čuo na Otvorenom radiju dok pereš suđe i zaboravio čim bi iza nje krenula Dua Lipa.

Ocjena: 2/10

Bartol: Pjesma koja za mene jedva da postoji. Nije da je loša, dapače skroz mi je solidna, ali čim završi ja ju zaboravim. Mislim da bi nastup mogao jako podići moje mišljenje o ovoj pjesmi, tako da ostajem „otvorenog uma“ 😀 Dotad, neka bude ova ocjena.

Ocjena: 5/10

Faruk: Za razliku od Austrije, ovdje nedostaje svježine. Doslovno zvuči kao muzika za TikTok neke influencerice dok snima prozor aviona ili neku sličnu idiotariju. Ne mogu reći da mi se ne sviđa, samo je nepamtljivo.

Ocjena: 4/10

Zaboravna ili ipak ne?

Ivana: Techno… not a fan. Refren mi je prazan, ali sam ulazak u isti mi je čist okej. Ovo bi inače od mene dobilo puno nižu ocjenu, no s obzirom na ostatak konkurencije, neće.

Ocjena: 5/10

Josip: Jako mi se sviđa ovogodišnja češka pjesma za Eurosong. Bend je jako simpatičan, a Dominika osvaja na prvi pogled. Pjesma je od trenutka objave na mojoj playlisti i redovito udarim repeat.

Ocjena: 8/10

Marija: Moram priznati da sam pomalo zaboravila ovu pjesmu. Ne volim baš previše elektro zvuk pa mi Češka nit smrdi nit miriše. Kod mene zauzima zlatnu sredinu.

Ocjena: 6/10

“Otvoreni, puštaj moju stvar!”

Matea: Najbolja elektro-pop pjesma ove godine. Od prvog dana na mojoj playlisti.

Ocjena: 8/10

Mirna: Uz Cipar, jedna od mojih najslušanijih pjesama ove godine. Po meni jako dobro napravljeno, svaki dio pjesme je taman i nikad nije dosadno, a drop nakon lights off nikad ne razočara. Tekst mi je odličan, kao i glas pjevačice i sve skupa mi je the perfect package. Nadam se da će se to prenijeti i na pozornicu.

Ocjena: 9/10

Sanja: Meni ovo baš Otvoreni radio vajb, onako chill za u autu. Sjećam se kad su izašle pjesme za češki izbor da sam si ovo stavila na instant loop i provela nekoliko sati slušajući. Fina pjesma, no jako će ovisiti o scenskom nastupu, a s tim se Česi lani baš i nisu proslavili.

Ocjena: 7/10

UKUPNA OCJENA: 54/90

PROSJEČNA OCJENA: 6,0

anketa 1964

Češka 2022.

Ukupno glasova: 191

 • OK je (3) [71 / 37%]
 • Dobra je (4) [47 / 25%]
 • Jako mi se sviđa (5) [35 / 18%]
 • Ne sviđa mi se (2) [30 / 16%]
 • Užasna je (1) [8 / 4%]

FRANCUSKA

Mogući pobjednici iz sjene?

Andrea: Francuzi su definitivno imali jedno od najboljih nacionalnih finala ove godine, ali Alvan & Ahez su uistinu bili jedini logičan izbor. Pjesma odskače u konkurenciji jer ima ono nešto, originalna je. Također je i totalno zarazna, ali i čudna na onaj dobar način. Mene je toliko uvukla da mi je bila najslušanija pjesma mjeseca ožujka na Spotifyju i općenito mi je Fulenn top 1 pjesma ovogodišnjeg Eurosonga. Uopće me ne bi iznenadilo kad bi Francuzi na kraju bili pobjednici iz sjene.

Ocjena: 10/10

Bartol: Kontroverzno mišljenje – meni je ovo bolje od Terre. Pjesma te totalno uvuče, vrlo misteriozna i vrlo zarazna. Odličan pokušaj, jako sam sretan da su otišli u kompletno drugom pravcu od Barbare, i za to se nadam da će biti nagrađeni dobrim rezultatom. Malo ispolirati live, nastup i što se mene tiče mogu ravno u TOP5. Drugu godinu zaredom – bravo Francuska!

Ocjena: 9/10

Faruk: Moje mišljenje o ovoj pjesmi mi oscilira od – wow, ovo je zanimljivo, do – bože, kako je iritantno sve ovo. Mislim da ću sačekati nastup da se misli nekako poslože, ali mislim da je ovakva pjesma upravo zbog svega toga prilično kockanje.

Ocjena: 5/10

Raznolikost

Ivana: Jako mi se dopada različitost unutar same pjesme. Omiljeni mi je dio višeglasje djevojaka, a najviše mi smeta prazan hod, odnosno trenutci u kojima nitko ne radi, pa, ništa. Ritam je super, a paše mi i kako sve, unatoč tome što djeluje razbacano, ima smisla. Plus za etno koji u ovom slučaju pali. Jedino, šteta što ovo stvarno nije moja šalica čaja.

Ocjena: 6/10

Josip: Ovogodišnji i jako neočekivani francuski predstavnici su upravo ono što sam trebao, ali nisam očekivao da će doći iz Francuske. Fulenn je odlična pjesma i jako mi se sviđa njihova karizma i snaga koju odašilju i njihov se “plamen” jako osjeti. Jedini nedostatak ove pjesme je na trenutke neharmonično pjevanje djevojaka. Sve u svemu sam jako sretan njihovom pjesmom i Francuska je napokon spojila dvije godine kvalitetnih pjesama.

Ocjena: 9/10

Marija: Od BIG 5 zemalja, francuska pjesma mi se najmanje sviđa. Drago mi je da ostaju vjerni svom jeziku, no refren pjesme je preslab naspram ostatka pjesme. No vjerujem da će Francuzi ponovno oduševiti nastupom pa možda i meni poraste ova pjesma.

Ocjena: 6/10

Prepisivanje domaće zadaće

Matea: Sviđa mi se zvuk Bliskog istoka, ali cjelokupan paket pjesme mi je loš.

Ocjena: 5/10

Mirna: Meni je ovo kao neki usiljeni izforsirani etno. Kao da su rekli “ ’ajmo napraviti nešto kao Ukrajina 2021. ali još mračnije”. Rezultat? Loud and confusing mess.

Ocjena: 3/10

Sanja: Francuzi su “prepisali zadaću” od Tanxugueiras i dobili 5 uz pohvalnicu. Taj spoj etna i elektra me kupuje brže nego išta, a mističnosti doprinosi i bretonski. Da je išla Terra za Španjolsku, vjerojatno bi mi bila u samom topu 3, pa mi je i ovo u vrhu, iako sam inicijalno navijala za SOA-u. Baš me jako zanima vidjeti hoće li se bolje plasirati Španjolska ili Francuska.

Ocjena: 9/10

UKUPNA OCJENA: 62/90

PROSJEČNA OCJENA: 6,889

anketa 1965

Francuska 2022.

Ukupno glasova: 183

 • Jako mi se sviđa (5) [66 / 36%]
 • Dobra je (4) [42 / 23%]
 • OK je (3) [34 / 19%]
 • Ne sviđa mi se (2) [28 / 15%]
 • Užasna je (1) [13 / 7%]

GRUZIJA

“Tri minute buke”

Andrea: Kad su Circus Mircus bili najavljeni kao predstavnici Gruzije, kontra popularnom mišljenju, ja sam se nadala da će nam ponuditi neku super, neočekivanu stvar. Nažalost, dočekao me je hladan tuš. Ova pjesma je ono što ja zovem try hard pokušaj avangarde. Drugi će to možda vidjeti kao umjetnost i originalnost i to je skroz u redu, no ovo jednostavno nije za mene. Moje su uši pjesmu Lock Me In registrirale kao tri minute buke i ništa više pa stoga dajem i prikladnu ocjenu tom doživljaju.

Ocjena: 1/10

Bartol: Pa… Ovo je za mene najbolja gruzijska pjesma na Eurosongu od 2017. Što ne govori ništa. Refren je zarazan i zabavan i mislim da je to sve što ću reći.

Ocjena: 3/10

Faruk: E baš Circus Mircus. Da bi riječ rekel.

Ocjena: 1/10

Josipu je teško napisati komentar

Ivana: Cirkus.

Ocjena: 1/10

Josip: Gruzijski predstavnici, grupa Circus Mircus su ostavili toliko loš dojam na mene da sam ovu recenziju pisao iz tri neuspjela i uvijek prekinuta slušanja. Lock Me In je jedan jako repetativan “đumbus i bučkuriš” i stvarno su trebali poslušati naziv pjesme i zatvoriti ih zbog objave ove pjesme.

Ocjena: 1/10

Marija: Moram priznati da ne kužim baš previše gruzijsku pjesmu. Rekla bih da je ovo onaj tip pjesme kojeg čuješ jednom, eventualno dva puta, i to ti bude dosta, možda čak i previše.

Ocjena: 2/10

Britanski bendovi s početka milenija

Matea: Iznimno kvalitetna pjesma koja je jako podcijenjena. Nadmašili su moja očekivanja. Pjesma jako podsjeća na zvuk pjesama grupe Gorillaz.

Ocjena: 7/10

Mirna: Dosta zabavna pjesma. Zvuk refrena me podsjeća na britanske bendove s početka 2000-ih pa mi je zato dosta draga. Iako se čeka predugo da dođe do refrena.

Ocjena: 6/10

Sanja: Gruzijci na Eurosongu su…something else. Furaju svoju spiku i baš ih briga. Nije ovo toliko loše, ali pre-chorus dio je mrrrvicu iritantan zbog svoje repetitivnosti. Refren mi je zakon, ali nažalost ujedno i jedini dio pjesme koji mi se sviđa.

Ocjena: 4/10

UKUPNA OCJENA: 26/90

PROSJEČNA OCJENA: 2,889

anketa 1966

Gruzija 2022.

Ukupno glasova: 172

 • Užasna je (1) [62 / 36%]
 • Ne sviđa mi se (2) [47 / 27%]
 • OK je (3) [36 / 21%]
 • Dobra je (4) [22 / 13%]
 • Jako mi se sviđa (5) [5 / 3%]

SAN MARINO

Achille ili Måneskin?

Andrea: Nije loše, ali nije ni dobro. Mogu poslušati i neću je prebaciti kad dođe na shuffle, ali da ću biti oduševljena time kad je čujem –  neću. Puno mi se više sviđala Achilleova pjesma sa Sanrema. Domenicu i dalje rado slušam, no Stripper mi je za koplje lošija. Ipak, Achille je performer i ne sumnjam da će na pozornici napraviti spektakl.

Ocjena: 5/10

Bartol: Achille Lauro ima toliko boljih pjesama od ove da je naprosto razočaravajuće da će se Europi predstaviti upravo s ovom pjesmom koja uistinu podsjeća na neki demo od Måneskina. Žao mi ih je uopće uspoređivati jer znam da Achille dugo gradi svoju karijeru i zaslužio je puno više od ovoga, međutim ova pjesma je po mojem mišljenju baš baš loša. Očekujem glatko ispadanje u polufinalu.

Ocjena: 2/10

Faruk: Mene ne zanima je li prvo bio on ili Måneskin. Za ove druge smo čuli prije, tako da je ovo čak pomalo neukusno referiranje na prošlogodišnjeg pobjednika u mjeri da ne mogu objektivno procijeniti ni pjesmu…Ili mogu. Da, mogu. Bezveze je.

Ocjena: 3/10

“Vratite Senhit”

Ivana: Jel kopira Måneskin? Je. Jel dobro kopira Måneskin? Je. Jel bolji od ovogodišnje Italije koja je lani slala Måneskin? E pa meni je.

Ocjena: 7/10

Josip: Jako mi se sviđa izvedba Achillea Laura i siguran sam da će nastup biti na vrhunskoj razini. Napokon je došao na svoje i ugledat će eurovizijsku pozornicu u svojoj domovini.

Ocjena: 8/10

Marija: Meni najgora rock pjesma ove godine. Preslušala sam ju samo u dva navrata – kad je izabrana te za potrebe pisanja RN-a. I u oba  navrata sam jedva čekala da završi. Ne paše mi Achilleova boja glasa, melodija, ma ništa. Vratite nam Senhit!

Ocjena: 2/10

Autentičan u svojoj umjetnosti

Matea: Loša kopija Damiana Davida.

Ocjena: 5/10

Mirna: Lik i djelo Achille Laura pratim od njegovog debuta na Sanremu. Love him or hate him, on je potpuno svoj i autentičan u svojoj umjetnosti. Stripper mi je zabavna let your hair down pjesma koja slavi slobodu i not caring what others think.

Ocjena: 7/10

Sanja: I taaako sam ja ovo pjevala “I don’t know, all I need is *rock*”. Moram priznati da sam baš voljela njegovu pjesmu s ovogodišnjeg Sanrema, a ovu i ne toliko. No Achille ima neku magnetičnost na sceni i plijeni pažnju, pa vjerujem da će ovo biti zanimljivo.

Ocjena: 5/10

UKUPNA OCJENA: 44/90

PROSJEČNA OCJENA: 4,889

anketa 1967

San Marino 2022.

Ukupno glasova: 177

 • Užasna je (1) [68 / 38%]
 • Ne sviđa mi se (2) [53 / 30%]
 • OK je (3) [33 / 19%]
 • Dobra je (4) [12 / 7%]
 • Jako mi se sviđa (5) [11 / 6%]

ŠVEDSKA

Ozbiljni kandidat za pobjedu?

Andrea: Jedan od ozbiljnih kandidata za pobjedu na Eurosongu. Kvaliteta se osjeti, stihovi su divni, a Cornelia pjesmu jako dobro iznosi. Vjerujem joj svaku riječ koju pjeva, a njen vokal mi se baš savršeno uklapa u ovu srceparajuću pjesmu. Mislim da će je žiri zasluženo staviti u sam vrh, a i publika bi joj mogla dati jako puno bodova.

Ocjena: 8/10

Bartol: Neke pjesme vas jednostavno pogode na prvo slušanje i ne možete ništa protiv toga. Za mene je to pjesma Hold Me Closer Cornelije Jakobs. Zašto? Volio bih i sam sebi objasniti. Možda je do teksta koji je senzacionalno utkan u melodiju, možda je ta bol u njezinom glasu koju može osjetiti doslovno svatko, a možda je i čista genijalnost aranžmana koji inteligentno ukomponira pop zvukove uz klasičnije gudače. Možda je i blaga sličnost sa Robyn koju jako volim (u synth zvuku, a relativno i vizualu). Možda je u svemu pomalo, ali ja znam da je ovo jedina pjesma ove godine koja je od mene zaslužila – zlatni mikrofon. Uz Euphoriju, najbolja pjesma koju je Švedska poslala na Eurosong otkako pratim ovo natjecanje.

Ocjena: 12/10

Faruk: Nisam siguran da razumijem baš točno razmjere favoriziranja ove pjesme, al’ ajde… Meni je ovo lijepo, vrhunski isproducirano, eurovizijski jako pametno, pa me ne bi čudilo da Šveđani opet uđu u borbu za pobjedu. Trebaju li pobijediti? Po mom mišljenju ima i boljih.

Ocjena: 7/10

Glava i rep

Ivana: Mojim kolegama znam bit’ naporna koliko volim Švedsku, ali s obzirom na to da se i većini urednika ova pjesma doista sviđa, znate da sam onda maksimalno objektivna. 😉 Ne znam, valjda onda kad nemaš kako verbalizirat’, znaš da je savršeno! Dubina pjesme, ranjivost glasa, uvjerljivost izvedbe, neosporna karizma… Ma, žena ima sve… Da bi rič rekla… Ne pobijedi li… u najmanju ruku… nije dobro… al, baš ono… kritično.

Ocjena: 12/10

Josip: Švedska nam nakon dugo vremena servira nešto što ima glavu i rep. Cornelia Jakobs i njena nostalgična Hold Me Closer su upravo ono što Švedsku izvlači iz ponora u koji su sami skočili izborom nekih od pjesama nakon zadnje pobjede. Cornelia ima jako lijep prodimljen i hrapav glas i njena izvedba Hold Me Closer me jako podsjeća na nešto što bi čuo na albumu Lane del Rey, što je maleni plus u mojoj glavi. Sama pjesma je oda žudnji i sjećanju na bivšu ljubav.

Ocjena: 8/10

Marija: Cornelijin glas mi nikako ne sjeda, kao ni pjesma koja mi ni po čemu nije pamtljiva. Ne mogu reći da je Cornelia loš izbor jer se prilikom nastupa vidi da joj pjesma puno znači i odlično prenosi emociju. No, mene nije impresionirala.

Ocjena: 6/10

Precijenjena?

Matea: Stvarno lijepa pjesma, ali je precijenjena. Da  primjerice Malta ili Hrvatska ima ovu pjesmu, nitko ju ne bi razmatrao kao favorita za pobjedu. Znam da će žiri bogato nagraditi Švedsku kao i uvijek ali mislim da ove godine ima boljih pjesama koje više zaslužuju pobjedu.

Ocjena: 8/10

Mirna: Dobra pjesma s upečatljivim nastupom i pjevačicom. Sviđa mi se emocija u glasu ali mi je glazba malo preretro. Ovo je prvi put u novije doba da mi se sviđa švedska pjesma, ali kao što to biva sa svim švedskim uzdanicama svake godine, i ova je precijenjena po svojoj kvaliteti i nije mi jedna od najboljih pjesama ove godine.

Ocjena: 7/10

Sanja: Pjesma za pobjedu, interpretacija za pobjedu, hands down najbolji tekst ovogodišnjeg Eurosonga, Cornelijin glas…ma predivno nešto. Dok ne pomislite da me naš dragi Sweden Eurovision fan hakirao, ipak ću reći da imam jednu malu zamjerku. Nadam se drugačijem stagingu u Torinu. Ako to bude on point, skroz glasam za pobjedu Švedske.

Ocjena: 10/10

UKUPNA OCJENA: 78/90

PROSJEČNA OCJENA: 8,667

anketa 1968

Švedska 2022.

Ukupno glasova: 206

 • Jako mi se sviđa (5) [126 / 61%]
 • Dobra je (4) [35 / 17%]
 • Užasna je (1) [18 / 9%]
 • OK je (3) [16 / 8%]
 • Ne sviđa mi se (2) [11 / 5%]

ZANIMLJIVOSTI

# Zemlja Ukupna ocjena Prosječna ocjena
1. Švedska 78/90 8,667
2. Francuska 62/90 6,889
3. Češka 54/90 6,0
4. San Marino 44/90 4,889
5. Gruzija 26/90 2,889

Posljednja grupa ovogodišnjeg izdanja najmanje se svidjela Faruku, a najviše Sanji.

Ovogodišnja švedska pjesma Hold Me Closer od naših je urednika dobila dva Zlatna mikrofona, te je jedina kojoj je to uspjelo ove sezone. Međutim, jesu li oni bili dovoljni za preuzimanje konačnog vodstva?

Jedan od najčešće spomenutih imena danas bili su prošlogodišnji pobjednici Eurosonga, talijanska grupa Måneskin. Proteklih dana nastupali su na jednom od najpoznatijih svjetskih festivala Coachella.

Ovogodišnja francuska pjesma Fulenn prva je pjesma na bretonskom jeziku na Eurosongu još od 1996. Tadašnji predstavnici Dan Ar Braz i l’Héritage des Celtes osvojili su tek 19. mjesto

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
6
PODIJELI ČLANAK

Rasprava26

 1. Eurovisio Fanatico — 27. travnja 2022. u 17:31

  ČEŠKA🇨🇿- mislim da ovo neće biti dovoljno za finale, nema wow momenta, slabšan refren, jedino ih scenski može izvuć
  Moja ocjena :5,5/10. Plasman :29/40
  FRANCUSKA 🇨🇵- svake godine framcuzi šalju nešto dobro. Odičan refren, pamtljiva pjesma, uz malo sreće možda top 10.
  Moja ocjena : 7/10 Plasman :12/40
  SAN MARINO 🇸🇲-katastorfa teskt, bezeveze pjesma, možda je on prije Damiana izgledao tako, ali zašto je onda tek sad došao na eurosong. Vjerojatno samo radi svoje promocije.
  Moja ocjena :2,5/10. Plasman :38/40
  GRUZIJA🇬🇪- nemam komentara, zlatna kanta. Moja ocjena :1/10 Plasman:40/40
  ŠVEDSKA 🇸🇪-Švedska je imala i boljih pjesama, ali i ova pjesma je stvarno dobra, drži mi pažnju sve 3 minute, nema mi pobjednički vibe, ali volio bi da idemo opet u Švedsku, da opet dobijemo pravi eurosong.
  Moja ocjena :7,5/10. Plasman :6/40

 2. Vix Asher — 27. travnja 2022. u 17:26

  Češka-nije baš pjesma po kalupu za Eurosong. Dosta je repetativna, al nikad je ne preskačem ako mi naiđe na playlisti. 7/10 Finale? Svejedno mi, al više da nego ne.
  Gruzija -imam osjecaj kao da gledam americku teen komediju. Pjesma mi daje tu atmosferu. Ako ne prođu u finale neću žaliti. Ocjena 5, top35.
  Francuska- objektivno zasluzuju top10, al prenapadna je i to me odbija posebno tekst (Plesem s vragom, plesem pa sto? ) 🙄😵
  San Marino -vjerovali ili ne bolja mi je od Ital 2021. I dalje to nije moj tip pjesama. Ocjena:6 Top30-40.
  Švedska-nakon milijardu slušanja i dalje ne razumijem hype oko ove pjesme. Ne vidim je ni u top10. Negdje mi je oko 20.mjesta. Ničim me nije privukla da bih ju uvrstio u top10. Precijenjena. Ocjena:7 eventualno 8.

 3. Chandler — 27. travnja 2022. u 16:42

  Svedska – pa pobogu, hoce li vec jednom odstupiti od svog ustaljenog sablona? Moze li genericnije od ovog? 6/10

  Gruzija – bitno da je njima lepo. Teraju svoj fazon i sta ih briga. 1/10

  San Marino – meni je ovo skroz degutantno i odvratno. A o pevanju (da ne kazem dahtanju) bolje da ne trosim reci. 1/10

  Ceska – predobro! Nadam se da ce napraviti nastup koji ce me oboriti s nogu i da ce Ceska uspeti doci do finala, jer ga itekako zasluzuju. Odlicno! 10/10

  Francuska – lalalalalalalelo lalelalalo… Mislim da ovo dovoljno govori sta mislim o ovoj pesmi. 10/10

 4. EscSerbonia — 27. travnja 2022. u 16:30

  Poredak u RNG:
  1. Konstrakta 84
  2. Kipar 83
  3. Švedska 78
  4. Italija 77
  5. Holandija 76
  6 i 7 mesto.. dođe sa 73 boda Španiji i Litvaniji (zavsino od viših ocena)
  8. Mia 71
  9. Norveška 68
  10. Portugalija 67
  ************************************
  slede:
  11. Grčka 64
  12. 13. 14. Poljska, Ukrajina, Albanija, sve tri sa 63 boda
  15. Francuska 62

 5. EscSerbonia — 27. travnja 2022. u 16:02

  ah da..

  ČESTITAMO UMETNICI na pobedi u RNG eurosnog.hr 2022

  Koliko sam upratio od 2007 godine ovo je prvi put da je Srbija pobedila u ovom RNG.
  Dakle nisu bili prepoznati ni Marija Šerif ni niko drugi a pre svega Joks koji je bio dva puta vrlo blizu trona.

 6. EscSerbonia — 27. travnja 2022. u 15:50

  Naravno Bartolomej i Ivančica servirali neukus epskih razmera 🙂

 7. EscSerbonia — 27. travnja 2022. u 15:47

  FRANCUSKA…mojih 9 do 10.
  Odlični u svakom aspektu. Idu u top 10. Voleo bi da pobede.

  ČEŠKA…mojih 8 od 10
  Vrlo simpatično..ne znam kakv će biti nastup. Pesmica je pravo osveženje na ovom escu. Ne samo da zaslužuju finale nego će najizgledniji i biti tamo.

  SAN MARINO….mojih 5 od 10
  KRIV je ! 🙂
  sudi mu se jer je naparavio imitaciju Maneskina. Ovako vrlo solidna pesma. Ne verujem da će u finale ali nije da nema šanse.

  GRUZIJA… 1 od 10
  Papak i papčići sa njim…. Nema šanse za finale.

  SVERIGE mojih 6 od 10.
  standardno dobra pesma koja nema ni jedan momentum koji bi je izdvojio za pobednika. Ako pobedi neće mi biti krivo zbog pesmae kao takve,naprotiv, nego zbog Švedske ….jednostavno previše Evropa pridaje značaj pesmamas koje su odamakle nijansu od proseka. Ovo je vrlo neinovativno i sve već milion puta čuto i viđeno da postaje skoro bezveze. Mislim daneće pobediti jer nema na osnovu čega ,ni kod žirija a još manje kod publike. Realno ne bi trebalo da ide vieš od 7 do 12 pozicije,ali će na kraju završiti u top 5 – 7.

 8. EscSerbonia — 27. travnja 2022. u 15:36

  Ajde da svršimo više sa ovim RNG projektom ….

  Baš razmišljam, evo naglas ko bi to mogao da pobedi od kladioničarskih uzdanica (navodno su one precizne uvezi pobednika) i dolazim do zaključka..

  Italija …otpisana,domaćin. Nije esc kao pre 30 godina kada je bilo 18 ili 22 države u takmičenju,uzgred ovo je simpatična ali prosečna pesma.

  Švedska….. po meni nema velike šanse za pobedu, jer sa ovom pesmom aposlutno ne donosi tu energiju ni u tragovima. Sve dakle može da se desi osim pobede. I relativno su skoro pobedili. Ne verujem u švedsku pobdu.

  Ukrajina… o da,nažalost. Pesma u svoj svojoj simpatičnosti ali i rigidnosti može realno da bude top 10 pa i top 5 materijal. Zašto?… ,znamo. Ali da pobedi? Da nije ove situacije ovo bi možda išlo i van top 10. Međutim mislim da je EBU vrlo moguće već dogovorio pobedu za Ukrajinu da bi se ta tema oko Ukrajine što duže provlačila kao moto vrlo neuspešne spoljne politike Brisela i zapadne agende o brizi i žalu nad Ukrajinom, koja avaj neće više postojati u obliku kako su oni zamislili. U istom onom obliku koji su oni "zdušno podržavali" još od neustavnog i nasilnog puča 2014 godine. Demokratski nema šta. Tuga velika za sve njih 🙂 S toga pobeda UKR je vrlo izgledna i moguća, čak pre nego bilo koga drugog. Nema to vezte sa kladionicama…Odnosno one i reaguju upravo tako dodeljujući od početka prvo mesto UKR zato što je ta ista Ukrajina postala najjeftiniji politički pamflet u svemu, ikada. No slaba vajda Ukrajini od toga. Pirova će to biti pobeda, plus bez mogućnosti organizovanja esca 2023. Da nije tako odvratno gnusno i žalosno, bilo bi samo smešno.

  Španija …. Ovo je jdan od najboljih paketa ove godine ,pa ako bi neko trebao i mogao da pobedi ond aje to Španija ove godine, te odistinski naviujam za njihm kao i Franucsku…o tome u drugom postu.
  Dakle mislim da Španija ima velike šanse, osim ako se i ove godine potvrdi nepisano pravilo da je ovo baš ona godina kada IPAK ne pobeđuju brza- up tempo pesma.

  Poljska ….. ne verujem toliko u pobedu ,ali da budemo realni šanse su poprilično velike.

 9. SerhatMajesty — 27. travnja 2022. u 15:35

  Rezime:
  1. Švedska 4/40
  2. Francuska 5/40
  3. Gruzija 12/40
  4. Češka 24/40
  5. San Marino 26/40

  Prosjek: 14,2

 10. SerhatMajesty — 27. travnja 2022. u 15:33

  Švedska – znači, sad zaista bi zaslužili pobjediti, a ne oni njihovi pjesmuljci 2015-2021 koji su bili precjenjeni na topovima, često kao i pobjednici, ali da mi je baš za zlatni mikrofon, ipak ne :(, ocjena 10/10, poredak 4/40 (bilo bi i 3. da se nisam doslovno zaljubio u Moniku Liu hehsehsh)
  Češka – imam jako podjeljena mišljenja na ovo, nekad mi je prenaporno i neda mi se slušat dok nekad osjećam vajb, ali jako prolazno i slabo, ali mi se sviđa miks popa, elektronike i techna, pošto uz rock/metal/punk žanrove, sam pristraniji za elektro/techno, ali zaista prosjek, ocjena 6.5/10
  Francuska – od prvog slušanja-odmah sam je stavio visoko u top 10(top5), jednostavno magično i originalno, nisam to skužio kao nešto iritantno, svaki put si poslušam barem 2 puta u danu, moji favorit, ocjena 10/10 (ipak mi je Terra level bolja, bila mi je zlatni mikrofon), poredak 5/40
  San Marino – neznam zašto je tako tako nisko, mislim tekst je zaista bezveze, ali cjeloukupni paket i nije loš, posebno instrumental, dojam i nastup, al da mi je bezveze- ipak je, ima on mnogo boljih kao Rolls Royce i Domenica, ocjena 5.5/10, poredak 26/40
  Gruzija – samo ću reć, NAJVEĆI GUILTY PLEASURE u ovoj godini, jednostavno mi je zabavno i optimistično, jako jako originalno i maštovito, možda je malo prerepetativan pre chorus-ipak da, također ne bi trebala biti tako underrated, ocjena 8.5/10, poredak 12/40

 11. Tristan — 27. travnja 2022. u 15:29

  The winner is…… Corneliaa from Swedeeeen! 😍😍😍
  Otkako sam je čua prvi put nakon prvog polufinala zna sam da ce mi bit favorit za ovu sezonu.

 12. Hirscher1 — 27. travnja 2022. u 15:07

  CEKAJTE LJUDI
  swedisheurovisionfan NIJE stavio Svedsku kao prvu? Pa svaka cast Mia Dimsic!

 13. Tom Pilibi — 27. travnja 2022. u 14:56

  Čak bih se i mogao složiti s onima koji za švedsku pjesmu tvrde da je generična. So what? To ne znači a priori da je loša (kao što nam primjer ovogodišnje Gruzije pokazuje da ako je nešto inovativno i originalno, ne znači automatski da je dobro) . Pa tako imamo ove godine s jedne strane generičnu pjesmu iz Malte, koja je toliko plitka i otrcana da to prelazi granice dobrog ukusa, i s druge strane pjesmu iz Švedske, koja je unatoč svojoj "generičnosti" pjesma sa smislom, dušom i priličnom dozom autentičnosti. Volio bih da Švedska pobijedi pa da se izravna s Irskom po broju pobjeda jer smatram da Irska više nikako ne zaslužuje da nosi laskavu titulu najuspješnije zemlje na Eurosongu.

 14. SwedenEurovisionFan — 27. travnja 2022. u 14:53

  Samo da se malo osvrnem na urednike u vezi Cornelie:
  Bartole – uzeo si mi riječi iz usta, odnosno slova iz tipkovnice! 😎
  Sanja – predivno napisano, dobro da si napisala da te nisam hakirao, inače bi bilo presumnjivo! 😅
  I da, Ivana – Marry Me! ❤️❤️❤️

 15. LadyOfValyria — 27. travnja 2022. u 14:06

  Francuska- oni su za mene moji osobni pobjednici. Period.
  A Švedska… ok mi je Cornelia, ali taj mi scenski nastup mi je na razini Mice Trofrtaljke. I jedino kj je pamtljivo je refren. Pjesma je premlaka.

 16. Niko bitan — 27. travnja 2022. u 13:37

  Ceska: Tipicni radio friendly zvuk koji smo vec milion puta cula. Ali da li mi to smeta? Ne. Svidja mi se kombinacija Techa, Popa i Elektro zvuka! Tekst mi se bas svidja, subtilan je i ne previse on the nose (Vladana take notes). Brine me samo live nastup, culi smo dominiku na pre partijima i nije zvucala bas najbolje. "Tehnicki problemi" my ass. Da je prvih par puta i razumem, ali svaki put? Girl no, you the problem then. Ako se ne poprave do Maja, ni to sto nastupaju poslednji im nece pomoci. Ocena: 4

  Francuska: Ono sto od Spaniaca nisam dobio sa Terrom, dobio sam od Francuza! Ne verujem da je pesma dobra koliko i Terra ali mi se obe veoma svidjaju. Svaka drzava koja salje tradicionali, kulturni zvuk i to jos na manjinskom jeziku je momentalno visa na mojoj listi! Misteriozno i originalno, deces bolje! Alvan glas mi odlicno razbilja monotoniju sa svim zenskim glasovima, pored toga, njihovi glasovi se bas uklapaju zajedno! Jedino me ponovo brine live nastup. Na NF nisu bili losi ali moglo je to bolje, a na pre partijima su bili dosta messy i njihovi vokali ne tako sjajni. Treba im staging slican Shum-u i lako mogu da ih vidim u Top 10 i visoko kod publike! Usuprotnom, mislim da ce flopati u Maju. Ocena: 4

  Gruzija: Jedna stvar koju volim kod Gruzije je to sto oni salju bas bukvalno sta zele, bez obzira kako ce to proci na Eurosongu. Ova pesma nije izuzetak. Da li je joke act? D- N-, Ne znam. Mozda? Definitvo jeste light hearted fun koja je uvek dobrodosla da takmicneju. U pocetku mi se nije svidjala, cak mi je bila i iritantna, ali je medjuvremenu postala grower. Mada ne do granice guilty pleasure-a. Ocena: 3

  San Marino: San Marino mi je ne ironicno jedna od omiljenih drzava. Jednostavno su mi pre simpaticni i Iconic ma sta god da poslaju. I uvek iz dubine duse ih podrzavam i zelim im uspeh. Cak i sa onim pesmama koje mi se ne svidjaju. Ukljucujuci i ovu. Nisam bio upoznat sa Achilleom pre Eurosonga, cuo sam mu samo pesme sa San Rema i to je to. Ali znam da ima mnogo boljih pesma od ove. Ovo je kao ona filler pesma na albumu koju svaki izvodjac ima, tu je cisto da bi popunila mesto. Tekst, koji mi je na jednu ruku bas Iconic i memeable, mi je na drugu ruku uzas cringe. Ne svidja mi se njegov stil pevanja, oni njegovi zvukovi koje ispusta, kao da ima orgazam a, ne da peva. Ljudi kazu da ga spasava njegova karizma… Sorry bestie, I don't see it. Njegova ruka u pantalonama mi nije karizmaticna, vec me cini ne prijatnim. Zao mi je da hejtam ovu pesmu previse jer ponovo, to je San Marino. Ali stvarno nemam mnogo toga pozitivnog da kazem za ovo. Ocena: 2

  Svedska: Cestitke Svedskoj na tome sto su prvi put poslali pesmu koja mi se svidja! Poslednji put je to bila Sanna i Undo. Sta ovu pesmu razlikuje od ostalih Svedskih genericnih pesmuljaka je to sto ova pesma ima dusu. Nesto sto je svim ostalim pesama falilo. Oseti se ta emocija i dusa dok Cornelia peva, delom zato sto je ona sama pisala pesmu. Sa druge strane, osecam da je pesma "savrsena" za Eurosong, u kontekstu da stiklira sve kockice koje jedna ESC pesma mora da ima. Kao da je u fabrici pravljena specijalno za Eurosong. Takodje, nemoj da se pravimo da je najoriginalnija pesmu ove godine. Mozda jeste za Svedsku ali je ista kao i mnogo pesama koje su se prijavile pre nje. Tekst mi nije los ali mi je previse cliche i pre dramatican. Likuso ne umires, chill. Da li je precenjena? Mozda malo. Ali je definitivno dobra pesma i de bih se bunio da Svedska ponovo zavrsi u Top 10, samo da nepobede. Ocena: 4

 17. loreeneuphoria — 27. travnja 2022. u 13:20

  ČEŠKA- pjesma mi je dobra, ima taj neki vibe svjetskog hita, ne kaska. Doduše malo mi je repetitivna, ali nadam se da će sa dobrim scenskim i njezinim poboljšanim vokalom naći svoje mjesto u finalu. 6/10; 21/40
  FRANCUSKA- Shum na francuski način mi ovo zvuči. Jako mi se sviđa. Na sceni ona zelena boja funkcionira, ali oni uvelike moraju poboljšati svoje vokale. Nadam se visokom plasmanu. 8.5/10; 5/40
  GRUZIJA- još jedna u nizu bezvezarija koje nam od 2016. serviraju. Jedino zbog neke "orginalnosti" neće biti najlošija ocjena. Gdje je nestala ona dobra Gruzija?? 2/10; 40/40
  SAN MARINO- isto neka bezvezarija samo bolje upakirana. Ne vjerujem u prolaz iako mi se tu i tamo omakne da pjevam tako da… 4/10; 34/40
  ŠVEDSKA- pjesma mi se sviđa, scenski je dobar, konačno nešto od njih nakon dugo vremena. Ali, ja ne bih da pobjede jer mi nema taj winning vibe. Želim još bolje, na razini Undo i Euphorie nešto. 7.5/10; 8/40

 18. Piceza — 27. travnja 2022. u 13:10

  ŠVEDSKA
  Kakva dramatika. Precijenjena da boli, pri cemu je pjesma na istom nivou kao Andreina "Circles", koja je, paradoksalno, prozvana najpodcjenjenijom ovogodisnjom pjesmom. Jedina razlika je ta da je ova hopefully dramatic dok je Andreina sadly dramatic. Da zamijene pjesme, opet bi Svedska bila favorit. Ocito je da se na ESC stvorio toksican problem sa percepcijom. Pjesma nije nista novo niti pozitivno iznenadjujuce, samo dosadno i vec vidjeno bezbroj puta. Bas me umori. Kao odlazak u shopping – na pocetku si excited, ali do kraja pjesme samo budes iscrpljen i gladan sa vrtoglavicom. Da ne spominjem da zvuci kao jako los plagijat "Shallow" u mixu sa Diamonds i Chandelier, samo sto Cornelia zvuci kao Bradley Cooper, a ne Lady Gaga. Cornelia prije Eurosonga da uzme malo islandskog lisaja jer djeluje kao da ima upalu, a umjetnica mora biti zdrava!
  Nastup ne mogu komentirat jer ga ni nema.
  Podsjeca me na izvebu ""Many rivers to cross" Elene Stelle … look it up. 🍵

  Sve u svemu dosadno, naporno, neoriginalno, sve sto je zapravo i ocekivano od Svedske
  3/10

  Hshshs skoro da zaboravim ono njeno wannabe american drama nastupanje gdje je bosa i cijeli spektakl sa fanovima dok im pruza ruku hsshhshs

  Ipak 1,5/10

 19. SwedenEurovisionFan — 27. travnja 2022. u 13:02

  Kratak rezime:
  2. Švedska (ocjena 5 – od mene ima imaginarni srebrni mikrofon, a za 17 dana će imati i onaj pravi srebrni mikrofon 💛💙)
  10. Češka (ocjena 4)
  32. Francuska (ocjena 1)
  36. Gruzija (ocjena 1)
  38. San Marino (ocjena 1)

 20. SwedenEurovisionFan — 27. travnja 2022. u 13:00

  ČEŠKA – Pjesma je jako catchy i jako radiofriendly, a pjevačica ima mističan i dosta interesantan vokal. U refrenu me ritam podsjeća na slabiju verziju neprežaljene Paranoie od Darie, koja je završila na drugom mjestu ovogodišnjeg poljskog izbora. Sviđaju mi se i instrumentalni dijelovi. Nakon Bennyja, ovaj bend je pravo osvježenje i nadam se da će Češka izboriti finale unatoč slabijim vokalnim sposobnostima pjevačice koje smo čuli na predeurovizijskim koncertima.
  Ocjena: 4. Moj osobni poredak: 10/40.

  FRANCUSKA – Nakon vrhunske, maestralne, pjesme dostojne da ju se naziva masterpieceom, koju su imali lani u vidu Voile Barbara Pravi, Francuska je odlučila poslati ovakav horor. Pjesma nepostojećeg refrena, u kojem se ništa ne događa osim što imamo onaj grozan instrumentalni dio. Lalalalalaleno lalelalalo, je li to mene netko zeza? 🙄 Glavni pjevač kao da je na nečemu, s obzirom na nimalo primjereno ponašanje na pozornici. Francuzi će se vratit plasmanima koje smo od njih navikli imat prije Barbare, između 10. i 20. mjesta.
  Ocjena: 1. Moj osobni poredak: 32/40.

  GRUZIJA – Ono kad ste izabrani još u desetom mjesecu 2021. godine i imali ste gotovo pola godine da snimite nešto što bi oduševilo Europu, a vi dođete s – ovime! Gruzija tipično gruzijski, trollerski, od 2015. godine nije poslala vrhunsku pjesmu i zaslužuje još jedno ispadanje. Nema tog scenskog nastupa koji će ovu dosadnu pjesmu spasiti i odvući u finale, a već 3 minute nakon pjesme zaboravio sam kako su joj išli melodija i tekst.
  Ocjena: 1. Moj osobni poredak: 36/40.

  SAN MARINO – Kako bi Maneskin izgledao da to nije bend nego samo jedna osoba? Izgledao bi kao Achille Lauro. Užasna pjesma, gotovo pa kopija Maneskinove, samo što ima i engleski tekst u sebi. Ne razumijem zašto Achille izgleda kao da je pijan? Nadam se da će San Marino konačno jednu godinu ostati u polufinalu da malo preispitaju svoj način odabira predstavnika i 2023. godine se vrate s nečime (puno) boljim.
  Ocjena: 1. Moj osobni poredak: 38/40.

  ŠVEDSKA – Pjesma koju sam preslušao valjda 5000 puta u zadnja dva mjeseca i ne da mi nije dosadila, već mi je svakim slušanjem postala sve bolja, a svakim gledanjem nastupa otkrivao sam neki skriveni dijelić nastupa koji mi je u prethodnom gledanju promaknuo 😍 Ovo je u svakom smislu te riječi remekdjelo i pjesmetina koja zaslužuje sve moguće bodove žirija i publike na Eurosongu 🤩 Ne znam odakle bih počeo s komentarom i imam osjećaj da bih mogao napisat diplomski rad na temu ove pjesme. Nastup, pjesma, emocija, njezino izvođenje, atmosfera, melodija, BRUTALAN TEKST, vokal, jednostavno ježenje kroz čitave tri minute i pjesma dostojna pobjede na Eurosongu! 😎 Švedska je ove godine poslala točno ono što ESC zajednica godinama traži da Šveđani pošalju – pjevačicu (a ne pjevača), iskrenu emociju (a ne umaskiranu ili fake kako im se spočitavalo kod primjerice Bengtssona ili Ingrossa), ne generičku baladu (a ne generički pop) i uz sve to osobu koja ostvaruje kontakt s publikom, pritom ne misleći što točno u kojem trenutku nastupa mora raditi i u koju kameru gledati, već pruža 3 minute čiste, brutalne emocije. Vrijeme je za sedmu pobjedu! 🏆
  Ocjena: 5. Moj osobni poredak: 2/40.

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?