#rnesc2022: Vadi kume keš keš – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

#rnesc2022: Vadi kume keš keš

  15 min za čitanje   26 komentara

Još je manje od tjedan dana ostalo do konačnih rezultata ovogodišnjeg izdanja našeg dugogodišnjeg projekta. Za današnji nastavak naši komentatori prokomentirali su pjesme iz pet zemalja, među kojima se nalazi i domaćin ovogodišnjeg Eurosonga. Što mislite – hoće li MahmoodBlanco uspjeti u onome što nisu Måneskin?

Ujedno vas pozivamo da nam se pridružite u komentiranju u komentarima ispod, te u rješavanju anketa.


AZERBAJDŽAN

YouTube video

Faruk nema lijepih riječi

Andrea: Moram priznati da ovu pjesmu, otkako je izašla, nisam poslušala više od tri puta. Jednostavno nemam nikakvu želju da si je pustim. Na mene nije ostavila nikakav dojam i ne mogu se sjetiti ni kako ono ide (pa sam je za potrebe ovog komentiranja morala upaliti). U svakom slučaju, Azeri se uvijek potrude oko nastupa pa ne sumnjam da će i oko ovoga. Nažalost, neću biti među njihovim navijačima ove godine.

Ocjena: 3/10

Bartol: I koliko se god ja htio ljutiti na Azerbajdžan zbog činjenice da izbacuju pjesmu aproksimativno tri godine nakon završetka prijave pjesama, ne mogu se dovoljno ljutiti da mi ova pjesma ne bude jedna od dražih ove godine. Aranžmanski senzacionalna, od klavira preko gudača do duduka, stvarno evo ja sam ostao paf. Male zamjerke na poprilično slab tekst i previše „growla“ u Nadirovom glasu, nadam se da bude ga manje u live izvedbi. Bravo bravo bravo Azerbajdžan!

Ocjena: 9/10

Faruk: Oni su dakle mjesecima maltretirali javnost skrivajući vrlo bazičnu, ne naročito zanimljivu i inovativnu pjesmu za koju vam se čini da su azerbajdžanski predstavnici pjevali svako dvije-tri godine na Eurosongu. Niti on može otpjevati ovo uživo, niti se, ako ćemo pošteno, ovdje ima šta slušati.

Ocjena: 3/10

Kronični nedostatak krvi i mesa

Ivana: I tako prođe jedna pjesma. Spav, spav.

Ocjena: 4/10

Josip: Fade to Black je balada kojoj kronično nedostaje krvi i mesa. Klavir lijepo podiže pjesmu i atmosferu tijekom izvođenja. Jedina svijetla točka ove pjesme je jako lijep aranžman i Nadirov kvalitetan glas, ali na njegovu žalost izgovor engleskog je jako upitan, tekst je relativno plitak i nema ono nešto što bi me zadržalo da pjesmu poslušam do kraja.

Ocjena: 5/10

Marija: Jako mi se sviđa aranžman ove pjesme, no to mi nije dovoljno. Uvijek nekako zaboravim na nju i, iako sam fan jakih balada, ova me, osim aranžmana, nije previše osvojila.

Ocjena: 6/10

Predugo čekanje

Matea: Lijepa balada, ali too much teatralna i dramatična za moj ukus. Mislim da može dogurati do top 10, pogotovo ako bude moćan nastup.

Ocjena: 7/10

Mirna: Malo smiješan tekst, dramatično do granice smiješnog i ne zaokuplja mi pažnju. Nadir lijepo pjeva i sigurno će podignuti pjesmu na nastupu.

Ocjena: 6/10

Sanja: Ne mogu vjerovati da su nas Azerbajdžanci natjerali da toliko dugo čekamo i na kraju nam servirali pjesmu koju uredno preskačem. Koliko on meni ima lijep glas i rašpu, toliko mi je ova pjesma dosadna. Šteta potencijala Nadira kao izvođača. Dojam uz njegov glas popravljaju i etno elementi u instrumentalu, no sve u svemu, po meni neupečatljiv paket.

Ocjena: 3/10

UKUPNA OCJENA: 46/90

PROSJEČNA OCJENA: 5,111

anketa 1954

Azerbajdžan 2022.

Ukupno glasova: 139

 • Ne sviđa mi se (2) [57 / 41%]
 • OK je (3) [45 / 32%]
 • Dobra je (4) [19 / 14%]
 • Užasna je (1) [13 / 9%]
 • Jako mi se sviđa (5) [5 / 4%]

DANSKA

YouTube video

“Kako napraviti najgeneričniju rock pjesmu”

Andrea: Prvi put kad sam čula ovu pjesmu, po početku sam mislila da se u narednih tri minute sprema nešto dobro, da nas čeka neka kvalitetna balada, ali onda je krenuo potpuni kaos. The Show kao da je napravljena za epizodu High School Musicala. Kao da je ispala iz priručnika Kako napraviti najgeneričniju rock pjesmu. Nažalost, Danci su ove godine debelo podbacili.

Ocjena: 2/10

Bartol: Kao što sam rekao na Megafonu, isprva sam vibeao uz ovu pjesmu, no nakon toga sam se razljutio. Zašto? Zato što da ova pjesma predstavlja doslovno bilokoju drugu državu osim neke nordijske zemlje, bila bi zadnja zadnja na kladionicama. Pjesma ne zvuči dobro niti uživo niti u studijskoj verziji, a ovaj stil à la rane Avril Lavigne mi nije zapravo niti simpatičan nego podosta naporan. Nedovršeno, nedorečeno i iskreno ne zaslužuje finale. Vidjeli smo na Eurosongu puno pjesama sličnog tipa, ali puno bolje odrađenih (Vanilla Ninja, Sinéad Mulvey & Black Daisy itd.).

Ocjena: 3/10

Faruk: Meni nije dovoljno biti samo retro. Treba biti retro i zanimljiv. Sama činjenica da ova pjesma zvuči kao SVAKA moguća pjesma iz ere 80-tih, a još tragičnija činjenica da u dobroj mjeri podsjeća na Let’s make a new tommorrow govore sve o ovom još jednom danskom promašaju.

Ocjena: 2/10

The Bangles

Ivana: Mislim da je svima jasno da je ovo krš. Ali, ja se tako ne mogu oteti dojmu da me neodoljivo podsjećaju na The Bangles koje OBOŽAVAM i zbog toga su mi, vjerojatno, ove Dankinje toliko slatke i simpatične. Zato mi se, odjednom, sve čini puno bolje nego što zaista jest.

Ocjena: 6/10

Josip: The Show je spoj nekoliko pjesama koje nisu ugledale svjetlo objave. The Show nije trebao doživjeti eurovizijski show, a početno pjevanje i sam uvod u pjesmu su toliko loše napravljeni da mi je žao mojih ušiju. Tekst je previše mlak, a izvedba hoda po rubu ponora. Jako loše, usudio bih se reći razočaravajuće.

Ocjena: 1/10

Marija: Jako mi se sviđa prvi dio pjesme i prvi refren praćen klavirom. Onda dođe drugi dio koji je mlak i mislim da bi bilo bolje da je cijela pjesma ostala samo praćena klavirom. Koliko god sam oduševljena prvi dijelom, drugi me razočara pa će ocjena biti zlatna sredina.

Ocjena: 5/10

Srednjoškolski bend u američkoj komediji

Matea: Uvjerljivo najgora ovogodišnja pjesma. Tekst je čisti klišej, kao i zvuk koji ne pamtljiv.  Ne razumijem zašto je ovo pobijedilo u nacionalnom natjecanju. Kandidat za posljednje mjesto.

Ocjena: 0/10

Mirna: Neupečatljivo i bezlično unatoč električnim gitarama i bubnjevima.

Ocjena: 3/10

Sanja: Nakon dugo vremena, evo nam na Eurosongu all-girls rock benda. Priznajem, meni je ovo guilty pleasure ovogodišnjeg Eurosonga (pozz Mia Dimšić). Jako mi je fora prijelaz s balade na rock, a atmosfera mi je totalno srednjoškolski bend u nekoj američkoj teenage komediji/drami, taman scena s maturalne zabave uoči ili nakom proglašenja kralja o kraljice mature.

Ocjena: 6/10

UKUPNA OCJENA: 28/90

PROSJEČNA OCJENA: 3,111

anketa 1955

Danska 2022.

Ukupno glasova: 136

 • Ne sviđa mi se (2) [44 / 32%]
 • OK je (3) [42 / 31%]
 • Užasna je (1) [35 / 26%]
 • Dobra je (4) [10 / 7%]
 • Jako mi se sviđa (5) [5 / 4%]

ITALIJA

YouTube video

Andrei nije sjela pjesma

Andrea: Nažalost, ove godine nisam u timu Italija. Tako je kako je. Pjesma jest lijepa, ali mi od početka nešto ne sjeda. Nisam impresionirana kao svi ostali i ne mogu se oteti dojmu da je uistinu precijenjena. Iskreno, da nije toliko precijenjena, možda bi mi bila i draža no zbog cijelog hypea stvorila sam nekakvu vrstu averzije, odbojnosti. Mislim da pjesma nije baš toliko dobra. Nedavno sam pročitala komentar jednog Twitteraša koji je Brividi okarakterizirao kao remek djelo. Really? I naravno, ako kažeš ovo što ja sad pišem, onda nemaš sluha, nemaš ukusa, što li. Ali dobro, meni jednostavno nije toliko dobra i ne da mi ju se slušati. No, vidim da se ljudima sviđa pa možda na Eurosongu i bude u samom vrhu. Iskreno meni je pomalo dosadna, a da nema Blancovog dijela (koji podiže pjesmu za cijelo koplje) bila bi mi vjerojatno totalno dosadna. Zbog Blanca, dakle, ocjena više od mene.

Ocjena: 6/10

Bartol: Meni je ovo draže od Zitti e Buoni kao što sam mnogo puta naglasio, ali ipak imam par pjesama koje su mi malo bliže pobjedi nego (ponovno) Italija. Tekst predivan, njihovi glasovi nekako odgovaraju u tom nekom neodgovaranju i zapravo je osjećaj nakon slušanja ove pjesme baš nekako dobar, zadovoljavajuć.

Ocjena: 8/10

Faruk: Ovo je pjesma s kojom je Italija trebala pobijediti, a ne s … onim. Emocija koju osjetite taman i ako ne znate ni riječ talijanskog, zajedno s Mahmoodovim vokalom od ove pjesme prave pravo malo remek-djelo. Nekako me strah prokletstva domaćina, ali bih potpisao da ostanemo u Italiji i dogodine.

Ocjena: 10/10

“Bolje da se nije vratio”

Ivana: Znate onu foru da na talijanskom svaka pjesma zvuči super baš zato što je na talijanskom pa se manje skuži ako fali „nešto“? E, tako je i s ovom pjesmom. Za mene preotegnuto i nekako razmeljano. Apsolutno mi je jasno zašto ima mnogobrojne fanove, no nažalost, nisam jedna od njih. Daleko od toga da je ovo loše, mislim, pristojna pjesma, jel. Ktome su i izvođači simpatični. Al’ meni dosadno.

Ocjena: 6/10

Josip: Mahmood se vraća, ali bolje da nije. Vidjevši njegovo ime na popisu natjecatelja sam se jako obradovao, ali ta radost je nakon prvog slušanja pala u ponor. Da ovu pjesmu umjesto Mahmooda izvodi bilo tko drugi u duetu s Blancom, ne bismo čuli Brividi tijekom Eurosonga.

Ocjena: 6/10

Marija: Italija nastavlja sa super eurovizijskim pjesmama. Brividi je odlična pjesma i drago mi je da Talijani ostaju vjerni svom jeziku. Sigurna sam da će Mahmood i Blanco rasturiti u Torinu. Ne vjerujem da će pobijediti, ali sigurna sam da će se naći vrlo visoko na lijevoj strani tablice.

Ocjena: 10/10

Očaranost

Matea: Najljepša ovogodišnja pjesma, potpuno me očarala. Mahmood i Bianco su savršen glazbeni spoj. Glazba i tekst idealno komponirani. Italija zaslužuje još jednu pobjedu i to na domaćem terenu. Italija je apsolutno superiorna u stvaranju glazbe, nenadmašna kvaliteta.

Ocjena: 12/10

Mirna: Od prvog puta kad sam je čula pa sve do danas, ova pjesma me svaki put osvoji. Emocija, predivan tekst, iskrenost, ranjivost i autentičnost koja nedostaje tolikim pjesmama ove godine. Blanco i Mahmood imaju izvrsnu kemiju i glasovi im se savršeno uklapaju. Brividi je ono što je Hold me closer htjela biti. Čista desetka bez puno razmišljanja.

Ocjena: 10/10

Sanja: Meni je ovo na prvu bilo “ništa posebno”, ali sam skočila sama sebi u usta. Više sam fan Mahmoodovih bržih pjesama poput Barrio tako da je stvar bila u pogrešnim očekivanjima. Mahmood i Blanco se toliko lijepo nadopunjuju i kreiraju baš lijepu atmosferu koja mi je nakon nekoliko slušanja toliko legla da su se ušuljali u moj top 5, a ne bih se puno bunila ni da pobijede. Tekst mi je jedan od najljepših na ovogodišnjem Eurosongu.

Ocjena: 9/10

UKUPNA OCJENA: 77/90

PROSJEČNA OCJENA: 8,556

anketa 1956

Italija 2022.

Ukupno glasova: 174

 • Jako mi se sviđa (5) [65 / 37%]
 • Užasna je (1) [39 / 22%]
 • Dobra je (4) [29 / 17%]
 • OK je (3) [28 / 16%]
 • Ne sviđa mi se (2) [13 / 7%]

MOLDOVA

YouTube video

U kolo!

Andrea: Hey Ho, let’s go folklor and rock n’ roll! Ne znam zašto, ali ja ovu pjesmu naprosto obožavam i nije me briga što drugi kažu! Volim veselice, volim harmoniku, volim pjesme na koje se mogu razbacati. Nije mi baš jasno kad netko kaže “da ovo nije pjesma za Eurosong.” Hm…Zašto ne? Eurosong je pozornica namijenjena svim žanrovima, svemu i svačemu pa zašto ne bi jedna pirska skladba bila “za Eurosong?” Ja baš mislim da je ovo zapravo jedna prava eurovizijska pjesma, koja će pokupiti puno bodova od publike. Naročito od onih, poput mene, koji vole tu i tamo “zatancati”.

Ocjena: 8/10

Bartol: Moja unutarnja svadbarska balkanska duša koju nisam ni znao da imam apsolutno obožava ovu pjesmu. Iskreno svaka čast Moldovi na ovome, ja im želim svu sreću, mislim da su trenutno podcijenjeni ali da će glasovi s naših područja biti dostatni za zadovoljavajuć rezultat. Moj glas mislim da imaju.

Ocjena: 8/10

Faruk: U kolo narode! Dogodine da vidimo što nam radi SunStroke Project, pa bog da nas vidi.

Ocjena: 8/10

Samo Moldova može stvoriti meme i Top10

Ivana: Imam ja aseva u rukavu.

Ocjena: 1/10

Josip: Moldova ostaje Moldova. Samo oni mogu iz ničega stvoriti epic momente, meme i top 10 rezultat. Pjesma je toliko zarazna i istočno europska da ne sumnjam u novi top 10 za Moldovu.

Ocjena: 8/10

Marija: Obožavam Moldovu ove godine. Baš me podsjeća na svatove jer ovakva vrsta pjesama tamo se najčešće može čuti. Moldavci uvijek osmisle odličan scenski nastup i jedva čekam vidjeti kakvu će feštu napraviti u Torinu. Mene su na prvu osvojili i do svibnja ću i naučiti moldavski budući da mi je pjesma stalno na repeatu.

Ocjena: 10/10

Pozitiva i trash

Matea: Jedna od najpozitivnijih ovogodišnjih pjesama. Inače ne volim ovakvu glazbu ali ekipa iz Moldove je prezabavna tako da zaista mislim da mogu ugodno iznenaditi i proći u finale.

Ocjena: 6/10

Mirna: Ovo je pjesma koja će zasigurno naći svoju publiku, pogotovo u moru dramatičnih balada. Feel-good poskočica koja nam definitivno svima treba da nam malo podigne raspoloženje. Autentično do srži.

Ocjena: 7/10

Sanja: Ovo je toliko zabavno trashy da predviđam Moldavcima reprizu 2018., ako osmisle dovoljno zanimljiv nastup. Nije ovo neki moj cup of tea, ali ne mogu da se ne prodrmam kad god čujem ovaj folklor & rock’n’roll. Najavljuje se neko plesanje kolca na ovo na timbildingu, jedva čekam haha.

Ocjena: 5/10

UKUPNA OCJENA: 59/90

PROSJEČNA OCJENA: 6,556

anketa 1957

Moldova 2022.

Ukupno glasova: 142

 • Ne sviđa mi se (2) [32 / 23%]
 • OK je (3) [31 / 22%]
 • Užasna je (1) [28 / 20%]
 • Dobra je (4) [28 / 20%]
 • Jako mi se sviđa (5) [23 / 16%]

POLJSKA

YouTube video

Bartol joj je dao vremena, ali…

Andrea: Fulenn mi je na Spotifyju bila najslušanija pjesma mjeseca ožujka, a pogodite koja pjesma mi je bila najslušanija u veljači? Tako je, gospodin Krystian Ochman i njegove tri minute savršenstva koje je nazvao River. Zašto mi se ova pjesma toliko sviđa? Pa krenimo od toga da je početak sam po sebi interesantan, melodičan, a dalje se pjesma razvija na jedan vrlo tečan način. Vokalne dionice su fantastične, a onaj falsetto – jednostavno wow.

Ocjena: 10/10

Bartol: Kada sam rekao da mi je ova pjesma čisti prosjek, bilo mi je rečeno da ovoj pjesmi dam vremena da će me osvojiti. Dao sam joj tjedan, dva, mjesec, dva i ništa. Vrlo sam indiferentan i dalje. Nadam se da će poraditi na karizmi i generalnoj izvedbi uživo, jer je vrlo razočaravajuća.

Ocjena: 5/10

Faruk: Evo Bog me dragi ubio ako ja shvatam tko i iz kojih točno pobuda favorizira ovu pjesmu. Ajde do refrena je to i dobro, al onda ovaj refren u kojem je pomiješalo i kuntu i pantu, pa više ne znam je li oni ovo sve ozbiljno ili je neki žakizam s podjeljenim ličnostima u pitanju.

Ocjena: 4/10

Kad se komentatori teško dogovaraju oko komentara za glas

Ivana: Vokal: savršen

Refren: maestralan

Ostatak pjesme: Di je?

Ocjena: 7/10

Josip: Lijepa i jako emotivna pjesma kvalitetnog mladog izvođača. Jako mi se sviđa pjesma i Krystianov glas. Odlična kontrola glasa i ispjevavanje, a keychange i smisleni prijelaz daju odličan touch ovoj anđeoskoj izvedbi. Neka rijeka odnese sve probleme i nedaće i donese prvu poljsku pobjedu.

Ocjena: 9/10

Marija: Jako lijep odmak od prošle godine. No, mene Poljska ove godine previše ne oduševljava. Ne znam zašto, ali Krystianov glas me baš jako živcira, jednako kao i refren pjesme kojeg smatram njenim najslabijim dijelom.

Ocjena: 6/10

Preteška za pjevača?

Matea: Prelijepa pjesma, ali preteška je za ovog pjevača. U nekim dijelovima zvuči loše, mislim da nema dovoljan vokalni kalibar za ovakvu pjesmu. Instrumental je stvarno prekrasan. Nadam se dobrom nastupu.

Ocjena: 7/10

Mirna: Jedna od rijetkih “muških balada” koja me dotakla and made me feel something. Ne znam zašto ova a ne neka druga, ali nešto jednostavno funkcionira u tekstu i izvedbi te je uvijek rado poslušam.

Ocjena: 8/10

Sanja: Ochman ima baš zanimljiv glas i ovo je ok pjesma. No meni ovdje fale dvije stvari da bi me ovo oborilo s nogu. Prvo, sve oko refrena mi je bolje od samog refrena, a drugo, njegova interpretacija na poljskom nacionalnom izboru mi je djelovala pomalo uspavano. Ako to u Torinu bude štimalo, moglo bi ispasti super.

Ocjena: 7/10

UKUPNA OCJENA: 63/90

PROSJEČNA OCJENA: 7,0

anketa 1958

Poljska 2022.

Ukupno glasova: 135

 • Jako mi se sviđa (5) [57 / 42%]
 • Dobra je (4) [33 / 24%]
 • OK je (3) [30 / 22%]
 • Ne sviđa mi se (2) [11 / 8%]
 • Užasna je (1) [4 / 3%]

ZANIMLJIVOSTI

# Zemlja Ukupna ocjena Prosječna ocjena
1. Italija 77/90 8,556
2. Poljska 63/90 7,0
3. Moldova 59/90 6,556
4. Azerbajdžan 46/90 5,111
5. Danska 28/90 3,111

Današnja grupa nije se svidjela Ivani, dok je po četvrti put ove godine najblaža članica bila Marija.

Toplo-hladni odnos s ovom grupom imala je Matea. Naime, u istoj grupi imala je zemlju kojoj je dala Zlatnu kantu (Danska) i zemlju kojoj je dala Zlatni mikrofon (Italija).

Moldovska grupa Zdob şi Zdub postat će prvi predstavnici Moldove koji će na Eurosong otići treći put. Njihovu pjesmu So Lucky ocijenili smo još 2011. u našem projektu, u kojem su osvojili predzadnje, 42. mjesto. Međutim, na Eurosongu 2011. u Düsseldorfu su osvojili 12. mjesto.

YouTube video

Prije tri godine u #rnesc smo ocijenili i Mahmooda s pjesmom Soldi. Za razliku od njegovih moldavskih kolega, Talijan iz Milana je osvojio drugo mjesto, iza pobjednika tadašnjeg izdanja (a kasnije i Eurosonga 2019.) Duncana Laurencea. Međutim, za razliku od ove godine, prije tri godine je imao veću prosječnu ocjenu (9,143), ali komentatore su ispravili čitatelji portala eurosong.hr, koji su ga stavili na prvo mjesto u projektu Vaše najdraže pjesme – Eurosong 2019.

YouTube video

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
0
PODIJELI ČLANAK

Rasprava26

 1. ESC fan — 23. travnja 2022. u 16:14

  Moldavija – Nema se tu šta puno reći. Evrovizijski i zabavno. Proći će u finale. Sviđa mi se ovaj revamp i drago mi je što su ih komentatori relativno dobro ocijenili.

  Poljska – Meni je ovo u totalu omiljena balada ove godine. Moram priznati Ochman mi je pao nekoliko mjesta na listi pa se sada nalazi na 6-om mjestu, ali svakako je da se ne bih bunio ako pobijedi. Produkcija, glas, tekst. Samo još da tu koreografiju sredi i imamo solidnog evrovizijskog pobjednika. A možda do takmičenja Poljska bude i moj sami favorit budemo vidjeli. Nikako mi se ne sviđa što je onako statičan i to mi kvari ugođaj popraćeno refrenom sa dosta loopy strukturom i prijelazima sa strofa na refren.

 2. ESC fan — 23. travnja 2022. u 16:08

  Azerbejdžan – Samo OK i to je to. Sviđaju mi se oni etno momenti, ali sve u svemu bljedunjavo i ni po čemu naročito posebno. Nekako pjesma kao da ide ka nekom vrhuncu i na kraju opet podbaci. Mislim da ovo ne trebamo u finalu.

  Danska – Meni je ovo bilo baš odbojno u početku, ali sada nimalo. Dapače ovo mi je cute effort od strane Danske ove godine i smatram da nam za razliku od Finske priređuje jedan osvježavajući rok momenat sa djevojkama koje znaju da pjevaju sa tekstom pjesme od kojeg fanovi barem ne prave mimove sa morskim psima i štiklama. 😛

  Italija – Zašto ovo da pobijedi pored Irame i Elise??? Kad samo pomislim koliko bi moćno i dostojno zemlje domaćina bilo da Elisa ili Irama predstavljaju Italiju ove godine…Pobijedili isključivo radi popularnosti i šipovanja njih dvojice i radi Mahmooda. Ovo mi je tako nekako ono pridobijanje ženskih tinejdžerki iskreno. Pjesma kao pjesma je dobra, mislim da je čak deveta u mom poretku, ali definitivno nije za pobjedu. Nikako da pjesma dostigne taj neki vrhunac, dosta je mlaka, jedino što je onaj bridge sjajan pa je to izvlači. Ja nisam bio fan Soldi, a Brividi mi se više sviđa.

 3. REIN LOVER — 23. travnja 2022. u 15:55

  Danska je toliko podcijenjena

 4. EscSerbonia — 23. travnja 2022. u 15:42

  AZB….. mojih 5 od 10
  ..jednostavno ovde fali mnogo toga. Mislim da finale ipak nije upitno jer su magovi nastupa. Ako baš podbace možda i ispadnu u pf. U finalu idu desno i podosta niže.

  DAN…mojih 1 od 10

  Nema šta d ase komentariše- Glupost prevelika. Od pobede serviraju idiotske stavri.
  Suguran NQ.

  ITA…mojih 2,5 od 10.
  Mahmud i ova njegova "slatka mala" očajnički uzdišu i šapću 3 minuta na sceni i propagiraju agendu i kvazi vrednote zapdne civilizacije, potunule u popričan haos i očaj. Šta je tu novo ? šta je tu čudno? , pitam.
  Uzgred sama pesma je nadprosečno prosek svih proseka. Biće u top 10 nažalost, negde od 6 mesta naniže. Inače zaslužuju realno od 17 do 20 pozicije.

  MOL…mojih 5,5 od 10
  Da jesu oni svoji i origanalni. Ovo je pesma za vašare i svadbe po Karpatskim vrletima. Ali sve skupa to je tako presirovo i bezveze. Nisam siguran da će biti u finalu a ako se to i desi idu sigurno skoro na začelje.
  …još jedan u nizu dokaza da Hrvati lude za cajkama i narodnjacima, što pokazuje i ovaj RNG.

  POL….mojih 9 od 10

  Ono kad RNG žiri namerno ujebe neku pesmu , jer je realan favorit ove godine.
  Ono…kako možeš dati 59 poena MOL a samo 63 poena POL ili čak 73 poena precenjenoj Litvanki … Kojom to čarolijom i omanđijanošću mozga se postiže ? Kako? Poljska pesma spada u ovoj konkurekciji u red konkurenata za pobedu. Koliko je to realno ? Ni prviše, ni premalo…ali nij isključeno. Ovo je godina kada po nepisanom pravilu pobeđuju balade tj spriji ritam. Nema sumnja o velikom kvalitetu i pesme i vokala kod POL. Žiri bi mogao da ovo stavi na prvo mesto. A publika na 3 ili 4 i eto potencijalne pobede.

  Svakako navijam da pobedi zemlja koja nije pobedila ili je to bilo davno a da ima respektabilnu pesmu. To je svakako Poljska. A za mene i Francuska, iako su tu šanse sasvim realno znatno manje.

 5. Eurovisio Fanatico — 23. travnja 2022. u 14:31

  AZERBAJDŽAN🇦🇿- solidna balada, vrhunski vokal, pitanje hoće li moći to otpjevati. Uglavnom vidjeli smo i boljih ali i gorih pjesama od Azerbajdžana.
  Moja ocjena :7/10. Plasman :18/40
  DANSKA🇩🇰- ova pjesma mi je kao za neki teenager film ili seriju. Dosta smo puta čuli ovako nešto, ok, ali ništa posebno.
  Moja ocjena :5,5/10. Plasman :27/40
  ITALIJA 🇮🇹- pjesma mi je dobra, ali ne znam čemu toliki hype oko nje, vjerojatno zato jer je Italija u pitanju. Ja ovo bi mogao vidjeti u top 10, pobjeda ninu ludilu.
  Moja ocjena :7/10. Plasman :15/40
  MOLDAVIJA 🇲🇩- ovu pjesmu nisam mogao smisliti, ali odjednom se nešto preokrenulo, vrlo poletna pjesma koja te tjera na pokret, siguran sam da ih vidimo u finalu.
  Moja ocjena :6,5/10 Plasman:19/40
  POLJSKA🇵🇱- odlična balada, scenski treba popraviti i u nekim trenucima treba više vokalne kontrole, jer zna zvučat naporno, nadam se da će poljska dijaspora glasat za ovo, ne bi mi smetalo da idemo u Poljsku.
  Moja ocjena :7,5/10. Plasman :4/40

 6. Diavolo — 23. travnja 2022. u 14:30

  AZERBAJDŽAN – ova pjesma nije zaslužila da se objavi zadnja, jednostavno nije taj kapacitet. Zanimljivo počne, na prvo slušanje sam mislio da će biti jedna od jačih balada, ali jednostavno mi nikad nije do kraja sjela Pomalo je i napornjikava, pogotovo u dijelu kad pjeva onu dionicu ˝numb, numb, numb˝, ali i mimo toga je teško probavljujem ili pamtim. Jedina svijetla točka ove pjesme je njegov vokal, a spas za eventualno finale vidim u jako efektnom nastupu koji ova pjesma ipak može ponuditi. (4/10, ocjena 1, TOP:32/40)
  _ _ _ _ _

  DANSKA – dosta zanimljiv smireni početak pjesme da bi kasnije ista eksplodirala. Problem je taj što je ideja u suštini dobra, ali sama izvedba iste jako loša. Da je u pitanju netko sa više karizme, sigurnosti i boljih vokalnih mogućnosti (barem za ovaj žanr) mislim da bi efekt bio onakav kakav je ovdje bio zamišljen. Nažalost, to ovdje nismo dobili. Čak sam na prvu pomislio koji loš pokušaj inače fenomenalne strukture ˝Bohemian Rhapsody˝, ali ove dvije pjesme ne bi nit pod razno trebali stavljati u istu rečenicu. To je zapravo svetogrđe. Ne mogu reći da sam preveliki fan ovakvih sladunjavih punk-rock pjesmica, ali isto tako mogu reći da bi takva pjesma mogla imati prođu da sve ostalo štima. Ovdje to nije slučaj. Moram priznati da su se Danci malo pogubili u ovoj eurovizijskoj priči i to traje sad već par godina, mada me ni inače njihove pjesme nisu previše oduševljavale, tek pokoja. (4/10, ocjena 1, TOP:34/40)
  _ _ _ _ _

  ITALIJA – a sada, dame i gospodo, vrlo moguće pobjednici ovogodišnjeg izdanja. Odmah u startu treba reći kako mi je pjesma odmah na prvo slušanje sjela i da sam tada na Sanremu znao da bi se vrlo lako mogla naći na esc pozornici. Svaki dio pjesme je odličan i ima sjajnu i konzistentnu strukturu. Kad bolje poslušamo audioverziju zapravo je riječ o istom onom gudačkom aranžmanu sa Sanrema i to mi se jako sviđa. Nekako daje taj šarm ranijih razdoblja i to jako cijenim. Onaj uvodni rif sa gitarom i klavirom mi je top i odmah me u startu uvlači u magičnu atmosferu koja vozi od početka, pa do kraja balade. Malo sam ostao zatečen kad sam negdje naletio na verziju bez tog uvodnog dijela i duboko se nadam da izostavljanje tog uvoda nije i official verzija za ESC. O vokalima i njihovim glasovima ne treba trošiti riječi, stvarno su top, no moram reći kako se nadam da u Torinu neće biti onih iskakanja i falševa koje su napravili tokom prve večeri Sanrema jer je taj video ipak ostao kao reprezentativan. Kasnije su ipak bolje zvučali. Ona dionica gdje Blanco malo da gasa sa interpretacijom mi je isto top. Ma sve, sve, zaista. Jako dobra struktura pjesme i mislim da za njih i njihov plasman nema straha. Vjerujem da gore od druge pozicije neće. Možda dogodine konačno i Milano? I'm ready for it! 🙂 (10/10, ocjena 5, TOP:1/40)
  _ _ _ _ _

  MOLDAVIJA – na prvo slušanje sam pomislio kakav je ovo seljakluk koji se može vrtjeti samo na nekim seoskim vašarima pod šatorima dok se sa strane okreću janjci, no sa svakim novim sam vidio da bih se tom šatoru približio čuvši ovu pjesmu. Da, probudilo je seljaka u meni :P. Na stranu ova usporedba, mislim da je ovo prava svatovska pjesma koja bi me odvukla na plesni podij u slučaju da sam u alkoholiziranom stanju. No i bez alkohola bi barem cupkao u mjestu. Baš je tako strukturirana da bih mogao plesati xx kolo, a i njegov način i ritam pjevanja baš dodatno potiče na tresoguz. Malo me razočarala ova rock verzija i uopće mi se ne sviđa toliko kao ova prvotna. Zbog toga su mi potonuli u poretku, ali ne želim usred RN mijenjati poredak, pa je tak kak je (barem za sada). (8/10, ocjena 3, TOP:15/40)
  _ _ _ _ _

  POLJSKA – jedna od boljih balada ove godine. I inače su mi se sviđale esc pjesme koje u sebi sadrže malo opernog dijela, pa što ne bi i ova. On ima stvarno predobar vokal i mišljenja sam da stvarno paše uz ovako ukomponiranu pjesmu. Prednost je što on zvuči isto kao i u audio verziji, pa u Torinu nema straha. Problem kod mene nastaje u pojedinim dijelovima instrumentala gdje mi je taj beat-drop u pozadini malo previše basic i tu je tek eto tako, uopće mi ne doprinosi boljem ugođaju pjesme nego je fokus samo na vokalu. A to nije dobro. Mimo toga, sve mi paše pa ni ocjena neće biti puno niža, inače bi bila petica. (9/10, ocjena 4, TOP:8/40)

 7. Leon_ESC — 23. travnja 2022. u 14:23

  🇩🇰Danska – One su kao bend jako simpatične, no pjesma nije najbolja. Ne vidim ih u finalu.
  🇲🇩Moldova – Oni će vjerojatno u TOP 10 na kraju. Moldova ostaje vjerna sebi i svome MEMEs stilu pjesama. Meni osobno je ipak malo veća seljanja ali OK. Ako prirede jako dobru feštu na torinskoj pozornici mogli bi mi osobno porasti na ljestvici.
  🇮🇹Italija – Potpisujem Andrein i Ivanin komentar. Imaju sreće da talijanski jezik skoro svaku pjesmu učini boljom. No pjesma mi do današnjeg dana nije sjela, ne znam zašto. Za nastup uživo se moraju više potruditi da bi mi se promijenilo mišljenje o pjesmi.
  🇵🇱Poljska – Zaista odlična pjesma (napokn) iz Poljske. Možda najbolja od 1997. usuđujem se reći. Sviđa mi se njegov glas, poruka i ugođaj pjesme. Nadam se da su pripremili neki odličan nastup. Poljska bi mogla napokon dobiti dosta bodova žirija i publike. Nadam se da je ovo početak uspjeha poljske na ESC. JESC im ipak ide bolje od ruke.
  🇦🇿Azerbajdžan – Mislim da mi se sviđa zapravo. Iako pjesmu se trebalo doraditi i neke dijelove pjesme poboljšati da bi pjesma bila jača. Glas pjevača je dobar, Azeri vjerojatno imaju dobar nastup. Iako mi postoji mogućnost da Azerbajdžan ne uspije izboriti finale…

 8. SerhatMajesty — 23. travnja 2022. u 14:18

  Rezime:
  1. Italija 11/40
  2. Moldavija 15/40
  3.Poljska 18/40
  4. Azerbajdžan 29/40
  5. Danska 36/40

  Prosjek: 21,8/40

 9. SerhatMajesty — 23. travnja 2022. u 14:12

  Azerbajdžan – doslovno me kraj samo zaokuplja te refren koji su po meni zaista savršeni, ali nemogu više naći vrlina, ocjena 5.5/10

  Danska – katastrofa na što je ova ugledna zemlja na ESC-u spala….katastrofa, taj prijelaz iz balade u pop punk (ne bih rekao da je to rock) mi je glup i neprirodan, al ajde refren mi je nekako catchy pa se spasila od zadnjeg mjesta, koliko god sam nešto više sklon sličnim žanrovima (rock 'n' roll/rock/punk/metal), jednostavno ne mogu je povisiti, ocjena 2/10, 36/40

  Italija – da da…, pjesma je kvalitetna, pjesma je slušljiva, ali brate ne razumijem toliki hype, meni je u top 15 favorita (ove godine je to tako), ali ne za tako visoka mjesta, ali…ne mogu reći da mi se pjesma, barem nimalo ne sviđa, ima mi takav dobar beat i instrumental, kvaliteta je na iznimno visokom nivou, refren i uvod mi je jako pamtljiv i ja ga osobno volim ali..falsetto mi se čini jako neprirodan za Mahmooda, a za instrumental mi treba duže vremena da se sijetim, volim njegove R&B/hip-hop/rap pjesme, mislim da mu je to prirodan i bolje mu sjedi nego nekakve balade, ocjena 9/10, poredak 11/40

  Moldavija – KIŠINAU-BUKUREŠT, ali mi je revamp smanjio doživljaj pjesme, nekako više prilagođeno za baš te zapadnjake i ostatak, a manje tog balkanskog štiha, nadam se da će zadržati izvornu verziju, Mia and Zdob şi Zdub, slayy, ocjena 4, poredak 15/40
  Poljska – da da,…… Ochman ima predivan glas, napokon kompetitivna pjesma od Poljske itd itd, ali opet ne kužim hajp, mogu čak i za Italiju razumjet , al za ovo zaista ne, sve to stoji kvaliteta produkcije i aražmana, kvalitetna pjesma, divan glas i pjevačke sposobnosti, ali ta pjesma me ne dira, čini mi se dosta jednostavna i nešto što je već prožvakano, i potpisujem Bartola, jedbostavno sam si dao vremena za slušanje, ali nisam i ne mogu probavit tu pjesmu da mi bude favorit, ocjena 8/10, poredak 18/40

 10. Niko bitan — 23. travnja 2022. u 14:08

  Chisinau 2023

 11. LadyOfValyria — 23. travnja 2022. u 13:58

  Danska je pauza za pi pi, a Azerbejdžan ima jako lošu odbijenicu Mel festa.

 12. LadyOfValyria — 23. travnja 2022. u 13:57

  Poljska ima puno bolju baladu od većine balada ove godine i s pravom se mogu nadati dobrom plasmanu. Ali da se razumijemo, ni jedna pjesma nije na razini Arcade. Italija isto ima jednu od boljih balada, tako da je velika šansa za Milano 2023. Moldovu sam hejtala dok se nije oslobodila seljanka u meni i ne izlazi mi iz glave 😂

 13. Piceza — 23. travnja 2022. u 13:51

  MOLDOVA 10/10 about to end all your faves
  Hold me closer & Brividi could never

 14. Niko bitan — 23. travnja 2022. u 13:33

  Azerbejdžan: Ova pesma me vređa. Bukvalno vređa. Poslednji put kada me je pesma toliko uvredila je bila ona piš pauza iz Francuske 2020. Toliko dugo su čekali da objave pesmu. Razlog? Da vide šta su ostali poslali da bi mogli prilagoditi pesmu. Ovo je najgeneričnija balada koju sam ikada čuo na Eurosongu, a izbor je velik. Toliko souless, toliko fabricated, bez trunke originalnosti, toliko je prazna. Ničega nema ovde, apsolutno ničega. Tekst kao da je Google prevodilac pisao. Pevač kao da ni da ne zna o čemu peva, dali su mu pesmu i rekli da je peva. Ni molekul emocija. To je ova pesma, molekul ničega. Azerbejdžan svake godine počinje sve više i više da me nervira. I to što Eurosong koriste kao propagandu im ne pomaže. Iz sveg srca se nadam da će propustiti finale ove godine, ali nažalost ne verujem da će se to desiti. Ocena: 1

  Danska: Najobičnija rock pesma. Ništa više ništa manje. Dosta safe i ne originalno. Barem devojke imaju karizme i dobre vokale. Ocena: 2

  Italija: Grower ali i dalje ne shvatam hype oko pesme. Blancov rep deo mi se ne sviđa, njihove glasovi mi uopšte ne idu zajedno i sama pesma mi je prenaporna. Siguran sam de će Italija prekinuti prokletstvo zemlje domaćina i završiti u Top 10 ali meni ovo nije nikako pobednik. Ocena: 3

  Moldavija: Ovaj review posvećujem @Piceza. Ovo je pesma koju možete samo od Moldavija da očekujete. Niko drugi ovo neće poslati. Zato su mi i toliko dragi. Uvek računaj na njih da dovedu zabavu na Eurosong i postanu Meme! Pesma mi daje jak kolo vibe, a kao neko ko živi u porodici folkloraša, takvu muziku moram da slušam i da mi se ne sviđa. 😂 Verujem da lako ulaze u finale, mi Balkanci ćemo ovo pojesti, a i Moldavija uvek servira sa stagingom. Ocena: 4

  Poljska: Najbolja muška balada ove godine. Po mom mišljenju naravno. Ochamanovi vokali su neverovatni, jedni od najboljih ove godine, tekst i poruka pesme su veoma dobar i dirljiv, o depresiji i anxiety, veoma relatable. Smeta mi malo refren, nedostaje mi neki boom, čekaš da se nešto desi a, na kraju ništa. Još nešto, fali emocije u pesmi. Đabe sve to Krystian dobro odpeva kada ne osetiš emociju. Takođe, njegov stage presence je ravan Rafalovoj karizmi, prošle godine, jedna velika 0. Ponovo, đabe ti sve kad izgledaš kao statua dok pevaš. Nadam se da će poraditi na tome do Maja, voleo bi da vidim Poljsku nazad u Top 10! Ocena: 4

 15. SwedenEurovisionFan — 23. travnja 2022. u 13:31

  Kratak rezime:
  15. Danska (ocjena 4)
  19. Poljska (ocjena 3)
  24. Azerbajdžan (ocjena 2)
  33. Italija (ocjena 1)
  39. Moldavija (ocjena 1 – Zlatna kanta)

 16. Tom Pilibi — 23. travnja 2022. u 13:31

  Uf, dobro je, već sam se prepao da će na kraju Moldavija imati veći ukupni zbroj bodova od Poljske. Još mogu shvatiti da moldavska pjesma može biti fora zapadnjacima i zvučati im kao neka vrsta dobrodošlog osvježenja, ali nama na Balkanu koji smo na kafanske pjesme tog tipa već navikli i u nekim drugim okolnostima ih najčešće zaobilazimo u širokom luku…..

 17. SwedenEurovisionFan — 23. travnja 2022. u 13:31

  AZERBAJDŽAN – Zanimljiv vokal, lijepa i umirujuća balada, koja bi trebala završiti visoko kod žirija. No, moram priznati da sam više očekivao od Azerbajdžanaca ove godine, iako vjerujem da će se plasirati u finale.
  Ocjena: 2. Moj osobni poredak: 24/40.

  DANSKA – Prvi dio pjesme me u potpunosti kupio, predivna balada zanimljivog vokala pjevačice. Lijepa atmosfera dok ona svira klavir, zbilja predivan tekst i orkestar koji daje dodatnu čar pjesmi. U drugom dijelu dolazi do tog prizvuka rocka s daškom 80-ih što mi je malo spustilo pjesmu, no i taj dio je dovoljno zarazan i catchy. Pjesma nije otišla u neki ekstremni rock što mi je vrlo drago, a svidjela mi se i ona pirotehnika. Nalazi mi se ovako visoko u poretku uvelike zbog prvog dijela pjesme. Danci me rijetko kad razočaraju, nisu ni ove godine!
  Ocjena: 4. Moj osobni poredak: 15/40.

  ITALIJA – Nikad nisam bio fan Mahmoodovog glasa, smatram ga vrlo nazalnim, iritantnim i odbojnim. Blanco ima korektan vokal, no kod njega me smeta to što ima nekih dijelova pjesme u kojima samo nabraja umjesto da priča. I odjeća mu je horor. Pjesma gay tematike, dva muškarca koji pjevaju o tome u Italiji, zemlji koja je bila poprilično protiv toga do prije nekoliko godina. Onda još ona gay propaganda kad su se slikali goli, sve samo kako bi skrenuli pozornost na sebe a ne na pjesmu koja je tako dosadna, bland, ravna, bez ikakvog vrhunca, key change ili bilo čega. Prava pravcata dosada. Ni scenski nastup im nije ništa posebno, samo se miču lijevo – desno i pjevaju jedan drugome.
  Ocjena: 1. Moj osobni poredak: 33/40.

  MOLDAVIJA – Cajka najgore vrste. Horor, užas, nema tih riječi kojima se može opisati ova grozota od nazovi pjesme.
  Ocjena: 1. Moj osobni poredak: 39/40 = Zlatna kanta!

  POLJSKA – Primjer balade koja je napravljena onako šablonski, da pokupi simpatije publike i glasove žirija te pokuša ući u Top10 finala. Nažalost, nisam nimalo oduševljen ovom izvedbom otpjevanom bez imalo emocije, a scenski nastup na nacionalnom finalu bio je potpuni promašaj. Daria je trebala pobijediti i Poljska bi mi s lakoćom bila u Top3, no eto. Čak je i melodija ravna i pjesma postane potpuno predvidljiva i dosadna već nakon 90 sekundi. Ono što se ipak mora pohvaliti je njegov izvanredan glas koji podiže pjesmu na neku višu razinu. Nakon prošlogodišnjeg promašaja Poljaci se vraćaju u finale.
  Ocjena: 3. Moj osobni poredak: 19/40.

 18. loreeneuphoria — 23. travnja 2022. u 13:10

  ITALIJA- ispravak ne big 5, nego domaće države od 2016.😅

 19. loreeneuphoria — 23. travnja 2022. u 13:09

  AZERBEJDŽAN- mislim da je jedna od podcjenjenijih ove godine. Doduše fali joj malo dinamike. S obzirom da znamo da će scenski napraviti odličan, mislim da će lako u finale ući, a tamo mogu biti bilo gdje osim u top 5 ili bottom 5. 7/10; 14/40
  DANSKA- pjesma mi je throwback za neku završnu pjesmu finala neke serije. Nije mi ništa specijalno da me prodrma, ali nije ni katastrofa. Ipak mislim da ispadaju. Kada će se Danska vratiti na pravi put? 5/10; 29/40
  ITALIJA- ovo je top 5. Meni jedino pitanje koliko Italija žarko želi pobjedu da slučajno ne pokušaju sabotirati svoj nastup. Pjesma je emotivna, glasovi dobri i to će biti najbokji plasman big 5 još od 2016. 8.5/10; 2/40
  MOLDAVIJA- prvo mi je bilo očaj pa mi je narasla, a sad mi je opet u fazi spuštanja na ljestvici. Nisam oduševljen, ali ovo lako ulazi u finale, a i u top 10 televotinga. 4.5/10; 32/40
  POLJSKA- pjesma mi je jako dobra. On može fantastično live pjevati, ali mislim da ima problema kako da prenese emociju da ljudi glasaju za njega. Ako se poljska dijaspora uključi i žiri ovo dovoljno podrži, mislim da lako ulaze u top 10. Finale bi trebalo biti neupitno. 7.5/10; 11/40

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?