#rnesc2024: Neda Ukraden i loš prijevod – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

#rnesc2024: Neda Ukraden i loš prijevod

  12 min za čitanje   4 komentara

Nastavljamo dalje s potragom za najboljom pjesmom ovogodišnjeg Eurosonga drugim dijelom “razmišljanja naglas”. Tko se najviše istaknuo u današnjem dijelu, a tko je razočarao, otkrijte u nastavku.

Ujedno vas pozivamo da nam se pridružite u komentiranju u komentarima ispod, te u rješavanju anketa.


ALBANIJA

YouTube video

Faruk: Potpuno nepotrebno prevođenje na engleski lišilo je ovu pjesmu posljednje stvari koja joj je davala posebnost, a to je emocija. Ovako je sve samo jedna prosječna pjesmica sa gomiletinom fraza koje se ponavljaju u svakoj pjesmi o jakoj ženi kakvih na svakom Eurosongu imamo barem dvije-tri. Ne pomaže ni ova promjena ritma na kraju, da budemo iskreni. Šteta.

Ocjena: 4/10

Filip: Imao sam velika očekivanja od revampa jer mi se pjesma sviđa u originalnoj verziji. Nažalost, ista se s novom verzijom dosta razvodnila te iako mi je ugodna za slušanje, ne smatram da će se boriti za visoki rezultat u Švedskoj. Nije ovo loše, ali dobivam dojam kako se Besa sa svojim timom pogubila između previše različitih želja i vizija.

Ocjena: 4/10

Josip: Titan je zanimljiva pjesma zarazne melodije praćena dobrim vokalom Bese Kokëdhima. Tekst donosi snagu i otpornost, stvarajući inspirativnu atmosferu. Ukupno, Titan je dobro uravnotežena pjesma koja će vam probuditi osjećaj samopouzdanja i motivacije, ali ćete ju i brzo nakon što završi zaboraviti. Smatram da su Besa i njen tim napravili grešku onog trenutka kad su odlučili prevesti pjesmu na engleski.

Ocjena: 5/10

Mariana: Sve ono što je ova pjesma imala na albanskom jeziku je izgubila prijevodom na engleski. Dead slot u polufinalu im ne daje puno šanse za prolazak, iako su se godinama kvalificirali unatoč tome mislim da će ih sreća izdati ove godine.

Ocjena: 4/10

Matea: Pjesma je solidna ali puno mi je draža albanska verzija jer na materinjem jeziku zadržava neku misteriju. Prijevod teksta mi je suviše klišej i nadala sam se puno boljem revampu. Nemam neka očekivanja glede prolaska u finale.

Ocjena: 5/10

Nikolina: Nova verzija izgubila je čar koju je pjesmi dodavao albanski jezik. Ovako mi je samo prosječna, kao svaka druga pjesma koja se čuje na radiju, dobra za slušanje onako usput, ali nedovoljno upečatljivo da bih si ju puštala iz gušta. Ajde, refren malo pojača priču, ali fali mi autentičnosti koju su imali zadnje dvije, tri godine.

Ocjena: 6/10

UKUPNA OCJENA: 28/60

PROSJEČNA OCJENA: 4,667

anketa 2108

Albanija 2024.

Ukupno glasova: 180

 • Ne sviđa mi se (2) [67 / 37%]
 • OK je (3) [53 / 29%]
 • Dobra je (4) [24 / 13%]
 • Užasna je (1) [20 / 11%]
 • Jako mi se sviđa (5) [16 / 9%]

AUSTRALIJA

YouTube video

Faruk: Njih su zazivali na Eurosong kao kišu u pustinji da bismo dobili jednu osrednju pjesmu koja u prvoj minuti pokaže sve što ima, pa vam u preostale dvije ostaje samo da „odslušate“ do kraja. Meni je ovo samo ok. Pjesma kojoj se neću vraćati, barem ne svojom voljom. Ali, Australija je prolazila i s daleko, daleko lošijim pokušajima.

Ocjena: 5/10

Filip: Možda je do mene koji sam 2019. navijao da Electric Fields otputuju na Eurosong, ali mislim da fanovi ove godine nepravedno podcjenjuju Australce. Ovaj paket možda nije toliko instantan kao već spomenuta uzdanica s Australia Decides, no svakako mi je bolja nego njihova prošlogodišnja eurovizijska. Ako je ta dospjela na visoko deveto mjesto, možda se ova kroz iglene uši provuče u finale.

Ocjena: 7/10

Josip: Smatram da Australija već drugu godinu zaredom ima problem s izborom pjesama. Prošle godine su interno izabrali grupu Voyager koja je na Eurosong poslana sa slabijom pjesmom nego što su imali na nacionalnom izboru, a ista priča se ponavlja i ove godine samo u lošijem obliku. Electric Fields su trebali na Eurosong ići s pjesmom 2000 and Whatever, ali eto nažalost nisu. Ovogodišnja pjesma je jednostavno nedojmljiva i ispari iste sekunde kad završi.

Ocjena: 2/10

Mariana: Glasam da se Australiji zabrani sudjelovanje ako nastave slati polugotove proizvode samo da bi nešto poslali, ne treba nam još jedna Njemačka ili UK na natjecanju. Sve odiše totalnom jeftinoćom, od pjesme do spota, vizuala ili što god ono je. Australija, it’s a no from me.

Ocjena: 2/10

Matea: Pjesme s kojima se Australija predstavlja unazad par godina su poprilično pale kvalitetom. Još uvijek čekam pjesmu poput Sound Of Silence iz 2016. godine kojom mogu konkurirati za pobjedu. One Milkali (One Blood) je korektna pjesma, ali nema ništa specifično čime se može nametnuti u konkurenciji. Nadam se da će nastup uživo popraviti dojam i dati realne šanse za prolazak u finale.

Ocjena: 5/10

Nikolina: Korektno, ali ipak možda malo preradiofonično. Očekivala sam neki autentičniji štih kada se počelo šuškati da će Eletric Fields predstavljati Australiju. Nakon druge minute počnem uživati u pjesmi i osjetim neku emociju, ali nedovoljno da bi ocjena bila veća od prosječne.

Ocjena: 6/10

UKUPNA OCJENA: 27/60

PROSJEČNA OCJENA: 4,5

anketa 2109

Australija 2024.

Ukupno glasova: 169

 • Užasna je (1) [67 / 40%]
 • Ne sviđa mi se (2) [58 / 34%]
 • OK je (3) [29 / 17%]
 • Dobra je (4) [12 / 7%]
 • Jako mi se sviđa (5) [3 / 2%]

AZERBAJDŽAN

YouTube video

Faruk: Koliko god se pokušavao „otjerati“ od ovog poprilično očekivanog pokušaja, od ovog izlomljenog engleskog, ovaj dašak etna u strofi koji se u refrenu „otvori“ u ljepoti istočnog melosa me drži do kraja ove pjesme. Azerbajdžan je dobar u ovakvim pjesmama i koliko god trenutno bili u nemilosti fanova, želim im lijevu stranu tablice.

Ocjena: 7/10

Filip: Je li moguće da se Azerbajdžan, nakon svih ovih godina, napokon prestaje sramiti vlastitog jezika? Izgleda da čak i najtvrdoglaviji đaci lekciju nauče prije ili kasnije. Šalu na stranu, osobno sam oduševljen spojem electro popa i mughama, zbog čega ova skladba koherentno teče. Zato Azerima želim (barem) povratak u veliko finale, a možda čak i neki zapaženiji plasman!

Ocjena: 8/10

Josip: Fahree i Ilkin Dovlatov zajedno donose zanimljivu pjesmu pod nazivom Özünlə apar. Pjesma se ističe po ritmičnom beatu i upečatljivim vokalima koji se savršeno poklapaju. Napokon smo dočekali da Azerbajdžan pošalje pjesmu s barem malo azerbajdžanskog jezika i kulture koju su napisali Azerbajdžanci. Sve u svemu jako dobro.

Ocjena: 5/10

Mariana: Ja sam dugo vremena veliki kritičar Azerbajdžana (koji je u većini esc uzdanica zvučao kao razvodnjena verzija švedske pjesme). Ove godine sam jednostavno ODUŠEVLJENA svime što nam ova pjesma daje, a daje nam dašak njih i njihove kulture što je nedostajalo godinama unazad. Jedino mi je žao što cijela nije na azerbajdžanskom, ali ne mogu biti pohlepna.

Ocjena: 9/10

Matea: Još jedno ugodno ovogodišnje iznenađenje. Stvarno mi je drago da su ponovno odlučili biti dosljedni svojoj kulturi. Spoj engleskog i materinjeg jezika je idealan i pjesma zaista ima posebnu energiju. Uvijek mi se sviđao taj istočnjački zvuk u pjesmama i to je nešto što uvijek osvaja publiku jer nemamo priliku često čuti takve pjesme. Nadam se da će proći u finale jer pjesma to stvarno zaslužuje.

Ocjena: 7/10

Nikolina: Neopisivo me oduševila činjenica da Azerbajdžan napokon ima pjesmu u kojemu pjevaju na svojemu jeziku puno više od tek nekoliko riječi. Etno upakiran s popom na način koji mi savršeno sjeda, baš taman sve s mjerom – ničeg previše, ničeg premalo. Već samo Fahreejev glas i način pjevanja su mi izvrsni, a Ilkinovi dijelovi višnja su na vrhu torte. Dovoljno pop i pamtljivo, dovoljno etno i autentično i bez zalaženja u nešto što mogu svaki dan čuti na radiju.

Ocjena: 9/10

UKUPNA OCJENA: 45/60

PROSJEČNA OCJENA: 7,5

anketa 2110

Azerbajdžan 2024.

Ukupno glasova: 166

 • OK je (3) [54 / 33%]
 • Dobra je (4) [52 / 31%]
 • Jako mi se sviđa (5) [34 / 20%]
 • Ne sviđa mi se (2) [21 / 13%]
 • Užasna je (1) [5 / 3%]

BELGIJA

YouTube video

Faruk: Iz nekog, ni meni baš do kraja objašnjivog razloga meni je ovo favorit  za pobjedu na ovogodišnjem Eurosongu. Od prvog slušanja sam „pao“ na neku klasičnu, jednostavnu ljepotu kakve je sve manje u muzici oko nas. Ovdje je sve vrlo jednostavno, niko ne urla, ne reda, nema čudesa i vratolomija. Samo odlična pjesma, fenomenalan glas i, nadam se, isti takav nastup. Znam da neće pobijediti na Eurosongu, ali najmanje što mogu učiniti za ovu umjetnost je nagraditi je, barem u ovom projektu.

Ocjena: 12/10

Filip: Kako opisati ovogodišnju belgijsku uzdanicu nego: „pjesma za dušu, koja me nije osvojila na prvo slušanje“. No, to nije toliko ni bitno ako Mustii u svoje tri minute cijelom svijetu pokaže koliko je talentiran performer. Nakon dvije godine tapkanja u mraku, za mene se Belgija ponovno vraća na prave staze zbog čega im priželjkujem jako dobar plasman!

Ocjena: 10/10

Josip: Odlična pjesma, super atmosfera, kvalitetna pjesma, što više reći nego bravo Belgija, ovako se radi kvalitetna pjesma i izvedba i sama selekcija predstavnika.

Ocjena: 9/10

Mariana: Pjesma koja ima vibe Bond pjesme, produkcijski bez mane, no do “bridge” dijela pjesme je pomalo dosadnjikava. Dio Before the Party is Over dolazi nekako prekasno i ostaje nedorečen. Ipak kao takvu vidim je kao mamac žirija, no nažalost ne toliko i publike.

Ocjena: 7/10

Matea: Pjesma koja osvaja na prvu, jedan od mojih favorita za pobjedu. Kad sam prvotno vidjela naslov pjesme, očekivala sam dance pjesmu, a na kraju smo dobili prelijepu baladu. Pjesma se polagano razvija, gradira do tog vrhunca koji ne može nikog ostaviti ravnodušnim. Jedina zamjerka koju imam je taj ponavljajući dio stiha Before the party is over koji se ponavlja čak osam puta. Također, ne znam što očekivati u izvedbi uživo jer ova pjesma istovremeno traži određeni artistički performans kao i snažnu vokalnu izvedbu. Ako se sve savršeno poklopi, ovo je u Top 3 po žiriju a možda i u ukupnom poretku.

Ocjena: 9/10

Nikolina: Zadnja minuta ima mi baš neku navijačku atmosferu, zvuči mi kao pjesma koja bi bez problema mogla biti himna nekog velikog sportskog natjecanja, ali na najbolji mogući način – repetitivno, ali moćno i baš ponese. Prvi dio mi je nešto slabiji i malo čak i u neskladu s drugim. Da ocjenjujem samo zadnju minutu, vjerojatno bi bila i desetka, ovako ipak moram dati manje.

Ocjena: 7/10

UKUPNA OCJENA: 54/60

PROSJEČNA OCJENA: 9,0

anketa 2111

Belgija 2024.

Ukupno glasova: 177

 • Jako mi se sviđa (5) [74 / 42%]
 • Dobra je (4) [61 / 34%]
 • OK je (3) [27 / 15%]
 • Ne sviđa mi se (2) [9 / 5%]
 • Užasna je (1) [6 / 3%]

ŠPANJOLSKA

YouTube video

Faruk: Vjerovatno nisam jedini kojoj pjesma zvuči kao soundtrack za popularnu španjolsku seriju Elite. Ima neku čudnu dozu seksipila koji se proteže kroz melodiji i sam vokal, a koja ovu pjesmu, ma koliko izgledala obično i prosječno isprva, čini posebnom. Dodamo li tome dobar nastup i tko zna – možda Španjolci i izbjegnu samo dno tablice.

Ocjena: 6/10

Filip: Pjesme s Benidorm Festa izašle su u javnost među prvima ove sezone, te iako mi je Zorra tada gotovo pa stalno bila u glavi, moram priznati kako mi se izgubila u cijeloj ovogodišnjoj konkurenciji. S obzirom da inače volim poslušati synth pop, ponekad u slušanju uživam, a nekad pjesma „prođe“ pored mene kao da ju uopće nisam ni slušao.

Ocjena: 4/10

Josip: Španjolska nam ponovno servira vrhunsku pjesmu na koju će rijetko tko ostati imun. Energija pjesme, karizma pjevačice i sama poruka pjesme su definitivno dobitna kombinacija.

Ocjena: 9/10

Mariana: “Grandmas gone wild” španjolske Nede Ukraden. Još uvijek nisam sigurna je li mi se sviđa jer mi je dobro ili mi se sviđa jer mi je komedija. Možda se odlučim do finala 11. svibnja.

Ocjena: 6/10

Matea: Pjesma je fora i mislim da će napraviti dobar show u Švedskoj. Mislim da Zorra može biti ugodno iznenađenje natjecanja i završiti u top 10 obzirom da ima veliku podršku fanova diljem Europe.

Ocjena: 6/10

Nikolina: Pokušavam ne voljeti ovu pjesmu jer objektivno znam da je daleko od onog što inače preferiram, ali mi baš i ne ide. Pjevno je, zarazno, ima tu neku atmosferu koja mi sve više paše i možda ju ne puštam često samoinicijativno, ali preskočila ju još nikad nisam.

Ocjena: 7/10

UKUPNA OCJENA: 38/60

PROSJEČNA OCJENA: 6,333

anketa 2112

Španjolska 2024.

Ukupno glasova: 170

 • Jako mi se sviđa (5) [58 / 34%]
 • OK je (3) [39 / 23%]
 • Ne sviđa mi se (2) [27 / 16%]
 • Dobra je (4) [24 / 14%]
 • Užasna je (1) [22 / 13%]

ZANIMLJIVOSTI

# Zemlja Ukupna ocjena Prosječna ocjena
1. Belgija 54/60 9,0
2. Azerbajdžan 45/60 7,5
3. Španjolska 38/60 6,333
4. Albanija 28/60 4,667
5. Australija 27/60 4,5

Pao je prvi Zlatni mikrofon! Našeg Faruka je toliko oduševila belgijska pjesma da je odlučio aktivirati opciju davanja 12 bodova.

Isto tako, Before The Party is Over je dobila i prvu ovogodišnju desetku (Filip).

Najblaža komentatorica danas bila je Nikolina (35), a najstroža Mariana (28).

U zadnjih deset godina, Albanija je sedam puta odlučila poslati englesku verziju svoje pjesme na Eurosong. Jednom njihova pjesma nije ni vidjela Eurosong zbog otkazivanja (2020.), jednom su poslali pjesmu koja nije pobijedila na njihovom izboru, ali je prošla u finale (2015.), dok su čak četiri puta ispali (2014., 2016., 2017. i 2022.). Kako će proći sedma albanska pjesma na engleskom jeziku od 2014., saznat ćemo u svibnju.

YouTube video

Özünlə apar je prva azerbajdžanska pjesma-predstavnica u kojoj dominira azerbajdžanski jezik nad engleskim. Zanimljivo, prva pjesma s frazom na azerbajdžanskom jeziku bila je bugarska Love Unlimited (Sofi Marinova, 2012.).

YouTube video

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
8
PODIJELI ČLANAK

Rasprava4

 1. ESC fan — 24. travnja 2024. u 03:49

  Albanija – Albanska verzija mi je definitivno bolja, ali ni ovo mi sada nije toliko loše. Besa ima harizmu i dobar vokal. Revamp jeste pjesmu učinio slabijom, ali kome se ne sviđa sama melodija pjesme svakako mu se ne bi svidjelo.

  Australija – Sviđa mi se! Na prvu zvuči generično i bezlično, ali onda kasnije nakon nekoliko slušanja doživiš pjesmu kako treba. Pozitivno, vedro i lijep miks engleskog i aboridžanskog jezika. Mislim da je ovo dark horse godine i da će na kraju završiti u TOP 10.

  Azerbejdžan – Pozdravljam konačno uključivanje konkretnog azerbejdžanskog u pjesme! Isprva mi se pjesma baš svidjela, ali onda mi je totalno pala u zaborav i više je nikad nisam slušao. Engleski nepotreban, ali dopada mi se atmosfera pjesme i mislim da je solidan paket.

  Belgija – Meni je ovo razočarenje. Dobra je produkcija i lijep je tekst, ali pjesma jednostavno ne radi ništa do tog zadnjeg dijela. Previše vremena je potrebno da se desi to nešto. Ne doživljavam pjesmu. S obzirom na njegove klimave vokale mislim da je neprolazak u finale vrlo moguć.

  Španija – Pa meni je ovo guilty pleasure. Pamtljivo i zarazno, vrti mi se na YT Music/Spotify stalno. Sigurno je bolje nego ono što su slali tokom flop ere, ali nisam baš siguran kako će proći na Eurosongu i ne mogu se oteti dojmu da je bilo mnogo jačih pjesama na nacionalnom izboru.

 2. Diavolo — 24. travnja 2024. u 00:24

  ALBANIJA – meni je pjesma niš posebno, ni ova ni ona originalna verzija. Malo mi onaj rep fio baca na onu Latvijku Samanta Tinu ili kak se već zvala, pa mislim da će i polučili sličan rezultat. Mislim, ženska ima super vokal ali pjesma jednostavno ne funkcionira, barem ne u ovom natjecateljskom duhu kakav je ESC. (3,5/10, ocjena 1; 33./37)
  _ _ _ _
  AUSTRALIJA – puno lošije od onomadne “2000 and whatever”. Baš šteta s obzirom da su sad dobili priliku nakon što su odabrani interno. Mogli su nešto bolje spremiti. Meni se niš tu ne sviđa, em su došli sa lošijom pjesmom, em mi ne djeluju entuzijastično s obzirom da su na službeni kanal poslali lyrics video. Stvarno premalo efforta da bi trebali biti s ičim nagrađeni. (4,5/10, ocjena 1; 31./37)
  _ _ _ _
  AZERBAJDŽAN – meni je ovo ugodno za slušati i sve mi uglavnom štima. Nije pretenciozna, nije nametljiva, sasvim je pristojna. Sviđaju mi se etno momenti u instrumentalu, ali i u vokalu ovog drugog pjevača. Da sam slučajni slušaoc a radiju i ak bi spiker rekao da je pjesma s esca, znao bi o kojoj je državo riječ. Ili bi barem dvojio između Turske i Azera. Spot mi je ok, ali ne vidim poantu onog iza za običnim stolom i laptopom na njemu. Nisu ništa bolje mogli smisliti? Ili barem zamaskirati s nečim da ne izgleda tak jeftino? (8/10, ocjena 3; 15./37)
  _ _ _ _
  BELGIJA – najbolja pjesma među do sad recenziranim, definitvno. Baš je po mom guštu i vidim ju čak i među najužim kandidatima za pobjedu. Baš mi u ovoj studijskoj verziji ima winner vibe. Nažalost, samo u studijskoj jer sam vidio da i nije baš briljirao uživo. Šteta. Pjesma baš “duva” kako je dobra, baš mi daje neku dobru i moćnu energiju dok ju slušam. Bit će interesantno vidjeti što će nam vizualno pripremiti jer kao i vokalno, to može biti ili top ili flop. No zadržimo se zasad na službenom videospotu. (10/10, ocjena 5; 3./37)
  _ _ _ _
  ŠPANJOLSKA – pošto jezik ne razumijem ne mogu suditi lyricse usporedo s glazbom i onim što čujem. Ali čujem vokale koje mi osobno ne pašu, ako se to uopće može nazvati vokalom? Nastup je malo degutantan sa onim polugolim plesačima. Od svega mi se najviše sviđa instrumental, baš me vozi taj retro synth zvuk. I samo zbog njega ocjena takva kakva je. (5,5/10, ocjena 2; 29./37)

 3. imperator — 23. travnja 2024. u 18:26

  ALBANIJA
  Klasična Albanija.. Ženski vokal, balada, bolja albanska verzija, lošija engleska verzija.. Sve se mijenja, samo ne Albanija na EUROSONGU (doduše, prošle godine bila je i ona familija s krizme, onako samo da malo promiješaju ustajali grah) .. 5/10

  AUSTRALIJA
  EBU beba ide dalje, samo ju sve manje i manje ljudi doživljava.. Možda je vrijeme da dožive pravi fijasko pa da konačno odluče – Stay, wake up or go home 3/10

  AZERBAJDŽAN
  Nisam poznavatelj razlika između azerskog i turskog, al neka se ne uvrijedi nijedan Azer (valjda ima koji) ako ovo čita, ali ovo smatram visokokvalitetnom turskom robom.. Kad već godinama nema Turske, bilo je vrijeme da taj orijentalni prizvuk ponovno vidimo na sceni samo pod drugom zastavom.. Guilty pleasure 8/10
  —-
  BELGIJA
  Kad bih se kladio na koju bi zemlju žiri mogao okinuti bila bi to ova.. Kvalitet vrišti iz nje.. Meni osobno je pomalo repetivna, a potencijalno i ostalim bezjacima zbog čega ju vidim kao jednu od država s većom (no ne i najvećom) razlikom između žirija i publike.. 6/10

  ŠPANJOLSKA
  San Marino s iberskog poluotoka.. Čudan stil koji te mami da čekaš kraj koji kad dođe, kažeš OK, What a hell.. No nekako ti se ne da ponovno ju pustiti, ali kad nabasaš na nju kao ja sad, rado stisneš play.. Čudnije i od travnja 2024. 🤨 6/10
  —-
  1. TUR.. Pardon AZERBAJDŽAN 8/10
  2. BELGIJA 6/10
  3. ŠPANJOLSKA 6/10
  4. ALBANIJA 5/10
  5. AUSTRALIJA 3/10

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?