#rnesc2024: O različitim načinima povratka – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

#rnesc2024: O različitim načinima povratka

  10 min za čitanje   5 komentara

Započinjemo s prvom grupom komentiranja pjesama ovogodišnjeg natjecanja. Projekt otvaramo s većinski mediteranskom grupom, a tko se najviše istaknuo u prvom dijelu, otkrijte u nastavku.

Ujedno vas pozivamo da nam se pridružite u komentiranju u komentarima ispod, te u rješavanju anketa.


CIPAR

YouTube video

Faruk: Cipar je „last man standing“ koji pokušava s ovim vrcavim pjesmuljcima kakvih je nekad bilo, što bi se reklo, na pasija preskakala. Moram priznati da u moru pretencioznih stvari koje poprilično iscrpe čovjeka svojim „skrivenim“ filozofijama i misterijama, dobro dođe i nešto što bez ikakve mudrosti služi da se razdrmaju kukovi.

Ocjena: 6/10

Filip: Jedan od većih plot twistova prilikom preslušavanja pjesama za ovo ocjenjivanje dogodio mi se, ni više ni manje, nego sa Ciprom. Naime, premijera ovoga singla nije me nimalo oduševila, zbog čega Liar zapravo nisam ni odslušao do kraja. Dok mi je prvotni dojam zvučao kao da je netko previše tabova ostavio upaljenima prilikom miksanja glazbe, sada mi sve djeluje koherentno. Upravo zato Siliji ide odlična ocjena.

Ocjena: 5/10

Josip: Mlako i neuvjerljivo. Jednostavno ova pjesma dođe i prođe bez da ostane u pamćenju.

Ocjena: 5/10

Mariana: Još koji put i umjesto Cipar možemo napisati Australija ako nastave “outsourcati” australske pjevače/ice ciparskih korijena. Girl bop koji je ne “bopira” dovoljno je solidan pokušaj ali u moru up tempo pjesama mislim da se neće posebno istaknuti. Finale je sigurno no tamo ne očekujem neki vrhunski rezultat, vjerovatno neka zlatna sredina.

Ocjena: 6/10

Matea: Super pop pjesma, baš po mojem ukusu. Drago mi je da će otvoriti prvo polufinale, očekujem energičan nastup i nadam se lagan prolazak u finale.

Ocjena: 8/10

Nikolina: Ciprani se vraćaju na stare staze dobro uhodane recepture: ženski plesni pop koji zapravo često i zvuči slično, ali zašto mijenjati ono što je dobro prolazilo i davalo dobre rezultate? Refren mi je jači dio pjesme, strofe mi ne sjedaju baš, ali sve u svemu neloš paket, barem objektivno gledano, moj subjektivni dojam je drugi par rukava. Vjerujem u to da će Silia dati sve od sebe na pozornici i mladenačkom energijom i ambicijom sve podići na još viši nivo.

Ocjena: 5/10

UKUPNA OCJENA: 35/60

PROSJEČNA OCJENA: 5,833

anketa 2103

Cipar 2024.

Ukupno glasova: 220

 • OK je (3) [112 / 51%]
 • Ne sviđa mi se (2) [42 / 19%]
 • Dobra je (4) [35 / 16%]
 • Jako mi se sviđa (5) [22 / 10%]
 • Užasna je (1) [9 / 4%]

GRČKA

YouTube video

Faruk: Grčka se vratila onom u čemu su najbolji – serviranju svojih autentičnih zvukova koje Europa dokazana voli. Ovo je banger, pjesma koja vas čak i dok sjedite, dok se vozite ili radite, tjera na pokret glavom, rukom, nogom… Istovremeno, pjesma koja nije jeftina reciklaža etno-pop poskočica već jedan kvalitetan proizvod s glavom i repom.

Ocjena: 9/10

Filip: Hmm, podupirem eksperimentiranje i cijenim autentičnost koju nam Grci ove godine donose, no moram priznati da su dosad sa mnom kliknuli samo dijelovi pjesme, dok skladba u njenoj cijelosti baš i nije. Zanimljiv je ovo paket bez daljnjega, zbog čega se nadam da Marinu neće zadesiti sudbina Blance Palome, koja je od moje malenkosti u RN-u zaslužila jednaku ocjenu.

Ocjena: 7/10

Josip: Napokon se Grčka vratila onome što većina očekuje od Grčke – vesela pjesma s etno motivima u jako modernom aranžmanu, ali s jakom dozom grčke kulture. BRAVO!

Ocjena: 9/10

Mariana: Ovo je jedna od onih stvari koja mi ja na prvu bila odlična ali svakim drugim slušanjem bila sve lošija i lošija. Drago mi je da se Grčka grčkerizira i daje nam onaj zvuk koji ih i identificira no malo mi ide u preveliku repetitivnost i to mi ubije pjesmu. Znam da sam unpopular opinion no nekad mora netko preuzeti i tu titulu. Moj glas ipak ide nekim drugim državama.

Ocjena: 6/10

Matea: Drago mi je da su se odlučili za tradicionalni grčki zvuk kojim su uvijek ostvarivali svoje najbolje rezultate. Pjesma je zanimljiva, zabavna, zaraznog zvuka. Ono što me brine je kako će se vokalno izvesti ova pjesma jer nema puno raspona i vjerojatno će morati biti određene prilagodbe za nastup uživo. Mnogi fanovi su opčinjeni ovom pjesmom, ali na mene nije prešao taj hajp. Grčka će vjerojatno proći u finale ali mislim da nije ni blizu da bude konkurent za pobjedu. Žiri vjerojatno neće preferirati ovakvu pjesmu, ali u konačnici može ući u Top 10.

Ocjena: 7/10

Nikolina: Ova me pjesma jako zbunjuje i ne mogu se odlučiti je li mi naporna ili zarazna. Jako cijenim etno elemente, pjevanje na materinskom jeziku, tradicionalne instrumente, nije mi loša zapravo, samo ima to nešto što me nakon slušanja proganja na način koji je eto, zarazan, ali me i živcira. Bila bi mi puno jasnija, a vjerojatno i veća ocjena da nema tih „ta ta ta“ dijelova.

Ocjena: 6/10

UKUPNA OCJENA: 44/60

PROSJEČNA OCJENA: 7,333

anketa 2104

Grčka 2024.

Ukupno glasova: 209

 • Jako mi se sviđa (5) [64 / 31%]
 • Dobra je (4) [59 / 28%]
 • OK je (3) [52 / 25%]
 • Ne sviđa mi se (2) [23 / 11%]
 • Užasna je (1) [11 / 5%]

ISLAND

YouTube video

Faruk: Eurosong je valjda jedina stvar koja čak i na Islandu može napraviti skandal. Hera je, nažalost, kolateralna žrtva cijele te priče o kojoj će se puno više govoriti nego o ovoj pjesmi. Iako ne mogu reći da mi je pjesma loša, dodatna otežavajuća okolnost za Heru je paralela koja će se nužno povlačiti sa 2010., a meni osobno je ta pjesma za dva-tri koplja bolja od ove.

Ocjena: 5/10

Filip: Teško mi je komentirati Herinu pjesmu kada sam, unatoč političkoj pozadini pjesme, na Söngvakeppninu ipak navijao za Bashara i Wild West. Bilo kako bilo, islandska uzdanica ipak je sasvim enjoyable skladba koju nikada neću preskočiti, ali neću samoinicijativno pustiti. Šteta, Hera kao prava diva zaslužuje bolje.

Ocjena: 4/10

Josip: Kvalitetan Herin vokal definitivno podiže pjesmu, ali sama pjesma nije previše jaka da bi se istaknula. Osobno mi nedostaje nešto da bih ovu pjesmu upamtio.

Ocjena: 5/10

Mariana: Ne želim zvučati politički, ali drago mi je da je ona osvojila, a ne Bashar jer nam ne treba još jedna prosječna pjesma koja osvaja masu bodova na račun trenutačnih događanja. Hera ima slatku upbeat pjesmicu koja mi je nekako i guilty pleasure, no trebati će puno sreće da se plasiraju u finale jer jednostavno ima boljih kandidata. Ako se plasiraju neće mi biti krivo jer mi ona baš ima neku zaraznu energiju.

Ocjena: 5/10

Matea: Lagana, pop pjesma koja u ovoj žestokoj konkurenciji ne može postići mnogo.

Ocjena: 3/10

Nikolina: Volim jako Herin glas i energiju, ali sve drugo mi je jako predvidljivo, jednostavno se nemam za što uhvatiti da bih ju smjestila na svojoj ljestvici više od neke korektne sredine.

Ocjena: 5/10

UKUPNA OCJENA: 27/60

PROSJEČNA OCJENA: 4,5

anketa 2105

Island 2024.

Ukupno glasova: 203

 • Ne sviđa mi se (2) [87 / 43%]
 • OK je (3) [51 / 25%]
 • Užasna je (1) [32 / 16%]
 • Jako mi se sviđa (5) [21 / 10%]
 • Dobra je (4) [12 / 6%]

PORTUGAL

YouTube video

Faruk: Pjesma koja obiluje emocijom uokvirenom u prelijepi portugalski jezik se polako uvlači pod kožu. Možda prvo slušanje nije dovoljno da je zavolite, ali nakon nekoliko slušanja ova pjesma jednostavno postaje prelijepa. Sve je nekako „ispod radara“ i sve se čini vrlo jednostavnim, ali rezultat je, barem što se mene tiče, daleko iznad prosjeka.

Ocjena: 8/10

Filip: Možda sam subjektivan, ali s portugalskim pjesmama sam skoro pa svake godine oduševljen. Srećom, ni ova godina nije iznimka. Grito je bila prva pjesma njihovog izbora koja je dospjela na moju playlistu i još uvijek se na njoj dobro drži, iako priznajem, nakon više slušanja mi je postala puno predvidljivija i „ravnija“. Ipak, prvi dojam je često najbitniji, a on me ostavio paf. Da se mene pita, mjesto u finalu Portugal bi imao bez puno razmišljanja.

Ocjena: 8/10

Josip: Portugal i kvaliteta idu ruku pod ruku godinama. Možda jedna od rijetkih država koja je dosljedna sebi i svojoj kulturi. BRAVO i svaka čast.

Ocjena: 9/10

Mariana: Još jedna godina “of Portugal being Portugal”. Što mi se sviđa je to što godinama drže neki svoj identitet i ne padaju pod pritisak promjene istog. Grito mi je artsy, ima mi predivan staging i Iolanda ga iznosi na jako lijep način no jednostavno pjesma ne budi ništa posebno u meni i to je to. Njihova nesreća je da se nalaze u prvom polufinalu odakle će se jako teško plasirati u finale, pogotovo što u polufinalu ne glasa žiri od kojih bi dobili puno više glasova.

Ocjena: 7/10

Matea: Lijepa, emotivna pjesma. Sviđa mi se ta dosljednost portugalskoj kulturi i stvarno im je mjesto u finalu. Redoslijed nastupa u polufinalu je zasigurno u korist Portugala tako da očekujem da će prolazak biti siguran.

Ocjena: 7/10

Nikolina: Pravo glazbeno remek-djelo. Sve mi se sviđa, priča baš neku posebnu priču u koju me uvuče i skroz očara i tri minute ne mislim ni na što drugo osim na ovu divnu umjetničku kreaciju i cjelinu.

Ocjena: 9/10

UKUPNA OCJENA: 48/60

PROSJEČNA OCJENA: 8,0

anketa 2106

Portugal 2024.

Ukupno glasova: 189

 • OK je (3) [56 / 30%]
 • Jako mi se sviđa (5) [44 / 23%]
 • Dobra je (4) [42 / 22%]
 • Ne sviđa mi se (2) [38 / 20%]
 • Užasna je (1) [9 / 5%]

SAN MARINO

YouTube video

Faruk: Ulazni prijedlog jedne prosječne europske top liste koji se na njoj zadrži dva-tri tjedna, a potom potone u zaborav. Ovdje uistinu nema ništa za što bih se mogao „uhvatiti“ i što bi me natjeralo da San Marinu poželim još jedno finale.

Ocjena: 3/10

Filip: Iako to često radim, zapravo ne volim uspoređivati prijašnje pokušaje eurovizijskih izvođača. No, kako frontmenica Megare u pjesmi 11:11 spominje Benidorm, moram istaknuti kako mi je njihova uzdanica s tog izbora (Arcadia) puno bolje odgovarala. U usporedbi, ovoj skladbi nedostaje neki dobar refren, a čak bih rekao i pamtljivi hook. Ovako tri (korektne) minute prođu pored mene, a je se ne mogu prisjetiti što sam to točno slušao.

Ocjena: 5/10

Josip: Odlična pjesma, energičan bend, karizmatična pjevačica. Super izbor za Eurosong, ali ne bi pogriješili ni s Loredanom.

Ocjena: 7/10

Mariana: Da ne kompliciram, očekujem raspashow na pozornici i party na kvadrat. Nadam se da će ih publika nagraditi i da ih vidimo u finalu.

Ocjena: 7/10

Matea: Pjesma je prava energetska bomba i ne bih ju otpisivala. Vjerujem da oni mogu biti jedno od iznenađenja Eurosonga barem glede prolaska u finale.

Ocjena: 6/10

Nikolina: Znam da su mnogi navijali za Loredanu Berté, ali meni je iskreno drago što je Megara dobila priliku nastupiti na Eurosongu, makar ne za svoju matičnu državu. Volim njihovu energiju, hrabrost i “uvrnutost” koju donesu na scenu i baš mi dobro sjedaju ovi nešto žešći zvukovi od mog uobičajenog glazbenog ukusa.

Ocjena: 7/10

UKUPNA OCJENA: 35/60

PROSJEČNA OCJENA: 5,833

anketa 2107

San Marino 2024.

Ukupno glasova: 185

 • Ne sviđa mi se (2) [61 / 33%]
 • Užasna je (1) [43 / 23%]
 • OK je (3) [36 / 19%]
 • Jako mi se sviđa (5) [24 / 13%]
 • Dobra je (4) [21 / 11%]

ZANIMLJIVOSTI

# Zemlja Ukupna ocjena Prosječna ocjena
1. Portugal 48/60 8,0
2. Grčka 44/60 7,333
3. Cipar 35/60 5,833
4. San Marino 35/60 5,833
5. Island 27/60 4,5

Najstroži komentator danas je bio Filip (29), a najblaži Josip (35).

Faruk, Mariana i Matea su podijelili isti broj bodova – 31.

Iako imaju isti broj bodova, Cipar je dobio prednost pred San Marinom jer je najviša ocjena koju je dobio bila 8, za razliku od San Marina čija je najviša ocjena bila 7.

Silia Kapsis je druga uzastopna ciparska predstavnica rođena na teritoriju Australije. Prošle godine Andrew Lambrou je osvojio 12. mjesto u velikom finalu Eurosonga.

Danas nisu podijeljene nijedne desetke i jedinice.

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
5
PODIJELI ČLANAK

Rasprava5

 1. Diavolo — 23. travnja 2024. u 23:55

  CIPAR – pjesma bi mogla doći do izražaja tek dobro osmišljenim nastupom. Rekao bih da je u tom nekom rezonu Fuega, tralala pjesmica sa velikim potencijalom za nastup. Nije nešto što bih slušao privatno ali sasvim pristojan pokušaj s Cipra ove godine. Vidi se da djevojka ima ritma pa će sigurno biti dobro koreografirano. Dosegnuti rezultatski uspjeh Fuega sigurno neće. (7/10, ocjena 3; 19./37)
  _ _ _ _
  GRČKA – na prvu mi se nije svidjela ali to pripisujem onom isprva pogrešnom uploadanom videu. Iako niti ovo nije my cup off tea moram priznati kako pjesma ima karaktera. Tradicionalno-moderni pristup bi im se mogao isplatiti, a dobro osmišljen nastup samo staviti šlag na tortu jer su Grci do sad odradili odličan posao. Jako mi se sviđa videospot i duh kojim odiše. Veliki plus naravno i za pjevanje na materinjem jeziku. (8,5/10, ocjena 4; 12./37)
  _ _ _ _
  ISLAND – prvi put kad sam slušao pjesmu oči su mi samo kolutale uokolo. Toliko staromodno, klišejasto i neinteresantno nisam očekivao da netko može poslati u ovom vremenu u kojemu smo. Preloše. Najgore ove godine po meni. (1,5/10, ocjena 1; 37./37)
  _ _ _ _
  PORTUGAL – Nije mi sjela na prvu jer i inače nemam strpljenja sa njihovim baladama. Nakon nekog vremena sam se bio udostojio poalušati i bome nije tak loše kak se čini na prvu. Pjesma ima neke svoje čari, svoj posebni vibe. Lajkam njen vokal i vizual na sceni, mislim da su sve lijepo uklopili. (8/10, ocjena 3; 17./37)
  _ _ _ _
  SAN MARINO – nema mi pjesma onakav flow kakav bi ja volio kod ovog žanra. Trebalo je dosta dugo da mi uđe u uho. Mislim pjesma na kraju nije ni loša, ali po meni dosta lošiji pokušaj s njihove strane u odnosu na onu pjesmu sa Benidorma lane. Ako ništa, radujem se nekom rock-metal bendu na Euroviziji koji kao lead vokala ima ženu. Mislim da to nismo dugo i dugo vidjeli. Jako mi se sviđa njihov vizualni identitet, a i to što se stvarno cijeli daju u sve ovo. Sumnjam da će proći u finale jer je drugo pf žestoko, a i predstavljaju takvu zemlju da im je u startu odmah malo teže. (7/10, ocjena 3; 26./37)

 2. imperator — 23. travnja 2024. u 17:17

  CIPAR
  Jedna od meni najdražih esc zemalja koja rijetko kad razočara. Ovog puta idu s plesnom numerom koja je onako tinejdžerski predvidljiva, pomalo plošna, ali zabavna.. 6/10
  ——–
  GRČKA
  Očekivao “Mantissu”, a dobio ledeni vjetar gdje je sve pošlo k vragu (iako je i dalje ukusno).. Ima biskvita, voća i kreme, ali čim izađe iz kalupa sve bježi na sve strane 🤨.. Zbilja, pokušali su spojiti sve i svašta u 3 minute, tako da mi je na trenutak “top”, a sekundu nakon žešći flop.. 6/10
  ——
  ISLAND
  Ono, sjećate li se islandske pjesme iz 2018. ?? Ako je odgovor NE, kao što je kod mene, teleportirajmo se u 2030. I postavljam pitanje: Sjećate li se islandske pjesme iz 2024.??
  Nažalost, neupečatljivo i sterilno 4/10
  ——–
  PORTUGAL
  Prošla godina je izgleda bila samo slučajnost.. Portugal i ja nikako na istu granu.. A možda je i do mene jer od balada mi dajte samo one balkanske 😉3/10
  ——-
  SAN MARINO
  Ajme meni.. Ako sam Grčku povezao sa gnjecavim ledenim vjetrom, onda bi za San Marino opis kolača bio onaj čokoladni u užeglom srpnju, sumnjivog roka trajanja sa dosta ruma kako bi se prikrilo ono sumnjivo 🫣 5/10
  ——-
  1.Grčka 6/10
  2. Cipar 6/10
  3. San Marino 5/10
  4. Island 4/10
  5. Portugal 3/10

 3. ESC fan — 23. travnja 2024. u 02:58

  Kipar – Meni se ovo dopada! Refren je zarazan i ona će sigurno servirati moćnu koreografiju. Paket cijeli jeste onako nešto baš viđeno, ali je barem dobro odrađeno. Jedna zamjerka je što nema drop nakon drugog refrena kao u prvom.

  Island – Ne razumijem hejt iskreno. Hera je vrlo harizmatična i pjesma je baš onako groovy i super za jedan ovakav family šou. Lahko ulazi u glavu i mislim da će to lijepo izgledati na pozornici. Pa ko zna možda iznenadi i upadne u finale.

  Grčka – Sve u svemu simpatično. Svakako pozdravljam povratak u etno i maternji jezik, ali moram priznati malo mi je refren prazan. Strofe su mi puno bolje. Pjesma iako je etno ima taj neki globalni potencijal i mislim da može otići viralno u Aziji i u svijetu. Da li zaslužuje pobijediti? Pa iskreno ne bih bio ljut ako pobijedi, ali nije mi baš za prvo mjesto.

  Portugal – Lijepa pjesma i to je to. Dosta je sve artistično i pored toliko brzalica treba nam nešto ovako mirno i opuštajuće. Doduše malo mi je pjesma bljedunjava, fali mi neki jači hook, ali sve u svemu solidno.

  San Marino – Baš mi se dopada! Mislim meni je Megara svakako presimpatičan bend, a još i pjesma kida. Nadam se prolasku u finale, a tamo možda i najbolji plasman za San Marino ikad.

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?