RNMF2021: Svaka priča ima svog underdoga – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

RNMF2021: Svaka priča ima svog underdoga

  12 min za čitanje   26 komentara

Stigao je novi dan, te novi nastavak našeg “razmišljanja naglas” o pjesmama Melodifestivalena 2021. Danas su na redu pjesme koje će nastupati u drugom dijelu finala, a kakvi su komentari našeg kvarteta, saznajte u nastavku. Kao i uvijek, podsjećamo Vas kako ovim projektom cilj nije predvidjeti rezultate Melodifestivalena, nego napraviti poredak pjesama onako kako se one nama sviđaju i ujedno se zabaviti.


Tusse – Voices

Emilia: #onokad ti je pjesma takav MEEEEEEEH da jedino s čime ju možeš opisati jest „Polina Gagarina upoznaje Siju“. Šteta samo što ove godine u RNMF ne sudjeluje Faruk, jer me dosta interesiraju komentari na patetiku overload.

Ocjena: 4/10

Ivana: Hvala nebesima da je Linnea Deb ove sezone napokon uspjela napisati jednu kvalitetnu pjesmu nakon flopova koje smo imali prilike čuti, iako, kad malo bolje razmislim, moram se zapitati gdje li je to ono ranije čula a million voices. Svakako, već po prvim taktovima sam zaključila da je Tusse jedan od pretendenata na pobjedu jer Mello jednostavno voli ovakve tipove pjesama, što se moglo primijetiti u zadnje dvije godine. Nastup je fantastičan, a melodija i tekst savršeno funkcioniraju. Jedino što bih eventualno mijenjala je sam Tusse koji mi se čini umišljen za jednog debitanta, ali ako uspije pobijediti, ne bih se žalila.

Ocjena: 8/10

Josip: Ova “emotivna balada” je jednostavno bez snage i ideje, neuvjerljiva sa previše ponavljanja riječi Voices koja u kombinaciji s nepotrebnim i nekontroliranim vikanjem kvari ionako loš dojam pjesme. Ovaj dječak je izgleda jako izgubljen i ne snalazi se baš najbolje na sceni. Kada sam čuo njegovu životnu priču, pomislio sam da ćemo dobiti nastavak francuske pjesme Mercy, ali nažalost nismo dobili tako kvalitetnu pjesmu već jedan jako generičan tekst popraćen niskokvalitetnom melodijom. Million Voices može samo Polina Gagarina otpjevati i nitko više. I za kraj jedan fun fact: Tusse je kao dijete često išao sa obitelji na misu, gdje je doživio svoja prva glazbena iskustva i vođen tim iskustvom je poželio postati svećenik.

Ocjena: 6/10

Sanja: Ova pjesma je baš zaokružena cjelina, ima glavu i rep i tu prijeko potrebnu pamtljivost. Ipak, djeluje mi pomalo predvidljivo, kao da je pisana ziheraški. Nedostaje mi nešto što bi me do kraja „taknulo u žicu“. Korektna pjesma, no teško da bih uzela telefon i glasala za to u svibnju. Njegova interpretacija je odlična i Tusse je taj koji mi podiže dojam o ovoj pjesmi.

Ocjena: 8/10

UKUPNA OCJENA: 26/40

PROSJEČNA OCJENA: 6,5

anketa 1625

Tusse – Voices

Ukupno glasova: 87

 • Jako mi se sviđa (5) [34 / 39%]
 • OK je (3) [25 / 29%]
 • Dobra je (4) [18 / 21%]
 • Užasna je (1) [5 / 6%]
 • Ne sviđa mi se (2) [5 / 6%]

Alvaro Estrella – Bailá Bailá 

Emilia: Ima stvari na ovom svijetu koje su misterij. Prvi misterij – kako je izgrađen Stonehenge? Drugi misterij – je li Marija Antoaneta zbilja rekla „neka jedu kolače“? Treći misterij – zašto Švedska stalno pada na jeftine latino pjesmuljke? Nije bilo fora ni kada je žnj verzija Despacita prošla 2018. u finale, nije fora ni u 2021.

Ocjena: 2/10

Ivana: Neka me svemir kazni, ali ja naprosto ne mogu odoljeti ovim tako jeftinim i neoriginalnim ritmovima koji vrijeđaju ne samo ovogodišnji Melfest, nego i sve nekvalitetne španjolske pjesme ikad napisane. Ovo je čušpajz kiča i neukusa, a ja i dalje nemam pojma čemu onaj kričavi akvadukt iza njega. Evidentno je da ovakav stil pjesme neće pobijediti nikad, a tako i treba ostati jer ovo nije u rangu ni ovogodišnjeg estonskog izbora. Usprkos svemu što sam ovdje nabrojila, ne mogu dati manje od sedam jer imam isti problem kao i s Vamos Amigos, a to je da mi ne izlazi iz glave, tjera me da plešem i uvijek me oraspoloži kad se osjećam loše.

Ocjena: 7/10

Josip: Pjevanje je na granici sa zdravim razumom, kao i ovaj “divan” tekst. Prešaren nastup koji odvlači pažnju sa užasnog teksta. Nakon završetka nastupa sam morao isprati oči svetom vodom koliko je ovo loše. Mene bi iskreno bilo sramota ovakvo nešto otpjevati u javnosti i to još na državnoj televiziji u sklopu natjecanja koje je jako poznato. Najlošiji tekst ove eurovizijske sezone. Alvaro, imaš sreću što ne dodjeljujemo kante, jer bi ti zbog mene trebao kamion da sve kante odvezeš.

Ocjena: 1/10

Sanja: „Mama, možemo li kupiti Luisa Fonsija? – Imamo Luisa Fonsija kod kuće.“ – ovaj meme mi je savršen za opisati ovo što se dogodilo ovdje. Ljetni hit u pokušaju, uz evidentan nedostatak kreativnosti. Ne mogu reći da ovakve pjesme inače nisu moja šalica čaja, ali ova konkretno mi je kao šalica čaja usred ljetne žege. Hvala, ne, radije sam za mojito.

Ocjena: 1/10

UKUPNA OCJENA: 11/40

PROSJEČNA OCJENA: 2,75

anketa 1626

Alvaro Estrella - Bailá Bailá

Ukupno glasova: 77

 • Jako mi se sviđa (5) [19 / 25%]
 • OK je (3) [17 / 22%]
 • Ne sviđa mi se (2) [16 / 21%]
 • Užasna je (1) [15 / 19%]
 • Dobra je (4) [10 / 13%]

Clara Klingenström – Behöver inte dig idag 

Emilia: Jedno od velikih pozitivnih iznenađenja ove godine jest Clarin ulazak u finale, s jednom nenametljivom, ne previše produciranom pjesmom i haljinom od 40 kruna (oko 35 kuna) iz second hand dućana. Možda na Eurosongu ne bi postigla neki veliki uspjeh, ali ovo za vožnju u autu po ljetnim gužvama u gradu je idealno. Vjerojatno na MF-u neće pobijediti, ali predviđam veliki radijski uspjeh, što ova pjesma svakako zaslužuje. Ipak govorimo o zemlji čije radijske stanice van MF-a osvajaju Molly Sandén, Miriam Bryant i Veronica Maggio.

Ocjena: 9/10

Ivana: Na prvi pogled sam pomislila da je ova cura jadna kopija Taylor Swift, ali čim je pjesma krenula, potpuno me očarala. Sve je tako jednostavno, a opet na mjestu; od nastupa, preko melodije, do švedskog teksta koji je predivan i upotpunjuje ružičastu atmosferu. Od Clare nisam imala apsolutno nikakva očekivanja, pa me samim time još više oduševila, a njena reakcija na prolazak u finale mi je bila highlight večeri. Slatko, originalno i zrelo, svaka čast. Bojim se da neće ostvariti zavidan rezultat, ali držim joj fige jer za mene je ovo savršeno.

Ocjena: 10/10

Josip: Za mene je Clara ovogodišnji underdog. Neočekivano finale, ali više nego zasluženo. Jako lijepo pjevanje, držanje i ponašanje na sceni. Na trenutke zvuči magično i jako je ugodna za slušanje. Tokom slušanja sam imao dojam kao da me lagani ljetni povjetarac miluje po glavi, cijela pjesma i nastup su tako nježni i umiljati. Bravo Clara.

Ocjena: 8/10

Sanja: Clara je živi dokaz da ako imaš dobru pjesmu ne trebaš nikakve spektakle i vatromete na stageu da ostaviš dojam. Da se ogradim od sobralovskog diskursa, nemam ništa protiv dobro osmišljenog scenskog nastupa, no prečesto se na Melodifestivalenu dešava da je staging bolji od pjesme, a po mom mišljenju pjesma ipak ima prednost. Mene je Clara skroz uvjerila svojom interpretacijom, a s obzirom da zbilja volim jezike, dajem joj plus i za pjevanje na švedskom.

Ocjena: 9/10

UKUPNA OCJENA: 36/40

PROSJEČNA OCJENA: 9,0

anketa 1627

Clara Klingenström – Behöver inte dig idag

Ukupno glasova: 78

 • Jako mi se sviđa (5) [43 / 55%]
 • OK je (3) [12 / 15%]
 • Dobra je (4) [12 / 15%]
 • Ne sviđa mi se (2) [9 / 12%]
 • Užasna je (1) [2 / 3%]

Eric Saade – Every Minute 

Emilia: A sad totalno drugačije od Clare. Iako mi sama pjesma nije nešto posebno, kao ni Ericov glas (znam i sama da moj glas nije ništa bolji, ne nabijajte mi to na nos), ali ono što drži moju pažnju jest nastup (osim onih zadnjih par sekundi kada krene s bljeskovima, pa osjećam da me oči bole). Eric je definitivno veliki profesionalac koji se ufurao u ovu pjesmu i vjerujem da ju ne bi bilo loše vidjeti u Rotterdamu. Ipak, ova ocjena koja dolazi je…

Ocjena: 7/10

Ivana: Odmah sam, kao i obično, bila kontra većine i zaključila da je meni ovo više neuredna zbrka nekontroliranih pokreta i sklepanog teksta (koji je, doduše, bolji od onog iz 2011.), nego kvalitetno ukomponiran nastup. Kako god, Eric mi je stvarno simpatičan i iako ne bih voljela da pobijedi, mislim da bi se ovaj čudan paket koji nam ove godine donosi savršeno uklopio u također čudne izvedbe koje su odabrane za Rotterdam.

Ocjena: 6/10

Josip: Jako moderna pjesma i nastup u kombinaciji s bliskoistočnom melodijom i radio friendly zvuk čine Ericov paket dojmljivim. Dosta je nestabilan u pjevanju i žao mi je što je naglasak stavio na koreografiju i rad kamere, a izgubio u pjevanju. Karizmatičan, simpatičan i baš se vidi kako je sazrio kao osoba i izvođač. Pjesma je za moj ukus plitka i generična, ali je to sve pokušao prekriti efektnom koreografijom i radom kamere. Pohvalio bih dio na arapskom jeziku kojim odaje počast svojim libanonsko-palestinskim korijenima.

Ocjena: 8/10

Sanja: Oko ove pjesme sam dosta podvojena, pa ajmo onda ovako. Plusevi: pjesma je jako catchy i radiofriendly, ulazi u uho i ne čudim se da se sviđa širim masama; staging je odlično osmišljen i dobiva se dojam da gledamo spot, svaka čast za ideju i realizaciju. Minusi: Ericov glas mi je teško probavljiv (ne toliko u studijskoj verziji, koliko u izvedbi uživo); tekst pjesme je tu tek toliko da popuni prostor, no iritira me puko ponavljanje gdje, kad i koliko često on „to“ voli. Ako pobijedi, vjerujem da će biti veliki hit i dobro kotirati čak i za pobjedu na Eurosongu, a to bi, uz isprike mojim kolegama iz uredništva koji vole ovu pjesmu, po mom mišljenju ipak bilo puno precijenjeno.

Ocjena: 7/10

UKUPNA OCJENA: 28/40

PROSJEČNA OCJENA: 7,0

anketa 1628

Eric Saade – Every Minute

Ukupno glasova: 100

 • Jako mi se sviđa (5) [66 / 66%]
 • Dobra je (4) [12 / 12%]
 • Užasna je (1) [9 / 9%]
 • Ne sviđa mi se (2) [7 / 7%]
 • OK je (3) [6 / 6%]

Dotter – Little Tot 

Emilia: Ne znam ni sama koliko sam puta poslušala Little Tot na Spotifyju otkako je izašla van. Vjerojatno je to negdje u razini Zitti e buoni otkako su odblokirali za Hrvatsku. Veoma je anthemic i valjda jedna od rijetkih pjesama u zadnje tri godine na MF-u koje su mi se uistinu svidjele. Zato ide ova ocjena.

Ocjena: 10/10

Ivana: Bila sam skeptična budući da je Bulletproof zaokruživao moj top 3 lanjskog Melfesta, no ova pjesma me, za razliku od prošlogodišnje, kupila na prvu. Tekst mi se jako sviđa, a tim moje imenjakinje ponovno je napravio čudo i s melodijom. Iako poprilično basic, nastup u potpunosti odgovara atmosferi pjesme, tako da mi ni malo ne smeta što nije na silu izvodila kerefeke kako bi opravdala lanjsku kvalitetu. Mogu reći da mi je i ove godine treća, no budući da mi prve dvije u poretku blago rečeno nemaju šanse, i ja bih u svibnju u Dotterdam.

Ocjena: 9/10

Josip: Jako pamtljiva melodija i tekst ostaju u glavi nakon prvog slušanja. Dotter je jako karizmatična i odlično vlada scenom. Odlična gradacija i super odrađena produkcija (bravo Dino). Mala zamjerka je slab dio pred prijelaz i sam key change gdje mi nedostaje neki WOW efekt. Plesači mi izgledaju kao da su na sceni radi reda i koreografija im je malo bezveze, te je zamjerka pretamna scena i Dotter u tamnom kostimu (trebali su se odlučiti ili za tamnu scenu ili Dotter u tamnom), eventualno bih Dotter volio vidjeti u crvenom kostimu. Sve u svemu je slabiji dojam u odnosu na Bulletproof, ali je još uvijek dostojna kandidatkinja za pobjedu.

Ocjena: 10/10

Sanja: Drugu godinu zaredom sam u timu #Dotterdam. Little Tot je našla svoj put do moje playliste na Spofityju i tamo je dosta čest gost. Scenski nastup je pomalo mračan, no ako se ne varam najavljene su neke promjene, pa me veseli vidjeti finalnu verziju nastupa. Treća sreća za Dotter? Hajmo Šveđani, molim vas.

Ocjena: 9/10

UKUPNA OCJENA: 38/40

PROSJEČNA OCJENA: 9,5

anketa 1629

Dotter - Little Tot

Ukupno glasova: 94

 • Jako mi se sviđa (5) [69 / 73%]
 • Dobra je (4) [15 / 16%]
 • Užasna je (1) [4 / 4%]
 • Ne sviđa mi se (2) [3 / 3%]
 • OK je (3) [3 / 3%]

Arvingarna – Tänker inte alls gå hem 

Emilia: Pa mora biti barem jedan dansband u finalu, zar ne? Barem je onaj s boljom pjesmom završio u finalu. Ipak, ovo zvuči kao mlađa i tulavija sestra od I Do, i sluškinja Eloise.

Ocjena: 3/10

Ivana: Ne opet oni! Hrpa sredovječnih muškaraca koja liječi komplekse u seoskoj krčmi. To što neće dobiti kantu mogu zahvaliti kolegi iz polufinala, a budući da su i oni dijelom krivi za  Jessicino ispadanje, neće dobiti dva, nego jedan.

Ocjena: 1/10

Josip: Pjesma sama po sebi zvuči zastarjelo i kao da je pisana za Melodifestivalen sredinom ’70ih prošlog stoljeća. Dojma sam da ovu pjesmu nisu trebala otpjevati sva četvorica članova grupe jer pojedini članovi zvuče jako loše. Ovaj šlager je na trenutke simpatičan, ali cijeli koncept je blago naporan i nimalo kreativan. Ovo je najbolje opisati kao udarac krize srednjih godina i da ne zaboravim Guy Sebastian je zvao da mu vratite lampe (toliko o švedskoj kreativnosti).

Ocjena: 3/10

Sanja:

Refren ove pjesme me strašno podsjeća na nešto, no ne mogu utvrditi što. Pomozite u komentarima ako itko ima ideju što bi to bilo. Ova mi pjesma zvuči kao nešto na što bi sredovječne švedske dame i gospoda otkidali na svadbama nakon što popiju koju kapljicu previše. Nadam se da će ipak trijezni gledati Melodifestivalen u subotu.

Ocjena: 3/10

UKUPNA OCJENA: 10/40

PROSJEČNA OCJENA: 2,5

anketa 1630

Arvingarna – Tänker inte alls gå hem

Ukupno glasova: 71

 • Užasna je (1) [24 / 34%]
 • Jako mi se sviđa (5) [20 / 28%]
 • Ne sviđa mi se (2) [15 / 21%]
 • OK je (3) [9 / 13%]
 • Dobra je (4) [3 / 4%]

Zanimljivosti

Poredak druge grupe izgleda ovako:

 1. Dotter – Little Tot (38/40, 9,5)
 2. Clara Klingenström – Behöver inte dig idag (36/40, 9,0)
 3. Eric Saade – Every Minute (28/40, 7,0)
 4. Tusse – Voices (26/40, 6,5)
 5. Alvaro Estrella – Baila Baila (11/40, 2,75)
 6. Arvingarna – Tänker inte alls gå hem (10/40, 2,5)

Ova grupa najviše se svidjela Ivani, a najmanje Emiliji.

Ova grupa je dobila po tri jedinice i desetke! Što se tiče jedinica, dvije su pripale Alvaru Estrelli, a jedna grupi Arvingarna. Po dvije desetke dobila je Dotter, a jednu Clara.

Rasprava26

 1. REIN LOVER — 10. ožujka 2021. u 21:55

  @escfan Melfest prosle godine je bio bolji! Ali ono kad kazem bolji stvarno mislim ono otprilike 100000 puta bolje od esc-a 2020!

 2. REIN LOVER — 10. ožujka 2021. u 21:40

  Svi zele Dotterdam!

 3. Precious — 10. ožujka 2021. u 21:05

  Ja ću se složiti s uredništvom i reći da je Dotter najbolji odabir za Rotterdam

 4. EurovizijskiFan — 10. ožujka 2021. u 20:31

  Tusse – Pjesma dostojna Eurosonga kao i sam nastup jedino je problem što ove godine Eric i Dotter imaju bolji paket za Esc.Neka pokuša nagodinu opet na Mello.Ocjena 5
  Alvaro Estrella – Da je generično je,da je zarazno je,da je za Esc nije.Hoće li biti na mojoj playlisti oće.Ocjena 4
  Clara Klingenström – Ugodno iznenađenje ovogodišnjeg Mello.Opuštaćujuća pjesma s karizmatičnom pjevačicom.Plus što je na švedskom ? Ocjena 5
  Eric Saade – Moj pobjednik Melloa 2021., pjesma catchy i zarazna.Nastup nikad viđen stvoren za Esc pozornicu.Držim fige u subotu.Ocjena 5+ ?
  Dotter – Bila mi favorit sve dok se nije pojavio Eric.Iako pjesma nije loša i druga mi je u sveukupnom poretku nekako kao da mi nešto fali u samom nastupu.Vokalno je razvalila.Ocjena 5
  Arvingarna – Očito svake godine u finalu mora biti jedna pjesma koja je tu da popuni program.Ove godine je to upravo ova.Nije loše, a nije ni dobro.Ocjena 3

 5. Severino-Q — 10. ožujka 2021. u 17:45

  @lessenziale
  E to je tvoja projekcija. Ako si se pronašao tvoj problem.
  Niko nije prozvan a još manje uvređen, stav intelktialno nevin i podkapacitiran je izrečen NAČELNO i ne predstavlja apsolutno nikakvu uvredu.

 6. Blink — 10. ožujka 2021. u 17:33

  Meni je najbolja Clara. Drago mi je da nas ima .Nesto magično nenam pojma o čemu pjeva, eto .Eric je vrh tako zarazna pjesma,melodija ,nastup, elektronski bekvokali , savršeno. Borba za pobjedu Eric i Danny. Tusse i Dotter ništa posebno.

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje!