RNMF2021: Završne riječi i konačni rezultati – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

RNMF2021: Završne riječi i konačni rezultati

  6 min za čitanje   11 komentara

Početkom ovog tjedna započeli smo sa specijalnim izdanjem našeg projekta Razmišljamo naglas u kojem smo prokomentirali pjesme koje su se našle u finalu švedskog izbora Melodifestivalen 2021. S početnih 28 pjesama, Melodifestivalen se sveo na njih 12. No prije nego objavimo službene rezultate, pogledajmo koje su završne riječi naših komentatora.

Emilia: Pa ako ću uspoređivati s protekle tri godine, ovogodišnje izdanje mi je za mrvicu bolje. U kojem smislu? Pa ove godine sam barem imala kome dati deset bodova. Ipak, moram priznati kako mi u ovom finalu strašno nedostaje Lovad, koja je trebala naći svoje mjesto. Međutim, i dalje stojim pri stavu kako je Melodifestivalen imao i bolje dane, ako uzmemo u obzir hajp koji se svake godine pojavljuje. Nadalje, moram priznati da sam malo više očekivala od samih pjesama, uzimajući u obzir kako je ovo zadnja godina Christera Björkmana kao masterminda ovog projekta, a frankly Karin Gunnarsson baš i nije pokazala da joj se treba vjerovati. Neću reći “očekuju se divlji vjetrovi koji će na njihov prag uvelo lišće donijeti”, ali za iduću godinu trebamo spustiti očekivanja.

Prosječna cjena: 5,58

Ivana: Ovogodišnji Mello započeo je za mene iznimno tužnim i razočaravajućim ispadanjem Jessice Andersson koja je odmah u prvom polufinalu ostala bez prilike za drugu šansu. To je bilo dovoljno da mi se smrači, no na kraju, bez obzira na kriminalna polufinala, nekako se uspjelo smiksati jedno ok finale. Moram istaknuti da ovo izdanje nije ni sjena lanjskom (dapače, ovo mi je najgore otkad pratim), a usporedba s nekoliko godina starijim Melfestima nije ni potrebna. Iako mi je ovo omiljeni nacionalni izbor, ove me godine razočarao, što se nije moglo primijetiti tijekom ocjenjivanja jer sam, kao početnica RN-a, zbog simpatičnih pjesama ipak odlučila nagraditi ovu nekreativu. Svakako, mislim da se Švedskoj smiješi jedan top 10 plasman, u najboljem slučaju onaj standardni top 5, ali do sedme pobjede će ipak morati još puno pure pojesti.

Prosječna ocjena: 6,67 

Josip: Ovogodišnji Melodifestivalen je kvalitetom pjesama razočarao do te razine da sam poželio ponovno preslušati Eesti Laul. Produkcija i rad kamere su jača strana Šveđana i o tome se može pričati kao o primjeru drugima. Nažalost iz godine u godinu smo svjedoci švedskog neukusa i lošeg izbora predstavnika. Radije biraju generičke i već viđene pjesme koje praćeni plitkim tekstovima popravljaju svoj dojam efektnim nastupima i koreografijama. Kad se samo sjetim 2017. kada je jedna Loreen sa Statements izgubila dvoboj u drugoj šansi, a imala je pjesmu dostojnu pobjede na Eurosongu. Zatim Jon Henrik Fjällgren (koji je realno s dvije pjesme zaslužio otići na Eurosong), Mariette (koja je te godine bila TOP) i naravno besprijekorni Nano i njegova pjesma Hold On koja je i bez Eurosonga osvojila Europu (što bi tek bilo da je otišao na Eurosong). Iz godine u godinu sve više gubim želju za gledanjem ovog festivala (koja je trenutno na dnu), tako da postoji realna mogućnost da nakon ovogodišnjeg lošeg izbora predstavnika prestanem pratiti ovaj festival. Hoće li Švedska proći u finale? Poznavajući kako ih “stručni” žiri uvijek nagradi za šund koji pošalju, rekao bih da su velike šanse za prolazak, ali ne treba zaboraviti da Švedska nastupa u prvom polufinalu koje je već sada “pokolj u najavi”.

Prosječna ocjena: 5,58

Sanja: Ovaj Melodifestivalen čini mi se ipak za pola stepenice bolji od prošlogodišnjeg, koji je bio pomalo razočaravajući. Produkcija je ponovno na visokom nivou, a pjesme su ove godine ipak mrrrvicu bolje, premda je to i dalje daleko od idealnog nacionalnog izbora. Dotter i Clara su spasile stvar i dale mi dvije pjesme koje ću nastaviti slušati neovisno o ishodu natjecanja. Ne bih se puno bunila niti da pobijede Tusse ili The Mamas, no ne bih bila niti previše oduševljena. Svi ostali ishodi neće me previše usrećiti.

Prosječna ocjena: 5,58

Prosječan ukupan broj bodova: 23,42


REZULTATI

Naš ovogodišnji četveročlani žiri kojeg su činili Emilia Giacometti, Ivana Prkić, Josip Bošković i Sanja Daić imali su sasvim jasno favorita u ovogodišnjem izdanju. To je Dotter s pjesmom Little Tot, koju je napisala u suradnji sa svojim životnim partnerom Dinom Medanhodžićem. Od mogućih 40 bodova pjevačica pravog imena Johanna Jansson uspjela je skupiti 38 bodova, što je 95% sveukupnog broja bodova. Drugo mjesto pripalo je underdogu ovogodišnjeg finala Clari Klingenström kojoj je naš žiri dao 36 bodova, a treće je mjesto pripalo švedskog predstavniku na Eurosongu 2011. Ericu Saadeu. Krug petero najboljih zaokružuju Klara Hammarström Tusse koji su dobili jednak broj bodova (26), no Klara je dobila prednost u ukupnom poretku zbog Ivanine devetke.

 1. Dotter – Little Tot (38/40, 9,5)
 2. Clara Klingenström – Behöver inte dig idag (36/40, 9,0)
 3. Eric Saade – Every Minute (28/40, 7,0)
 4. Klara Hammarström – Beat Of Broken Hearts (26/40, 6,5)
 5. Tusse – Voices (26/40, 6,5)
 6. Paul Rey – The Missing Piece (25/40, 6,25)
 7. Charlotte Perrelli – Still Young (24/40, 6,0)
 8. The Mamas – In The Middle (22/40, 5,5)
 9. Danny Saucedo – Dandi dansa (19/40, 4,75)
 10. Anton Ewald – New Religion (16/40, 4,0)
 11. Alvaro Estrella – Baila Baila (11/40, 2,75)
 12. Arvingarna – Tänker inte alls gå hem (10/40, 2,5)

Što se tiče rangiranja komentatora, ovdje nemamo što puno za pisati jer je Ivana dala uvjerljivo najveći broj bodova (80), dok su Emilia, Sanja i Josip svaki dali po 67 bodova. Sveukupno je podijeljen 281 bod.


Vaše najdraže pjesme – Melodifestivalen 2021

Paralelno s RNMF2021, započeo je i projekt Vaše najdraže pjesme – Melodifestivalen 2021, u kojem su glavnu riječ imali čitatelji eurosong.hr-a. Nakon naših komentara za pojedinu pjesmu, čitateljima su bile dostupne ankete u kojima su mogli dati ocjenu.

Ponuđene ocjene bile su:

 • Jako mi se sviđa (5)
 • Dobra je (4)
 • Ok je (3)
 • Ne sviđa mi se (2)
 • Užasna je (1)

Kako izgleda vaš TOP12, pogledajte u nastavku.

 1. Dotter – Little Tot (4,51)
 2. Eric Saade – Every Minute (4,19)
 3. Clara Klingenström – Behöver inte dig idag (4,09)
 4. Charlotte Perrelli – Still Young (3,92)
 5. Tusse – Voices (3,81)
 6. Klara Hammarström – Beat Of Broken Hearts (3,8)
 7. Paul Rey – The Missing Piece (3,698)
 8. The Mamas – In The Middle (3,65)
 9. Anton Ewald – New Religion (3,64)
 10. Danny Saucedo – Dandi dansa (3,55)
 11. Alvaro Estrella – Baila Baila (3,06)
 12. Arvingarna – Tänker inte alls gå hem (2,72)

Kao i u slučaju urednika portala, i čitatelji eurosong.hr-a su kao najbolju pjesmu finala Melodifestivalena odabrali Little Tot. S druge strane u odnosu na poredak kod urednika, čitatelji su zamijenili pozicije Every Minute i Behöver inte dig idag.

Kako će izgledati stvarni rezultati, vidjet ćemo sutra oko 21:50, kada bi pobjednik Melodifestivalena 2021 trebao podignuti trofej pobjednika.

Podsjećamo da nam nije cilj predvidjeti plasman nego da se svi zabavimo, glasujemo i da u konačnici vidimo koje pjesme su nam najdraže i koje najviše volimo poslušati.

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
13
PODIJELI ČLANAK

Rasprava11

 1. Sanja Daić — 13. ožujka 2021. u 09:21

  Draga @piceza i ostali,
  Vidim da me spominjete pa evo da se i ja oglasim. 🙂 Žao mi je što me se dovelo u ovaj kontekst i želim istaknuti kako se radi o nesporazumu. Ako pažljivo pročitate moj komentar na Still Young, shvatit ćete da govorim isključivo o pjesmi i nastupu te niti jednom riječju nisam komentirala Charlottein izgled.

  Što se tiče komentara ostalih kolega, žao mi je ako je itko od nas ispao previše oštar u iznošenju svog subjektivnog dojma. Nije nam cilj vrijeđati nego konstruktivno raspravljati i zato ćemo razmotriti i ova vaša zapažanja. Glavni cilj je da se svi skupa zabavimo u dobroj atmosferi.

  Svakako hvala što nas čitate i što sudjelujete u projektima koje vam pripremamo. Nadamo se da nas večeras sve čeka dobar show i konstruktivna rasprava. 🙂

 2. REIN LOVER — 12. ožujka 2021. u 22:40

  Dotterdam!

 3. Blink — 12. ožujka 2021. u 21:25

  Clara je super, navijam za nju da nakon 23 godine opet bude pjesma na švedskom ali u ovome trenutku to mi se čini gotovo nemoguće. Samo da ne pobijedi Tusse.

 4. SwedenEurovisionFan — 12. ožujka 2021. u 21:01

  Što reći za kraj, bit ću kratak i jasan. Ako pobijede Dotter, Tusse ili Eric, Švedska ima velike šanse za pobjedu i na samom Eurosongu jer jako dobre pjesme ove godine mogu nabrojati na prste jedne ruke. Još jednom, zahvala uredništvu na ovom projektu ?

 5. loreeneuphoria — 12. ožujka 2021. u 18:29

  Poslušao sam samo favorite koji se spominju.Subjektivno mi je Eric najbolji (neka malo glas popravi).Poslušao sam i Dotter,bolja mi je Bulletproof,ali mislim da Švedska objektivno nju treba poslati ako žele najbolji rezultat.Tusseova pjesma mi je dobra,ali osobno ne bih volio da pobjedi.Nadam se da Eric ili Dotter idu u Rotterdam.Sretno Šveđanima u odabiru.

 6. Niko bitan — 12. ožujka 2021. u 18:04

  Clara je moj licni favorit ali ne verujem da ce pobediti, isto tako ne verujem ni da ce Dotter pobediti. Mislim da ce biti ili Eric ili Tusse.

 7. Piceza — 12. ožujka 2021. u 17:38

  @wannabe
  Josip i Sanja, koji su ocito vise bili fokusirani na njen izgled nego pjesmu i nastup, kao da se zena natjece za Miss svijeta pa jao Boze dragi ima filere, idemo bit duhoviti pa joj dati "Donatella award" ha ha ha kako smo smijesniiiii, pjeva Still young, a puna botoksa hihihihi
  Nit je bilo duhovito nit je bilo potrebe za takvim komentarima, samo je bilo JADNO, a oni kao urednici si ne bi trebali dopustat da padaju tako nisko.

 8. sunflower — 12. ožujka 2021. u 17:17

  Klara i Dotter imaju najbolju pjesmu.

 9. Piceza — 12. ožujka 2021. u 17:11

  Samo Charlotte Perrelli i Eurosong 2022. u Svedskoj!
  I ponovo kritika urednicima zbog pljuvanja po Charlotte i davanja manjih ocjena zbog NJENOG IZGLEDA.
  Jadno.

 10. NeverLetYouGo — 12. ožujka 2021. u 16:59

  Clara Klingenström mi je favorit ali ne vjerujem da može pobijediti, odmah iza nje Eric Saade i Tusse, jako mi se sviđa i Dannyeva pjesma ali sumljam da može pobijediti.

 11. YeahYeahFire — 12. ožujka 2021. u 16:19

  Josip malo preterao sa spuštanjem Melodifestivalena,nije baš bilo loše uopšte,ali dobro.
  Drago mi je što je jasno kao dan da je Dotter favorit,sad samo da ne izgubi za mrvicu!

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje!