Rumunjska izbačena s Eurosonga 2016.!

Podijeli na Facebook Twitter

Europska radiodifuzna unija upravo je objavila kako je povukla članstvo rumunjskoj televiziji TVR zbog dugovanja od čak 16 milijuna švicarskih franaka čime je ova zemlja izgubila pravo sudjelovanja na Eurosongu 2016.! Također, TVR do daljnjega nema pristupe EBU-ovim servisima kao što su Eurovision News Sport News Exchanged koji im daju pravo na emitiranje specifičnih sportskih događanja, pravne, tehničke i istraživačke ekspertize i lobirajuća sredstva. Ova odluka donesena je nakon što je EBU dala rok rumunjskoj vladi za podmirenje dugova do 20. travnja.

– Žao nam je što smo bili prisiljeni to učiniti. Razočarani smo što sva naša nastojanja da riješimo ovaj problem nisu doprijela do rumunjske vlade. U proteklim tjednima EBU je poslala prijedlog ministrici financija da TVR uđe u stečajni postupak koji mogu dovesti do potpunog restrukturiranja televizije. EBU je neprofitna organizacija koja predstavlja 73 javna servisa iz 56 zemalja, a nastavak zaduženosti TVR ugrožava financijsku sigurnost EBU – izjavila je EBU-ina generalna ravnateljica Ingrid Deltenre nadodajući kako se TVR-in dug počeo akumulirati od siječnja 2007. godine, a od 2010. EBU je počela slati pisma rumunjskoj vladi da se pokuša riješiti problem.

U posljednjem pismu ministrici financija Anci Dragu, koji datira od 15. travnja, EBU je zatražila da se 10 milijuna švicarskih franaka uplati do 20. travnja, te bankovne garancije kako bi se preostali dug (6 milijuna franaka) uplatilo do kraja tekuće godine.  Rok je bio produžen za jedan dan, no dio dugovanja EBU nije vidio.

Zanimljivo jest da se ovo sve događa samo dva tjedna prije nego što je ovogodišnji rumunjski predstavnik Ovidiu Anton trebao otputovati u Stockholm na prve probe. Ovako, Eurosong je izgubio jednu od malobrojnih zemalja koje su od 2004. stalno bile u finalu Eurosonga, a 33-godišnji Ovidiu je izgubio priliku da nakon deset godina karijere ostvari svoj najveći san – odlazak i predstavljanje svoje domovine na Eurosong. Uzmimo trenutak za tišinu.

Uskoro opširnije

Komentara 40

 1. Rumunska pesma se meni licno nije svidjala i mozda je odluka EBU ispravna ali prema ovom coveku stvarno nije fer jer on tu ispasta ni kriv ni duzan!

 2. Ne daj Boze da ESC nestane. Ovdje bi se nekima zivot odmah ugasio. Nadam se da im EBU nece takvo zlo priustiti

 3. Moram da pohvalim Bubin avatar… Ajvi je genijalna 🙂 naročito kad stane da se moli bogu pred spavanje ha haaaaaaa, a “zvonili ste milorde ” je moja najomiljenija british komedija posle alo alo . Upravo sve to pratim na RTL -u , ako ne moram da predajem u to doba dana.

 4. Kme Kme Kme.
  Dokle više ?!
  Ok, nekulturno je šutnuti nekog 9 dana prije proba, ali je li kulturno stalno uzimati iz zajedničke tegle (a to je EBU-ov program) koju pune drugi, a nikad ništa ne platiti ? E, pa nije.
  Vrlo poštovani EBU je zasigurno učinio sve što može da bezobraznu i neradniču praksu Rumunja pokuša nagovoriti da im plate. Ali, k’o neće milom, oće silom.
  Poz

 5. Ukinut cijeli esc, izbacit preostale 42 country jer su sve šugave pjesme #ajmooooo #propaliesc #wohohohoh

 6. Ako se do eurosonga ništa ne promijeni onda najmanje što je Ovidiu TVR dužna je da po povratku, ako se to nakon svega ubrzo i dogodi, pošalje njega opet na eurosong. Jer nije on kriv šta ove godine kad je napokon pobjedio na nacionalnom izboru, ne ide u Švedsku. Po povratku i očekujem bolju pjesmu, miljam bolju minimum. 🙂

 7. @fromrussiawithlove Potpisujem sve što si napisao. Sve je to moglo biti nakon Eurosonga, ovo je baš “hinjski”. To da li bi Rumunija izborila finale ili ne, to je stvar pjesme, a ne diskvlalifikovati 19 dana prije početka. Ipak, neće biti oboren rekord od 43 zemlje 😉

 8. TVR je već uplatila EBU-u participaciju za sudjelovanje na Eurosongu 2016., i svake su godine na vrijeme podmirivali te iznose. Dugovi su im se nagomilali zbog neplaćanja sportskih prijenosa. Zato nije pošteno što su im zabranili sudjelovanje za ovu godinu, kad su već platili.
  Što se tiče nacionalnog izbora, sve troškove podmiruje grad organizator, ne TVR. Ove godine je to bio Baia Mare.

 9. To je licemjerstvo sa istoka koje pljuje na zapad, ali ne i na novac koji stize sa tog istog zapada. Platiti ce dozvolu za pracenje EP u fudbalu sada u Francuskoj, ali nece clanarinu u EBU. Nije problem da nemaju, ali valjda mogu pola da plate. Oni nece nista

 10. I bitno je naglasiti kako se ovdje ne radi samo o placanju participacije za esc nego i pracenje sportskih manifestacija i razmjena informacija……

 11. Mihai vrti janje 😛 al 3 tjedna prije, pa mogli su in odma reć čoviče il da to bar vridi od iduće godine

 12. dužni su još od 2007. godine, a to su u EBU-u znali i prije održavanja nacionalnog izbora ove godine….zašto su čekali sve do sada….htjeli su nekim ultimatumima i gotovim stvarima natjerat Rumunje da uplate….ali to tako ne ide….komunikacija je trebala biti od prije bolja…ipak je Rumunska dužna dugi niz godina, a svake su se godine delegacije Rumunjske i EBU-a susretale na Eurosonzima….čudi me što je to ovako kulminiralo….bilo je vremena za dogovor sigurno….Na kraju krajeva EBU nije smio ovo napraviti dva tjedna prije prvih proba….to se trebalo uraditi ili prije njihovog nacionalnog izbora ili poslije Eurosonga….

 13. Ovo se korporativni fašizam na delu . U dogledno vreme koje je pred nama u opštem metežu i haosu koji će zahvatiti kontinent , a počeće upravo ove godine , EBU EUR će skliznuti u još veći problem , da bi n akraju isčezao potpuno. Eto živi bili pa videli .
  Ok je to da se poštuju pravila, ali je sasvim jasna namera koja je došla iz EBU da nekog ponizi u 5 do 12. Mož misliti Rumuniju. A da je to slučajno bio Island ili neka zemlja sa zapada ( ma iz kojih razloga) , ma garantujem da je ne bi ovako podlo i perfidno isključili sa esca.
  To se tako iz zle namere ne radi . Kakave štete , realno ako bi Rumunija nastupila na escu? Ma nikakve. Ovo rade namerno , ne bi li neko u Bukureštu rekao , joj život nam zavisi od tog esca, daj brzo sve da platimo . Mogli su komotno da sačekaju da prođe esc, pa da to sve primene, uopšte im ne bi pala kruna s glave.
  A Rumuni sigurno neće plakati za escom, baš ni malo , kao što ne bi ni jedn anacija…e jedino mi jako ” zao ” rumunskijh ogae tetkica i esc frikova. Mada su i sami svesni da bi ostali u pf, pa im tek tu ne treba biti žao .

  Ako je istina da su ove godine zvali BIH i CRO i smanjili im participacije i dali skoro džabe nastupanje na escu ) a što znaju samo oni i vrh HRT i BHRT i nikov iše, što je stroguo čuvana tajna ) , onda što izbacivati nekog sa esca koji je gotovo počeo . Nikakve posledice nema za EBU to što bi nastupili. Sve je moglo i dan nakon esca da stupi na snagu .

 14. Ma TVR nisu htjeli platit jer ocito su vidili da nece proc u finale po prvi put pa im se vise isplati ovako otic s eurosonga nego da sami odustaju…

 15. Ovo je najiskrenije pošteno, ne znam sto je EBU do sad cekao. Znaci ovaj dug se gomila jos od 2007. (!) i EBU je pisao TVR-u cetiri puta, svaki put bez odgovora. I umjesto da se ugledaju na Hrvatsku i Poljsku koju su uzeli dvije godine pauze, oni su uz sav taj dug uredno iz godine u godinu organizirali nacionalna finala.
  @punktelosdurchdienacht Najvjerojatnije je konacno, iz vlade su izjavili kako u ovom trenutku nemaju rjesenja i da ne mogu nista garantirati.

 16. Sramota za EBU!!! Kapitalisticka stoka koja samo gleda kako se napunit dzep pa bi dali i Kini da sudjeluje! Je da je pisma (…), ali izbacit ih dva tjedna prije natjecanja je dno dna!!!

Odgovori