S druge strane ekrana: Sjeverna Makedonija – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

S druge strane ekrana: Sjeverna Makedonija

  3 min za čitanje   18 komentara

Sjeverna Makedonija

Plasman: 7. mjesto u finalu (305 bodova)


Andrea: Ovo je nastup na koji sam se naježila. Tako emotivno, tako predivno, ma savršeno. Tamara je zaslužila biti prva kod žirija i jako mi je žao da joj je taj trenutak shvaćanja da je miljenica žirija bio oduzet. Nije mi se sviđala jedino ona zelena haljina, a najviše me je oduševio onaj dio kada se čuje samo instrumental pa se prikazuju fotografije majki i djece na led ekranu.

Ukupni dojam:smjesko

Bartol: Svaki, ali svaki puta kada ja pogledam ovaj nastup ne mogu se prestati ježiti. Fantastično, moćno, savršeno – za mene uz Duncana najbolja u finalnoj večeri. Svaki puta kada je dobila dvanaesticu sam se veselio kao da ju je Hrvatska dobila. Bravo za Sjevernu Makedoniju, a sad samo hrabro dalje.

Ukupni dojam:smjesko

Bojan: Tamarica draga bila je sjajna. Žena je stala na scenu i otphuala sve svojim glasom, interpretacijom i energijom. Makedonci se konačno mogu ponositi onime što ih je predstavljao na Eurosongu. Zaista je zaslužila prvo mjesto od žirija, a prednost bih joj dao i u odnosu na Duncana. Predivno nešto!

Ukupni dojam:smjesko

Faruk: Hvala Tamari Todevskoj, hvala Makedoniji što su pokazali, ne samo zemljama regije, već i cijeloj Europi kako se pravi pjesma i kako se pravi nastup s dušom i s emocijom. Bilo je zadovoljstvo padati na koljena svaki put kad iz neke europske zemlje žiri opuca maksimalnih 12 bodova za ovaj predivni nastup, predivnu pjesmu i neponovljivu Tamaru! I gotovo je tragično da im je ukradena mogućnost da u živom prijenosu budu proglašeni za najbolju pjesmu Eurosonga 2019. po ocjeni stručnog žirija.

Ukupni dojam:smjesko

Luna: Kad je bio RNESC2019., napisala sam kako mi je ostalo malo nedorečeno. Nakon ovog nastupa, mogu slobodno reći da je ovdje nastup donio pjesmu na neku sasvim novu razinu. Jednostavno, perfektno otpjevano i efektno. Drago mi je da napokon nakon koje godine pauze mogu dati idući emotikon za Makedonce.

Ukupni dojam:smjesko

Marija: Bravo za Tamaru, bravo za Sjevernu Makedoniju, bravo i za žiri. Ako je itko zaslužio sve one bodove onda je to i ova žena i ova zemlja. Prekrasno otpjevano, toliko emocije i suosjećanja s porukom pjesme već dugo nisam osjetila. Sve pohvale idu i nastupu koji je bio odmjeren i jednostavan, ali dovoljno efektan da se puna pozornost privuče na ono što je Sjeverna Makedonija ponudila – pjesmu.

Ukupni dojam:smjesko

Milka: Bravo za Tamaru i njenu fantastičnu izvedbu Proud. Scenski nastup odličan, naročito one slike žena i djevojčica na led ekranima, bile su vrh. Jedino nisam do kraja razumijela ona ogledala…ali dobro, sve u svemu svaka čast!

Ukupni dojam:smjesko


Zanimljivosti:

Tamara je svojim ulaskom u finale prekinula makedonski šestogodišnji niz neprolaska u finale.

Ovo je najbolji rezultat Sjeverne Makedonije na Eurosongu svih vremena. Također, ovo je prvi puta da je Makedonija ovo natjecanje završila u TOP10.

Žiri čak 6 država dodijelio je svojih maksimalnih 12 bodova Sjevernoj Makedoniji.

Tamara je oborila još jedan rekord, o kojem se možda nije toliko pisalo. Naime svojom pobjedom kod žirija Sjeverna Makedonija postala je prva istočnoeuropska država od ponovnog uvođenja žirija i sistema 50/50 koja je dobila najviše bodova od žirija.

anketa 1258

Ocijenite nastup Sjeverne Makedonije

Ukupno glasova: 166

 • Jako mi se sviđa (5) [130 / 78%]
 • Dobar je (4) [21 / 13%]
 • OK je (3) [9 / 5%]
 • Užasan je (1) [3 / 2%]
 • Ne sviđa mi se (2) [3 / 2%]
0
PODIJELI ČLANAK

Rasprava18

 1. EurovizijskiFan — 7. srpnja 2019. u 17:12

  Tamara je vokalno savršeno izvela pjesmu.Scenski nastup mi je jako emotivan,poseban i snažan.Ocjena 5.

 2. Pixel04 — 7. srpnja 2019. u 16:31

  Moćan i decentan nastup s porukom. Bravo Makedonija! Tako se to radi! ?

 3. Nina — 7. srpnja 2019. u 07:49

  @escfan Hvala na tumačenju ogledala. Sviđa mi se taj koncept

 4. Blink — 7. srpnja 2019. u 06:55

  Novo ime države i odmah prvi odličan plasman.Toliki nesrazmjer žirija i publike.Dok je emocijom i interpretacijom osvojila žiri s druge strane gotovo nikakva reakcija publike.Gore je bilo Švedskoj,toliko stresa pri proglašenje glasova tekevotinga John je morao čekati te vječne minute da proglase kako niti on nije osvojio publiku.Nastup je perfekcija pa i haljina je dobra.Tamara je svim ovim dosadašnjim nastupima na ESC zaokružila s povijesnim rezultatom.Bravo

 5. Precious — 6. srpnja 2019. u 23:50

  E ovo se zove efektan nastup. Da mi je netko prošle godine rekao da ću se ovoliko ježiti i diviti Makedonskom nastupu, nasmijao bih mu se u lice. Ali, eto i oni su konačno uspjeli. Minimalistički staging samo je pomogao, budući da je fokus bio upravo na pjesmi i Tamarinoj interpretaciji. Tamara je vokalno bila odlična, a pri kraju pjesme su me prolazili trnci. I nisam mislio da ću ovo ikad reći, ali trebamo zadržati žiri na Eurosongu jer bi bio grijeh ovakav nastup, dostojan top 5 plasmana, staviti izvan top 10 (a upravo tamo bi ona završila da je bilo 100% televotinga). 5/5

 6. Rafael — 6. srpnja 2019. u 22:12

  Sve do finala pjesma mi nije bila nešto. Danas ju obožavam. Nastup je bio, savršen… nadam se da su s onom (glupom) krilaticom "fyr" otišli svi oni loši plasmani u povijest. Samo hrabro dalje, pokazali ste da znate i možete! 5/5

 7. Fanatik — 6. srpnja 2019. u 21:29

  Ocjena 5.
  Dao sam 5 iako ovaj nastup nije zaslužio ocjenu 5. Zaslužio je ocjenu 10! Bravo za Tamaru i Sjevernu Makedoniju!

 8. LoveWave — 6. srpnja 2019. u 20:04

  Iako nisam bio fan pjesme moram priznati da me Tamara osvojila nastupom! Emotivno, snažno, upečatljivo i vokalno savršeno! Tamara je vladala scenom tih 3 minute i zaista je zaslužila svaki dobiveni bod.
  Ocjena 5.

 9. SwedenEurovisionFan — 6. srpnja 2019. u 19:58

  Pjesma, poruka, emocija, glas. Sve je savršeno! To je pjesma koja izazove emocije na prvo slušanje, a ne ''Arcade'' i 125 puta je bolja od pobjedničke pjesme ovogodišnjeg Eurosonga! A za sve koji ne znaju, ogledala simboliziraju sve žene koje se boje podići glas i stajati ponosno (kako Tamara pjeva u pjesmi). ''One'' (iako je to samo Tamarin odraz) su okrenute leđima jer ih je strah, a Tamara ispred ''njih'' pjeva ''njima'' da prebrode strah, izađu, podignu glas i sve to što Tamara nabraja 🙂 Ocjena: 5.

 10. LadyOfValyria — 6. srpnja 2019. u 19:47

  Ljudi pozdravite novu kraljicu regije, Severine i Karleuše joj nisu do koljena. Žena je zasluženo pobjedila kod žirija. Žao mi je što publika nije dovoljno prepoznala ovo remek djelo i što Tamara nije dobila svojih pet minuta jer je to naravno dobio onaj dosadni John. Nadam se da ćemo kroz par godina imati Eurosong u Skopju i da Tamara nije jedina koja će ostvariti dobar plasman za Makedoniju. Za našu kraljicu Tamaru ocjena 1000000000000000000…/5.

 11. Supercut09 — 6. srpnja 2019. u 19:24

  Kada sam ovo gledao u drugoj poluzavršnici, znam da sam zaboravio tko je nastupao prije i nakon Tamare. Zaboravio sam i što je nosila. Zaboravih da je publika bila tamo. Ovo su bile one 3 minute gdje sam se od glave do poda sav ježio. Osim fenomenalnog vokala, ovdje do izražaja došla ta majčinska, ženstvena emocija. Posebnu naklonost idu one slike za vrijeme instrumentala koje su se SAVRSENO uklopile u cijelu poantu. I za kraj ona slika Tamare i njene kćeri. Ma predivno.
  Dok je Makedonija dobijala bodove diljem Europe znam da sam se osjećao toliko ponosno na Makedoniju. Kao da je Balkan osvojio eurosong. Sramota je da se ovaj nastup.morao boriti za 1. Mjesto od one dosade od Švedske. Bravo Tamara!
  5/5

 12. ESC fan — 6. srpnja 2019. u 19:16

  PS mislim da onaj efekat sa ogledalima služi da jos vise dočara poruku pjesme. Kao vise zena koje pjevaju istu pjesmu i osjecaju istu emociju

 13. ESC fan — 6. srpnja 2019. u 19:12

  Također smatram da Sjeverna Makedonija nije zaslužila ovaj plasman samo Tamarinom fantastičnom interpretacijom vec i time sto zadnjih godina stvarno ne šalju trešove i sto stvarno salju odlicne pjesme i sto se nisu povlačili onda kada su ostvarivali jako lose rezultate u polufinalu. Zaista salju puno bolje pjesme poređuci sa ostalim zemljama bivse Jugoslavije. Kada su na Djecijem Eurosongu prosle godine ostvarili 12. mjesto mislio sam da nikada nece ostvariti dobar plasman, jer su stvarno zaslužili pobjedu prosle godine u Minsku

 14. Nina — 6. srpnja 2019. u 19:08

  Ok je pjesma, ali što sam je duže slušala, počela mi je ići na živce i poprilično mi se izlizala. Lijepo je to otpjevala. Nije mi jasna priča s ogledalima. Izgledalo je ko jeftinija verzija Sergejevog nastupa. Za mene je pogodila s haljinom. Decentna haljina i malo drugačija boja, sasvim je odgovarala uz takav nastup

 15. ESC fan — 6. srpnja 2019. u 19:06

  Nastup je bio odličan. Bravo Tamara bravo Sjeverna Makedonija. U početku mi se nije svidjela njena haljina, ali se zapravo odlicno uklopila u cijeli nastup. Potpuno zaslužen plasman iako smatram da je ovo bilo dosljedno pobjede i ne bih se bunio ni da je Tamara osvojila prov mjesto i odvela ovo takmicenje u Skoplje. 🙂

 16. Bartol Stopić — 6. srpnja 2019. u 19:00

  Dragi komentatori, zbog zakašnjele objave današnjeg SDSE-a, makedonski nastup možete ocijeniti do sutra u 19:00, umjesto do 18:00.

 17. JUST SOME RANDOM DUDE — 6. srpnja 2019. u 18:59

  Nisam neki fan pjesme, ali nastup je bio moćan, Tamara je suvereno vladala pozornicom, zasluženo prva kod žirija 5/5

 18. escmusic — 6. srpnja 2019. u 18:59

  Evo moje kraljice! Što reći, a da nije rečeno. Zaslužila je svojih pet minuta jer je pobjednica žirija, no Švedska sve uzela u svoju korist(više o tome prekosutra). Pjesma prekrasna, s jakom porukom. Makedonija je odlično iskoristila trenutnu političku situaciju (mijenjanje imena), poslala ženu s jakim vokalom i pjesmu s porukom i pobijedila kod žirija. Tako se to radi, mogli bismo učiti od njih! Prekrasan nastup, neka i dalje nastave s te dvije švedske redateljice jer su napravile odličan posao. Iako mi nije glavni favorit (o tome tko mi je sveukupno, nakon finala, uskoro) moja Zlatna lopta ide Tamari! Bravo!
  6/5

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje!