S druge strane ekrana: Završna riječ – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

S druge strane ekrana: Završna riječ

  5 min za čitanje   15 komentara

Nakon šest tjedana svakodnevnog komentiranja nastupa Eurosonga u Kijevu, ovogodišnje izdanje projekta S druge strane ekrana polako prilazi svojem kraju. Šest urednika Vašeg najdražeg eurovizijskog portala davalo je opisne,  dok ste Vi davali brojčane ocjene za 42 pjesme sudionice ovog natjecanja. Koliko se nama svidio 62. Eurosong u cijelosti, doznat ćete u slijedećim redovima, ali prije toga se pomoću ove tablice podsjetite kakve su ocjene davali naši komentatori:

Komentator smjesko neutralko ljutko
Bartol 16 15 11
Bojan 21 11 10
Faruk 16 9 17
Luna 13 11 18
Marija 19 7 16
Tomislav 17 14 11

Pozitivnu ocjenu svih komentatora dobile su slijedeće zemlje: AzerbajdžanMoldavijaMađarska i Norveška. 

Negativnu ocjenu svih komentatora dobile su samo Španjolska San Marino. Bartol: 
Ukrajinci su organizirali jedan vrlo dobar Eurosong s kojim mogu biti više nego zadovoljni. pripremiti natjecanje nakon velesile poput Švedske je iznimno težak zadatak, no uz manje poteškoće oni su u tome uspjeli. Politka ne bi trebala imati veze s Eurosongom pa je ne ću niti uklopiti u konačnu ocjenu. Moram doduše priznati da je ovo prva godina da nisam imao barem jednog čistog favorita za pobjedu – pjesmu koja me osvojila i nije puštala do samog kraja. Nadam se da će portugalski Eurosong po tome biti bolji.

Ukupni dojam:smjesko

Bojan: Generalno, za mene je ovo bio poseban Eurosong i uvijek ću ga se sjećati sa zadovoljstvom iz jednostavnog razloga što sam bio na licu mjesta. S druge strane, kada je riječ o pjesmama i nastupima koji smo slušali i gledali ove godine, Eurosong bi dobio neku srednju ocjenu. No, za ovaj put, u izboru konačne ocjene samog natjecanja presudit će prva stavka koju sam naveo.

Ukupni dojam:smjesko

Faruk: Mene, zapravo, i ne zanima puno ono što se dešavalo iza pozornice ovogodišnjeg Eurosonga. Je li bilo organizacijskih problema? Vjerovatno je, ali pokažite mi “savršen” Eurosong na koji nitko nema zamjerku. Nema ga. Ukrajinski je Eurosong imao istočnjački šarm, blagu nehajnost i nesavršenost koja je imala i svoju čar. Ono što smo vidjeli na ekranima je bilo na vrlo visokoj razini. Istaknuo bih “ukrainizirane” eurovizijske uspješnice kao najbolji “interval act” ovogodišnjeg Eurosonga. Ako bih tražio što mi se najmanje svidilo ove godine onda bi to vjerovatno bila činjenica da je jako mali broj zemalja bio dovoljno hrabar da iskorači, barem u jeziku pjesme, ako već ne žele u žanrovskom i stilskom smislu. Ako Portugalci nastave ukrajinskim stopama – bit ću i više nego zadovoljan.

Ukupni dojam:smjesko

Luna: Ono što smo dobili od Jamale u nasljedstvo od 2016. nije veće uključivanje nacionalnih jezika niti zadiranje u alternativne i indie glazbene pravce, nego stajanje sam na pozornici (eventualno ako netko ima prateće vokale sa sobom) i izderavanje u smislu “no, vid’ me kako pjevam”. Kao i uvijek, bit će onih koji su nezadovoljni kako je glasao žiri, a kako televoting, no ne može se svima ugoditi. Showovi – kako koji segment, svidio mi se interval act s Onukom. Voditelji su bili zanimljivi kao kuhana noga (pozdrav Timuru koji je navodno veliki eurovizijski poznavatelj, a ne zna kad je Gruzija debitirala). U principu, dajem pozitivnu ocjenu za Eurosong 2017., no za iduću godinu se nadam da nam Portugal i RTP neće prirediti stresove kao Ukrajina i da će naći voditelje koji znaju pričati engleski jezik.

 Ukupni dojam:smjesko

Marija: Bilo je nerealno i nepotrebno očekivati da će Ukrajinci nadmašiti sve ono što je Švedska samo godinu dana prije fantastično odradila i ljestvicu postavila visoko. Možda i previsoko. Zato su neki očekivajući švedsku organizaciju ostali pomalo razočarani. No, generalno, ovo je bio jedan sasvim dobar Eurosong koji je iznjedrio puno dobrih pjesama, inovativnih nastupa i pobjednika o kojemu će se još dugo pričati.  Ponovno se pokazalo da je svakom domaćinu ovog natjecanja stalo do izgleda arene i scene i da se pažnja pridodaje brojnim detaljima koje u izravnom prijenosu nije ni moguće vidjeti. Zasmetala me režija nekih nastupa jer smatram da je mogla i morala biti bolja, no sve u svemu, konačna ocjena je i više nego pozitivna. Što se Hrvatske tiče, mislim da je rezultat iznad svih očekivanja i da bi nakon dugo vremena trebali biti sretni ostvarenim.

Ukupni dojam:smjesko

Tomislav: Raznolika ponuda ovogodišnjeg Eurosonga može zadovoljiti široku paletu ukusa publike. Žao mi je što nema više toliko trasha kao prijašnjih godina jer je upravo po tome Eurosong bio najviše i poznat.

Ukupni dojam:neutralko


TOP3 nastupa koji su nam popravili dojam o pjesmi.

Bartol Bojan Faruk Luna Marija Tomislav
1. Azerbajdžan  Francuska Bugarska  Ujedinjeno Kraljevstvo Hrvatska  Azerbajdžan
2. Ujedinjeno Kraljevstvo Moldavija Portugal Moldova Portugal Norveška
3. Portugal Nizozemska Belgija Mađarska Nizozemska Švedska

TOP3 nastupa koji su nam pokvarili dojam o pjesmi.

Bartol Bojan Faruk Luna Marija Tomislav
1.  Crna Gora  Rumunjska  Crna Gora  Crna Gora  Australija Estonija
2. Grčka Albanija Grčka Španjolska Švicarska Poljska
3.  San Marino Španjolska Španjolska Estonija Makedonija Danska

Raspored objave rezultata Vaših najdražih nastupa 2017.:

17.7. Pet najlošijih nastupa

18.7. Pet najboljih nastupa

19.7. Kompletni rezultati.

 

 

 

0
PODIJELI ČLANAK

Rasprava15

 1. Raphael — 17. srpnja 2017. u 13:54

  Ne slažem se da je Eurosong 2017. bio loš, mislim da nije bio ništa lošiji od većine drugih Eurosongova, niti što se tiče kvalitete pjesama, niti što se tiče same organizacije i voditelja. Ukrajinci su skroz solidno obavili posao. Ipak mi je Eurosong 2017. ostavio gorak okus u ustima iz dva razloga:
  1. Još se nikad nije dogodilo da zemlja domaćin onemogući sudjelovanje predstavniku neke od zemalja učesnica, mislim da je to bacilo ružnu sjenu na organizatora.
  2. Izuzetno sam razočaran pobjedom Portugala. Mislim da je Portugal zaslužio da konačno pobjedi nakon toliko godina natjecanja, ali zaboga ne s ovakvom pjesmom. Sumnjam da je mnogima ova pjesma bila favorit neposredno nakon njene pobjede na portugalskom izboru (gdje gle začudo čak ni kod portugalske publike nije uspjela osvojiti prvo mjesto), ali kako se pjesma penjala na kladionicama i počelo njeno favoriziranje, sve je više bilo onih koji su, valjda po principu „Kud svi Turci, tud i mali Mujo“, počeli Salvadora hvaliti na sva usta i gledati kao potencijalnog pobjednika. Ja se naprotiv nisam dao time impresionirati, meni je ta pjesma bila i ostala jedan od najgorih, ako ne i najgori pobjednik Eurosonga svih vremena. Nemojte mi samo pričati da je pobjeda Portugala dobra za Eurosong jer je eto pobjedila pjesma (a ne cirkus), a Eurosong se vratio svojim korijenima iz 60-tih. Poslušajte pobjedničke pjesme iz 60-tih, to su mahom bile pjesme pjevnih, lako pamtljivih refrena, koje su se poslije mjesecima (štoviše godinama) vrtjele po radio stanicama i pjevušile. Pjesma „Amar pelos dois“ pala je u zaborav već tjedan dana nakon Eurosonga (po meni potpuno zasluženo). A ne treba zamjeriti niti što je nitko nije pjevušio jer pitam se kolikima je uopće uspjelo upamtiti melodiju pobjedničke pjesme, takve kakva jest, ni nakon što su je odslušali nekoliko puta. Pitam se isto tako kako bi recimo prošla Hrvatska da je poslala tu istu pjesmu na hrvatskom i da ju je izvodio netko tko ima „hendikep“ da ne izgleda ni izdaleka tako ekstravagantno kao Salvador, recimo Marko Tolja. Da li bi uopće uspjela proći u finale?

 2. EurovizijskiFan — 16. srpnja 2017. u 23:34

  Eurosong 2017. mi se svidio ove godine i pamtit ću ga definitivno po pobjedniku koji mi nije bio favorit ali poslije eurosonga mi je porastao i obožavam Amar Pelos Dois.Istina Ukrajinci nisu nadmašili Šveđane ali su napravili eurosong kakav su mogli.
  TOP 3 nastupa koji su mi POPRAVILI dojam o pjesmi:1.MOLDOVA,2.NIZOZEMSKA,3.BJELORUSIJA
  TOP 3 nastupa koji su mi POKVARILI dojam o pjesmi:1.MAKEDONIJA,2.NJEMAČKA,3.FRANCUSKA

 3. Vix — 16. srpnja 2017. u 22:28

  Kratko i jasno- čekam onu godinu koja će nadmašiti 2016. Ova 2017. nije joj ni u sjeni.

 4. Den Vilda — 16. srpnja 2017. u 22:15

  Dugo godina pratim eurosong i mogu slobodno reći da je što se kvalitete pjesama tiče ovo bio najlošiji eurosong dosad. Prvoplasirane 3 pjesme, Mađarska, UK, nastup Hrvatske i Finska su ono što vrijedi spomenuti i ni po čemu više neću pamtiti ESC u Kijevu. Puno zemalja je podbacilo, i to jako, da o katastrofama poput Latvije, Litve, Španjolske i ne pričam. Što se organizacije tiče, to je bilo korektno urađeno, i nerealno bi bilo očekivati nešto više od Ukrajinaca.

 5. Ro — 16. srpnja 2017. u 20:17

  Prosječni esc sa prosječnim pjesmama , čast izuzecima , 2015. i 2016. su što se tiče pjesama miljama ispred 2017.
  Ukrajinci su napravili koliko su mogli , i bilo je to ok , voditelji su mi čak bili i za prolaznu ocjenu , bolji od ženskog trija iz 2015. , interval actovi isto ok , sve je bilo na mjestu , ali ništa spektakularno , tako da je moja ocjena sveukupno 3 i sumnjam da ću ovaj esc dugo pamtit osim po pobjedniku koji je poseban.

 6. Rita — 16. srpnja 2017. u 19:43

  @ivanfranicsgmail-com i @escfan slažem se da svatko ima svoje mišljenje, a ni ja nisam voljela portugalsku pjesmu a odjednom mi je skočila na LOL mjesto u mom topu (11.mjesto je tu lol jer više zemalja je tu) i nastup je popravio dojam!

 7. Tim Burton — 16. srpnja 2017. u 19:21

  Generalno, nije bilo loše. Organizacija je mogla biti bolja, mada na stanje u Ukrajini i na samu ukrajinsku narav bilo je i za očekivati. Pjesme su za klaus bolje nego prethodne godine, ali nastupi značajno lošiji (ne samo zbog scenografije i režije, nego i vokalno). Tri nastupa koja su mi popravili mišljenje o pjesmi su bjeloruski, britanski i azerbejdžanski, tri koja su pokvarila utiske su makedonski, italijanski i francuski. Od Portugala očekujem bolje organizovanu, vizuelno ljepšu Evroviziju s daškom portugalskog fada i što manje švedskih libtarda.

 8. Zack — 16. srpnja 2017. u 14:28

  Kad smo vec kod pobjednickih pjesama eurosonga, postoje dvije koje mogu smatrati dvima najgorim pobjednicima ikada – to su Rusija 2008., koja zvuci toliko umjetno i isforsirano da je ne mogu slusati, a najgori pobjednik ikada, po meni – Azerbaijan 2011. Tu pjesmu ko da su pisali ljudi s posebnim potrebama.
  Ovaj eurosong mi nije nadmasio zadnja 3 izdanja po nicemu. Kadrovi su bili losi, pozornica kvalitetna ali ona instalacija iznad nezanimljiva i bespotrebna, voditelji na razini Beckih cura, pjesme prosjecne…. tako da su mi jedina pozitivna strana cijele price veliki uspjeh Hrvatske delegacije i pobjeda Portugala koji je uz Veliku Britaniju imao najljepsu pjesmu ove godine. Da ne spominjem.kako je sve bilo.nabijeno nekom turobnom i napetom atmosferom radi politike i zakulisnih igrica izmedu Rusije, Ukrajine i EBU-a. Sve u svemu, maksimum ocijena koju mogu dati je 3/5.

 9. SwedenEurovisionFan — 16. srpnja 2017. u 14:16

  Upravo tako @ivanfranicsgmail-com , to samo potvrđuje koliko je njemu stalo do naših mišljenja i da se ne može pomiriti sa činjenicom kako postoje ljudi koji ne vole Salvadorovu pjesmu 🙂
  I da @vitalijklichko , zašto si daješ za pravo da bi mi, koji ne volimo njegovu pjesmu, trebali odjednom smatrati tu pjesmu kao nešto wow, odličnu? Samo zato jer je pobijedila? Hm hm, ne bih se baš složio, a i uvjeren sam da si i ti, u 62 godine dugoj povijesti Eurosonga, imao barem jednu pjesmu koja je pobijedila, a da se tebi nije svidjela, pa ju svejedno nisi zavolio samo jer je pobijedila, zar ne? Pozdrav 😉

 10. imperator — 16. srpnja 2017. u 09:56

  @vitalijklichko Pozdrav gospodine Knockout! 😀 da, porazgovarao sam s EBU-ovom, ali rekli su mi da se trebam pomirit’ sa Salvadorovom pobjedom i, znate šta, rezervirali mi karte za Lisabon.. 😉
  iznimno mi je drago što se ne slažete s mojom ocjenom za Salvadora (1/10 u RN-u) što samo označava da vam je itekako BITNO da moja malenkost etc imperator, ili pak osoba s avatarom Sanne Nielsen ili bilo koji drugi/a kojeg niste stigli navesti, a htjeli ste, podignu ocjenu za pobjedničku pjesmu..
  i da ne zaboravim, povisio sam ocjenu (stvarno jesam).. nakon kompletnog showa, više kod mene Portugal nije 42/42, već 28/42.. i to je uspjeh.. zar ne?
  Srdačan pozdrav! Do pobachennya! 😀

 11. KličkoVitalij — 16. srpnja 2017. u 02:07

  @ivanfranicsgmail-com

  Zvali su iz EBU-a i mole te da razmisliš i da promijeniš odluku i ipak prihvatiš pobjedu Portugala, jer je jako bitno da Imperator, onaj sa ovcalom Sannom na avataru itd. “prihvate” tko je pobijedio. I ako ti nije mrsko da i povećaš ocjenu sa 1 na makar 5-6 jer je i to esencijalno bitno. Eto, srdačno te pozdravljam.

 12. Rita — 15. srpnja 2017. u 19:45

  Cjelokupni Eurosong za 4.5. Na stranu politiku oko Rusije i Ukrajine, a voditelji su bili tako zanimljivi! (Ono kad jedan u prvom polufinalu kaže now I can’t go on a drugi but we have only just started a dok ovaj objasni o čemu je riječ posvađaju se???). Pjesme su tako super, ali nikada neću prežaliti što se Estonija i Albanija nisu kvalificirale u finale. Meni Italija nije trebala pobijedit nego već spomenuta Estonija. Inače Bugarska i Belgija su završile gdje i u mom topu. I live izvedba pjesme My friend bila je sasvim druga, bolja dimenzija, kao mojoj obitelji (prije Eurosonga su govorili da nećemo u finale, a prvi put gledamo izvedbu i odmah smo znali da ćemo u finale!) TOP 3 nastupa koji su popravili dojam o pjesmi: uhuhu više! Azerbajdžan, Norveška, Hrvatska, Moldavija… Pokvarili su San Marino, Španjolska i Crna Gora.

 13. seky — 15. srpnja 2017. u 19:40

  Da vam budem iskren- ovogodišnje finale eurosonga mi je jedno od najdražih. Bilo je toliko puno dobrih pjesama, i da niti jedna pjesma u finalu nije bila za spavanjac. Da ocijenim eurosong: khkhm. Ja sam jaaako zadovoljan s ovogodišnjim eurosongom. Na razini zadatka se sve zbilja obavilo. Voditelji su mi bili ne znam ni ja zašto poprilično dobri. Većinom su ih ljudi napali jer nema ženskog voditelja, a vidimo kako su 2015. One 3 žene bile uspješne u svojem poslu, pozdrav. No, zbilja ovaj ću eurosong zbilja pamtit, kao i onaj u Švedskoj. Sve pohvale!

 14. imperator — 15. srpnja 2017. u 18:56

  Ukrajinci su doživjeli i drugu stranu medalje nakon Jamaline pobjede – kako organizirati eurosong kad znate da je vaš prethodnik Švedska?? na kraju, ocijenio bih ih s vrlo dobrim.. neću ulaziti u politiku i na ono što se događalo na relaciji Rusija- Ukrajina, što je najviše EBU-ova krivica koji je trebao odmah autoritativno lupit’ šakom od stol, a ne da taj odnos puni naslove tjednima..
  što se tiče pjesama, bilo je to puno bisera, ali i zanimljivih iskoraka.. zapamtit’ ću efektivno drugo polufinale koje mi je za nijansu bilo zanimljivije i od samog finala.. da se osvrnem u odnosu na 2016. gdje ogromnog favorita nisam imao ( Sergey i Poli su bili najbliži tome) ova godina mi je ponudila pravog favorita kakvog nisam imao od Poline.. to je bio Francesco.. stoga me je njegovo 6.mjesto blago razočaralo.. a da ne govorim da je pobijedio Salvador koji je od mene dobio čistih 1/10 u RN-u.. nikada neću prihvatiti njegovu pobjedu i pomamu kakvu je izazvao od žirija i publike..
  a što se tiče nas, ne mogu vjerovati da smo dobili toliko bodova od televotinga iz zemalja od kojih rijetko pa čak ni uopće ne dobivamo bodove.. ako to nije pomak, onda ne znam šta je onda 😀
  ————————————————————–
  TOP 3 nastupa koji su mi POPRAVILI dojam o pjesmi: 1. HRVATSKA, 2. MOLDOVA, 3. LATVIJA
  TOP 3 nastupa koji su mi POKVARILI dojam o pjesmi: 1. GRČKA, 2. CRNA GORA, 3. UKRAJINA

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?