S druge strane ekrana: Završno razmatranje – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

S druge strane ekrana: Završno razmatranje

  5 min za čitanje   10 komentara

Početkom lipnja započeli smo naš tradicionalni projekt “S druge strane ekrana”, a ove je godine 41 nastup komentiralo sedam urednika Vašeg najdražeg eurovizijskog portala. U ocjenjivanju i komentiranju pridružili ste se i vi, a rezultate Vaših najdražih nastupa možete očekivati u iduća tri dana. Današnjom završnom riječi zaokružit ćemo naše dojmove i misli o ovogodišnjem Eurosongu koji se održao u Tel Avivu te vas pozivamo da i vi priključite u komentarima i ocjenom u završnoj anketi!


Andrea: Ova godina je imala svoje uspone i padove. Kadriranje je svakako kod svih moglo biti bolje. Neki nastupi poput Švicarskog i Australskog postavili su sasvim nove ljestvice modernog i kreativnog. Neki nastupi s druge strane su postavili novu ljestvicu gluposti (čitaj San Marino). Kao zaključak ću samo reći da sam zadovoljna.

 

Bartol: Iako organiziacijski jedan od gorih, ako pogledam na pjesme i nastupe, ovo mi je bio jedan od boljih Eurosongova. Sigurno je pomogla i činjenica da je pobijedio moj favorit iz Nizozemske. Moram priznati da je ovu eurovizijsku godinu obilježio i dugoočekivani povratak Dore, koja će nadam se iduće godine biti još bolja i kvalitetnija i produkcijski i u ponudi pjesama, a Hrvatskoj nagodinu želim priču kakvu je ove godine imala Sjeverna Makedonija.

Bojan: Generalno je ovo bio jedan dobar Eurosong kada se pogledaju nastupi. Manjkavosti u organizaciji je postajalo, neke su bile vidljivije više neke manje. Ako zaklopim jedno oko na to, reći ću da smo imali jedan konkretan Eurosong i da se jako radujem sledećem. Nizozemska, koji god grade budeš, vidimo se.

Faruk: Na Eurosongu 2019. je pobijedila glazba, i to dobra glazba. To je nekako light motiv cijelog ovogodišnjeg Eurosonga. Kada bih morao ocijenjivati organizaciju iz perspektive gledatelja, Izraelci bi dobili mršavu dvojku. Od voditelja koji umjesto „Good evening“, uporno govore „Good night!“, iskopavaju neke objave sa Instagrama i pokušavaju biti duhoviti preko redatelja kojima bih podijelio otkaze kao bombone, sićušne arene do iznenađujuće dosadnjikavih interval actova (u kojima je 45-minutno čekanje Madonnin jauka u agoniji aposlutna pobjeda). Ipak, kao i svaki drugi, i ovaj Eurosong su spasile dobre pjesme, sjajni pjevači i odlični nastupi. Veselim se Eurosongu u Nizozemskoj, možda i prvom kojeg budem gledao uživo.

Luna: Kako su krenule vijesti o svađama u zemlji koja je organizirala ovaj eurosong, skoro sam otišla do svetišta na Trsatu i upalila svijeću da se natjecanje preseli u Austriju. Kako nisam veliki vjernik, onda znate do koje je mjere sve došlo. Eurosong 2019. bio je jedan od onih izdanja za koje sam se nadala kako će proći što brže i što bezbolnije. Zbilja se nadam da u budućnosti nećemo doživljavati ovakav nered, voditelja koji iz čista mira izvuče fotografije natjecatelja u gaćama, nekoga tko s 40 godina karijere nije u stanju pogoditi dva tona i usiljene šale. Pardon, “šale”. Jedina svijetla točka, ako zanemarim pjesme, bile su mi razglednice, koje su izgledale fenomenalno. I za kraj, zbogom 2010-te, veselimo se 2020-tima, u kojem ćemo, nadam se, birati pametnije pjesme za veliku scenu.

Marija: Mjesta za nekakvu preveliku analizu i nema, ali uzet ću si za pravo i reći da je meni osobno Eurosong u Tel Avivu jedan od najlošije organiziranih i realiziranih u posljednjih desetak godina. Pozornica me se odavno nije dojmila, a premještanjem green rooma u posebnu sobu nekako se izgubilo na povezanosti publike i izvođača. Voditelji su bili na razini prošlogodišnjih, dakle poprilično neuvjerljivi i nezanimljivi. O kvaliteti i pripremi same organizacije dovoljno govori ponavljanje probi i nezadovoljstvo delegacija. Jedina svjetla točka je barem po meni pobjednik ovogodišnjeg izdanja i pjesma koja je u svim segmentima bila najbolja.

Milka: Bila sam skeptična u vezi odlaska u Tel Aviv s obzirom na sigurnosnu situaciju u zemlji. Ipak sam donijela pravu odluku i provela fantastičnih 10 dana tamo. Doživjela sam uživo najbolji plasman svoje države. Eurosong 2019 pamtit ću ne samo po povijesnom plasmanu Sjeverne Makedonije i makedonskog tima na koji sam i te kako PROUD, već i po odličnom showu finalne večeri. Po nastupu Madonne(koji smo jedva čekali da završi), po najdužem interval actu, koji je trajao i trajao… Ove godine Izraelci su se potrudili i omogućili dosta efekata za dobar nastup, a netko je to iskoristio, dok netko nije. Zaboravila sam spomenuti kako je ove godine bilo najmanje kontrole pri ulasku u press centar, dvoranu i Euroklub. Imali smo osjećaj kao da je Eurosong u najsigurnijoj zemlji unatoč činjenici da su na svakom koraku bile oružane snage, policija i vojska. Također ne mogu zaboraviti one drvene stolice u press centru i samo jedan veliki ekran na cijelu press dvoranu. Pamtit ću ovogodišni Eurosong i po loše organiziranom Orange carpetu i najvećem eurovizijskom selu ikada. Tek nedavno je završio Eurosong 2019, a ja jedva čekam vidjeti što će nam ponuditi Eurosong 2020 .

anketa 1267

Ocijenite Eurosong 2019.

Ukupno glasova: 152

 • OK je (3) [54 / 36%]
 • Dobar je (4) [54 / 36%]
 • Jako mi se sviđa (5) [29 / 19%]
 • Ne sviđa mi se (2) [8 / 5%]
 • Užasan je (1) [7 / 5%]
0
PODIJELI ČLANAK

Rasprava10

 1. Blink — 14. srpnja 2019. u 12:20

  Meni je sve bilo super pa i Madonna.Kraljica opet je dala lekciju nenadhebiva je.Voditelji OK Bar Rafaeli prekrasna žena a onaj mlađi voditelj koliko je puta spomenuo svog muža ?Sigurno se izdvojio dosta pjesama koje ostaju za slušanje,Nizozemska pobjednica nakon 44 godine poruka Francuskoj,Španjolskoj…može se zaista.Sjeverna Makedonija svjetla točka nastupa emocije.Doru očekujem ponovo ali daleko jaču i bez Jacquesa haha.Svima ugodno ljeto želim pogotovo radnoj ekipi u koju spadam

 2. Precious — 13. srpnja 2019. u 21:38

  Ne mogu reći da sam razočaran Izraelskom organizacijom, kad ionako nisam ništa puno ni očekivao. Već u svibnju 2018. i samoj drami oko odabira grada domaćina mi je bilo jasno da ova sezona nikako neće biti dosadna. I imao sam pravo. Od vječitih pitanja, hoće li Eurosong biti u Izraelu ili Austriji, potpuno pogrešno odabranih kandidata na nacionalnim izborima, svakodnevnih dobronamjernih savjeta da se maknu krila, pa sve do Ukrajinskog odustajanja, Izraelski Eurosong nam je pružio pravi rollercoaster drama i skandala. Režimski je bio jedan od najlošijih izdanja, a voditelji su bili cringe (ipak, Bar i njezina izjava: "I'm sorry. 0 points", će ući u povijest). Ako ništa, bar su pjesme bile dobre, a i nastupi nisu bili loši, s obzirom na skromne uvjete. Ipak će mi Izraelski Eurosong ostati u dobrom sjećanju, isključivo zbog pobjede Nizozemske. A nadam se da će nas sljedeće godine (nadam se u Rotterdamu) uz dobre pjesme, pratiti i dobar show.

 3. sunflower — 13. srpnja 2019. u 21:34

  Nakon hrpe loših pobjednika konačno je najbolja pjesma pobijedila.
  Nadam se da će druge godine pobijediti neka država koja još nije (osim Australije, kojoj nije mjesto na Euroviziji).
  Isto tako, nadam se da će u budućnosti biti smanjene ovlasti žirija.

 4. LoveWave — 13. srpnja 2019. u 20:18

  Ja ću ovaj eurosong pamtiti po dosta stvari. Sigurno ću se još dugo sijećati lošeg početka oko odabira grada-domaćina, ali i drame oko premiještanja eursonga u drugu državu.
  Također po lošem, pamtit ću i nacionalne izbore, na kojima su većinom ispadali moji favoriti, uključujući i Hrvatsku i nikad prežaljenu Lorenu. I da ne zaboravim spoemnuti Ukrajinu i Maruv! Napokon pobijedi moj favorit na nekom nacionalnom finalu i na kraju ne ode na eurosong. Žalosno…
  Dobra stvar i veeliki plus bila je objava pozornice koja je trebala dobro funkcionirati i sam izgled mi se jako svidio. Nažalost, loše iskorištena pozornica i najgore kadriranje unazad par godina pretvorilo je taj plus u minus.
  Ono što mi se dojmilo na ovom eurosongu su zasigurno pjesme. Svake godine postoje pjesme koje ti obilježe taj eurosong i uvuku ti se pod kožu pa tako i ovaj telavivski. Također bi izdvojio da je napokon pobijedio moj osobni favorit!
  Što se tiče same organizacije i šou programa ne mogu izdvojiti mnogo pozitivnih stvari. Već navedeno loše kadriranje većine nastupa su po meni najveći minus. Svijetla točka svakako su najbolje razglednice na eurosongu ikad. Voditelji loši, sa očajnim engleskim i smislom za humor. I Madonna koja je upropastila sve što se upropastit dalo…
  Od mene će ocjena za ovogodišnji eurosong biti klimava trojka. Nadam se da će nizozemski eurosong NAPOKON biti prvi kojem ću uživo prisustovati i da će svojom organizacijom Nizozemci oboriti eurovizijske fanove s nogu kao što je to napravila Švedska 2016. ?

 5. LadyOfValyria — 13. srpnja 2019. u 19:48

  Što se tiče pjesama, mogu reći da ovaj Eurosong nije loš. Dobili smo dosta kvalitetnih pjesama kao Arcade, Soldi, Proud, She got me… itd. Organizacija je bila blago rečeno katastrofa, voditelji frigidni i glupavi, a Madonna je bila užasna. Nadam se da će nizozemci svima pokazati kako se dela posel. Ako bude Hrvatska nastupala iduće godine, nadam se dobroj pjesmi i dobrom rezultatu. I nedo Bog više Žakline i njegovih autorskih pokusa.

 6. Fanatik — 13. srpnja 2019. u 19:46

  Po meni je ovo bio dobar Eurosong što se tiče pjesama, no na sve to je bačena sjena traljavom organizacijom i nekim neoprostivim greškama. Zbog toga ovogodišnji Eurosong ocjenjujem ocjenom: 3.

 7. ESC fan — 13. srpnja 2019. u 18:58

  Ocjena: (2)
  Ovo je moj poredak Evrovizija prethodne tri godine po organizaciji, pjesmama i licnom utisku:

  1. 2017??
  2. 2018??
  3. 2019??

 8. ESC fan — 13. srpnja 2019. u 18:54

  Sama cinjenica da se Eurosong odrzava u Izraelu nije puno obecavala. Ovu evrovizijsku sezonu cu najvise pamtiti po ispadanju odlicnih pjesama i potencijalnih pobjednika ove godine u nacionalnim finalima i losoj organizaciji. Iako sam ove godine bio najzarazniji Eurosongom u odnosu na prethodne dvije godine stvarno nemam neko lijepo misljenje o izraelskom Eurosongu. Prije svega pjesme mi nisu bile nesto ove godine. Nekako je bilo svega i svacega. Prethodne dvije godine su mi pjesme nekako zvucale vise "fresh" i ispadanje odlicnih pjesama u nacionalnim finalima se itekako primjetilo. Pozornica je bila meh, voditelji isto meh, organizacija jako losa. Stvarno ne vidim ni jednu dobru stvar po kojoj cu posebno pamtiti ovaj Eurosong osim po decentnom pobjedniku. Radujem se Eurosongu sljedece godine koji ce biti odrzan u zapadnoj Evropi poslije dugo vremena i nadam se da ce pjesme biti puno bolje, da ce show biti puno bolji i da ce konacno pobijediti moj favorit. Inace nikad unaprijed ne razmisljam koju bih zemlju volio vidjeti kao pobjednika, ali bih volio da sljedece godine Spanija, Island ili Francuska bude pobjednik. 🙂

 9. Supercut09 — 13. srpnja 2019. u 18:16

  I za kraj- ovo je top 41 svih nastupa na ovogodišnjem eurosongu. Nisam toliko gledao pjesme pa ovo nije moj službeni top 41.
  41. Crna Gora 1/5
  40. Finska 1/5
  39. UK 1/5
  38. Belgija 2/5
  37. Austrija 2/5
  36. Litva 2/5
  35. Danska 2/5
  34. Estonija 2/5
  33. Izrael 2/5
  32. Francuska 2/5
  31. Moldavija 2/5
  30. Norveška 2/5
  29. Bjelorusija 2/5
  28. Malta 2/5
  27. Irska 3/5
  26. Njemačka 3/5
  25. Švedska 3/5
  24. Hrvatska 3/5
  23. Poljska 3/5
  22. Gruzija 3/5
  21. Cipar 3/5
  20. Rumunjska 3/5
  19. San Marino 4/5
  18. Grčka 4/5
  17. Nizozemska 4/5
  16. Armenija 4/5
  15. Latvija 4/5
  14. Španjolska 4/5
  13. Azerbajdžan 4/5
  12. Švicarska 4/5
  11. Island 5/5
  10. Mađarska 5/5
  9. Albanija 5/5
  8. Rusija 5/5
  7. Slovenija 5/5
  6. Češka 5/5
  5. Portugal 5/5
  4. Srbija 5/5
  3. Sjeverna Makedonija 5/5
  2. Italija 5/5
  1. Australija 5/5

 10. Supercut09 — 13. srpnja 2019. u 18:14

  Jedan od onih eurosonga gdje mi je jednostavno sve išlo po krivu. Znam kada sam gledao veliko finale da sam pola nastupa gledao tako da sam se dopisivao na mobitelu. Interval actovi? Bili su nevjerojatno razduženi i ja sam zapravo svo to vrijeme proveo na wc-u, u kuhinju hraneci se i tako dalje… Uspio sam cak i ponoviti nesto za maturu dok je Madonna nastupala jer je njen nastup bio JAKO DOSADAN. Voditelje ne bih komentirao.
  Svi znaju što mislim o pobjedniku ovog izdanja, ali zato moram priznati da mi je glasovanje u finalu ovogodišnjeg eurosonga prošlo bez manjih wtf momenata za razliku od prethodne dvije godine(jedini wtf moment je bio Norveška pobjeda na televotingu). Također ovogodišnji hrvatski žiri je bio skroz neloš(Franka zna što je kvalitetno).
  No da ne bude sve crno- ovaj eurosong ću pamtiti po tome što sam prvi put uzeo mobitel u svoje ruke i glasao za svog favorita i to se isplatilo jer je Italija dobila 24 boda od Hrvatske. Pamtit ću po tome što mi je majka prvi put ikada tako strelovito navijala za neku državu za vrijeme glasanja(Sjeverna Makedonija). I naravno po tome što je Kate Miller Heidke preskočila 33 mjesta na mojoj ljestvici sa svojim štapom.

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje!